The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: DERBY ZAKOŃCZĄ SIĘ:
ZWYCIĘSTWEM WISŁY! 128 73,99%
PORAŻKĄ PASIASTYCH 45 26,01%
Głosujących: 173. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 29.09.2014, 17:09
Czarny Tydzień

Zacznę od tego że jak niektórzy nie lubią poniedziałku, ja nie lubię derbów. Tak nie lubię, i nie chodzi o to że akurat pechowo przegraliśmy, ale o to że nic nie możemy wygrać. Jak zremisujemy, to porażka - bo parchy słabe itd. Jak wygramy 1-0 po bezbarwnej grze... powinniśmy ich roznieść 3-0 bo parchy słabe itd.
A jak przegramy (nawet tak pechowo) to dramat - niektórzy by chcieli robić rewolucję w klubie. Ta jedna porażka kładzie się cieniem na całym sezonie.

Zawsze myślałem że derby to całe życie dla zakompleksionych parchów, którzy wolą spaść do I ligi byle wygrać w derbach. Nie znaczy że nie boli mnie porażka z parchami, ale nie zawsze się wygrywa. Dla mnie ważne kto wygrywa na trybunach i ulicach. (Żeby to piknik jak ja musiał pisać )

Oczywiście że jestem wkurzony porażką w ostatniej akcji meczu, trudno nie być. Ale po burzy...

A teraz na chłodno
1. Mecz walki gdzie powinien być remis, ze wskazaniem na nas. Gra w obronie poza tą 1 sytuacją dobrze wyglądała.

2. Z przodu jak zwykle w ważnych meczach Stilić niewidoczny. Widać jest dobry jak ma dużo miejsca. Jak nie ma znika. (Wiadomo dlaczego nie zrobił większej kariery). Poza nim inni też nie zagrali lepiej. Słabo z przodu.

3. Wielu pisze że jak byśmy zagrali ofensywnie to byśmy wygrali. Nie zgodzę się z tym. Parchy zagrały jak Podbeskidzie Ojrzyńskiego... a z tego co pamiętam nasi "wirtuozi" grają jeszcze gorzej z tak twardo grającym przeciwnikiem. Myślę że wynik nie byłby lepszy gdybyśmy cały mecz chcieli grać otwarty futbol. Natomiast zgodzę się z tym, że jak graliśmy z 2 defensywnymi pomocnikami, to lepiej było zagrać 2 napastnikami.

4. Pisanie że te parchy są najsłabsze w erze Filipiaka to jakiś żart. Są mocniejsi i mają w przeciwieństwie do Stawowego trenera który zmienia taktykę pod rywala. (Szkoda że pożegnali Stawowego pod koniec poprzedniego sezonu, bo pewnie graliby teraz w I lidze). Kadrowo parchy to około 8-9 miejsce.

5. Tak jak pisałem kilka razy, kadrowo jesteśmy tak na 5 miejsce a nie na 2 i 3. Niektórzy ulegli iluzji po meczu w Szczecinie i pokonaniu słabej Pogoni 3-0 że jesteśmy wręcz równorzędnym rywalem dla Legii czy Amici. Życie pokazało że nie jesteśmy. I tego się trzymajmy, przynajmniej nie będzie płaczu i dużych rozczarowań

6. Nasi piłkarze walczyli, akurat braku zaangażowania i walki nie można im odmówić.

I na koniec marzenie. Kiedy ostatnio parchy wygrały z Nami u siebie 1-0... to spadły do I ligi
(Może historia znowu się powtórzy?)
Ostatnio edytowane przez Ogryzek : 29.09.2014 o godz. 17:25.
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
kerim1906
Banita

Od: 04.2014

Stary 29.09.2014, 17:27
ABGwislakABG napisał(a):Wyświetl post
Byl. Sprawdzali to w studio. Juz nie macie sie czego czepiac.
widziałeś? piłkę w bramce za linią?ja nie widziałem a mają 20 kamer, w studio chłopcy kanalowcy wszystko Ci pokażą co pasuje im pod tezę, ja pamiętam jak to pokazywali , nie wiedzieć czemu smokowski trzy razy mówił , kaziu patrz teraz, patrz teraz..., może i była bramka ale czy nie dziwne jest mając tyle kamer kanalowcy tego nie pokazali , tylko jekirś pseudokosmosy?
Odpowiedz cytując
Rob_Zombie
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 29.09.2014, 17:35
Ogryzek napisał(a):Wyświetl post
I na koniec marzenie. Kiedy ostatnio parchy wygrały z Nami u siebie 1-0... to spadły do I ligi
(Może historia znowu się powtórzy?)
Akurat tego nie życzyłbym przede wszystkim NAM. Niech gniją w dole tabeli jak to mają w zwyczaju, bo derby to frekwencja, a frekwencja to kasa, a kasa... no wiadomo, potrzebna od zaraz.
"(...)Był oskarżony o organizowanie w sezonie 2003/2004 wśród piłkarzy zrzutki pieniędzy, z których później opłacali sędziów pomagających Kolporterowi Koronie w awansie do II ligi. W trakcie śledztwa prowadzonego w ubiegłym roku przez wrocławską prokuraturę obaj przyznali się do winy(...)"
"(...)wciągał w handel meczami i młodych, i starych, i Polaków, i obcokrajowców, i tych, którzy na kupowanie wyników mieli, i tych, którzy nie mieli (tym przecież pożyczał).(...)"
Odpowiedz cytując
kot
Senior Member

Od: 04.2003

Stary 29.09.2014, 17:46
KOALIK napisał(a):Wyświetl post
Minęło już wiele godzin po meczu i nie ma żadnych reakcji.
Noż przecież jeszcze parę dni temu Smuda był liderem Ekstraklasy. To piłkarzyki w kilka dni przegrali 3 mecze i Wisła jest 5 z 2 punktową stratą do lidera. Na co Ty liczyłeś Skład jest lepszy od Legii Chyba lecisz razem z Cupiałem, balonem, jak to określił Białoński- w stronę LM, cokolwiek ten skrót oznacza, bo raczej nie Liga Mistrzów. Czyżby Wisła już miała ten sławetny "kłopot" bogactwa Owszem, że z Jagą trzeba wygrać przy R22, ale nie przesadzajmy.

Słyszeliśmy wszyscy, że nowy prezes Wisły, ma rozpocząć pracę od nowej rundy. Jakoś trudno mi uwierzyć, że szykuje się powtórka z Basałaja i nawiedzą nas "nowi" Holendrzy z armią nowych piłkarzy i celem LM natychmiast. Póki co może trochę pokory i szacunku dla Smudy, że w czasie totalnej rozpierduchy klubu przez Bednarza, zachował klub w bezpiecznym od spadku miejscu. Czy niczego Was przeszłość nie nauczyła ? Jakiego widzicie zmiennika, gwarantującego zachowanie pozycji Wisły do czasu choćby nowego prezesa i jego wizji Wisły Kiedyś Smuda z Piechniczkiem grzmieli, że za połowe kasy Holendrów zdobyli by mistrza i weszli do LM. Słychać teraz głosy, że za połowę kasy Smudy, inne wynalazki, nie wiem nawet co by osiągnęły ? Opanujcie się ludziska, bo niedługo połowy tych połówek kasy, nie starczą nawet na asystenta trenera. Zmianom na lepsze, zawsze powiem tak, ale za tym muszą iść pieniądze a nie szukanie skarbów na śmietniku i kolejnego cudotwórcy. Na świecie a zwłaszcza w Polsce jest masa cudotwórców, profesjonaliści zaś nie przyjmują oferty bez urealnienia przez klub celów przed nimi stawianych. Czy nasze mocarstwowe plany mają już szanse na realne ich podstawy

Wisła najbardziej potrzebuje transferów a nie piłkarzy z odzysku i wyłącznie za darmo, jeśli komukolwiek w tym klubie marzy się powrót do przeszłości. Fajnie jest planować o kolejnym zamachu na mistrza i kasę z LM, ale czas wreszcie na stabilizację tych celów a nie na kolejną sztukę na raz.
Ostatnio edytowane przez kot : 29.09.2014 o godz. 18:01.
Nie ma rzeczy niemożliwych.
Odpowiedz cytując
Dive Pirate
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 29.09.2014, 17:50
silver03 napisał(a):Wyświetl post
Derby zaj.e.ba.ł głównie Smuda. Zamiast grać swoje piłką, klepą itd. To graliśmy to co chciała craxa, czyli siłowo, kopanina, przepychanki itd. Wszystko funkcjonowało ładnie oprócz ofensywy, bo Stilić został skasowany w środku i brakowało (o dziwo) Garguły, żeby zdjąć z niego obstawę. Tak było jeb.a.nie, że Smuda nie dostosowuje taktyki do rywala... to teraz widać, że w PL nie warto, trzeba było grać swoje.
Smuda zaczął coś zmieniać ale troszkę na opak, z legła prosiło się o dwóch DM a z craxą powinniśmy grać swoje, lub widząc co się dzieje jeśli już zaczął z dwoma DM powinien wpuścić w przerwie Stępińskiego lub Gargułę żeby Brożek i Semir mieli z kim pograć, może nawet obu widząc jaką murarkę gra cracovia. Wróci Ostoja będzie lepiej bo gość potrafi coś zagrać do przodu w przeciwieństwie do Dudki i Alana.

Absolutnie nie jestem za zmianą trenera w tym momencie ani nawet w przerwie, Smuda powinien dograć sezon do końca i wtedy można go podsumować.
Odpowiedz cytując
!!IRIVER!!
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 29.09.2014, 18:27
kerim1906 napisał(a):Wyświetl post
widziałeś? piłkę w bramce za linią?ja nie widziałem a mają 20 kamer, w studio chłopcy kanalowcy wszystko Ci pokażą co pasuje im pod tezę, ja pamiętam jak to pokazywali , nie wiedzieć czemu smokowski trzy razy mówił , kaziu patrz teraz, patrz teraz..., może i była bramka ale czy nie dziwne jest mając tyle kamer kanalowcy tego nie pokazali , tylko jekirś pseudokosmosy?
Było jedno ujęcie na którym widać, że piłka przekroczyła linię. Faktem jest jednak, że sędzia - tak jak powiedzieli w studio - podjął decyzję na czuja, bo inaczej się nie dało. Gdyby gola nie uznał, to nikt - poza żydami - nie miałby do niego pretensji. Na tę decyzję złożyło się raczej położenie Buchalika, bo jednak był ewidentnie za linią. Nie zmienia to wszystko faktu, że "goal-line technology" potrzebna od zaraz. Takie akcje i w ten sposób zdobywane punkty mogą dawać czasem utrzymanie/mistrzostwo, a skoro technika idzie do przodu, to czemu z niej nie korzystać? Oh, wait... nie byłoby miejsca na manipulację, gdyby grały święte krowy, jak Legia.
Inną sprawą jest, że Covilo nie powinien był już daaawno dawno być na boisku. Później również i Bury zasłużył na czerwo. Generalnie, sędziowanie było pod jednym względem skandaliczne - sędzia w ogóle w pierwszej połowie nie pokazał kartek, choć na te zasługiwał choćby Marciniak za celową rękę, no i w ogóle już po jednym-dwóch ostrzejszych faulach powinien był utemperować zawodników (bez względu na barwy).

Oby chamstwem Covilo zajęła się komisja ligi.
Odpowiedz cytując
kerim1906
Banita

Stary 29.09.2014, 18:40
podtrzymuję swoje stwierdzenie , nikt na stadionie nie widział czy był gol, żadna kamera tego nie pokazała, położenie Buchalika to tylko domniemanie, tez mi się wydawało na jednym z ujęć że bramka była , ale naprawdę nie wiemy nic, absolutnie nic , i to jest dla mnie dziwne że kanalowcy mając tyle kamer nie pokazali tego gola, powiedz mi na jakiej podstawie sędzia zaliczył gola jak go nie widział , na czuja jak piszesz, wolne żarty, wcześniej widział jak bośniak chodzi po Jankowskim, widział rękę marciniaka, i nic , a tutaj uznaje gola " na czuja" paradne jak to łatwo wytłumaczyć i wszyscy to łykną , zasad jest prosta , jak nie widze to nie uznaje GOLA, tyle iaż tyle, a jak był to trudno, przesmycki przecież łatwo to wybroni , czyż nie/
Odpowiedz cytując
!!IRIVER!!
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 29.09.2014, 19:40
podtrzymuję swoje stwierdzenie , nikt na stadionie nie widział czy był gol, żadna kamera tego nie pokazała, położenie Buchalika to tylko domniemanie, tez mi się wydawało na jednym z ujęć że bramka była , ale naprawdę nie wiemy nic, absolutnie nic , i to jest dla mnie dziwne że kanalowcy mając tyle kamer nie pokazali tego gola, powiedz mi na jakiej podstawie sędzia zaliczył gola jak go nie widział , na czuja jak piszesz, wolne żarty, wcześniej widział jak bośniak chodzi po Jankowskim, widział rękę marciniaka, i nic , a tutaj uznaje gola " na czuja" paradne jak to łatwo wytłumaczyć i wszyscy to łykną , zasad jest prosta , jak nie widze to nie uznaje GOLA, tyle iaż tyle, a jak był to trudno, przesmycki przecież łatwo to wybroni , czyż nie/
Zgadzam się z tobą, że sędziego wybronią. Jedyne wyjście to dopuszczenie technologii, bo takie sytuacje, choć zdarzają się rzadko, to właśnie kiedy już się zadzieją to mają realny wpływ na wynik.

Co możemy zrobić, jako kibice? Jedynie po raz kolejny dać upust złym emocjom na meczu z Jagą. To ich "houston", też nie wiem na jakiej podstawie to robią, wykazało gola, ale nie było to dla mnie miarodajne. Wg tego piłka WYRAŹNIE przekroczyła linię. Ja na jednym z ujęć dopatrzyłem sie, że piłka linię przekroczyła, ale minimalnie. Sędzia podjął decyzję na podstawie domysłów, no i niestety dla nas była ona taka, że zabrała nam punkty. To jest tak samo jak z minimalnymi ofsajdami, czasem sędziowie puszczają te 10-15 centymetrowe spalone, a czasem gwizdną nawet jak ewidentnie go nie ma.

Bardziej jednak bolą mnie osobiście te braki kartek, w sytuacjach które działy się EWIDENTNIE na jego oczach. Życzyłbym sobie, aby nam sędziowie z Mazowsza przestali prowadzić mecze. Podobnie jak Legii zdaje się nie gwizda nigdy Musiał, tak i nam Marciniak czy Raczkowski nie powinni - i o to klub musi zawalczyć. Czym innym byłoby jeszcze, gdybyśmy byli z Legią na dwóch biegunach tabeli, gdy to czy my, czy oni zdobywają punkty nie miałoby dla nas znaczenia. A nie w sytuacji, kiedy dzielą nas 2 punkty. O ile jeszcze wczoraj fakt, że chłop z Wawy sędziował derby Krakowa jestem w stanie jakoś zrozumieć, o tyle tego że Marciniak z Mazowsza prowadził grę z Legią nie jestem w stanie za chuja pojąć.
Odpowiedz cytując
gooro33
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 29.09.2014, 19:42
Istnieje jedna prawidłowość meczów derbowych... kopaczom sąsiadki zawsze chce się mocniej.. Jak do takiego meczu zmobilizować naszych grajków?

POLSKIE KORZENIE - POLSKI KLUB
...Z tysięcy klubów, ja wybrałem ten,

Ten boski Krakowski nasz TS
I w każdej chwili czy dobrej czy złej,
Będę kochał Wisełkę, na pewno to wiem!!!

Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 29.09.2014, 19:52
gooro33 napisał(a):Wyświetl post
Istnieje jedna prawidłowość meczów derbowych... kopaczom sąsiadki zawsze chce się mocniej.. Jak do takiego meczu zmobilizować naszych grajków?

Zapis w kontrakcie: przegrane derby = brak pensji przez 3 miesiące
Odpowiedz cytując
kerim1906
Banita

Stary 29.09.2014, 19:54
RIVER ten ich kosmos to tylko dla podtrzymania ich racji,ja też miałem wrażenie na jednej z powtórek że była bramka, ale to tylko wrażenie, sędzia nie miał prawa tego uznać bez względu na to czy bramka była czy nie, oni tego po prostu nie widzieli, ja nie ogarniam jakim cudem żadna kamera tego gola nie pokazała
Odpowiedz cytując
maaarcin
Moderator

Od: 11.2002

Stary 29.09.2014, 20:10
Odpowiedz cytując
kerim1906
Banita

Stary 29.09.2014, 20:19
maaarcin napisał(a):Wyświetl post
ok,wygląda że gol był , ale żaden sędzia tego nie widział i nie miał prawa tego uznać, poza tym kanałowy kosmos pokazywał piłkę conajmniej około metra za linią , tutaj wygląda jakby nieznacznie była za linią , ale ciekawe byłoby zobaczyć rzut z góry?
Ostatnio edytowane przez kerim1906 : 29.09.2014 o godz. 20:23.
Odpowiedz cytując
art
Senior Member

Od: 11.2010

Stary 29.09.2014, 20:23
Zobaczcie gdzie jest liniowy, do tego zasłonięty.
Odpowiedz cytując
kerim1906
Banita

Stary 29.09.2014, 20:26
art napisał(a):Wyświetl post
Zobaczcie gdzie jest liniowy, do tego zasłonięty.
a główny który też nic nie widział opierał sie na decyzji bocznego,mina bocznego tuz po meczu bezcenna, chłop nie wiedział co zrobił , ale pewnie czuł że przeciwko Wisle bedzie ok, jak co to przesmycki wybroni
Odpowiedz cytując
shaggy
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 29.09.2014, 20:29
ok,wygląda że gol był , ale żaden sędzia tego nie widział i nie miał prawa tego uznać, poza tym kanałowy kosmos pokazywał piłkę conajmniej około metra za linią , tutaj wygląda jakby nieznacznie była za linią , ale ciekawe byłoby zobaczyć rzut z góry?
To było gwizdaniete na tzw chybil trafil a nuz sie nie pomysle.
Podobnie gwizdano nam w Warszawie 32 cm spalonego Brozka.
Zaden sędzia nie miał prawa w 100% być pewny swojej decyzji. A dlaczego akurat takie sytuacje gwizdane są niekoniecznie po mysli Wisły. Cóż przypadek...?
Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 29.09.2014, 20:30
zasad jest prosta , jak nie widze to nie uznaje GOLA, tyle iaż tyle
Sędzia jest rozliczany z tego czy decyzja była słuszna czy nie i każdy od czasu do czasu musi gwizdać 'na czuja'
Jak ty to sobie wyobrażasz, nie uzna prawidłowego gola i bedzie się tłumaczył?'...eee szefie bo ja nie widziałem'

Z perspektywy fotki, decyzja wygląda na słuszną w tym akurat przypadku, choć oczywiście wolałbym by tego gola nie uznał
A co do meczu - jak się wydaje że coś się zaczyna zazębiać to przychodzi takie coś, jedna wielka chaotyczna kopanina
Franiu?były kontrowersje jak w jakimś meczu pierwszą zmianę zrobił w doliczonym czasie ale gola nie straciliśmy więc wyszło na jego -tu pokombinował tak że PP oddał walkowerem, dorzucił do tego jeszcze 2 w.......e w lidze.
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
kerim1906
Banita

Stary 29.09.2014, 20:33
1q2 nie ma zgody na gwizdanie na czuja , jak nie widzę to gola nie ma, mój błąd że nie widziałem, a co by było jakby piłka w rzucie z góry nie przekroczyła lini
Odpowiedz cytując
arti
Guest

Stary 29.09.2014, 20:34
kot napisał(a):Wyświetl post
Jeszcze raz podkreślę, że z tymi piłkarzami nie ma szans na gre o jakiekolwiek cele poza bezpiecznym środkiem tabeli.
Z niestabilną sytuacją finansową nie ma szans bo nie ma sensu poważna gra o cele pucharowe. Skład jest spokojnie na 3-4 miejsce w tej dziadowskiej lidze.
Apogeum kryzysu było wtedy jak grali Fredek i Sikorski, na szczęście ekipa jest znacząco lepsza niż wtedy choć oczywiście nadal pełna dziur.
Z tęsknotą za Pietią to chyba żartujesz.
Ostatnio edytowane przez arti : 30.09.2014 o godz. 05:19.
Odpowiedz cytując
thechris
Senior Member

Od: 08.2003

Stary 29.09.2014, 21:50
darotsok73 napisał(a):Wyświetl post
Wisełka nie gra nic już od czasów Maaskantowego mistrzostwa.
Bo nie ma kim. A i Maaskantowe MP było specyficzne. Gdy Legia i Lech przegrywali po 11 meczów w 30 kolejkach to wtedy nawet Kirmem można było zdobywać tytuł.
Odpowiedz cytując
Kurz
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 29.09.2014, 22:25
Jeśli ze Smudą to prawda, najwyraźniej życzliwi na 1200% kopią dołki pod trenerem albo Cupiał wciąga taki koks o jakim nigdy nie słyszeliśmy. Niestety, z taką oceną sytuacji daleko nie zajedziemy, ale na pewno jakiś Michniewicz lub Fornalik czeka...
Odpowiedz cytując
Arsenal
Member

Od: 03.2012

Stary 29.09.2014, 23:17
Jeżeli teraz Smuda by został zwolniony runęła by cała drużyna i wszystko co do tej pory jakoś trzymało się w klubie.
Ten zespół budowany od roku ma świetny styl a sam trener wie co ma robić i po prostu nie chce mi się wierzyć jak ludzie chcą wydalenia z klubu trenera który z niczego stworzył jakiś kolektyw,na pewno przeciwnicy Smudy są krótkowzroczni bo ani nie ma kto go zastąpić i też zostało by zachwiane wszystko co do tej pory udało się nam zbudować.
Za duże trzęsienie ziemi w tak źle finansowo klubie...
Odpowiedz cytując
brylant17
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 30.09.2014, 04:59
Jedyne rozwiązanie w takich wypadkach był gol czy nie wprowadzić gol line technology
Piggy oddaj hajs
Odpowiedz cytując
arti
Guest

Stary 30.09.2014, 05:20
brylant17 napisał(a):Wyświetl post
Jedyne rozwiązanie w takich wypadkach był gol czy nie wprowadzić gol line technology
ile kosztuje taka zabawka?
Odpowiedz cytując
Elefant
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 30.09.2014, 07:59
kot napisał(a):Wyświetl post
Noż przecież jeszcze parę dni temu Smuda był liderem Ekstraklasy. To piłkarzyki w kilka dni przegrali 3 mecze i Wisła jest 5 z 2 punktową stratą do lidera. Na co Ty liczyłeś Skład jest lepszy od Legii Chyba lecisz razem z Cupiałem, balonem, jak to określił Białoński- w stronę LM, cokolwiek ten skrót oznacza, bo raczej nie Liga Mistrzów. Czyżby Wisła już miała ten sławetny "kłopot" bogactwa Owszem, że z Jagą trzeba wygrać przy R22, ale nie przesadzajmy.

Słyszeliśmy wszyscy, że nowy prezes Wisły, ma rozpocząć pracę od nowej rundy. Jakoś trudno mi uwierzyć, że szykuje się powtórka z Basałaja i nawiedzą nas "nowi" Holendrzy z armią nowych piłkarzy i celem LM natychmiast. Póki co może trochę pokory i szacunku dla Smudy, że w czasie totalnej rozpierduchy klubu przez Bednarza, zachował klub w bezpiecznym od spadku miejscu. Czy niczego Was przeszłość nie nauczyła ? Jakiego widzicie zmiennika, gwarantującego zachowanie pozycji Wisły do czasu choćby nowego prezesa i jego wizji Wisły Kiedyś Smuda z Piechniczkiem grzmieli, że za połowe kasy Holendrów zdobyli by mistrza i weszli do LM. Słychać teraz głosy, że za połowę kasy Smudy, inne wynalazki, nie wiem nawet co by osiągnęły ? Opanujcie się ludziska, bo niedługo połowy tych połówek kasy, nie starczą nawet na asystenta trenera. Zmianom na lepsze, zawsze powiem tak, ale za tym muszą iść pieniądze a nie szukanie skarbów na śmietniku i kolejnego cudotwórcy. Na świecie a zwłaszcza w Polsce jest masa cudotwórców, profesjonaliści zaś nie przyjmują oferty bez urealnienia przez klub celów przed nimi stawianych. Czy nasze mocarstwowe plany mają już szanse na realne ich podstawy

Wisła najbardziej potrzebuje transferów a nie piłkarzy z odzysku i wyłącznie za darmo, jeśli komukolwiek w tym klubie marzy się powrót do przeszłości. Fajnie jest planować o kolejnym zamachu na mistrza i kasę z LM, ale czas wreszcie na stabilizację tych celów a nie na kolejną sztukę na raz.
O jakim zamachu na LM piszesz ? Mówimy o naszej lidze na razie.

Mit zaszczepiony przez Smudę i Bednarza, że oto Franz czyni wynik ponad stan posiadania piłkarskiego jak widać funkcjonuje i to funkcjonuje bardzo twardo. Jest prawdą, że zebrał on do kupy zespół w pierwszej fazie po przyjściu, jednak w 2014 roku słodkie pierdzenie o składzie który po heroicznej walce ma nam zapewnić miejsce w pierwszej ósemce są tylko zwykła zasłoną dymną dla własnej nieudolności.

Obecnie, na tu i teraz i na tą ligę, mamy skład na pierwszą czwórkę, a sytuacją z rezerwami po przyjściu Guzmicsa i Stępińskiego też nie jest już taka zła. Jeżeli dotknie nas plaga kontuzji czy kartek i będziemy grać juniorami to i owszem, ale póki co gramy żelazną jedenastką. Bajeczki, że zawodnicy nie mogą rozegrać rundy w systemie niedziela/niedziela i są tak zajechani, że po kilku meczach jest spadek formy fizycznej są dobre dla przedszkolaków.

Poza standardowym wyskokiem formy Boguskiego (który raz na dwa lata rozgrywa dwa dobre mecze a tak to nadaje się się na ławkę rezerw) i Stilicia, większość zawodników prezentuje równy trend. Trend spadkowy. Wystarczy popatrzeć na Sarkiego i Donalda, którzy gdy przychodzili do nas prezentowali się całkiem dobrze a teraz są cieniem tamtych piłkarzy. Czekam co się stanie z Guzmicsem.

Problemem ale i paradoksalnie atutem tej jedenastki jest nie to, że nie może ona teraz w tej lidze czegoś dokonać tylko to, że nie jest ona perspektywiczna. Trzeba nam zakupów piłkarzy młodych, którzy w oparciu o doświadczonych nauczą się czegoś i wprowadzą się do piłki na wysokim poziomie.

Kto ma tego dokonać ? Smuda ? Wolne żarty.

Nam potrzeba trenera czy też sztabu trenerskiego, który:
- potrafi powtarzalnie, prawidłowo przygotować zespół fizycznie do rozgrywek, tak by nie byli zajechani albo nie padali po pięciu meczach,
- potrafi taktycznie przygotować zespół pod konkretnego przeciwnika,
- potrafi zmobilizować zespół przed ważnym meczem i dotrzeć do piłkarzy "trudnych", ale mogących być pożytecznymi dla zespołu (a nie fizycznie ich się pozbywać poprzez transfery),
- potrafi płynnie wprowadzić nowych zawodników do zespołu,
- no i na koniec coś tam nauczyć piłkarzy grać.

Słowem potrzeba nam trenera, który zbuduje nam tą nową drużynę.
Tyle i aż tyle. Widzisz w tym Smudę ?
Kiedyś był taki żart o polskich piłkarzach, że ich gra oparta jest o udo. Udo się albo się nie udo.
Tyle samo można powiedzieć o trenerce Franciszka.
Jak się udo to nawet i mistrzem będziemy, jak nie to będziemy seryjnie przegrywać mecze jak na wiosnę, albo derby z drużyną o pierwszoligowym poziomie.
Franek był dobry na minimalizm Bednarza, drużyny nie spuścił, nie podskakiwał, odwalał swoją emerycką synekurkę.

Franek jest do wymiany od zaraz, głównie ze względu na budowę nowej drużyny a nie to, że potrafi przegrywać seryjnie mecze na własne życzenie, ale...
Problem z wymiana Smudy jest taki, że zapewne ma ona zapewniony "złoty parasol" (choć tym w przypadku Maaskanta sie nie przejmowano) czyli godziwą odprawę na którą nas może być nie stać. Ale to jest według mnie drobny problem. Główny problem to taki, że kto niby ma wybrać nowego trenera ? Kapka ? Miętta ? A może sam Smuda ? Mamy jeden błąd zastąpić nowym ?
I jeszcze jedno. Będzie nowy prezes od stycznia. Być może przyjdzie on z nową ekipą, także sportową. Trener wybrany teraz będzie mu w pewnym sensie wiązał ręce.Choć oczywiście przy dobrze skonstruowanym kontrakcie do końca sezonu, może nie być to wielki problem.
I dlatego pewnie jeszcze się z Frankiem pomęczymy.
Ostatnio edytowane przez Elefant : 30.09.2014 o godz. 08:09.
Odpowiedz cytując
ABGwislakABG
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 30.09.2014, 10:04
arti napisał(a):Wyświetl post
ile kosztuje taka zabawka?
Ta opcja, którą wybrała fifa na MŚ w Brazylii (bez Hawk-Eye czy piłki z chipem) kosztowała 300 tys. euro (stadion) za instalację i 3 tys. euro eksploatacja na mecz.

Ale o czym my mówimy...
Anty PO-PiS!!!
Odpowiedz cytując
Rob_Zombie
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 30.09.2014, 11:19
Elefant napisał(a):Wyświetl post
większość zawodników prezentuje równy trend. Trend spadkowy. Wystarczy popatrzeć na Sarkiego i Donalda, którzy gdy przychodzili do nas prezentowali się całkiem dobrze a teraz są cieniem tamtych piłkarzy.
.
Kpisz czy o drogę pytasz? Sarki prezentował się dobrze? W pierwszym meczu owszem strzelił gola z wolnego i był wielki szał że kogo to my nie sprowadziliśmy, ale później z każdym kolejnym meczem udowadniał że co jak co, ale w piłkę to on grać nie potrafi.
A co do Donalda to każdy chyba wie że jego problemem nie jest Smuda tylko Frantic.

Powiem więcej, pieprzysz jak potłuczony.
Garguła za Smudy zaliczył zdecydowanie najlepszy sezon w naszych barwach.
Zapomniani już chyba Jovanovic i Bunoza NIGDY nie grali na takim poziomie jak za Smudy.
Chrapek, Burliga - można nawet zaryzykować stwierdzenie że to Smuda ich 'stworzył'.
Sadlok - mało kto się spodziewał że będzie grał na takim poziomie, a tu proszę...
Stilić czaruje, Brozio na swoim poziomie...

Analizując pozycja po pozycji to ta twoja teza się wali kompletnie. Nie jestem fanem Smudy, uważam go za taktycznego ułomka (w sumie nie tylko taktycznego...), ale jednak w krytyce prosiłbym o nie kreowanie własnej, wyimaginowanej rzeczywistości.
"(...)Był oskarżony o organizowanie w sezonie 2003/2004 wśród piłkarzy zrzutki pieniędzy, z których później opłacali sędziów pomagających Kolporterowi Koronie w awansie do II ligi. W trakcie śledztwa prowadzonego w ubiegłym roku przez wrocławską prokuraturę obaj przyznali się do winy(...)"
"(...)wciągał w handel meczami i młodych, i starych, i Polaków, i obcokrajowców, i tych, którzy na kupowanie wyników mieli, i tych, którzy nie mieli (tym przecież pożyczał).(...)"
Odpowiedz cytując
AntyMod
Senior Member

Od: 05.2012

Stary 30.09.2014, 11:55
w obecnej patologi stworzonej przez BC , zmiana Smudy nic nie da, wiadomo ze to trener z dawnej epoki, niemajacy pojecia jak teraz sie prowadzi zespol, nie majacy bladego pojecia ze istnieje cos takiego jak taktyka, sztab trenerski itp ....to koles z ery Piechniczka i nic tego nie zmieni , ot w zimie wyjazd do Zakopanego i beganie po gorkach - cala wizja pana Smudy . Najwiekszym problemem Wisly teraz jest fakt ze pozoranci typu Boguski, Jankowski, Brozek, Donald, Sarki , Uryga,Buchalik czy Gargula maja monopol na I sklad , a tak naprawde to nadaja sie conajwyzej na lawke rezerwowych , do tego Stilic ktory po 2 dobrych meczach kolejne 4 znika. Wisle sa potrzebni pilkarze walczacy, gryzacy trawe, zapierdalajacy ... i nie chodzi mi wcale o jakies gwiazdy ....Wisla potrzebuje graczy charakternych, a nie dziewczyn jakich mamy teraz, polska liga jest tak slaba ze tutaj naprawde nie trzeba zawodnikow drogich i gwiazd, wystarcza pilkarze ktorzy determinacja, bieganiem i walka wybili z glowy granie wiekszosci druzyn w Polsce ... na darmowych odpadach z Ruchu, Brozku, albo dzikich nasza gra zawsze bedzie kulala
Odpowiedz cytując
Elefant
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 30.09.2014, 16:29
Rob_Zombie napisał(a):Wyświetl post
Powiem więcej, pieprzysz jak potłuczony.
Sarki i Donald grają gorzej niż na początku.
Brożek najlepszy okres miał jak przyszedł i nie przepracował okresu przygotowawczego ze Smudą, teraz gra na swoim poziomie.
Garguła - to on miał jakiś dobry rok w Wiśle ?
Sadlok - nie dyskutujemy o oczekiwaniach, nikt nie wie jakby zagrał przy innym trenerze. A ostatnio leczył kontuzje.
Bunoza - koniec kontraktu nie takie cuda czynił z formą róznych zawodników.

Chrapek i Burliga grają/grali rzeczywiście lepiej. Niech będzie, że to zasługa Smudy a nie tego, że w końcu dojrzeli. Nie pisałem, że wszyscy, tylko, że większość.

Dobra kończę dyskusje, bo jak widzę tu i w temacie o Smudzie, standardowo zaczynają się wyzwiska.
Ostatnio edytowane przez Elefant : 30.09.2014 o godz. 16:44.
Odpowiedz cytując
KOMINEK
ANAJNARAB

Od: 05.2004

Stary 01.10.2014, 07:31
Po anonimowym zgłoszeniu o zakłócaniu ciszy nocnej policja zawiozła obrońcę Cracovii do Miejskiego Centrum Profilaktyki Uzależnień przy ul. Rozrywki - Był nietrzeźwy i odmówił ściszenia muzyki - mówi Katarzyna Padło z biura prasowego krakowskiej policji.

O nocnych zdarzeniach w mieszkaniu obrońcy Cracovii poinformował nas pan Paweł, czytelnik "Wyborczej" i sąsiad zawodnika: - Po derbach u piłkarza odbyła się impreza, która trwała aż do szóstej rano. Kilka razy przyjeżdżały patrole policji. Po jednym z nich funkcjonariusze zabrali zawodnika, ale impreza trwała dalej. Co chwilę było słychać głośną muzykę, krzyki i śpiewy. Poza tym goście piłkarza rzucali różnymi przedmiotami w okna sąsiadów. Na drugi dzień rozmawiałem z innymi mieszkańcami osiedla i wszyscy byli zbulwersowani, bo cisza nocna została wyraźnie zakłócona. Nie można było spać Co chwilę interweniowała też ochrona.

Krakowska policja potwierdza zgłoszenie dotyczące zakłócania ciszy nocnej po derbach Krakowa. - O godz. 3.20 dostaliśmy anonimowe zgłoszenie, że w jednym z mieszkań za głośno gra muzyka. Adam M., który otworzył drzwi odmówił jej ściszenia i był arogancki. Jako że był nietrzeźwy został odwieziony do Miejskiego Centrum Profilaktyki Uzależnień - informuje komisarz Katarzyna Padło z biura prasowego krakowskiej policji.

We wtorek dwukrotny reprezentant Polski normalnie wziął udział w treningu przy ul. Wielickiej. Przed zajęciami potwierdził zdarzenia z niedzielnej nocy. - W dniu derbów miałem urodziny i zorganizowałem imprezę - przyznaje i zapewnia, że nie było na niej innych zawodników zespołu.

Twierdzi, że policjant wyciągnął go z mieszkania. - Pierwsza interwencja była wtedy, kiedy jeszcze byłem w środku - zaczyna zawodnik. - Przyszło dwóch funkcjonariuszy kobieta i mężczyzna. On był niemiły i zwróciłem mu uwagę, by nie mówił do mnie na "ty", bo nie jesteśmy kolegami.

Zawodnik opowiadał, że po chwili zauważył, że policjant przekroczył próg. - Cofnąłem się, ale wszedł do mojego mieszkania, złapał mnie i wyciągnął - podkreśla.

Do kolejnych interwencji policji doszło, gdy piłkarza już nie było w mieszkaniu. - Wtedy w domu byli tylko moi koledzy - przyznaje. Zawodnik wyszedł z izby wytrzeźwień około o godz. 9 rano.

Widać dla nich to najważniejszy dzień w życiu. Będą wspominać i opowiadać wnukom
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź
Narzędzia tematu
Tryby wyświetlania

Zasady wysyłania postów