|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na: | |||
| Platforma Obywatelska |
|
68 | 10,66% |
| Prawo i Sprawiedliwość |
|
159 | 24,92% |
| Twój Ruch |
|
9 | 1,41% |
| Polskie Stronnictwo Ludowe |
|
6 | 0,94% |
| Sojusz Lewicy Demokratycznej |
|
17 | 2,66% |
| Solidarna Polska |
|
4 | 0,63% |
| Polska Razem |
|
37 | 5,80% |
| Kongres Nowej Prawicy |
|
165 | 25,86% |
| Ruch Narodowy |
|
97 | 15,20% |
| Dziękuje nie głosuje! |
|
76 | 11,91% |
| Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 11.2010
Offline |
|
A jeśli chcesz rozwiązać problem dzietności to zlikwiduj ZUS - bez gwarancji państwa z emeryturą jedyną szansą na starość będą własne dzieci. Wydaje mi się, że nie rozumiesz sedna sprawy. Podejmuje dyskusje z Tobą nie dlatego, że jestem zwolennikiem PO czy Petru czy Kukiza czy Korwina czy PIS. Podejmuje dyskusje dlatego, że wydaje mi się, że nie rozumiesz że rząd nie ma swoich pieniędzy, kompletne zero. Nie generuje żadnych dochodów w rozumienie ekonomii. Nie wytwarza żadnych dóbr które może sprzedać, jedno wielkie NIC. I to jest sedno sprawy. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2008
Offline |
|
|
|
|
|
Banita
Od: 04.2014
Offline |
|
http://www.money.pl/gospodarka/wiado...0,2008456.html art "Wydaje mi się, że nie rozumiesz sedna sprawy. Podejmuje dyskusje z Tobą nie dlatego, że jestem zwolennikiem PO czy Petru czy Kukiza czy Korwina czy PIS. Podejmuje dyskusje dlatego, że wydaje mi się, że nie rozumiesz że rząd nie ma swoich pieniędzy, kompletne zero. Nie generuje żadnych dochodów w rozumienie ekonomii. Nie wytwarza żadnych dóbr które może sprzedać, jedno wielkie NIC. I to jest sedno sprawy." Wydaje mi się że kogoś musisz jednak popierać.Powiem Ci że dyskusja z tzw wolnorynkowcami jest trudna bo większość z nich ma 17-20 lat albo pracują na posadzie panstwowej czy prywatnej.Nigdy nie zapłacili z własnych pieniędzy Zus-u czy podatku.Nie mówie że nie płacą tylko nigdy tego nie odczuli jak ktoś kto płaci sam czyli szeroko rozumiany przedsiębiorca.Poza tym dawanie przykładów z zachodu jest dość zabawne bo tam wszystko odbywa sie podobnie z zastrzeżeniem że te kraje są dużo bogatsze.Doskonale rozumiem co to jest budżet i uważam że powinien dostrzegać oprócz spraw rozwojowych także sprawy bieżące i społeczne.Nie zauważyłem co by obecny budżet chociaż niestety oddziedziczony po urbanoplatfusiarni odbiegał od tych standardów.Bonusem jest znalezienie kasy na 500 plus która jak mniemam platfusy by rozkurzyły koncertowo.Myślę że Morawiecki jest gwarantem spraw rozwojowych i innowacyjnych które popchną Polska gospodarke do przodu .Na to potrzeba czasu, natomiast takie sprawy jak 500 ,emerytury czy sześciolatki trzeba robić tu i teraz.Przyjdzie czas i na podniesienie kwoty wolnej jak i inne rozwiązania prorozwojowe czy gospodarcze.
Ostatnio edytowane przez kerim1906 : 11.02.2016 o godz. 13:30.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
|
|
|
semper fi
Od: 09.2003
Offline |
|
|
Polska ma najwyższe opłaty bankowe w EU (porównując do realnej siły nabywczej Kowalskiego).
Wprowadzenie podatku jest tylko pretekstem do podwyżek (dla kogoś kompletnie zielonego) - banki płacą podatki w wielu krajach i jakoś opłaty za prowadzenie konta czy karte kredytową są niższe niż u nas. Poszli na walkę Dawida z Goliatem i chwała im za to bo każdy chował głowę w piastek. Ogólnie jesteśmy ruchani na wielu platformach, nie tylko w bankach: - elektronika - kosmetyki - AGD ps. Cytat:
![]()
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
|
|
|
|
Junior Member
Od: 05.2007
Offline |
|
|
Ja się w sumie zawsze zastanawiam za co płaczący nad wysokimi opłatami w bankach tyle płacą? Ja mając konto w Pekao SA (czyli uznawanym za raczej droższy bank) nie mam na koncie prywatnym praktycznie żadnych opłat, przelewy internetowe za darmo, karta za darmo, warunkami są chyba jakaś śmieszna miesięczna wpłata na konto i wykonanie kilka operacji kartą.
Kilka lat temu miałem też tam konto firmowe sprawa identyczna, tylko z tego co pamiętam to musiałem więcej operacji przelewowych zrobić, ale nigdy to nie stanowiło żadnego problemu. Sprawy wyrabiało się w toku normalnej pracy. Najwięcej za co płacę to wiadomo kredyt, no ale chyba każdy normalny człowiek wie że banki to nie instytucja charytatywna no i na czymś muszą zarabiać. Wiec jakby ktoś mógł mi napisać jakieś przykładowe opłaty które ponosi w swoim banku, które miały by wskazywać na żerowanie na kliencie, czy jak to kerim1906 napisał "płaciłeś najwyżej w Europie za banksterskie usługi", czyli jakie? |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
Cytat:
1. Podatku nigdy nie płaci bank, sklep czy ściana, podatek płaci człowiek. Bank to biznes,, skąd biznes bierze kasę? Od klientów. To kto zapłaci podatek, bank, market? Nie. Przerzucą wszystko na klientów, czyli znowu podatnik będzie płacił. 2. Te wszystkie gówna pt 500+, ten jebany socjalizm. Najłatwiej się wydaje czyjeś pieniądze. Jak chcecie to się do mnie zgłoście na pw. Każdemu wypłacę po 500 zł pod warunkiem, że najpierw mi dacie po 600 zł. A jak nie chcecie 500 zł to Wam mogę kupić coś fajnego za tą cenę. Nie wiem, jakąs złotą klamkę do kibla. Nie moja kasa to mogę zaszaleć, tylko najpierw mi po 600 zł niech każdy przeleje. Dlatego socjal i podatki to jebane gówno. To jest złodziejstwo i marnotrawstwo - to sa synonimy tych słów. Jak masz swoja kasę to każdy grosz podwójnie oglądasz zanim wydasz. To też doskonale widać w relacji firma państwowa a firma prywatna. Proste podstawy. Wydaje się, że dzieci w podstawówce powinny to zrozumieć a tymczasem nie rozumieją tego ani politycy ani lemingi takie jak kerim czy inni. Bez zrozumienia i uznawania tyc podstaw nie można iść dalej. Bo skoro każdy normalny wie, że nakładanie kolejnych form podatków jest złe/ogromny socjalizm jest zły to w ogóle jaki sens ma dyskusja szczegółowa na temat 500+ itp? Ameryki nikt nie odkryje jeśli opisze szkodliwa działalność 500+. Wczoraj oglądałem fajny filmik o tej tematyce. Masz kerimek i się edukuj. I szkolnictwie państwowym też dobrze powiedziane tam jest https://www.facebook.com/PRAWAStrona...4816886400435/ ![]()
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?... ...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę... ...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał. |
|
|
|
Banita
Offline |
|
kbsucha Naiwny jesteś , płacisz koncertowo.Nawet nie wiesz o wielu sprawach bo Cie nie informują.Sprawdz szczegółówo to sie przekonasz. Jaroo1 już ci pisałem bądz łaskaw nie odnosić do mnie tych regularnych 400-stu znaków bez jakiejkolwiek treści.Dzięki
Ostatnio edytowane przez kerim1906 : 11.02.2016 o godz. 13:41.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
Warto przeczytać ,do zaorania trzy metry w głąb.
http://niezalezna.pl/76160-jak-znany...l-lisa-spotkac |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2006
Offline |
|
|
Najwięcej dodatkowych opłat jest na obsłudze kart kredytowych (dodatkowe ubezpieczenia, pakiety zdrowotne i assistance). Jako doświadczony wisienkowicz, który od przeszło 10 lat korzysta z różnych promocji kont/lokat w celu obracania części aktywów na najlepszym możliwym procencie, mogę stwierdzić, że faktycznie od jakiegoś czasu (2-3 lata) banki zaczęły wprowadzać dużo dodatkowych mikroopłat, ale jednak świadomy klient mógł je ominąc stosując takie myki jak np. konto bez karty kredytowej itd.
Najdłużej posiadam konto w BZ WBK od kilkunastu lat i w nim obecnie mam podpięte dwie karty kredytowe, linię kredytową oraz zrezygnowałem z karty płatniczej, z której i tak nie korzystałem, a inaczej musiałbym płacić opłatę co miesiąc (zdaje się, że 7 zł). Tak to wygląda: + nie mam obecnie opłat miesięcznych + nie muszę dokonywać żadnych wpłat każdego miesiąca + nie płacę za przelewy + można mieć kilka kredytówek z ładnymi limitami - ROR (0%) - brak karty płatniczej - nie opłaca się oszczędzać w tym banku (żenujące lokaty) Nie jest to ani konto główne, ani nie jest to konto, gdzie trzymam kasę, bądź dostaję wpływy. Traktuję to jako konto do operacji, z bezpłatnymi kredytówkami i linią kredytową za friko. Jeśli chodzi o cashbacki lepsze konta są m.in. w Millenium, czy Credit Agricole, ale trzeba pamiętam, żeby likwidować w miarę szybko konta, bo żeby łapać się na kolejne wisienki trzeba mieć od kilku miesięcy do roku przerwy w danym banku. Kiedyś trzymałem po kilkanaście kont na raz i przez to nie łapałem się na niektóre frukty ![]() Jeśli chodzi o piramidkę to warto pamiętać, że 2 konta to jest minimum, a 3 konta optimum. Oczywiście mowa o kontach podstawowych, bo konta typowo wisienkowe zależą od posiadanych środków (zwykle promocje wisienkowe to od 10 do 100 tys. zł), a także od czasu posiadanego na optymalizację bankową. Przy dobrze zarządzanych wisienkach stopa zwrotu przekracza na ten moment 3%, więc na każde 100 tys. obracanej kwoty można przekroczyć 3000 zł odsetek, czyli taka średnia warszawska trzynastka.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 11.02.2016 o godz. 14:02.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Przepraszam, ale reszta postu też jest do mnie? Jakie przykłady z zachodu?
Ostatnio edytowane przez art : 11.02.2016 o godz. 14:14.
|
|
|
|
semper fi
Od: 09.2003
Offline |
|
|
Mówimy o Kowalskim - kto ma 100k do obracania na koncie ? 1% klientów w tym kraju ?
![]() ps. Opłaty to jedno - marże i oprocentowanie do drugie. Mnie się opłaca wziąć kredyt na auto w Szwajcarii czy Dojczlandzie bo dostanę połowę mniejsze oprocentowanie niż w tym samym banku w Polsce. ![]()
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
|
|
|
|
Banita
Offline |
|
Jeszcze co do dzisiejszego 500 w Sejmie i "propozycji" urbanoplatfusiarni.Będą problemy w rodzinach oj będą .Pójdą dziecka do roboty?https://pbs.twimg.com/media/Ca73EBCW0AAd-wV.jpg
Ostatnio edytowane przez kerim1906 : 11.02.2016 o godz. 14:51.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Jak odbierasz ten materiał na yt? https://www.youtube.com/watch?v=Vc6PK7aqTO0 |
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
Obawiam się że nie odbieram
To jednak prawda co niektórzy tutaj pisali o patologii500 plus https://pbs.twimg.com/media/Ca74S7rW0AA1ekB.jpg
Ostatnio edytowane przez kerim1906 : 11.02.2016 o godz. 15:08.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Jakie są Twoje argumenty przeciwko wolnemu rynkowi?
Troszke żle, jakie są Twoje argumenty przeciwko mniejszemu udziałowi państwa w życiu społeczeństwa?
Ostatnio edytowane przez art : 11.02.2016 o godz. 15:10.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
On jest zakładnikiem PiSu więc jak pies musi wierzyć w to co robi PiS. Takie są argumenty.
![]()
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?... ...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę... ...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał. |
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
Ostatnio edytowane przez AYALA : 11.02.2016 o godz. 15:39.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
To jak uzasadnisz w myśl zasad wolnego rynku, którego jesteś zwolennikiem kolejne regulacje (podatki itp.) które zabierają jednym, żeby dać drugim, którzy nie maja tyle samo? Dlaczego osoba pracująca na etacie oraz prowadząca swoją działalność gospodarczą płaci podwójny ZUS? (dla uściślenia dodam, że ten na działalności jest dużo niższy, ale jednak jest. Wynosi chyba 270zł na start, tylko dlatego, że ktoś postanowił pracować po godzinach jeszcze!) Podatek Belki? Załóżmy, ze jesteś spekulantem na forexie. Ostatnio dużo reklam jest. Do tej pracy nie potrzebujesz nic od państwa, jednak to państwo postanawia zabrać Ci 19% od Twoich zysków w imię czego? Taka oplata za miłość do swojego kraju chyba. Dyskusja nie toczy się o sam program 500+ który akurat teraz jest na tapecie. Za chwile pewnie będą leki dla starszych, bo o tym coś teraz cicho, a jeśli dobrze kojarzę to były takie deklaracje w czasie wyborów. Podstawa całej dyskusji przy każdym takim pomyśle jak 500+ jest kolejny podatek który trzeba wprowadzić, żeby sfinansować to rozdawnictwo. I znowu dochodzimy do tego, że państwo nie ma swoich pieniędzy, ma tylkoto co zabrało innym. A większość ludzi choć za niedługo przy takim tempie to jednak już mniejszość chce wydawać swoje pieniądze wedle własnego uznania. AYALA, a czy w tym materiale Ci bohaterowie przedstawiali również pomysł na spłaty obligacji za pare lat?
Ostatnio edytowane przez art : 11.02.2016 o godz. 15:37.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Cytat:
Tu nie ma żadnego pola na dyskusję nad plusami z tych 500+ bo jedyny plus występuje w potocznej nazwie tego pomysłu. Wszystko to "może się uda, może pomoże" to są zwykłe mrzonki i myślenie życzeniowe socjalistów. Fakty mówią co innego, liczby mówią co innego i logika mówi co innego. Nie da się ratować Polaków nakładając kolejne podatki i nie da się ratować Państwa co raz bardzie je zadłużając. Idziecie w przepaść i nie widzicie tego tak samo jak POwcy i inne durnie nie widziały nic złego w swoich rządach. ![]()
drozd:
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2006
Offline |
|
![]() PS. Poza tym Sasin nigdy nie by nigdy moim przyjacielem i wrogiem tak jak był to pozostanie na wieki wieków amen. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Ostatnio edytowane przez AYALA : 11.02.2016 o godz. 16:20.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2009
Offline |
|
|
Ale czy Ty chlopie nie rozumiesz, ze te panstwa maja sie dobrze dzieki:
1. Wydluzeniu aktywnosci zawodowej, a nie mlodych emerytow, wczesniejsze emerytury, pomostowki itp.? 2. ULGOM PODATKOWYM dla rodzin i PRACODAWCOW? 3. OGRANICZENIU dotychczasowego socjalu? 4. Sprzyjajacym reformom zwiazkom zawodowym? 5. Ograniczeniu znaczącym bezrobocia? ==> do wstawki o Kukizowcach, bo na Waszym ulubionym przykladzie (holenderskim) po 1,5 roku bezrobotny musial podjac KAZDA oferowana prace! 6. ZAGWARANTOWANEMU ZATRUDNIENIU!!! 7. Licznym dzialaniom lagodzacym skutki reform? Pis w kazdym aspekcie robi wszystko na odwrot, dlatego 500+ NIE WYPALI! Jak juz sie chcecie wzorowac na Holandiach, Wegrach etc. to zrobcie to jak nalezy od poczatku do konca, bo bez tych wypadkowych bedzie klapa.
Ostatnio edytowane przez ABGwislakABG : 11.02.2016 o godz. 16:47.
![]()
Anty PO-PiS!!!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
To może ja opowiem o Grecji. Pamiętacie kryzys w Grecji rok temu? A sprawdziliście dokładnie jak się skończył?
Więc Grecja miała masę pożyczek i wydawała jest bez sensu. Skoro kasa za darmo to i złote klamki kupowali. Nie Oni wytworzyli, nie Oni spłacą to mogą wydawać. Jak już byli pod ścianą to ktoś mądry powiedział, że nie pożyczy im nic więcej. Akurat byli to o dziwo Nasi ulubieni Niemcy. Taki typowy diler, najpierw za darmo, a jak uzależnił to chce kasę. I co tutaj teraz robić? Rząd poszedł na wojnę, negocjowali, nawet zrobili referendum w którym wygrała opcja, żeby zbankrutować jako kraj. I co? Nic. Rząd się dogadał z wierzycielami. Cóż za ironia, że w kolebce demokracji ludzie zdecydowali, a rząd zrobił zupełnie inaczej. I teraz finał całej sprawy, więc grecki rzad za kolejne pożyczki sprzedał wszystko co miał. Greckim biznesmenom? Nie, dziwnym trafem ktoś zupełnie inny wykupił wszystko. Parafrazując przetarg był ustawiony tylko pod jedną opcje Teraz Grecja jest goła i nie ma żadnych szans na nic więcej poza wegetacją. A bezrobocie jak było wysokie takim zostało. A przepraszam, jest 25%, było 28%. |
|
|

|
||||||
![]() |
| Narzędzia tematu | |
| Tryby wyświetlania | |
|
|