|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
|
|
Member
Od: 06.2011
Offline |
|
|
przeciez nie napisza prawdy ... nie mamy kasy na dlasze finansowanie klubu wiec ....
|
|
|
|
Member
Offline |
|
|
jak bedzie szejk to na alejach..... palmy wyrosna i ropa trysnie
![]() |
|
|
|
Member
Offline |
|
|
Panowie co za roznica ...znaczy jest ale Wszyscy wiem o co chodzi
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2011
Offline |
|
|
Mysle Panowie ze nowy wlasciciel byl nie mniej zaskoczony kupnem niz my KIBICE (ze mu sie udalo ) W Kielcach twierdza ze gosc probowal ich wykiwac i sie nie udalo , z kielcami da sie to sprawdzic ..............Ja mu zycze powodzenia
|
|
|
|
Member
Od: 11.2005
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
||
|
A to dlaczego?
TF potrzebowała się pozbyć Wisły. To jest fakt. Cupiałowi zależało, by nowy właściciel był stabilny, wiarygodny i troszczył się o klub. To jest spekulacja. Tworzycie jakieś mity i potem stajecie się ich niewolnikami, próbując zorientować się, co się dzieje.
edit: Zgadzam się z tezą, że jeżeli BC dołożył do Wisły zimą, to tylko dlatego, żeby nie spadła/nie upadła i mógł się jej pozbyć. TF chciała się Wisły pozbyć, a nie ją likwidować (bo to trwa), albo reanimować i wtedy dopiero sprzedawać.
Ostatnio edytowane przez czaro : 04.08.2016 o godz. 17:45.
![]()
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
|
|||
|
|
Senior Member
Od: 07.2011
Offline |
|
Guzik wiesz jak zabezpieczone są te kredyty bankowe, może się okazać, że nie tylko majątkiem spółki ale też akcjonariuszy. To się zdarza, chociaż niezwykle rzadko. To po pierwsze. Po drugie.Jeśli Telefonika jest w punkcie, w którym to banki dyktują jej warunki, to zabieg w postaci wykupienia Wisły z TF przez głównego akcjonariusza TF to numer na jaki mało kto się nabierze. A już na pewno nie banki. Jeśli akcjonariusz chce wyprowadzić ze Spółki kasę, to sposób się znajdzie.
Ostatnio edytowane przez Krotochwila : 05.08.2016 o godz. 08:28.
![]()
vel HatefulRespect
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2007
Offline |
|
![]() Nie wymyślajcie SF. Takiej sytuacji w życiu Warszawy nie byłoby w TFK.... |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Mylisz się, otóż zdarza się. Ja się z tym spotkałem już kilka razy, ze względu na wykonywany zawód. Dotyczyło to akcjonariatu złożonego z kilku osób, w Spółkach, w których ze względu na specyficzny charakter działalności (branża IT w tym przypadku) nie było majątku trwałego, którym można by kredyt zabezpieczyć. Raz jeszcze powtórzę, to nie jest powszechne ale się zdarza. Kto ma wątpliwości, niech sobie pogrzebie w necie. Ale w przypadku TF - zgoda - mało to prawdopodobne.
Ostatnio edytowane przez Krotochwila : 05.08.2016 o godz. 09:20.
![]()
vel HatefulRespect
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
Ad rem: W sytuacji, w której znalazł się klub nie mam żadnej satysfakcji z tego, że mogę teraz napisać: "a nie mówiłem?". Z punktu widzenia Wisły nie ma znaczenia, czy jej nowy współwłaściciel jest skazany, czy nie; czy jest niewinny, czy nie. Istotne jest to, że do tej pory zaprezentował się szerokiemu gremium tak, że każdy jest skłonny w jego winę uwierzyć. Nie mówię, że to racjonalne albo słuszne, ale wielu ludzi ma jakiś instynkt zachowawczy i wyrabia sobie asocjacje - określony typ ludzi łączy z określonym zachowaniem. Nie porównywałbym problemów BC i MJ. Czym innym są różne próby (nawet chamskiej) optymalizacji w wielkiej spółce, która zajmuje się czym innym niż tylko wyłudzeniami, a czym innym śledztwo w sprawie/postępowanie przeciw w przypadku wyłudzenia VATu. Wisła traci na tej sytuacji wizerunkowo (ktoś tu pisał o nowej erze marketingu?), finansowo itd. Piłkarzom może być obojętne, kto im płaci - pod warunkiem, że będą tę pensję dostawać. Jest różnica pomiędzy imperium finansowym właściciela Bayernu, który nawet po zapłaceniu wielomilionowej grzywny wciąż jest bogaczem i nikt nie będzie zajmował i licytował mu klubu, a człowiekiem, który takich możliwości nie ma i jego nowo nabyte przedsiębiorstwo może zostać zajęte. Być może moralnie obu należałoby ocenić podobnie. Ale skutki dla prowadzonych przez te osoby klubów będą diametralnie różne. Jeszcze raz powtarzam. Obawiam się, że najbardziej prawdopodobna jest wersja, że BC nie tyle nie zdołał kogoś prześwietlić, ale że nie prześwietlał. Jemu zależało na sprzedaży jak najszybciej i bez problemów, oni przedstawili gwarancje i nie chcieli robić audytu. Sytuacja, w której się znaleźliśmy nie jest winą dziennikarzy z Warszawy. Właściwie nie winiłbym też Cupiała - nie było innych chętnych na klub, on ratował siebie i TF. Nie ma potrzeby ani stawiać mu pomników, ani wieszać na nim psów. ![]()
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
|
Mija blisko dwa tygodnie od podpisania umowy i tydzień od jej ogłoszenia.
Normalnie jak ktoś przejmuje firmę to: a. wycina w pień dotychczasowych zarządzających i ustanawia swoich, b. siedzi sam lub jego plenipotenci 24/7 w firmie i ją nicuje, c. ogłasza cokolwiek w kwestii przyszłości. Tymczasem mamy zdjęcie śniadania. Zgodnie z oświadczeniem TF: Cytat:
Mamy oczywiście standardowy w ciągu ostatnich dwudziestu lat w obliczu słabego sprzedawania karnetów"przeciek" o tym kto to już nie jest w drodze do nas. Wszystko to skłania mnie z przejścia z pozycji ostrożnego optymizmu (słup za którym stoją jakieś pieniądze) do umiarkowanego pesymizmu (sprzedaż przez TF komukolwiek, przekręt gołodupców i odradzanie pod flagą TS-u). Zobaczymy co przyszłość przyniesie. |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2012
Offline |
|
|
Po Myślenicach krąży plotka, że za wszystkim dalej będzie Cupiał, a JM miał jakieś dojścia do banków itd
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Jeśli decyzja była bardziej po stronie TF i banków bardziej prawdopodobne jest, że wybrali opcje najkorzystniejszą dla TF a nie Wisły. O ile w ogóle były inne lepsze opcje. |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
|
Banki nie decyduja, banki stawiaja warunki. To tak jakbys Ty mial dwie firmy, jedna przynoszaca straty, druga zyski. Ta druga wymagalaby doinwestowania (niezaleznie z jakich powodow). Zglaszasz sie wiec do takiego banku, a tam slyszysz, ze doinwestuja Twoja firme w formie kredytu, ale warunkiem jest pozbycie sie firmy przynoszacej straty.
|
|
|
|
Member
Offline |
|
|
to ze B.C zalezalo na Wisle ... nie znaczy ze okolicznosci zmusily go do np. przyspieszenia decyzji. Poza tym presja rodziny ...lepiej wydac hmmm kilka milionow w monte carlo niz zeby tatus topil w klubie. inne oferty to byly ale chyba dawno temu ...
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Moim zdaniem "teoria słupów" ma jakikolwiek sens tylko i wyłącznie przy założeniu, że za J.M. i M.C stoi Cupiał.
B.C. był od dłuższego czasu naciskany przez banki i musiał się Wisły oficjalnie pozbyć. Być może dlatego naciskał na pozostawienie w strukturach towarzysza Kapki i Pilcha - żeby zabezpieczyć swoje interesy i być na bieżąco ze wszystkim co w klubie robią J.M. i M.C. Kto wie czy za chwilę nie będziemy mieli umowy sponsorskiej z TF. I jeśli tak jest, to sam nie wiem czy to dobrze czy źle. Nikt inny przy tej skali biznesowej jaką jest duży klub piłkarski nie wchodziłby w to nieoficjalnie. To opowieść jak z czasów dzikiej polskiej przedsiębiorczości z lat 90tych. Nie da się tak. ![]()
vel HatefulRespect
|
|
|
|
Member
Offline |
|
|
to raczej farmazon
![]()
ZAWSZE NAD WAMI!!!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Tak, w zimie wyłożył kilka mln zł na ugaszenie pożarów, wzmocnienia i banki nie miały nic przeciwko, a teraz kazały mu sprzedać klub z dnia na dzień. I Cupiał sprzedał klub playboyowi z Wawy, pierwszemu ziomowi z ulicy który się nawinął. Proszę, trzymajmy się w tej dyskusji jakiejś elementarnej logiki. Komentarzy o montecarlo nawet nie skomentuje z szacunku dla byłego właściciela Wisły.
|
|
|
|
Member
Offline |
|
Sen się skończył. W 2008 Cupiał był dolarowym miliarderem w 2015 miał ok. 1/8 tej kwoty liczonej w dolarach. I jak napisałeś Cupiał sprzedał klub playboyowi z Wawy, pierwszemu ziomowi z ulicy który się nawinął. |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2004
Offline |
|
Wyłożenie kilku milionów złotych było po to by zapłacić zobowiązania, z których i tak klub musiał się wywiązać i tak. Poza tym lepiej taki klub potem sprzedać, co i tak musiano zrobić. Nie wiem co w tym nielogicznego... ![]()
Tylko Wisła!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
I najpierw bylo, ze do końca tamtego roku, pózniej się okazało, ze to jednak nie jest aż tak pilne. Takie rzeczy nie dzieją się z dnia na dzień. Klub był gotowy do sprzedaży od pewnego czasu, a Cupiał czekał na odpowiednia ofertę. I cała zagadka w tym dlaczego MS i MC byli w stanie taka ofertę złożyć.
|
|
|
|
Member
Offline |
|
![]() Klub piłkarski to dla miasta jest totalny ból dupy tak jest we Wrocławiu i tak jest pewnie w Kielcach. Jeżeli MS i MC byliby wiarygodni to Prezydent sprzedałby im Korone z pocałowaniem reki a dla swoich protegowanych znalazłby ciepłe posadki w innych miejscach. |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
![]()
"Nieważne, czy Wisła bedzie wtedy mistrzem Polski, czy ekipą I, II czy III ligową. Swe ostatnie mecze w karierze chcę rozegrać z Białą Gwiazdą na piersi."
|
|
|
|
Member
Offline |
|
|
tez szanuje pana Boguslawa ale co to ma do wydawania kasy przez jego rodzine w Montecarlo nie wiem co w tym niestosownego maja to wydaja. A ze rodzina na 100000% woli wydawac na prywatne potrzeby niz na Wisle dziwi Cie to
Ostatnio edytowane przez Mat1977 : 04.08.2016 o godz. 17:18.
|
|
|
|
Member
Offline |
|
|
dokladnie tak jak pisze Pete29
|
|
|
|
Member
Offline |
|
|
A pan B.C musial dolozyc w zimie bo inaczej ..licencja ....itd.
sprzedaz to sprzedaz jak z autem nie sprzedajesz z diurawym kolem ![]() Koledzy nie chce sie klocic bo trzeba byc optymista ale teraz nic nie wyglada oprymistycznie |
|
|
|
Member
Offline |
|
|
a co do interesow to rzeczy czasami dzieja sie szybciej niz w 1 dzien !!!
|
|
|
|
Member
Offline |
|
|
i odpowiedzia oferta dla WISLY KRAKOW byla nie odpowiednia dla Korony Kielce
|
|