The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 02.04.2023, 07:49
Mógłbym coś napisać o stracie gola, ale wszystko w tym temacie napisałem już wcześniej...
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 02.04.2023, 08:40
Te mecze ogląda się już na zasadzie nie czy wygramy, tylko ile wygramy i czy będzie czyste konto. Coś pięknego, po tych latach niepowodzeń.

A co do Dudy i innych talentów polskiej myśli szkoleniowej, to w końcu jest to właśnie czas dla niego i innych, aby bez wielkiej presji, wejść na boisko, zagrać 1 czy 10 meczów, nie musieć być kluczową postacią na boisku, bo o wynik postarają się doświadczeni piłkarze, UCZYĆ się grać, uczyć się od nich na treningach itd
I może dzięki temu w końcu doczekamy się 1, 2 czy 3 ogarniętych młodziaków, którzy spod skrzydeł Wisły wyjdą dalej w świat albo najlepiej żeby u nas grali jak najdłużej, bo nie mówię, że osiągną poziom europejski ale może ktoś się na tyle wybije i wyrobi, że w takiej Wiśle mocnej, ekstraklasowej by mógł być kluczowym graczem.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 02.04.2023, 09:05
Dudę można spokojnie porównać choćby do Tomaszewicza. W zasadzie wszystkie parametry mają takie same. Poziom gry rowniez. Spokojnie za 2-3 lata Duda będzie ligowym wyjadaczem, o ile będzie jeszcze wtedy grał w esa.
Odpowiedz cytując
azor
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 02.04.2023, 09:14
Po ewentualnym awansie mam wrażenie, że trzeba będzie się skupić przede wszystkim na obrońcach: niewiadomą jest czy zostanie Junca (który pewnie jak cały zaciąg hiszpanów z tej rundy + Luis jest już pod lupą Rakowa, Legii bądź Kuchenkorzy), to pozostała trójka jest niepewna. Z całym szacunkiem dla Łasickiego, Moltenisa i Jarocha, to w pierwszej lidze dają się czasami rozgrywać jak dzieciaki, na poziom wyżej może to być dramatyczne w skutkach.

Co do naszych młodych talentów i ogólnie wytworów PMS....najlepszym podsumowaniem niech będzie to, że odkąd w Wiśle prym wiedzie zaciąg noname`ów z 2 i 3 poziomu ligi hiszpańskiej, rzadko na meczach widzimy zjawisko odskakującej piłki przy pierwszym kontakcie.
Odpowiedz cytując
aNouc
Senior Member

Od: 04.2005

Stary 02.04.2023, 09:14
https://www.youtube.com/watch?v=9HSLUeu3XFg

Skrót & gole z meczu Wisła 4-1 Chrobry

OGIEŃ!!!
Odpowiedz cytując
Elefant
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 02.04.2023, 11:13
Najlepsze jest to, że wróciła radość z oglądania gry Wisły. I nie chodzi tu tylko o wyniki (choć te są ważne). Na początku sezonu z Brzęczkiem też mieliśmy przyzwoitą serię. Mimo to oczy bolały od patrzenia, a wszystko miało posmak przypadku. Teraz widać nie tylko jakość, ale także pozytywny "mental' który prezentuje drużyna.
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Stary 02.04.2023, 13:29
Duda jest niezły technicznie, nie boi się pojedynków i ma niezły przegląd pola. Niestety na boisku wygląda jakby wszystko mu zwisało nie potrafi rozróżnić kiedy ew zysk jest warty ryzyka straty piłki, a kiedy strata jest kardynalnym błędem grożącym utratą bramki. Jest jakiś jednostajny, bez dynamiki, przyspieszenia. Ale potencjał ma na pewno i warto go rozwijać.

Różnica między naszymi, a Hiszpanami to nie tylko umiejętności. Moim zdaniem to głównie poczucie własnej wartości i świadomość konieczności pełnego zaangażowania, żeby można było myśleć o wynikach. To jest fundament na zachodzie. Próbował to u nas zaszczepić Hyballa, ale na naszym wyjałowionym podłożu motywacji starczyło tylko na trzy miesiące do czego walnie przyczynił się wiadomo kto. Teraz nawieziono nowego torfu razem z kilkoma ukorzenionymi roślinkami to może i nasze zmarniałe się, jak to mówią, odbiją. potrzeba czasu i dobrego ogrodnika. No i żeby się jakaś nornica nie przyplątała.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 02.04.2023, 13:33
Chętnie odpowiem.
Na początku jednak uważam że chyba powinieneś być zadowolony z tego jak uważnie czytam Twoje posty.
Co do Dudy i Jarocha.
Ten pierwszy dopiero wchodzi do dorosłej piłki, uczy się i ma prawo do drobnych błędów i jeśli będzie dobrze prowadzony może dużo osiągnąć.
W grze defensywnej jest aktywny i sobie radzi.
Ten drugi jest uformowanym piłkarzem, który daje niewiele nawet w I lidze i niczego już się nie nauczy..
Villar dawałby więcej z przodu gdyby miał za sobą kogoś choć trochę lepszego od Jarocha.
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 02.04.2023, 13:42
Jaroch dość niepozorny, ale jak popatrzeć na jego liczby to optyka się zmienia 3 gole, 4 asysty, konkret co 285 minut. Są to całkiem przyzwoite statystyki.

Mnie nadal nie przekonuje Tachi, dla mnie to jest kolek grający w pomocy z braku laku. Dziś znowu dwie piłki na stratę, szczesliwie bez konsekwencji, moim zdaniem mocno średni Duda wyglądał jednak lepiej.

A najlepiej jakby James grał z Bashą.
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Stary 02.04.2023, 13:43
To jak Jaroch zmarnował tą główkę z trzech metrów wszystko o nim mówi. Jeździec bez głowy... Mieliśmy już takiego na prawej obronie tylko trochę lepszego jak on miał? Burliga...
Ostatnio edytowane przez Drozd : 02.04.2023 o godz. 14:00.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 02.04.2023, 13:51
Drozd napisał(a):Wyświetl post
To jak Jaroch zmarnował tą główkę z trzech metrów wszystko o nim mówi. Jeździec bez głowy...
Fernandez też w tym meczu zmarnował główkę. Jak zresztą niemal każdy - inaczej Chrobry dostałby dwucyfrówkę.
Jarocha bronią gra i liczy.

@FraMat - właśnie o to chodzi że Duda nie radzi sobie ani w obronie, ani w ataku. Wczoraj mógł zawalić dwa gole kretyńskimi podaniami do rywala. To nie jest "drobny" błąd! Zresztą - dla niego to nie pierwszyzna, odwala takie akcje w każdym meczu w którym gra od początku. Ofensywa? Zero goli, zero asyst.

Jaroch to podstawowy zawodnik i zagrał wczoraj bardzo dobry mecz. Pracował w ataku i obronie, był bliski strzelenia gola i asysty. Statystyka: trzy gole, cztery asysty.

Zakrzywiasz rzeczywistość pod tezę, ale bylejakości Dudy nie ukryjesz. Obrońca który strzela gole i asystuje nic nie daje, ale za to pomocnik których jest żałosny z przodu i odwala cyrk z tyłu - noooo, co za talent, tylko "drobne pomyłki" mu się zdarzają, takie jak podania do rywali pod własnym polem karnym i jakieś śmieszne taś-tasie do bramkarza w środek bramki.

Acha.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 02.04.2023 o godz. 14:01.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
rafkur
Socios Wisła Kraków

Od: 10.2007

Stary 02.04.2023, 15:34
Widać na filmikach z insta że naszych stranieri kręci atmosfera. Chcę ich zobaczyć w meczu gdzie będzie + 25 k kibiców. Dziwnie jestem spokojny o wynik.
Odpowiedz cytując
Grisza1
Moderator

Od: 05.2005

Stary 02.04.2023, 15:41
rafkur napisał(a):Wyświetl post
Widać na filmikach z insta że naszych stranieri kręci atmosfera. Chcę ich zobaczyć w meczu gdzie będzie + 25 k kibiców. Dziwnie jestem spokojny o wynik.
𝗠𝗶𝗸𝗶 𝗩𝗶𝗹𝗹𝗮𝗿: „To było coś absolutnie niesamowitego, prawdziwe szaleństwo. Po zdobyciu bramki fani zaczęli skandować moje nazwisko. To wielki stadion i wielcy kibice, a ja czuję się teraz najszczęśliwszym człowiekiem na świecie”.

https://www.wisla.krakow.pl/aktualno...i_b0hXf92b77Vo
Stan Valckx : - To już byłaby rozmowa o przegrywaniu, dlatego jej nie podejmę.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 02.04.2023, 16:03
Grisza1 napisał(a):Wyświetl post
�������� ������������: „To było coś absolutnie niesamowitego, prawdziwe szaleństwo. Po zdobyciu bramki fani zaczęli skandować moje nazwisko. To wielki stadion i wielcy kibice, a ja czuję się teraz najszczęśliwszym człowiekiem na świecie”.

https://www.wisla.krakow.pl/aktualno...i_b0hXf92b77Vo
Atmosfera to jedna rzecz której nigdy nie musieliśmy się wstydzić. Wreszcie po raz pierwszy od dawna piłkarze odwdzięczają się grą.
W Hiszpanii nie mogli liczyć na status gwiazdy. U nas zamiatają ligę, a ponieważ grają w jednym z najbardziej medialnych klubów w Polsce mają status gwiazdy. Fernandez wyglądał na bardzo zadowolonego odbierając nagrodę piłkarza miesiąca.

Myślę że nikt z podstawowego składu nie żałuje swojej decyzji o przenosinach do Krakowa.
Wyniki przede wszystkim tworzą atmosferę. Reszta to dodatek.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 02.04.2023 o godz. 16:08.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
rafkur
Socios Wisła Kraków

Od: 10.2007

Stary 02.04.2023, 16:39
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Atmosfera to jedna rzecz której nigdy nie musieliśmy się wstydzić. Wreszcie po raz pierwszy od dawna piłkarze odwdzięczają się grą.
W Hiszpanii nie mogli liczyć na status gwiazdy. U nas zamiatają ligę, a ponieważ grają w jednym z najbardziej medialnych klubów w Polsce mają status gwiazdy. Fernandez wyglądał na bardzo zadowolonego odbierając nagrodę piłkarza miesiąca.

Myślę że nikt z podstawowego składu nie żałuje swojej decyzji o przenosinach do Krakowa.
Wyniki przede wszystkim tworzą atmosferę. Reszta to dodatek.

I to im daje takie kopa, że najprawdopodobniej grają lepiej niż umieją ))
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 02.04.2023, 17:45
rafkur napisał(a):Wyświetl post
I to im daje takie kopa, że najprawdopodobniej grają lepiej niż umieją ))
Nie sądzę. Atmosfera nie sprawi że ktoś kto nie umie dryblować, podawać i strzelać zacznie nagle krawaty wiązać. Żeby nie być gołosłownym: Duda, Młyński, Szywacz.
Wysokie morale na pewno sprawia że doskakują do każdej piłki, walczą o nią etc. Ale reszta to po prostu umiejętności.
Kiko dał nam bardzo duży zastrzyk umiejętności, a i charakterologicznie to są odpowiedni piłkarze.

Poza tym - zagraliśmy wczoraj przeciw drużynie w strasznym dołku. Żeby nie było - dawniej takie się na nas przełamywały
Ostatnio edytowane przez wolfy : 02.04.2023 o godz. 17:47.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
skarabeus
Senior Member

Od: 02.2019

Stary 02.04.2023, 18:12
Jak bedzie powtorka to daj znac Pepe, chetnie zobacze mecz, bo niestety bylem na Legia-Rakow.
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Od: 11.2016

Stary 02.04.2023, 18:35
Wolfy to taki człowiek paradoks
sofista i erudyta nr 1 forum, zdawać by się mogło : mądry gość

a jak już zakuje sobie w głowie jakąś teze to będzie jej bronił Rejtanem jak najgorszy kretyn

(duda, brzęczek, sobol przykładów sporo)
Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Stary 02.04.2023, 21:34
Tam ktoś pisał o faulu Moltenisa po którym padła bramka....

Tyle, że tam w ogóle nie było kontaktu, także generalnie gol po faulu którego nie było.

Z resztą ja uważam, że Francuz jest po prostu genialny.

Zauważcie jaki on jest szybki i jaki ma start do piłki! Chłop jak na rosłego stopera ma genialne parametry i kasuje praktycznie wszystkie kontry na dobieg, w sytuacjach w których Frydrych łapał czerwa on po prostu kasuje akcję w zalążku i do widzenia. Mam wrażenie, że jest tu bardzo niedoceniany, a tak po prawdzie to tylko dzięki niemu możemy grać stoperami tak wysoko.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 02.04.2023, 21:49
s1mone napisał(a):Wyświetl post

Tyle, że tam w ogóle nie było kontaktu, także generalnie gol po faulu którego nie było.

Zauważcie jaki on jest szybki i jaki ma start do piłki! Chłop jak na rosłego stopera ma genialne parametry i kasuje praktycznie wszystkie kontry na dobieg, w sytuacjach w których Frydrych łapał czerwa on po prostu kasuje akcję w zalążku i do widzenia. Mam wrażenie, że jest tu bardzo niedoceniany, a tak po prawdzie to tylko dzięki niemu możemy grać stoperami tak wysoko.
Po dokładnym przyjrzeniu się sytuacji na ekranie TV potwierdzam, że moje oczęta również nie dostrzegły tam żadnego faulu.
Owszem, mały kontakt był, ale na zasadzie, że stopy obydwu zawodników mogły (ale nie musiały nawet) zetknąć się ze sobą wzdłuż zewnętrznych ich części już przy postawieniu stóp na podłożu i w pozycji prawie unieruchomionej.
Zetknąć się - bez żadnego kopnięcia, bez nadepnięcia.
Szkoda, że VAR nie zajmuje się takimi urojonymi faulami.
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 02.04.2023, 22:04

Moltenis jest dobry, przychodził jako zapchajdziura a jest podstawą bardzo solidnej pary stoperów. Bardzo dobry ruch Brzęczka, 3/4 obrony dobrze skompletował Inna rzecz że pozostałe 25% go pogrążyło...

Jednak Frydrych grał w Ekstraklasie, a to jest poziom wyżej, poza tym grał jednak ze słabymi partnerami. Teraz Gruszkowski przegrywa z Jarochem i nic nie zapowiada zmiany. Wtedy był podstawowym PO.

Wracając do Moltenisa to faktycznie - nie jest drewniany i przede wszystkim ma głowę na karku, nie panikuje. Często zamiast próbować jakichś rozpaczliwych wejść (alá Colley) wyczekuje na błąd rywala i wywiera presję.
Strzelone gole to wisienka na torcie.
Łasicki też jest bardzo dobry, a fakt że mało kto zauważa ich grę świadczy po prostu że dobrze wykonują swoją robotę. Taka to pozycja.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 02.04.2023 o godz. 22:10.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 02.04.2023, 22:32
@Cymes trafiłeś w sedno swoim postem.

Nie sztuką jest sprowadzić 5 dobrych Hiszpanów i kazac im grac ze sobą piłka. Gdyby tak było zawsze to każdy Hiszpanski zespół grałby w ten sposób. Selekcja była świetna ale zrobić z nich drużynę - to już rola trenera.

Taktyka Sobola jest do bólu skuteczna i co było też wczoraj widać - zaczyna ewoluować. Wrzutki w przeciwieństwie do tego co jeszcze niedawno ktoś starał się wmawiać tu ma forum, mają u nas ogromny sens i nawet najniższy ma boisku Villar swoje z głowy strzeli.

Rozgorzała dyskusja o Dudzie i zdecydowanie stoję po stronie że młodego czasem trzeba ciągnąć za uszy i dawać mu szansę, bo kiedy ma zebrać to mityczne doświadczenie? Duda rozwija się na tyle szybko że błędy które popełnia dziś, nauczą go prawidłowych zachowań w kolejnych meczach. Przy naszych Hiszpanach kazdy w jego wieku wyglądałby najgorzej z towarzystwa, co nie znaczy że jest od razu do wyrzucenia do kosza.

Na dziś jest naszym 3-4 środkowym pomocnikiem i musi być mocno pod gra, bo gdy wjada kontuzje to nie może być wyciągnięty z zamrażarki, ale musi być w optymalnej formie.

Posty które mówią że nie ma atutów nawet nie komentuje, są zwyczajnie tendencyjne. Duda nie ma dryblingu?
Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Stary 03.04.2023, 08:38
Apropo naszej zdolnej młodzieży.

Mi się bardziej od Dudy podobał Talar jak dostawał szanse.

Zarówno 1 jak i 2 dobrze dryblują, ale Talar dodatkowo miewał zagrania, które pokazywały pewien błysk, to coś czego mi u Dudy brakuje. W sumie dostał z 3 x mniej minut, a jednak asystę zrobił, chyba gdzieś tam też obił aluminium, jeśli dobrze pamiętam.

No ale wiadomo, żaden z nich nie ma podejścia do takiego Jamesa czy Bashy.

Generalnie mam wrażenie, że Sobol odstawił Talara w kąt, a to dla mnie z tej naszej 'uzdolnionej' młodzieży był chyba najlepiej rokujący grajek.
Ostatnio edytowane przez s1mone : 03.04.2023 o godz. 08:41.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 04.04.2023, 10:21
Apropo naszej zdolnej młodzieży.

Mi się bardziej od Dudy podobał Talar jak dostawał szanse.

Zarówno 1 jak i 2 dobrze dryblują, ale Talar dodatkowo miewał zagrania, które pokazywały pewien błysk, to coś czego mi u Dudy brakuje. W sumie dostał z 3 x mniej minut, a jednak asystę zrobił, chyba gdzieś tam też obił aluminium, jeśli dobrze pamiętam.

No ale wiadomo, żaden z nich nie ma podejścia do takiego Jamesa czy Bashy.

Generalnie mam wrażenie, że Sobol odstawił Talara w kąt, a to dla mnie z tej naszej 'uzdolnionej' młodzieży był chyba najlepiej rokujący grajek.
Mam podobne przemyślenia odnośnie Talara, w odróżnieniu od Dudy pokazywał pojedyncze wybitne zagrania (serio, raz jak minął rywala będąc odwrócony do niego plecami to mi szczęka opadła, fakt że do dziś pamiętam to pokazuje). No i ma jakieś liczby, stwarzał zagrożenie, istniał w grze ofensywnej inaczej niż podając do najbliższego. W poprzedniej rundzie moim zdaniem był lepszy niż Duda.

ALE i to jest duże ale - mimo wszystko pokazał bardzo mało (mimo że więcej niż Duda), za mało żebym się o niego upominał albo twierdził że niesłusznie miejsce przegrał. Ale zauważyłem że nie tylko ja o nim pamiętam, w programach wiślackich na yt regularnie są o niego pytania.

Może ma spadek formy? Biorąc pod uwagę jak wyglądał wcześniej - wykluczałoby go to z gry o ławkę. Poza tym - to naprawdę nie jest moment na testowanie i ogrywanie jakichś leszczy (co dotyczy i jego, i Dudy), o czym niżej.

@Kurz
- pełna zgoda.
Ja nie jestem pewny że Duda jest w stanie grać na poziomie potencjalnego spadkowicza z Ekstraklasy, to jest inny poziom, tam są masowo negatywnie weryfikowane gwiazdy pierwszej ligi, a Duda to takie niższe stany średnie.
Problem jest inny - Duda drastycznie obniża poziom gry do przodu i generuje problemy w defensywie. O awansie lub nie mogą zadecydować szczegóły. Duda to najsłabsze ogniwo i potencjalna bomba zegarowa.
Czy ogrywanie Dudy jest warte ryzyka braku awansu? W odróżnieniu od Karheropa twierdzę że nie, absolutnie skórka nie jest warta wyprawki. Teraz trzeba minimalizować ryzyko, ogrywanie leszczy było jedną z przyczyn spadku.

Howgh.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 04.04.2023 o godz. 10:54.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 03.04.2023, 09:06
Warto czasem spojrzeć w przeszłość jaki progres robią młodzi piłkarze, jeśli da się im zaufanie i coś poza talentem za nim idzie w parze.

Najlepszy przykład piłkarze Lecha. Marchwinski, Skoras już byli wysyłani do 3 ligi i kibice psy na nich wieszali.

Moder przed wypożyczeniem do Odry Opole był do skleslenia (a był w wieku Dudy).

Itd Itp.

I tak wiem jak wielu już młodych u nas nie wypaliło, albo przez zła selekcję, albo przez inne czynniki. Co nie znaczy że nie mamy już nigdy na nikogo nie postawić, albo że z każdym młodym nie będzie tak samo. Bo będzie.

I ciągle mówimy o anonimowych Hiszpanach którzy przyszli z niższych lig, a przecież ściągnęliśmy gości ogranych w Laliga (Junca, Tachi) lub bardzo ogranych w Laliga2 (Igkembe, Mula).

Kiko już nam nie wymyśla nikomu nieznanych gości z 4 ligi (jak Llonch) tylko ściąga nazwiska które nawet polskim ekspertom pilki hiszpańskiej sporo mówią.
Ostatnio edytowane przez Karherop : 03.04.2023 o godz. 09:12.
Odpowiedz cytując
Kurz
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 03.04.2023, 09:24
Karherop napisał(a):Wyświetl post
Warto czasem spojrzeć w przeszłość jaki progres robią młodzi piłkarze, jeśli da się im zaufanie i coś poza talentem za nim idzie w parze.

Najlepszy przykład piłkarze Lecha. Marchwinski, Skoras już byli wysyłani do 3 ligi i kibice psy na nich wieszali.

Moder przed wypożyczeniem do Odry Opole był do skleslenia (a był w wieku Dudy).

Itd Itp.

I tak wiem jak wielu już młodych u nas nie wypaliło, albo przez zła selekcję, albo przez inne czynniki. Co nie znaczy że nie mamy już nigdy na nikogo nie postawić, albo że z każdym młodym nie będzie tak samo. Bo będzie.

I ciągle mówimy o anonimowych Hiszpanach którzy przyszli z niższych lig, a przecież ściągnęliśmy gości ogranych w Laliga (Junca, Tachi) lub bardzo ogranych w Laliga2 (Igkembe, Mula).

Kiko już nam nie wymyśla nikomu nieznanych gości z 4 ligi (jak Llonch) tylko ściąga nazwiska które nawet polskim ekspertom pilki hiszpańskiej sporo mówią.
Owszem to nie znaczy, ze nie wydarzy się nigdy. Tylko że albo sami będziemy musieli ich stworzyć od zera w naszej akademii (co wydaje się dzisiaj wręcz nieprawdopodobne). W przypadku zawodników sprowadzanych z innych klubów trafiają tu piłkarze z kilkukrotnie przebranej puli. Dopóki to się nie zmieni, nie liczyłbym za bardzo na efekty.
Odpowiedz cytując
Książę Palownik
Senior Member

Od: 12.2006

Stary 03.04.2023, 10:12
Kurz napisał(a):Wyświetl post
Owszem to nie znaczy, ze nie wydarzy się nigdy. Tylko że albo sami będziemy musieli ich stworzyć od zera w naszej akademii (co wydaje się dzisiaj wręcz nieprawdopodobne). W przypadku zawodników sprowadzanych z innych klubów trafiają tu piłkarze z kilkukrotnie przebranej puli. Dopóki to się nie zmieni, nie liczyłbym za bardzo na efekty.
Niczego nie stworzymy jak nie będzie drużyny rezerw.

Mamy taki problem, że z Centralnej Ligi Juniorów chłopaczki trafiają do seniorów i szuka się im wypożyczenia - tylko, że mało kto chce wypożyczyć (nawet do 2-3. ligi) chłopaka, który nigdy z dorosłymi facetami nie rywalizował.

Z CLJ chłopaki powinni na 1-2 sezony trafiać do rezerw, a następnie na 1-2 sezony na wypożyczenie do innych klubów (1. czy 2. liga). Po tym czasie można decydować, czy trzeba chłopaka sprzedać, czy może włączyć do naszej kadry seniorskiej. Taka struktura byłaby też pewnym filtrem, który selekcjonowałby tych, z których coś w przyszłości może być.

A u nas nie ma rezerw i z CLJ wychodzą dzieciaki, których nikt specjalnie nawet nie chce brać na wypożyczenie, bo nawet rundy do tej pory nie rywalizowali z dorosłymi chłopami.
Demokracja: mówisz co chcesz, robisz co ci każą.
Odpowiedz cytując
Kurz
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 03.04.2023, 10:28
Książę Palownik napisał(a):Wyświetl post
Niczego nie stworzymy jak nie będzie drużyny rezerw.

Mamy taki problem, że z Centralnej Ligi Juniorów chłopaczki trafiają do seniorów i szuka się im wypożyczenia - tylko, że mało kto chce wypożyczyć (nawet do 2-3. ligi) chłopaka, który nigdy z dorosłymi facetami nie rywalizował.

Z CLJ chłopaki powinni na 1-2 sezony trafiać do rezerw, a następnie na 1-2 sezony na wypożyczenie do innych klubów (1. czy 2. liga). Po tym czasie można decydować, czy trzeba chłopaka sprzedać, czy może włączyć do naszej kadry seniorskiej. Taka struktura byłaby też pewnym filtrem, który selekcjonowałby tych, z których coś w przyszłości może być.

A u nas nie ma rezerw i z CLJ wychodzą dzieciaki, których nikt specjalnie nawet nie chce brać na wypożyczenie, bo nawet rundy do tej pory nie rywalizowali z dorosłymi chłopami.
Przy czym nawet drużyna rezerw nie jest gwarantem. Bo w czasach, gdy ją mieliśmy (oczywiście uwarunkowania były inne) również nie produkowaliśmy piłkarzy, z których moglibyśmy mieć pożytek w 1 drużynie.
Odpowiedz cytując
enzo
Senior Member

Od: 02.2005

Stary 03.04.2023, 10:36
Kurz napisał(a):Wyświetl post
Przy czym nawet drużyna rezerw nie jest gwarantem. Bo w czasach, gdy ją mieliśmy (oczywiście uwarunkowania były inne) również nie produkowaliśmy piłkarzy, z których moglibyśmy mieć pożytek w 1 drużynie.
Pytanie czy tamta drużyna rezerw miała w ogóle realną komunikację ze sztabem ekstraklasowym. Zaryzykuję stwierdzenie, że działało to u nas na luźnej zasadzie: skoro wszyscy mają drużyny rezerw, to taka musi istnieć też w Wiśle. A jedyna współpraca polegała na tym, że jak ktoś wracał do 1. drużyny po kontuzji, to go tam wysyłano z adnotacją do trenera rezerw, żeby dał takiemu rekonwalescentowi pograć.
Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 03.04.2023, 09:21
Mimo wszystko taki Duda to inna para kaloszy niż Szot czy Gruszkowski - gość technicznie jest lata świetlne przed nimi, a to podstawa, żeby coś dalej budować.
W jakimś wątku już pisałem, że nie można wdrażać żadnej zaawansowanej taktyki, opierając się na graczach, którzy mają problemy z podstawowymi rzeczami typu przejęcie i podanie piłki. Duda to ma, a kwestię gry do przodu być może jeszcze się uda w nim rozwinąć, czas pokaże. Jeżeli się nie uda, najpewniej stanie się ekstraklasowym rzemieślnikiem, który będzie sobie skakać z klubu do klubu do 34-tego roku życia, kończąc karierę w jakiejś Garbarni.

[35/54]

Znafca internetowy za sezon 2023/2024
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź
Narzędzia tematu
Tryby wyświetlania

Zasady wysyłania postów