The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
!!IRIVER!!
Senior Member

Od: 08.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 23.08.2014, 21:13
sergio napisał(a):Wyświetl post
A ja myślę że Legia mu zaproponuje lepsze warunki i odejdzie. Za Wisłe umirerać nie będzie......zobaczymy pożyjemy
No nie wiem, pamiętając jego stosunek do Warszawian... Myślę zresztą, że i on sam nie byłby tam zbyt mile widziany.
https://www.youtube.com/watch?v=ihlav5T-pZ8
Odpowiedz cytując
PiVoSH92
Senior Member

Od: 06.2014

Stary 23.08.2014, 21:27
Istnieje ryzyko, że wróci do Poznania... o ile ten zespół cokolwiek osiągnie w tym roku, bo póki co to idzie im jak po grudzie.
Odpowiedz cytując
gypsy
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 23.08.2014, 22:12
Sportowo zmiana Wisły na Lecha nie ma wielkiego sensu, ale nie da się ukryć, że mają stabilniejszą sytuację w klubie i na pewno finansowo mogą go skusić... Na razie nie ma się co tym martwić.
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 24.08.2014, 08:13
Można używać do oceny piłkarza "serca" lub "rozumu". Serca (nasz piłkarz) on taki fajny tylko mu nie wyszło za granicą bo mu wszyscy nogi podkładali, albo "taki los"

Można też używać rozumu i bez emocji starać się znaleźć przyczynę / przyczyny czemu tak a nie inaczej potoczyła się kariera danego piłkarza.

Pamiętam jak kilka lat temu Stilić grał w Lechu a u nas męczył nas wieczny talent "legendarny" Jirsak. Wielokrotnie ci piłkarze byli porównywani. Byłem przez niektórych nazwany proamicowską opcją kiedy wykazywałem wyraźną wyższość Stilića nad Jirsakiem
(starałem się używać rozumu a nie "serca")

Niemniej pamiętam z tamtym meczów pojedynki Sobolewski-Stilić i z ręką na sercu zawsze pamiętam jak Radek gasił Semira. Który mając przy sobie dobrego DP nie istniał.

Współczesny futbol jest coraz bardziej atletyczny, coraz szybszy. Piłkarze w meczu (w dobrych ligach jak angielska) muszą przebiec w każdym meczu minimum 10-12 kilometrów. Do tego muszą być silni fizycznie itd.
Myślę że Semir przebiega tak 6-7 km w meczu. Więcej po prostu fizjologicznie nie jest w stanie. Kroos (wymieniany tu) w każdym meczu reprezentacji na MŚ przebiegł powyżej 10 km.

Majac siły i elementarną kondycję (której Semir nie ma) wszyscy w zespołach za granicą angażują się w grę obronną. No chyba że nazywasz się James Rodriguez albo jakoś podobnie Stilić jak z 3 razy wróci w meczu pod nasze pole karne ta max. I często ze zmęczenia jeszcze sfauluje przeciwnika

Za granicą gra się szybko. Trzeba szybko nadążać za akcją. A po co komuś piłkarz który nie nadąża bo już jest tak zmęczony ze czeka pod obrońcami przeciwnika na piłkę. Bo brak mu sił żeby biegać od pola karnego do pola karnego. Melikson miał siły ale nie zawsze chciał biegać czy angażować się w grę obronną. Stilic jest po prostu mało mobilny i wolny.

Oczywiście był gdzieś kiedyś Riquelme. Tak był ale stawiam orzechy przeciw kasztanom że i tak fizycznie był lepszy od Stilića. Pisze ktoś Pirlo. Tak, owszem ale ten 36 letni. Bo ten który grał w AC Milan zanim się zeszmacił na koniec kariery odchodząc do Juventusu ciężko pracował w tyłach (gra obronna). Zresztą jak to brzmi... 26 letni Stilić biega jak 36 letni Pirlo Widać zresztą jak skończyły Włochy na mundialu opierając grę na wiekowym Pirlo

Zresztą na Semira uwzieli się wszyscy trenerzy kadry Bośni Ciekawe co wkurza trenera Bośni że nie wziął takiego diamentu na MŚ? Odpowiedź jest prosta. Jego fizyczność, mała mobilność, niechęć do angażowania się w grę obronną.

Tak jak pisałem 2 lata temu że Chrapek ma wszystko poza kondycją (wtedy był wyszydzany jako polskie drewno które nigdy nie zrobi kariery) - wtedy też pisałem , poprawi kondycję start do piłki, grę obronną to zrobi karierę. Może Catania to nie jest nie wiadomo co... ale Stilić nie grał nawet w Catani. A dlaczego?

Piłkarze którzy mają tylko "złoty dotyk" to era... Deyny? Tak, w tamtych czasach Semir byłby na prawdę wielką gwiazdą. I pisze to bez ironii. Ale ile to lat temu? 40?

Zobaczcie zresztą jak wyglądały jego perypetie odejścia z Lecha. Suma sumarum nikt nie wyłożył za Semira żadnej kasy i odszedł za darmo do przeciętnych klubów. To też wiele mówi jak jest postrzegany przez skautów.

Oczywiście wszyscy kochamy Semira bo w naszej lidze błyszczy. I bo jest nasz. Niech gra jak najlepiej w Wiśle
Ale nie doszukujmy się spisków czy fatum dlaczego Semir nie zrobił kariery za granicą. Odpowiedź jest prosta (powyżej).

BTW
A propo Jirsaka. Pisałem też wtedy że Mączyński (nasz wychowanek którego bezceremonialnie kopnięto w tyłek w Wiśle) jest nie gorszy a może lepszy od Jirsaka. Mączyński popracował nad kondycją, odbiorem i owszem wielkiej kariery nie zrobił ale za te 0,5 nln euro poszedł do Chin. Na Jirsaku nie zarobilismy ani grosza. Jirsak zaginął... Dlaczego? Przecież miał technikę. Ale nie miał kondycji, siły czy umiejętności gry w obronie. To samo jest z Starzyńskim w Ruchu którego chętnie widziałbym w Wiśle. Ale jeśli Starzyński nie porawi gry obronnej czy kondycji (a i tak jest pod tym względem lepszy od Semira) to kariery nie zrobi. Tak to jest we współczesnym futbolu.
Ostatnio edytowane przez Ogryzek : 24.08.2014 o godz. 08:26.
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
Mario Nh
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 24.08.2014, 08:27
Manhunt napisał(a):Wyświetl post
Jak dla mnie Pirlo jest najlepszym pomocnikiem świata , a on jest przecież wolny , ale za to jest geniuszem na boisku.
Musisz rozróżnić skrzydłowych od rozgrywających Skrzydłowy musi być szybki,a rozgrywający już nie.
W dzisiejszym świecie futbolu, a nawiązałem do najwyższego poziomu. Jeśli chcesz być jednym z najlepszych na globie musisz być szybki. Niezależnie czy jesteś defensywnym pomocnikiem, środkowym obrońcą czy rozgrywającym.

Jeśli chodzi o poziom Ekstraklasy to oczywiście wystarczy ktoś z taką motoryką jak Stilic.
Odpowiedz cytując
kpn
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 24.08.2014, 08:50
Dla mnie Semir może i 2 km pobiegać w meczu. Najważniejsze są te ostatnie podania, badz bramki dzieki którymi juz nie jeden mecz nam wygrał.
Odpowiedz cytując
darean
Senior Member

Od: 10.2013

Stary 24.08.2014, 09:24
Semir przyszedł dlatego żę Franek jest w Wiśle , inaczej bysmy mogli tylko o nim pomarzyć taka prawda i tylko w Franku jest nadzieja żeby Stilić został
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Stary 24.08.2014, 09:31
Zresztą aby nie było niedomówień. Semir nie zmieniaj się. Graj jak do tej pory, strzelaj bramki i asystuj przy bramkach kolegów! Dzięki temu jaki jesteś (włącznie z twoimi ułomnościami które cię dyskwalifikują do kariery na Zachodzie), Wisła na tym korzysta. Zwłaszcza w grze ofensywnej i możemy być spokojni że nikt cie z Zachodu nie porwie

Semir po prostu bądź sobą taki jaki jesteś

BTW
Jak odchodził Meliksona był płacz że nikt o podobnej technice nie przyjdzie do Wisły. Przyszedł Stilić płacze że tylko dzięki "cudotwórstwu Frania" Semir może zostać w Wiśle. A ja wam mówię jak będziemy mieć pieniądze to jak nie on to inny Razack Traore czy inny będzie grał w Wiśle. Za granicą takich piłkarzy jest sporo, tylko trzeba mieć pieniądze. Więc proszę nie płaczmy na zapas
Ostatnio edytowane przez Ogryzek : 24.08.2014 o godz. 09:33.
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
muerte
Senior Member

Od: 05.2012

Stary 24.08.2014, 09:50
Nie płaczmy na zapas - napisała osoba, która jeszcze wczoraj narzekała na kadrę Wisły... z przyszłego sezonu. Konsekwencji to ci nie brakuje.
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Stary 24.08.2014, 09:53
a ta osoba (muerte) mogłaby coś więcej rozwinąć? Nie zrozumiałem? Narzekania na kadrę Wisły? Proszę napisz o co ci chodzi "osobo".

BTW
Narzekam na wiele rzeczy zwłaszcza na marnowanie naszej młodzieży i nie dawanie im szans. A na kadrę?
Odpowiedz cytując
thechris
Senior Member

Od: 08.2003

Stary 24.08.2014, 14:44
Ja myślę, że Semir będzie grał tam gdzie trenerem jest Smuda. W Poznaniu tęsknią za obydwoma panami. Jeśli będą chcieli Semira to najpierw będą musieli podkupić Franza.
Odpowiedz cytując
muerte
Senior Member

Stary 24.08.2014, 14:56
muerte napisał(a):Wyświetl post
Nie płaczmy na zapas - napisała osoba, która jeszcze wczoraj narzekała na kadrę Wisły... z przyszłego sezonu. Konsekwencji to ci nie brakuje.
Pamięć krótka to przekleństwo. KLIK.
Odpowiedz cytując
Wojtas
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 24.08.2014, 14:57
Ja wiem ze teraz Semir bryluje,ale medal ma zawsze 2 strony ,pamietajcie a ta druga Stilica ,jest wiadmo jaka,goscia nie ma na boisku.I tutaj niech Smuda jakos do niego dotrze a wtedy mozna bedzie mowic o nim kawal grajka,jak kiedys Melikson,w moim odczuciu najlepszy obcokrajowiec jaki gral w Polsce...

A tak pozatym,to od piatku chodze caly jak w skowronkach,na na take klepy,akcje ,i rajdy mozna patrzec non-stop

Brawa dla pilkarzy ze mimo tego burdelu,jakos daja rady
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Odpowiedz cytując
forthy
Senior Member

Od: 08.2011

Stary 24.08.2014, 15:24
Wojtas napisał(a):Wyświetl post
Ja wiem ze teraz Semir bryluje,ale medal ma zawsze 2 strony ,pamietajcie a ta druga Stilica ,jest wiadmo jaka,goscia nie ma na boisku.I tutaj niech Smuda jakos do niego dotrze a wtedy mozna bedzie mowic o nim kawal grajka,jak kiedys Melikson,w moim odczuciu najlepszy obcokrajowiec jaki gral w Polsce...

A tak pozatym,to od piatku chodze caly jak w skowronkach,na na take klepy,akcje ,i rajdy mozna patrzec non-stop

Brawa dla pilkarzy ze mimo tego burdelu,jakos daja rady
Kalu Uche?

Ciężko porównywać pozycjami głównych operatorów piłki (Maor, Semir, Radovic) do skrzydłowych (Uche), snajperów (Rudnevs, Svitlica) czy graczy defensywnych (Marcelo, Choto, Cleber).

Pisze się jak mantra o defensywie Stilicia, ale poprawa tu jest - przede wszystkim duet Brożek-Semir rewelacyjnie ustawia się do kontr. I trzeba pamiętać przy ocenach w meczach Wisły o tym jak zapie*dala kilku graczy w obronie - boczni obrońcy, Boguś, Jankes, Uryga nawet Garguła.

Ciężko zdefiniować całkowicie taktykę Wisły. 1-4-1-3-1-1? Gdzie tercet Guła, Boguski i Jankowski wymienia się pozycjami ustawicznie, a role skrzydłowych pełnią Burliga i Sadlok. Najważniejsze, że wreszcie Wisła gra pięknie. Przed przyjściem Smudy to w cały sezon Probieżowo-Kulawikowy mieliśmy tyle okazji bramkowych i ładnych akcji co w tych 6 kolejkach.
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Stary 24.08.2014, 18:42
muerte napisał(a):Wyświetl post
Pamięć krótka to przekleństwo. KLIK.
Nieumiejętność czytanie ze zrozumieniem to jeszcze większe przekleństwo. Weź to chłopiej jeszcze raz przeczytaj i zastanów się w jakim kontekście to było napisane.
(tekst był o niechęci wprowadzania młodych piłkarzy przez Smudę i jego potencjalnych konsekwencjach dla klubu)
Ostatnio edytowane przez Ogryzek : 24.08.2014 o godz. 21:18.
Odpowiedz cytując
dulli78
Senior Member

Od: 06.2011

Stary 24.08.2014, 19:51
Świetny mecz całego zespołu, porównywalny poziom do meczu z zespołem z siedzibą w Poznaniu z zeszłego roku (znaczy tego wygranego 2 : 0 na Reymonta). Z przyjemnością ogląda się tak grającą Wisłę. Jako ciekawostkę podaję taki fakt, że mamy już w tej rundzie tyle wyjazdowych zwycięstw co przez cały zeszły sezon

PS. Ciekawostka nr 2: na stronie 90minut.pl zatrudnili chyba jakiegoś poetę. Tytuły ostatnich artykułów: Legia klepie na stepie, Zuch Ruch, Wisła płynie po Szczecinie, Górnik z Madejem rywali leje, Duet Sa- Sa w ataku hasa
Ostatnio edytowane przez dulli78 : 24.08.2014 o godz. 21:06.
"Czuć się w klubie swoim, jak w domu ojczystym, oddychać pełną piersią, podkreślać na każdym kroku swój czysto-narodowy, a w czasach zaborczych także niepodległościowy charakter"

Odpowiedz cytując
mitmichael
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2008

Stary 24.08.2014, 20:45
Sadlok, Uryga, Stilic i Brozek w 11stce kolejki, tym razem na gracza kolejki dziennikarze C+ wybrali Pawła Brozka. Wisła opanowała kolejke
Odpowiedz cytując
AntyMod
Senior Member

Stary 24.08.2014, 22:00
nacieszcie sien Semirem , bo znajac zycie Lysy Szkodnik i bog garstki pseudowslakow pusci go za darmo juz zima
Odpowiedz cytując
iamChris
Member

Od: 05.2011

Stary 24.08.2014, 22:06
mitmichael napisał(a):Wyświetl post
Sadlok, Uryga, Stilic i Brozek w 11stce kolejki, tym razem na gracza kolejki dziennikarze C+ wybrali Pawła Brozka. Wisła opanowała kolejke
i jutro głosuemy wszyscy na Stilicia jako PLUSA KOLEJKI!
Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 24.08.2014, 23:53
AntyMod napisał(a):Wyświetl post
nacieszcie sien Semirem , bo znajac zycie Lysy Szkodnik i bog garstki pseudowslakow pusci go za darmo juz zima
Aleś przywalił. Masz Bednarza za o wiele głupszego niż jest. Stilić pogra u nas do końca sezonu, chyba, że ktoś za niego zapłaci w zimie niezłe pieniądze. A potem pójdzie gdzieś za pieniędzmi jak na zawodowego piłkarza przystało. Ja się cieszę, że w tym sezonie mamy rozgrywającego pełną gębą. Planów na przyszłość nie ma co snuć w obecnych realiach.
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
Odpowiedz cytując
Matejas_
Senior Member

Od: 09.2005

Stary 25.08.2014, 07:25
dulli78 napisał(a):Wyświetl post
PS. Ciekawostka nr 2: na stronie 90minut.pl zatrudnili chyba jakiegoś poetę. Tytuły ostatnich artykułów: Legia klepie na stepie, Zuch Ruch, Wisła płynie po Szczecinie, Górnik z Madejem rywali leje, Duet Sa- Sa w ataku hasa
Od czasu dłuższego, szanowny kolego, mecze opisuą, tytuły rymując.

Ciekawostką kolejki jest skład Legii w meczu z Koroną. Jałocha, Wieteska, Moneta, Ryczkowski, Szwoch, Bielik...
Ciekawe kiedy u nas doczekamy się podobnych proporcji ?
Odpowiedz cytując
wiesniak84
Guest

Stary 25.08.2014, 07:27
Arked napisał(a):Wyświetl post
Aleś przywalił. Masz Bednarza za o wiele głupszego niż jest. Stilić pogra u nas do końca sezonu, chyba, że ktoś za niego zapłaci w zimie niezłe pieniądze. A potem pójdzie gdzieś za pieniędzmi jak na zawodowego piłkarza przystało. Ja się cieszę, że w tym sezonie mamy rozgrywającego pełną gębą. Planów na przyszłość nie ma co snuć w obecnych realiach.
Chcialbym skromnie zauwazyc, ze brak planow na przyszlosc w przeszlosci doprowadzil do tych realiow w jakich obecnie jestesmy.
Odpowiedz cytując
emjot
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 25.08.2014, 10:14
Matejas_ napisał(a):Wyświetl post
Od czasu dłuższego, szanowny kolego, mecze opisuą, tytuły rymując.

Ciekawostką kolejki jest skład Legii w meczu z Koroną. Jałocha, Wieteska, Moneta, Ryczkowski, Szwoch, Bielik...
Ciekawe kiedy u nas doczekamy się podobnych proporcji ?
Nigdy przy tym trenerze.
Jurowicz-Talik-Lechowicz-Szumilas-Kaczor-J.Krupa-Brzycki-Legutko-J.Wapiennik-W. Stopa-Michel-Sawicki-S.Wójcik-Świder-Snopkowski-Adamek
Odpowiedz cytując
forthy
Senior Member

Od: 08.2011

Stary 25.08.2014, 12:35
I czy to takie złe? ta młodzież od najgorszej ekipy w lidze do przerwy powinna przegrywać minimum 0-3. A mówimy tu o silniejszej kadrowo Legii (grali przecież także Sa, Lewczuk, Bereszyński, Pinto, Kosecki i Piech - łącznie inkasują pewnie tyle co cała kadra Wisły)
Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 25.08.2014, 12:59
Kolejny świetny mecz Wisły w tym sezonie!

A niektórzy na tym forum sprzeczali się ze mną, że gramy słabo...

Gramy dokładnie tak samo jak wcześniej, tylko mamy trochę więcej szczęścia. Na szczęście jednak lament na forum się skończył. Przynajmniej do najbliższego remisu / porażki.

Widzę Bednarz też poleciał, kolejna fajna rzecz. Bardzo dobrze, że chociaż Cupiał w przeciwieństwie do SKWK ma łeb na karku i stwierdził dość, bo byśmy w tym wiślackim pacie trwali cały sezon. Brawa!
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź
Narzędzia tematu
Tryby wyświetlania

Zasady wysyłania postów