|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
Zwaliliśmy się z ligi nieprzypadkowo, broniliśmy się przez spadkiem co sezon. Nie mieliśmy szkolenia, struktur ani pomysłu na funkcjonowanie. Jak tylko pojawiły się pieniądze ze sprzedaży zawodników to zostały momentalnie rozpiżdżone w bardzo podejrzany sposób. Planowaliśmy zarabiać na szrocie w rodzaju Młyńskiego, Wachowiaka czy Plewki, a jak jakiś kamikadze chciał nam dać pół miliona euro za ostatniego - to było dla nas za mało. Późniejsze kariery ściąganych wtedy prospektów nie wymagają komentarza... Takie kluby spadaja z Ekstraklasy, nawet jeśli mają akurat pieniądze. A któryś z nich nadaje się aktualnie do Ekstraklasy? Zresztą, kończą im się kontrakty i - mam nadzieję - że nie zostaną przedłużone.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 27.11.2025 o godz. 14:50.
![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2014
Offline |
|
Ale skoro zaczepiasz to... Trzymając się poetyki biblijnej, w maju przyszłego roku dochodzimy do Ziemi Obiecanej po czteroletniej drodze z 50 bańkami dodatkowego długu. No super, zarządzanie prima, tylko wiwatować. Prezesek wjeżdża tam na białym koniu i, oczywiście, 'na pewno" ma pomysł na funkcjonowanie. Tylko nikt nie wie jaki. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Nie wiem czy potrzebny jest jakiś nowy odkrywczy plan. Ja bym wolał nie. ![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Podwyżka biletów? No cóż, wszyscy wiemy kto jest najpewniejszym sponsorem klubu ![]() Transfery? Na dzień dzisiejszy nie skasowaliśmy żadnej konkretnej kwoty za zawodnika. I tak jest od prawie 4 lat. Czy na młodych coś zarobimy? Życzę z całego serca. To jednak nie przeszkadza mi dostrzegać zagrożeń. Pierwsze zagrożenie jest takie, że ci nasi młodzi to wcale nie takie talenty jak się nam wydaje. Pamiętam, jakie wrażenie (przynajmniej na mnie) robiła gra Młynka w śwince. Przyszedł do nas, no i sie posypało... Piszę to w kontekście tego, że przykladowo taki Kuziemka jest teraz potencjałem, a za rok to różnie może być. Drugie to brak pewności, że nasi młodzi w ogóle przedłużą kontrakty. Niestety, ale niestabilność finansowa klubu może ich do tego zniechęcać |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
||
Takie ryzyko zawsze istnieje, patrz Plewka. Wszyscy mają wystarczająco długie kontrakty żeby na nich zarobić i zrobić miejsce kolejnym. ![]()
Już za cztery lata,
|
|||
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
|
Można ten wątek rozwinac:
Albo masz prywatnego wlasciciela ktory wyklada grube miliony, albo masz klub wspierany przez samorządy lub SSP Piast właśnie otrzymał 18 mln dofinansowania, bo mu sie budzet nie spina. Gdzie by byla Wisla choćby z połową takiego dofinansowania fo roku? Płock, Gieksa, Zaglebie L, Slask ta sama sytuacja |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Ostatnio edytowane przez wolfy : 28.11.2025 o godz. 18:15.
![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Online |
|
Jakby Wisła była klubem samorządowym to mielibyśmy takie pijawki jak Kapka czy Mandziara i skończyłoby się tak samo jak we wszystkich samorządowych klubach. Lechia o mało co nie zbankrutowała. ![]()
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12
Na razie świętowanie awansu
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Nie opowiadaj bajek.
Normalne finanse są przykładowo w Widzewie , Jagielloni , Lechu, Rakowie. Nawet w tych klubach "samorządowych" poniekąd jest "normalnie", bo mogą liczyć na dotacje z miasta. A u nas ? Na samorząd nie ma co liczyć, właściciel kasy nie ma, potencjalni inwestorzy mają być z modelu "daj kasę, bądź bierny" Jeżeli chcemy zaś naszą sytuację finansową do czegoś porównać, to na pewno będzie to Legia. Ale to raczej nie jest wzór do naśladowania.
I w zasadzie trzymam kciuki żeby się to udało. Ale w życiu często obowiązują, niestety, prawa Murphy'ego |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
@stary dziad, będą grać to przedłużą, wszyscy to maja w swoim interesie. Nawet polscy agenci. |
|
|

|
||||||
![]() |
| Narzędzia tematu | |
| Tryby wyświetlania | |
|
|