The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Krotochwila
Senior Member

Od: 07.2011

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 15.08.2016, 19:20
mitmichael napisał(a):Wyświetl post
O tym własnie wspominał Mateusz Borek w ostatniej swojej wypowiedzi dla przegladu sportowego. Podobno chodzi m.in o wlasciciela Tigera, Blacka i Frugo, ktory kilka razy juz rozmawial z Cupialem o Wisle.
Plota zapewne.
Ale zabawna o tyle, że Pan Wiesław Włodarski również robił wały z VATem. I nawet siedział w areszcie. Może Wisła stawia doświadczenie w tej materii jako warunek przystąpienia do rozmów?

Pan Wiesław zresztą wizytuje sądy bardzo regularnie, ma za sobą chyba dziesiątki przegranych procesów, głownie o prawa autorskie. Ostatnie na liście to seryjnie przegrywane batalie o bezprawne używanie marki Tigera, którego - co warto nadmienić - nigdy nie był właścicielem a tylko przez jakiś czas licencjobiorcą. Tigera obecnie produkuje Maspex.
vel HatefulRespect
MatMario
Senior Member

Od: 05.2004

Stary 15.08.2016, 20:01
Krotochwila napisał(a):Wyświetl post
Plota zapewne.
Ale zabawna o tyle, że Pan Wiesław Włodarski również robił wały z VATem. I nawet siedział w areszcie. Może Wisła stawia doświadczenie w tej materii jako warunek przystąpienia do rozmów?

Pan Wiesław zresztą wizytuje sądy bardzo regularnie, ma za sobą chyba dziesiątki przegranych procesów, głownie o prawa autorskie. Ostatnie na liście to seryjnie przegrywane batalie o bezprawne używanie marki Tigera, którego - co warto nadmienić - nigdy nie był właścicielem a tylko przez jakiś czas licencjobiorcą. Tigera obecnie produkuje Maspex.
hahaha takie zabawne.

Daj przykład 5 z tych dziesiątek procesów.
jackass: -Sęk w tym, że jak my im sprzedajemy bilety, to bierzemy pełną odpowiedzialność za nich.
Press: -Czyli to klub dystrybuowałby bilety na mecze wyjazdowe?
jackass: -I tak to musimy robić,zawsze tak jest.
Press: -Przed konfliktem SKWK się tym zajmowało?
jackass: -Tak, oni to robili.
InQ
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 15.08.2016, 23:37
Panowie: Krotochwila i RadekKRK

zejdźcie z tego Włodarskiego i nie porównujcie go do kogoś takiego jak Meresiński, bo:
1. Włodarski to nie jest gołodupiec.
2. Jest kibicem Wisły (nie od wczoraj!).
3. Sprawa karna z vat już dawno się zakończyła. Spłacił ze sporymi odsetkami, a sprawa spadła z wokandy.
4. Nie mieszajcie spraw cywilnych z karnymi!!! Serio taka ignorancja ze znajomości prawa z Waszej strony? o.O
5. W sprawach cywilnych stronami są Foodcare i Maspex (to są podmioty prawne!!!), a nie Włodarski i Michalczewski.
Skoro już jesteście tacy skrupulatni wskażcie mi chociaż 1 korporację (z dochodem > 25 mln euro) która nie toczy w sądach spraw cywilnych w zakresie praw autorskich. Tutaj Foodcare przegrywał za znak towarowy ("Tiger"), a Maspex za ("Power is back" i recepturę).

Serio chcecie pana Włodarskiego porównywać do Meresińskiego?
Nie jestem jego fanem, ale litości... nie kompromitujcie się tutaj
----

Co do rewelacji Borka:
Dla mnie to tylko kaczka dziennikarska. Pan Borek raczej nie ma żadnych informacji tylko puszcza prostą kalkulację:
1. Wiesław Włodarski już od dziecka pojawia się na stadionie Wisły. Zależy mu na klubie
2. Facet ma kasę i chciał już kilka lat temu przejąć Wisłę.
3. W interesach i prywatnie bylo mu po drodze z Jerzym Mazgajem.
4. Jerzy Mazgaj posiada spory majątek i wiele firm (problemy Almy nie rzutują na inne jego nieco mniejsze przedsięwzięcia). Tu wyraźnie zaznaczam malkontentom, że Alma to tylko wierzchołek jego majątku i tylko w tym elemencie utracił trochę płynności finansowej. Nie można po prostu od tak przetransferować fundusze między różnymi podmiotami prawnymi.
Więc dlaczego Borek miał nie przelać na papier swoich genialnych tez?

Dla mnie teza Borka ma słabe punkty:
1. Włodarski to wyrachowany biznesmen. Skoro nie kupił Wisły 3 tygodnie temu, to nie uczyni tego bez przygotowania sobie gruntu. Raczej będzie monitorował rozwój sytuacji i zareaguje gdy będzie źle. Na razie tylko źle wygląda...
2. Pan Mazgaj nie pozwoli sobie na taki transfer bez zgody rodziny (absurdalne, ale prawdziwe...)
Ostatnio edytowane przez InQ : 15.08.2016 o godz. 23:45.
Krotochwila
Senior Member

Od: 07.2011

Stary 16.08.2016, 07:31
InQ napisał(a):Wyświetl post
Panowie: Krotochwila i RadekKRK

zejdźcie z tego Włodarskiego i nie porównujcie go do kogoś takiego jak Meresiński, bo:
1. Włodarski to nie jest gołodupiec.
2. Jest kibicem Wisły (nie od wczoraj!).
3. Sprawa karna z vat już dawno się zakończyła. Spłacił ze sporymi odsetkami, a sprawa spadła z wokandy.
4. Nie mieszajcie spraw cywilnych z karnymi!!! Serio taka ignorancja ze znajomości prawa z Waszej strony? o.O
5. W sprawach cywilnych stronami są Foodcare i Maspex (to są podmioty prawne!!!), a nie Włodarski i Michalczewski.
Skoro już jesteście tacy skrupulatni wskażcie mi chociaż 1 korporację (z dochodem > 25 mln euro) która nie toczy w sądach spraw cywilnych w zakresie praw autorskich. Tutaj Foodcare przegrywał za znak towarowy ("Tiger"), a Maspex za ("Power is back" i recepturę).

Serio chcecie pana Włodarskiego porównywać do Meresińskiego?
Nie jestem jego fanem, ale litości... nie kompromitujcie się tutaj
----

Co do rewelacji Borka:
Dla mnie to tylko kaczka dziennikarska. Pan Borek raczej nie ma żadnych informacji tylko puszcza prostą kalkulację:
1. Wiesław Włodarski już od dziecka pojawia się na stadionie Wisły. Zależy mu na klubie
2. Facet ma kasę i chciał już kilka lat temu przejąć Wisłę.
3. W interesach i prywatnie bylo mu po drodze z Jerzym Mazgajem.
4. Jerzy Mazgaj posiada spory majątek i wiele firm (problemy Almy nie rzutują na inne jego nieco mniejsze przedsięwzięcia). Tu wyraźnie zaznaczam malkontentom, że Alma to tylko wierzchołek jego majątku i tylko w tym elemencie utracił trochę płynności finansowej. Nie można po prostu od tak przetransferować fundusze między różnymi podmiotami prawnymi.
Więc dlaczego Borek miał nie przelać na papier swoich genialnych tez?

Dla mnie teza Borka ma słabe punkty:
1. Włodarski to wyrachowany biznesmen. Skoro nie kupił Wisły 3 tygodnie temu, to nie uczyni tego bez przygotowania sobie gruntu. Raczej będzie monitorował rozwój sytuacji i zareaguje gdy będzie źle. Na razie tylko źle wygląda...
2. Pan Mazgaj nie pozwoli sobie na taki transfer bez zgody rodziny (absurdalne, ale prawdziwe...)
Mocne słowa o tej ignorancji

Po pierwsze, nie widzę powodu, żeby w ocenie prawnej poczynań Pana Wiesława rozdzielać odpowiedzialność osobistą od odpowiedzialności spółek, którymi jednoosobowo zarządza. To śmieszne i zwyczajnie naiwne. Wszystkie decyzje podejmuje on sam. I nie podnoszę tu aspektu prawnego rozdziału odpowiedzialności członków zarządu od odpowiedzialności samej spółki. Nie o tym temat.

Po drugie, nie widzę powodu, żeby nie wspominać o areszcie za VAT, tylko dlatego, że "dawno i poniósł odpowiedzialność". To dla mnie ważne info.

Po trzecie wreszcie, na prawdę nie trzeba być Sherlockiem, żeby w małym KRK wyrobić sobie zdanie o Panu W.W.
Zróbmy tak - pogadaj z pracownikami Foodcare'a, dostawcami, podwykonawcami.
Wykonaj tę pracę, wyciągnij wnioski i wtedy napisz coś na forum Będziesz zaskoczony znaleziskiem.

I żebyś miał jasność - nie porównuję WW czy Mazgaja do Meresia, bez jaj.

A co do Mazgaja - ja słyszałem, że ma na głowie pilniejsze sprawy i to nie tylko w Almie.
Ostatnio edytowane przez Krotochwila : 16.08.2016 o godz. 10:19.
vel HatefulRespect
InQ
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 16.08.2016, 21:29
Krotochwila napisał(a):Wyświetl post
Mocne słowa o tej ignorancji

Po pierwsze, nie widzę powodu, żeby w ocenie prawnej poczynań Pana Wiesława rozdzielać odpowiedzialność osobistą od odpowiedzialności spółek, którymi jednoosobowo zarządza. To śmieszne i zwyczajnie naiwne. Wszystkie decyzje podejmuje on sam. I nie podnoszę tu aspektu prawnego rozdziału odpowiedzialności członków zarządu od odpowiedzialności samej spółki. Nie o tym temat.

Po drugie, nie widzę powodu, żeby nie wspominać o areszcie za VAT, tylko dlatego, że "dawno i poniósł odpowiedzialność". To dla mnie ważne info.

Po trzecie wreszcie, na prawdę nie trzeba być Sherlockiem, żeby w małym KRK wyrobić sobie zdanie o Panu W.W.
Zróbmy tak - pogadaj z pracownikami Foodcare'a, dostawcami, podwykonawcami.
Wykonaj tę pracę, wyciągnij wnioski i wtedy napisz coś na forum Będziesz zaskoczony znaleziskiem.

I żebyś miał jasność - nie porównuję WW czy Mazgaja do Meresia, bez jaj.

A co do Mazgaja - ja słyszałem, że ma na głowie pilniejsze sprawy i to nie tylko w Almie.

1. Nawet jeżeli nie chcesz rozdzielać spraw spółki od spraw prywatnych, to nadal uważam za niestosowne wrzucanie spraw cywilnych i karnych do tego samego wora. Tego nie powinno się robić

Czy para która sądzi się o podział majątku, czy dzieci toczące spór o spadek mają być przez społeczeństwo traktowani jak przestępcy?! Po to są sądy cywilne by rozstrzygać spory gdzie dwie strony mają rozbieżne interesy. One nie są po to by wymierzać kary i oceniać moralność.
Podobnie nie znam sytuacji gdzie 2 firmy mając wspólny, znany, dochodowy produkt nie toczyłyby sporu cywilnego podczas zakończenia współpracy (gdzie jedni mają znak towarowy, inni produkt). Prawo patentowe to dzisiaj powszechna strategia każdej korporacji, mająca na celu ułatwić zdobycie rynku.

Jeżeli mamy bojkotować Black, to dlaczego nie bojkotujemy Tiger za recepturę? Skoro mamy bojkotować te 2 produkty, to dlaczego ktokolwiek z nas używa smartfonów? (Spory Apple vs Samsung to tylko wierzchołek góry lodowej).
Co innego gdyby spółka toczyłaby spory karne…

2. Nie twierdze że nie warto wspomnieć o przekręcie z vat. Natomiast słowa, że ci panowie mają to samo na sumieniu jest jak najbardziej na wyrost. Inny kaliber, inne kwoty (rząd wielkości w różnicy), jeden karany wcześniej, drugi nie, inne zarzuty (u WW był tylko vat), inne stadium zaawansowania sprawy (jeden się z tego wygrzebał obronną ręką zawierając ugodę i unikając wyroku -> oficjalnie nie jest karany, drugi jeżeli prokuratura postawi mu zarzuty takie o których mówi rzecznik... to nie dostanie szans na zawarcie podobnej ugody).

3. Zgadzam się. Od początku źle odebrałeś moje słowa (zresztą adresatów było więcej)
Absolutnie nie twierdzę, że jest dobrym biznesmenem. Wiele słyszałem o jego bucie, nieliczeniu się z ludźmi, wykorzystywaniu kontrahentów uzależnionych od jego biznesu. Natomiast nic nie jest czarno białe. Jeszcze 2 lata temu negowałem stabilność jego korporacji. Co jak co, ale marketing ma przyzwoity.
Do czego zmierzam?
Jego powagi biznesowej i pozycji nie mogę porównać do Cupiała. Wszyscy wiemy jaki on był (a miał wiele złej prasy). WW jeszcze mu daleko do nawet takiego poziomu.
Natomiast ta drabinka ma drugie dno. Taki pan Wojciechowski -> czy on biznesowo wygląda poważniej do WW? Oczywiście że nie (pomimo że nie zawieszono mu wysoko poprzeczki).
Teraz powiedz mi co mam sądzić o takim Meresiu, który doświadczeniem, pozycją, siatką znajomości, funduszami i wizerunkiem nie liczy się nawet w takim zestawieniu?!

Ot, taki był przekaz mojej wiadomości. Nie ma sensu wygarniać WW, bo chyba każdy w obecnej sytuacji przywitałby z uśmiechem na twarzy. Jest jaki jest, ma wiele na sumieniu, ale czy jest gorszy od reszty osób wiązanych z Wisłą? (z zastrzeżeniem że absurdalnie wyolbrzymiono tu sprawy cywilne. Rozumiem wytykanie mu vat, nie rozumiem porównania sprawy z Mersiem. Podobnie zrozumiałbym wytykanie mu jego podejścia do osób i innych podmiotów prawnych nad którymi ma jakakolwiek formę władzy).

Mimo wszystko w Twoich słowach jakieś porównanie zaistniało. Niekoniecznie było to Twoją intencją.

4 Co do Mazgaja pisałem że to nierealne. Ktoś znając powiązania z WW mocno nafantazjował. A szkoda. Ma bardzo fajną siatkę znajomości. Sądzę że łatwo byłoby mu kogoś naciągnąć na reklamę

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Zamknięty temat
Narzędzia tematu
Tryby wyświetlania

Zasady wysyłania postów