The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
saklak1906
Senior Member

Od: 06.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 06.05.2009, 14:05
felipe napisał(a):Wyświetl post
No i wg KK grzech masz Matka również.
I to absolutnie nie jest wymysł "plebanka"...

Taka religia, nikt nikogo do jej uznawania nie zmusza.

No i to jest taka sam sciema jak i z wmowieniem ludziom ze sie rodza z grzechem pierworodnym. Tylko i wylacznie po to zeby jak najwiecej przyciagnac do siebie.

A co moja mama czy tata ma k..wa wspolnego z moim zyciem gdzie jestem od 6 lat zagranica, co moze maja robic za moj materac? albo mieszkac ze mna zeby nie miec grzechu.
W glowach sie im p..... i tyle tak dalej a obudza sie z reka w nocniku jak pokolenie naszych rodzicow wybierze sie na tamten swiat

Wlasnie dla tego kosciol z roku na rok traci wiernych
,
Odpowiedz cytując
saklak1906
Senior Member

Stary 06.05.2009, 14:14
Ale co ma mieszkanie ze soba razem pod jednym dachem, coz ja takiego zlego robie? co obiad ugotuje? czy razem film ogladniemy? zakladajac ze nie dochodzi do niczego pomiedzy nami.
Bo jak bede chcial sie przespac to przejade polowe miasta zrobie co mam zrobic i wroce do domu.

Zamiast robic te bezsensowne kursy przed malzenskie( zreszta co ksiadz moze wiedziec o pozyciu malzenskim ) to powinno sie nakazac przed slubem zamieszkac razem na przynajmniej trzy miesiace a dopiero potem brac slub.
Bo dopiero wtedy wychodza wady i zalety czlowieka i wychodzi jaki naprawde jest a nie zobaczy sie raz moze dwa razy w tygodniu a sa przypadki ze raz w miesiacu.
A potem wielkie zdziwienie ze taki-a fajna juz nie jest,gdzie dochodzi rutyna dnia codziennego,rachunki i inne problemy

Bardzo dobrze jest to widac na emigracji gdzie na 10 przyjezdnych rozstaje sie 7 par nie dluzej niz dwa miesiace po przyjezdzie i zamieszkaniu razem
Ostatnio edytowane przez saklak1906 : 06.05.2009 o godz. 14:18.
,
Odpowiedz cytując
felipe
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 06.05.2009, 14:16
saklak1906 napisał(a):Wyświetl post
No i to jest taka sam sciema jak i z wmowieniem ludziom ze sie rodza z grzechem pierworodnym. Tylko i wylacznie po to zeby jak najwiecej przyciagnac do siebie.

A co moja mama czy tata ma k..wa wspolnego z moim zyciem gdzie jestem od 6 lat zagranica, co moze maja robic za moj materac? albo mieszkac ze mna zeby nie miec grzechu.
W glowach sie im p..... i tyle tak dalej a obudza sie z reka w nocniku jak pokolenie naszych rodzicow wybierze sie na tamten swiat

Wlasnie dla tego kosciol z roku na rok traci wiernych
Uczynki miłosierne względem duszy:
1) grzeszących upominać
2) itd

Innymi słowy - matka teoretycznie musi starać się nakłonić Cię do zmiany postępowania. Jej neutralność, "bierność" jest w tym wypadku grzechem.

PS - Nie chodzi mi o ocenianie tego "przepisu", mówię dokładnie to co kiedyś nam tłumaczył ksiądz. A i sporo poczytałem kiedys na tego typu tematy to wiedzę jako taką mam
Odpowiedz cytując
saklak1906
Senior Member

Stary 06.05.2009, 14:23
Uczynki miłosierne względem duszy:
1) grzeszących upominać
2) itd

Innymi słowy - matka teoretycznie musi starać się nakłonić Cię do zmiany postępowania. Jej neutralność, "bierność" jest w tym wypadku grzechem.

PS - Nie chodzi mi o ocenianie tego "przepisu", mówię dokładnie to co kiedyś nam tłumaczył ksiądz. A i sporo poczytałem kiedys na tego typu tematy to wiedzę jako taką mam
Czyli teoretycznie kazdy katolik by musial mnie napominac i upominac bo patrzac na moje postepowanie byl bierny.
Zaraz sie okaze ze sasiadka z dolu ma grzech bo nic w tym kierunku nie zrobila a wiedzial ze zyje w wolnym zwiazku.
To jet takie gadanie zeby wmowic wine rodzicom za grzechy dzieci, ty katolik idac na mecz gdzie matka wie wyzywasz przeciwnika od najgorszych grzesza tez ma grzech bo Ci pozwolila, czy jadac samochodem z nadmierna pretkoscia( co tez podobno jest grzechem) tez bo nie powszczymala cie od tego itp itd.
,
Odpowiedz cytując
felipe
Senior Member

Stary 06.05.2009, 14:32
Czyli teoretycznie kazdy katolik by musial mnie napominac i upominac bo patrzac na moje postepowanie byl bierny.
Zaraz sie okaze ze sasiadka z dolu ma grzech bo nic w tym kierunku nie zrobila a wiedzial ze zyje w wolnym zwiazku.
To jet takie gadanie zeby wmowic wine rodzicom za grzechy dzieci, ty katolik idac na mecz gdzie matka wie wyzywasz przeciwnika od najgorszych grzesza tez ma grzech bo Ci pozwolila, czy jadac samochodem z nadmierna pretkoscia( co tez podobno jest grzechem) tez bo nie powszczymala cie od tego itp itd.
Hehe, raczej bez takich abstrakcyjnych przykładów
Co innego matka (najblizsza osoba w życiu, wychowujaca Cię), co innego osoba postronna.

A i jeszcze jedno - inaczej patrzy się nawet na wyzywanie przeciwnika na meczu (swoją drogą to już coraz mniej ku temu okazji, jakos tak spokojniej na meczach ), inaczej na wspólne mieszkanie przed ślubem. Niby tu i tu mamy grzech, ale jest jedna różnica - w drugiej sytuacji mamy TRWANIE w grzechu... A więc nie ma żalu, nie ma chęci poprawy, jest akceptacja swojego zachowania. Tu tkwi problem.
Odpowiedz cytując
saklak1906
Senior Member

Stary 06.05.2009, 14:40
Hehe, raczej bez takich abstrakcyjnych przykładów
Co innego matka (najblizsza osoba w życiu, wychowujaca Cię), co innego osoba postronna.

A i jeszcze jedno - inaczej patrzy się nawet na wyzywanie przeciwnika na meczu (swoją drogą to już coraz mniej ku temu okazji, jakos tak spokojniej na meczach ), inaczej na wspólne mieszkanie przed ślubem. Niby tu i tu mamy grzech, ale jest jedna różnica - w drugiej sytuacji mamy TRWANIE w grzechu... A więc nie ma żalu, nie ma chęci poprawy, jest akceptacja swojego zachowania. Tu tkwi problem.

Tak ale co moja mama czy tata ma naprzyklad mazrobic jak bede gejem czy lesbijka maja zostac spaleni na stosie? toz to sie w glowie nie miesci w porownaniu z konkubinatem.

Tylko i wylacznie dla tego to kosciol sobie wymyslil zeby biedni nasi rodzice wizja wiecznego potepienia tlukil nam do glowy ze zle robimy, ze jedynym naszym wyborem jest kosciol katolicki ze nie ma innego swiato pogladu niz prawda kosciola ze moze uda im sie utzrymac wiele ludzi przy kosciele

Wystarczy poogladac na Discovery TAJEMNICE BIBLI gdzie wszystkie watki sa badane za zimno przy pomocy nauki a naprawde mozna sie zdiwic
,
Odpowiedz cytując
orzeu
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 06.05.2009, 14:43

Wystarczy poogladac na Discovery TAJEMNICE BIBLI gdzie wszystkie watki sa badane za zimno przy pomocy nauki a naprawde mozna sie zdiwic
Czekalem az ktos z tym wyjedzie. Tam to dopiero jest piekne .......enie o szopenie
Niby naukowe, niby na zimno, niby obiektywne, a naciagane i zero logiki w wiekszosci wywodow. Najbardziej rozbawil mnie odcinek o przejsciu przez morze Czerwone, czegos tak idiotycznego bym po 10 piwach nie wymyslil
Przypomina to teorie spiskowa 11 wrzesnia. Kilka wzajemnie wykluczajacych sie faktow ale "skoro tyle jest watpliwosci to cos musi byc na rzeczy", niewazne ze totalnie bez sensu.
WISŁA PANY !!
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 06.05.2009, 19:31
orzeu napisał(a):Wyświetl post
Przypomina to teorie spiskowa 11 wrzesnia. Kilka wzajemnie wykluczajacych sie faktow ale "skoro tyle jest watpliwosci to cos musi byc na rzeczy", niewazne ze totalnie bez sensu.
Pełna zgoda, ale i tak nie przebiją pewnego izraelskiego "naukowca" który puścił teorię, że chodzenie Jezusa po wodzie było złudzeniem, gdyż w rzeczywistości chodził po krze która jakimś cudem się wówczas wytworzyła. Ja rozumiem wszystko, ale czy nie łatwiej było po prostu uznać, że to fikcja literacka?
Do tego moda na wszelkiej maści "kody Biblii" i niedawna - na odkrywanie spisków Kościoła związane z "Kodem Leonarda da Vinci"

Kościół zawsze budził emocje, dawał pożywkę wybujałej wyobraźni prostaczków oraz hochsztaplerów. Był też wrogiem numer jeden wszystkich niedoszłych twórców utopii: w ostatnim wieku faszystów, komunistów i ich duchowych następców spod znaku tęczy.

A najlepsze, że przez lata cała powszechna wiedza o "Inkwizycji" brała się z paszkwilu pewnego protestanta, który co prawda był autentycznym dokumentem historycznym, ale zabrakło przy jego analizie odrobiny krytycyzmu
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
DrewniaQ
Senior Member

Od: 01.2007

Stary 06.05.2009, 14:45
Tak ale co moja mama czy tata ma naprzyklad mazrobic jak bede gejem czy lesbijka maja zostac spaleni na stosie? toz to sie w glowie nie miesci w porownaniu z konkubinatem.

Tylko i wylacznie dla tego to kosciol sobie wymyslil zeby biedni nasi rodzice wizja wiecznego potepienia tlukil nam do glowy ze zle robimy, ze jedynym naszym wyborem jest kosciol katolicki ze nie ma innego swiato pogladu niz prawda kosciola ze moze uda im sie utzrymac wiele ludzi przy kosciele

Zależy od sumienia. Skoro dziecko okaże się homo, rodzic zareaguje, że grzechem jest praktykować homoseksualizm, a syn czy córka będą w tym trwać, to ich postępowanie zależeć będzie od szczerości ich działania. Jak z wiarą. Wierzyć na pokaz, czy wierzyć prawdziwie. Przestrzegać dziecko, by sąsiedzi się nie czepiali, czy przestrzegać z przekonań.
NIC DODAĆ NIC UJĄĆ ! WISŁA KRAKÓW
http://w.drewnicki.pl - fotografia.

W kraju uczą mnie bierności.
Odpowiedz cytując
kalashnikov2
Senior Member

Od: 02.2008

Stary 06.05.2009, 15:11
Cytat:

Zamiast robic te bezsensowne kursy przed malzenskie( zreszta co ksiadz moze wiedziec o pozyciu malzenskim ) to powinno sie nakazac przed slubem zamieszkac razem na przynajmniej trzy miesiace a dopiero potem brac slub.
Bo dopiero wtedy wychodza wady i zalety czlowieka i wychodzi jaki naprawde jest a nie zobaczy sie raz moze dwa razy w tygodniu a sa przypadki ze raz w miesiacu.

A potem wielkie zdziwienie ze taki-a fajna juz nie jest,gdzie dochodzi rutyna dnia codziennego,rachunki i inne problemy

Bardzo dobrze jest to widac na emigracji gdzie na 10 przyjezdnych rozstaje sie 7 par nie dluzej niz dwa miesiace po przyjezdzie i zamieszkaniu razem
Odwrotne proporcje i to z dużo większą przewagą na długoletnią wierność są wśród par z duszpasterstw, które ze sobą nie mieszkają. Jakoś nie słyszałem o rozwodzie takiej pary, za to ślubów od groma

Ponoć w rodzinach które się wspólnie modlą codzień, procent rozwodów nie przekracza jednego procenta.
Ostatnio edytowane przez kalashnikov2 : 06.05.2009 o godz. 15:15.
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 06.05.2009, 15:46
ja do Kościoła chodzę, ba, 12 lat byłem ministrantem niedawno zrezygnowałem...

chodzę dla Boga, nie dla księży, choć jako ministrant mogłem nie raz zobaczyć że przeciętny wierny ma większą wiarę od niektórych księży...ale spotkałem też kilku świetnych kapłanów, i to Oni mieli wpływ na moje wychowanie w wierze.

do wiary podchodzę w sposób wydaje mi się całkeim luźny, nie jestem radykalnym chrześcijaninem.

a co do aborcji i eutanazji, jestem przeciw zdecydowanie, ale nie dlatego że jestem chrześcijaninem, tylko człowiekiem, a te dwie rzeczy wydają mi się po prostu nieetyczne. Musimy zachować swoją godność.

a co do homoseksualistów...nic do nich nie mam, niech sobie będą, ale niech się z tym nie obnoszą, bo widzę że to u nich modne. Ja jestem "normalny" i się nie obnoszę ze swoją heteroseksualnością...a Oni ze swoim homo owszem. Czasami mnie to bardzo wkur***, te pochody, strajki i inne gówn*. Tylko zamęt niepotrzebny sieją.
Ostatnio edytowane przez Proud : 06.05.2009 o godz. 15:53.
Odpowiedz cytując
felipe
Senior Member

Stary 06.05.2009, 14:46

Kościół prowadzi nawet w PL "poradnie" dla gejów, jakieś nauki. Wiem, ze nie potępia tych ludzi o ile walczą ze swoja "skłonnością". Tyle wiem, wnioskować zatem mogę, ze na pewno rodziców kara niesłuszna nie spotka

Co do drugiego wątku - na tym własnie polega WIARA. Nie mam pewności, że w to co wierzę jest prawdą...

Pozdrawiam, do wieczora bez odbioru z mojej strony bo uciekam.
Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 06.05.2009, 14:20

Taa,goście prowadzą firmę od 2000 lat z hakiem a Ty prognozujesz im spadek dochodów na ziemiach polskich,w przeciągu kilkudziesięciu lat. Spokojnie powiadam Ci,że oni wszytko przetrwają,choć nie ma co ukrywać konkurencja coraz lepiej sobie poczyna. Ale już taka wieś jest zajebistym zapleczem. Bo kto ci tam wejdzie z konkurencją? Rabin?to mu nie dość,że Synagogę spalą,to jeszcze wzmocni to miejscowy kościół. Podobnie z jakimiś Popami. Wieś Polska jest zapleczem kościoła Polskiego. Naprawe oni chyba nie wiele sobie robią z tego,że w miastach mało kto chodzi. Nadrabia wieś.

A tak swoją drogą, nie rozumiem co ma ksiądz,Pop czy Rabin do siły wyznawanej wiary?Co jak co,ale u nas kościołów, synagog i cerkwi jest od metra,więc odpowiedniego duchownego nie trudno znaleźć.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź
Narzędzia tematu
Tryby wyświetlania

Zasady wysyłania postów