|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
![]()
Zapraszam na mojego piłkarskiego bloga - Futbol Totalny
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2016
Offline |
|
|
15:21 co ktoś tam w tle gada?
|
|
|
|
Banita
Od: 08.2008
Offline |
|
|
Cytat:
daleko nie bedziesz musial patrzec Powiedz mi miazgo pomidorowa. Piszemy o trenerze czy o psychologach w klubach? Bo mi sie wydaje, ze o trenerze a ten w zadnym razie psychologiem byc nie musi a nawet nie powinien. Oj, miazga zapedzona pod tloczek i sie gubi... |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
2. miazgo pomidorowa ... 3. Dyskusja między nami, nie dość, że nie przyjmujesz żadnych argumentów (faktów, nie opinii), to jeszcze zaczynasz wjeżdżać na rodzine? Mówią, że gimnazjum to nie szkoła, nie wiek, a stan umysłu- chyba mają rację. Czy pogrubiony tekst nie miał w pewien (żałosny) sposób wpłynać na opinie innych użytkowników i moją reputacje? W psychologa się bawisz? Ogórku kiszony? ![]() 4. Właściwa dla tematu część: Progresywnie coraz więcej trenerów twierdzi, że muszą być również psychologami dla swoich zawodników, bo każdy z nich potrzebuje indywidualnego podejścia. Jesteś ignorantem i to nie jest opinia, to jest fakt. |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2006
Offline |
|
|
Kiko to pracoholik, pogadajcie sobie z kims kto jest blizej w klubie, ja sie zastanawiam czy on w ogole ma czas, zeby sie jezyka uczyc
|
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
Po pierwsze.
Pierwszy zaczales obrazac. Po drugie. Nie nadstawiam policzka tylko oddaje. Zawsze. Po trzecie. Pisalismy o trenerach, o tym ze maja byc psychologami (wedlug ciebie) a nie znajac jezyka nie maja jak byc, a potem zaczales pisac ze psycholog to jest w kazdym zachodnim klubie. Tu sie miazgo pomidorowa i intelektualna rozlatujesz. Tak sobie dopasowujesz co piszesz jak akurat w dyskusji wynika, lub jaka gafe popelnisz i starasz sie to swoja czerwona miazga zakryc. Po czwarte. Trafiles na kogos kto na takie sztuczki sie nie lapie, kto pamieta pare postow wstecz i takie "niescislosci" wylapuje PESZEK ![]() Po piate. Znowu wylatujesz z miazga, ze wiekszosc trenerow cos tam I twierdzisz ze to fakt. Podaj prosze mi zrodla tych faktow. Ktorzy trenerzy tak uwazaja. Oczywiscie poprzyj odpowiednimi wypowiedziami, bo inaczej to jest taka typowa twoja miazga kiedy ktos cie lapie na bzdurze Ja jednak uwazam ( i to jest moja subiektywna opinia a nie fakt!), ze kazdy z trenerow to chcialby miec w sztabie psychologa, ktory z delikatnisiami pracuje i im uzmyslawia, zeby nie mysleli o swoich slabych stronach, ale tych mocnych. A czas, ktory psycholog im podaruje poswiecic na prace z zespolem/obserwacje zawodnikow/obserwacje rywali i inne rzeczy, ktore musi robic trener. Ale ty mi pewnie znowu wyskoczysz z mega merytorycznym argumentem, ze wiekszosc trenerow to ... to i tamto tylko nikt poza czerwona miazga o tym nie slyszal ani nie czytal |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ibrahimović o Mourinho "He just wanted to say 'It'll be nice to work together, looking forward to meeting you' - nothing remarkable but he was speaking in Italian," Ibrahimovic recounts in his autobiography.
"I didn't get it. Mourinho had never coached an Italian club. But he spoke the language better than me! He'd learned the language in three weeks, I couldn't keep up. After the Spain game I got a text message. 'Well played' he wrote, and then gave me some advice and I stopped in my tracks. I'd never had that before. A text message from the coach. Sure, I understood he was sending those texts for a reason. He wanted my loyalty, but I liked him straight away." To a propos indywidualnego podejścia do piłkarzy, szczególnie tych trudnych jak Zlatan, a także coś o nauce języka i reakcji piłkarza. Na koniec cytat jakiegoś podrzędnego portugalskiego trenera. "A coach must be everything;A tactician,motivator,leader,methodologist,psycholog ist,technician" ![]() PESZEK Bo to wymaga podstawowej znajomości angielskiego.
Ostatnio edytowane przez ashkeczup : 17.07.2017 o godz. 22:15.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2015
Offline |
|
|
Wtrącając się do Waszej dyskusji. Nenad Bjelica gdy dostał w lidze+extra pytanie czy potrzebuje w swoim sztabie psychologa odpowiedział, że nie. To on ma być psychologiem i docierać do piłkarzy. Sam jestem zdania, że trener powinien być po części psychologiem.
|
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
Cytat:
Znaczy z czym ma do nich trafic? Zeby potrafili trafic prosto w pilke? Czy zeby nie plataly im sie nogi? To sa dorosli ludzie. Trafiac to mozna do 12-14 latkow zeby im wpoic odpowiednie wartosci i priorytety. Rozbraja mnie to ckliwe rozczulanie sie nad trafianiem do glowy kopacza Tak sie cackamy z miernotami juz 20 lat w tej lidze i efekty widac co roku w pucharach. |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2010
Offline |
|
|
Starałem się nie wtrącać do waszej dyskusji, ale jak widzę taką bzdurę to niestety ale musiałem. Jakie znaczenie ma wiek? Patryk Małecki całkiem nie dawno przyznał, że pracuje z psychologiem i mu to pomaga. Co więcej, zaznaczył, że żałuje, że nie zaczął praktykować tego wcześniej, bo jego kariera potoczyłby się wtedy lepiej. Praca z psychologiem jest cholernie ważna, w każdym zachodnim klubie Ci to powiedzą, bo oni to rozumieją. Tak samo jak na zachodzie rozumieją czym jest depresja, w Polsce wciąż traktuje się to jako "fanaberia lenia". Ostatnio czytałem, że w jednym z klubów w Niemczech, chyba jest to VFB Stuttgart, piłkarze każdego dnia (nie wiem czy to w okresie przygotowawczym czy kiedy, bo już nie pamiętam) mają zapisać od 1-10 stan swojego samopoczucia. Błagam Cie, jeśli nie masz za grosz pojęcia na temat pracy psychologa to nie wypowiadaj się. Nie jest to dla mnie wstydem przyznanie się, że pracowałem zarówno z psychologiem i psychiatrą jak również terapeutą. Moje problemy były podobne do problemów które mają piłkarze (wracanie do przeszłości, nie radzenie sobie z presją, rozpamiętywanie) i wiem na czym to polega i wiem czy pomaga czy nie. Wybacz za moje unoszenie się, ale po prostu wku*wia mnie niedocenianie pracy psychologa. Bo głowa to cały mechanizm, nie jest ważne ile języków znasz, ile masz skończonych kierunków studiów, jeśli na koniec dostajesz paniki przed wejściem na rozmowę kwalifikacyjna i robisz zwrot. Tak samo z piłkarzami, nie jest ważne jak świetną masz technikę, jak dobrze ułożoną nogę i jak dobre wyniki masz badań wydolnościowych. Jeśli wychodząc na boisko po pierwszym złym zagraniu, po kilku wyzwiskach z trybun dostajesz sraczki. Od tego właśnie jest psycholog. Co do klubu, uważam, że lepiej gdy jest osobna osoba od tego, piłkarz nie zawsze powie wszystko trenerowi. Więcej może powiedzieć psychologowi, którego obowiązuje tajemnica lekarska. Znowu porównam to do swojego przykładu, więcej byłem wstanie powiedzieć lekarzowi niż w domu rodzicom, czy znajomy.
Ostatnio edytowane przez X-Ray : 18.07.2017 o godz. 19:52.
![]()
Wiślacki kumplu, wpadnij na mój profil na Twitterze - TUTAJ.
Cytat:
|
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
Cytat:
Takze pod tym jak rozgraniczyles kompetencje psychologa oraz trenera. W zasadzie zaorales miazge pomidorowa niewiedzac o tym ![]() Trener jest od trenowania i wymagania. Psycholog od naprawiania glowy. Jak ktos chce byc od wszystkiego to jest od (i do) niczego. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Pamiętasz, jak mówiłem, że jesteś bardziej ignorantem niż idiotą? Cofam. Jesteś tylko idiotą. Trener jest od trenowania i wymagania. , a post wcześniej, że ....eczki sobie nie radzo to wypjerdalać, ja na swoi budowie to musze pustoki nosić! I presja jaka! KUUHHHHWAA kiedyś to było
Ostatnio edytowane przez ashkeczup : 18.07.2017 o godz. 22:20.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Teo po prostu myśli, że piłkarze to maszyny, które można zaprogramować i działa, nie mają żadnych uczuć, ich jedynym zadaniem jest trenować technikę i taktykę. Co tam presja, co tam "zablokowanie się" napastnika. Przecież on o tym nie myśli kiedy wychodzi na boisko w pierwszej jedenastce lub z ławki.
|
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
Cytat:
Pilkarz doskonale wie w jaki zawod wchodzi, jakei sa tego plusy i minusy. Jak nie potrafie sobie radzic z tymi problemia to wcale nie musi zarabiac setek tysiecy czy milionow zlotych rocznie tylko pare tysiakow jako brukarz, dekarz, murarz, kelner itd. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Nie ma sensu dalej z nim dyskutować. Co byś nie napisał to i tak weźmie coś co niby tylko potwierdza jego zdanie. W takim razie Lewandowski powinien już dawno zostać dekarzem, brukarzem, kopaczem rowów czy pracować w innym zawodzie, który napisałeś. Sam mówił o tym jak wielką odczuwał presję gdy przez długi okres nie trafiał do siatki rywali w reprezentacji.
|
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
Widzę że mój post poleciał
widzę że miazga pomidorowa może obrażać ale merytoryczne bez grama obrazy posty się wywala.Komuś tu robisz łaskę miazgo? ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2010
Offline |
|
|
O ile dobrze się orientuję to pan Paweł, z którym pracował Małecki, jest trenerem mentalnym, a nie psychologiem.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Cytat:
Koniec z mojej strony. ![]()
Cytat:
|
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
… o swoje pracy opowiada trener mentalny Paweł Frelik.
W takim razie muszę przyznać rację, jest psychologiem sportowym. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Trening mentalny â zespół działań z zakresu psychologii, socjologii i nauk o sporcie. Tu nie chodzi o terminologie, każdy chyba wie (oprócz teo) o co mniej więcej się rozbija.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
X-Ray - obawiam się, że zabrnąłeś zdrowo ... jedne co znalazłem o wykształceniu Frelika to:
Cytat:
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
||
Cytat:
I naprawdę zakończmy temat, bo nie bardzo mam chęć dyskutować, bo i tak nie dojdziemy do konsensusu.
Ostatnio edytowane przez X-Ray : 19.07.2017 o godz. 14:40.
![]()
Cytat:
|
|||
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Żeby tytułować się psychologiem (i mieć prawo do wykonywania tego zawodu), trzeba spełniać odpowiednie wymogi określone w ustawie, przede wszystkim ukończyć studia magisterskie z psychologii, więc już więcej nie kombinuj.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
|
Z innej beczki: ciekawe kto teraz bedzie tlumaczen Kiko na konferencjach? Feio? Czy moze ta kobieta co byla na jego prezentacji i nie za bardzo ogarniala temat?
|
|
|

|
||||||
![]() |
| Narzędzia tematu | |
| Tryby wyświetlania | |
|
|