The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Wyświetl wyniki ankiety: Czy reforma Ekstraklasy sprawi, że liga stanie się bardziej atrakcyjna?
Tak 86 46,49%
Nie 43 23,24%
Nie mam zdania. 8 4,32%
To jednosezonowa opcja, wrócimy do starych zasad. 41 22,16%
Powiększenie ligi sprawiło by, że była by ona bardziej atrakcyjna. 21 11,35%
Ankieta wielokrotnego wyboru Głosujących: 185. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Blaszczu16
Koneser

Od: 07.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 08.12.2012, 09:08
Ja nie zapomnę jaki był Wojtuś smutny jak Wisełka awansowała po Twente. Gratulacje dla Śląska! Mam nadzieje, że jeszcze sobie poczekają na tego mistrza.
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 08.12.2012, 14:39
Nazywanie Łapińskiego Legionistą jest hitem słabszym jedynie o stwierdzenia (które również tutaj kiedyś padło), że prolegijny jest Szymkowiak

Trochę mi Was żal z tymi spiskami - zapominacie o takich detalach jak to kto komentował mecz Śląska bezpośrednio, kto jest właścicielem Polsatu, jak czasamy Kowal potrafi zjechać ....eczki z aktualnego składu Legii i wiele, wiele innych.
Habemus Dubletum

LEG14

White Star Awards w kategorii:

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
FooFighter
Member

Od: 09.2008

Stary 08.12.2012, 16:20. Berło i korona
Szybciutko wczoraj po meczu Warszawiaczki z murawy uciekały.

A kibic mistrza się pyta:

Gdzie twoje berło? Gdzie twoja korona? Gdzie twoje mistrzostwo? Legio .......ona!! Śląsk Wrocław z berłem, Śląsk Wrocław na tronie, Śląsk Wrocław jest Mistrzem, WKS w koronie!!!

Żebyście przypadkiem tam w stolycy nie zapomnieli.
"To jest Walduś polska liga - kto widzi ten rzyga!" - Ferdynand Kiepski
Odpowiedz cytując
shaggy
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 08.12.2012, 16:47
0 22 napisał(a):Wyświetl post
Nazywanie Łapińskiego Legionistą jest hitem słabszym jedynie o stwierdzenia (które również tutaj kiedyś padło), że prolegijny jest Szymkowiak

Trochę mi Was żal z tymi spiskami - zapominacie o takich detalach jak to kto komentował mecz Śląska bezpośrednio, kto jest właścicielem Polsatu, jak czasamy Kowal potrafi zjechać ....eczki z aktualnego składu Legii i wiele, wiele innych.
Jeśli odnosisz sie do czyjegos postu przeczytaj go ze zrozumieniem ze dwa razy a potem raz trzeci.
Napisałem że Łapiński to były legionista co w tym jest niezrozumiałego

Zadne spiski tylko rzeczywistosc, jedni maja legie w sercu (Kowal. Dziekanowski) i widac to w komentarzach inni (Iwanow) sympatyzują z legia i np chodza z pilkarzami na wspolne wypady i imprezki...
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 09.12.2012, 21:01
FooFighter napisał(a):Wyświetl post
Szybciutko wczoraj po meczu Warszawiaczki z murawy uciekały.

A kibic mistrza się pyta:

Gdzie twoje berło? Gdzie twoja korona? Gdzie twoje mistrzostwo? Legio .......ona!! Śląsk Wrocław z berłem, Śląsk Wrocław na tronie, Śląsk Wrocław jest Mistrzem, WKS w koronie!!!

Żebyście przypadkiem tam w stolycy nie zapomnieli.
Ale czemu pyta kibica Legii, która podobno nic nie wygrywa od lat i jest strasznie wyposzczona, a nie kibica drużyny, która podobno dominuje od lat?

EDIT: Z tego co wiem to mnóstwo ekip od nas to skserowało i lubi śpiewać np. o byciu najlepszym pałętając się gdzieś w totalnym ogonie. Poza tym śpiewamy o młodej ekstraklasie
Ostatnio edytowane przez 0 22 : 09.12.2012 o godz. 22:18.
Habemus Dubletum

LEG14

White Star Awards w kategorii:

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
19sebawro06
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 09.12.2012, 22:04
może dlatego że tylko wy spiewacie cytat: "mistrzem polski jest legia" chociaż mistrza nie zdobyliscie od x lat
ARMIA BIAŁEJ GWIAZDY

PRZEMYŚL
Odpowiedz cytując
wanciak86
Senior Member

Od: 09.2005

Stary 10.12.2012, 11:34
Cytat:
Ostatnie spotkanie w Zabrzu wyraźnie ukazało problem krótkiej ławki w Lechii. Choroba Mateusza Machaja, kontuzje Bieniuka i Brożka, oraz problemy kilku innych zepsuły cały plan, który na to spotkanie przygotował sobie trener Kaczmarek. Kontuzje te pokazały też dobitnie, jak mało wartościowych zmienników znajduje się na ławce rezerwowej biało-zielonych.
Sytuacja ta może się jeszcze pogorszyć. Jak wszyscy wiemy, lada chwila skończy się kontrakt Razacka Traore w Lechii. O dziwo po zakończeniu sobotniego spotkania kamery Canal+ uchwyciły moment, gdy Traore rozmawiał z innym reprezentantem Burkina Faso w barwach Górnika, Nakoulmą. W sytuacji tej Razack zapowiedział, że na 99% zostaje w Lechii. Reprezentant Górnika stwierdził na to, iż na 100% chce odejść za granicę. Nie wiadomo jednak, na ile poważnie podchodzić do tych deklaracji.
- Widziałem, że Razack i Prejuce o czymś po meczu żywo dyskutowali, a potem rechotali ze śmiechu, ale nie słyszałem, czy akurat odnośnie swoich ewentualnych transferów. Jeśli jednak słowa Traore okażą się prawdą, to dla mnie, jak i dla całej Lechii to byłby wspaniały prezent świąteczny. - stwierdził trener Lechii. Chwilę później Bogusław Kaczmarek deklaruje, że Lechia zostanie wzmocniona w przerwie zimowej :
Ale bez względu na to, czy Razack zostanie w Gdańsku na dłużej, czy też nie, nie ulega wątpliwości, że zimą zespół musimy uzupełnić o kilku wartościowych piłkarzy. I kontynuować pracę z naszymi młodymi piłkarzami. Zimę spędzimy z dorobkiem 23 punktów, co nie jest złym wynikiem. Przy konkretnych modyfikacjach w naszym składzie mogę stwierdzić, że wiosna będzie nasza - mówi odważnie Kaczmarek.

Ciekawe jak będą wyglądały wzmocnienia w Lechii.
! LECHIA GDAŃSK & WISŁA KRAKÓW !
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 11.12.2012, 17:03
wanciak86 napisał(a):Wyświetl post
Ciekawe jak będą wyglądały wzmocnienia w Lechii.

Skoro razem tak rechotali, to muszą być kosmiczne
Odpowiedz cytując
gypsy
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 11.12.2012, 18:05
Razack Prezesowi obiecywał, że go poleci w swoim nowym klubie na zachodzie Europy i z tego się tak cieszyli
Odpowiedz cytując
dynek.pl
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 12.12.2012, 10:17
Ekstraklasa SA szykuje reformę rozgrywek

http://www.90minut.pl/news/202/news2...rozgrywek.html

Ale qrwa, nawymyślali. Co o tym myślicie ?
Mi sie juz teraz nie chce tej pyty ogladac, a oni mysla, ze jak bede czesciej pokazywac gowno to nagle to gowno zacznie sie ludziom podobac.
Jedyny plus to, ze kopacze w koncu by musieli rozgrywac jakas przyzwoita liczbe spotkan ale ja bym na przyklad wolal zeby zostalo to osiagniete przez regularne wystepy czolowych druzyn w fazie grupowe przynajmniej LE.
Zreszta zamiast wymyslac jakies koslawe rozwiazania to lepiej po prostu zwiekszyc lub zmniejszyc liczbe druzyn albo wlasnie pokombinowac z pucharem Polski jak proponuje 90minut.
Puchar jest na5z!
Odpowiedz cytując
paszczak
Member

Od: 10.2010

Stary 12.12.2012, 12:09
Się zastanawiam skąd ten upór w forsowaniu tego kiczu? Jak czytam większość ekspertów się z tym nie zgadza, a ci swoje...
Podział na jakieś grupy zdewastuje i tak marną już ligę. Zabije jedyne chyba co wartościowe to hitowe mecze typu Lech-Legia gdzie przychodzi 40 tys. ludzi. Zakładając jeszcze np spotkanie w PP kogo zainteresuje 6 krotny mecz pomiędzy sobą nawet gigantów? żygac się będzie cchiało od tego, a zamiast 40 tysia przyjdzie 12. Rozmyje się konsekwencje zdobywania punktow przez caly sezon i będzie tak jak na zużlu gdzie w ciągu ostatnich paru lat (poza ostatnim sezonem) wygrywali ci co zbudowali fore na jeden jedyny mecz, albo mieli po prostu szczęście i zdobywali MP kosztem najlepszych. Aktualny system jest najdoskonalsza formą wyłaniania najlepszej drużyny w kraju!

Czas na pierwsze podsumowania jesieni.
Z przodu jeszcze nic nie wiadomo. Legia znowu faworytem, ale wiadomo jak to się skończyło rok temu, chociaż wtedy to Legia miala 4 pkt w plecy. Jeśli nie zdarzy się na Łazienkowskiej jakis kataklizm i Lech dalej nie pojedzie na farcie po 1:0 po kiksie obrońcy to mistrz pojedzie do Warszawy. O puchary walka pomiędzy Polonią,Górnikiem, Lechem, Śląskiem i Lechią. Nikogo więcej chyba nie stać na doszlusowanie
Z tyłu wszytsko jasne jak chyba nigdy. GKS i PBB lecą i akurat dla ligi pozbycie się tego duetu nie zaszkodzi
Odpowiedz cytując
Baala
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 12.12.2012, 12:18
Coś fatalnego szczególnie:

"Dodatkowo Ekstraklasa rozważa dzielenie punktów przez dwa po fazie zasadniczej, aby duże różnice punktowe nie wpłynęły na brak emocji w końcowej fazie rozgrywek."

Przy liczbie 16 zespołów w lidze nie ma jak sprawiedliwie dzielić na grupę mistrzowska i spadkową. Jak w lidze spadkowej jedni grać mają 4 razy u siebie a inni tylko 3 to wypacza jakikolwiek sens rywalizacji. Zresztą granie 40 meczy w sezonie tak jak jest w drugim wariancie w naszych warunkach klimatycznych nie ma sensu. W Anglii mniej meczy w lidze grają. Niemcy mają ligę 18 zespołową a warunki mają podobne. W Bułgarii i Rumunii będą ligę zmniejszać i jestem przekonany że wyjdzie im to na dobre. Zresztą gdzie te mecze upchnąć. Zacząć ligę wcześniej to na pewno, ale skróceniem przerwy zimowej będzie problem.

Dla mnie dwa warianty wchodzą tylko w grę:
- to wariant opisany przez 90minut.pl liga 18 zespołowa plus reforma PP która mogłaby dać dwa dodatkowe mecze klubom ekstraklasy - 6 meczy więcej
- drugi to zmniejszenie ligi do 12 zespołow, gra 22 kolejki, podział ligi (punkty zostają normalnie żadnego dzielenia) i granie w dwóch grupach 10 meczy na normalnych zasadach. Plus reforma PP - 4 mecze więcej

Ja jestem zwolennikiem zmniejszenia ligi bo dla tych co grają zwiększą się dochody z praw telewizyjnych, a dodatkowo I liga zyska na atrakcyjności i łatwiej byłoby o zastępstwo jeśli by ktoś był nie wypłacalny.
Ostatnio edytowane przez Baala : 12.12.2012 o godz. 12:20.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 13.12.2012, 00:09
Baala napisał(a):Wyświetl post
Ja jestem zwolennikiem zmniejszenia ligi bo dla tych co grają zwiększą się dochody z praw telewizyjnych, a dodatkowo I liga zyska na atrakcyjności i łatwiej byłoby o zastępstwo jeśli by ktoś był nie wypłacalny.
Jest tylko jeden problem. W 12-sto zespołowej lidze to my się nie zmieścimy

dynek.pl napisał(a):Wyświetl post
Jedyny plus to, ze kopacze w koncu by musieli rozgrywac jakas przyzwoita liczbe spotkan
Już teraz łapią ich skurcze...
Ostatnio edytowane przez wolfy : 13.12.2012 o godz. 00:15.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 13.12.2012, 00:38
Grupy to będzie strasznie poroniony pomysł , ale w zasadzie... będzie się z czego pośmiać . Będzie więcej okazji aby Sikorski się cieszył że trafił w bramke , Quioto kogoś podeptał , Fredriksen może pozna w końcu kto to Pawowski , a Chavez będzie miał mniej czasu na modlitwe.

Realnie patrząc pomysłem który nie wywoływałby salw śmiechu byłby model gdzie mamy lige 18-20 zespołową , gdzie spadają 3-4 zespoły a kolejne 2-3 grają baraż o pozostanie w ekstraklasie .

Niedługo fajnych stadionów będzie coraz więcej w Polsce , a liga 16 zespołowa nie będzie gwarantowała , że Wisła się utrzyma , więc lepiej powiększmy tą ligę męcznie drużyn w grupie spadkowej jest conajmniej chore
Ostatnio edytowane przez Karherop : 13.12.2012 o godz. 00:40.
Odpowiedz cytując
dynek.pl
Senior Member

Stary 13.12.2012, 10:18
wolfy napisał(a):Wyświetl post

Już teraz łapią ich skurcze...
To co mamy skrócić mecze do 60 minut ?
Przynajmniej będę musieli potrenować więcej, lepiej, a słabsze ogniwa odpadną.

Karherop napisał(a):Wyświetl post
Realnie patrząc pomysłem który nie wywoływałby salw śmiechu byłby model gdzie mamy lige 18-20 zespołową , gdzie spadają 3-4 zespoły a kolejne 2-3 grają baraż o pozostanie w ekstraklasie .

Niedługo fajnych stadionów będzie coraz więcej w Polsce , a liga 16 zespołowa nie będzie gwarantowała , że Wisła się utrzyma , więc lepiej powiększmy tą ligę męcznie drużyn w grupie spadkowej jest conajmniej chore
Krece Cie mecze typu Belchatow-Podbeskidzie czy inna Nieciecza bo takich meczow bedzie wiecej ?
Stadiony nie graja, jak bede po nich biegac kaleki, a beda na pewno to nikt tego nie bedzie chcial ogladac.
Zreszta przyklad Slaska czyli klubu niby z duzym potencjalem, ktory do dzisiaj nie wyplacil premii za mistrzostwo, nie potrafi przedluzyc kontraktu z czolowym graczem i to na wcale niewygorowanych warunkach pokazuje, ze nie stac nas nawet na lige 16 zespolowa.
Choc kiedys bylem przeciw to obecnie jedynym sensownym rozwiazaniem wydaje sie liga 12 zespolowa:
- runda zasadnicza po 22 mecze i potem 2 grupy po 6 zespolow czyli 32 mecze
- 3 rundy czyli 33 mecze w sezonie - w ostatniej rundzie terminarz ustalony na podstawie miejsc po 22 kolejkach, np. druzyna z 1-go miejsca gra z 2,4,6 itd. u siebie
Oczywiscie poniewaz pare niezlych druzyn wyladuje w 1 lidze nalezy dopuscic wieksza rotacje, czyli spadek 2 druzyn, a 3 od konca gra w barazach - w ten sposob w 12 zespolowej lidze
mamy tylko polowe miejsc bez zadnej stawki.
Mniejsza liga to wiecej kasy w czolowych klubach, czyli wieksza mozliwosci na sprowadzanie graczy pokroju Ljuboji czy Traore, a to powinno zaowocowac w pucharach.
Rowniez wieksza wplywy dla klubow z tzw. dni meczowych bo na pewno kolejny mecz z Legia czy Lechem wzbudzilby wieksze zainteresowanie niz spotkania z Belchatowem czy inna Nieciecza.
Ostatnio edytowane przez dynek.pl : 13.12.2012 o godz. 10:45.
Puchar jest na5z!
Odpowiedz cytując
AntyMod
Senior Member

Od: 05.2012

Stary 13.12.2012, 12:16
od kilku ladnych lat bylem zwolennikiem zeby nasza - coraz slabsza z roku na rok - liga byla 10 zespolowa - i miala 4 rundy - 36 meczy - wtedy bylaby o wiele silniejsza i zwiekszyla swoj zenujacy dzisiejszy poziom , moze to pomogloby tez w pucharach powalczyc ze sredniakami europejskimi a nie odpadanie w przedbiegach ....i proponowalbym zeby wtedy spadaly z ligi 3 zespoly .....wedy bylaby pozytywna masakra - kazdy mecz o Cos - mala roznica miedzy spadkiem a gra o puchary - emocje do konca .... ktos napisal ze w 12 zespolowej lidze nie byloby miejsca na Wisle ....a czy Wisla ma jakis patent na coroczna gre w lidze ? n jak nie zasluguje to spada- to jest sport ....a dla wielu, wileu innych uzytkownikow forum chcialbym przypomniec ze niektorzy pamietaja brak kasy i gre na zapleczu extraklasy - miejcie swiadomosc chlopcy ze Wisla to nie tylko ostatnie 15 lat Cupiala ....swiat sie nie konczy na ewentualnym spadku, zzwlaszcza jesli sie nie zasluguje na gre wsrod najlepszych druzyn w kraju
Odpowiedz cytując
szym_ek
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2007

Stary 13.12.2012, 15:21
Przynajmniej będę musieli potrenować więcej, lepiej, a słabsze ogniwa odpadną.

Krece Cie mecze typu Belchatow-Podbeskidzie czy inna Nieciecza bo takich meczow bedzie wiecej ?
Stadiony nie graja, jak bede po nich biegac kaleki, a beda na pewno to nikt tego nie bedzie chcial ogladac.
Zreszta przyklad Slaska czyli klubu niby z duzym potencjalem, ktory do dzisiaj nie wyplacil premii za mistrzostwo, nie potrafi przedluzyc kontraktu z czolowym graczem i to na wcale niewygorowanych warunkach pokazuje, ze nie stac nas nawet na lige 16 zespolowa.
Choc kiedys bylem przeciw to obecnie jedynym sensownym rozwiazaniem wydaje sie liga 12 zespolowa:
- runda zasadnicza po 22 mecze i potem 2 grupy po 6 zespolow czyli 32 mecze
- 3 rundy czyli 33 mecze w sezonie - w ostatniej rundzie terminarz ustalony na podstawie miejsc po 22 kolejkach, np. druzyna z 1-go miejsca gra z 2,4,6 itd. u siebie
Oczywiscie poniewaz pare niezlych druzyn wyladuje w 1 lidze nalezy dopuscic wieksza rotacje, czyli spadek 2 druzyn, a 3 od konca gra w barazach - w ten sposob w 12 zespolowej lidze
mamy tylko polowe miejsc bez zadnej stawki.
Mniejsza liga to wiecej kasy w czolowych klubach, czyli wieksza mozliwosci na sprowadzanie graczy pokroju Ljuboji czy Traore, a to powinno zaowocowac w pucharach.
Rowniez wieksza wplywy dla klubow z tzw. dni meczowych bo na pewno kolejny mecz z Legia czy Lechem wzbudzilby wieksze zainteresowanie niz spotkania z Belchatowem czy inna Nieciecza.
nie potrzebne trzy rundy - wystarczy zacząć ligę w lipcu i do grudnia spokojnie się wyrobimy z 22 kolejkami a na wiosnę 10 kolejek w grupach spokojnie wystarczy + kluby Ekstraklasowe Puchar Polski zaczynały by na wiosnę i już się robi 12-14 meczów dla najlepszych od marca do końca maja
W tym roku jakby się zaczął sezon 21-22 lipca to do 1 grudnia mamy 20 kolejek a dwie kolejki można rozegrać w środku tygodnia
Odpowiedz cytując
Vuko
Senior Member

Od: 08.2009

Stary 13.12.2012, 15:33
Niech mieszają, na pewno od mieszania herbata będzie słodsza.
Odpowiedz cytując
dynek.pl
Senior Member

Stary 13.12.2012, 16:03
szym_ek napisał(a):Wyświetl post
nie potrzebne trzy rundy - wystarczy zacząć ligę w lipcu i do grudnia spokojnie się wyrobimy z 22 kolejkami a na wiosnę 10 kolejek w grupach spokojnie wystarczy + kluby Ekstraklasowe Puchar Polski zaczynały by na wiosnę i już się robi 12-14 meczów dla najlepszych od marca do końca maja
W tym roku jakby się zaczął sezon 21-22 lipca to do 1 grudnia mamy 20 kolejek a dwie kolejki można rozegrać w środku tygodnia
W sumie tak, a jakby jeszcze Puchar Polski na wiosne grac w weekend to moze zainteresowanie tymi rozgrywkami zostaloby odbudowane.
Puchar jest na5z!
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 13.12.2012, 22:28
Dobry pomysł. I tak to co u nas odstawiają nie ma zbyt wielu punktów stycznych z futbolem.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Baala
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 14.12.2012, 22:20
widzieliście pomysł na nową ligę:

http://www.weszlo.com/news/13107

Niestety jest dzielenie punktów co mi się nie podoba. Z drugiej strony biorąc pod uwagę tabele z zeszłego sezonu to mielibyśmy spore szanse na mistrzostwo po 30 kolejkach bo mielibyśmy tylko 6 pkt strat. Choć jakby tak podzielić tabele z tego sezonu to dalej drżelibyśmy przed Podbeskidziem.

Jeszcze taka myśl mi się nasuneła że te dzielenie punktów sprawia że opłaca się zaufać na dłużej trenerowi bo stratę można łatwo pod koniec nadrobić mimo trudnego początku.

Edit:
Jeszcze według mnie do poprawski jest jedna kwestia by dzielone punkty nieporzyste równać w dół a nie w górę. Wtedy bym mógł to jeszcze zaakceptować. Tz. Jak ktoś ma na koniec sezonu 55 pkt to w grupie powinien mieć 27pkt, a nie 28. Niby szczegół ale promuje tych co w sezonie zasadniczym byli lepsi, a nie tych co w sezonie zasadniczym byli gorsi. Tylko lidera w razie po podziale wyniku z połówką podciągnąć do góry
Ostatnio edytowane przez Baala : 14.12.2012 o godz. 23:08.
Odpowiedz cytując
-Goral-
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 14.12.2012, 22:30
Ten system co weszlo pisze jest dobry.

1) Dzielenie punktów. 30 meczy w których kluby mogą bardziej stawiać na młodych zawodników, wychowanków, będzie większe przyzwolenia na ogrywanie młodych.
2) Nie 6 nie 4 mecze między dwoma drużynami w lidze, a maksymalnie 1 dodatkowy, to nie jest tak źle, żeby klasyki zpowszedniały
3) Najważniejsze mecze będą w maju, kiedy skończą się mocne ligi.
4) Najważniejsze mecze będą na końcu, to jest wyraźne pójście w kierunku systemu play-off. To bardzo dobry pomysł. W innych dyscyplinach grają rundę zasadniczą, która o niczym(mistrzostwie) nie decyduje a mimo to mecze są ciekawa i nikt nie narzeka. A play-off tak jak teraz te 7 ostatnich meczy to będzie wisienka na torcie.
Odpowiedz cytując
neq.
Senior Member

Od: 02.2010

Stary 14.12.2012, 22:36
ja się zgadzam z podsumowaniem weszło, skoro nie ma opcji żeby zrobić ligę 12 zespołową to ten projekt jest do przyjęcia, wydaje się, że to przemyśleli dość dokładnie, zobaczymy może faktycznie liczba meczów o stawkę wzrośnie
"Jeżeli walczysz możesz przegrać, jeżeli nie walczysz już przegrałeś"

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustępliwej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych... podania ręki."

Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 14.12.2012, 23:12
Dokładnie - jeśli nie jest realne 10 czy 12 drużyn a nie jest, to to jest na prawdę niezła propozycja.Zresztą z tego co pamiętam to już to kiedyś było - w sensie podział i dzielenie.
Wiadomo że dzielenie nie jest do końca sprawiedliwe ale kogo to obchodzi
Najlepszy motyw to ten ostatni mecz między 1 a 2 zespołem - byle on tylko decydował o mistrzostwie
Minus jest tylko taki że za rok będziemy w dolnej połówce
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
dynek.pl
Senior Member

Stary 14.12.2012, 23:31
Musze przyznać jako sceptyk reformy ligi, ze naprawdę jednak ta propozycja jest przemyślana i ma sens
Widać wszystkie poprzednie wersje to były tylko głupie dziennikarskie wymysły.
Na pewno minus to dzielenie punktów ale to chyba jedyny.
Na plus:
- dłuższa liga, wreszcie wykorzystamy miesiące letnie
- faktycznie jest szansa na emocjonującą końcówkę co może zainteresować ludzi rozgrywkami
- naprawa prestiżu puchar Polski spowodowana graniem półfinałów w weekend
Puchar jest na5z!
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 14.12.2012, 23:53
Cytat:
Na pewno minus to dzielenie punktów ale to chyba jedyny
Też mi się to nie podoba bo skoro się gra 30 meczów to dlaczego później zamiast 8 pkt przewagi nad kims ma sie mieć 4? Ale... są też plusy tego "tyrania" przez 30 meczów, tak jak jest napisane, lepsze miejsce to lepszy start w drugiej fazie sezonu. Jako okoliczność łagodzącą to dzielenie pkt. można też podać, że sprawiedliwsze jest to podzielenie pkt przez dwa niż faza play-off. Przy dzieleniu pkt przewaga jaką sobie wypracuje zespół zostanie (mniejsza ale zostanie), a w play-offach z przewagi punktowej zostaje nam tylko atut własnego boiska.
Na pewno liga będzie ciekawsza tylko daje sobie rękę uciąć, że to wszystko będzie jeszcze bardziej zawiłe i "ruchome" niż teraz. Już teraz ta liga jest tak nieprzewidywalna a kiedy jeszcze po 30 kolejkach podzielimy dorobek zespołów na 2 to w tych 7 dodatkowych meczach dopiero nastąpią przetasowania w tabeli (może co kolejkę się wszystko będzie mieszało? hehe). Wiadomo, że jakiś szczególny rozdział miejsc szlifuje się po powiedzmy ponad 25 kolejkach, wcześniej to wszystko się miesza jak w kalejdoskopie a właśnie te podział pkt i dodatkowe 7 meczów to chyba wyjdzie mniej więcej tak jakbyśmy rozgrywali 22(?) mecze w sezonie. Przypomnijcie sobie jak wygląda tabela naszej ligi do 22 kolejki? Tam nikt nie ma pewnego miejsca, wszystko się zmienia z kolejki na kolejkę, także uważam, że w tym nowym systemie może się rozstrzygać się do ostatniej kolejki i możemy już prędko nie poznać Mistrza na kilka kolejek przed końcem sezonu (trochę to dziwne, może dlatego, że nowe).
I na koniec moim zdaniem kwestia najtrudniejsza, która nie została poruszona. Gdzie upchać te mecze w sezonie z MŚ/ME lub w sezonie gdzie kilka kolejek odpadnie np. z powodu mrozów, żałób narodowych itp? Liga byłaby do końca maja a przecież jak jest sezon mistrzowski to bodajże w połowie maja piłkarze muszą być wolni dla trenerów reprezentacji. A to nam "wycina" jakieś 3 mecze z terminarza, które trzeba wsadzić pomiędzy zapewne juz napięty rozkład. A co jęśli w tym samym sezonie zima sparaliżuje rozgrywki w lutym (mają się zaczynać od połowy miesiąca). Moim zdaniem mogą wyjść niezłe jaja jeśłi chodzi o ten aspekt napiętego terminarza torpedowanego przez zimę czy miedzynarodowe rozgrywki
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
siara
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Stary 15.12.2012, 15:00
Kto może, proszę o oddanie głosu na sędziów z Krakowa:
Tomek Musiał ( przedstawiać chyba nie trzeba ) i jego asystent Sebastian Mucha...
http://www.sedziapilkarski.pl/oceny/...syfikacja/5053
Odpowiedz cytując
crux.a
Senior Member

Od: 02.2011

Stary 15.12.2012, 16:28
uwaga, tylko dla dorosłych

http://demotywatory.pl/3994533/Oglad...pilke-dla-beki
Odpowiedz cytując
syryls
Senior Member

Od: 10.2011

Stary 16.12.2012, 12:43
Dla Górnika jakieś 3 MLN EURO, dla Legii pewnie jeszcze więcej za Jędrzejczyka i Wolskiego. Jak Cupiał nie sypnie kasą na akademie i transfery to zostaniemy w tyle, za darmo nic nie ma. To nawet nie jest ostatni dzwonek, czołówka nam uciekła w przeciągu 1 rundy. Jeśli Górnik, Legia, Lech będą aktywni na rynku transferowym a przy tym skuteczni to będziemy mieć problem nawet nie w tym co w następnym sezonie powalczyć o puchary
Odpowiedz cytując
Vuko
Senior Member

Od: 08.2009

Stary 16.12.2012, 12:58
Za 2-3 sezony ta 'reforma' zostanie porzucona i wrócimy do normalnego systemu. Jeśli ktoś myśli, że z gównianych piłkarzy dzięki mieszaniu systemami zrobi ligę na poziomie, to niech walnie głową w mur.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź
Narzędzia tematu
Tryby wyświetlania

Zasady wysyłania postów