The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
mr_kwolf
Senior Member

Od: 04.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 28.08.2015, 10:40
Kazachstan i Azerbejdżan wyżej niż takie nacje jak Serbia, Bułgaria, Węgry czy Słowacja. Parę lat temu nie do pomyślenia. Teraz? Chyba normalność. Jednak wbrew temu co niektórzy mówią pieniądze mają znaczenie w piłce

Z polskiego punktu widzenia ważne że nie ma zagrożenia, że ktoś za nami jest w stanie nas wyprzedzić. Szwecja i Izrael po jednym zespole i to w LM. Białoruś może jedynie, ale strata chyba zbyt duża.

Myślę, że tak jak pisałem wcześniej, należy celować w miejsce 15 w tym roku. Dalsze miejsca nic nie dają (a nawet sprawiają że jest mniej okazji do łatwego nabicia punktów w pierwszych rundach), a strata współczynnika z sezonu 11/12 sprawia, że przed kolejną taką szansą staniemy najwcześniej za 2 sezony.
"Nieważne, czy Wisła bedzie wtedy mistrzem Polski, czy ekipą I, II czy III ligową. Swe ostatnie mecze w karierze chcę rozegrać z Białą Gwiazdą na piersi."
Odpowiedz cytując
swiety37
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 28.08.2015, 12:55
Basel, Fiorentina, Lech, Belenennses.
Napoli, Clube Brugge, Legia, Midtjylland.

Trochę bolesne losowanie.
Odpowiedz cytując
callmesir
Junior Member

Od: 08.2012

Stary 28.08.2015, 12:56
15 miejsce w tym sezonie to po pierwsze sfera marzeń a po drugie czy na pewno ? Po co nam w tym sezonie to 15 miejsce ? Dostaniemy 5 ekip i spadniemy z hukiem. Tu trzeba budować wszystko powoli. 18 miejsce jest realne, reszta to pobożne życzenia. Dla przykładu do wyprzedzenia Rumunii potrzebujemy 9 zwycięstw a biorąc pod uwagę jak mocna jest LE w tym roku to będzie o to bardzo trudno.

Poza tym grupy nie łatwe. Lech z Basel, Fiorentiną i Belenenses a Legia z Napoli, Club Brugge i Midtjylland.

Raczej skupmy się na zdobywaniu punktów a co to nam da w końcówym rozliczeniu zobaczymy na koniec sezonu. Nie ma ciśnienia na 15 miejsce bo tak naprawdę może nam ono tylko bardziej zaszkodzić. Niech Legia i Lech najpierw budują swoje rankingi tak by obie miały szansę na rozstawienie w LM w IV rundzie. Wtedy możemy atakować 15 miejsce. 1-2 sezony po 2 ekipy w LE wg. mnie to optymalne. A reszta zespołów niech próbuje dojść poziomem do Legii i Lecha.
Odpowiedz cytując
KapitanRyks
Junior Member

Od: 08.2015

Stary 28.08.2015, 14:07
Cytat:
15 miejsce w tym sezonie to po pierwsze sfera marzeń a po drugie czy na pewno ? Po co nam w tym sezonie to 15 miejsce ? Dostaniemy 5 ekip i spadniemy z hukiem. Tu trzeba budować wszystko powoli. 18 miejsce jest realne, reszta to pobożne życzenia. Dla przykładu do wyprzedzenia Rumunii potrzebujemy 9 zwycięstw a biorąc pod uwagę jak mocna jest LE w tym roku to będzie o to bardzo trudno.
Pisałem już chyba o tym wyżej, ale się powtórzę. Owszem, 15. miejsce w tym sezonie będzie trudno osiągnąc. Lech i Legia musiałyby zagrac tak jak Legia w zeszłym sezonie lub wyjśc z grupy i tam coś jeszcze ugrac. Czy na to stac polskie drużyny, czas pokaże.
Co się tyczy powolnego budowania pozycji, to może budujmy ją przez kolejne 20 lat, wtedy na pewno będziemy lepiej przygotowani. Absurdalne, prawda? Im wyżej Polska w rankingu w tym sezonie, tym lepiej. Pisałem o tym na przykładzie Rumunii parę postów temu. Jak pięc zespołów z Polski miast czterech będzie miało szansę grac w EP to źle? A nawet jeśli spadniemy, to chyba lepiej z miejsca 15. niż z 17. Kompletnie nie rozumiem takiego zachowawczego podejścia, bo to takie samo gadanie jak Balcerowicza o "przegrzaniu" gospodarki. Lepiej poklepac biedę jeszcze parę sezonów, bo jak się w kupę zbierzemy, to dopiero im pokażemy - moim zdaniem, to bzdura.
Dodac jeszcze należy, że obecny ranking będzie miał znaczenie za dwa sezony, czyli będzie jeszcze sezon na dozbrojenie.
Ostatnio edytowane przez KapitanRyks : 28.08.2015 o godz. 14:14.
Odpowiedz cytując
callmesir
Junior Member

Stary 28.08.2015, 14:28
KapitanRyks napisał(a):Wyświetl post
Pisałem już chyba o tym wyżej, ale się powtórzę. Owszem, 15. miejsce w tym sezonie będzie trudno osiągnąc. Lech i Legia musiałyby zagrac tak jak Legia w zeszłym sezonie lub wyjśc z grupy i tam coś jeszcze ugrac. Czy na to stac polskie drużyny, czas pokaże.
Co się tyczy powolnego budowania pozycji, to może budujmy ją przez kolejne 20 lat, wtedy na pewno będziemy lepiej przygotowani. Absurdalne, prawda? Im wyżej Polska w rankingu w tym sezonie, tym lepiej. Pisałem o tym na przykładzie Rumunii parę postów temu. Jak pięc zespołów z Polski miast czterech będzie miało szansę grac w EP to źle? A nawet jeśli spadniemy, to chyba lepiej z miejsca 15. niż z 17. Kompletnie nie rozumiem takiego zachowawczego podejścia, bo to takie samo gadanie jak Balcerowicza o "przegrzaniu" gospodarki. Lepiej poklepac biedę jeszcze parę sezonów, bo jak się w kupę zbierzemy, to dopiero im pokażemy - moim zdaniem, to bzdura.
Dodac jeszcze należy, że obecny ranking będzie miał znaczenie za dwa sezony, czyli będzie jeszcze sezon na dozbrojenie.
5 ekip to dzielenie przez 5 co dla słabych krajów jak my jest katastrofą. Tak więcej ekip w el. LE to kłopot bo prócz Legii i Lecha widać, że na arenie międzynarodowej polskie ekipy nie są gotowe by osiągać nawet 3 nie mówiąc o 4 rundzie poza pojedynczymi wypadkami.
Tak więc po co iść na hurra jak w ciągu wg. mnie 2-3 lat można zbudować solidne podstawy by nawet 3 ekipy grały w grupach w tym jedna w LM. Popadasz w skrajność. Albo teraz albo za 20 lat. Totalny bezsens. Liczy się plan. Niestety straciliśmy sporo czasu i teraz nie ma co robić rzeczy na hurra.
Dlatego wg. mnie wskakiwanie na 15 miejsce gdzie Lech i tak wiadomo, że nie będzie miał rozstawienia w 3 rundzie LM (a jeszcze najpierw musi Legia i Lech być w TOP2). Jaki to ma sens powiedz mi ?
Żadnego.
Dlatego wg. mnie lepiej skupiać się na kolejnych krokach. Wg. mnie 17 miejsce w tym roku byłoby idealne. Nie dostajemy 5 ekip. Jeseśmy wyżej i mamy idealne miejsce by za rok zaatakować 15 miejsce. Pamiętajmy że ranking jest jakby na rok w przód. Więc jeżeli za rok udałoby się zrobić progres to za dwa lata 2 ekipy w el. LM wg. mnie mają sens bo Legia i przede wszystkim Lech dostają szansę na podbicie rankingu klubowego, a reszta ekip w Polsce może w końcu zacznie dochodzić poziomem i odgrywać jakąś rolę w pucharach. To też szansa na jakieś podbudowanie rankingu, np gdyby Wiśle udało się awansować.
Staram się myśleć, tak by za 2-3 lata mieć solidne podstawy do corocznego posiadania min 2 ekip w grupach w tym jednej w LM a nie na zasadzie byleby już a potem martwy się co będzie, najwyżej spadniemy ale co nasze to nasze przecież byliśmy na 15 miejscu.
Odpowiedz cytując
KapitanRyks
Junior Member

Stary 28.08.2015, 14:45
Cytat:
5 ekip to dzielenie przez 5 co dla słabych krajów jak my jest katastrofą. Tak więcej ekip w el. LE to kłopot bo prócz Legii i Lecha widać, że na arenie międzynarodowej polskie ekipy nie są gotowe by osiągać nawet 3 nie mówiąc o 4 rundzie poza pojedynczymi wypadkami.
Tak więc po co iść na hurra jak w ciągu wg. mnie 2-3 lat można zbudować solidne podstawy by nawet 3 ekipy grały w grupach w tym jedna w LM. Popadasz w skrajność. Albo teraz albo za 20 lat. Totalny bezsens. Liczy się plan. Niestety straciliśmy sporo czasu i teraz nie ma co robić rzeczy na hurra.
Dlatego wg. mnie wskakiwanie na 15 miejsce gdzie Lech i tak wiadomo, że nie będzie miał rozstawienia w 3 rundzie LM (a jeszcze najpierw musi Legia i Lech być w TOP2). Jaki to ma sens powiedz mi ?
Żadnego.
Dlatego wg. mnie lepiej skupiać się na kolejnych krokach. Wg. mnie 17 miejsce w tym roku byłoby idealne. Nie dostajemy 5 ekip. Jeseśmy wyżej i mamy idealne miejsce by za rok zaatakować 15 miejsce. Pamiętajmy że ranking jest jakby na rok w przód. Więc jeżeli za rok udałoby się zrobić progres to za dwa lata 2 ekipy w el. LM wg. mnie mają sens bo Legia i przede wszystkim Lech dostają szansę na podbicie rankingu klubowego, a reszta ekip w Polsce może w końcu zacznie dochodzić poziomem i odgrywać jakąś rolę w pucharach. To też szansa na jakieś podbudowanie rankingu, np gdyby Wiśle udało się awansować.
Staram się myśleć, tak by za 2-3 lata mieć solidne podstawy do corocznego posiadania min 2 ekip w grupach w tym jednej w LM a nie na zasadzie byleby już a potem martwy się co będzie, najwyżej spadniemy ale co nasze to nasze przecież byliśmy na 15 miejscu.
Niech Pan się nie obraża, ale Pańskie myślenie jest błędne na przynajmniej kilku poziomach.
Po pierwsze, zakłada Pan, moim zdaniem błędnie, że istnieje jakiś skoordynowany plan, strategia punktowania naszych klubów w EP. Nie ma przecież czegoś takiego. Rozumiem, że Legia czy Lech, w przypadku dobrej gry i zwycięstw, miałyby specjalnie zaprzestac takowych, aby nie wskoczyc na 15. miejscu tylko pozostac na np. 16.
Po drugie, 15 miejsce teraz czy za trzy lata? Dlaczego nie teraz? Skąd gwarancja, że pozostałe kluby zrobią taki skok i się wzmocnią. To niczym nie poparte założenie. Jest szansa atakowac teraz, to trzeba to zrobic teraz, bo następna może byc znowu za kilka lub kilkanaście lat.
Po trzecie, wejście na 15. miejsce i 5 zespołów, to jest właśnie impuls do rozwoju polskiej piłki, o której Pan mówi.
Po czwarte, jak my nie będziemy mieli 15. miejsca, to będzie miał kto innym i tym samym będzie miał lepszą pozycję od nas w przyszłych sezonach.
Po piąte, punkty do tego sezonu będą się liczyc 5 lat, więc im lepsza pozycja w tym sezonie, tym lepsza również za dwa, trzy, cztery i pięc lat.
Po szóste, radzę jeszcze raz przeanalizowac sytuację Rumunii sprzed kilku sezonów. Oni się nie obcyndalali tylko od razu w jednym zdobyli ponad 16 p.
Ostatnio edytowane przez KapitanRyks : 28.08.2015 o godz. 14:49.
Odpowiedz cytując
mr_kwolf
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 28.08.2015, 14:55
Dziwne podejście, nie opłaca nam się w tym roku zaatakować pozycji numer 15 tylko zająć miejsce 18, żeby mieć za parę lat większe szanse na zaatakowanie pozycji numer 15. Genialne rozumowanie.

Najważniejszy pozytyw pozycji numer 15 jest taki że dwa zespoły grają od 3 rundy eliminacji LM czyli mają pewną co najmniej 4 rundę eliminacji LE, a w przy odrobinie szczęścia w losowaniu może nawet fazę grupową LE (wiadomo, że wicemistrz nie ma praktycznie żadnych szans na awans do LM ze ścieżki niemistrzowskiej).

A sensowne punktowanie zaczyna się dopiero tam.

Niestety po dzisiejszym losowaniu walka o 15 miejsce wydaję się chyba jest w tym roku poza zasięgiem.

PS. Rozstawienie w 4 rundzie eliminacji LM jest mocno przereklamowane. 2015 - 2/5, 2014 - 2/5, 2013 - 4/5, 2012 - 4/5, 2011 - 3/5. Jak widać z ostatnich 5 lat awansowało "tylko" 15 z 25 zespołów rozstawionych.
Ostatnio edytowane przez mr_kwolf : 28.08.2015 o godz. 14:59.
"Nieważne, czy Wisła bedzie wtedy mistrzem Polski, czy ekipą I, II czy III ligową. Swe ostatnie mecze w karierze chcę rozegrać z Białą Gwiazdą na piersi."
Odpowiedz cytując
callmesir
Junior Member

Stary 28.08.2015, 15:06
Nie twierdzę, że istnieje skoordynowany plan. Jak zdobędą to zdobędą. Będę się cieszyć. Ja mówię to w kontekście jakichś założeń. Wiadomo, że ani Lech ani Legia nie będą patrzeć w ranking krajowy. To jest jakby wypadkowa ich wyników i tutaj dla nich nie ma to znaczenia. Mówię to w kontekście tego co mnie się wydaje najlepsze.
Dlaczego nie w tym roku. Dla mnie jeden najważniejszy argument. Ranking Lecha Poznań i Legii. Nie mamy pewności że ich ranking da nam rozstawienie w IV rundzie. Za dwa alta taką pewność praktycznie mamy wg. mnie.
Mnie martwi że to będzie impuls na zasadzie. Dowalmy kasy, ściągnijmy pseudo grajków za grubą kasę jak na polskie warunki i tyle. Albo w drugą stronę. Wyjdzie to wyjdzie nie to nie. Tak czy siak skończy się tym, że prócz Lecha i Legii do grup nie będzie mieć szans awansować żadna ekipa.
Czwarty argument jest tzw. argument z d...
Co do piątego. Dlatego Lech i Legia mają zdobywać ile punktów się da. Jak ugrają 15 miejsce, chwała im za to, ale nie będzie to mój idealny scenariusz, bo wg. mnie piłkarsko i pod względem siły ligii nie jesteśmy na to 15 miejsce gotowi i więcej nam zaszkodzi w kontekście kolejnych lat niż pomoże.
Co do szóstego to już napisałem. Chociaż teraz tak patrzę, kiedy Rumunia zdobyła 16 punktów ? O mam sezon 05/06. Warto potem popatrzeć jak musieli odbudowywać ranking. I tak naprawdę doszli do tego miejsca solidnym punktowaniem z sezonu na sezon.

Nie ma sensu więcej pisać bo się burdel robi. Mamy odmienny punkt widzenia. Teraz zobaczymy co polskie ekipy ugrają.

Co do losowania jeszcze.

Dinamo trafiło do grupy z Bayernem, Arsenalem i Olympiakosem i jedna wygrana i jeden remis to wg. mnie max co mogą ugrać czyli do prześcignięcia ich będziemy potrzebować 7 wygranych wg. moich przypuszczeń.
BATE i Malmo i Maccabi wg. mnie nie mają szans odrobić do nas dystansu więc nie biorę ich pod uwagę.
APOEL dostał Schalke, Spartę i Asteras. O awans będzie bardzo trudno wg. mnie biorąc pod uwagę co grają. Wg. mnie wyprzedzenie Cypru to wręcz obowiązek.
Rapid dostał również ciężką grupę z Villareal, Viktorią i Dynamem Mińsk, który odprawił Salzburg. Biorąc pod uwagę dzielenie przez 5 to jest szansa również dopaść Austrię ale tutaj również trzeba będzie znajomitych występów Legii i Lecha a przypomnę, że obie ekipy mają ciężkie grupy.

Realnie patrząc to 18 pozycja to nasz obecny cel. Powiem inaczej, albo będziemy na 18 miejscu albo na 15 wg. mnie. Albo na 19 jeżeli w grupach zagramy słabo.
Ostatnio edytowane przez callmesir : 28.08.2015 o godz. 15:09.
Odpowiedz cytując
KapitanRyks
Junior Member

Stary 28.08.2015, 15:33
# country 01/02 02/03 03/04 04/05 05/06 ranking
10 Romania 2.625 2.166 4.333 5.500 16.833 31.457

Rzeczywiście solidne punktowanie, zwłaszcza w dwóch pierwszych sezonach. Ma Pan rację nie będziemy się przerzucac w nieskończonośc. Miejmy nadzieję, ze czas pokaże, kto miał rację.
Odpowiedz cytując
callmesir
Junior Member

Stary 28.08.2015, 15:49
Proponuje popatrzeć od sezonu 07/08. Tym bardziej po reformie Platiniego.
Jak widać zaliczyli kolaps jak na takiego wtedy kopciuszka przystało i musieli powoli budować ranking.
Odpowiedz cytując
KapitanRyks
Junior Member

Stary 28.08.2015, 16:22
PROGNOZA PUNKTOWANIA KRAJÓW Z MIEJSC 15-19 (bardzo subiektywna)

RUMUNIA - 0 drużyn, 0 p., końcowy wynik - 25,383

CHORWACJA - 1 drużyna Dynamo Zagrzeb; grają w LM z Bayernem, Olimpiakosem i Arsenalem; moim zdaniem remis i zwycięstwo, czyli 0,750 jest możliwy dla nich do osiągnięcia, a to daje czwarte miejsce i odpadnięcie po fazie grupowej; końcowy wynik - 24,125

AUSTRIA - 1 drużyna Rapid Wiedeń; grają w LE z Villarealem, Viktorią Plzen oraz Dynamo Mińsk; tutaj obstawiałbym drugie miejsce w grupie po zwycięstwie u siebie z Viktorią i Dynamem oraz remisem z Villarealem u siebie i z Viktorią na wyjeździe, a po wyjściu z grupy pewnie jeszcze z jeden remis, czyli razem 1,400 do rankingu; wynik końcowy - 24,500

CYPR - 1 drużyna APOEL; grają w LE z Trypolisem, Schalke i Spartą Praga; zajmą trzecie miejsce po zwycięstwie u siebie i remisem na wyjeżdzie z Trypolisem oraz jednym remisem u siebie z Schalke lub Spartą, czyli 1,250 do rankingu; wynik końcowy - 22,925

POLSKA - 2 drużyny Legia i Lech; nie obstawiam wyników, bo nie jestem w stanie się zdobyc na aż taki obiektywizm, bo liczę na niespodzianki. Napisac mogę tylko, że biorąc pod uwagę moją prognozę, do wyprzedzenia Cypru Polska potrzebuje czterech zwycięstw i remisu, Chorwacji - siedmiu zwycięstw (mniej niż w sezonie 2011/12), Austrii - ośmiu zwycięstw (powtórka sezonu 20011/12, byśmy mieli po tyle samo punktów), Rumunia - dziewięci zwycięstw i remisu.

Miejsce Kraj Punkty Ile zwycięstw potrzebuje Polska
15 RUMUNIA 25,383 9,5
16 AUSTRIA 24,500 8
17 CHORWACJA 24,125 7
18 CYPR 22,925 4,5

Podsumowując nie wyprzedzenie Cypru (przy spełnieniu tej prognozy) będzie sporym rozczarowaniem. Zaatakowanie miejsc 15-17 jest możliwe prze dobrej grze obu zespołów, no chyba, że jeden zagra tak jak Legia w zeszłym sezonie, a potem świetnie w fazie pucharowej, ale to już marzenia niestety.
Odpowiedz cytując
KapitanRyks
Junior Member

Stary 28.08.2015, 16:27
Cytat:
Proponuje popatrzeć od sezonu 07/08. Tym bardziej po reformie Platiniego.
Jak widać zaliczyli kolaps jak na takiego wtedy kopciuszka przystało i musieli powoli budować ranking.
Tak? A jakie miejsca Rumunia zajmowała w rankingach 2006-2011, mimo tego kolapsu? Upierasz się Pan przy swoim bez sensu. Chciałbym taki kolaps przez 6 lat w polskiej piłce.
Odpowiedz cytując
callmesir
Junior Member

Stary 28.08.2015, 19:39
KapitanRyks napisał(a):Wyświetl post
Tak? A jakie miejsca Rumunia zajmowała w rankingach 2006-2011, mimo tego kolapsu? Upierasz się Pan przy swoim bez sensu. Chciałbym taki kolaps przez 6 lat w polskiej piłce.
Siłę ligi mierzysz miejscem ? Oni od 2007 roku nie istnieli praktycznie przez 3 lata w europejskiej lidze. Chcesz taki scenariusz ? Odbudowali się dopiero po reformie Platiniego.

Każdy chce tego miejsca. Ty chcesz już teraz. byleby mieć. Ja bym wolał by to się zdarzyło za rok-dwa bo uważam, że to będzie lepsze w dłuższym okresie czasu.
Ja uważam, że to dla nas za wysokie miejsce na obecny stan polskiej piłki i to tak naprawdę nam tylko zaszkodzi. I tak nie wprowadzimy dwóch ekip do LM póki co.

Dla mnie koniec tematu.
Odpowiedz cytując
gukfva
Member

Od: 09.2006

Stary 28.08.2015, 19:54
Pierwszą przeszkodą w poprawianiu osiągnięć polskich drużyn w Europie jest mentalność.
Przez cały sezon trwa rywalizacja o najwyższe miejsca premiowane grą w Europie, po czym latem uczestnicy pucharów nie przeawiają ochoty, by wejść do faz grupowych. Trener rozstawionego Śląska przed rewanżem z Göteborgiem powiedział, że marzy o awansie, a po odpadnięciu uznał, że zdobyte doświadczenie przyda się w lidze.
Nikt nie jest zawiedziony odpadnięciem, nikt nie planuje za rok osiągnięcia kepszego wyniku.
Trener Jagiellonii uważa, że trenerzy, którzy wywalczają awans do pucharów to frajerzy. Ruch odpadł z Metalistem dopiero po dogrywce, ale i tak wszyscy byli szczęśliwi, bo odpadł z bogatszym i wyżej rozstawionym zespołem (wiecznie przegrywając nie zmieni się tego).
W obecnej chwili są tylko dwa wyjątki: Legia i w ograniczonym stopniu Lech, dla którego wprawdzie ambicją była faza grupowa EL, lecz dalej już ambicji brak i zaczyna się od mówienia o bardzo trudnej grupie - to jakie wobec tego grupy są w CL?
Wcześniej takim wyjątkiem była też Wisła. Byłoby nieźle, gdyby drużyna awansowała do Europy w 2016 r. i skorzystała z rozstawienia w co najmniej dwóch pierwsyzch rundach eliminacji CL albo EL.
Trzecia siła mierzona pieniądzem - Lechia - jest prowadzona fatalnie: bez trenera i z polskimi emerytami. Albo inwestor się znudzi, albo zmieni strategię. Zmian nie widać, to drugie zatem w najbliższym czasie nie zapowiada się.
Odpowiedz cytując
bmark
Junior Member

Od: 10.2010

Stary 29.08.2015, 04:08
To ja powiem tak: Myślenie o 15 czy 16 czy 17 czy o 299 miejscu jest błędne samo w sobie - nasze kluby murzą punktować ile dają rade, a nie polować na miejsce w rankingu - ono przyjdzie samo. Na 15 nie mają szans wypunktować i dzięki bogu, bo przy dzieleniu dorobku na 5 to byłby dla nas dramat. Za rok to też fikcja, ale za dwa lata, trzy lata.. czemu nie?
Bycie przez rok na 15 miejscu dla samego bycia na 15 miejscu to jak sex z kozą - ostry fetysz
15 miejsce to 5 drużyna plus drugie miejsce w lM. no więc dla przypomnienia:
Legia może dociągnie do 30p, może 32p. Lech daj boże do 13p.
Ile potrzeba na rozstawienie w grupie niemistrzowskiej w głupiej III rundzie?
2012 - 41,3p
2013 - 46,4p
2014 - 34,4p
2015 - 31,5p
Innymi słowy - nasze kluby z drabinki niemistrzowskiej nie mają większych szans na awans nawet do IV rundy LM,
Na dziś dzień mamy pewniaków jeśli chodzi o 2 drużyny w pucharach, ciężko o wskazanie 3, czwarta to loteria a za prawidłowe wskazanie piątej powinni płacić jak za 5 w lotka.
Nasze kluby idą w dobrą stronę. Wreszcie krążą wokół wyjścia na zero. Przestają jechać na kredyt. Przestają dramatycznie przepłacać za piłkarzy. Umowy sponsorskie i za prawa tv wyglądają coraz lepiej. Zamiast zwalniać kolejnego trenera w sezonie zaczyna się inwestowanie w sztab szkoleniowy, medyczny czy analityczny. To kosztuje niewiele, a warte jest więcej niż zatrudnienie nowego trenera czy nowego zawodnika.
15 miejsce przyjdzie samo, gdy będziemy na to gotowi jako liga, a gdy do niego dojemy - będziemy szli dalej, na 12. A nie wizyta na 15 i spadek na 20...
Odpowiedz cytując
R33
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2007

Stary 29.08.2015, 11:24
bmark napisał(a):Wyświetl post
15 miejsce przyjdzie samo, gdy będziemy na to gotowi jako liga, a gdy do niego dojemy - będziemy szli dalej, na 12. A nie wizyta na 15 i spadek na 20...
Czyli lepiej być przez 3 sezony poniżej 15go, niż 2 razy poniżej i 1 raz na tym 15?
Odpowiedz cytując
bmark
Junior Member

Od: 10.2010

Stary 29.08.2015, 15:16

Dość jasno i klarownie.
1/. Przeskoczenie Cypru to nasz obowiązek.
2/. Przy grupach Lecha i Legii ilość punktów niezbędna do przeskoczenia Chorwacji i Austrii jest chyba jednak za duża. Trzeba pamiętać, iż oni też coś mogą ugrać.
3/. Z państw za nami jedynie Białoruś ma jakiekolwiek szanse na dogonienie Polski.

Za rok tylko Austrii i Cyprowi odpisze się więcej punktów niż Polsce.
przeskoczy nas Szwecja i Białoruś.
Czeka nas po porostu ciężka walka o utrzymanie rankingu. Moim zdaniem walka o max 17 pozycję.

Prawdziwe eldorado zawita do nas za dwa i trzy lata - praktycznie wszystkim odpisze się więcej punktów niż nam. Uważam, że w zasięgu będzie nawet 12 miejsce.

Wszystko przy założeniu, iż co roku mamy dwie drużyny w fazie grupowej.

Edit;
R33 - moim zdaniem tak. Historia np. Austri pokazuje, że bez kilku zespołów w fazach grupowych źle to się kończy.
kolejno zajmowane przez Austrię miejsca:
16
14
16
obecnie 17 z opcją na 18
Za rok będzie dramat. Walka o pierwszą 20.
Ostatnio edytowane przez bmark : 29.08.2015 o godz. 15:21.
Odpowiedz cytując
gukfva
Member

Od: 09.2006

Stary 29.08.2015, 17:32
Dyskusja o 15. miejscu jest jałowa, bo Polska nie zajmie go.
Jeżeli miałaby zająć to najlepiej jak najszybciej oczywiście. Nawet gdyby okazało się, że pięć drużyn to za dużo dla Polski, ewentualny spadek z 15. miejsca znów daje 4 drużyny, czyli nic do stracenia - grozi jedynie powrót do obecnego stanu rzeczy. Trzeba zauważyć, że zajmowanie miejsca 16., a np. 21 jest przez UEFA traktowane niemal tak samo przy rozdziale miejsc w pucharach.
Odpowiedz cytując
Angmir
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 22.10.2015, 22:26
Taki tylko fakt statystyczny

Polska ma w tej chwili 21.750 w rankingu krajowym

Jest to najwyższy wynik nominalny od roku 1998 kiedy Polska miała 22.000 pkt.

Każdy następny punkt zdobyty w tej edycji, nawet remis, sprawi że polska pobije ten wynik i osiągnie najwyższy współczynnik w historii rankingu.

Tyle statystyk - ale stan polskich klubów nadal jest katastrofalny ...
Odpowiedz cytując
Angmir
Senior Member

Stary 26.11.2015, 23:56
Najnowszy ranking

Awans na 18 miejsce

Jak pisałem wcześniej 22.500 pkt - jest NAJWYŻSZYM wynikiem nominalnym jaki Polska miała w CAŁEJ historii trwania Rankingu od lat 90-tych.

Jest to najwyższe miejsce polskiej ligi od 2004 roku (16 miejsce).

Tyle statystyka. Wielkich perspektyw ponadto nie widać.
Odpowiedz cytując
jonaf
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 27.11.2015, 00:16
Ale jaja. Polacy zdobyli więcej punktów w tej edycji niż miejsca 9-17 oraz 19-20.

ale tak patrzę i Szwajcarzy powinni mieć raczje więcej pktów niż 3.900. Sion awans, Basel awans z grupy, ponadto Basel walczyło o LM i wygrywało. Faktycznie majątak niski wynik przy takich wynikach? [2zw, 2 r Sion , 3zw 1r Basel] . Rozumiem, że Sion bez geir w eliminacjach, bo dostało się od razu do grupy, ale Basel 2 zw i 2 remisy w eliminacjach do LM . Young boysi tylko pkt potracili [ 4 porazki łącznie w el. do LE i LM]. Zurich podobnie, ale z 1 remisem więcej. FC Thun 1 zw 4 remisy w el.LE
Jazda , Jazda , Jazda Biała Gwiazda!!
Odpowiedz cytując
swiety37
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 27.11.2015, 12:53
Hmmm wygląda na to że w kolejnym sezonie Mistrz Polski będzie mógł trafić na Mistrza Holandii? Bo jak ajaxom wypadnie te 13,5pkt to polecą mocno w rankingu, a ten sezon nie zanosi się na jakiś rewelacyjny.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 27.11.2015, 14:19
swiety37 napisał(a):Wyświetl post
Hmmm wygląda na to że w kolejnym sezonie Mistrz Polski będzie mógł trafić na Mistrza Holandii? Bo jak ajaxom wypadnie te 13,5pkt to polecą mocno w rankingu, a ten sezon nie zanosi się na jakiś rewelacyjny.
Nie będzie mógł. To zupełnie inna drabinka eliminacyjna. Mistrz Holandii ma zapewniony występ z urzędu, a pozostałe drużyny grają w grupie 'niemistrzowskiej' Pozdro.
Odpowiedz cytując
Angmir
Senior Member

Stary 27.11.2015, 15:49
Karherop napisał(a):Wyświetl post
Nie będzie mógł. To zupełnie inna drabinka eliminacyjna. Mistrz Holandii ma zapewniony występ z urzędu, a pozostałe drużyny grają w grupie 'niemistrzowskiej' Pozdro.
Za rok Holandia spada w okolice 13-17 miejsce. O ile nie wezmą się porządnie w garść.

Co oznacza że w pucharach w sezonie 2018-2019 nie będą mieli gwarantowanego miejsca w LM i mistrz będzie grał w eliminacjach jak np Czechy w tym roku. W grupie mistrzowskiej - więc tak - będzie mógł wpaść na Polski klub.

Ale jak widać to dość oddalona w czasie perspektywa.
Odpowiedz cytując
Wit.Ek.
Rankingowy ekspert

Od: 03.2003

Stary 12.05.2016, 06:05
Witajcie
Sezon dobiega końca i to smutny sezon dla Wisły choć z pewną nutką nadziei.
Popatrzcie poniżej:

Wisła choć zakończyła z liczbą punktów nieco mniejszą niż ta na początku rozgrywek to... utrzymała miejsce w rankingu. Niestety to nie ma znaczenia ponieważ jak wszyscy wiemy Wisła nie zakwalifikowała się do rozgrywek. Smutniejsze jest to tym bardziej, że Wisła nie będzie miała okazji do zdobycia w rozgrywkach 2016/17 nawet punktów pocieszenia przez co po jego zakończeniu w rankingu klubowym Wisły w ogóle nie będzie... Jeśli więc Wisła kolejny sezon Ekstraklasy zakończy na miejscu premiującym udziałem w pucharach to… zacznie z tym samym dorobkiem punktowym co Bździągwa Mrówków lub Osocze Małogoszcz. Wisła straciła w rankingu klubowym dokładnie wszystko na co pracowała od momentu pojawienia się Bogusława Cupiała.

Napisałem o pewnej nutce nadziei. O ile beznadzieją jest sytuacja Wisły w rankingu klubowym to nadzieją dla Wisły jest miejsce Polski w rankingu krajowym. Jeśli Wisła zakwalifikowałaby się do pucharów poprzez zdobycie Pucharu Polski to w sezonie pucharowym 2017/18 Wisła zaczynałaby od trzeciej rundy kwalifikacyjnej więc nie musiałaby narażać się na odpadnięcie w drugiej rundzie kwalifikacji gdzie też może być nierozstawiona…

Co do wyników Polski. Polska w tym sezonie zdobyła 5,500 punktu. Jak pokazuje poniższe zestawienie wśród krajów zajmujących miejsca 15-28 tylko Norwegia zdobyła więcej(znacznie więcej) i Dania zdobyła taki wynik jak Polska.

Tegoroczny sezon pucharowy dobiega końca. Czas otworzyć temat „Ranking krajowy, ranking klubowy 2016/2017”.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź
Narzędzia tematu
Tryby wyświetlania

Zasady wysyłania postów