The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła:
wzmocni się 44 26,19%
osłabi 97 57,74%
zmiany kadrowe nie będą odczuwalne 27 16,07%
Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
domin_czyzyny
Socios Wisła Kraków

Od: 09.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 17.01.2014, 08:49
Pawel Przemysl napisał(a):Wyświetl post
domin
Pisze do Ciebie widze ze malo sie znasz na futbolu , wiesz czemu bo nie masz zielonego pojecia na temat np transferow . Jest przyklad mlodego Stolarskiego tak wiec ludzie sie nim interesuja a co mam napisac wedlug ciebie zwierzeta ?
Wiez co to jest menagerka i jak to wyglada ze jest grupa osob menagerow ludzi zwiazanych z futbolem trenerow skautow ( to chyba sa ludzie ) tak czy nie . Jesli np Stolarski po meczu spotyka sie z maenagerm swoim lub innym np Kucharski , Piekarski , Kolakowski , Jerzy Kopa , Osuch , Socha , Citko , Szarmach , Bolek on sprzedawal do turcji Brozkow , Glowackiego , Pawelka i Robaka . Chyba wystarczy .
ps do ciebie kolego czy ty zdajesz sobie sprawe ile Kucharski zarobi pieniedzy ( chyba juz zarobil ) jak Lewandowski zagra w Bayernie intersowal sie bardzo jego wnuki nie musza pracowac tyle Ci powiem
Czy Ty przeczytałeś co nabazgroliłeś ? Lepiej przeczytaj i ten bełkot skasuj. Co mnie obchodzą hieny i gnidy menadżerskie, a tym bardziej ich wnuki...

Co do meritum, jeśli nie zrozumiałeś (a jak widać nie zrozumiałeś), to Ci wytłumaczę. Ty piszesz o jakimś pseudo talencie i uzasadniasz, ze to talent gdyż pewni ludzie się nim zainteresowali. Zamiast powiedziec, że ten szmaciarz ma drybling, super dośrodkowania celne na cm, atomowy strzał, super przegląd pola, szybko podejmuje właściwe decyzje, gra świetnie głową, jest bardzo szybki, ma duży wyskok, jest silny oraz ma niespotykaną w Polsce technikę...

Nic takiego nie napisałeś o tym patałachu, zresztą nie można o nim tego napisać, bo on ledwo co kopie piłkę prosto.
Ostatnio edytowane przez domin_czyzyny : 17.01.2014 o godz. 09:49.
Odpowiedz cytując
funkykoval
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2005

Stary 17.01.2014, 09:04
A PS stwierdza, że Ruch Chorzów chce od Zagłębia Lubin za Filipa Starzyńskiego 250-300 tys eurasiów. Powiem tyle, że taka okazja pewnie się nie powtórzy, ale niestety stan naszych finansów chyba nawet na taki transfer niestety nie pozwala....
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Odpowiedz cytując
Uran235
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 17.01.2014, 09:25
WISŁAZWE napisał(a):Wyświetl post
Testujemy dalej. Od dziś w Krakowie przebywał będzie Denis Popovič. 24 lata pozycja ofensywny pomocnik.
https://www.youtube.com/watch?v=2UAMDO638T0

Wygląda na przeciętniaka z przebłyskami / potencjałem. Prawdopodobnie jest dla nas za drogi, szczególnie zważywszy na fakt, że zawodnik o podobnej charakterystyce nie jest dla nas priorytetem. Nam trzeba skrzydłowych, defensywnego pomocnika i napastnika. Może także stopera albo lewego obrońcy, jeżeli sprawa Jovanovicia będzie wyglądała poważnie i ktoś w tyłach jeszcze od nas odejdzie.
Zapraszam na mojego piłkarskiego bloga - Futbol Totalny
Odpowiedz cytując
domin_czyzyny
Socios Wisła Kraków

Od: 09.2010

Stary 17.01.2014, 09:26
Ceny za piłkarzy sa naprawde przystepne, i za pieniadze ktore mielismy jeszcze kilka sezonow temu moglibysmy niezlą drużyne mieć.
Odpowiedz cytując
Matejas_
Senior Member

Od: 09.2005

Stary 17.01.2014, 09:42
Uran235 napisał(a):Wyświetl post
https://www.youtube.com/watch?v=2UAMDO638T0

Wygląda na przeciętniaka z przebłyskami / potencjałem. Prawdopodobnie jest dla nas za drogi, szczególnie zważywszy na fakt, że zawodnik o podobnej charakterystyce nie jest dla nas priorytetem. Nam trzeba skrzydłowych, defensywnego pomocnika i napastnika. Może także stopera albo lewego obrońcy, jeżeli sprawa Jovanovicia będzie wyglądała poważnie i ktoś w tyłach jeszcze od nas odejdzie.
A wg mnie nawet solidnie się prezentuje, gość gra obiema nogami, co jest ważne i jak to mówił Krzynówek "cały czas do przodu".

Testowany Martins jest lewytm obrońcą, a na środek... może już czas by Nalepa coś udowodnił?
Odpowiedz cytując
MatMario
Senior Member

Od: 05.2004

Stary 17.01.2014, 09:51
Chłop od roku jest poza poważnym graniem. W Słowenii na początku 2013 roku wypadł z 18 więc albo kontuzja albo podpisał z Grekami wcześniej i dostał buta do rezerw. W Grecji jakieś ogony grał i do tego bardzo rzadko.

Niezaprzeczalny fakt że gra obiema nogami co czyni go wyróżniającą się postacią na tle E-klasy.

Ja bym zrobił tak że wiosnę gramy tym co mamy i młodzieżą, bo raczej z górnej połówki nie wypadniemy, o mistrzostwach i pucharach zapominamy. Czyścimy sprawy finansowe i w 2014/2015 wchodzimy z poukładanymi finansami zamiast długami.
Ostatnio edytowane przez MatMario : 17.01.2014 o godz. 09:55.
jackass: -Sęk w tym, że jak my im sprzedajemy bilety, to bierzemy pełną odpowiedzialność za nich.
Press: -Czyli to klub dystrybuowałby bilety na mecze wyjazdowe?
jackass: -I tak to musimy robić,zawsze tak jest.
Press: -Przed konfliktem SKWK się tym zajmowało?
jackass: -Tak, oni to robili.
Odpowiedz cytując
TRNKRN
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 17.01.2014, 10:10
Ja na tym filmiku widzę kolesia, który ma problemy z przyjęciem, ale to inna sprawa. Guła za pół roku odchodzi. Może go kupić (tzn podpisać) ktokolwiek, my raczej go nie zatrzymamy, bo mimo wspomnianej przez niego obniżki kontraktu i tak jest dla nas za drogi. Na jego miejsce próbują kogoś ściągnąć, czy to ten Manicero, czy też Popović, ofensywny pomocnik nam się przyda (cóż, Boguski znów się połamał?!) Co do młodzieży, to pytanie czy mamy takich, którzy są to w stanie pociągnąć (tzn tych, co już mają 18-stkę skończoną - żeby się nie powtórzyła akcja ze Stolarem)? Jeśli Smuda mówi, że Stolar nie był gotowy, to tym bardziej będziemy grali żelazną jedenastką, która (nie daj Boże) - jeszcze nam się rozsypie i kto będzie grał? A zostało nam tych meczy jeszcze kilka, i wbrew pozorom te osiem punktów różnicy po między nami a granicą grupy mistrzowskiej to wcale nie tak wiele... Wystarczy seria porażek i już lipa...
29 MAJA 2012 - MECZ UNIA - WISŁA - WBIJAĆ!!!
Odpowiedz cytując
xanti1906
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 17.01.2014, 10:14
funkykoval napisał(a):Wyświetl post
A PS stwierdza, że Ruch Chorzów chce od Zagłębia Lubin za Filipa Starzyńskiego 250-300 tys eurasiów. Powiem tyle, że taka okazja pewnie się nie powtórzy, ale niestety stan naszych finansów chyba nawet na taki transfer niestety nie pozwala....
Niezbyt wygórowana kwota, zważając na to, że Masłowskiego Zawisza ceni 3-4 razy tyle.
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 17.01.2014, 10:40
xanti1906 napisał(a):Wyświetl post
Niezbyt wygórowana kwota, zważając na to, że Masłowskiego Zawisza ceni 3-4 razy tyle.
Moim zdaniem Starzyński jest lepszy piłkarzem niż Masłowski.

Bardzo przypomina stylem gry Sebastiana Milę. Myślę, że może grać na podobnym poziomie.
Zlekceważą twój głos
Którym wróżysz im los
Od jakiego ich nic nie wyzwoli
Bo zabije ich las
Rąk co klaszczą na czas
W marsza rytm co śmierć niosąc nie boli

Patrz jak piją i żrą
Twoją żywią się krwią
I żonglują słowami twych pieśni
Lecz nic nie śni im się
A najlepiej wiesz że
Nie istnieje wszak to co się nie śni.

Jacek Kaczmarski
Odpowiedz cytując
emjot
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 17.01.2014, 10:43
buczo1985 napisał(a):Wyświetl post
Ten brak płynności w bieżących wypłatach jest przerażający. Już nawet nie mówię o wielkich gotówkowych transferach. Taki Garguła jak dostanie propozycje przedłużenia kontraktu powiedzmy za połowę tego co zarabiał dotychczas albo i jeszcze za mniej, to wcale bym się nie zdziwił jak zdecyduje się nie podpisać i zawinie graty np. do Lubina.

Trzeba się zacząć modlić by w końcu pojawił się jakiś sponsor bo bez tych piniendzy kolorowo nie będzie. Kadra się skurczyła. Boguski wypadł przez kontuzje. Grupę mistrzowską praktycznie mamy, ale przy tak krótkiej ławce i odpukać kontuzjach czołowych graczy, lecimy na sam dół tej grupy.

Wyżej kolega pisał, że w miejsce rezerwowych Małego i Stolara mamy Szewczyka, Lucasa, Klarica i Manicero. To oby Szewczyk odpalił, oby Lucasa dopuścili do gry i oby tych dwóch przyszło do drużyny. Na więcej chyba nie ma co liczyć.
trochę dużo tych oby
za dużo
Jurowicz-Talik-Lechowicz-Szumilas-Kaczor-J.Krupa-Brzycki-Legutko-J.Wapiennik-W. Stopa-Michel-Sawicki-S.Wójcik-Świder-Snopkowski-Adamek
Odpowiedz cytując
huberix
Senior Member

Od: 02.2013

Stary 17.01.2014, 15:52
Ja bardziej preferowałbym Masłowskiego, ale za drogi Za Starzyńskiego 300k euro śmech na sali . Cupiał nawet się zastanawiać nie powinien tylko przyjeżdżać z walizką. Takiej szansy na taki transfer nie było i jeszcze przez długi czas nie będzie.
Odpowiedz cytując
AntyMod
Senior Member

Od: 05.2012

Stary 17.01.2014, 16:06
huberix napisał(a):Wyświetl post
Ja bardziej preferowałbym Masłowskiego, ale za drogi Za Starzyńskiego 300k euro śmech na sali . Cupiał nawet się zastanawiać nie powinien tylko przyjeżdżać z walizką. Takiej szansy na taki transfer nie było i jeszcze przez długi czas nie będzie.
Niewiadomo czy to prawda , dla mnie to raczej nierealne zeby klub za tak mala kase wypuszczal jedynego zawodnika druzyny ktory jest cokolwiek wart ...ale gdyby teoretycznie to miala byc prawda - to opchnac komus bunoze za 150 tys - namowic Lechie na kupno Stolara za 100 tys ....i dolozyc troche kasy ....ale tak na powaznie - to przeraza mnie fakt ze Wisly nie stac nawet na taka drobna sume ...po prostu w to nie wierze
Odpowiedz cytując
buczo1985
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 17.01.2014, 16:15
Na sąsiednim wiślackim portalu niektóre osoby w komentarzach rozpisują się o tym, że mają wiarygodne informacje rzekomo o tym, że Cupiał wykłada na transfery 2,5mln zł. A jeszcze bardziej egzotyczny news, że niby prowadzone są rozmowy z Meliksonem o jego powrocie do Wisły?

Nie chciałbym siać plotek, ale te wpisy zwróciły moją uwagę....
What's new?

Odpowiedz cytując
sevenheaven
Senior Member

Od: 12.2008

Stary 17.01.2014, 16:19
szkoda nawet pisać takich bredni.. na pewno francuzki klub będzie się pozbywał swojego podstawowego zawodnika, Maor jest tam jednym z lepszych i gra cały czas, więc na pewno nam go oddadzą
Odpowiedz cytując
wislak2214
Senior Member

Od: 11.2009

Stary 17.01.2014, 16:33
sevenheaven napisał(a):Wyświetl post
szkoda nawet pisać takich bredni.. na pewno francuzki klub będzie się pozbywał swojego podstawowego zawodnika, Maor jest tam jednym z lepszych i gra cały czas, więc na pewno nam go oddadzą

Szkoda to pisać o twojej ortografii...
Odpowiedz cytując
El'kabat
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 17.01.2014, 16:47
Ktoś chyba najebany albo na kacu pisze te posty.

Maor najlepszy zawodnik żabojadów,kontrakt do 30.06.2015r , 2 mln ojro wartość.
I to by było na tyle.
Odpowiedz cytując
Aalcman
Senior Member

Od: 06.2008

Stary 17.01.2014, 16:59. Stolarski i jego perspektywy
raindog napisał(a):Wyświetl post
Ja powiem tylko jedno... Jeśli prawdą jest, że Stolar miał nieuregulowane wypłaty, to nie wiem, czy w takim wypadku:

a) Bednarz nie ma w klubie nic do powiedzenia;
b) Bednarz jest nieudacznikiem;
c) W klubie nie ma już na nic pieniędzy...
O ile dobrze pamiętam, to Bednarz otwarcie mówił, że sytuacja nie jest lekka i wciąż są zaległości. I mam dziwne przekonanie, że Stolarski pod tym względem nie był wyjątkiem.

To jedna rzecz. To co mnie zastanawia, to różnica w oferowanym kontrakcie przez Wisłę i Legię. Ci co najwięcej mówią o honorze, gdyby ktoś im zaoferował 1 mln złotych, zapewne szybko pomyśleli by - "to tylko piłka". Jak sytuacja pokazuje, że Stolar miał i tak nieźle poukładane w głowie, że od razu nie wybrał Legii, Niemiec czy Włoch.

Jeśli pod względem finansowym nie jesteśmy mu w stanie wiele zaoferować, a konkurencja wyżej ceni naszego wychowanka niż my, w takim wypadku powinniśmy go chociaż zachęcać możliwością grania - rozwoju. ...ale nawet od tej strony przyszło zniechęcenie, nie mówiąc już o "kibicach", którzy zanim podpisał jakikolwiek kontrakt, okrzyknęli go zdrajcą (ci tez pewnie sami targują się o każde 5 zł).
To jest kwestia możliwości finansowych klubu. Skoro ktoś inny przebija ofertę, to trudno. Wtedy można jeździć po Bednarzu, Cupiale, Holendrach itd. Tyle, że fajnie byłoby, gdyby Stolarski powiedział, że to własnie finanse stanęły na przeszkodzie w podpisaniu umowy, a nie chrzanił, że to wina Smudy.

Podpisanie kontraktu z Lechią było dla niego korzystne z dwóch powodów:
- lepsze perspektywy gry i rozwoju (to jego subiektywne, przemyślane zdanie);
- lepsze perspektywy finansowe (Lechia przebiła pierwszą ofertę Legii).
ad. 1. To znaczy jakie te perspektywy? Zagwarantowane więcej meczów w podstawowym składzie?
ad. 2. Skoro, to były lepsze perspektywy finansowe, to wystarczyło tak powiedzieć, a nie gadać farmazonów o tym, że Smuda uważa go za zbyt słabego na ekstraklasę.

A może miał zostać dla kibiców, którzy "mają go w dupie"?
Pamiętaj, że ci kibice w niego wierzyli. Mieli nadzieję, że to taki Wiślak z krwi i kości, który pokaże charakter i powalczy o miejsce w składzie. W poważaniu zaczęli go mieć w momencie, jak on zaczął kombinacje z Legią w tle.
Geniusz w swej istocie może napotkać przeszkody. Niestety, głupota nie jest tak upośledzona....
Odpowiedz cytując
rafkur
Socios Wisła Kraków

Od: 10.2007

Stary 17.01.2014, 17:19
Aalcman napisał(a):Wyświetl post

To jest kwestia możliwości finansowych klubu. Skoro ktoś inny przebija ofertę, to trudno. Wtedy można jeździć po Bednarzu, Cupiale, Holendrach itd. Tyle, że fajnie byłoby, gdyby Stolarski powiedział, że to własnie finanse stanęły na przeszkodzie w podpisaniu umowy, a nie chrzanił, że to wina Smudy.

A znasz przypadek kiedy któryś kopacz powiedział to tak zwyczajnie i po prostu? Są dwie odpowiedzi:

1) cisza - np Wilk
2) teorie spiskowe

To takie w miarę świeże przykłady ale historia jest podobna.
Dla 99% kopaczy liczy się tylko kasa i nic więcej. Stolarski wybrał Lechię bo dostał więcej kasy i nie ma tu miejsca na jakiekolwiek domysły. Legia dawała więcej ale też nie dawała perspektyw gry = nie dawała gwarancji "wejściówek". Pierd... o rozwoju itp są dobre dla naiwnych. Gdyby szukał rozwoju to faktycznie poszedłby do tej Legii a nie Lechii bo jednak potencjał na dzień dzisiejszy jest nieporównywalny. Wybrał lepszą kasę niż w Wiśle i mniejsze ryzyko niż w Legii.
Odpowiedz cytując
Wariacik1984
Junior Member

Od: 06.2013

Stary 17.01.2014, 17:22
buczo1985 napisał(a):Wyświetl post
Na sąsiednim wiślackim portalu niektóre osoby w komentarzach rozpisują się o tym, że mają wiarygodne informacje rzekomo o tym, że Cupiał wykłada na transfery 2,5mln zł. A jeszcze bardziej egzotyczny news, że niby prowadzone są rozmowy z Meliksonem o jego powrocie do Wisły?

Nie chciałbym siać plotek, ale te wpisy zwróciły moją uwagę....
Ziomuś Maorem interesuje sie OL LYON kila razy go ogladali a te wpisy na WisłaPortal to wymysły nie pierwsze
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 17.01.2014, 18:12
według Wójtowicza z Przekretu sportowego niejaki Popovic ma być u nas na testach http://www.youtube.com/watch?v=2UAMDO638T0
Odpowiedz cytując
huberix
Senior Member

Od: 02.2013

Stary 17.01.2014, 19:47
Jeśli Cupiał faktycznie wykłada 2,25 mln zł na transfery to ja się zastanawiam co my jeszcze do cholery robimy.
Jeśli również prawdą jest 300 k za Starzyńskiego to hello ! chcieliśmy go przecież kiedyś, a kluby w Polsce za zawodników o podobnych UM chcą min. 1 mln OJRO .
Odpowiedz cytując
Valandil
Senior Member

Od: 07.2013

Stary 17.01.2014, 19:54
Przecież to pewnie brednie wyssane z palca...
Odpowiedz cytując
AntyMod
Senior Member

Od: 05.2012

Stary 17.01.2014, 20:18
ja pie....le - wy tak na serio o tym wpisie o 2.5 mln ? ....hmmm .... to teraz ja cos zarzuce- ciekwe ilu łyknie jak mlody pelikan : podobno spory hajs ma wplynac od sponsora strategicznego jesli chodzi o nazwe stadionu : ma to byc od Derbow COMARCH ARENA na bialo czerwonym pasiastym tle, umowa ze sponsorem na 5 lat - spory hajs i wszystkie banery wykupione
Odpowiedz cytując
adam_09
Senior Member

Od: 11.2010

Stary 17.01.2014, 20:22
i jeszcze każdemu kibicowi na Comarch Arena będą dodawali do Ipad`a darmowe oprogramowanie Comarchu, które można później sprzedawać na rynku bo licencja freeware !
Odpowiedz cytując
marian paździoch
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 17.01.2014, 21:54
Ten nowy testowany to przynajmniej pierwszoligowiec
Od kołyski ,aż po grób w sercu tylko jeden klub WISŁA
Odpowiedz cytując
Pawel Przemysl
Junior Member

Od: 01.2014

Stary 17.01.2014, 22:51
Domin jaki belkot to czyta prawda czlowieku
Wspomnisz moje slowa ze na stan dzisiejszy to Stolarski to mlody zawodnik ale daj mu troche czasu a bedzie z niego pilkarz bo stan dzisiejszy to zwykly mlody chlopak co go media trenerzy promuja sam Smuda powiedzial ze to chlopak z potencjalem ale kase mozna zarobic w przyszlosci na nim za 3 lata np
Mi w moim poscie chodzi tylko o to ze szkoda tracic cos co moze dac kase w przyszlosci tylko o to Czlowieku co jeszcze jesli prezesem jest Bednarz to chyba jego to na jego barki to spada czy nie ?
Ja wiem ze nie ma siana w tym momencie i zdaje sprawe z tego doskonale , ale przy naszej kadrze a jest ona dosc szupla i waska juz nie ma Stolarskiego , Maleckiego , ponoc Bunoza jest na walizkach oraz Klub czeka tylko na dobra oferte za Sarkiego ( sam Smuda mowil ze turcy sie nim interesuja ) wiec moze byc spore oslabienie tylko mi o to chodzi chlopaku
Odpowiedz cytując
R33
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2007

Stary 17.01.2014, 23:07
adam_09 napisał(a):Wyświetl post
i jeszcze każdemu kibicowi na Comarch Arena będą dodawali do Ipad`a darmowe oprogramowanie Comarchu, które można później sprzedawać na rynku bo licencja freeware !
Tak swoją drogą to właśnie freeware nie można odsprzedawać na rynku.
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 17.01.2014, 23:52
Pawel Przemysl napisał(a):Wyświetl post
Domin jaki belkot to czyta prawda czlowieku

czy ktoś wie o co chodzi w tym zdaniu

Nie ma nic lepszego na masaż przepony niż temat transferowy - niech nam przerwa zimowa trwa !
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując
speedfashion
Senior Member

Od: 01.2009

Stary 18.01.2014, 00:16
Kocur napisał(a):Wyświetl post
czy ktoś wie o co chodzi w tym zdaniu

Domin, jaki bełkot, to czyta PRAWDA, człowieku.

A jak wiemy, prawda bywa bezlitosna, toteż zdanie można traktować jako ostrzeżenie.
Ostatnio edytowane przez speedfashion : 18.01.2014 o godz. 00:22.
Nie uczyniłeś mnie garbatym
Dzięki Ci za to Panie
Odpowiedz cytując
hejR22
Member

Od: 01.2011

Stary 18.01.2014, 08:52
No i mówiłem... Tak jak o Stolarskim, że podjął decyzję zostania u Nas tydzień temu, ale dzieciak dostał dużo więcej kasy od Lechii i zmienił szybko decyzję, oraz potwierdziły się moje słowa co do tego Manicero, że lepiej się nie cieszyć co tam Smuda powiedział bo jego transfer jest tak w 30% pewny no i moje słowa się dziś potwierdziły... szkoda...!!!
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź
Narzędzia tematu
Tryby wyświetlania

Zasady wysyłania postów