|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Ave Wisła!
Od: 09.2003
Offline |
|
|
Dymisja Sarapaty będzie przyznaniem się do winy.
Przecież po tym Szymuś nie odpuści, a jeszcze nabierze wiatru w żagle. Według jego reportażu to nie pani prezes jest problemem, a TS Wisła. Dopóki TS będzie mieć Wisłę, on będzie ujadał. Skończy się to upadkiem, albo ofertą od 'cudownego inwestora', który "uratuje" Wisłę. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2016
Offline |
|
|
Ujmę to tak - czasem po prostu trzeba położyć uszy po sobie i poświęcić się dla "wyższego dobra". Nawet jeśli Sarapata jest całkowicie niewinna jako ta lelija, powinna się nad tym zastanowić. W każdym razie "coś" powinna zrobić, cokolwiek. No, może poza pozwem w imieniu klubu, bo jego szanse na wygraną są małe.
Co do LVBet, to wygląda na ruch pozorowany, ot, żeby ludzie się nie przyczepili, że nie reagują. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 07.2010
Offline |
|
|
Ale Ty pier.olisz MaLk... może to L w nicku coś znaczy
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
Sprawa sądowa trwa kilka lat. Wisła może nie przeżyć zimy.
Ostatnio edytowane przez pepe72 : 22.09.2018 o godz. 23:09.
![]()
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12
Na razie świętowanie awansu
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
|
Pisząc o sytuacji finansowej nie miałem na myśli pensji ale rozmiar pożaru, który trzeba gasić.
![]()
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2003
Offline |
|
|
Każdy sponsor wykładając kasę chce mieć zyski a nie straty wizerunkowe. Czaem ważniejsze od stanu faktycznego jest to jak to media przedstawiają.
Jednym z podstawowych parametrów branych pod uwagę przy ocenie czy dany klub jest warto sponsorować czy nie jest jego tzw. "medialność". Liczy się ją jako liczbę wzmianek w mediach na temat danego klubu. Wisła była zawsze bardziej medialnym klubem niż np. Korona czy Piast. Tyle tylko że w tej medialności chodzi o to by to były wzmianki pozytywne a nie lawina błota. Media nie odpuszczą - temat kibolstwa jest w Polsce chwytliwy a temat kibolstwa w połączeniu z gangsterką jest chwytliwy poczwórnie. Trzeba zrobić wszystko by ton wypowiedzi o Wiśle odwrócić o 180 stopni. Tutaj wypuszczenie newslettera przez zarząd obrażony na media tylko dolewa oliwy do ognia. Bez kasy od sponsotów nie przetrwamy, już teraz mówi się o trzymiesięcznych opóźnieniach w wypłatach dla piłkarzy. Jak opóźnienia będą większe to zacznie się rozwiązywanie kontraktów, problemy z opłatami za stadion, licencją a my zostaniemy ze składem złożonym z juniorów i Pawła Brożka. Dlatego konieczne są szybkie i zdecydowane ruchy - m.in. po to by ocalić kasę od obecnych sponsorów. Ergo: Sarapata musi odejść(i dobrze bo jest słaba), zarząd TS też trzeba przewietrzyć. Na jego czele powinien stanąć - choć krótkoterminowo - p. Prezes Miętta. Dukat do całkowitego odstrzału. SKWK również out. Trudno, taki mamy klimat. |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2004
Offline |
|
||
Dymisja Sarapaty będzie oznaczać, że przyjdą nowi ludzie, i trzeba zadbać, żeby byli bez cienia podejrzeń o powiązania, którym nie będzie można zarzucić związków z gangsterami i Szymuś nic na nich nie będzie miał, więc jego jątrzenie nie będzie brane już na poważnie. Poza tym w takich sytuacjach zawsze najrozsądniej jest zamienić stołki. Wtedy wybijasz przeciwnika z rytmu, pokazujesz, że reagujesz i odbierasz argumenty. Tu chodzi tylko o przetasowanie. Sarapata przestała być wiarygodna, nie radzi sobie z odpieraniem zarzutów, schowała głowę w piasek, to kolejna sytuacja kryzysowa po lipcowej, z którą sobie nie radzi. Sarapata to nie jest Wisła, Wisła bez niej była i bez niej będzie. Nie jest kimś, kto musi piastować ten stołek za wszelką cenę. Tym bardziej nie za cenę wizerunku klubu. Dlatego należy ją oddelegować z funkcji prezesa i powołać kogoś, kto jak już pisałem na SB, kto ma obcykane kompetencje w zakresie wizerunku, PR, dyplomacji i propagandy. Niestety ona nie ma w zupełności takich kompetencji a do zarzegnania kryzysu dzisiaj są one nam bardzo potrzebne.
Z całą pewnością dymisja Sarapaty bez wątpienia jest konieczna do ratowania wizerunku klubu.
![]() Czekajcie czekajcie, to się za pół roku obudzicie w IV lidze... Wy sobie sprawy chyba nie zdajecie w jakiej sytuacji jesteśmy. Tu nie ma czasu na czekanie! Trzeba reagować! Dymisja to jest rzecz kluczowa w tym momencie.
Ostatnio edytowane przez regan : 23.09.2018 o godz. 02:09.
![]()
Tylko Wisła!
|
|||
|
|
Senior Member
Od: 06.2006
Offline |
|
|
Równie dobrze jej odwołanie w tej chwili sprawi, ze cała doraźna antywiślacja koalicja poczuje krew, zawyje z radości i rzuci się do zdwojonych ataków i skończy się jak napisał Snow.. i jeszcze będzie dla wszystkich idiotów świata potwierdzeniem, że każde słowo Jadczaka było święta prawdą. No ale rozumiem, że nie chodzi Ci o szukanie sprawiedliwości i słuszności, tylko o pragmatykę.
Ech, prawdę powiedziawszy byłem pewien, że temat sam szybko zdechnie jak inne reportaże o cielęciu z dwoma głowami i Jadzi z Sosnowca. Kto musiałby ja odwołać, najpierw Rada Nadzorcza TS? Sama do dymisji chyba nie jest zdolna w tej sytuacji.. Nigdy jej nie poważałem jakoś specjalnie, ale teraz jej mi jest po ludzku zwyczajnie żal |
|
|
|
Banita
Od: 09.2018
Offline |
|
|
@masada. My jesteśmy w takiej sytuacji że pozostało nam wyłącznie minimalizowanie strat.
Czy mamy jakieś inne wyjście ? Klub musi zaryzykować i tak ułożyć strategię żeby "hieny" nas nie dobiły ale poparły działania klubu. Nie ma oczywiście żadnej pewności że się to uda. Pytanie czy Wisła ma ludzi którzy potrafią ułożyć strategię na najbliższy czas, poskładać wszystko do kupy. Teraz potrzeba nam bohaterów i herosów, którzy będą firmować swoim nazwiskiem T.S. Mamy w klubie takich .... ? To że nic się nie dzieje w tym kierunku może oznaczać że nie ma chętnych na zluzowanie Pani Prezes. I to może być w tym wszystkim najgorsze. Każdy jest przerażony z Panią Sarapatą na czele. |
|
|
|
Koneser
Od: 07.2009
Offline |
|
|
Ludzie, opanujcie sie ku.rwa i nie srajcie we wlasne gniazdo. Jakie odwolanie? Co wy piszecie.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 10.2015
Offline |
|
|
Mam nadzieję, że z tym Gaszyńskim to ktoś żartował. Na ten moment to nic nas nie uratuje, no chyba, że szejk z petrodolarami. Chociaż wtedy to byłaby gadka, że jest powiązany z ISIS. Zmiana prezesa jest konieczna, ale niestety nic nie da bo Ci pseudodziennikarze mają ból dupy o TS. Jeden artykuł, jedno zdarzenie na mieście, race na stadionie i znowu ta gównoburza się rozpęta. Spora część artykułów to tematy wyssane z palca, ale za to się świetnie sprzedają. Najlepsze są te komentarze, że był wielki inwestor, ale się wystraszył kiboli
Ktoś znalazł sobie kolejnego dziennikarza do swoich gierek. |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2011
Offline |
|
|
Akcja śmierdzi ojcem Miłoszka. Początkowo był niegrozny,coś tam pisał w necie o związkach klubu z "bandytami",udzielił jakiegoś wywiadu,wypisywał do Bragiela.Temat podchwycił tvn ,nie było to trudne ,zważywszy na jego poglądy i kontakty które zapewne wypracował sobie przy sprawie zbiórki na seicento.
![]()
30 kwietnia 2012 dzień pamiętny Wisła spuszcza pejsy,Melikson pogrąża rodaków uszczęśliwiając Wiślaków.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
To co zamierzasz zrobić, pokemonie? Konkrety proszę, chyba że to akcja - niespodzianka. Ja Ci tu i teraz napiszę że gówno zrobisz, dosłownie - tutaj na forum narobisz smrodu i to będzie cała Twoja spuścizna. Swoim histerycznym .......eniem i łykaniem wszystkiego jak Tirówka na drodze krajowej tylko dajecie pożywkę dziennikarzom. Ty sobie zdajesz sprawę w jakiej sytuacji jesteśmy? Gówno wiesz, tyle ile przeczytasz na onecie. Z Twojego nieogarnięcia w internecie NIC nie wyniknie, podnosisz tylko normalnym kibicom ciśnienie i psujesz nam opinię. Nie jakoś bardzo, bo w każdej dużej grupie są histerycy i idioci, ale jednak trochę syfu zostaje Naprawdę, ręce opadają do kolan. ![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2005
Offline |
|
|
Ja to jednak mam wrażenie, że dymisja Sarapaty nic nie złagodzi, a jedynie rozpęta się kolejna burza na zasadzie, że to była prawda i klubem rządzą gangsterzy.
Zacznie się dalsze gadanie, jątrzenie, prześwietlanie i pier....... W ogóle wiązanie kogoś z gangsterką, bo kiedyś ktoś kogoś reprezentował w sądzie, to czyste skur*********. To tak jakby posądzać lekarza o kontakty z światem przestępczym, bo uratował życie bandycie, który oberwał w porachunkach gangsterskich. Nie wiem, dymisja w takiej sytuacji jest najzwyczajniej w świecie niezgodna z moją moralnością. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 05.2005
Offline |
|
|
@MaLk
Proces o odszkodowanie z małą szansą na zwycięstwo? Po tym jak Jadczak rozgłasza wszem i wobec, że Wisłą rządzą gangsterzy ? A jak on to udowodni w sądzie. Na papierze można wszystko napisać ale w sądzie to co ci sie wydaje trzeba podeprzeć dowodami... Czy zarząd Wisły przekazywał jakiekolwiek kwoty gangsterom, a może zaległa kasa za stadion która została po rządach TFK została przejęta przez gangsterów? Czy Mietta-Mikołajewicz podpisując umowę też jest na usługach gangsterów ? Przecież ten stek kłamstw pomieszanych z faktami, które jadczak interpretuje sobie według własnego widzi mi się. Koleś wszystko interpretuje pod założoną tezę, ale w sądzie nie wystarczą interpretacje. Czy za smierć jakiegokolwiek kibica pejsiastych odpowiada ZARZĄD Łączenie faktów z insynuacjami to właśnie jest fake News podlane sosem pełnym dramatyzmu. Jadczak odpowie za swoje działania razem z TVN i konieczne jest wystąpienie o zabezpieczenie majątku radomskiego łachudry..... ![]()
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Prosta normalna rzecz którą robi się w takich wypadkach. Zmienia się góre, żeby unormować stosunuki dać nowe nadzieje, kredyt zaufania. A ty chcesz jej bronić za wszelką cenę, nawet za cenę odejścia sponsorów? Ty masz mózg w ogóle? Kto to jest Sarapata, żeby jej bronić? Na ten moment RN powinna ją odwołaś wstawic tam kogoś bez podejrzeń, kto potępi sprawe, unormuje stosunki, wyciszy temat. Ona nie wyciszy, bo raz nie potrafi, podejmuje fatalne w skutkach decyzje i ciagle jej wypominają tego Miska. Pomyśl troche na chłodno trochę taktycznie a nie jak jakiś nawiedzony fanatyk Sarapaty. P.s Gówno wiesz Ty też Ja natomiast zauważyłem fatalne skutki jej poczynań w ostatnim tygodniu a Ty nie ![]()
Ostatnio edytowane przez regan : 23.09.2018 o godz. 11:49.
![]()
Tylko Wisła!
|
|
|
|
Koneser
Offline |
|
|
Szkoda, że Cię nie zbanowali za tę bombę.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2017
Offline |
|
|
Pytanko, czy jedzie z nami moderator, apropos wolfyego? Tam jest wylacznie obrazanie innych uzytkownikow.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2006
Offline |
|
|
A ja myślę, ze trzeba zluzować emocje i zastanowić się dwa, a może trzy razy zanim się coś na forum napisze. Nie jest nam potrzebne dawanie pożywki dla osób wrogich Wiśle poprzez publiczne nawoływanie do dymisji osób z Zarządu, ale i nie jest dobre wyzywanie wypowiadających się na forum Wiślaków o innych poglądach. Jestem przekonany, że władze TSu i SA analizują obecnie jakie podjąć ruchy, a ludzie z dużym doświadczeniem jak Mięta-Mikołajewicz czy Czerwiński doradzą co zrobić. Krzycząc na forum i pokazując podział w naszych szeregach tylko napędzamy przeciwników. Jestem za czasowym zamknięciem tego tematu.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() ![]()
Tylko Wisła!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2007
Offline |
|
|
Wlasnie dolaczam sie do apelu Kowalskiego aby ostudzic emocje i czasowo zamknac ten i pokrewny temat.
Ostatnio edytowane przez rasel1906 : 23.09.2018 o godz. 13:17.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
Nie rozumiem tej obrony Sarapaty na forum. Poprzedni sezon skończył się finansową katastrofą. Teraz mamy katastrofę wizerunkową, co może się skończyć bankructwem. Niestety, teraz ciągnie Wisłę na dno. ![]()
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12
Na razie świętowanie awansu
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
|
Wydaje mi się, że łatwiej byłoby nam rozmawiać, gdyby rozważyć każdy aspekt sytuacji. Każdy tu trochę pisze o czym innym.
Po pierwsze, czy rozmawiamy o strategii, którą ma przyjąć SA. Po drugie, czy rozmawiamy o strategii, którą ma przyjąć TS. To są dwie osobne kwestie, choć ze sobą powiązane. Być może wystarczy, aby interweniowała Sarapata jako prezes SA, choć czas na to - jak myślę - był przez cały tydzień. A jeśli nie wystarczy, czas minął, albo Sarapata jest częścią problemu, to należy zastanowić się nad strategią TS ( TS jako akcjonariusza SA, TS per se nas w tym momencie mniej interesuje). 1) czy w imię zasad (czekanie na prawomocny wyrok, o ile mamy rację i potrafimy jej dowieść) można ryzykować byt klubu, czy też przeciwnie, dla bytu klubu można na chwilę odsunąć na bok zasady i (nawet nie rezygnując z procesów), skupić się na samym gaszeniu pożaru? 2) jak poważny pożar nas trawi i kto go tak naprawdę wywołał (trzeba wiedzieć, czego chce podpalacz, żeby znów nie podpalił)? Chyba nikt już nie twierdzi, że się nie pali albo że samo zgaśnie, nie powodując żadnych szkód. 3) jak się ma interes SA do interesu TS? Dziennikarz atakuje oba podmioty, ale nie ukrywa, że "źródłem zła" jest TS kontrolowany przez "bandytów" 4) czy gdyby nawet okazało się, że skorzystalibyśmy na odwołaniu zarządu SA, to czy bez bez dodatkowych działań TS wystarczy to dla odwrócenia niekorzystnego trendu? A może jednak będzie stanowić wodę na młyn dla dziennikarza? 5) pytanie o personalia. Czy w TS są ludzie, którzy poprowadziliby sprawy TS i SA lepiej niż obecne zarządy tych podmiotów. Zwłaszcza w przypadku SA, czy znajdą się ludzie, którzy równie dobrze znają sprawy spółki i jej trudną sytuację oraz wystarczająco szybko się wdrożą. Moim zdaniem powinno już być jasne, że bezczynność (strategia na przeczekanie) się nie sprawdziła. Nie była z góry zła (można było polemizować tydzień temu, czy jest słuszna), ale się nie sprawdziła i, jak sądzę, z każdym dniem jej trwania będzie się to potwierdzać. Nie mam też wątpliwości, że Wisła nie jest samotną wyspą. Potrzebuje kibiców, sponsorów, pracowników, współpracowników i dobrej prasy i nie można uparcie ignorować opinii wszystkich wokół. Stąd też, jeśli cały kraj nam mówi, że jesteśmy pijani, a my - choćby to była straszna bzdura - uparcie siedzimy na dupie i milczymy, to może warto się odezwać i zaprzeczyć. Piękną polszczyzną i spójną wypowiedzią wywołalibyśmy wrażenie, które wytrąciłoby oponentom kilka argumentów i odebrało im inicjatywę. W moim odczuciu sytuacja przerosła ten - wiślacki i skądinąd nie najgorszy, zwłaszcza na tle wszystkich dotychczasowych - zarząd. Sarapata po prostu nie zna się zarządzaniu wizerunkiem i zachowała się jak prawnik, a nie jak prezes. Dodatkowo pani rzecznik, która na pewno jest zaufana, swoja, zdolna i sympatyczna, chyba też nie bardzo umiała pomóc (o czym świadczą jej wpisy na tt). To jednak niekoniecznie znaczy, że trzeba kogokolwiek odwoływać. Czasem lepszy wróbel w garści niż gołąb na dachu. Wreszcie całe te rozważania to jest tylko takie teoretyzowanie, bo wola zmian musi wypłynąć z samego TS. Obawiam się, że na tym jutrzejszym posiedzeniu rady TS może dojść do ogłoszenia oświadczenia, które potępiać będzie TS/SA, a część osób zrezygnuje - co tylko pogorszy sytuację i wizerunek klubu. To tylko moje obawy, ale rezygnacja mec. Gierasa, członka tej rady, dała przedsmak tego, czego się należy spodziewać - dla dziennikarza okazała się zaś wodą na młyn. Niezależnie od tego, jakie jest Wasze zdanie w tej kwestii, myślę, że każdy powinien pamiętać, że w chwili obecnej nie ma lepszego kandydata na akcjonariusza SA niż TS. Inne pomysły to raczej wrogie przejęcie niż misja ratunkowa. Zaś oględne hasła o treści "zróbmy/działajmy/Wisła to my" albo "zdymisjonować/odsunąć od władzy" traktuję jako dywersję albo pożyteczny idiotyzm. ![]()
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2013
Offline |
|
|
Przecież to jest oczywiste, Sarapata powinna się podać do dymisji za całokształt, niegospodarność poprzedniego sezonu prawie wywaliła nas na bruk, banialuki i chwalenie się pozyskaniem sponsora który nigdy się w klubie nie pojawił, utrata najwazniejszych ogniw zespolu po sezonie, Carlitos w legii za bezcen, cała akcja z zatrudnianiem i zwalnianiem Carillo, a teraz to... Przecież to jakieś przeciwieństwo króla Midasa, wszystko za co się bierze obraca się w g...no. Nie jestem fanem teorii spiskowych i nie mam zamiaru uczestniczyć w tej paranoi doszukiwania się reptilian masonów stojących za jadczakiem. A czy materiał jest prawdziwy w 100, 80 czy 20% nie zmienia faktu, że smród został już narobiony, mleko się rozlało, a obrona pod względem wizerunkowym jest nieopłacalna, no bo co? Retoryka pod tytułem "Czekamy na wyroki sądów, na razie no comment" jest idiotyczna, każdy poważny inwestor będzie omijał tych ludzi szerokim łukiem a sprawy mogą potrwać kilka lat (dokładając jeszcze apelacje itd.). Jak dla mnie jedyną opcją jest publiczny audyt i oficjalne wystawienie piłkarskiej spółki na sprzedaż, inaczej skończymy w IV lidze, prędzej czy później, a wychodzenie z IV ligi pod skrzydłami "gangsterskiego TSu" będzie wyglądało jak jak w Polonii Warszawa... I niektórzy tutaj muszą zrozumieć, że w chwili obecnej jedyne co pozostało zarządowi to ratować resztki wizerunku Wisły, bo chyba nikt nie chce żeby klub skonczył bez pieniędzy, bez ekstraklasy, bez stadionu i w dodatku bez dobrego wizerunku...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2004
Offline |
|
na wrogow nie ma co reagowac i "no comments", tyle skonczy sie amunicja i sprawa ucichnie, a wszystkich tych co sie ujawnia nalezy w chwili zlej nalezy zapamietac i wywalic z Reymonta na wieki ![]()
TYLKO WISŁA
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
||
![]()
Nie powinna sie podawać do dymisji, tylko rada nadzorcza Wisły S.A powinna ją oddelegować. Niektórzy są jak hieny, jak ktoś gdzieś się potknie, to będą tylko czekać aby wbić tą szpilke...
Ostatnio edytowane przez regan : 23.09.2018 o godz. 14:38.
![]()
Tylko Wisła!
|
|||
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
|
regan, piromanie od siedmiu boleści, ja Cię wprost zapytałem o tą Twoją reakcję i widać mam rację że gówno wiesz i gówno zrobisz. Popyskujesz tylko w internecie i narobisz syfu na forum.
Po co więc te odezwy o działanie? Do kogo je kierujesz? Napisz proszę że nie do TS-u ![]() ![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Tak, na podstawie swoich kontaktów ze sprawami o ochronę dóbr osobistych przed polskimi sądami (innymi niż te słynne ostatnio zaoczne) tak właśnie uważam. Jest tutaj co najmniej kilka problemów wykraczających poza kwestie prawda-nieprawda, choćby kwestia tego, czyje konkretnie dobra osobiste zostały naruszone, czy zachodziło działanie w ramach interesu społecznego czy wreszcie adekwatnego związku przyczynowo-skutkowego. Na każdym z nich istnieje ryzyko wywalenia się w trakcie procesu. Zgadzam się z tym, że artykułowi można wiele zarzucić, o czym zresztą tutaj pisałem, ale przełożenie tego na odpowiedzialność odszkodowawczą wcale nie jest oczywiste. Oczywiście możesz oceniać inaczej.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Ty to jakis czlowiek orkiestra jestes...od wszystkiego widze. Budzety, Stowarzyszenia, Sprawozdania finansowe, umowy i kontrakty z zawodnikami ...a teraz jeszcze ochrona dobr osobistych
![]()
Ostatnio edytowane przez Dariook : 23.09.2018 o godz. 18:36.
![]() Wiśle się nie kibicuje. Wisłe się KOCHA. Cytat:
|
|
|

|
||||||
![]() |
| Narzędzia tematu | |
| Tryby wyświetlania | |
|
|