The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
PrawdziwośćDlaGry
Senior Member

Od: 10.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 27.12.2008, 14:58
narazie nie wyszło. niby ma wyjść seria Radeonów 5xxx no ale mają one być kilku rdzeniowe więc pewnie cena ich będzie podobna do ceny tego całego zestawu na początku
no i coś też słychać o GTX295... no ale cena jak w przypadku 5xxx....;|
cóż, teraz wszystko kosztuje. aczkolwiek jeśli Twój kolega chce pograć w nowe tytuły to musi zainwestować ok 2500 - 3500 zł.
PdG.

TYLKO WISŁA!
Odpowiedz cytując
Barthez
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 27.12.2008, 15:19
Cytat:
kolega zastanawia sie nad tym zestawem z allegro http://www.allegro.pl/item507027377_...t_oc_1_gb.html

nie mam przekonania do tej karty graficznej niby wszystko szybkie ale cena nie gra.
co sadzicie?
Crasch nigdy nie kupuje się zestawów z allegro tylko składa się samemu po 1 na allegro naliczają sobie za samo złożenie z 200zł a po drugie zwykle zasiłka, karta, płyta i ram to kupy. wejdź na forum pcformat tam masz gotowe zestawy zamawiasz te części w esc.pl i oni Ci składają
Cytat:
nosze sie z zamiarem wymiany procesora oraz karty graficznej, kompletnie nie jestem obeznany z obecna sytuacja na rynku jezeli chodzi o te podzespoly, dlatego zwracam sie do Was o pomoc

wypisze podzespoly ktore posiadam i poprosze o podanie Waszych propozycji, na co konkretnie wymienilibyscie majac dokladnie taki sprzet jak ponizej:

plyta - P5K-E
procesor - E2180 [plus dobre chlodzenie]
grafika - Radeon 3870 EAH TOP [plus dobre chlodzenie]
zasilacz - Chieftec 450W

mozliwosc podkrecania podzespolow wchodzi w gre, oraz jak wyzej zaznaczylem, posiadam dodatkowe chlodzenie do nich

nie pisze o kosztach, chetnie poznam pare propozycji, od tych bardziej oplacalnych, do tych mniej oplacalnych

z gory wielkie dzieki
A więc tak
jeżeli chcesz wydać duuużo kaski to poczekaj do 8 stycznia i kup sobie GF'a 295 GTX, widziałem testy na 3dguru i karta miota radka hd4870x2 procek zmień na e8400.
Jeżeli chcesz taniej to zmień kartę na radka 4870/gf 260 gtx(koniecznie 216 core!) i procek na E7200/E5200. pozdro
Powód: Forza Wisła
Ostatnio edytowane przez Barthez : 27.12.2008 o godz. 15:24.
Odpowiedz cytując
<Crasch>
Senior Member

Od: 09.2006

Stary 27.12.2008, 16:29
Cytat:
Crasch nigdy nie kupuje się zestawów z allegro tylko składa się samemu po 1 na allegro naliczają sobie za samo złożenie z 200zł a po drugie zwykle zasiłka, karta, płyta i ram to kupy. wejdź na forum pcformat tam masz gotowe zestawy zamawiasz te części w esc.pl i oni Ci składają
Akurat Ram jest dobry, przeczytaj mój nastepny post co mu z głowy wybijam.
sam mam składaka i jestem bardzo zadowolony.
Odpowiedz cytując
Vinci
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2005

Stary 28.12.2008, 08:40
Witam

Panowie pytanie laika dlatego proszę o wyrozumiałość i dobrą radę - rozważam obecnie zakup nowego dysku twardego. Przyznam jednak, że nie bardzo znam się na technicznych oznaczeniach tego typu sprzętu.

W ofercie można znaleźć obecnie dyski typu ATA i SATA. Czym one się różną i jak ewentualnie sprawdzić, który będzie nadawał się do mojego starutkiego kompa?
"Kradzione szczęścia nie daje..."
Odpowiedz cytując
Genio
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 28.12.2008, 14:17
nie rozwodzac sie bardzo w tym temacie, po krotce mozna powiedziec ze oznaczenie ATA informuje ze zlacze przy dysku jest szerokie, na szeroką tasme [5-7cm]
SATA to waskie zlacze [2cm]

posiadasz starszy sprzet, jak to zaznaczyles, wiec wnioskuje ze Twoja plyta posiada zlacza ATA zatem dysk rowniez musisz byc w technologii ATA

ATA

SATA
Ostatnio edytowane przez Genio : 28.12.2008 o godz. 14:21.
Odpowiedz cytując
koyoot
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 28.12.2008, 18:59
Sorry Genio ze dopiero teraz ale po swietach dopiero wrocilem do chaty gdzie mam kontakt ze swiatem. Otoz z tego co widze masz sprzet calkiem niezgorszy. Jedna z mozliwosci jest kupno procesora E7400(na przyklad...) i Radeona 4850. Coz jesli masz ten procek to i tak moim zdaniem POKI CO nie ma sensu inwestowac w procesory. Ale moim osobistym zdaniem jak masz dobre chlodzenie pogon procek na 3,2 GHZ(bez wiekszych kombinacji idzie na tej plycie tyle) i zmien karte ale dopiero wtedy gdy wyjdzie nowy radeon serii 5xxx. Tu tez jest odpowiedz na posta PrawdziwoscDlaGry. Otoz te karty graficzne wiadomo na poczatku beda miec ceny z kosmosu ale wedle pierwszych informacji sklepow cena tych radeonow ma wynosic jakies 259 dolarow za najmocniejszy uklad i 199 za 5850(nie wiadomo dokladnie czy taka bedzie nazwa tej karty - przypuszczenie autora posta). Aha jeszcze jedno mimo wielordzeniowosci pierwsze testy(czyli cholernie niestabilne) przeprowadzano na zasilaczach 400 watowych - okazywalo sie ze zasilki maja jeszcze troche rezerwy mocy na tych kartach - a to dzieki nowemu procesowi technologicznemu 40 nm.
Odpowiedz cytując
Genio
Senior Member

Stary 29.12.2008, 12:22
chetnie podkrecilbym swoj procesor do takiej czestotliwosci ale mam pewne obawy
obecnie trzymam go na 3ghz przy ustawionym napiecu w BIOSie na 1.5125 [ustawienia manualne], ale w 'monitor hadware' wyswietla mi wartosc 1.41 i szczerze mowiac glupieje, nie wiem czy zwiekszac jeszcze napiecie [1.5 w zwyz pomimo ze w innej zakladce pokazuje mi mniesza wartosc] czy juz nie ryzykowac

zaznacze ze dopiero przy 1.5125 procesor jest stabilny
Odpowiedz cytując
koyoot
Senior Member

Stary 29.12.2008, 12:38
Genio napisał(a):Wyświetl post
chetnie podkrecilbym swoj procesor do takiej czestotliwosci ale mam pewne obawy
obecnie trzymam go na 3ghz przy ustawionym napiecu w BIOSie na 1.5125 [ustawienia manualne], ale w 'monitor hadware' wyswietla mi wartosc 1.41 i szczerze mowiac glupieje, nie wiem czy zwiekszac jeszcze napiecie [1.5 w zwyz pomimo ze w innej zakladce pokazuje mi mniesza wartosc] czy juz nie ryzykowac

zaznacze ze dopiero przy 1.5125 procesor jest stabilny
Jakie masz pamieci? Bo tak naprawde w tym momencie to juz w wiekszej mierze od pamieci zalezy to jak mozesz podkrecic, ale to co piszesz o hardware monitor to mnie niepokoi. Skoro ustawiles na manual 1.51 V to powinienes miec takie napiecie a nie mniejsze. Powiem krotko w tym momencie nie ryzykowalbym juz z podnoszeniem napiecia na procesorze bo mocno w tym momencie juz obciazylbys nie tylko procesor ale i chipset i pamieci. Przyznam szczerze tez ze z takim czyms sie jeszcze nie spotkalem, zeby napiecia byly na manual a w Hardware monitor pokazywalo nizsze napiecie. Chyba ze zle spojrzales.
Odpowiedz cytując
West
Vide Cul Fide

Od: 09.2004

Stary 29.12.2008, 12:40
a teraz ja mam pytanko,
mam dyski 2 ATA, radeona 9200 bodajze procesor Pentium 2,6
i chcialbym zmienic plyte glowna na jakas nowoczesniejsza, co polecicie ?

Odpowiedz cytując
koyoot
Senior Member

Stary 29.12.2008, 12:41
W napisał(a):Wyświetl post
a teraz ja mam pytanko,
mam dyski 2 ATA, radeona 9200 bodajze procesor Pentium 2,6
i chcialbym zmienic plyte glowna na jakas nowoczesniejsza, co polecicie ?
No to od razu bedziesz musial zmienic tez i grafe i procek i pamieci i dyski. Wiec nie wiem czy to ci sie usmiecha
Odpowiedz cytując
West
Vide Cul Fide

Od: 09.2004

Stary 29.12.2008, 13:27
taaa....
wlasnie tego sie kurcze spodziewalem ;]
czyli w gre wchodzi nowy komp poprostu
dzieki

Odpowiedz cytując
Genio
Senior Member

Stary 29.12.2008, 14:12
koyoot napisał(a):Wyświetl post
Jakie masz pamieci? Bo tak naprawde w tym momencie to juz w wiekszej mierze od pamieci zalezy to jak mozesz podkrecic, ale to co piszesz o hardware monitor to mnie niepokoi. Skoro ustawiles na manual 1.51 V to powinienes miec takie napiecie a nie mniejsze. Powiem krotko w tym momencie nie ryzykowalbym juz z podnoszeniem napiecia na procesorze bo mocno w tym momencie juz obciazylbys nie tylko procesor ale i chipset i pamieci. Przyznam szczerze tez ze z takim czyms sie jeszcze nie spotkalem, zeby napiecia byly na manual a w Hardware monitor pokazywalo nizsze napiecie. Chyba ze zle spojrzales.
nie jestem obecnie u siebie, wiec nie moge niczego udokumentowac zdjeciami, ale jest dokladnie tak jak napisalem, hadware monitor w biosie, oraz wszystkie inne programy z poziomu windows wskazują to samo napiecie, 1.41, ale wiem, ze recznie musialem az pod 1.5125 podciagnac by komputer byl stabilny

dodam jeszcze, ze ustawiajac wszystko na 'auto' w biosie [czyli fsb=200] dopiero ustawienie napiecia w granicach 1.325 stabilizowalo komputer [oczywiscie wszystkie prgramy i hadware monitor pokazywal wtedy 1.22]

i kto mi to wyjasni, co tutaj sie dzieje?

pamieci mam GEIL BLACK DRAGON 2x1GB/800MHz CL4
Ostatnio edytowane przez Genio : 29.12.2008 o godz. 14:15.
Odpowiedz cytując
IndykTSW
Senior Member

Od: 01.2007

Stary 30.12.2008, 11:56
Myśle że tutaj moge opisac mój problem i zwrócić się o pomoc. Przeinstalowałem system i zainstalowałem płyte główna. Mam karte muzyczna Realtek HD Audio zintegrowana z płyta ale nie chce sie zainstalować. Gdy zainstalowałem sterowniki wyskakuje mi że znalazł nowy sprzęt ale jak chce przy kreatorze znajdowania nowego sprzętu zainstalowac oprogramowanie to wyskakuje mi że potrzebuje pliku RtkHDAud.sys. Komputer podpowiada mu ścieżkę z tym plikiem ale jak klikam OK to nie czyta. Jak ktos wie o co chodzi to prosze o pomoc bo już drugi dzień nad tym siedze. pozdro
Perkele!
Odpowiedz cytując
<Crasch>
Senior Member

Od: 09.2006

Stary 01.01.2009, 18:46
Wiecie z kąd kupic zasilacz do Toshiby SP4270?
na Allegro znaleźc nie moge a na googlach wyskakuja mi zagraniczne strony
Odpowiedz cytując
adTSam
Member

Od: 05.2007

Stary 01.01.2009, 20:10
jaki kupić w miare dobry laptop do muzyki filmów internretu Max 1800zł Jakiej firmy
Odpowiedz cytując
wislak_92
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 01.01.2009, 20:41
adTSam napisał(a):Wyświetl post
jaki kupić w miare dobry laptop do muzyki filmów internretu Max 1800zł Jakiej firmy
http://forum.pclab.pl/t349349.html

ASUS X51L-AP180
HP Compaq 6720s KU477ES
Acer Extensa 5630-582G16 LX.EAU0C.004
Ostatnio edytowane przez wislak_92 : 01.01.2009 o godz. 20:48.
"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustępliwej walki. Nie dopuście do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych...podania ręki". - Henryk Reyman
Odpowiedz cytując
qazwsx123
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 02.01.2009, 10:55
A ja potrzebuje kupić tanio karte grafiki 512MB (ale jakas firma dobra) potrzebuje kupic jeszcze pamiec DDR 2GB bo wiecej niz 4 to intel core 2 duo nie pociagnie ? i jakas dobra karte muzyczna bo sobie zakupilem glosniczki 5.1 do 500 zł moze byc uzywane troche. Ach jeszcze kolega sie pytał czy mozna do zwyklego komputera podlaczyc monitor dotykowy tak aby go obslugiwac zamiast myszki ?

Odpowiedz cytując
wislak_92
Senior Member

Stary 02.01.2009, 11:01
qazwsx123 napisał(a):Wyświetl post
A ja potrzebuje kupić tanio karte grafiki 512MB (ale jakas firma dobra) potrzebuje kupic jeszcze pamiec DDR 2GB bo wiecej niz 4 to intel core 2 duo nie pociagnie ? i jakas dobra karte muzyczna bo sobie zakupilem glosniczki 5.1 do 500 zł moze byc uzywane troche. Ach jeszcze kolega sie pytał czy mozna do zwyklego komputera podlaczyc monitor dotykowy tak aby go obslugiwac zamiast myszki ?
Możesz dać i 8gb ramu tylko po co XP czyta i tak 3GB z kawałkiem. Karta AGP czy PCI? I za ile?
"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustępliwej walki. Nie dopuście do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych...podania ręki". - Henryk Reyman
Odpowiedz cytując
Kisis
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 02.01.2009, 11:04
...potrzebuje kupic jeszcze pamiec DDR 2GB bo wiecej niz 4 to intel core 2 duo nie pociagnie ?...
to nie zależy od procesora tylko od Windows'a. aby komputer mógł wykorzystać 4GB ram to musisz mieć Windowsa(xp lub vista), który ma 64 Bit. jeżeli będziesz miał Windows'a 32 Bit to komputer będzie czytał tylko 3,5GB ram(przynajmniej u mnie tyle czyta).
Odpowiedz cytując
Aro1234
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 02.01.2009, 14:27
Może nie do końca na temat ale mam jakiś problem z dźwiękiem...
Na początku przy załączaniu kompa dźwięk jest, a po chwili wywala. Wg kompa wszystko działa poprawnie, a wcale tak nie jest. Karta dźwiękowa niby działa dobrze, a nie działa wcale. W ustawieniach głosu itp w ogóle nie wykrywa mi urządzeń miksujących... ocb? :|
Odpowiedz cytując
wisłaWieczysta
Senior Member

Stary 02.01.2009, 15:45
Aro1234 napisał(a):Wyświetl post
Może nie do końca na temat ale mam jakiś problem z dźwiękiem...
Na początku przy załączaniu kompa dźwięk jest, a po chwili wywala. Wg kompa wszystko działa poprawnie, a wcale tak nie jest. Karta dźwiękowa niby działa dobrze, a nie działa wcale. W ustawieniach głosu itp w ogóle nie wykrywa mi urządzeń miksujących... ocb? :|

może trzeba zainstalować jakieś sterowniki
Powód: mały bładzik
Ostatnio edytowane przez wisłaWieczysta : 02.01.2009 o godz. 15:45.
Odpowiedz cytując
Aro1234
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 02.01.2009, 17:26
Instalacja sterowników nie pomagała. Miałem coś ostro napier... w systemie, przeinstalowałem windowsa i działa dzięki jednak za próbę pomocy
Odpowiedz cytując
Speedy
Senior Member

Od: 01.2006

Stary 02.01.2009, 18:00
Potrzebuje zmodernozować kompa tak, aby mi poszło GTA IV.

Mam takie coś:
*płyta GIGABYTE GA-7VA
*AMD Athlon XP 2000+
*GF 3 Ti 200 64Mb
*512 RAM

Domyslam się, że to wszystko będę musiał wymienić?
Jaki m/w byłby kosz?
poleci ktoś jakiś dorby sprzęt?
Odpowiedz cytując
qazwsx123
Senior Member

Stary 02.01.2009, 18:10
czyli jak mam XP to tylko 4gb ramu mi wejdzie a na viscie albo tym nowym windows 7 wejdzie wiecej ?
To powiedzcie mi jeszcze jaka jest bardzo dobra obecnie karta graficzna i dzwiekowa bo zakupilem sobie monitor\tv plazmowy i ma on funkce monitora i telewizora i mam do niego super glosniczki 5.1 i aby cieszyc sie nowym sprzetem w doskonalosci i calej jego okazalosci musze miec karte graficzna przynajmniej 512 mb i dobra karte dzwiekowa obslugujaca system 5.1. Ogladałem mecz na takim sprzecie u kolegi w domu tez mial glosniki 5.1 poustawiane w pokoju i na srodku sciany telewizor plazmowy nie podlaczony do komputera to efekt byl nieziemski. Aha i czy do tego bedziemozna podlaczyc DVD takie zwykle LG ?

Odpowiedz cytując
Serwatkus
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 02.01.2009, 18:15
Speedy napisał(a):Wyświetl post

Mam takie coś:
*płyta GIGABYTE GA-7VA
*AMD Athlon XP 2000+
*GF 3 Ti 200 64Mb
*512 RAM

Jaki m/w byłby kosz?
Koszt nowego sprzetu. Czyli tak min. ok. 1200-1500zł
Odpowiedz cytując
GonzoNS
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Stary 02.01.2009, 18:40
czyli jak mam XP to tylko 4gb ramu mi wejdzie a na viscie albo tym nowym windows 7 wejdzie wiecej ?
To powiedzcie mi jeszcze jaka jest bardzo dobra obecnie karta graficzna i dzwiekowa bo zakupilem sobie monitor\tv plazmowy i ma on funkce monitora i telewizora i mam do niego super glosniczki 5.1 i aby cieszyc sie nowym sprzetem w doskonalosci i calej jego okazalosci musze miec karte graficzna przynajmniej 512 mb i dobra karte dzwiekowa obslugujaca system 5.1. Ogladałem mecz na takim sprzecie u kolegi w domu tez mial glosniki 5.1 poustawiane w pokoju i na srodku sciany telewizor plazmowy nie podlaczony do komputera to efekt byl nieziemski. Aha i czy do tego bedziemozna podlaczyc DVD takie zwykle LG ?

widac ze cie strasznie fantazja ponosi .... jaki masz wogole komputer? co ci da karta 512Mb ta karta, nie pamieć jest ważna? jak dla mnie bardzo dobry efekt jest przy zwykłej karci zintegrowałej
Odpowiedz cytując
Kisis
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 02.01.2009, 18:45
cóż ja mam karte graficzną GF 8800GT 512MB i jestem z niej bardzo zadowolony, takie gry jak np. Gothic 3 chodzą na full detalach bez problemu. pozatym teraz nie ważna jest ilość MB, tylko ilość shaderów. GF 8800GT ma 4.0 Pixel Shader, więc pograsz sobie we wszystkie gry bez problemu na tej karcie
Ostatnio edytowane przez Kisis : 02.01.2009 o godz. 18:56.
Odpowiedz cytując
wislak_92
Senior Member

Stary 02.01.2009, 18:48
Speedy napisał(a):Wyświetl post

Mam takie coś:
*płyta GIGABYTE GA-7VA
*AMD Athlon XP 2000+
*GF 3 Ti 200 64Mb
*512 RAM

Jaki m/w byłby kosz?
Żeby sobie w miarę pograć w GTA 4 to musisz dać 2 tys minimum...
Odpowiedz cytując
qazwsx123
Senior Member

Stary 02.01.2009, 21:40
sprzedawca w sklepie gadał ze musze miec 512 aby chodziło płynnie. A podacie nazwe nazwy takich kart z tymi duzymi pikselami bo nie wiem jak mam to w sklepie albo na allegro wyszukac

Odpowiedz cytując
Nowohucianin^^
Senior Member

Od: 08.2008

Stary 03.01.2009, 12:14
Witam odrazu mówie że jestem zielony w te klocki
a więc chciałem złożyć Nowy komputer.

To co mam obecnie to:
#Intel Celeron D 330, 2666 MHz (20 x 133)
#ASRock P4V88+
#Gigabyte Radeon 9200 SE
#1Gb Ramu

myślałem nad czymś 2razy mocniejszyma może i więcej ale jak już napisałem na początku jestem całkowicie zielony w te klocki :/.
A więc tu prośba do was co mi polecicie dobrego w niezłej cenie (do 1500zł) ?!.

Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź
Narzędzia tematu
Tryby wyświetlania

Zasady wysyłania postów