The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
bridgeburner
Senior Member

Od: 06.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 22.10.2017, 19:41
wez sie nie wyglupiaj
jakosci w rozegraniu i pomyslu nam zabraklo a nie wpływu sedziego
najbardzie kontrowersyjna(wlaciwie to nie tyle kontrowersyjna co ewidentny karny) to było jak Ivan chcial rozerwac koszulke Niezgodzie
"Czy mogłem sie cofnąć - cofnąć do czego, do kogo, do jakiego mnie ? Nie ma żadnego momentu w przeszłości, który, cudownie zmieniony, odwróciłby bieg mojego życia, żadnej katastrofy, która mi sie przydarzyła, wskutek czego jestem inny, niż byc powinieniem; niczego takiego nie potrafie wskazać"
Odpowiedz cytując
xanti1906
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 22.10.2017, 21:06
Polecam oglądnąć raz jeszcze i policzyć wszystkie faule legionistów, które kwalifikują się na kartkę żółtą.
Ktoś uważa, że nie było faulu na Boguskim?
Ktoś uważa, że nie było nieodgwizdywanych fauli na Wiślakach?
W którym podpunkcie się wygłupiam?

Poza tym nigdzie nie wspomniałem o naszej grze, a temat to "Wisła vs pzpn".
Odpowiedz cytując
czaro
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 22.10.2017, 23:16
xanti1906 napisał(a):Wyświetl post
Ktoś uważa, że nie było faulu na Boguskim?
Ja.
10 znaków
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
Odpowiedz cytując
dynek.pl
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 22.10.2017, 23:22
Mielismy szczęście, że faulu Gonzaleza na Niezgodzie w I połowie nie sprawdzali bo to była taka sama sytuacja za jaką dostaliśmy karnego we Wrocławiu.
Puchar jest na5z!
Odpowiedz cytując
funkykoval
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2005

Stary 22.10.2017, 23:48
I tak jak we Wrocławiu tak i w tym przypadku powiedziałbym ze taki karny z dupy, bo jeżeli to był karny to i na Boguski i na Gonzalezie tez, a ręka Hlouska ewidentna. Podejrzewam, ze jeszcze kilka takich sytuacji w obu polach kafnych było i sędzia Frankowski spokojnie mógł odgwizdać ich 6-7, byłoby wesoło, albo przy każdej sytuacji piłkarze powinni wołać o var mecz będzie trwał 120 minut bo w każdej sytuacji 5 na VAR schodziloby
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Odpowiedz cytując
swiety37
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 23.10.2017, 06:49
Jeżeli to co zrobił malarz Ivanowi jest zgodne z przepisami, to przepisy są po prostu złe... Przecież jakby Ivan miał mocno wbite korki w murawę to mógł mu malarz karierę skończyć i co ma do tego, że zagrał już piłkę? Za brutalne wejścia bez piłki to są czerwone kartki.... ehhh....
Na Boguskim karnego być nie powinno. Na niezgodzie już bardziej, ale też raczej nie.
Nie widziałem powtórek jeszcze, ale jeżeli hlousek zagrał ręką to powinien być karny i spalony nie ma nic do tego. Odgwizduje się dopiero jak zawodnik będący na pozycji spalonej do tej piłki dopadnie, więc biorąc kolejność zdarzeń to ręka była pierwsza. Poza tym za hlouskiem był jeszcze jeden Wiślak nie na spalonym, do którego ta piłka mogła być grana.
No i jeszcze brak żółtek za taktyczne faule w pierwszej połowie dla judaszyńskiego i guilerme, przez co w drugiej połowie mogli taktycznie faulować (za co judaszyński ponownie nie zobaczył kartki). No i oczywiscie brak żółtej dla jodłowca...
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Od: 11.2016

Stary 23.10.2017, 09:04
czy Weszło dalej publikuje tę niewydrukowaną tabelę, komu sędzia pomógł/zaszkodził ?
bo jeśli tak , to niech któryś z piewców teorii spiskowych przysiądzie na kilka chwil i sprawdzi statystyki z ostatnich powiedzmy 5 sezonów jak to wyglądało w przypadku Legii na tle ekstraklasowej średniej i przedstawi wreszcie jakiś konkret

największy błąd sędziego to jak się wy.......ił o własne nogi

natomiast sam VAR , to wydaje mi sie że łysy Gianni się z tego wycofa po polskim eksperymencie , bo raczej go kompromitujemy, bo póki co w naszym wykonaniu wychodzi z tego loteria prawie pół na pół czyli na to samo wychodzi co zdanie się na sędziego głównego tylko dłużej trwa...
Odpowiedz cytując
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Od: 01.2015

Stary 23.10.2017, 11:16
Mowisz, masz. Wiadomo, ze to nie jest obiektywne... ale polecam sprawdzic jaka roznica punktow Legia w dwich ostatnich sezonach zdobywala tytul W tym, w ktorym mistrzostwo zdobyl Lech sami spartaczyli bo wylozyli sie w przedostatniej kolejce. Szczegolnie ciekawie wyglada Jagiellonia

Ostatnio edytowane przez wiesniak842 : 23.10.2017 o godz. 11:19.
Odpowiedz cytując
Snow
Ave Wisła!

Od: 09.2003

Stary 23.10.2017, 11:20
Oprocz przekrecania na korzysc legiunii, trzeba spojrzec np. na Jage.
Byla glownym kontrkandydatem do mistrza w ostatnim sezonie - stad ostatnie miejsce.
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Stary 23.10.2017, 11:28
odszczekuje
Odpowiedz cytując
Garret
Senior Member

Od: 04.2005

Stary 23.10.2017, 11:46
Cytat:
No i jeszcze brak żółtek za taktyczne faule w pierwszej połowie
To mnie wczoraj irytowało najbardziej, dobre kilka razy nasi zawodnicy byli w chamski i celowy sposób przytrzymywani, gdy wychodzili na dobrą pozycję/zaczynali kontratak/starali się do kogoś dograć, ale utrzymywali się przy piłce, sędzia dawał przywilej korzyści - i niby wszystko do tej pory dobrze, z tym że po zakończeniu akcji arbiter do faulu kompletnie nie wracał i nie wlepiał Legionistom w 100% zasłużonej żółtej kartki.

Środek pola Warszawiaków nie mógłby grać przez cały mecz tak jak wczoraj, gdyby Frankowski nie był wczoraj tak pobłażliwy.

W ogóle słabo poprowadzony mecz, trzy mocne kontrowersje (dla mnie na bank karny po faulu na Niezgodzie i po interwencji Malarza, pitolenie Stempniewskiego mnie w ogóle nie przekonuje, za taki atak w środku pola byłby rzut wolny i pewnie jeszcze kara indywidualna), kto wyznacza na takie spotkanie Frankowskiego?
Odpowiedz cytując
crux.a
Senior Member

Od: 02.2011

Stary 23.10.2017, 20:11
Moim zdaniem faul na Boguskim był ewidentny. Owszem, Jodłowiec (Jędrzejczyk?) dziubnął piłkę, zanim kopnął Rafała, ale dziubnął ją tak lekko, że gdyby następnie nie kopnął Rafała, to Rafał by się przy piłce utrzymał.

Ręka Hlouska i spalony. Wydaje mi się, że znowu karny. Jeśli by to nie była ręka, tylko faul na którymś z naszych, to też byłby spalony?

Karny za faule Gonzaleza na Niezgodzie i Malarza na Gonzalezie też trzeba było gwizdnąć.

Do tego mnóstwo drobniejszych "przysług" Frankowskiego dla Legii. Ale nic. DObrze, że nie jestem kibicem Piasta albo Jagiellonii.
Odpowiedz cytując
Griszka30KR
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 23.10.2017, 21:48
crux.a napisał(a):Wyświetl post
Moim zdaniem faul na Boguskim był ewidentny. Owszem, Jodłowiec (Jędrzejczyk?) dziubnął piłkę, zanim kopnął Rafała, ale dziubnął ją tak lekko, że gdyby następnie nie kopnął Rafała, to Rafał by się przy piłce utrzymał.
Daj pas,nie wiesz dokładnie kto(bo to był akurat Kucharczyk),ale faul był.Trącił pierwszy piłkę.Boguś poczuł kontakt(nie utrzymałby się ,bo już piłkę stracił,wiec przy czym miał się utrzymać?) i teatralnie się wywrócił.Na powtórce niestety chyba ten teatr był dodatkową okolicznością dlaczego sędzia podjął taką a nie inna decyzje.Notabene wtedy byłaby tez druga żółta i w konsekwencji czerwona kartka dla Kucharczyka...
Ostatnio edytowane przez Griszka30KR : 23.10.2017 o godz. 21:54.
Bednarz=Landryna=......
Odpowiedz cytując
funkykoval
Socios Wisła Kraków

Stary 23.10.2017, 21:06
Ciekawe jak komisja Legii oceniłaby wejście Jodłowca w Lloncha - faul taktyczny a koleś w ogóle nie zainteresowany piłka tylko wywaleniem Lloncha - Frankowski nawet sie kutas niezajaknal....
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 23.10.2017, 21:21
Skoro ten temat odżył to pytanko, ktoś się orientuje jakie będą kary za rzucanie z trybun przy rogach L.?
Odpowiedz cytując
tsw biała gwiazda
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 23.10.2017, 21:56
Karnego na Boguskim absolutnie nie było. Kucharczyk wybił piłkę, następnie Boguski potknął się o jego nogę. Sytuację Malarz Ivan ciężko ocenić, więc też raczej bym nie odgwizdał. W pierwszej połowie gdyby piłka nie została wcześniej przecięta to 11 dla ległej. Natomiast sytuacja z ręką to ewidentny karny, piłka leciała w stronę Wojtkowskiego tylko House trącił ją ramieniem.
Odpowiedz cytując
funkykoval
Socios Wisła Kraków

Stary 24.10.2017, 13:55
Najpierw trącił piłkę Boguski, potem Kucharczyk, który trącił piłkę, ale nie na tyle mocno, żeby zmienił się lot piłki, a Boguski jakby go nie trącił go Kucharczyk miał szanse dojść do podania i tyle. Zawsze genialny "Pan Sławek" twierdzi, że przy takiej sytuacji (wybicie piłki przez faulującego w polu karnym) należy brać pod uwagę, czy faulowany ma szansę dojść do piłki - no chyba, że faulował Legionista. Oczywiście kontakt był żałosny, a teatralność upadku niewspółmierna - jednak porównajcie to do słynnego karnego na Chrapku - tam nie dość że nie było kontaktu, to jeszcze Chrapek stał tyłem do bramki, więc szans na oddanie strzału wielkich nie miał...
Ciekawi mnie jak to będzie teraz - przy każdej takiej sytuacji 10 piłkarzy obstąpi sędziego i zażąda VAR ? Sędzia Kucharczyk od razu zadysponował VAR......
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 24.10.2017, 14:47
Jak dla mnie, po obejrzeniu powtórek, to Boguski zaczął przewracać się jeszcze zanim Kucharczyk trącił swoją nogą o nogę Rafała.
Pewnie wiało...
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Stary 24.10.2017, 15:28
"sędzia by sie wybronił"

ciekawsza sprawa intepretacyjnie z tą ręką Hlouska, jest tu ktoś kto dobrze ogarnia przepisy ?
Odpowiedz cytując
funkykoval
Socios Wisła Kraków

Stary 24.10.2017, 16:47
Zasady gry na bieżący sezon nie rozpatrują tej sytuacji, ale rozpatrują sytuacje dotycząca faulu. Art 11 przepisów.
Jeżeli zawodnik jest na.pozycji spalonej i przed zagraniem piłki zostanie sfaulowany to mimo ze był na pozycji spalonej dyktuje sie rzut wolny bezpośredni, a jeżeli faul nastąpił po zagraniu zawodnika będącego na pozycji spalonej nie gwiżdże sie faulu tylko spalonego.
Idąc tym tropem - Carlitos był na pozycji spalonej art 11 pkt 1, ale nie spełnia warunków z art 11 pkt czyli spalonego. Zagranie piłki ręka prze Hlouska było przed tym jak piłka dotarła do Carlitosa....
wg mnie karny zgodnie z przepisami, a osytuacji ze sfaulowaniem zawodnika będącego na pozycji spalonej przed dojściem do piłki w C + mówił „Pan Sławek” kiedyś
Odpowiedz cytując
brylant17
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 25.10.2017, 08:50
Nie rozumiecie,że Legii nie można krzywdzić ?
Piggy oddaj hajs
Odpowiedz cytując
tropik
Member

Od: 07.2011

Stary 25.10.2017, 13:11
brylant17 napisał(a):Wyświetl post
Nie rozumiecie,że Legii nie można krzywdzić ?
I pewnie dlatego Legia jest najbardziej pokrzywdzoną drużyną w tym sezonie?!

Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2016

Stary 25.10.2017, 13:28
tropik napisał(a):Wyświetl post
I pewnie dlatego Legia jest najbardziej pokrzywdzoną drużyną w tym sezonie?!
Nie, nie jest. Abstrahując już od obiektywizmu Wesz(L)o w stosunku do Legii i ich powszechnie znanych problemów ze znajomością przepisów czy wątpliwych założeń, z wklejonej tabelki wynika, że zdaniem prowadzących "niewydrukowaną tabelę" Legia w tym sezonie na pomyłkach sędziowskich straciła 1 (słownie: jeden) punkt.
Najbardziej pokrzywdzony jest Piast, który w tym samym okresie stracił wg Wesz(L)o punktów 6 (słownie: sześć).

Co do odwiecznych sporów o to, czy sędziowie pomagają Legii, to mają one swój własny wymiar w konfrontacjach "podwyższonego ryzyka" z Wisłą, Lechem czy Jagiellonią. Stworzenie np. takiej niewydrukowanej tabeli tylko dla tych meczów byłoby dla Legii druzgocące. W ostatniej dekadzie historia meczów np. Wisły z Legią jest bowiem taka, że średnio co drugi-trzeci mecz jest jakaś, delikatnie rzecz ujmując, "kontrowersja" wpływająca na obraz meczu. A to bramka po metrowym aucie, a to po metrowym spalonym, a to niepodyktowane karne.
Odpowiedz cytując
Barti
Socios Wisła Kraków

Od: 04.2011

Stary 25.10.2017, 13:32
Rozumiem, że sędzia pomógł w przypadku Twojej (L), to chodzi o mecz niedzielni z Wisłą? Kto to układa? Stanowski? I żeby było jasne, nie uważam Wisły za pokrzywdzoną. Nie mam kompleksów.
"Gdyby nie słupek, gdyby nie poprzeczka
Gdyby się nie przewrócił, byłaby rzecz wielka
Gdyby to najczęstsze słowo polskie
Gdyby mama miała ...., to by była ojcem"
Odpowiedz cytując
brylant17
Senior Member

Stary 25.10.2017, 19:43
tropik Poprzedni sezon coś ci mówi ?
Piggy oddaj hajs
Odpowiedz cytując
bombalina
Junior Member

Od: 10.2012

Stary 26.10.2017, 09:55
Takie pytanie czy jak wprowadzili VAR to zawodnik który pokazuje sędziemu, że ma skorzystać z VAR nie dostaje obligatoryjnie żółtej kartki? W przypadku Kucharczyka przy akcji z Boguskim byłaby to już 2 żółta ( wcześniej dostał za faul). Jeżeli tak jest, to czy nie powinien zadziałać VAR w związku z tym, że Kucharczyk w konsekwencji dostaje ewidentną czerwoną kartkę ?
Odpowiedz cytując
funkykoval
Socios Wisła Kraków

Stary 27.10.2017, 08:33
@Barti
Też nie mam kompleksów w stosunku do "Ległonistów" ale skoro jest konkretny przepis dotyczący spalonego i zagranie ręką Hlouska powinno zostać uznane za zagranie ręką i podyktowany powinien być rzut karny to po prostu stwierdzam, że sędzia Frankowski się obsrał (zrobił to wcześniej przy karnym uchylonym przez Kucharczyka).
Art. 11 odnosi się wprawdzie do faulu, ale ....
Jeżeli zawodnik przebywający na pozycji spalonej porusza się w kierunku piłki z intencją zagrania piłki, i zostaje sfaulowany przed tym nim zagrał lub próbował zagrać piłkę, lub przed walką z przeciwnikiem o piłkę, sędzia przerwie grę i ukarze przeciwnika za faul, jako że zaistniał on przed spalonym,
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Stary 27.10.2017, 09:06
tylko że to już trzeba "na gorąco" by posiadać po pierwsze tak dogłębną zznajomość przepisów , a po drugie zdolność do przeprowadzenia takiej interpretacji , dokonania analogii , pod presją czasu, zawodników, i mająć z tyłu głowy perspektywe tłumaczenia sie przed kolegium sędziowskim

łatwiej chyba wytłumaczyć ze nie ma takiego prezpisu więc nie gwizdnałem , niż słuchajcie jest analogiczny przepis do faulu więc pomysłałem sobie że...

dobra , ale teraz wróćmy do meritum
otóż jeśli przyjmiemy założenia że:
- sędziowie w ekstraklasie są stronniczy

i z dwójki opcji (sędziują przeciwko wiśle vs sedziują pod legie) wybierzemy tę sensowneijszą czyli drugą
to w Poznaniu powinniśmy mieć wsparcie VAR
Odpowiedz cytując
brylant17
Senior Member

Stary 04.11.2017, 19:52
Ten var jest śmieszny raz daje raz zabiera qrwaaa
Piggy oddaj hajs
Odpowiedz cytując
czaro
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 04.11.2017, 20:14
Tego drugiego spalonego chyba rzeczywiście nie było, ale nasze karne (zwłaszcza ten pierwszy) też dyskusyjne, więc w sumie na jedno wyszło.
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź
Narzędzia tematu
Tryby wyświetlania

Zasady wysyłania postów