The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
ashkeczup
Senior Member

Od: 08.2016

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 27.08.2017, 12:43
wiertar napisał(a):Wyświetl post
Cewka na +? Ten cywka który zaspał przy bramce i złamał linie spalonego?, Ten sam co nic nie daje do w ataku? Powaznie? Obok Brożka któremu już nic nie wychodzi i Ze Manuela najgorszy na boisku

Ależ fatalny ten Cywka! Tak zaprzepaścić fantastyczne ustawienie reszty graczy!

Ogryzek napisał(a):Wyświetl post
Vinci

Carlitos nie pójdzie żadnymi śladami Brleka, prędzej Quintany do jakiegoś arabskiego kraju. Jest już za stary 27 lat i ponadto co najgorsze, dobrze znany na Zachodzie. Każdy menadżer będzie dobrze wiedział ze to słabiak w sam raz na III i II ligę w Hiszpanii i na wyższym poziomie sobie nie poradził. A ze w naszej lidze błyszczy? To żaden wyznacznik.
Zresztą miał epizod w II lidze rosyjskiej czy na Cyprze i nie zachwycił. Tak że większy oddech. Takich jak Carlitos jest sporo w niższych ligach hiszpańskich czy na ławkach w Primera. A jeśli go ktoś porwie to prędzej z naszej ligi.

Bo tak jak już wiele razy pisałem kasę z naszej ligi to zarabia się największa (statystycznie) na młodym polskim drewnie a nie na starszych kopaczach. Może być młody i z innych krajów oczywiście też, ale tu już jest problem większy z ich pozyskaniem.
Jasna sprawa. Kędziora, który jest najlepszym PO młodego pokolenia w pl, Bednarek, który wszedł bez żadnych kompleksów w tą ligę i grał bardzo dobrze, czy Kownacki, przed którym pewnie nie raz drżałeś przed meczem.
Taki Kadar, O.Sa, Prijović to byli przecież killerzy, ładowali bramy wszystkim i wszędzie, no i grosze na nich zarobiono.
Ostatnio edytowane przez ashkeczup : 27.08.2017 o godz. 13:07.
Odpowiedz cytując
Vinci
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2005

Stary 27.08.2017, 13:18
ashkeczup napisał(a):Wyświetl post

Jasna sprawa. Kędziora, który jest najlepszym PO młodego pokolenia w pl, Bednarek, który wszedł bez żadnych kompleksów w tą ligę i grał bardzo dobrze, czy Kownacki, przed którym pewnie nie raz drżałeś przed meczem.
Taki Kadar, O.Sa, Prijović to byli przecież killerzy, ładowali bramy wszystkim i wszędzie, no i grosze na nich zarobiono.
Prijovic poszedł prawie za 2 mlne euro. Czyli stówkę mniej niż nasz Brlek. Wiadomo, jak taka kasa by się nam przydała. W każdym razie nie mam zamiaru się upierać przy wypychaniu na siłę Carlitosa, skoro jest naszym najlepszym asem. Rzeczywistość i tak wszystkie zweryfikuje. Może się okazać, że za tydzień przestanie grać i temat dyskusji stanie się nieaktualny. W każdym razie jestem sobie w stanie dzis wyobrazić scenariusz, że idzie do ligi francuskiej czy jakiegoś Hanoveru za 1- 1,2 mln euro. Wszystko kwestia menadżera i układów. Tak, jak w wieku 26 lat poszedł również Sobota do Brugii...
"Kradzione szczęścia nie daje..."
Odpowiedz cytując
ashkeczup
Senior Member

Od: 08.2016

Stary 27.08.2017, 13:22
Vinci napisał(a):Wyświetl post
Prijovic poszedł prawie za 2 mlne euro. Czyli stówkę mniej niż nasz Brlek. Wiadomo, jak taka kasa by się nam przydała. W każdym razie nie mam zamiaru się upierać przy wypychaniu na siłę Carlitosa, skoro jest naszym najlepszym asem. Rzeczywistość i tak wszystkie zweryfikuje. Może się okazać, że za tydzień przestanie grać i temat dyskusji stanie się nieaktualny. W każdym razie jestem sobie w stanie dzis wyobrazić scenariusz, że idzie do ligi francuskiej czy jakiegoś Hanoveru za 1- 1,2 mln euro. Wszystko kwestia menadżera i układów. Tak, jak w wieku 26 lat poszedł również Sobota do Brugii...
Ja mam taką samą opinię, jedyne co, to podważam opinię Ogryzka. Jeśli Carlitos dalej tak będzie grał, to może zająć miejsce VOO po tym sezonie i pójść gdzieś za podobne pieniądze.
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 27.08.2017, 14:26
Vinci napisał(a):Wyświetl post
Owszem tak może być. Czemu nie. Ja jestem tutaj bardziej sceptyczny, dlatego że Sobota NIGDY wcześniej nie grał na Zachodzie. Carlitos grał na Zachodzie lata, kopał się po czole w niższych ligach. Każdy manager, skaut go widział. I co? I nic. Za słaby i tyle. Żeby coś z niego było musiałby wykręcić naprawdę niezłe liczby w lidze a ponadto pokazać w pucharach że jest dobry. Bo wkręcenie 4 parchów w derbach na nikim w Hiszpanii wrażenia nie zrobi skoro wszyscy widzieli ile jest wart przez lata. Bo kto uwierzy że nagle w wieku 27 lat jego talent eksplodował?

Gdyby jeszcze Carlitos miał 20 lat i trafił do naszej ligi jak Uche - owszem - ktoś mógłby dać wiarę że to "przeoczony" talent. Ale nie gość 27 letni co grał w II i III lidze. Owszem błyśnie - Azerowie, Turcy, Cypryjczycy Grecy coś sypną.

Ofoe to trochę inna bajka - on w Belgii już był lokalną gwiazdą. Grał w reprezentacji Belgii (3 razy, ale grał) a nie kopał się po czole w III lidze Hiszpańskiej. Owszem - pojechał do Anglii za skromne 5 mln euro... i się odbił. Stracił formę. W legii się odbudował, został gwiazdą nr 1 tej ligi, błysnął w LM. I Poszedł (klękajcie narody) za 2,5 mln euro...
Czyli za kwotę sporo mniejszą niż Bednarek czy Kownacki. A i to pewnie dlatego że były trener legii Hasi jest trenerem Olimpiakosu i go chciał. Inny przypadek niż Carlitos.

Kadar - to reprezentant Węgier i uczestnik ME. Poszedł do Ukrainy jak nasz Guzmics do Chin. Na wschodzie trochę inaczej płacą za kopaczy. Jedynie Prijovica można rozpatrywać jako takiego trochę znikąd jeśli ligi norweską, szwedzką i szwajcarską traktować jako słabsze od III ligi hiszpańskiej.

Dla mnie tacy piłkarze jak Carlitos, Velez, Ze Manuel, Gonzales itd są po to żeby podnieść jakość piłkarską zespołu a nie żeby na nich zarabiać. Bo zarabia się najwięcej na młodych nie obrobionych talentach. Nasza liga ma status ligi buraczanej na Zachodzie i nikt tu nie przybywa żeby szukać gwiazd. Co najwyżej żeby znaleźć jakieś nieobrobione drewno które w przyszłości może być gwiazdą. Może, ale nie musi.

btw
Jeszcze jedna uwaga. Niektórzy tu myślą że im wyższa jakość piłkarska tym piłkarz jest droższy z naszej ligi. Nie do końca. Piłkarz o takich samych umiejętnościach w wieku 21 lat jest sporo droższy niż w wieku 26 lat. A piłkarz o tych samych umiejętnościach w wieku 32 lat już często jest niewiele wart, albo wręcz jest za darmo. Wiek to ważne kryterium. Stąd często młody piłkarz który się dobrze zapowiada (Bednarek) jest sporo droższy od już sporo starszego Ofoe pomimo tego że na dzień dzisiejszy jeśli chodzi o umiejętności to sporo ich dzieli na korzyść Belga. Ale młody wiek i perspektywa potencjalnego rozwoju Bednarka jest ważniejsza niż aktualne umiejętności. I nic tu nie da że Ofoe to sporo wyższa jakość piłkarska.
Ostatnio edytowane przez Ogryzek : 27.08.2017 o godz. 17:29.
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź
Narzędzia tematu
Tryby wyświetlania

Zasady wysyłania postów