The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Na kogo zagłosujesz w wyborach prezydenckich?
Andrzej Duda 147 85,96%
Bronisław Komorowski 24 14,04%
Głosujących: 171. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
TSWthedues
Senior Member

Od: 07.2011

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 07.05.2015, 20:45
ladek1989 napisał(a):Wyświetl post
Jak dla mnie to Duda wypadł słabo. Dużo gadania o niczym, nie odpowiadał na pytania tylko umiejętnie uciekał od odpowiedzi, szczególnie przy pytaniach o środki, które miałby zrównoważyć koszty obniżenia wieku emerytalnego. Prezencję i tzw. gadane ma dobre, ale jeśli chodzi o merytorykę to mnie nie przekonał.
Przecież na to pytanie umiejętnie odpowiedział (na ile oczywiście może), że ma zamiar dobrać się do wielkich korporacji, które nie płacą podatku albo do banków, które umiejętnie odprowadzają pieniądze. Poza tym nie jest do końca powiedziane, czy wiek zostanie obniżony wszystkim a np będzie liczył się staż pracy, To nie Duda będzie wymyślał jak ma się to stać a właśnie eksperci, których ma powołać i będzie to ich zdanie (chyba, że uważasz słowa Balcerowicza za prawdę objawioną ). Dodatkowo fajnie odpowiedział, że od 8 lat mówi się tylko, że nic się nie da zrobić, że trza ludziom tylko zabierać i podnosić podatki! tak robił i będzie robił ten rząd. tzw. NIEDASIZM!

Każdy Prezydent musi mieć gadane, obecny bez kartki nawet tego nie potrafi a później ludzie śmieją się jak słyszą brednie o ofiarach Żołnierzy Wyklętych, albo jak w kwestii wyprawy japońskiej, gdzie całemu światu przedstawia wykrzykując słowa o Szogunie mówiąc o Generale tj. doradcy w sprawach wojskowych.

Ja uważam, że odpowiadał na wszystkie zadanie pytania zarówno w sprawie In vitro oraz w sprawie SKOK-ów, niestety Olejnikowa czy Pochanke próbowały go zdyskredytować wypowiedziami J. Kaczyńskiego czy też innych polityków PISu zapominając, że to on a nie oni startują na Urząd Prezydenta. Ciekaw jestem czy jutro na tej ich pseudodebacie znajdą się pytania o WSI czy o rozmowach przy ośmiorniczkach nagrane przez kelnerów tudzież co sądzi o słowach Pana byłego Ministra MSW Sienkiewicza Juniora(jak go określa Kukiz) o Państwie Polskim czyli, że istnieje tylko teoretycznie.
Ostatnio edytowane przez TSWthedues : 07.05.2015 o godz. 20:50.
Odpowiedz cytując
ladek1989
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 07.05.2015, 21:56
TSWthedues napisał(a):Wyświetl post
Przecież na to pytanie umiejętnie odpowiedział (na ile oczywiście może), że ma zamiar dobrać się do wielkich korporacji, które nie płacą podatku albo do banków, które umiejętnie odprowadzają pieniądze. Poza tym nie jest do końca powiedziane, czy wiek zostanie obniżony wszystkim a np będzie liczył się staż pracy, To nie Duda będzie wymyślał jak ma się to stać a właśnie eksperci, których ma powołać i będzie to ich zdanie (chyba, że uważasz słowa Balcerowicza za prawdę objawioną ). Dodatkowo fajnie odpowiedział, że od 8 lat mówi się tylko, że nic się nie da zrobić, że trza ludziom tylko zabierać i podnosić podatki! tak robił i będzie robił ten rząd. tzw. NIEDASIZM!

Każdy Prezydent musi mieć gadane, obecny bez kartki nawet tego nie potrafi a później ludzie śmieją się jak słyszą brednie o ofiarach Żołnierzy Wyklętych, albo jak w kwestii wyprawy japońskiej, gdzie całemu światu przedstawia wykrzykując słowa o Szogunie mówiąc o Generale tj. doradcy w sprawach wojskowych.

Ja uważam, że odpowiadał na wszystkie zadanie pytania zarówno w sprawie In vitro oraz w sprawie SKOK-ów, niestety Olejnikowa czy Pochanke próbowały go zdyskredytować wypowiedziami J. Kaczyńskiego czy też innych polityków PISu zapominając, że to on a nie oni startują na Urząd Prezydenta. Ciekaw jestem czy jutro na tej ich pseudodebacie znajdą się pytania o WSI czy o rozmowach przy ośmiorniczkach nagrane przez kelnerów tudzież co sądzi o słowach Pana byłego Ministra MSW Sienkiewicza Juniora(jak go określa Kukiz) o Państwie Polskim czyli, że istnieje tylko teoretycznie.
Najwidoczniej każdy ma różne odczucia i inaczej odbiera ludzi-takie prawo natury
Mnie po prostu wkurza jak politycy nie potrafią odpowiadać wprost, krótkimi słowami i konkretnie na postawione pytania. Wiem, że to taka rola polityków a ja cenię konkretnych ludzi, dlatego tak to odbieram.
Co do proponowanych rozwiązań w sferze opodatkowania banków i korporacji-nie wierzę w skuteczność tego. Zawsze się znajdzie jakiś sposób na optymalizację podatkową, albo koszta (szczególnie w przypadku banków zostaną przerzucone na klientów). W rezultacie ewentualne wpływy nie zrekompensują wydatków związanych z obniżeniem wieku emerytalnego. Co do eskpertów-obecny rząd też korzysta z ich usług. Jednakże to co mówią eksperci a to jak się w praktyce stosuje by realizować cele polityczne to 2 różne sfery. Z tego co się orientuję to większość ekonomistów uważa, że wszystkie obietnice związane z np. obniżeniem wieku emerytalnego czy 500 zł dla rodzin na dziecko muszą być sfinansowane przez albo ograniczenie wydatków albo wzrost podatków.
To co napisałeś, że prezydent musi mieć gadane i potrafić się zachować z klasą-pełna zgoda.
Odpowiedz cytując
TSWthedues
Senior Member

Od: 07.2011

Stary 07.05.2015, 22:27
ladek1989 napisał(a):Wyświetl post
Co do proponowanych rozwiązań w sferze opodatkowania banków i korporacji-nie wierzę w skuteczność tego. Zawsze się znajdzie jakiś sposób na optymalizację podatkową, albo koszta (szczególnie w przypadku banków zostaną przerzucone na klientów). W rezultacie ewentualne wpływy nie zrekompensują wydatków związanych z obniżeniem wieku emerytalnego. Co do eskpertów-obecny rząd też korzysta z ich usług. Jednakże to co mówią eksperci a to jak się w praktyce stosuje by realizować cele polityczne to 2 różne sfery.
Pamiętam jak podczas debaty Duda powoływał się na Węgry i sposób prowadzenia (Podkreślam) Polityki gospodarczej tego kraju. Może to jest jeden z elementów układanki, który pozwoli na dodatkowe koszty obsługi obietnic. Nie znam się nie wiem, nie jestem ekonomistą. Nie mam pojęcia gdzie te pieniądze znaleźć. Oczywiście, zgadam sie z Tobą, że po stronie rządowej są eksperci, ale czy oni - politycy wymagają od nich pomysłów? przecież łatwiej jest podpisać ustawę podwyższającą podatek niż szukać innych rozwiązań. Jeśli prześledzimy 5 lat obecnej Prezydentury i 8 lat rządów to czy przez ten czas przeprowadziliśmy jakieś reformy? Nie ma woli i chęci, żeby cokolwiek zmieniać bo jak to określił nam Prezydent jest super a narzekają tylko smerfy marudy.

W każdym bądź razie nie namawiam nikogo na głosowanie na Dude czy innego kandydata to jest sprawa sumienia i określonych poglądów. Dla mnie i tak najważniejsze będą wybory parlamentarne i chyba pierwszy raz w życiu zamierzam przeczytać programy wyborcze(od deski do deski) aby zobaczyć co mają nam partie do zaproponowania i jak chcą zrealizować swoje obietnice. Prezydent w obecnym kształcie(jeśli by wygrał Duda czy inny kandydat spoza PO) nic nie zmieni bo napotka grubą ścianę(Rząd).
Odpowiedz cytując
ladek1989
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 07.05.2015, 22:58
TSWthedues napisał(a):Wyświetl post
Pamiętam jak podczas debaty Duda powoływał się na Węgry i sposób prowadzenia (Podkreślam) Polityki gospodarczej tego kraju. Może to jest jeden z elementów układanki, który pozwoli na dodatkowe koszty obsługi obietnic. Nie znam się nie wiem, nie jestem ekonomistą. Nie mam pojęcia gdzie te pieniądze znaleźć. Oczywiście, zgadam sie z Tobą, że po stronie rządowej są eksperci, ale czy oni - politycy wymagają od nich pomysłów? przecież łatwiej jest podpisać ustawę podwyższającą podatek niż szukać innych rozwiązań. Jeśli prześledzimy 5 lat obecnej Prezydentury i 8 lat rządów to czy przez ten czas przeprowadziliśmy jakieś reformy? Nie ma woli i chęci, żeby cokolwiek zmieniać bo jak to określił nam Prezydent jest super a narzekają tylko smerfy marudy.

W każdym bądź razie nie namawiam nikogo na głosowanie na Dude czy innego kandydata to jest sprawa sumienia i określonych poglądów. Dla mnie i tak najważniejsze będą wybory parlamentarne i chyba pierwszy raz w życiu zamierzam przeczytać programy wyborcze(od deski do deski) aby zobaczyć co mają nam partie do zaproponowania i jak chcą zrealizować swoje obietnice. Prezydent w obecnym kształcie(jeśli by wygrał Duda czy inny kandydat spoza PO) nic nie zmieni bo napotka grubą ścianę(Rząd).

Wiesz co, ja byłbym dość ostrożny w przenoszeniu rozwiązań z innych krajów. Oczywiście, pewnie dużo z nich może okazać się strzałem w 10. Jednakże każdy kraj ma inną ludność pod względem liczb czy demografii, inną gospodarkę, inną kulturę gospodarczą etc i pewne rozwiązania mogą się po prostu nie sprawdzić albo sprawdzić ze słabym efektem. Tak zawsze mnie śmieszyły hasła o drugiej Irlandii, Japonii czy Węgrzech rzucane przez naszych polików.
Reformy były zrobione, głównie te które ludziom się nie podobają-jak ten wiek emerytalny
To, że za każdego prezydenta jest super to tradycja. Kto nim nie był to się chwalił-kolejne odwieczne prawo polityki-mów o sukcesach, szukaj ich na siłę, naginaj fakty a o porażkach i wpadkach cicho sza.
O wyborach parlamentarnych to się boję myśleć

pozdrawiam
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź
Narzędzia tematu
Tryby wyświetlania

Zasady wysyłania postów