The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
adam_09
Senior Member

Od: 11.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 07.08.2025, 08:47
Markus napisał(a):Wyświetl post
Hejterek dalej popisuje się swoją głupotą i ignorancją. Otóż zacietrzewiony hejterku, najlepsi bramkarze Wisły na przestrzeni ostatnich dekad byli obcokrajowcami sprowadzonymi z zagranicy. Stwierdzenie tego jest zwykłym faktem, a nie ojkofobią. Ale według twoich wysypów "ciężko jest tam znaleźć kogoś porządnego z Zachodu"...

To, że tobie nic nie mówią takie nazwiska jak Pareiko, Dolha, Cuesta, które są o klasy wyżej od takiego Buchalika, Kieszka, Biegańskiego, Brody czy nawet Lisa, który dopiero pod koniec swojej przygody z Wisłą osiągnął jakiś sensowny poziom, to już tylko twój problem i kompromitacja.

Podobnie sprawa wygląda z obrońcami: poza Głowackim najlepsi obrońcy Wisły na przestrzeni ostatnich kilkunastu czy nawet jeszcze więcej lat nazywali się Marcelo, Cleber, Arsenic, Frydrych, Jovic, nawet Ivan Gonzalez - te nazwiska też ci nic nie mówią, prawda? Więc teraz cała twoja narracja idzie w ....u.

Każdy z nich prezentował sobą znacznie więcej niż taki Biedrzycki, Szot, Gruszkowski, Sadlok czy ktokolwiek inny z polskim paszportem poza Arkiem w ostatnich kilkunastu latach w Wiśle. W innych klubach również na przestrzeni ostatnich lat grało pełno wartościowych obcokrajowców w defensywie i na bramce.

Ale dalej rzucaj wysrywami, że ci obcokrajowcy i bramkarze "przegrywali rywalizację ze słabymi Polakami", albo że "do defensywy i na bramkę ciężko sprowadzić do Polski kogoś porządnego z Zachodu", kto daje autentyczną jakość.

Mów mi i kompromituj się tak dalej!
Markus, no weź przestań proszę Cię. Na przestrzeni lat ekstraklasowej Wisły byli też tacy tuzowie jak Peter Singlar, Dragan Palljic, Jan Frederiksen, jakiś tam Branco i pewnie jeszcze kilku ananasów tylko nie mam czasu głębiej sięgać w pamięci. A co jak co to wtedy nie wyglądaliśmy z finansami źle. Nie piszę tego żeby bezrefleksyjnie udawadniać wyższość polskich zawodników nad zagranicznymi. Wszystko zależy od momentu w historii. Jako Wisła mamy tą przypadłość, że wymagamy wyniku od następnego dnia po zakontraktowaniu, mamy wybujałe oczekiwania rezultatów mając w pamięci historię Wisły Cupiała i mimo tego, że od kilku lat jesteśmy w dołku to dalej u większości zawodników i społeczności około futbolowej ( jak np. agenci ) na hasło Wisłą Kraków zapalają się w oczach dolary jak u sknerusa McKwacza i ciężko nam wyciągnąć zawodników za porównywalne pieniądze jak w innych klubach.
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 07.08.2025, 13:16
adam_09 napisał(a):Wyświetl post
Markus, no weź przestań proszę Cię. Na przestrzeni lat ekstraklasowej Wisły byli też tacy tuzowie jak Peter Singlar, Dragan Palljic, Jan Frederiksen, jakiś tam Branco i pewnie jeszcze kilku ananasów tylko nie mam czasu głębiej sięgać w pamięci. A co jak co to wtedy nie wyglądaliśmy z finansami źle. Nie piszę tego żeby bezrefleksyjnie udawadniać wyższość polskich zawodników nad zagranicznymi. Wszystko zależy od momentu w historii. Jako Wisła mamy tą przypadłość, że wymagamy wyniku od następnego dnia po zakontraktowaniu, mamy wybujałe oczekiwania rezultatów mając w pamięci historię Wisły Cupiała i mimo tego, że od kilku lat jesteśmy w dołku to dalej u większości zawodników i społeczności około futbolowej ( jak np. agenci ) na hasło Wisłą Kraków zapalają się w oczach dolary jak u sknerusa McKwacza i ciężko nam wyciągnąć zawodników za porównywalne pieniądze jak w innych klubach.
Lelieveld czy nie tak dawno na przykład Moltenis lub Colley potwierdzają to, co ja piszę o możliwości wniesienia do linii obronnej drużyny dużej jakości przez obcokrajowców czy też potwierdzają brednie hejterka, że wartościowych obcokrajowców do gry w obronie Wisły dziś nie ma lub ich ściągnięcie jest niemożliwe, a nawet jak zostaną ściągnięci to przegrają rywalizację z krajowymi zawodnikami?
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...)
"Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze
"
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 07.08.2025, 13:23
Nie chce mi się za bardzo wcinać między wódkę i zakąskę ale ...
nasza obrona to był zawsze miks z dominacją Polaków.
Jaroch, Łasicki, Mikulec, Kutwa, Biedrzycki, Uryga, Colley
Lielieveld miał być zamiast Jarocha, ale ten się wziął do pracy.
A teraz kombinujemy bo nam kontuzje przetrzebiły obronę.
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Cele Wisły na sezon 2025/26
Na razie świętowanie awansu
Odpowiedz cytując
adam_09
Senior Member

Od: 11.2010

Stary 07.08.2025, 13:25
Uważam, że dzisiaj jest łatwiej nam o obcokrajowca z uwagi na większą ich podaż niż zawodnika rodzimego. Skoro większa podaż to większa możliwość trafienia z właściwym wyborem. Nie uważam, że brakuje utalentowanych Polaków mogących zagrać na poziomie obcokrajowca tylko z uwagi na inne czynniki jest dużo trudniej go pozyskać. Natomiast i tu i tu zdarzają się wtopy bo życie nie jest czarno białe a Excel to bezduszne monstrum. Fakt natomiast jest taki, że grając już 4ty sezon w 1 lidze przeciętnie zaczęliśmy robić lepszy wynik mając w składzie więcej Polaków niż obcokrajowców i polskiego trenera a nie teoretyka zza granicy.
Ostatnio edytowane przez adam_09 : 07.08.2025 o godz. 13:28.
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Stary 07.08.2025, 13:29
pepe72 napisał(a):Wyświetl post
Nie chce mi się za bardzo wcinać między wódkę i zakąskę ale ...
nasza obrona to był zawsze miks z dominacją Polaków.
Jaroch, Łasicki, Mikulec, Kutwa, Biedrzycki, Uryga, Colley
Lielieveld miał być zamiast Jarocha, ale ten się wziął do pracy.
A teraz kombinujemy bo nam kontuzje przetrzebiły obronę.
Ten miks sprawdzał się i zapewniał solidną postawę w defensywie czy przeciwnie? Mało to straconych bramek, kłopotów czy nawet fatalnych czerwonych kartek mieliśmy za sprawą dramatycznych błędów i zagrań tych krajowych zawodników, których wymieniłeś (wyłączając stosunkowo niewiele grającego dotychczas Kutwę czy Mikulca)?

Zdecydowanie byłoby lepiej, gdyby klub potrafił ściągnąć kolejnego obrońcę o jakości Lelievelda, lub Moltenisa niż przepłacał za kolejnego krajowego kopacza o jakości Łasickiego, Krzyżanowskiego czy nawet Urygi.
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...)
"Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze
"
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 07.08.2025, 20:40
Uryga - podstawa obrony - potencjał na legendę, Krzyżanowski - młodzieżowiec, wychowanek. Łasicki przeszedł za darmo z Pogoni Szczecin.
Wątpię by za któregoś z nich "przepłacono". Ale możesz to uzasadnić jakimiś kwotami.
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Cele Wisły na sezon 2025/26
Na razie świętowanie awansu
Odpowiedz cytując
skarabeus
Senior Member

Od: 02.2019

Stary 07.08.2025, 21:29
Alez ty jesteś chlopie naiwny
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 07.08.2025, 21:54
Uryga, podstawa obrony, potencjał na legendę
To już trolling wysokich lotów.
Nie wierzę, ze ktokolwiek mógłby to napisać na poważnie.
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
Odpowiedz cytując
leszekpw
Senior Member

Od: 05.2007

Stary 07.08.2025, 22:45
Uryga, że potencjał na cooo
Jego nawet panem piłkarzem nazwać nie wypada.
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 07.08.2025, 23:07
Ja tylko przypomnę,że gramy w pierwszej lidze i jesteśmy biedni jak mysz kościelna...
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 08.08.2025, 06:14
pepe72 napisał(a):Wyświetl post
Uryga - podstawa obrony - potencjał na legendę.
Powiedz ze to ironia.

Dostal gwiazdorski kontrakt przychodząc z Plocka na 5 lat, z czego zagrał u nas 1.5 sezonu. Za sam staż na l4 sie statusu legendy nie przyznaje. Tym bardziej jesli po spadku nie obniżasz swoich apanaży
Ostatnio edytowane przez Karherop : 08.08.2025 o godz. 06:18.
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 08.08.2025, 07:08
Pepe ma swój świat stąd ten Uryga jako legenda ale to też pokazuje gdzie dzisiaj jest Wisła. Dla niektórych wystarczy, że piłkarz jest, jest x lat w Wiśle i już może być legendą.
Z Uryga najsmieszniejsze jest to, że najlepsze sezony swoje ma w Wiśle ale Płock xd
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
Szneka
Socios Wisła Kraków

Stary 08.08.2025, 08:15
Panowie było info, że Alan Uryga obniżył swój kontrakt
WISEŁKA KRAKÓW TO DUMA WSZYSTKICH POLAKÓW

Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 08.08.2025, 09:52
Karherop napisał(a):Wyświetl post
Powiedz ze to ironia.

Dostal gwiazdorski kontrakt przychodząc z Plocka na 5 lat, z czego zagrał u nas 1.5 sezonu. Za sam staż na l4 sie statusu legendy nie przyznaje. Tym bardziej jesli po spadku nie obniżasz swoich apanaży
Dobra, zdaje się że obniżył kontrakt po spadku.

Ale z tym potencjałem na legendę to albo ciężka ironia, albo równie mocna odklejka...

O Krzyżanowskim i Łasickim nie chce mi się nawet pisać. Jeśli to mają być argumenty za krajowymi obrońcami, to już lepiej dać sobie spokój. Przedłużenie kontraktu z Igorem to był strzał w kolano.

Mikulec, Jaroch, Biedrzycki (jak nie gra z innym klocem) - to piłkarze którzy mniej lub bardziej, ale coś tam grali w obronie. Jaroch mocno w kratkę, dlatego ściągnęli Lielevelda.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 08.08.2025 o godz. 10:00.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
grogoriogreg
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 08.08.2025, 09:59
wolfy docenia Biedrzyckiego - czekamy miesiąc aż dołączy do fun clubu Kacpra Dudy
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 08.08.2025, 10:04
grogoriogreg napisał(a):Wyświetl post
wolfy docenia Biedrzyckiego - czekamy miesiąc aż dołączy do fun clubu Kacpra Dudy
Ja go ceniłem jak grał z Kutwą albo innym w miarę zwrotnym piłkarzem. Wina Jopa że Uryga musiał grać bo ma potencjał na legendę

Jeśli Biedrzycki ma być ostatnim obrońcą to czerwona kartka wisi w powietrzu. Tylko debil by nie skorzystał, wystarczy rzucać piłki za plecy.
Wiadomo że Biedrzycki z nikim sprintu nie wygra bez kilkumetrowej przewagi, zostają wślizgi, ew. faul.

Ale - jak napisałem - wina trenera.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Vuko
Senior Member

Od: 08.2009

Stary 08.08.2025, 10:35
Myślę, że z Kutwą to i Urydze się lepiej gra. Co innego kiedy mamy wystawione dwa klocki przy naszej ofensywnej taktyce. Na dwa klocki to można grać w autobus.
Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 08.08.2025, 10:43
Vuko napisał(a):Wyświetl post
Myślę, że z Kutwą to i Urydze się lepiej gra. Co innego kiedy mamy wystawione dwa klocki przy naszej ofensywnej taktyce. Na dwa klocki to można grać w autobus.
Myślę, że każdemu słabemu piłkarzowi gra się lepiej, kiedy u boku ma kogoś, kto jest w gazie i będzie się starał naprawić jego błędy.

Niestety swój prime Uryga ma już od 2-3 lat za sobą. Szybkościowo nie istnieje i gra jak Głowacki pod koniec kariery, swoje ewidentne braki starając się nadrobić ustawieniem i siłą fizyczną. Na pierwszą ligę od biedy jeszcze styknie, w Ekstraklasie szybcy napastnicy go obnażą.

[35/54]

Znafca internetowy za sezon 2023/2024
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 08.08.2025, 11:19
W ekstraklasie go obnaża?
Bez jej, jego już w 1 lidze wystarczająco wiele razy obnażyli.
Trzeba to powiedzieć jasno: kontuzja Urygi to wybawienie dla Wisły!
Oby tylko Królewicz nie wpadł na pomysł przedłużania kontraktu
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
Odpowiedz cytując
bridgeburner
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 08.08.2025, 11:32
Przesadzasz
Nie jest zły na 1 ligę, tylko jak wiele razy było pisane nie może grać w parze z Biedrzyckim, nie przy naszym sposobie gry
No i on by musiał schudnąć 8-10 kg, dziwię się, że nikt mu nie zwrócił uwagę, że to stąd mogą się brać te kontuzje
"Czy mogłem sie cofnąć - cofnąć do czego, do kogo, do jakiego mnie ? Nie ma żadnego momentu w przeszłości, który, cudownie zmieniony, odwróciłby bieg mojego życia, żadnej katastrofy, która mi sie przydarzyła, wskutek czego jestem inny, niż byc powinieniem; niczego takiego nie potrafie wskazać"
Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 08.08.2025, 11:38
sandomingo napisał(a):Wyświetl post
Oby tylko Królewicz nie wpadł na pomysł przedłużania kontraktu
Nowy kontrakt dla Alana to raczej pewnik. Pytanie czy dostanie 1+1, czy od razu 2 lata. Najprawdopodobniej już nie na takich warunkach, jak teraz, ale mimo wszystko dostanie.

[35/54]

Znafca internetowy za sezon 2023/2024
Odpowiedz cytując
tedyy
Senior Member

Od: 08.2008

Stary 08.08.2025, 20:21
Vuko napisał(a):Wyświetl post
Myślę że kazdemu zAlanem dobrze się nie gra - trochę odwróce Twój wpis
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź
Narzędzia tematu
Tryby wyświetlania

Zasady wysyłania postów