|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła: | |||
| wzmocni się |
|
44 | 26,19% |
| osłabi |
|
97 | 57,74% |
| zmiany kadrowe nie będą odczuwalne |
|
27 | 16,07% |
| Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2011
Offline |
|
|
Wszyscy wymienieni przez Ciebie zawodnicy przychodząc do Wisły byli bez formy albo zwyczajnie byli za słabi na nią. Skąd wziąłeś tyle występów Beto w kadrze Brazylii bo ja doliczyłem się sześciu (U18 i U20 - i to były występy kadry C lub D). Jeszcze pragnę zwrócić uwagę gdzie obecnie są Ci piłkarze i co osiągnęli.
Ludzie nic się w tym klubie nie zmieni jeżeli Cupiał dalej będzie właścicielem lub co moim zdaniem jest niemożliwe on się zmieni. Cupiałowi jak się powie że za zawodników na poziomie gry w LM trzeba zapłacić to on to rozumie w ten sposób, że to mu się nie zwróci i woli by sprowadzali do Wisły szrot ślepy, kulawy etc... Traktuje ten klub jak zabawkę i tyle o jakimkolwiek rozwoju możemy zapomnieć jeżeli przyjdą Ci Polacy mający przyciągnąć kibiców na stadion jak Magiera, Lisowski, Broź etc... |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2003
Offline |
|
Wciąż nie widzę czemu transfery Matusiaka, Jirsaka czy Ćwielonga budzą podejrzenia, a sprowadzenie takiego Lameya nie.
Ostatnio edytowane przez jova : 09.05.2012 o godz. 19:54.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Po prostu popadamy ze skrajności w skrajność. Stan jest tutaj bohaterem, Jacek dla wielu antybohaterem. Jednak jakby przeanalizować transfer po transferze i zapisać obok ile kosztował zawodnik (kontrakt + podpis + odstępne + agent i inne koszta) to wielkiej różnicy by nie było między tymi dwoma dyrektorami sportowymi. Każdy miał swoje sukcesy, ale i każdy miał swoje porażki. Jedyne co mi się podobało u Stana to to, że starał się struktury zbudować - skauting. Jednak nie rozumiem czemu teraz się od tego odchodzi! Mam nadzieję, że ktoś wreszcie zrozumie, że to nie dyrektor sportowy powinien mieć "notes", ale w miarę duża siatka skautingowa powinna istnieć i tworzyć taki "notes". |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Dla mnie transfery takich zawodników jak Magiera czy Broź, których swego czasu żegnaliśmy bez żalu bo byli za słabi świadczą o jednym Wisła zamiast iść do przodu cofa się i za moment może okazać się, że dziś ciesząc się ze spadku sąsiadki za Błoń sami wkrótce możemy znaleźć się na ich miejscu. Jeżeli Bednarz chce takimi transferami powiedzieć, że to jest skok jakościowy w polityce klubu to mnie na stadionie w przyszłym sezonie nie zobaczy podobnie zresztą jak wielu innych nie dających robić z siebie balona i dających kasę na ten cyrk i pośrednio utrzymujących takie pacynki jak Łysy, Rogala czy Kapka.
|
|
|
|
Member
Od: 04.2012
Offline |
|
|
No bo u nas jest typowe udo!
albo sie udo albo sie nie udo to cala polityka transferowa Zdzisia i Jacusia |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2010
Offline |
|
|
Biorąc pod uwagę to, że dwa razy ograła nas bez masła drużyna, w której rozgrywającym jest Mączyński, a na lewej obronie gra Magiera, to doprawdy Wisła ma na tych pozycjach silniejszych zawodników.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Bardziej mnie martwi to co zrobił z siatką skautingową, którą budowaliśmy przez ostatnie 2 lata. |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2003
Offline |
|
Także z efektywnością tej siatki skautów różnie mogło być. |
|
|
|
Guest
|
|
|
Chyba większość z nas oglądała mecze BvB. Na prawej obronie gra tam Łukasz Piszczek czasami jak patrzę na to jak on przyjmuję piłkę czy plącze mu się ona gdzieś przy prowadzeniu to można dojść do jednego podstawowego wniosku że jako skrajny obrońca potrzebny jest po prostu wybiegany piłkarz zostawiający zdrowie grają agresywnie, potrafiący zagrać klępę i wrzucić piłkę mocno w pole karne. Na tej pozycji nie potrzeba techników, dryblerów, nie trzeba grac dokładnych przerzutów czy prostopadłych piłek. itp. Cieszy się to, że wymienia się dużo nazwisk w kontekście Wisły. Mam nadzieję, że dokonają dobrego wyboru bo boki obrony to pozycje które należy wzmocnić. ( zaznaczam że nie myślę o piłkarzu o tak ubogiej inteligencji boiskowej jak Cikos)
PS. Do dzis nie wierzę w to jak ktos taki jak Valkcx mógł sciągnac na pozycję skrajnego obrońcy kogoś tak zapuszczonego od strony fizycznej jak Lamey, o Branko już nawet nie mówię...
Ostatnio edytowane przez westersyl : 09.05.2012 o godz. 22:00.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Jirsak dostanie kontrakt? Ciekawe za co? No, bo chyba nie za tą 1 ( słownie jedną bramkę) z Podbeskidziem?
żenada co dzieje w naszym klubie. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Co ciekawe ktoś oglądał tego Gajosa. Tak z ciekawości szukam o nim od jakiegoś informacji i wygląda na to, że strzela i asystuje nadal. Po tych kilku filmikach na YT (wiem, że to złe źródło, ale nie mam lepszego ; )) myślę, że warto byłoby go zaprosić na testy do nas. Jednak najlepszą dla mnie rekomendacją jest to, że podobno jest polecany przez samego Błaszcza. Jeżeli naprawdę się nim interesujemy to warto się pośpieszyć bo może wyjmie go ktoś inny. Z 3. ligi (aktualna 2. liga) przychodził do nas Boguski. Rezerwowy piłkarz grający na kilku pozycjach i zarabiający (pod tym tylko warunkiem) odpowiednie pieniądze to nie jest zły pomysł. Od jakiegoś czasu mówiłem, że chciałbym, aby ktoś go sprawdził jako prawego skrzydłowego. Te mecze na prawej obronie nie były wybitne w obronie, ale dużo bardziej aktywny w ofensywie był niż grając w środku. To mnie utwierdza w przekonaniu, że warto, aby Probierz go sprawdził na prawym skrzydle.
Ostatnio edytowane przez kacpaw91 : 09.05.2012 o godz. 21:59.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
hahahahaha, no sorry ale rozwaliłeś system xD
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2010
Offline |
|
|
Uczepiliście się tego Celebana i jego meczu z Dundee jak Najman Salety. Cały sezon gra dosyć równo i na względnie wysokim poziomie, a oceniacie go na podstawie dwumeczu.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
W przeciwieństwie do naszych obecnych skrzydłowych potrafi dośrodkować, podać na centymetry. A co ma Kirm ze skrzydłowego? Dla mnie Kirm to typowy gracz środka pola. Oczywiście, że wolałbym prawdziwego skrzydłowego (jakiego od lat nie mieliśmy), który ma drybling, jest szybki, dynamiczny i potrafi dośrodkować na centymetry. Jednak przy obecnych skrzydłowych ten Jirsak nie byłby takim złym pomysłem.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2008
Offline |
|
|
Weźcie mi powiedzcie jak można blokowac miejsce tak słabemu i bezproduktywnemu "piłkarzowi" jak Brud.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Zgadzam się z Czesiem, z tym, że uważam Bruda na piłkarza który powinien kopać piłkę w 2 lidze co najwyżej. Mnie trochę jeszcze jedno dziwi że zawodnicy do nas trafiający w formie, co prawda takich było w ostatnich latach jak na lekarstwo maksymalnie po jednej rundzie tracą większość swoich walorów.
Transfery uzależnione w klubie są od tego kogo uda się sprzedać a takich piłkarzy w kadrze mamy obecnie w liczbie sztuk jeden. Bez pieniędzy o których pisałem w jednym z postów w granicach 10 mln euro łącznie na najbliższe dwa okienka będziemy w dalszym ciągu obniżać loty w Ekstraklasie. My musimy budować drużynę od nowa i trudno moim zdaniem perspektywicznie patrzeć na to kogo potencjalnie Wisła chce sprowadzić - jeżeli Bednarz sondował w ostatnim czasie możliwość sprowadzenia takich grajków jak Ćwielong czy Łukasiewicz to ja pozostawiam to bez komentarza - jednym słowem idzie nowa jakość. Probierz napalił się na dwójkę zawodników Pazdana i Kupisza - nie oceniam ich poziomu sportowego ale będzie dla mnie jasnym sygnałem ewentualne sprowadzenie tych graczy, że trener ma silną pozycję i są jakieś środki w kasie do wydania. Pożyjemy zobaczymy, cudów wymagać po Bednarzu nie ma sensu wszak ten gość od ostatniego zwolnienia z Wisły był na bezrobociu to świadczy o tym jakim jest wybitnym fachowcem po drugie gość nie ma żadnych kontaktów poza granicami Polski. Co do siatki skautów to jest dobre jak ma się kasę na spożytkowanie ich pracy a jeśli nie to w klubie są to zbędne etaty - ilu zawodników ostatnimi czasy zostało sprowadzonych z polecenia skauta do Wisły poza szrotem Kapki dwa lata temu.
Ostatnio edytowane przez Merkury : 09.05.2012 o godz. 22:31.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
||||
Nie zgadzam się z tym, że potrzebujemy 10 mln euro. Możemy wydać 2 mln i zbudować drużynę na lata. Tylko, że zamiast piłkarzy 27+ letnich należy ściągać piłkarzy 20-25 letnich bo na takich potem zarobimy. Trzeba też cierpliwości i dobrego trenera. Kiedyś czytałem, że dobrze tu wspominany Dan jak przyszedł do tej rumuńskiej drużyny, z którą wygrał ligę to wyprzedał bodaj 24 piłkarzy i zakontraktował taką samą ilość zawodników, którzy pasowali do jego koncepcji.
Co sądzicie o tym wypożyczaniu młodych zdolnych graczy z rezerw większych klubów? Nawet bez opcji transferu definitywnego. |
||||
|
|
Senior Member
Od: 08.2003
Offline |
|
Nie chodzi o jeden nieudany sezon. Chodzi o to, że nie ma z czego zmontować ekipy. Nie ma szkieletu. Nie ma niczego. Po raz pierwszy od '98/99. Nie ma nawet czterech piłkarzy na których można budować cokolwiek. Bramkarz zaliczył średni sezon, od biedy ujdzie ale robi babole i to nie to samo co 2 lata temu. Ani jednego obrońcy, ani jednego pomocnika... (no dobra, może Sobol wróci do formy a może nie), Melikson pewnie odejdzie bo jest jedynym, który ma jakąś wartość rynkową no i ani jednego napastnika. Wilk i Genkow to jednak poziom niżej niż para np. Paweł Sobolewski - Korzym czy Kwiek - Nakoulma... nie mówiąc o parze Zieńczuk - Piech... więc o czym mu tu rozmawiamy... Skrzydłowi to wszyscy tragedia. Ani jednego bocznego obrońcy, lewego czy prawego. Nie to żeby byli słabi... ich po prostu fizycznie nie ma itd. itd... Nie zdziwię się jak Wisła nawet w podobnie słabym składzie jednak będzie walczyła o podium. Po prostu wszyscy mogą się znowu mocno osłabić. Poziom znowu się obniży i dostosuje do poziomu obecnej Wisły. Może być moda na Polaków po Euro i wszystkie Piechy, Celebany, Makuszewskie wyjadą... Ale to nie uczyni z Wisły mocniejszego klubu niż nim jest dzisiaj. Bednarz sobie nuci: "Koko koko, Euro spoko, ceny lecą hen wysoko... Wśród Polaków przebierajmy... grajków w Tesco poszukajmy... Koko koko wciąż za drogo, Brud się nada - też jest spoko... Ach te Gordana marynarki... chyba pójdę do Bonarki... Koko koko brak transferów ale spoko, Hej karnety sprzedajemy! Może jeszcze nie spadniemy..."
Ostatnio edytowane przez thechris : 10.05.2012 o godz. 00:54.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
|
Nie wiem co miałeś na myśli, ale ostatnimi czasy to akurat byli przydatni - począwszy od Meliksona, skończywszy na młodym Rojewskim, którego, żeby wszyscy pamiętali, napiszę, sprowadził Stan Valcx.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ale co zrobił w tym sezonie ten WYPOŻYCZONY Rojewski? Nie strzelił gola w meczu ze Śląskiem? No trzeba to mu wpisać do CV. Zrobił coś wielkiego chociaż w MESA?
|
|
|
|
Guest
|
|
A ja już tyle łez wypłakałem, że odchodzi do Apoelu... Ale widać wie, że Apoel już się kończy, a tu będzie nowa, wielka Drużyna no i postanowił zostać. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- A tak serio to zostaje bo ma szczęście, że akurat teraz durniozaur wrócił, odpuszczenie go teraz to byłby spory kamyczek do ogródka durniozaura - paręset tys. euro wydane i minimum zwrotu - nie udało się gościa odsprzedać, ani nawet nie grał przez długie 5 lat w 11 = bez sensu wyrzucona kasa. Mączyński dałby Wiśle tyle samo jak nie więcej. Jak dla mnie powinien odejść - razem z tymi których nie przedłużyli i Jovanicem, Gargułą, Boguskim, Brudem itp. Nie zgadzam się z Tobą w tym, że stawiasz Bruda sportowo obok Jirsaka. DB jest jednak znacznie gorszy. |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2011
Offline |
|
![]() Następny przykład to ten Courtois też Atletico, który ma się ogrywać... Jest dobry, ma talent i będzie jeszcze lepszy! Na tym można tylko skorzystać, no tylko trzeba wypożyczyć kogoś z odpowiednim poziomem, a nie jakichś śledzi! |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Żeby Wisła rzeczywiście wróciła na szczyt w Ekstraklasie i z powodzeniem grała w europejskich pucharach trzeba zacząć budowę zespołu w 100% od nowa - w rzeczy samej jak wiadomo w życiu nic za darmo nie ma ale jeśli chce się coś osiągnąć to trzeba wpierw włożyć a nie stosować jak ma to miejsce w przypadku Wisły półśrodków, prowizorki, którą trzeba rozpoczynać co sezon. Wykonano symulację na zlecenie władz klubu, którą następnie przedstawiono wlaścicielowi, z której jasno wynika, że w ciągu dwóch najbliższych okienek należałoby wydać łącznie 10 mln euro - a następnie kwotę o połowę mniejszą w przyszłym sezonie. Żaden z zawodników Wisły nie licząc Meliksona, który odejdzie nie prezentuje poziomu klasy europejskiej a większości są zawodnikami mającymi swój udział w największych blamażach klubu m.in. Sobolewski, czy mający wrócić Głowacki i Brożek.
Na wyróżniających się zawodników z Polski grających w Ekstraklasie z niewielkimi wyjątkami przy założeniu budżetu transferowego w kwocie o której była mowa powyżej i tak nie bedzie stać Wisły, w związku z czym należy zainwestować w graczy z niższych lig w przedziale wiekowym maksymalnie do 21 roku życia - mających realne szanse na rozwój w Wiśle, z których następnie sprzedaży klub będzie mógł sobie pozwolić na sprowadzanie coraz lepszych zawodników to jeśli idzie o krajowy rynek. Kolejno Wisła potrzebuje zawodników perspektywicznych a zarazem już sporo potrafiących z silniejszych lig niż Polska ewentualnie liderów drużyn z porównywalnie pod względem sportowym zespołów z takich lig m.in. jak bułgarska, ligi bałkańskie, białoruska etc...(przykład zawodnika Renan z Bate Borysów). Trzeci sposób zasilania zespołu do zawodnicy sprowadzeni na wypożyczeniach z czołowych klubów Europy (należy stworzyć komórkę międzynarodową odpowiedzialną w klubie za nawiązywanie kontaktów quasi handlowych z drużynami z Francji, Niemiec, Anglii czy Hiszpanii. Spoiwem tak rozumianej polityki transferowej winno być pozyskiwanie zawodników doświadczonych ale o wysokich umiejętnościach nie jak to ma miejsce obecnie odcinających kupony. Te wszystkie elementy należy zastosować równolegle by nawzajem się uzupełniały i przenikały. Rzecz w tym, żeby zarządzający w klubach piłkarskich w Polsce podchodzili do tego na serio bo niestety ale większość działań w w tym w Wiśle przypomina wolną amerykankę przesiąkniętą amatorszczyzną. W świetle powyższego bez odpowiedzialnej i długofalowej polityki transferowej żaden polski klub w najbliższych latach nie będzie miał szans na awans do LM czy regularną grę w europejskich pucharach wypracowaną miarą umiejętności piłkarskich w znacznej mierze a nie opartej li wyłącznie na szczęściu. Wypływa z tego jedna i zarazem skuteczna przesłanka do zapełnienia stadionów w Polsce bez marnowania pieniędzy np. na plakaty etc.., których oddziaływanie na ludzi bywa często znacznie przeceniane - liczy się jakość sportowa. Niestety ale zawodnicy tu kolejność przypadkowa Wilk, Garguła, Małecki tego nie mają i mieć już nie będą jak Ci którzy zdaniem mediów mają do nas trafić jak Magiera, Broź, Lisowski etc.. dodatkowo na nich klub nie zarobi. Dobry napastnik to koszt rzędu 1 mln euro wzwyż podobnie jak ofensywny pomocnik. Z graczy ofensywnych w tym sezonie kto się sprawdził poza przebłyskami geniuszu Maleksa i bramkami Genkova strzelanymi ogórkom najczęściej. Skrzydła nie istniały Kirm wiadomo, Iliev slow motion, Garguła chyba ustrzelił jednego gola i miał może w porywach 2 asysty. Strzeliliśmy w lidze 29 bramek - ja się pytam gdzie ten potencjał ofensywny, od przyjścia Cupiała nie było z tym tak źle. 26 bramek stracony Jaliens "alibi man" Czekaj "mecz bez czerwieni to czas stracony", Jovanović gość ze szkła, bardzo słaby obrońca - źle się ustawia w ofensywie totalny chaos - nie wspominając o Lameyu czy Draganie. Bramkarz puszczający babole w najważniejszych momentach. Perspektyw ta drużyna przed sobą nie ma żadnych bo jeżeli mówi się o odejściach X a zapomina się o Y, który jest tak samo beznadziejnie słaby oszukuje się wszystkich dookoła - dlaczego np. mamy w dalszym ciągu oglądać Gargulca czy Wilka skoro ich poziom sportowy jest dramatycznie słaby. Wilk popełniał te same błędy przez cały sezon straty na 20 metrze przed bramką kończone bardzo często bramkami dla przeciwnika. Małecki, z niego też już nic nie będzie - prezentuje się gorzej niż w wieku 19 lat a ma 24 - gość nie rozwinął się w żadnej mierze. Sobol powinien zrobić kurs trenerski - zostać asystentem Probierza ale na Boga nie grać w piłkę on przed kontuzją zaczął grać piach a teraz jest cieniem własnego cienia. Z zawodników łączonych z Wisła poza młodym i utalentowanym Gajosem, który z racji wieku może się jeszcze rozwinąć reszta to zawodnicy nie wnoszący jakości do Wisły a przede wszystkim już w pełni ukształtowani i z nich trener dużo więcej niż teraz grają nie wyciśnie. Bednarz wcześniej czy później odejdzie i nie sądzę by po tym wszystkim Cupiał chciał dalej być w klubie - ogłoszą upadłość a my skończymy w A klasie. Bazy treningowej nie ma, Akademii nie ma, cierpliwości właściciel nie ma dlatego też piszę o 10 mln euro które w szybkim tempie mogły by przywrócić Wiśle dawny blask a przy obecnych nakładach to my w przyszłej dziesięciolatce może zbudujemy coś. |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2011
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member