The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
szczepans21
Senior Member

Od: 05.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 22.06.2018, 15:19
szprotson napisał(a):Wyświetl post
Ogryzku, nie wiem skad pomysł że mam coś do Ciebie? Stary, to ty mi cisniesz od jakichś Karolów Marksów itp, a nie ja Tobie. Nie mam nic, zero do Ciebie, jak moge miec, przeciez tez jestes kibicem Wisły. Nie odwracaj tak tej polemiki...

Ale napisze raz jeszcze bo nie zrozumiałeś. O co chodzi z IV ligą bo ja tego nie kumam? Napisze jeszcze raz dosadanie moze teraz to przyjmiesz do wiadomości : Jeśli trzeba rozwiazac umowe to tez bym rozwiązał, nawet kombinujać (vide sytuacja z DW - jesli nie wiesz o czym pisze, podpowiem, akcja z księgową) tyle ze potem nie odwracałbym kota ogonem zwalając wine na trenera i uzywając innych narzędzi by tak naprawde okłamac kibica. To mi sie nie podoba. Dlatego zrównałem do Bolka.

No ale zakończmy już tą jałową przepychankę, Ty wiesz ile kto zarabia i jakie ma koszta... i wiesz jak to jest nie otrzymywać kasy przez 3 miesiace bo ...jak sam pisałeś przez jakiś tam czas wisiała Ci premia...Wiec wybacz ze sie troche zagotowałęm bo miałem Cie za osobe inteligentną, ale jak pytam ile czasu nie otrzymałes pensji, a ty mi odpowiadasz ze ile tam czasu nie otrzymałeś premii to juz w sumie mam dość.

Ku chwale Wisły --> zakończmy to mała szpilką. Mogło nie być tych postów--> mogłeś to przeanalizować i spodziewać sie ze to sie tak zakonczy
o co chodzi z księgową?
Odpowiedz cytując
KOALIK
Banita

Od: 02.2004

Stary 22.06.2018, 15:27
Ta cała dyskusja odnosi się do jednego - Carrillo pomimo bardzo wysokiego kontraktu nie spełnił pokładanych w nim nadziei.

Nie jest to ktoś, komu można dalej zaufać.

Dziwię się, że trenerowi bez większych sukcesów zagwarantowano takie wynagrodzenie.

Czyli wyszło na moje - nie po to sprowadzono ponad dwudziestu piłkarzy, aby sukcesem był awans do ósemki, choć on był wymęczony i gdyby nie cuda Carlitosa z jesieni, to by go nie było. Celem miał być awans do LE przy spadku wpływów od sponsorów (Telefonika dawała 5 mln rocznie) i ta dziura nie została zasypana.

Marzena o tym wspomniała na konferencji i tego brakuje.

Chcieli zrobić dwa kroki do przodu, a zrobili trzy do tyłu, więc przy braku poważnych wpływów nie można było tego projektu Erasmusa dalej kontynuować, bo istniałoby duże ryzyko braku otrzymania licencji na Ekstraklasę w kolejnych latach.

Dlatego budżet trzeba opierać o realne pieniądze, a nie o wirtualne (stąd jesienią 2012 r. Wisła zajęła chyba dwunaste miejsce w tabeli po jesieni, a gwiazdy Valckxa zarabiały po 300-400 tys. euro, więc przy braku pucharów i innych wpływów, Bednarz nie miał z czego płacić i były coraz większe zaległości - Basałaj stworzył wirtualny budżet z pieniędzy z LM), a przykład Legii też pokazuje, że gra na ryzyku nie jest wyjściem (Mioduski przyznał, że mimo ogromnych wpływów z LM, od sponsorów, itp. pieniądze z LM szybko skończyły się, bo to wszystko opierało się na kredytach i wirtualnych założeniach).

Legia mimo papierowej gigantycznej przewagi nad resztą, wszystkie tytuły MP zdobyła w sposób kiepski.
Odpowiedz cytując
LucjuszWielki
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2012

Stary 22.06.2018, 15:30
Czyli mam rozumieć, że w przypadku wygranej w Zabrzu i awansu do LE Carillo dalej byłby trenerem, a na środku biegałbym Pol

Odpowiedz cytując
Dariook
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2009

Stary 23.06.2018, 13:30
LucjuszWielki napisał(a):Wyświetl post
Czyli mam rozumieć, że w przypadku wygranej w Zabrzu i awansu do LE Carillo dalej byłby trenerem, a na środku biegałbym Pol
Wielce prawdopodobne. Pewnie nawet Mitrovic dalej by kebsa u Szwagra zamawial.
Wiśle się nie kibicuje. Wisłe się KOCHA.

Cytat:
To może zmieńmy to podejście w tej naszej wiślackiej rodzinie. Łatwo jest bowiem na kogoś wylewać pomyje, ale jak później człowiek się obroni, to smród zostaje.
Radek Sobolewski
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 23.06.2018, 13:33
Kto w ogóle napisał/powiedział, że Carrillo pożegnał się z klubem przez telefon? Nie kojarzę tej plotki w internecie.
Odpowiedz cytując
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Od: 01.2015

Stary 23.06.2018, 13:38
Na pewno Karcz w krakowskiej i nie, ze pozegnal sie z klubem przez telefon, tylko, ze skontaktowal sie tylko z Boguskim, ktory niby w jego imieniu mial pozegnac klubczy tam reszte pilkarzy
Odpowiedz cytując
Smyrgu
Blood Brothers

Od: 11.2002

Stary 23.06.2018, 16:31
dalibyście juz sobie spokoj z tym całym Mitrovic'em....rownie dobrze Nawałka za Peszke nie powinien mieć prawa powrotu do kraju...
BRUCE SPRINGSTEEN & THE E-STREET BAND

"This music is forever for me. It's the stage thing, that rush moment that you live for. It never lasts, but that's what you live for."
--Bruce Springsteen
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 25.06.2018, 18:38
Smyrgu napisał(a):Wyświetl post
dalibyście juz sobie spokoj z tym całym Mitrovic'em....rownie dobrze Nawałka za Peszke nie powinien mieć prawa powrotu do kraju...
Ale moze Carillo dal ultimatum, ze jak nie zostanie Mitro to bedzie robil problemy
Tak jak Lewy, jesli nie wezmie Peszki, to skonczy kariere reprezentacyjna

Nawałka sie ugiął, i wiemy jak to wyszlo.
Nasi sie nie ugięli.... Każdy sobie dopowie co może się stać dzięki temu
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
czaro
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 24.06.2018, 16:33
Przepraszam, już nie będę.
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
Odpowiedz cytując
funkykoval
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2005

Stary 03.08.2018, 10:44
Nie tylko zgodnie z kontraktem ale również zgodnie z przepisami związkowymi - zaległość wezwanie do zapłaty - wystąpienie o rozwiązanie kontraktu z winy klubu......
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 03.08.2018, 11:53
funkykoval napisał(a):Wyświetl post
Nie tylko zgodnie z kontraktem ale również zgodnie z przepisami związkowymi - zaległość wezwanie do zapłaty - wystąpienie o rozwiązanie kontraktu z winy klubu......
Jeżeli to prawda to możliwe, że ego Carillo uratuje nas przed płaceniem mu kontraktu.

Do dzisiaj nie wiem o czym myśleli zatrudniając go...
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
funkykoval
Socios Wisła Kraków

Stary 03.08.2018, 12:25
Podejrzewam, że Carrillo nie rozgląda sie specjalnie za pracodawcą do momentu rozpatrzenia sprawy rozwiązania kontraktu .Jezeli Sarapata przedstawia, że faktycznie nie dochował warunków wypowiadania kontraktów (ego Carrillo - ja wszystko wiem najlepiej) to może się okazać, że nie zapłacimy żadnego odszkodowania Carrillo (poza ewentualną zaległością)... i to byłaby naprawdę pozytywna wiadomość
Natomiast w kwestii Veleza - powołanie się na błąd czy nawet podstęp ze strony Veleza - od strony prawnej jak najbardziej możliwe, tylko czy jest sens szarpać się z piłkarzem o jakiekolwiek odszkodowanie Przecież to też kosztuje, a nie daje żadnych gwarancji zasądzenia konkretnego odszkodowania.....
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 03.08.2018, 12:29
Wygrana w jakimkolwiek sądzie dalaby w końcu może do myślenia piłkarzom/trenerom że nie można sobie ciągle Wisła wycierac podłogi..
Ale najpierw trzeba cos wygrać. Nie wyobrazam sobie przegranej z Carrillo. To będzie gwóźdź do trumny...
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 03.08.2018, 13:15
Jeżeli faktycznie jest tak, jak twierdzi w wywiadzie Pani Prezes, to sprawa z Carillo wydaje się być czysta - naruszył warunki kontraktu. Tylko że nawet, jeżeli polskie organy przyznają rację Wiśle to czy europejskie podobnie?
Druga sprawa - czy można w 100% wierzyć wersji Pani Prezes? Carillo byłby tak naiwny?
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
Odpowiedz cytując
Dariook
Socios Wisła Kraków

Stary 03.08.2018, 13:19
No to ile nam ten cwaniak bedzie placil? Bo chyba to dziala w obie strony .

Cytat:
To może zmieńmy to podejście w tej naszej wiślackiej rodzinie. Łatwo jest bowiem na kogoś wylewać pomyje, ale jak później człowiek się obroni, to smród zostaje.
Radek Sobolewski
Odpowiedz cytując
morganfield
Senior Member

Od: 03.2010

Stary 03.08.2018, 13:46
"funkykoval” napisał(a):
Nie tylko zgodnie z kontraktem ale również zgodnie z przepisami związkowymi - zaległość wezwanie do zapłaty - wystąpienie o rozwiązanie kontraktu z winy klubu..….
W przypadku trzymiesięcznej zwłoki z zapłatą wynagrodzenia, trener nie ma obowiązku wzywać klubu do zapłaty, by jednostronnie rozwiązać kontrakt, przepisy związkowe nic o tym nie mówią.
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 03.08.2018, 15:22
morganfield napisał(a):Wyświetl post
W przypadku trzymiesięcznej zwłoki z zapłatą wynagrodzenia, trener nie ma obowiązku wzywać klubu do zapłaty, by jednostronnie rozwiązać kontrakt, przepisy związkowe nic o tym nie mówią.
Wygoogluj sobie Uchwałę z dnia 27 marca 2015 roku Zarządu Polskiego Związku Piłki Nożnej.

PZPN napisał(a):
3. Zawodnikowi przysługuje prawo do jednostronnego rozwiązania Kontraktu z winy Klubu poprzez oświadczenie złożone Klubowi w formie pisemnej pod rygorem nieważności, wyłącznie w następujących przypadkach:
a. Klub opóźnia się z zapłatą na rzecz Zawodnika wynagrodzenia indywidualnego należnego mu z tytułu profesjonalnego uprawiania piłki nożnej za okres co najmniej dwóch miesięcy, pod warunkiem, iż po upływie tego okresu Zawodnik wyznaczy pisemnie Klubowi dodatkowy termin zapłaty, nie krótszy niż 14 dni, z zastrzeżeniem, iż brak zapłaty zaległości w pełnej wysokości spowoduje możliwość skorzystania z prawa do jednostronnego rozwiązania Kontraktu z winy Klubu;
Jeśli trener ma tak samo to p. Sarapata ma rację.

Znalazłem uchwałę z 2014 dotyczącą trenera:

PZPN napisał(a):
1. Profesjonalny kontrakt trenerski mający postać umowy cywilnoprawnej może być rozwiązany:
a) w każdym czasie na podstawie zgodnego oświadczenia woli stron wyrażonego – pod rygorem nieważności - w formie pisemnej,
b) poprzez złożenie przez klub oświadczenia o rozwiązaniu kontraktu z opcją wypłaty jednorazowego odszkodowania, jeżeli strony przewidziały taką możliwość przy podpisaniu kontraktu,
c) na wniosek trenera - w razie uprzedniego złożenia przez klub oświadczenia o zwolnieniu trenera piłki nożnej z obowiązku świadczenia usług trenerskich, z zachowaniem prawa do wynagrodzenia (art.17 ust. 1 - 3),
d) poprzez złożenie przez trenera oświadczenia o rozwiązaniu kontraktu z opcją zapłaty odszkodowania, jeżeli strony przewidziały taką możliwość przy podpisaniu kontraktu,
e) przez klub w trybie natychmiastowym - w przypadku rażącego naruszenia przez trenera piłki nożnej przepisów prawa lub obowiązków kontraktowych,
f) przez trenera piłki nożnej w trybie natychmiastowym – w przypadku rażącego naruszenia przez klub przepisów prawa lub obowiązków kontraktowych, w szczególności w przypadku zwłoki z zapłatą przez klub wynagrodzenia określonego kontraktem przez okres co najmniej 3 miesięcy.

2. Profesjonalny kontrakt trenerski mający postać umowy o pracę może być rozwiązany na zasadach przewidzianych w Kodeksie pracy, w szczególności przy zachowaniu istniejących okresów wypowiedzenia stosunku pracy oraz bez możliwości zastosowania opcji zapłaty odszkodowania przez którąkolwiek ze stron kontraktu trenerskiego.
I tu może być ciekawiej.
Ostatnio edytowane przez pepe72 : 03.08.2018 o godz. 15:33.
Odpowiedz cytując
roztropny
Member

Od: 01.2018

Stary 03.08.2018, 15:54
Skończy się jak zawsze,czyli na naszą niekorzyść.Pewnie argumentem będzie,że z powodów językowych miał prawo zle zinterpretować ten zapis,i musimy mu płacić.
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2016

Stary 03.08.2018, 17:02
Powiem szczerze, że kiedy przed chwilą przeczytałem ten wywiad w PS, złapałem się za głowę przy fragmencie dotyczącym trenera Carillo i kontraktowego obowiązku wezwania do zapłaty.

Nawet mi się nie chce tego komentować...
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 03.08.2018, 22:22
MaLk napisał(a):Wyświetl post
Powiem szczerze, że kiedy przed chwilą przeczytałem ten wywiad w PS, złapałem się za głowę przy fragmencie dotyczącym trenera Carillo i kontraktowego obowiązku wezwania do zapłaty.

Nawet mi się nie chce tego komentować...
Ciekawe, bo komentujesz to w dwóch tematach.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Dariook
Socios Wisła Kraków

Stary 03.08.2018, 22:24
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Bo ma wiedze, ktorej Ty nie masz

Cytat:
Radek Sobolewski
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 05.08.2018, 00:20
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Niestety ale po tym co zacytowałem (uchwały PZPN dot. trenera) to bardziej jest prawdopodobne, że MaLk ma rację, niż to, że p. prezes. Wygląda, że część długów odkładamy na później licząc na bezwładność krakowskiego sądu.
Odpowiedz cytując
czaro
Senior Member

Stary 05.08.2018, 13:24
Nie, nie jest. Dopóki nie znasz stanu faktycznego, trudno cokolwiek stwierdzić.
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 05.08.2018, 14:04
czaro napisał(a):Wyświetl post
Nie, nie jest. Dopóki nie znasz stanu faktycznego, trudno cokolwiek stwierdzić.
Stanu faktycznego nie znam ale przytoczyłem przepisy PZPN.
tu: https://wislakrakow.com/forum/showpo...postcount=1828

Więc tak jak napisałem, bardziej prawdopodobne ...
Przepisy PZPN nie wymagają WDZ w przypadku trenera, Więc ciężko zakładać, że było tylko w kontrakcie trenera i trener o tym zapomniał.
Odpowiedz cytując
czaro
Senior Member

Stary 05.08.2018, 14:27
Nie rozumiem.

Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wprowadzić takie rozwiązanie do umowy: przy braku płatności wynagrodzenia (za pierwszy miesiąc), trener wzywa do zapłaty w terminie x dni, jeżeli w tym terminie klub nie zapłaci, trener może rozwiązać umowę z winy klubu.

Natomiast, gdyby opóźnienie wyniosło 3 miesiące, wówczas trener nie musiałby wzywać i nie byłoby dodatkowego terminu, bo z automatu wchodziłyby bezwzględnie obowiązujące przepisy związkowe.

W konsekwencji, nie wiedząc, czy Carrillo miał niezapłacone za 1 czy za 3 miesiące, nie możesz stwierdzić, czy p. Sarapata palnęła (i zrobiła) głupstwo, czy nie.

Nie rozumiem, czemu mielibyśmy z góry zakładać, że palnęła i zrobiła, skoro jest prawnikiem, doszkala się w zakresie zarządzania klubami sportowymi i ma już w tym kilkuletnie doświadczenie. Oczywiście p. Sarapata mogła popełnić błąd, ale większe jest prawdopodobieństwo, że jej oględna wypowiedź została w tym wypadku źle odczyta przez Kolegę Mallk.
Odpowiedz cytując
czaro
Senior Member

Stary 05.08.2018, 15:36
Ale przecież taki był właśnie kontekst wypowiedzi Sarapaty: trener "zapomniał"/"nie ogarnął".

>>Joan Carrillo złożył pismo o rozwiązaniu kontraktu o ósmej rano następnego dnia po upływie terminu zapłaty wynagrodzenia, nie składając wcześniej absolutnie żadnego wezwania do zapłaty. Zgodnie z kontraktem, trener musiał złożyć wezwanie do zapłaty, a klub miał mieć dodatkowy termin na uregulowanie wszelkich zaległości. Jeśli trener tego nie zrobił, to znaczy, że nie spełnił warunków rozwiązania kontraktu z winy klubu.<<

Nie ma też mowy o trzymiesięcznym poślizgu, wynagrodzeniach etc. Jest mowa o upływie terminu na zapłatę pojedynczego wynagrodzenia. Nie rozumiem, czemu ktoś tu się doszukuje głębszego dna. Może faktycznie miał niepłacone za 3 miesiące, ale jak na razie nic na to nie wskazuje
Ostatnio edytowane przez czaro : 05.08.2018 o godz. 15:38.
Odpowiedz cytując
RadekKRK
Member

Od: 08.2016

Stary 05.08.2018, 13:27
Nie wchodząc w spór kto ma rację ( a także tego, że zaistniały trzymiesięczne zaległości, a Pani Prezes chwyta się argumentu, że Carillo nie poczynił wezwania do zapłaty) przy dobrej obstrukcji procesowej, sprawa zostanie prawomocnie rozstrzygnięta najwcześniej za 2 lata, a maże nawet i dłużej. Pozew, odpowiedź na pozew, zapewne zarządzenie w przedmiocie wymiany dalszych pism procesowych, konieczność przesłuchania świadków, może mediacja przed mediatorem, to wszystko potrwa plus terminy wyznaczane co kilka miesięcy.

W tej sytuacji problem spłacania Carillo oddala się w okolice przełomu 2020 i 2021 roku. Z Wdowczykiem jest podobnie. A jak się dowiemy kto ma rację, to już będzie to tylko stara sprawa sprzed kilku lat, po której emocje dawno opadły.
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 05.08.2018, 14:51
@Czaro

Oczywiście, że nic nie stoi na przeszkodzie.
Ale jeśli trener miałby takie coś explicite w umowie, to trochę ciężko uwierzyć, że o tym zapomniał. Zwłaszcza, że "złożył pismo o rozwiązaniu kontraktu o ósmej rano następnego dnia po upływie terminu zapłaty wynagrodzenia". Co sugerowałoby, że orientował się w przepisach.

Zawsze byłem fanem p. prezes ale kibicowanie p. Marzenie to jedno, a krytykowanie błędów zarządu to drugie.
Odpowiedz cytując
funkykoval
Socios Wisła Kraków

Stary 05.08.2018, 21:09
Przecież jakby Carrillo nie miał płacone za kwiecień (licząc 3 miesiące) to dawno położyłby lagę. Podejrzewam, ze właśnie o ten zapis poszła naparzanka z Junco.
Odpowiedz cytując
filemon
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 20.08.2018, 11:45
Nie chcę wyciągać pochopnych wniosków, ale pochodną dobrych ocen trenera Stolarczyka powinny być złe oceny trenera Carrillo, a to chyba najlepszy do tego wątek. Z mocniejszym składem i większym sztabem zespół grał po prostu gorzej - co raczej wprost świadczy o JC.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź
Narzędzia tematu
Tryby wyświetlania

Zasady wysyłania postów