|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
Robiłem Ci kiedyś listę, nie raczyłeś odpowiedzieć. Na razie JEDYNYMI którzy się sprawdzili sportowo przez te lata są Letkiewicz i Kutwa, a obaj mają za sobą ledwo rundę w pierwszym składzie i przeszli przez rezerwy (moim zdaniem to kluczowe). Porażki: Plewka, Gruszkowski, Szot, Młyński, Starzyński, Biegański, Broda, Wachowiak, Talar, Gogół, Olejarka, Sukiennicki, Duda, Szywacz i pewnie jeszcze sporo pominąłem. Polscy piłkarze którzy się sprawdzili: Zwoliński, Mikulec, Jaroch (?), Sobczak ( Polscy ligowcy którzy się nie sprawdzili: Żyro, Łasicki, Biedrzycki (na razie), Uryga, Sapała (!!). O ile inwestowanie w każdą kategorię ma sens, o tyle o sile naszego zespołu od lat decydują obcokrajowcy tacy jak Mula, Fernandez, Villar, Rodado, Igbekeme, Carbo, Mehremić, francuski stoper (skleroza), Baena, Junca, Colley czy ostatni nabytek - Poletanović. Dają liczby, kreują grę, biją na głowę rodzimą konkurencję. I obrywają od takich jak Ty w czambuł, bo nie są w stanie wziąść na plecy bagażu szrotu i donieść go do linii końcowej. To nie Rodado jest słaby, to beznadziejny Duda nie umie mu dograć piłki. Ostatecznie - nie liczy się narodowość, ale większość przyzwoitych i dobrych piłkarzy jest z zagranicy. Krajowy rynek jest bardzo płytki, nasz skauting - żenujący, nasze szkolenie - do dupy. Stąd przewaga zagranicznych piłkarzy. Jeżeli taki Duda przez trzy lata ma taką liczbę asyst i otwierających podań co Poletanović w jeden mecz to nie mówimy o przypadku. I są chorzy ludzie tutaj którzy piszą coś o "rywalizacji" między jednym a drugim. Zagraniczny leszcz >>> młody wiślacki talent. Stawianie na losowe "talenty" tego nie zmieni. Tylko lata budowy struktur i duże inwestycje w szkolenie mogą pomóc. U nas to jest jak zwykle robione od dupy strony - bierzemy takiego Dudę, gra bo ktoś musi i udajemy że jest niesamowitym talentem. Właściciel nawet go awizuje do pierwszej reprezentacji (co za wstyd). A prywatnie wolę starego Poletanovicia czy Carbo niż kolejny raz oglądać kalectwo w wykonaniu Sukiennickiego, Dudy czy kogo tam jeszcze. P S. Ja nie jestem fanem Baeny, ale ma dwa gole i osiem asyst. Za to Starzyński którego jego kosztem chciałeś wpychać do pierwszego składu - przed kontuzją trafił do rezerw, przegrywając szeroki skład z Kuziemką.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 25.02.2025 o godz. 12:47.
![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|

|
||||||
| Narzędzia tematu | |
| Tryby wyświetlania | |
|
|