The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
MlodyS
Junior Member

Od: 12.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 15.12.2008, 23:19. Skinheads/ Oi! Skinheads/ Street punk
Tak jak w temacie czyli wszystko: koncerty, spotkania, stare płytki, pytania, pomoce.

Wiem że podobny temat jest na kibice.net ale niech to miejsce będzie bardziej kameralne. Oczywiście wrzucanie nowych płytek na torrenta ,rapidshare'a itp. jest wysoce niewskazane.
To zaczynam:
Pyt. 1 : Wiadomo coś o jakiś najbliższych koncertach w Krk
Pyt. 2 : Płytka stara jak świat tak więc prosiłbym o wrzucenie Głosu Słowiańskiej Dumy vol.1

Pozdrawiam !
Odpowiedz cytując
bluesinger
Member

Od: 12.2007

Stary 15.12.2008, 23:41
z pewnością wszystkiego się tutaj dowiesz :]
Odpowiedz cytując
cpc
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 16.12.2008, 10:35
bluesinger napisał(a):Wyświetl post
z pewnością wszystkiego się tutaj dowiesz :]
ee może nie będzie tak źle , warto by się nie ograniczać tylko do polskiej sceny to może temat wtedy ruszy, pozdro
Odpowiedz cytując
sambo
dziarski chłop

Od: 04.2005

Stary 16.12.2008, 14:37
Pytanie moje brzmi - czy Oi! jest bardziej skinheadowskie czy punkowskie? i dlaczego ?
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
Odpowiedz cytując
Bóg Trybun (objawion)
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2007

Stary 16.12.2008, 15:10
sambo napisał(a):Wyświetl post
Pytanie moje brzmi - czy Oi! jest bardziej skinheadowskie czy punkowskie? i dlaczego ?
zależy z czym utożsamiasz obydwie subkultury. Jeżeli spojrzysz na nie nie przez polityczne mutacje, które zaczęły przechodzić od lat 80 aż do dzisiaj, to zauważysz, że poza estetyką nie dzieli ich tak wiele.

Zaczęło się od modsów, przyszedł czas na skinhead ( słynne "the spirit of '69"), pod koniec kolejnej dekady pojawia się punk. Wszystkiemu temu towarzyszyła oczw muzyka, od "zapożyczonych" z Jamajki (a konkretniej - od jamajskich brytyjczyków) ska, reagge i dub po "domowej roboty" oi! skończywszy.

Oczywiście napisałem w wielkim skrócie, myślę że zaraz do dysputy podłączy się Król Banicji i temat się rozkręci to wejdziemy bardziej w detale. Pzdr
są kibice i kibuce, Kraków wiedzie prym w tej sztuce

Odpowiedz cytując
zim zum
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 16.12.2008, 15:35
MlodyS napisał(a):Wyświetl post
.
To zaczynam:
Pyt. 1 : Wiadomo coś o jakiś najbliższych koncertach w Krk
w niedziele miałeś w lochness i trudno było nie wiedzieć, że jest
Odpowiedz cytując
pysio
Banita

Od: 11.2002

Stary 16.12.2008, 15:37
na początek dwa poglądowe obrazki przedstawiające przedstawicieli obydwóch subkultur

skinhead:

punk:

natomiast Oi składa się ze stylów punków oraz skinheadów. Noszą oni dżinsy, najczęściej podwijane, glany, cockney'e, bądź martensy często z białymi sznurowadłami zawiązanymi w tak zwaną "drabinkę", kurtki "Harringtonki", najczęściej czarne, białe i wiśniowe, skórzane paski z ćwiekami, koszulki polo, szelki t-shirty z hasłami Oi! oraz wszelkie ubrania firm: Lonsdale, Fred Perry. Nie można jednoznacznie określić mody Oi!, gdyż każdy może się różnić w doborze ubrań. Każdy z tego "schematu" wybiera to co mu odpowiada tworząc własny, oryginalny i niepowtarzalny styl.

Powód: błędy w obrazkach :P
Ostatnio edytowane przez pysio : 16.12.2008 o godz. 15:38.
Odpowiedz cytując
cpc
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 16.12.2008, 15:37
ja bywałem już na koncertach gdzie punki, skinheadzi i hardcorowcy darli razem ryja Oi! , także bywa z tym wszystkim różnie w praktyce, ja szczerze tego troche nie ogarniam ale dla mnie akurat jest mniej ważne hehe, fajnie by było jakby ktoś to wszystko usystematyzował
Odpowiedz cytując
zim zum
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 16.12.2008, 15:44
miłej lektury: Spirit of 69 _ George Marshall.doc

I nie ma co patrze na to teraz, bo teraz wszystko jest wymieszane i zdarzają się nawet "agenci", którzy noszą harringtona do dresów
Odpowiedz cytując
MlodyS
Junior Member

Stary 16.12.2008, 16:32
zim zum napisał(a):Wyświetl post
w niedziele miałeś w lochness i trudno było nie wiedzieć, że jest
Wiem, że miałem bo byłem na nim, ale nie wszystkie koncerty są tak nagłaśniane i czasami można jakies wydarzenie przeoczyć, szczególnie jeśli chodzi o mniej znane kapele.

A tak na marginesie to poraz kolejny się okazało że można wszędzie robić koncerty tylko nie w lochnesie. Pomijając już ochronę która przypierdalała się o wszystko to kończenie całego koncertu o 21.45 to jest lekkie nieporozumienie.
Odpowiedz cytując
ja_ka_
WISŁA KRAKÓW

Od: 05.2004

Stary 16.12.2008, 16:42
Ciekawy temat. Kilka latek temu dość często jeździłem na koncerty nawet do Krakowa (mieszkałem prawie 300 km stąd). Dla mnie nie zapomniana Punkowa Orkiestra Świątecznej Pomocy w 1998: Bunkier, Zielone Żabki.... To były czasy.
Mam pytanie: ma ktoś jakikolwiek namiar na płytę Fate pt "Tworzę i niszczę"?
Odpowiedz cytując
rebelyell
Junior Member

Stary 19.12.2008, 15:44
ja_ka_ napisał(a):Wyświetl post
Mam pytanie: ma ktoś jakikolwiek namiar na płytę Fate pt "Tworzę i niszczę"?
http://www.sendspace.pl/file/YQBToG93/
albo(gdyby pierwszy link nie działał)
http://odsiebie.com/pokaz/512373---c6a8.html
http://rapidshare.com/files/14442485..._I_NISZCZE.rar
Odpowiedz cytując
7 kotów
P.N.R.I.

Od: 11.2002

Stary 19.12.2008, 16:53
pysio napisał(a):Wyświetl post
natomiast Oi składa się ze stylów punków oraz skinheadów. Noszą oni dżinsy, najczęściej podwijane, glany, cockney'e, bądź martensy często z białymi sznurowadłami zawiązanymi w tak zwaną "drabinkę", kurtki "Harringtonki", najczęściej czarne, białe i wiśniowe, skórzane paski z ćwiekami, koszulki polo, szelki t-shirty z hasłami Oi! oraz wszelkie ubrania firm: Lonsdale, Fred Perry. Nie można jednoznacznie określić mody Oi!, gdyż każdy może się różnić w doborze ubrań. Każdy z tego "schematu" wybiera to co mu odpowiada tworząc własny, oryginalny i niepowtarzalny styl.

Nie mozna rowniez zapomniec ze Barbie kosztuje 19.99 USD, ale w zestawie z Kenem wychodzi taniej!

PS.
Ubierz se Ptysiu z kremem miniowke w krate i bedziesz Szkot!
Boia chi molla !
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź
Narzędzia tematu
Tryby wyświetlania

Zasady wysyłania postów