The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
kerim1906
Banita

Od: 04.2014

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 05.11.2015, 21:22
http://niezalezna.pl/72654-powazki-i...rony-narodowej

Teraz będą protesty czerwonych szmat eseldowskich.Na szczęście są już na śmietniku historii.

Stawiam na wzmożenie gównianej i michnika.Wszak morderca i zdrajca kiszczak to "człowiek honoru"
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 05.11.2015, 23:26
Ciekawe co z jego archiwum , które przez kilkadziesiąt lat zapewniało mu spokój .
cpc
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 06.11.2015, 09:40
Dwa linki:

http://fakty.interia.pl/polska/news-...ty,nId,1917184

i teraz

http://expresselblag.pl/2015/08/prez...swiadczalnymi/

Szczególnie ten drugi link jest w stanie ktoś sensownie skomentować?

Dzięki
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 06.11.2015, 10:23
Zbliża się wielkimi krokami "Nowy wspaniały świat" Huxley'a
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 06.11.2015, 12:07
IncognitoTSW napisał(a):Wyświetl post
Pisiorku, proszę zatem o odpowiedź na:
"Ta kwota" to 500 zł.
Podejrzewam, że odpowiedź nie zostanie udzielona.
Dlaczego odpowiedź na konkretne pytanie nie miałaby zostać udzielona?
1. Sprawa ogólna. Pobudzanie gospodarki za pomocą impulsu popytowego nie działa w ten sposób, że im więcej wrzucimy w gospodarkę kasy, tym lepszy efekt zostanie osiągnięty. To tak jak z rozpalaniem ogniska: jeżeli polejesz słabo palące się drewno odrobiną benzyny to jest szansa że drewno zajmie się ogniem i ognisko zacznie się palić. Jeśli jednak zamiast tego wrzucisz do ognia cały bak z benzyną to będziesz miał tylko wielkie buuum.
W sensie ekonomicznym wrzucenie zbyt dużej gotówki, spowoduje przede wszystkim inflację i w ciągu krótkiego czasu zdusi całą gospodarkę (mechanizm będzie w dużym przybliżeniu podobny do tego który w jednym ze swoich postów opisał kalkulator). Myślę że z dużą dozą pewności można założyć że stałoby się tak w przypadku jednorazowego i szybkiego wrzucenia na rynek kwoty 120 mld PLN (co przekłada się mniej więcej na postulowaną przez Ciebie kwotę 3k PLN na dziecko).
W tym momencie pozwolę sobie jeszcze raz napisać o tym że w obecnym stanie rzeczy dyskusja pomiędzy monetarystami a keynesistami (w wersji neo) nie sprowadza się do tego czy należy stymulować gospodarkę będącą w dolnej fazie cyklu, ale tego w jaki sposób to robić (w którym momencie, w jakiej kwocie, za pomocą jakich środków, kiedy przestać, kiedy "schładzać" itp,itd). I tak keynesista będzie proponował transferowanie większych kwot, szybciej i za pomocą bezpośrednich narzędzi. Monetarysta odwrotnie.
2. Dlaczego 500. Jeśli chodzi o szczegółową kalkulację to trzeba by oczywiści zapytać tandemu Szałamacha/Morawiecki. Na poziomie bardziej ogólnym wskazałbym na dwie "kotwice" tego pomysłu. Pierwsza to niezwiększanie deficytu budżetowego. Zakładany wydatek w kwocie 20 mld, będzie zbilansowany zakładanymi wpływami z nowych podatków (bankowy i hipermarketowy razem około 8 mld) oraz poprawą ściągalności VAT (około 12 mld). W sensie budżetowym nie powinno to powodować wzrostu deficytu.
Druga to doświadczenie z obniżeniem składki ZUS, dokonanej przez rząd PiS w latach 2005-2007. Uwolniona wówczas kwota impulsu popytowego była zbliżona do tej proponowanej obecnie. I zadziałała. W tym sensie że dzięki temu uniknęliśmy recesji wywołanej przez bankructwo LB. Jest zatem empiryczna przesłanka do tego aby twierdzić że właśnie impuls w takiej wielkości może działać stymulująco na gospodarkę polską.
Cytat:
Zacytowałeś moją wypowiedź, która dla każdego mniej rozgarniętego ucznia gimnazjum wyda się podejrzanie żartobliwa
Od momentu przeczytania Twoich wywodów na temat "trybu warunkowego" uznałem że jest zupełnie beznadziejnym ocenianie Twoich wpisów w kategoriach humor, nie humor.
wislak68
Senior Member

Stary 06.11.2015, 12:56
Cytat:
AD. 1. Czyli Twoim zdaniem PIS nie bedzie w stanie zrealizowac swojego programu socjalnego. No chyba, ze pojdziemy droga laburzystow w UK i bedziemy zwiekszac nasz dlug publiczny. Tu sie zgodze oczywiscie.
Ponieważ zapomniałeś od czego rozpoczęła się nasza dyskusja dlatego pozwolę sobie przypomnieć: jako argumentu na poparcie tezy że nie należy w Polsce wypłacać zasiłków na dzieci ("płacić patologi" jak to byłeś uprzejmy ująć) użyłeś poniższego argumentu:
"Myslisz, ze jakby w UK mieli proporcjonalny deficyt do naszego to by 500 funtow na kolejne dziecko jeszcze dawali?"
Jeśli pytasz teraz o moje zdanie to jest ono takie że poległeś na całej linii. Nie dość że postawiłeś błędną tezę, to jeszcze poparłeś ją argumentem który jest nieprawdziwy.
Cytat:
AD. 2. Czyli Twoim zdaniem w Polsce za czasow PO(!) zyje sie podobnie jak w UK bo deficyt jest na podobnym poziomie?
"Deficytu" jako argumentu mającego dowodzić powodu dla którego nie należy "płacić patologi" (to Twoje definiowanie problemu) użyłeś Ty nie ja. Ja natomiast zwróciłem uwagę że, w kontekście analizowanego problemu, parametr ten jest bezsensowny.
Cytat:
AD. 3. Co do slow Osborna. Moze nie dali rady zredukowac deficytu do poziomu zerowego ale przez te 5 lat za rzadow konserwatystow "zjechali" z ponad 10 procentowego deficytu laburzystow do okolo 4 procent. Teraz maja nastepne 5 lat wiec poczekalbym z osadami na wyrost.
Jeśli byłbym złośliwy to powiedziałbym że dopiero po pięciu latach (choć i to nie jest prawdą, bo deficyt w 2015 będzie pewnie wyższy niż zakładany) zaczynają powoli dochodzić do średniego poziomu deficytu który mieliśmy w UK za rządów Blair i Browna. W 2010 też mieli pięć lat, na koniec 2015 miało być zero a ledwo dobijają do piątki. Ale co tam, jeśli kto chce wierzyć w "zielone wyspy" niech sobie wierzy...
Cytat:
AD. 4. Sprawdzilem. Za konserwatystow dlug publiczny wzrosl z poziomu 78-79% do poziomu 90%, 11 procent. Dla przykladu za laburzystow wzrosl z poziomu 49% do 78-79%, 30 procent . Czujesz roznice? Dodalbym nawet jeszcze wiecej - co raz wieksze zadluzenie UK jest tylko i wylacznie poklosiem "rozdawnictwa" laburzystow, niczego wiecej. Konserwatysci oczywiscie nie naprawia wszystkiego tj. nie splaca dlugu publicznego w 5 lat, gdyz jest to awykonalne. Tak samo jak trzeba dac czas PISowi, zeby oceniac ich rzady i to czy ogarna burdel po PO, tak samo jak konserwatysci ogarniaja burdel po laburzystach. Jedynie co niepokoi to wlasnie program PISu iscie podobny do tego co prezentowali laburzysci wlasnie.
No to weź sobie teraz ten sam dług nie jako %GDP ale jako wartość nominalną i zobaczysz jaka jest różnica w kwocie długu wygenerowanego przez torysów i labourzystów.
A poza tym, tak sobie myślę że gdybym zatrudnił prezesa, który obieca mi że w ciągu pięciu lat doprowadzi firmę do tego że zamiast straty będzie wychodzić na zero, po czym po pięciu latach dyrektor przychodzi i mówi że firma co prawda dalej jest na minusie, ale strata się zmniejsza, to chyba zabiłbym go śmiechem.
Jeśli chodzi o podobieństwo programów to, biorąc pod uwagę fakt że torysi kontynuują dopłaty do dzieci, nie sposób nie zauważyć że z tego punktu widzenia, pomysł PiS jest zbieżny z praktyką torysów raczej niż labourzystów.
Cytat:
PS. Cala dyspute zaczales cytujac moj wpis na temat poziomu deficytu i tego czy angole by dawali dodatkowe 500 funtow na dzieci. No wiec obwieszczam wszem i obec, co zreszta juz wczesniej napisalem, angole za konserwatystow znacznie ograniczyli rozne doplaty/dodatki/zasilki, nie mowiac juz o tym, zeby dawali jakies nowe jak to chce zrobic PIS. Efekt? Patrz pkt 3
I co, zrezygnowali z dopłat na dzieci? Bo jeśli Twoim zdaniem powinniśmy się na nich wzorować to chyba logiczne że, skoro oni uznają dopłaty za korzystne dla państwa, to PiS-owi nie pozostaje nic innego niż ich wprowadzenie.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 06.11.2015 o godz. 13:08.
wislak68
Senior Member

Stary 06.11.2015, 13:32
Cytat:
Lepsze to niz komediant68. Odnosnie inteligencji znacznie mi blizej do Napoleona Hilla - miara inteligencji jest dzialanie. Przyznasz, kalkulator do dzialan pasuje idealnie. Dziekuje bardzo za tak mily komplement Glowny mozg? A dziekuje bardzo. Slodzisz mi dzisiaj niesamowicie.
Podobno glowny mozg keynesistow dzisiaj zalapal, ze zostal powieszony za dzielenie. Nastepnym razem zacznie mnozyc. Nie, nie poczulem sie urazony, nie mniej jednak combo leci. Warto odnotowywac rekordy. Callcenter dalej nie potrafi pojac, ze trofeum przyznane zostalo za arytmetyczne 1 dzielone na 4.
Żeby nie zaśmiecać: proszę
Cytat:
A czy wymienione firmy to firmy polskie, czy zagraniczne? Kto zbierze marze?
A czy tu chodzi o marze w ogole, czy o roznice miedzy cena placona polskim producentom, a cenie na polkach? Czy nie wiekszy przeskok masz np. w tym, ze fabryka produkuje ser i dostaje kilkanascie zl za kg, a na polce masz 26/kg? Wskaz mi w supermarketach polskie produkty oprocz tych podanych przeze mnie i ich sprzedaz w porownaniu do zachodnich konkurentow.
I czy w biedrze masz teraz smaki Polski, czy Portugalii i Hiszpanii? W lidlu tygodnie Polskie, czy amerykanskie, chinskie, tajskie etc.? Skoro popelniam blad to wytlumacz mi gdzie w keynesistowskim rozumowaniu znika cena rownowagi? I w ktorym momencie?
Ponieważ na wszystkie przedstawione powyżej pytania udzieliłem odpowiedzi w poprzednim poście, a zrozumienie podstaw ekonomii jak widać przekracza możliwość kalkulatora, dlatego nie będę się powtarzał. Jeśli jednak któryś z pozostałych użytkowników będzie miał jakieś pytania oczywiście służę w miarę możliwości czasowych.
Cytat:
Nie, nie lgalem. Szczerze przyznaje brak wiedzy w tym zakresie.
Znaczy nie wiedziałeś. Czyli pisałeś pomimo tego że nie wiesz? Czyli pisałeś bzdury?
Cytat:
To jak z ta gospodarka? Jestescie zbiezni, czy jednak nie?
W pewnych elementach tak w innych nie.
Cytat:
Cytujac komendianta "chyba nie musze tlumaczyc roznicy pomiedzy szefostwem, a przewodnictwem partii"?
Obawiam się że jednak powinieneś. Sporo chciało by się dowiedzieć czym 1 różni się od 1.
Cytat:
Nie placz Wislaku szkoda lez,
Keynes jest taki jaki jest....
Jak by to powiedzieć... wielka sztuka to to nie jest, ale pomimo tego i tak radziłbym Ci pozostać przy wierszoklectwie niż zajęcie się ekonomią.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 06.11.2015 o godz. 13:34.
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Od: 01.2015

Stary 06.11.2015, 20:14
Panie drogi. Nie wiem kto polegl, ja nie odbieram tego w postaci jakichs zawodow. Przytoczylem tylko suche fakty. Laburzysci stosujacy ta sama polityke, jaka w planach ma PIS, doprowadzili do zadluzenia z 45 do prawie 90 procent. Ludziom jak widac to sie nie podobalo bo drugi raz z rzedu pewnie wygrywaja konserwatysci, ktorzy sprzataja burdel po socjalistycznej polityce poprzednikow.

"Myslisz, ze jakby w UK mieli proporcjonalny deficyt do naszego to by 500 funtow na kolejne dziecko jeszcze dawali?"

No i gdzie te 500 funtow niby daja dodatkowe, no gdzie? Nic nie daja, obcinaja jak moga. Jak nie potrafisz z tego wyciagnac odpowiednich wnioskow to dalej lizcie sie po fiutkach wzajemnie z kilkoma jeszcze pisiorami. Cale szczescie, ze wiekszosc tutaj piszacych ( albo juz nie piszacych glownie dzieki wam), jest odmiennego zdania. Niestety odmiennego zdania nie jest PIS. Jak to ktos madry powiedzial - mam nadzieje, ze PIS nie dotrzyma swoich przedwyborczych obietnic bo doprowadzi to kraj jeszcze do wiekszej ruiny.
kerim1906
Banita

Stary 06.11.2015, 21:07
wiesniak842 "Jak to ktos madry powiedzial - mam nadzieje, ze PIS nie dotrzyma swoich przedwyborczych obietnic bo doprowadzi to kraj jeszcze do wiekszej ruiny."

Ten "ktoś mądry" to po kolei wsi24,polszmat,.....a publiczna,gówniana,lizweek,czerwona polityka,liz,michnik,gugała,żakowski,wołek,urbanop latfusiarnia i cała reszta niewymienionych k...w.Zapomniałbym ,jeszcze Ty i jak to piszesz obrazowo "większość tutaj piszących"Fajne towarzycho,brawo.
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Stary 06.11.2015, 21:11
I jak to sie ma do tego, ze PIS w wielu ustawach glosowal tak samo jak urbanoplatfusiarnia? Fajne towarzycho, brawo.
ABGwislakABG
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 06.11.2015, 21:21
No kalkulator sie po raz wtory pyta gdzie w tym "wytlumaczeniu" keynesowskim znika cena rownowagi, teoria kapitalu i rola czasu, badanie struktury produkcji, wahan gospodarczych, czynnikow nieprzewidywalnych. Rozumiem, ze przy wzroscie popytu dobra pojawiaja sie natychmiastowo? Wg nie ma czegos takiego jak niedobor podazy? Przy niedoborze podazy nawet jesliby byl nie wzrosnie na pewno inflacja? Nawet jesli wzrosnie, to nijak sie odbije na strukturze produkcji? Gdansk pamieta co innego.

Neokeynesizm swieci tryumfy. To nie przypadkiem ideologia, w ktorej to posiadajac oszczednosci, rozsadnie gospodarujac pieniedzmi jestem szkodnikiem gospodarczym?

Bardzo sprytny dobor przykladu dla paranaukowych "tlumaczen". Tyle, ze chleb jest dobrem podstawowym (chyba, ze pis ma zamiar to zmienic, o czyms nie wiem?) i popyt na niego bedzie zawsze. Rowniez z innymi artykulami spozywczymi. Nie kombinuj z kasza, miesem, ziemniakami itd.

Paradoks Giffena. Opisuje on sytuację ekonomiczną, w której pomimo wzrostu ceny danego dobra popyt na nie nadal wzrasta (przy założeniu innych czynników niezmiennych). Sytuacja taka ma miejsce przy bardzo niskich dochodach konsumentów i przy wzroście cen dóba niższego rzędu, którym jest dobro Griffena.

Przyklad? Ano cukier po 7zl za kg.

Dywagacje spozywcze jak i peany zachodnioeuropejskich politykow mozna zamknac w 3 slowach " Polska spichlerzem Europy". Gdzies to juz slyszalem... XVI wiek. Faktycznie, pis ma powody do dumy, ze chce w XXI w. kontynuowac te zacna polityke.

Jak zachod moze temu nie przyklaskiwac? To im ma zalezec, zeby u nas powstawaly produkty wysokoprzetworzone nie tylko by zaspokoic rynek wewnetrzny, albo wysylac na eksport? Innowacje, nowinki technologiczne? By w Polsce mieli groznego konkurenta, by stracili wlasne pozycje w rynku, na ktorym obecnie zarabia sie najwiekszy hajs? By powstawaly w Polsce doliny krzemowe? Przez takie podejscie za platfusow, i jak widac chetnie kontynuowane przez piskeynesistow Polacy zajmujacy sie badaniami grafenu beda robic dla Intela, ktory wnte technologie juz zainwestowal 50 mld dolarow. Brawo pisowcy, brawo keynesisci.

Pomijajac gdzie gospodarczo sa Niemcy jako 2x oboz przegranych, a gdzie Polska bedaca 2x w obozie wygranych odnosnie Keynesa w ekonomii mozna to pieknie sparafrazowac "Keynesista w ekonomii jest jak jadra w procesie kopulacji. Biora niby udzial w tym procesie, ale powiedziec, ze wchodza to tak jakos glupio...".

Jestes takim neomonetarysta, jak Kaczynski ogierem rozplodowym.

Keynes swoje analizy skupia glownie na powierzchni monetarnej, zamiast zanurkowac wglab i poznac procesy oddolne. Rynek to nie tylko zestaw przeplywow pienieznych bazujacych na zmiennosciach wydatkow, ale rowniez relacji popyt-podaz. I wlasnie poznanie tej relacji pomiedzy podaza, a popytem uniemozliwia rozumowanie keynesistowsko-monetarne.

Keynes ma rowniez w glebokim powazaniu mikroekonomie.

Polecam ponizszy link (pisowcow z gory uprzedzam, trzeba myslec):

http://www.bankier.pl/wiadomosc/Wiel...j-2475174.html

Wracajac - patrzac tylko na makroekonomie mamy w glebokim powazaniu podmioty je ksztaltujace, czyli obywateli, dlatego ceny wzgledne oraz struktura inwestycji sa rowniez waznymi czynnikami ekonomii, nie tylko place i liczba inwestycji, ktore komediant68 raczyl przytoczyc.

Keynesisci patrza wylacznie krotkoterminowo. Ale co tam, w koncu "w dluzszej perspektywie wszyscy jestesmy martwi". Albo " po nas chocby potop". No dobra, ale czy to nie kloci sie z programem np. powrotem do poprzedniego wieku emerytalnego?

To jest wlasnie keynesizm. Neokeynesizm to Tusk. Nie sadzilem, ze Keynes68 chce "kontynuowac dzielo".

Nie, nie pisalem bzdur. Po prostu blednie zalozylem prawidlowa polityke ws. ciapatych Orbana. Nie pierwszy raz sie rozczarowalem.

No to dajesz w ktorych tak, w ktorych nie.

To Grzesiu wobec Tuska byl jak rowny z rownym? To Grzesio podejmowal decyzje? Grzesio=Tusk? Szef klubu to szef partii? Czy jak zwykle komediant bedzie probowal lapac za slowka? Puki, dopuki? Mam sie laczyc z Toba w bulu i nadzieji?

Combo x9. Faktycznie po przekroczeniu Rubikonu lecisz z koksem w kopaniu sobie dołu.

Dzieki Miras. Mam w tym potwierdzenie, ze komediant68 tej ksywy nie wymyslil. Dzieki, poslodziles mi nieswiadomie. Juz dzwonie moze dostane 500zl na dziecko.
Ostatnio edytowane przez ABGwislakABG : 06.11.2015 o godz. 22:02.
Anty PO-PiS!!!
kerim1906
Banita

Stary 06.11.2015, 21:27
wiesniak842 Podaj te "kluczowe" ustawy gdzie głosowali z urbanoplatfusiarnią.Problem tkwi w tym że jeszcze nic nie zrobili, jeszcze nie zaczęli nawet a od 2 tygodni jazda bez trzymanki.Każdy program , każdy felieton, każda wypowiedz czy wywiad ma jeden cel.Za wszelką cenę zdyskredytować , obśmiać i wyszydzić.Do tego straszny Antoni i Ziobro.Tak wygląda obraz powyborczy w Polsce.Nie odbiegacie od przekazu mainstreamu.Współpracujecie chociaż nieformalnie.

ABGwislakABG Wkleiłem Ci to w południe na sb ale nie zareagowałeś.

Jako "kalkulator" możesz się wykazać

https://pbs.twimg.com/media/CTH5_kmVEAA0xpX.jpg:large
Ostatnio edytowane przez kerim1906 : 06.11.2015 o godz. 21:34.
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Stary 06.11.2015, 21:38
Jebie mnie czy kluczowe czy nie kluczowe. Fakt jest faktem - glosowali tak samo jak urbanoplatfusiarnia wiec jak to sie ma do twojego antagonizmu wzgledem nich? Nie udawaj, ze nie widzisz roznicy pomiedzy platfusiarnia i mainstreamem, ktory stara sie dojebac do PISu zawsze i wszedzie dla zasady tj. lemingami a ludzmi, ktorzy polityka sie interesuja i oceniaja PIS za ich postulaty. Nie mialbym nic przeciwko ich planom, gdybym nie wiedzial, ze podobne plany byly stosowane w wielu krajach i doprowadzaly do recesji, nie wspominajac juz o fakcie, ze kraje te, wprowadzajac dane postulaty, startowaly z duzo wyzszego "pulapu" niz my startujemy. Dla mnie idealnym posunieciem PISu byloby rozliczenie wszystkich tych kurew platformianych zlodziejskich, powsadzanie ich do pierdla itp itd a pozniej po sprzatnieciu burdelu, branie sie za inne rzeczy. Podkreslam, tak czy siak, na ocene dzialan oczywiscie jest za wczesnie bo moze nie spelnia swoich przedwyborczych obietnic (daj Boze)
Powód: jzs
Ostatnio edytowane przez wiesniak842 : 06.11.2015 o godz. 21:39.
kerim1906
Banita

Stary 06.11.2015, 21:42
Ja tam pamiętam lata 2005-2007 i jestem dziwnie spokojny.Zdziwisz się ale jak sprawy będą szły w złym kierunku będę pierwszym krytykiem.Nie wcześniej niż po 2-3 latach.Co do urbanoplatfusianego pierdla tutaj nasze stanowisko jest zbieżne.
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 07.11.2015, 11:33
"skromna" renta dla wdowy po Kiszczaku... http://www.rmf24.pl/fakty/polska/new...ty,nId,1917740
Ostatnio edytowane przez AYALA : 07.11.2015 o godz. 11:52.
wislak68
Senior Member

Stary 07.11.2015, 15:54
Cytat:
Panie drogi. Nie wiem kto polegl, ja nie odbieram tego w postaci jakichs zawodow. Przytoczylem tylko suche fakty. Laburzysci stosujacy ta sama polityke, jaka w planach ma PIS, doprowadzili do zadluzenia z 45 do prawie 90 procent. Ludziom jak widac to sie nie podobalo bo drugi raz z rzedu pewnie wygrywaja konserwatysci, ktorzy sprzataja burdel po socjalistycznej polityce poprzednikow.
No i gdzie te 500 funtow niby daja dodatkowe, no gdzie? Nic nie daja, obcinaja jak moga.
No to łopatologicznie:
Postawiłeś tezę: "ponieważ konserwatyści w UK wiedzą co robią, to wypłacają zasiłki na dzieci tylko dlatego że ich deficyt budżetowy jest niższy niż polski, z czego wynika, że Polska nie powinna wypłacać zasiłków dla dzieci."
Konkluzja z dyskusji na temat porównania deficytu budżetowego UK i Polski wskazuje na zupełnie inną konkluzję: "ponieważ konserwatyści w UK wiedzą co robią, a wypłacają zasiłki na dzieci, pomimo tego że ich deficyt budżetowy jest wyższy niż w Polsce, dlatego Polska powinna również wypłacać zasiłki dla dzieci"
Okazuje się że jeśliby przyjąć zaproponowane przez Ciebie kryteria konkluzją powinno być wypłacanie przez Polskę zasiłku na dzieci, co zaprzecza Twojej początkowej tezie. Dla mnie to klęska na całej linii (no chyba że przyjmiemy, że torysi są bandą kretynów, którzy nie wiedzą co robią), ale nazywaj to sobie jak chcesz.
I jeszcze link gdybyś nie wiedział jakie zasiłki na dzieci wypłaca UK:
https://www.gov.uk/child-benefit-rates
Cytat:
Jak nie potrafisz z tego wyciagnac odpowiednich wnioskow to dalej lizcie sie po fiutkach wzajemnie z kilkoma jeszcze pisiorami. Cale szczescie, ze wiekszosc tutaj piszacych ( albo juz nie piszacych glownie dzieki wam), jest odmiennego zdania. Niestety odmiennego zdania nie jest PIS. Jak to ktos madry powiedzial - mam nadzieje, ze PIS nie dotrzyma swoich przedwyborczych obietnic bo doprowadzi to kraj jeszcze do wiekszej ruiny.
Widzisz, moje konkluzje są zupełnie inne. Sądzę mianowicie że, wbrew temu co piszesz, zdecydowana większość piszących tutaj wcześniej zrezygnowała z tego, przerażona poziomem piszących tutaj, kilku liżących się po fiutkach, turbo-niepokornych. Jeśli ktoś ciężko pracuje, po pracy musząc jeszcze wypełniać obowiązki domowe, to wchodząc na neta i widząc teksty o: Putinie jako dobrym premierze polski, Krulu jako obrońcy cywilizacji zachodniej czy o swojej rodzinie (powiedzmy że czteroosobowej) nazywanej patologiczną, pisane przez dzieciaków, których jedynym zajęciem jest siedzenie na SB i pieprzenie o dupi... Maryny, to wzrusza tylko ramionami i myśli sobie że szkoda czasu na zabawy w piaskownicy.
wislak68
Senior Member

Stary 07.11.2015, 16:03
kerim1906 napisał(a):Wyświetl post
ABGwislakABG Wkleiłem Ci to w południe na sb ale nie zareagowałeś.

Jako "kalkulator" możesz się wykazać

https://pbs.twimg.com/media/CTH5_kmVEAA0xpX.jpg:large
Niezłe. Kalkulator co prawda deklarował że nowa ksywa mu pasuje, ale sądząc po tym:
Cytat:
Dzieki Miras. Mam w tym potwierdzenie, ze komediant68 tej ksywy nie wymyslil. Dzieki, poslodziles mi nieswiadomie.
coś go tam chyba jednak uwiera .
A... zapomniałem podziękować że wymyśliłeś tego kalkulatora. To się nazywa spisek...
ABGwislakABG
Senior Member

Stary 07.11.2015, 16:12
Nic nie uwiera, w tym stwierdzeniu nie bylo cienia ironii

Spisek nie spisek, ktokolwiek wymyslil te ksywe nieswiadomie mi poslodzil :]

Cytat:
Jeśli ktoś ciężko pracuje, po pracy musząc jeszcze wypełniać obowiązki domowe, to wchodząc na neta i widząc teksty o: Putinie jako dobrym premierze polski, Krulu jako obrońcy cywilizacji zachodniej czy o swojej rodzinie (powiedzmy że czteroosobowej) nazywanej patologiczną, pisane przez dzieciaków, których jedynym zajęciem jest siedzenie na SB i pieprzenie o dupi... Maryny, to wzrusza tylko ramionami i myśli sobie że szkoda czasu na zabawy w piaskownicy.
Moze tym razem kolejna ankieta, czemu nie wbijasz na forum/nie udzielasz sie i przez kogo? Turboniepokorni vs pismeni? Chyba, ze patrzac na fakt, w ktorym to ankieta konczy sie banem dla jednego z pisowcow sie boicie?
Ostatnio edytowane przez ABGwislakABG : 07.11.2015 o godz. 16:15.
Anty PO-PiS!!!
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2004

Stary 07.11.2015, 16:16
wislak68 napisał(a):Wyświetl post
Sprawdź proszę jakie są kryteria, które pozwalają na otrzymanie takiego zasiłku...

Proponuję Wam też pogadać z kimś, kto pracuje w OPS, najlepiej na stanowisku dyrektorskim/kierowniczym - nasłuchacie się co sądzą o "500 zł na dziecko"...
IncognitoTSW
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2008

Stary 07.11.2015, 16:21
Uważam, że Macierewicz mógłby być świetnym ministrem obrony narodowej.
ABGwislakABG
Senior Member

Stary 07.11.2015, 16:30
serek.c2 napisał(a):Wyświetl post
Sprawdź proszę jakie są kryteria, które pozwalają na otrzymanie takiego zasiłku...

Proponuję Wam też pogadać z kimś, kto pracuje w OPS, najlepiej na stanowisku dyrektorskim/kierowniczym - nasłuchacie się co sądzą o "500 zł na dziecko"...
Ale Ty chcesz od keynesisty zeby sie zainteresowal mikroekonomia? To tak, jakby Alan Uryga zainteresowal sie gra do przodu.

IncognitoTSW napisał(a):Wyświetl post
Uważam, że Macierewicz mógłby być świetnym ministrem obrony narodowej.
Kulczyk wiem, ze przejal cytat Mickiewicza, Maciar tez? O ten cytat chodzi?

Cytat:
Czucie i wiara silniej mowi do mnie, niz medrca szkielko i oko.
Ostatnio edytowane przez ABGwislakABG : 07.11.2015 o godz. 16:38.
Anty PO-PiS!!!
wislak68
Senior Member

Stary 07.11.2015, 16:38
Cytat:
No kalkulator sie po raz wtory pyta gdzie w tym "wytlumaczeniu" keynesowskim znika cena rownowagi, teoria kapitalu i rola czasu, badanie struktury produkcji, wahan gospodarczych, czynnikow nieprzewidywalnych. Rozumiem, ze przy wzroscie popytu dobra pojawiaja sie natychmiastowo? Wg nie ma czegos takiego jak niedobor podazy? Przy niedoborze podazy nawet jesliby byl nie wzrosnie na pewno inflacja? Nawet jesli wzrosnie, to nijak sie odbije na strukturze produkcji? Gdansk pamieta co innego.
Niech kalkulator się zastanowi w którym momencie piekarz, który ma puste hale, rdzewiejący sprzęt (kupiony w leasingu), dwójkę dzieci, z których tylko jedno jest w stanie zatrudnić przy obecnym poziomie produkcji, itp, itd, zacznie się zastanawiać nad tym czy zamiast zwiększać produkcję, powinien podnosić ceny? Odpowiedź na powyższe pytanie wyjaśni mu problem ceny równowagi, a to powinno pomóc wyjaśnić pozostałe zagadnienia. Jeśli wątpliwości by jednak nadal pozostały polecam zapisać się na kurs podstaw ekonomii. Ponieważ mamy kapitalizm to niestety ale edukacja kosztuje.
Cytat:
Bardzo sprytny dobor przykladu dla paranaukowych "tlumaczen". Tyle, ze chleb jest dobrem podstawowym (chyba, ze pis ma zamiar to zmienic, o czyms nie wiem?) i popyt na niego bedzie zawsze. Rowniez z innymi artykulami spozywczymi. Nie kombinuj z kasza, miesem, ziemniakami itd.
Paradoks Giffena. Opisuje on sytuację ekonomiczną, w której pomimo wzrostu ceny danego dobra popyt na nie nadal wzrasta (przy założeniu innych czynników niezmiennych). Sytuacja taka ma miejsce przy bardzo niskich dochodach konsumentów i przy wzroście cen dóba niższego rzędu, którym jest dobro Griffena. Przyklad? Ano cukier po 7zl za kg.
Przykład został dobrany nie dla uczestników kursów doktoranckich, ale kibiców klubu piłkarskiego Wisła. Jest na tyle prosty że pozwala zrozumieć mechanizm i na tyle ogólny że oddaje zachowanie zdecydowanej większości producentów. Zestawienie przykładu z paradoksem Giffena kompletnie bez sensu (tam cena rośnie, tu pozostaje bez zmian).
Cytat:
Neokeynesizm swieci tryumfy. To nie przypadkiem ideologia, w ktorej to posiadajac oszczednosci, rozsadnie gospodarujac pieniedzmi jestem szkodnikiem gospodarczym?
Dywagacje spozywcze jak i peany zachodnioeuropejskich politykow mozna zamknac w 3 slowach " Polska spichlerzem Europy". Gdzies to juz slyszalem... XVI wiek. Faktycznie, pis ma powody do dumy, ze chce w XXI w. kontynuowac te zacna polityke.
Jak zachod moze temu nie przyklaskiwac? To im ma zalezec, zeby u nas powstawaly produkty wysokoprzetworzone nie tylko by zaspokoic rynek wewnetrzny, albo wysylac na eksport? Innowacje, nowinki technologiczne? By w Polsce mieli groznego konkurenta, by stracili wlasne pozycje w rynku, na ktorym obecnie zarabia sie najwiekszy hajs? By powstawaly w Polsce doliny krzemowe? Przez takie podejscie za platfusow, i jak widac chetnie kontynuowane przez piskeynesistow Polacy zajmujacy sie badaniami grafenu beda robic dla Intela, ktory wnte technologie juz zainwestowal 50 mld dolarow. Brawo pisowcy, brawo keynesisci.
Pomijajac gdzie gospodarczo sa Niemcy jako 2x oboz przegranych, a gdzie Polska bedaca 2x w obozie wygranych odnosnie Keynesa w ekonomii mozna to pieknie sparafrazowac "Keynesista w ekonomii jest jak jadra w procesie kopulacji. Biora niby udzial w tym procesie, ale powiedziec, ze wchodza to tak jakos glupio...".
Jestes takim neomonetarysta, jak Kaczynski ogierem rozplodowym.
Keynes swoje analizy skupia glownie na powierzchni monetarnej, zamiast zanurkowac wglab i poznac procesy oddolne. Rynek to nie tylko zestaw przeplywow pienieznych bazujacych na zmiennosciach wydatkow, ale rowniez relacji popyt-podaz. I wlasnie poznanie tej relacji pomiedzy podaza, a popytem uniemozliwia rozumowanie keynesistowsko-monetarne.
Keynes ma rowniez w glebokim powazaniu mikroekonomie.
Polecam ponizszy link (pisowcow z gory uprzedzam, trzeba myslec):
http://www.bankier.pl/wiadomosc/Wiel...j-2475174.html
Wracajac - patrzac tylko na makroekonomie mamy w glebokim powazaniu podmioty je ksztaltujace, czyli obywateli, dlatego ceny wzgledne oraz struktura inwestycji sa rowniez waznymi czynnikami ekonomii, nie tylko place i liczba inwestycji, ktore komediant68 raczyl przytoczyc.
Keynesisci patrza wylacznie krotkoterminowo. Ale co tam, w koncu "w dluzszej perspektywie wszyscy jestesmy martwi". Albo " po nas chocby potop". No dobra, ale czy to nie kloci sie z programem np. powrotem do poprzedniego wieku emerytalnego?
To jest wlasnie keynesizm. Neokeynesizm to Tusk. Nie sadzilem, ze Keynes68 chce "kontynuowac dzielo".
I co można napisać czytając taki bełkot? Chyba tylko powtórzyć: " Chroń nas (monetarystów) Boże przed przyjaciółmi. Z wrogami poradzimy sobie sami".
Cytat:
Nie, nie pisalem bzdur. Po prostu blednie zalozylem prawidlowa polityke ws. ciapatych Orbana. Nie pierwszy raz sie rozczarowalem.
I znowu Orban się pomylił. Inaczej iż kalkulator.
Cytat:
No to dajesz w ktorych tak, w ktorych nie.
Tak bystrzak i sam nie jest w stanie tego ogarnąć?
Cytat:
To Grzesiu wobec Tuska byl jak rowny z rownym? To Grzesio podejmowal decyzje? Grzesio=Tusk? Szef klubu to szef partii? Czy jak zwykle komediant bedzie probowal lapac za slowka? Puki, dopuki? Mam sie laczyc z Toba w bulu i nadzieji?
Chciałbym się w końcu dowiedzieć kto Twoim zdaniem wygra w PO. Ale chyba sprawa jest beznadziejna bo wygląda na to że jesteś dalej na etapie analizowania różnić pomiędzy szefem partii a szefem klubu.
Cytat:
Combo x9. Faktycznie po przekroczeniu Rubikonu lecisz z koksem w kopaniu sobie dołu.
1,2,3...próba kalkulatora.
ABGwislakABG
Senior Member

Stary 07.11.2015, 16:57
Jak widac pisowskie callcenter musialo wziac darmowe nadgodziny w dzien wolny od pracy (bo jak widac po poscie powyzej brzydza sie kapitalizmem). Szkoda, ze znow zadzialala ekonomiczna zasada minimaxu - im wieksza kompromitacja keynesistow, tym bardziej spadaja checi jakiejkolwiek merytoryki. Dobrze chlopaki, wykrecajcie za frajer PKB! Tylko zastanawia mnie sens, skoro piskeynesistow udzial to mikroekonomia, ktora szczerze gardza?

Monetaryzm... Z deszczu pod rynne!

Rozumiem, dalej tlumaczymy na dobrach podstawowych nie zwazajac na paradoks Giffena i faktem, ze chleb jako dobro jest dobrem podstawowym. Totalna zenada. Czyli w zyciu chodzi o to, by sie jedynie nazrec. Z sld jako rurkowce pis za pan brat!

Rurku68 uwazaj, bys w pisowskim callcenter nie upierrdolil stolu. CEO zauwazy i skonczysz jak Durczok.

Odnosnie zmian w callcenter - Miroslaw odsuniety od publicznej debaty? Zupelnie jak prezes! Zamiast Miroslaw forum zbaw Wislak Rurkowiec-Szydlo! Szkoda, uwielbialem spadac z krzesla ze smiechu po wywodach Cyceronka

Jak widac jesli chodzi o stanowiska da sie zwrocic uwage na skale mikro? Szkoda, ze nie odnosnie ekonomii.

Keynes68 z ciekawosci - jak glosowales w referendum konstytucyjnym w 1997r.?

Fakt. Orban sie pomylil, kalkulator jak kalkulator - nieomylny.

Alez ja w przeciwienstwie do callcenter znam program pisu. Chcialem poznac stanowisko kierownika68.

Wygra oboz Ewki, bo wchlonal miekkiego Grzesia.

Ja kalkulator, ja kalkulator Keynes jak mnie slyszysz? Odbior!

Miras1906 - Kuba Jankowski? Matura to bzdura? Powaznie? Czyzbys w koncu byl zdeterminowany uzyskac swiadectwo dojrzalosci!? ZUCH!!!
Ostatnio edytowane przez ABGwislakABG : 07.11.2015 o godz. 17:06.
Anty PO-PiS!!!
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Stary 07.11.2015, 17:05
wislak68 napisał(a):Wyświetl post
No to łopatologicznie:
Postawiłeś tezę: "ponieważ konserwatyści w UK wiedzą co robią, to wypłacają zasiłki na dzieci tylko dlatego że ich deficyt budżetowy jest niższy niż polski, z czego wynika, że Polska nie powinna wypłacać zasiłków dla dzieci."
Konkluzja z dyskusji na temat porównania deficytu budżetowego UK i Polski wskazuje na zupełnie inną konkluzję: "ponieważ konserwatyści w UK wiedzą co robią, a wypłacają zasiłki na dzieci, pomimo tego że ich deficyt budżetowy jest wyższy niż w Polsce, dlatego Polska powinna również wypłacać zasiłki dla dzieci"
Okazuje się że jeśliby przyjąć zaproponowane przez Ciebie kryteria konkluzją powinno być wypłacanie przez Polskę zasiłku na dzieci, co zaprzecza Twojej początkowej tezie. Dla mnie to klęska na całej linii (no chyba że przyjmiemy, że torysi są bandą kretynów, którzy nie wiedzą co robią), ale nazywaj to sobie jak chcesz.
Widzisz, moje konkluzje są zupełnie inne. Sądzę mianowicie że, wbrew temu co piszesz, zdecydowana większość piszących tutaj wcześniej zrezygnowała z tego, przerażona poziomem piszących tutaj, kilku liżących się po fiutkach, turbo-niepokornych. Jeśli ktoś ciężko pracuje, po pracy musząc jeszcze wypełniać obowiązki domowe, to wchodząc na neta i widząc teksty o: Putinie jako dobrym premierze polski, Krulu jako obrońcy cywilizacji zachodniej czy o swojej rodzinie (powiedzmy że czteroosobowej) nazywanej patologiczną, pisane przez dzieciaków, których jedynym zajęciem jest siedzenie na SB i pieprzenie o dupi... Maryny, to wzrusza tylko ramionami i myśli sobie że szkoda czasu na zabawy w piaskownicy.
Jak widac tobie nie szkoda bo caly czas piszesz To odnoscnie ostatniego zdania.

Co do meritum, to juz nawet nie chce mi sie odnosci bo jego brak w twojej wypowiedzi. Stawiasz mi tezy. ktorych nie postawilem aby tylko na sile udowodnic chyba tylko sobie, ze masz racje choc oczywiscie nie masz. To co sie do ciebie pisze puszczasz plazem obok siebie tak zeby tylko przypadkiem nie trzeba bylo przyjac na klate ze nie miales racji. Jestes prawdziwa pisowska alfa i romea tego forum. Brawo. Juz nawet kerim, jak nie ma racji to przynajmniej odbiega od tematu a nie na sile dalej robi z siebie cymbala.
ABGwislakABG
Senior Member

Stary 07.11.2015, 18:19
Skoro moja wypowiedz (post 34095) zacytowana i okreslona przez Wislaka68 to belkot mozna to podsumowac:

Reasumujac, wobec pisowca, keynesisty, neomonetarysty Wislaka68:

- nie bylo cukru po 7 zl, a jak byl to z wcale nie wyzszym popytem
- powinnismy inwestowac i wprowadzac innowacje w przemysle spozywczym zgodnie z XVI wieczna polityka "Polska spichlerzm Europy" zamiast w produkty wysokoprzetworzone, wlasne doliny krzemowe, przemysl etc. bo pochwalaja to zachodnioeuropejscy ekonomisci, specjalisci, politycy
- Intel wcale nie zainwestowal 50mld $ w badania nad grafenem, Polacy wcale nie mieli w tym zadnego udzialu.
- zachodnim politykom powinno zalezec/zalezy na rozwoju technologicznym Polski
- Niemcy gospodarczo przegrali wojne/wojny bedac 2x w obozie przegranych
- Keynesisci interesuja sie makroekonomia, a neokeynesizm jak Tusk swieci tryumfy

Podsumowanie kazdemu czytajacemu temat polityczny zostawiam pod wlasna ocene.
Ostatnio edytowane przez ABGwislakABG : 07.11.2015 o godz. 18:26.
Anty PO-PiS!!!
IncognitoTSW
Socios Wisła Kraków

Stary 07.11.2015, 19:00
ABGwislakABG napisał(a):Wyświetl post
Podsumowanie kazdemu czytajacemu temat polityczny zostawiam pod wlasna ocene.
Podsumowując - keynes68 stracił kontakt z bazą. Do podsumowania dodam, że kwota 500 zł została wybrana w sposób znany tylko młodemu Morawieckiemu i jego koledze (nazwiska nie pamiętam) ale keynes tak naprawdę nie wie dlaczego akurat tyle, ufa im na słowo.
kerim1906
Banita

Stary 07.11.2015, 19:33
serek.c2 "Proponuję Wam też pogadać z kimś, kto pracuje w OPS, najlepiej na stanowisku dyrektorskim/kierowniczym - nasłuchacie się co sądzą o "500 zł na dziecko".."

I to jest argument, a co k...a zapytajta dyrektora łamanego przez kierownika.Samozaoranie.

Urzędniczyny łamane przez darmozjady robią u serka za "ałtorytet"
Ostatnio edytowane przez kerim1906 : 07.11.2015 o godz. 19:37.
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2004

Stary 07.11.2015, 22:51
serek.c2 "Proponuję Wam też pogadać z kimś, kto pracuje w OPS, najlepiej na stanowisku dyrektorskim/kierowniczym - nasłuchacie się co sądzą o "500 zł na dziecko".."

I to jest argument, a co k...a zapytajta dyrektora łamanego przez kierownika.Samozaoranie.

Urzędniczyny łamane przez darmozjady robią u serka za "ałtorytet"
Widzisz, tak się składa, że ktoś mi bardzo bliski pracuje na takim stanowisku i wie jak wygląda przydzielanie zasiłków i innych dodatków. Jeśli uważasz, że każdy pracujący w urzędzie jest darmozjadem, to .......nij się w ten swój pusty czerep łajzo.
kerim1906
Banita

Stary 08.11.2015, 10:37
Tak myślałem,nie zaskoczyłeś.Powtórzę łajzo,urzędniczyny to darmozjady,a taki mops czy biura pracy powinny być zlikwidowane w pierwszej kolejności.Przeszkadza ci 500 zł a nie przeszkadza niepotrzebna administracja bo ktoś bliski pracuje.To się nazywa hipokryzja.
IncognitoTSW
Socios Wisła Kraków

Stary 08.11.2015, 10:46
Powtórzę łajzo,urzędniczyny to darmozjady,a taki mops czy biura pracy powinny być zlikwidowane w pierwszej kolejności.
Chwalcie łąki umajone ! Nie wierzę w to co czytam

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat
Narzędzia tematu
Tryby wyświetlania

Zasady wysyłania postów