The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
For_FuN_
Senior Member

Od: 08.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 10.06.2025, 16:46
stary dziad napisał(a):Wyświetl post
Jego decyzja o rezygnacji z udziału w bardzo ważnym meczu dla naszej reprezentacji z Finlandią nie mogła się spotkać z aprobatą trenera i, jak sądzę, większości zawodników.

Ja wiem, formalnie wszystko się zgadza, Probierz to werbalnie zaakceptował ale sami wiecie jaki ta sytuacja musiała zostawić niesmak.

Ja uważam, że wybitny zawodnik nie powinien tak postępować. Widzieliśmy jak w niedzielę zapieprza Ronaldo, pamiętam jak walczył Modric w niedawnym meczu z nami.
Bardzo ważnego spotkania... można się zgodzić, ale perspektywa Lewandowskiego(jak i moja) jest taka, że gramy z totalnymi ogórkami, które regularnie dostają w........ Na ostatnie 13 spotkań(ten rok i poprzedni) -> Finowie doznali 9 porażek. Jeżeli ta grupa ludzi nie potrafi sobie poradzić z takim przeciwnikiem bez Lewandowskiego, to co będzie bez niego z poważniejszymi rywalami... A niedługo Robert przecież zakończy karierę. Druga sprawa, Lewandowski przyjeżdżał na kadrę zawsze. Opuścił z powodu swojej decyzji i po ustaleniach ze sztabem, zaledwie jedno spotkanie o punkty przez 17 lat kariery reprezentacyjnej. Pomijam te, w których był kontuzjowany, bo to inna rzecz. Stąd te blisko chyba 170 spotkań w kadrze. On stawiał się na każde zawołanie i grał też z kontuzjami(czego opinia publiczna nie wie lub nie chce wiedzieć). Jeżeli w wieku 37 lat ma drobną prośbę, że po kontuzji, którą miał w Barcelonie i po rozegraniu takiego sezonu, nie jest w stanie grać, to ja się do tej prośby przychylam. Przypominam, mówimy o wzorze profesjonalizmu. Wyobraźmy sobie taką sytuację, że Lewandowski przyjeżdża, jest cieniem samego siebie z Finami(bo jest zmęczony, ma dość piłki mentalnie w tym momencie), to co dzieje się potem w mediach i na platformach społecznościowych ? Chłop jest zniszczony i po raz kolejny musi się tłumaczyć. Tutaj w ogóle go podziwiam, bo grając z takimi patałachami musi zawsze stawać do wywiadów. Ronaldo i Modrić nie mają takiego obciążenia, bo Ci grają z genialnymi partnerami. Pomijam to, że CR7 jest na piłkarskiej emeryturze klubowej od kilku lat, a Lewandowski pruje wszystko w najpoważniejszych rozgrywkach na świecie. Rola Modricia w Realu też jest znana, czyli trochę mniej gra od Lewandowskiego...
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2016

Stary 11.06.2025, 18:08
For_FuN_ napisał(a):Wyświetl post
Bardzo ważnego spotkania... można się zgodzić, ale perspektywa Lewandowskiego(jak i moja) jest taka, że gramy z totalnymi ogórkami, które regularnie dostają w........
W praktyce natomiast drugi raz Lewy wybiera sobie mecz, w którym nie chce mu się grać (nie szukając żadnych pretekstów w stylu udawanej kontuzji, po prostu dogaduje się z trenerem, że nie zagra i już) i drugi raz okazuje się, że jest to kluczowy mecz w kontekście sytuacji w ligowej tabeli i awansu. Drugi raz kończy się to wtopą - poprzednim razem straciliśmy bezpośredni awans, bo "perspektywa" była taka, że Węgrzy to cieniasy, tym razem "perspektywa" jest taka, że Finowie to cieniasy - tu i tu okazało się, że ni ch*, nie ma takiego przeciwnika, z którym jesteśmy sobie w stanie poradzić na luzie, a już na pewno takim przeciwnikiem nie jest drużyna, która w tabeli znajduje się tuż obok nas (niespodzianka).

Cytat:
Opuścił z powodu swojej decyzji i po ustaleniach ze sztabem, zaledwie jedno spotkanie o punkty przez 17 lat kariery reprezentacyjnej.
No właśnie, akurat to spotkanie, przez przegraną którego straciliśmy szanse na awans bezpośredni.

Cytat:
Przypominam, mówimy o wzorze profesjonalizmu.
No, taki to wzorzec profesjonalizmu, że wybiera sobie nieobecności na mecze, które w praktyce okazują się kluczowe w grupie, błędnie oceniając przy tym, że powinniśmy je wygrać bez niego. Nie wiem, może za moich czasów profesjonalizm jakoś inaczej wyglądał...

Probierz oczywiście gość, który nigdy nie powinien dostać tego stanowiska, ale co by nie mówić, decyzja o tym, kiedy dany zawodnik jest potrzebny, a kiedy nie należy tylko i wyłącznie do selekcjonera (ktokolwiek by nim nie był), nigdy do zawodnika (kimkolwiek by nie był).

Ogólnie nasza reprezentacja to syf tragedia, od której strony by nie patrzeć, ale właśnie przez takie między innymi "profesjonalizmy" ludzi decydujących o jej obliczu, a wszelkie próby usprawiedliwiania takiego postępowania zawodników czy trenera tylko pogarszają sytuację...
Odpowiedz cytując
For_FuN_
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 11.06.2025, 18:40
MaLk napisał(a):Wyświetl post
W praktyce natomiast drugi raz Lewy wybiera sobie mecz, w którym nie chce mu się grać (nie szukając żadnych pretekstów w stylu udawanej kontuzji, po prostu dogaduje się z trenerem, że nie zagra i już) i drugi raz okazuje się, że jest to kluczowy mecz w kontekście sytuacji w ligowej tabeli i awansu. Drugi raz kończy się to wtopą - poprzednim razem straciliśmy bezpośredni awans, bo "perspektywa" była taka, że Węgrzy to cieniasy, tym razem "perspektywa" jest taka, że Finowie to cieniasy - tu i tu okazało się, że ni ch*, nie ma takiego przeciwnika, z którym jesteśmy sobie w stanie poradzić na luzie, a już na pewno takim przeciwnikiem nie jest drużyna, która w tabeli znajduje się tuż obok nas (niespodzianka).
Dokładnie, czyli nie wybiera sobie Lewandowski spotkań, jeśli dopiero drugie spotkanie opuszcza w czasie tak długiej kariery. Przypominam, w obu przypadkach było to dogadane ze sztabem trenerskim. Jeśli Sousa i Probierz postawiliby sprawę inaczej, tzn. nie poradzimy sobie bez Ciebie i masz być na zgrupowaniu, to Lewy przyjeżdża i gra. Nie jest winą Lewandowskiego, że bez niego nie potrafimy ograć ogórków. Węgrzy przyjechali do nas totalnie zdziesiątkowani i bez szans na wyprzedzenie nas w tabeli. Mecz o nic dla nich, a mimo to... Lewandowski i nikt normalny nie mógł zakładać takiego wyniku. Mogę domniemywać, że ważny mecz dla Lewandowskiego to ten z Holandią, a nie z Finami, którzy seryjnie przegrywają. Tutaj cały na biało wchodzi selekcjoner i jego plan na mecz oraz powołania(czyli wykonawcy do tego planu). Czyli w twojej teorii za wczorajsze bankructwo tej reprezentacji odpowiada Lewandowski ? Moim zdaniem Kulesza, Probierz i ....eusze, którzy przez lata wozili się na plecach RL9. Potem ten człowiek musiał stawać do wywiadów i tłumaczyć się za te niedojdy. Co się wczoraj od.......iło... Ci z wielkimi jajami, którzy chcieli zmiany kapitana(była taka część), nie przychodzi do strefu wywiadów i nie tłumaczy się ze swojej postawy na boisku. Dla mnie to wywieszenie białej flagi. Jesteśmy do niczego, ale i tak mamy was w dupie . Najlepiej dla Lewandowskiego, gdyby zakończył karierę reprezentacyjną, bo ten cyrk jest po prostu żałosny. Żadnych jaj, żadnej osobowości, żadnego charakteru w tej kadrze.

No właśnie, akurat to spotkanie, przez przegraną którego straciliśmy szanse na awans bezpośredni.
Coś mało pamiętasz, bo straciliśmy jedynie rozstawienie w barażach. Wina wyłącznie po stronie Sousy.

decyzja o tym, kiedy dany zawodnik jest potrzebny, a kiedy nie należy tylko i wyłącznie do selekcjonera (ktokolwiek by nim nie był), nigdy do zawodnika (kimkolwiek by nie był).
Super, że o tym piszesz, bo tutaj odsyłam do samego Probierza, który jasno wsparł Roberta i powiedział, że jest to wspólna decyzja. Mam nadzieję, że trener nie kłamał i go o to nie podejrzewam .
Ostatnio edytowane przez For_FuN_ : 11.06.2025 o godz. 18:48.
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2016

Stary 11.06.2025, 19:07
Dokładnie, czyli nie wybiera sobie Lewandowski spotkań, jeśli dopiero drugie spotkanie opuszcza w czasie tak długiej kariery.
Oficjalnie. Nieoficjalnie było jeszcze parę dziwnych kontuzji.

Ale sam fakt, że chłop sobie wybiera spotkania nie ma nic wspólnego z profesjonalizmem. Podobnie jak mocno nietrafiony dobór tych spotkań.

Oczywiście - to, że selekcjonerzy na to poszli to równie, a może nawet bardziej nieprofesjonalne. Tylko dopełnia obrazu nędzy i rozpaczy, jaką pod tym względem od lat jest polska reprezentacja, ale nijak nie przydaje Lewemu profesjonalizmu ani żadnego usprawiedliwienia.

Cytat:
Nie jest winą Lewandowskiego, że bez niego nie potrafimy ograć ogórków.
Fakt. "Winą" Lewandowskiego jest natomiast to, że w takiej sytuacji odpuszcza ważne mecze bez ważnego powodu.

Cytat:
Czyli w twojej teorii za wczorajsze bankructwo tej reprezentacji odpowiada Lewandowski ? Moim zdaniem Kulesza, Probierz i ....eusze, którzy przez lata wozili się na plecach RL9.
Moim zdaniem postawa każdego z wymienionych jest jednocześnie i przyczyną, i skutkiem "bankructwa" tej reprezentacji.

A już na pewno nie będę przytakiwał, jak ktoś będzie pisał, że to, co robi Lewy to wzór profesjonalizmu. No ni ch*a, olanie ważnych meczów o punkty nie jest profesjonalizmem, a to, czy dany selekcjoner zgodził się na to, bo też ma "perspektywę" przeciwników i naszej siły oderwaną od rzeczywistości, czy dlatego, że poddał się presji Lewego w niczym nie zmienia faktu, że w obydwu przypadkach "perspektywa" była błędna, kosztowała nas boleśnie dużo w tabeli, rozpieprzyła resztki atmosfery w klubie i była wprost zaprzeczeniem profesjonalizmu.

Cytat:
Coś mało pamiętasz, bo straciliśmy jedynie rozstawienie w barażach. Wina wyłącznie po stronie Sousy.
Fakt, mój błąd, wydawało mi się, że mamy tam jeszcze matematyczne szanse na awans, a chodziło tylko o rozstawienie, które przewaliliśmy. W praktyce, gdyby nie szczęśliwy zbieg okoliczności wynikający z nieszczęścia innych (wojny), pewnie by nas to kosztowało także przegrane baraże.

Cytat:
Super, że o tym piszesz, bo tutaj odsyłam do samego Probierza, który jasno wsparł Roberta i powiedział, że jest to wspólna decyzja. Mam nadzieję, że trener nie kłamał i go o to nie podejrzewam .
A gdzieżby. W końcu słyszeliśmy dopiero kilka wersji tego co się działo wokół kadry i Lewego, a zarówno Lewy, jak i Probierz do tej pory nigdy nie mijali się z prawdę więc czemu miałbym nie wierzyć jednemu czy drugiemu?

Tak na serio - jest rzeczą oczywistą, że inicjatywa "odpoczynku" musiała wyjść od Lewego, a Probierz mógł tylko się na to zgodzić lub nie.
Odpowiedz cytując
doktor granat
Senior Member

Od: 12.2018

Stary 11.06.2025, 19:30
Dokładnie, czyli nie wybiera sobie Lewandowski spotkań, jeśli dopiero drugie spotkanie opuszcza w czasie tak długiej kariery. Przypominam, w obu przypadkach było to dogadane ze sztabem trenerskim. Jeśli Sousa i Probierz postawiliby sprawę inaczej, tzn. nie poradzimy sobie bez Ciebie i masz być na zgrupowaniu, to Lewy przyjeżdża i gra. Nie jest winą Lewandowskiego, że bez niego nie potrafimy ograć ogórków. Węgrzy przyjechali do nas totalnie zdziesiątkowani i bez szans na wyprzedzenie nas w tabeli. Mecz o nic dla nich, a mimo to... Lewandowski i nikt normalny nie mógł zakładać takiego wyniku. Mogę domniemywać, że ważny mecz dla Lewandowskiego to ten z Holandią, a nie z Finami, którzy seryjnie przegrywają. Tutaj cały na biało wchodzi selekcjoner i jego plan na mecz oraz powołania(czyli wykonawcy do tego planu). Czyli w twojej teorii za wczorajsze bankructwo tej reprezentacji odpowiada Lewandowski ? Moim zdaniem Kulesza, Probierz i ....eusze, którzy przez lata wozili się na plecach RL9. Potem ten człowiek musiał stawać do wywiadów i tłumaczyć się za te niedojdy. Co się wczoraj od.......iło... Ci z wielkimi jajami, którzy chcieli zmiany kapitana(była taka część), nie przychodzi do strefu wywiadów i nie tłumaczy się ze swojej postawy na boisku. Dla mnie to wywieszenie białej flagi. Jesteśmy do niczego, ale i tak mamy was w dupie . Najlepiej dla Lewandowskiego, gdyby zakończył karierę reprezentacyjną, bo ten cyrk jest po prostu żałosny. Żadnych jaj, żadnej osobowości, żadnego charakteru w tej kadrze.

Dlaczego uważasz, że dla L ważny miałby być mecz z Holandią, a nie Finami? Jeśliby tak było to też błędna ocena bo po 1 - trzeba byłoby mieć komplet pkt z innych meczów żeby mecz/mecze z Holandią miały być szanse o coś, a po 2 - różnica poziomów-sportowego i taktycznego trenerów jest tak duża, że tylko wielki marzyciel może wierzyć, że nie przegramy u nich kilkoma bramkami z L czy bez w składzie.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź
Narzędzia tematu
Tryby wyświetlania

Zasady wysyłania postów