The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
CMSNero
Senior Member

Od: 05.2011

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 03.06.2026, 21:36
Mistrz mistrz nasz TS
Odpowiedz cytując
WildDog
Senior Member

Od: 03.2021

Stary 03.06.2026, 21:45
azor napisał(a):Wyświetl post
Jasne - tyle że bardzo ryzykowny byłoby budżetowanie uwzględniające życzeniową pozycję w lidze na koniec sezonu.

Ja nie twierdze, że nie mamy tych 70baniek, bo nie tego nie wiem i bardzo mocno wierze, że tak jest.

Natomiast inaczej brzmi "mamy 70mln budżetu, nie musimy go wykorzystać w 100%" niż "budżet będzie oscylował pomiędzy 55 a 70 baniek", bo to brzmi niepoważnie.
Gdzie Ty widzisz jakas "niepowage" w wypowiedzi Krolewskiego:

"Budżet na pewno się zwiększy. Celujemy w budżet między 55 a 70 mln złotych. To zależy od sprzedaży karnetów, umów sponsorskich i telewizyjnych. Na pewno budżet będzie pokaźny i zwiększymy przychody. Ceny biletów i karnetów na pewno wzrosną. Jeśli chcemy się rozwijać kadrowo, jest to naturalne"

Przeciez on nic nie wspomina o wyadawaniu srodkow, tylko na sucho analizuje mozliwy budzet! W wypowidzi podal kilka czynnikow, ktore beda mialy najwazniejszy wplyw na wysokosc. Srodki budzetowe beda wydawane systematycznie przez caly sezon. Po kilku miesiacach bedzie mozna precyzyjniej okreslic jaki budzet nam "grozi".......Pewno ktos znow (chyba chcac wyrzadzic jakas krzywde w wizerunku Prezesa, a takich (walacych bez opamietania, nawet bez przyczyny w dzialania Krolewskiego) ci u nas dostatek) puscil na forum smierdzacego baka i od razu rozkminka nie majca nic wspolnego z realiami.
Odpowiedz cytując
WildDog
Senior Member

Stary 03.06.2026, 21:55
I śmiem podejrzewać, ze na razie Krolewski operuje i działa licząc się z tym minimalnym 55 M budżetem. W razie wzrostu kwoty, zrodzi się możliwość wzmocnien w zimowym oknie.
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary Wczoraj, 07:24
Przypominam nieśmiało, że płaczki rok temu kiedy się okazało, że nowy sponsor dokonał żywota, najpierw szydzili z Królewskiego, a zaraz potem wróżyli rychłe bankructwo.

Teraz dzieje się to samo.

Moim zdaniem nawet bez żadnych wzmocnień nie jesteśmy bez szans w walce nawet o najwyższe cele. A nawet najdroższe wzmocnienia niczego nie gwarantują. Dlatego czy budżet będzie 50 czy 70 baniek nie jest sprawą kluczową.

Kluczowa jest wiara w siebie drużyny i ambitny cel. Moim zdaniem awans do pucharów. czyli minimum 4-5 miejsce w lidze.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary Wczoraj, 08:04
azor napisał(a):Wyświetl post
Jasne - tyle że bardzo ryzykowny byłoby budżetowanie uwzględniające życzeniową pozycję w lidze na koniec sezonu.

Ja nie twierdze, że nie mamy tych 70baniek, bo nie tego nie wiem i bardzo mocno wierze, że tak jest.

Natomiast inaczej brzmi "mamy 70mln budżetu, nie musimy go wykorzystać w 100%" niż "budżet będzie oscylował pomiędzy 55 a 70 baniek", bo to brzmi niepoważnie.
Realia sa takie ze powiedzial to w okolicach 15 maja 2026. Nie wiedzial czy pojdzie tyle karnetów co rok temu, (5500) czy więcej, a ceny sa wyzsze. 10 000 karnetów to blisko kwota 9 000 000.

Umowy sponsorskie beda jeszcze negocjowane, część wygasa 30 czerwca. To również+/- 20%

O reszcie pisalem. Zakladam ze pewnie te 55 mln to minimum jakie wykręcimy, a 70 jeśli wszystkie plany sie zmaterializuja
Ostatnio edytowane przez Karherop : Wczoraj o godz. 19:54.
Odpowiedz cytując
stary dziad
Senior Member

Od: 04.2014

Stary Dzisiaj, 08:11
As napisał(a):Wyświetl post

Nie sadze, ratowalismy sie pozyczkami od wlascicieli czyli tak samo jak kluby Ekstraklasowe. Nie roznimy sie w tym od nich.
Pożyczki od właścicieli pokryły 50-60% wygenerowanej straty.
Więcej "wolnej" kasy właściciele nie mają.

- Mysle, ze tak. Nasze koszty beda rzecz jasna powiekszone o kontrakty, ktore musza byc wuzsze w Ekstraklasie ale pozostale koszty funkcjonawnia klubu powinny byc takie same. Tyle samo kosztuje dojazd i hotel na 1 lige co na ekstraklase. Tyle samo kosztuje wynajcie stadionu i organizacja meczu w 1 lidze co w Ekstraklasie. Tyle samo kosztuje oboc w Turcji.

Co jest inne to pieniadze z TV, ceny biletow, ceny karnetow, wartosc umow sponsorskich, ewentualna cena za sprzdanego zawodnika.

Tak mysle, ze jak w klubie nie zestosuja zasady "zastaw sie a pokaz sie" to powinno byc ok.
Hm...
Słyszę, że chcą kupować stadion

Plany bogate .
A tu nawet kasa nie pozwala na bycie operatorem

No cóż, zobaczymy.
Kwiecień został pogoniony, ale, zapewne zgodnie z zapewnieniami Prezesa z WZA w czerwcu nastąpią zmiany w akcjonariacie...
Każdemu z cracovii to mówię- Wisła to klub z piękną , przedwojenną tradycją , założony przez Polaków .Po wojnie na parę lat został "siłowo" przejęty przez resort . Tak samo jak Polska została wbrew woli narodu przejęta przez komunę . I co , Polski też się wstydzisz i na nią plujesz ?!
Odpowiedz cytując
As
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Stary Dzisiaj, 08:35
stary dziad napisał(a):Wyświetl post
Pożyczki od właścicieli pokryły 50-60% wygenerowanej straty.
Gdzie moge znalezc ta informacje? Mowione bylo, ze Krolewski ze swojej pozyczki pokryl deficyt. Z gory podziekowal za jakies konkretne info.

Więcej "wolnej" kasy właściciele nie mają.
Kolejny raz bede prosil o wyciagi z kont. Juz ktorys raz mowisz ze wiesz ile pieniedzy ma kazdy z wlascicieli a jak ostatnio prosilem o kopie wyciagow z kont to sie nie doczekalem.

Pytam o to bo zbodowalem sobie jakis obraz na podstawie danych, ktore znalazlem w internecie, wywiadach jakichs raportach i opracowaniach.
Jesli wiec masz dostep do konkretnych danych, ktre moga potencjalnie zmienic moje przwidywania to bede wdzieczny.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary Dzisiaj, 10:21
:

Plany bogate .
A tu nawet kasa nie pozwala na bycie operatorem
Nie kasa nie pozwala na bycie operatorem, ale ROZUM nie pozwala na bycie operatorem na obecnych warunkach i z tym poziomem możliwości ingerowania w obiekt i jego funkcjonalność.

Byc opearatorem tylko po to by dokładać rocznie milion zlotych do obiektu w ktorym nawet nie możesz pleksii usunac miedzy sektorami a każdy remont jest na twojej głowie - swietny interes.
Odpowiedz cytując
doktor granat
Senior Member

Od: 12.2018

Stary Dzisiaj, 11:25
Karherop napisał(a):Wyświetl post
Nie kasa nie pozwala na bycie operatorem, ale ROZUM nie pozwala na bycie operatorem na obecnych warunkach i z tym poziomem możliwości ingerowania w obiekt i jego funkcjonalność.

Byc opearatorem tylko po to by dokładać rocznie milion zlotych do obiektu w ktorym nawet nie możesz pleksii usunac miedzy sektorami a każdy remont jest na twojej głowie - swietny interes.
Zastanawiam się jak Wisła miałaby zarabiać jakby kupiła stadion (za ile? jaki okres spłaty?).
- wynajem biur? Dlaczego dotąd chętni nie walą drzwiami i oknami? Co by się zmieniło, że nagle byliby chętni?
- sklep Biedronka albo Lidl? Jak zrobić rampę dla tir-ów z towarem? Czy docelowa klientela z okolicy (głownie studenci - październik-maj/czerwiec) to wystarczający target dla w/w?
- koncerty - w sierpniu będzie chyba pierwszy od otwarcia stadionu (Sanah). Czy ktoś interesował się jaka jest akustyka stadionu w tym kontekście? Jak mielibyśmy odebrać duże koncerty Stadionowi Śląskiemu, który jest większy, sprawdzony i ma infrastrukturę? Koncerty np. Metaliki na Śląskim i w Krakowie też - czy to możliwe?
- nietypowe duże wydarzenia - bez dachu prawie nic się nie zrobi - może jakąś jedną czy drugą mszę (Murzyn który ponoć uzdrawia itp.)

Zapraszam bardziej kreatywnych Kolegów do dzielenia się pomysłami nt. zarabiania na Stadionie Miejskim im. Henryka Reymana
Mnie się wydaje, że kierunek powinien być: w jakiś sposób próbować zmniejszać czynsz (Szachtar, Wieczysta), a mieć stadion na własność tj. kula u nogi (a może nawet szyi - szybciej pójdziesz na dno).
Ostatnio edytowane przez doktor granat : Dzisiaj o godz. 11:32.
Odpowiedz cytując
As
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Stary Dzisiaj, 11:43
Duzych. takich naprawde duzych koncertow na Wisle sie nie da zrobic poniewaz stadion jest na to za maly.

Kazdy promotor, ktory organizuje koncert jakiejs gwiazdy bedzie chcial zmaksymalizowac ilosc sprzedanych biletow.

Nie wiem ile mozna by sprzedac biletow na koncert na Wisle ale powiedzmy trybuny plus murawa to niech bedzie 40k vs powiedzmy 60k na Slaskim.
Jasnym jest, ze kazdy promotor wybierze wieksza arene. Nie ma przypadku w tym, ze wielkie gwiazdy nie koncertuja w Krakowie.

Wbaczcie mi ignorancje, nie wiem kto to jest Sanah ale podejrzewam, ze na ten koncert stadion Wisly jest ok bo na wiekszy nie sprzedaliby wszystkich biletow a koszt wynajmu pewnie wiekszy.
Odpowiedz cytując
doktor granat
Senior Member

Od: 12.2018

Stary Dzisiaj, 12:33
Duzych. takich naprawde duzych koncertow na Wisle sie nie da zrobic poniewaz stadion jest na to za maly.

Kazdy promotor, ktory organizuje koncert jakiejs gwiazdy bedzie chcial zmaksymalizowac ilosc sprzedanych biletow.

Nie wiem ile mozna by sprzedac biletow na koncert na Wisle ale powiedzmy trybuny plus murawa to niech bedzie 40k vs powiedzmy 60k na Slaskim.
Jasnym jest, ze kazdy promotor wybierze wieksza arene. Nie ma przypadku w tym, ze wielkie gwiazdy nie koncertuja w Krakowie.

Wbaczcie mi ignorancje, nie wiem kto to jest Sanah ale podejrzewam, ze na ten koncert stadion Wisly jest ok bo na wiekszy nie sprzedaliby wszystkich biletow a koszt wynajmu pewnie wiekszy.
Ona sprzedała nawet koncert na Narodowym i Ślaskim rok-dwa lata temu.
Nie słucham jej, ale lubię od czasu do czasu być na koncercie więc zwróciłem uwagę na Narodowy, a na Śląskim był kolega z dziećmi (bajkowa sanah czy jakoś tak).
A teraz ma trasę na stadionach: oprócz Wisły, Narodowy, Poznań, Wrocek, Białystok, Gdańsk.

A masz jakiś pomysł zarabiania na stadionie?
Ostatnio edytowane przez doktor granat : Dzisiaj o godz. 12:36.
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Stary Dzisiaj, 13:42
Sanah miała koncert w Krakowie na Tauron Arenie, która ma max 22tys widzów.
Nie byłem ale mam 2 córki ...

Promotor wybierze koncert tam, gdzie są fani, a niekoniecznie tam gdzie są wielkie sale. W Bielsku-Białej też był koncert nie mam pojęcia dla ilu widzów.
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Cele Wisły na sezon 2025/26
Na razie świętowanie awansu
Odpowiedz cytując
WildDog
Senior Member

Stary Dzisiaj, 14:12
Raczej koncerty nie grożą na R22, no chyba, że okrąglak wystrzelimy w kosmos i zrobi się furtka na możliwość wjazdu nagłośnienia i innych elementów okołokoncertoeych. Wielkość publiki tez ograniczona. Ustawianie sceny wyłączy całkowicie sektory C lub G, doliczając murawę max 35 k wciśnie się na imprezę. O "wielkosci" gwiazd pokroju Sanah (nie mam niestety córek jak pepe72, więc se na YT odsłuchałem i to moim zdaniem, taka artystka dla troche młodszych dziewczynek jak fanki podsiadlego czy jak mu tam) To i to wypromowane przez media. Być może nie znam się na takiej muzie, ale nawet jakby mi dopłacano, nie byłbym w stanie zmarnować na to kilkudziesięciu minut swojego żywota.........Podsumowując. Raczej na koncertach biorąc ograniczenia pojemności, nie zarobimy. .........A branie (obecnie) stadionu nawet jako "Operator" obiektu też raczej mało ekonomiczne z naszego punktu widzenia i położenia. Może jakiś całkowity wykup na długoterminowe raty. Możliwość remontu ( czytaj, dobudowa pięter na C i G) przez co mozliwosc zwiększenia pojemności nawet do 40-45k (tyle raczej na kilku meczach eklapy powinno być wykupione) daje mozliwisci na "zarobek" ad koncertowy.......
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary Dzisiaj, 15:05
doktor granat napisał(a):Wyświetl post
Zastanawiam się jak Wisła miałaby zarabiać jakby kupiła stadion (za ile? jaki okres spłaty?).
- wynajem biur? Dlaczego dotąd chętni nie walą drzwiami i oknami? Co by się zmieniło, że nagle byliby chętni?
- sklep Biedronka albo Lidl? Jak zrobić rampę dla tir-ów z towarem? Czy docelowa klientela z okolicy (głownie studenci - październik-maj/czerwiec) to wystarczający target dla w/w?
- koncerty - w sierpniu będzie chyba pierwszy od otwarcia stadionu (Sanah). Czy ktoś interesował się jaka jest akustyka stadionu w tym kontekście? Jak mielibyśmy odebrać duże koncerty Stadionowi Śląskiemu, który jest większy, sprawdzony i ma infrastrukturę? Koncerty np. Metaliki na Śląskim i w Krakowie też - czy to możliwe?
- nietypowe duże wydarzenia - bez dachu prawie nic się nie zrobi - może jakąś jedną czy drugą mszę (Murzyn który ponoć uzdrawia itp.)

Zapraszam bardziej kreatywnych Kolegów do dzielenia się pomysłami nt. zarabiania na Stadionie Miejskim im. Henryka Reymana
Mnie się wydaje, że kierunek powinien być: w jakiś sposób próbować zmniejszać czynsz (Szachtar, Wieczysta), a mieć stadion na własność tj. kula u nogi (a może nawet szyi - szybciej pójdziesz na dno).
To sie nie zastanawiaj juz tyle, bo nikt w Polsce nie wykupil stadionu od miasta i nie wykupi. To na siebie nigdy nie zarobi.

A luzne gadki jakie strzela Krolewski ze ktos sie pytał ile by to kosztowało, cóż szkodzi zapytac.
Odpowiedz cytując
stary dziad
Senior Member

Stary Dzisiaj, 16:29
Gdzie moge znalezc ta informacje? Mowione bylo, ze Krolewski ze swojej pozyczki pokryl deficyt. Z gory podziekowal za jakies konkretne info.
Sumaryczna wartość pożyczek jakie udzielił Królewski to ok. 30 baniek.

Łączna strata operacyjna za ostatnie 4 sezony ( w tym obecny sezon kończący się 30 czerwca) to 55 baniek ( plus minus 5 baniek)

Kolejny raz bede prosil o wyciagi z kont. Juz ktorys raz mowisz ze wiesz ile pieniedzy ma kazdy z wlascicieli a jak ostatnio prosilem o kopie wyciagow z kont to sie nie doczekalem.

Pytam o to bo zbodowalem sobie jakis obraz na podstawie danych, ktore znalazlem w internecie, wywiadach jakichs raportach i opracowaniach.
Jesli wiec masz dostep do konkretnych danych, ktre moga potencjalnie zmienic moje przwidywania to bede wdzieczny.
No niestety ale do kont włąścicieli Wisły dostępu nie mam.
Z tym, że jakbym nawet miał to nie chodzi o to ile kasy na koncie ma JB ale ile z tej kasy ma ochotę wydać ( czyli w zasadzie utopić) na Wisłę.

Ale dam Ci dowody pośrednie na moją tezę.

Sprawdż sobie wyniki firmy Królewskiego...

Albo wytłumacz dlaczego w ostatnim okresie opóźnienia plac wynosiły 2-3 miesiące.

Albo dlaczego w sklepie jest problem z koszulkami...

I jeszcze jeden- kiedy dowiemy się o wyniku finansowym na ten sezon.
O wyniku a nie o przychodach.
Za miesiąc czy dopiero z 7 miesięcy ?
Każdemu z cracovii to mówię- Wisła to klub z piękną , przedwojenną tradycją , założony przez Polaków .Po wojnie na parę lat został "siłowo" przejęty przez resort . Tak samo jak Polska została wbrew woli narodu przejęta przez komunę . I co , Polski też się wstydzisz i na nią plujesz ?!
Odpowiedz cytując
stary dziad
Senior Member

Stary Dzisiaj, 16:33

Ale nasz Prezes o tym mówi, że jest to jego cel.

Skoro mówi to znaczy że będzie to robił, co nie ?

A oczywiście w następnym kroku wykupi stadion
Odpowiedz cytując
WildDog
Senior Member

Stary Dzisiaj, 19:58
To sie nie zastanawiaj juz tyle, bo nikt w Polsce nie wykupil stadionu od miasta i nie wykupi. To na siebie nigdy nie zarobi.

A luzne gadki jakie strzela Krolewski ze ktos sie pytał ile by to kosztowało, cóż szkodzi zapytac.
Krolewski chyba wspominał, ze lepiej stadion wyburzyć i postawić nowy, niz go wykupić. Coś tam o ewentualnym "operatorze" napominal, ale to kwestia rozłożona na kilka lat.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary Dzisiaj, 21:36
Ale nasz Prezes o tym mówi, że jest to jego cel.

Skoro mówi to znaczy że będzie to robił, co nie ?

A oczywiście w następnym kroku wykupi stadion
Zostanie operatorem stadionu to nie jest żaden nasz cel. Gdyby to był cel sam w sobie to juz by sie to wydarzylo 14 lat temu.

Ewentualne operowanie stadionem ma umożliwiac realizacje celow finansowowych/sportowych/kibicowskich o ile na pewnym etapie to stanie sie z nimi zbieżne.

Na razie to by nas od nich oddalił.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź
Narzędzia tematu
Tryby wyświetlania

Zasady wysyłania postów