The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 17.03.2012, 16:51
Probierz... wypad... i to natychmiast

Maaskant, Vaalckx wróccie
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
Kamson
Senior Member

Od: 04.2008

Stary 17.03.2012, 17:38
FraMat napisał(a):Wyświetl post

A może tak dla odmiany wypie*dolimy w końcu ten międzynarodowy szrot nazywany piłkarzami zamiast zmieniać trenerów?
WISEŁKA NIGDY NIE ZGINIE
Odpowiedz cytując
Watts
Senior Member

Od: 04.2005

Stary 17.03.2012, 17:40
Kamson napisał(a):Wyświetl post
A może tak dla odmiany wypie*dolimy w końcu ten międzynarodowy szrot nazywany piłkarzami zamiast zmieniać trenerów?
Polski gwiazdor Garguła za to dzisiaj wylał cysternę potu na boisku.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 17.03.2012, 17:52
Kamson napisał(a):Wyświetl post
ten międzynarodowy szrot pod wodzą Maaskanta i Moskala grał bardzo dobrą piłkę, natomiast miał po prostu wiele pecha przegywając po przypadkowych bramkach przeciwnika.
Jak na razie to za Probierza cofamy się w konstruowaniu nowoczesnej gry i to o lata

Odpowiedz cytując
Baala
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 17.03.2012, 17:58
ten międzynarodowy szrot pod wodzą Maaskanta i Moskala grał bardzo dobrą piłkę, natomiast miał po prostu wiele pecha przegywając po przypadkowych bramkach przeciwnika.
Jak na razie to za Probierza cofamy się w konstruowaniu nowoczesnej gry i to o lata
Dla mnie to ty żyjesz w jakieś innej rzeczywistości. Dziś przypomniały mi się ostatnie derby, gdzie nawet Holenderscy dziennikarze którzy przyjechali zobaczyć jak piękny Robert sobie radzi byli w szoku że mistrz Polski po stracie gola nie potrafi nawet na minute przycisnąć ostatnią drużynę w tabeli...
Odpowiedz cytując
BBudowniczy
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 17.03.2012, 20:31

Elefant napisał(a):Wyświetl post
Dobrze,że mieliśmy na boisku jedenastu obcokrajowców. Przynajmniej przypomnieli sobie o jakiś resztkach profesjonalizmu. Zaoszczędzono nam machania rękami, bezsensownych rajdów i opieprzania innych po własnym nieprawidłowym zagraniu.
Wolałem machanie rękoma, bezsensowne rajdy i opieprzanie innych przez Brożków, Małeckiego, Błaszcza, Baszcza, Głowę, Sobola i walkę o mistrzostwo kraju, zamiast "profesjonalizmu" tej przepłaconej zbieraniny z całego świata dzięki której już nie liczymy się w walce o MP, by nie powiedzieć o puchary.

Mecz dwóch średniaków ligowych - tabela nie kłamie.
Bolesna prawda, ale prawda.
"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"
Odpowiedz cytując
milosz
Senior Member

Od: 07.2011

Stary 17.03.2012, 21:24
BBudowniczy napisał(a):Wyświetl post
Wolałem machanie rękoma, bezsensowne rajdy i opieprzanie innych przez Brożków, Małeckiego, Błaszcza, Baszcza, Głowę, Sobola i walkę o mistrzostwo kraju, zamiast "profesjonalizmu" tej przepłaconej zbieraniny z całego świata dzięki której już nie liczymy się w walce o MP, by nie powiedzieć o puchary.
A Ja tam wolę LE i grę wiosna w pucharach niż jak za czasów Brożków kompromitacje z Levadia i Krabachem.
Wole też mieć w zespole Błaszczykowskiego niż go nie mieć, rzecz w tym że na takiego zawodnika dziś nas nie stać, a pojawienie się jego w Wiśle to prezent od Brzęczka, ot zrządzenie losu, na kolejne bym nie liczył. Aktualnego więc Błaszcza sprowadzić nie możemy, ale skauting, szkolenie młodzieży , a tak to robić trzeba...

Jeśli mamy sie rozwijać to dzięki Pareice, Meliksonowi i Genkowowi, czy Bitonowi, choć pewnie też dzięki Czarkowi Wilkowi, ale nie dzięki ... Łobodzińskiemu, Jopowi, czy Matusiakowi. Jakościowe dobre transfery z zachodu i opcja prozachodnia, jedynie uzupełniona piłkarzami rodzimymi to jedyna droga rozwoju dla Wisły, pytanie tylko czy do niej wrócimy.

PS. No a kiedyś może jak urośniemy w siłę to stać nas będzie na sprowadzanie najlepszych polskich piłkarzy do Wisły, ale to przyszłość niezbyt bliska.
Ostatnio edytowane przez milosz : 17.03.2012 o godz. 21:45.
Odpowiedz cytując
BBudowniczy
Senior Member

Stary 18.03.2012, 09:44
milosz napisał(a):Wyświetl post
A Ja tam wolę LE i grę wiosna w pucharach niż jak za czasów Brożków kompromitacje z Levadia i Krabachem.
A może będziesz wolał jak wogóle nie zagramy w pucharach? Bo i ten wariant jest coraz bardziej możliwy

Jeśli mamy sie rozwijać to dzięki Pareice, Meliksonowi i Genkowowi, czy Bitonowi, choć pewnie też dzięki Czarkowi Wilkowi, ale nie dzięki ... Łobodzińskiemu, Jopowi, czy Matusiakowi.
A także dzięki takim piłkarzom jak Brożek czy Małecki a nie dzięki....Jaliensowi, Paljiciowi, Blanco, Boukhariemu, Issa Ba, Jirsakowi, Sovakowowi, Chwistovowi czy innemu Riosowi.

Jakościowe dobre transfery z zachodu i opcja prozachodnia, jedynie uzupełniona piłkarzami rodzimymi to jedyna droga rozwoju dla Wisły, pytanie tylko czy do niej wrócimy.
Cały czas w niej jesteśmy, opcja prozachodnia uzupełniona Wilkiem. Jesli to jest jedyna droga rozwoju to tylko załamać ręce.

No a kiedyś może jak urośniemy w siłę to stać nas będzie na sprowadzanie najlepszych polskich piłkarzy do Wisły, ale to przyszłość niezbyt bliska.
W oparciu o tą opcję prozachodnią? Odpowiem Ci - nie, nie będzie nas stać. Bo nie będzie ani pucharów, ani zasilających budżet transferów naszych piłkarzy na zachód, za to zarobki na poziomie 300 000 euro rocznie dla rezerowych prawych obrońców.

Framat napisał(a):Wyświetl post
I że z polskiego, leniwego g... nic się nie ukręci.
Sugerujesz że polscy piłkarze są jedynie polskim, leniwym g... ? Powiedz to naszej trójce z Borussi Dortmund albo Szczęsnemu z Arsenalu. Bez odbioru.

Ale mam dobrą pamięć i pamiętam z jakim zaangażowaniem Ci Polacy (nie wszyscy oczywiście) grali za Skorży czy wcześniej za Kasperczaka. Pamiętam z pozycji stadionowej (wielu rzeczy nie widać w TV) przegrane mecze w Sosnowcu i postawę niektórych zawodników wówczas. Śmiem przypuszczać, że z tamtą drużyną skończyło by sie na 0:2.
I tego dotyczyła moja uwaga.
Ja za to nie musze mieć dobrej pamięci, bo wczoraj widziałem zaangażowanie tych obcokrajowców (nie wszystkich oczywiście). Nie wiem czy skończyło by się na 0:2, być może byłoby 2:0. Brożek strzelił by 2 bramki, a nie posiadając w składzie Chaveza czy Jaliensa nie byłoby dania dupy przy golu Buzały
"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"
Odpowiedz cytując
Elefant
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 18.03.2012, 10:41
Ja za to nie musze mieć dobrej pamięci, bo wczoraj widziałem zaangażowanie tych obcokrajowców (nie wszystkich oczywiście). Nie wiem czy skończyło by się na 0:2, być może byłoby 2:0. Brożek strzelił by 2 bramki, a nie posiadając w składzie Chaveza czy Jaliensa nie byłoby dania dupy przy golu Buzały
To był wpis odnoszący się do drugiej połowy drugiej połowy. Wcześniej nie było ani profesjonalizmu ani zaangażowania a drużyna wyglądała na zupełnie rozbitą.

A co do kiksu Chaveza. Mamy teraz słabszą parę stoperów niż za czasów Marcelo - Głowacki a tamci też co nieco mieli na sumieniu.
O słynnej zasadzie gry obronnej za czasów Kasperczaka "nie ważne, że nam strzelą gola i tak strzelimy wiecej" już nawet nie wspominam. Fakt, mieliśmy taką siłę ognia wówczas a większość pozostałych drużyn była zdecydowanie słabsza, że w 90 % meczów obrońcy mogli sobie spokojnie pozwolić na nonszalancką gre.
Odpowiedz cytując
milosz
Senior Member

Stary 18.03.2012, 14:19
A może będziesz wolał jak wogóle nie zagramy w pucharach? Bo i ten wariant jest coraz bardziej możliwy
Za to podziękuj polskiej myśli strategiczno szkoleniowej. Cupiał to brak transferów wiosną (tylko Wisła w naszej lidze ich nie przeprowadziła), jakoś tej super utalentowanej młodziezy w Wisle przygotowanej przez poprzedników nie ma, a dodatkowo „super” polscy trenerzy Moskal i Probierz. Jak to dobrze że na złość Tobie jednak np. Genkow zagrał w Bełachatowie świetny mecz ! Rozumiem że chcesz więcej Garguły, a mniej Genkowa, no to mecz w Bełchatowie tego nie potwierdził.

A także dzięki takim piłkarzom jak Brożek czy Małecki a nie dzięki....Jaliensowi, Paljiciowi, Blanco, Boukhariemu, Issa Ba, Jirsakowi, Sovakowowi, Chwistovowi czy innemu Riosowi.
Problem w tym że Pareiko jest lepszy od Twojego Pawełka, Jaliens to aktualnie najlepszy obrońca Wisły, a Riosa, Christowa czy Paljicia sprowadzali niekompetentni Polacy, a nie Stan Valckx i tu mam dla Ciebie dobrą informacje ..WRÓCILI Twoi ulubieńcy, się szykuj więc na powroty wielkich Polaków … Łobodziński, Jop, Matusuak, Niedzielan…

Cały czas w niej jesteśmy, opcja prozachodnia uzupełniona Wilkiem. Jesli to jest jedyna droga rozwoju to tylko załamać ręce.
W oparciu o tą opcję prozachodnią? Odpowiem Ci - nie, nie będzie nas stać. Bo nie będzie ani pucharów, ani zasilających budżet transferów naszych piłkarzy na zachód, za to zarobki na poziomie 300 000 euro rocznie dla rezerowych prawych obrońców.
Otóż nie jesteśmy …Pierwsze 5 transferów dało nam MP 2011 , później już kasy na kolejne transfery nie było, poza Jovanoviciem przyszli tylko piłkarze z karta w ręku lub wypożyczeni , a i tak osiągnęli awans do LE. Co do Polaków to jaki tam nie tylko Wilk, jest też ..Czekaj !!! Małecki !!! Boguski !!! Brud !!! Nic tylko brać i wybierać, taki żart ... Powtórzę że jest kasa zarobiona w LE i kw. do LM i była szansa na rozwój, a tak możemy mieć powrót do ... Levadii, bo tyle nam dali Pawełek czy inny Jop w rozwoju Wisły, ano wielkie NIC.
Sugerujesz że polscy piłkarze są jedynie polskim, leniwym g... ? Powiedz to naszej trójce z Borussi Dortmund albo Szczęsnemu z Arsenalu. Bez odbioru.
Sam tak sugerujesz , więc nie przypisuj mi swoich poglądów. O polskich piłkarzach mam dobre zdanie, ale tylko o tych najlepszych, na których nas nie stać. Chcesz w Wiśle Lewandowskiego ? To spytaj się Twojego idola (polski nad dyr. sp. Bednarz) dlaczego on go nie chciał, chcesz teraz piłkarzy z B. Dortmund to ich kup. Otóż nie stać nas na takie transfery. Paweł Brożek to, to robi teraz zawrotną karierę na zachodzie , więc lepiej się na niego nie powołuj, a w ostatnim meczu akurat i Genkow i Biton bramki strzelali. Gdyby zamiast Chaveza grał np. Czekaj byłoby może i 0–2 ale i też czerwona kartka dla niego ,więc wyluzuj troszkę.

Niestety musze się powołać, na własny tekst.
A Ja tam wolę LE i grę wiosna w pucharach niż jak za czasów Brożków kompromitacje z Levadia i Krabachem. Wole też mieć w zespole Błaszczykowskiego niż go nie mieć, rzecz w tym że na takiego zawodnika dziś nas nie stać, a pojawienie się jego w Wiśle to prezent od Brzęczka, ot zrządzenie losu, na kolejne bym nie liczył. Aktualnego więc Błaszcza sprowadzić nie możemy, ale skauting, szkolenie młodzieży , a tak to robić trzeba...
Jeśli mamy sie rozwijać to dzięki Pareice, Meliksonowi i Genkowowi, czy Bitonowi, choć pewnie też dzięki Czarkowi Wilkowi, ale nie dzięki ... Łobodzińskiemu, Jopowi, czy Matusiakowi. Jakościowe dobre transfery z zachodu i opcja prozachodnia, jedynie uzupełniona piłkarzami rodzimymi to jedyna droga rozwoju dla Wisły, pytanie tylko czy do niej wrócimy.
PS. No a kiedyś może jak urośniemy w siłę to stać nas będzie na sprowadzanie najlepszych polskich piłkarzy do Wisły, ale to przyszłość niezbyt bliska.
I W sumie nic do tego nie musze dodawać. Polacy w składzie tak ale nie kosztem jakości gry, teraz większość to obcokrajowcy być muszą bo takie realia finansowe, kiedyś może stać nas będzie na ściąganie reprezentantów Polski, kiedyś, ale nie teraz.
Wisła oparta na dobrych i tanich obcokrajowcach na poziomie Pareiki, Meliksona czy Bitona z Genkowem, uzupełniona Wilkiem, ale i zawodnikami pokroju Małeckiego i Sobolewskiego bo ich zastępcy w Wiśle powinni się znaleźć. 3max 4 Polaków (w jedenastce bo w kadrze więcej) , reszta z zagranicy na dobrym jakościowo poziomie. Tu Stan daje rękojmie że za 700 tysięcy euro nie sprowadzi Jirsaka tylko Meliksona.
Ano właśnie bo poza piłkarzami potrzebny jest też właściwy dyr. sp. czyli nie Bednarz, a Valckx, oraz właściwi szkoleniowcy. Ja osobiści do Probierza nic nie mam . ot przeciętny trener, ale abyśmy się mogli rozwijać to potrzebny jest dobry trener z zagranicy, tyle że na to potrzeba kasy, a tu nasz sponsor szuka tylko opcji oszczędnościowych, niestety.
Ostatnio edytowane przez milosz : 18.03.2012 o godz. 15:10.
Odpowiedz cytując
BBudowniczy
Senior Member

Stary 18.03.2012, 17:20
Za to podziękuj polskiej myśli strategiczno szkoleniowej. Cupiał to brak transferów wiosną (tylko Wisła w naszej lidze ich nie przeprowadziła), jakoś tej super utalentowanej młodziezy w Wisle przygotowanej przez poprzedników nie ma, a dodatkowo „super” polscy trenerzy Moskal i Probierz. Jak to dobrze że na złość Tobie jednak np. Genkow zagrał w Bełachatowie świetny mecz ! Rozumiem że chcesz więcej Garguły, a mniej Genkowa, no to mecz w Bełchatowie tego nie potwierdził.

Jakże to, trenerem był półtora roku Maaskant, dyrektorem sportowym Valcx, w jedenastce wybiega 10 obcokrajowców, a ja mam dziękować polskiej myśli strategiczno szkoleniowej? Na którym miejscu i w jakim stanie zostawił zespół "super" trener Maaskant że mam za nim płakać i winić brak wiosennych transferów? Nie przyszło Ci do głowy że transferów nie było, bo przez poprzednie transfery i wysokie zarobki nabytków po prostu w kasie jest pustka? To też wina Cupiała?
Garguła już dawno powinien opuścić ten zespół, za to zapewne ty chcesz więcej Jirsaka i Jaliensa zamiast Wilka?

Problem w tym że Pareiko jest lepszy od Twojego Pawełka, Jaliens to aktualnie najlepszy obrońca Wisły, a Riosa, Christowa czy Paljicia sprowadzali niekompetentni Polacy, a nie Stan Valckx i tu mam dla Ciebie dobrą informacje ..WRÓCILI Twoi ulubieńcy, się szykuj więc na powroty wielkich Polaków … Łobodziński, Jop, Matusuak, Niedzielan…
Uwielbiam takie stawianie sprawy - co złego, to Polak, jak zły piłkarz to tylko Polak, jak lewy obcokrajowiec to wina Polaka który go ściągnął. To już obsesja? Wolę powroty wielkich Polaków : Głowackiego, Brożków, Błaszcza, Sobola, Kosy i wieli innych. Ty zapewne czekasz na powrót "wielkiego" Beto Jak generalizować go generalizować w Twoim stylu

Paweł Brożek to, to robi teraz zawrotną karierę na zachodzie , więc lepiej się na niego nie powołuj, a w ostatnim meczu akurat i Genkow i Biton bramki strzelali. Gdyby zamiast Chaveza grał np. Czekaj byłoby może i 0–2 ale i też czerwona kartka dla niego ,więc wyluzuj troszkę.
Jak na razie to Genkow jedynie marzy by mieć takie osiągnięcia w Wiśle jak Brożek. A Biton? Biton to dobry piłkarz, tylko że jest tylko wypożyczony, więc za niedługo w Wiśle go nie będzie, oczywiście też nic za niego nie dostaniemy. Reszty fantasmagorii nie chce mi się komentować.

Sam tak sugerujesz , więc nie przypisuj mi swoich poglądów.
Proszę czytać ze zrozumieniem - to był komentarz do wypowiedzi Framata, nie twojej.

tyle że na to potrzeba kasy, a tu nasz sponsor szuka tylko opcji oszczędnościowych, niestety.
I to jest cały problem. Jak pojawi się w Wiśle bogaty szejk, albo miłosz wyłoży paredziesiąt milionów euro rocznie na klub, to wtedy będzie nas stać na dobrych piłkarzy z zagranicy. Na razie stać nas jedynie na szrot gwarantujący nam środek tabeli. Amen.
Odpowiedz cytując
MłodyAleByku
Member

Stary 17.03.2012, 22:30

11 obcokrajowców na boisku, to jest dramat. Pamiętacie te mecze na starym stadionie. Niech każdy sobie odpowie na pytanie. Co zrobiłby 3 lata temu, gdyby usłyszał, że w Wiśle nie będą grać Polacy.
Ostatnio edytowane przez MłodyAleByku : 17.03.2012 o godz. 22:44.
Brzydzimy się przemocą,
nieaktualne nocą.
Odpowiedz cytując
K4millo
Senior Member

Od: 05.2003

Stary 18.03.2012, 01:27
Mnie wkurzył dzisiaj Biton, który po strzeleniu wyrównującej bramki zamiast zabrać piłkę i zap.. na środek boiska to rysuje sobie serduszka i spacerkiem na środek.
Wisła Kraków
Odpowiedz cytując
Elefant
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 18.03.2012, 08:00
Wierz mi, że byłbym szczęśliwym, gdyby w barwach Wisły biegało 11 zaangażowanych i najlepiej dobrych piłkarsko wychowanków. A przynajmniej większość Polaków. A sytuacja w której gra 11 obcokrajowców nie jest dla mnie komfortowa.

Ale mam dobrą pamięć i pamiętam z jakim zaangażowaniem Ci Polacy (nie wszyscy oczywiście) grali za Skorży czy wcześniej za Kasperczaka. Pamiętam z pozycji stadionowej (wielu rzeczy nie widać w TV) przegrane mecze w Sosnowcu i postawę niektórych zawodników wówczas. Śmiem przypuszczać, że z tamtą drużyną skończyło by sie na 0:2.
I tego dotyczyła moja uwaga.
Odpowiedz cytując
ślimak
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 17.03.2012, 21:55
to prowokacja, prawda?
"...morał: rób dobrze innym, Tobie też ktoś zrobi..."
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 17.03.2012, 22:05
ślimak napisał(a):Wyświetl post
to prowokacja, prawda?
Nie.
Ale nie podejmę się wyjaśniania. Czyniłem to już wielokrotnie (szukać w archiwum) i nic nie poradzę na ślepotę niektórych (a raczej większości) kibiców.
Podobnie broniłem Petrescu gdy 90% tego forum jechało po nim jak po burej suce i chciało zwolnienia a potem cieszyło sie, gdy go wylano.
Teraz 90% z nich chciałoby Rumuna w Krakowie.
Za późno.
Nie porównuję w tym miejscu Petrescu z Maaskantem. Każdy z nich miał inną wizję Wisły.
Ale miał i wiedział co robi i wiedział, że trzeba na efekty poczekać.

Pod wodzą dyletanta Probierza i innych produktów PMŚ nie ma wizji, chyba że wizja szybkich pieniędzy od wujka Cupiała.
Nadal pozostaję w żałobnych barwach w awatarze i w podpisie.

Odpowiedz cytując
ślimak
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 17.03.2012, 22:27
Nie.
Ale nie podejmę się wyjaśniania. Czyniłem to już wielokrotnie (szukać w archiwum) i nic nie poradzę na ślepotę niektórych (a raczej większości) kibiców.
Podobnie broniłem Petrescu gdy 90% tego forum jechało po nim jak po burej suce i chciało zwolnienia a potem cieszyło sie, gdy go wylano.
Teraz 90% z nich chciałoby Rumuna w Krakowie.
Za późno.
Nie porównuję w tym miejscu Petrescu z Maaskantem. Każdy z nich miał inną wizję Wisły.
Ale miał i wiedział co robi i wiedział, że trzeba na efekty poczekać.

Pod wodzą dyletanta Probierza i innych produktów PMŚ nie ma wizji, chyba że wizja szybkich pieniędzy od wujka Cupiała.
Może Maaskant miał wizję Wisły. Tak mówił, twierdząc, że będzie ją wpajał zawodnikom do momentu, w którym oni to skumają i zaczną grać piękną europejską piłkę. Nie zdążyli zrozumieć. I nic nie zwiastowało tego, że to pojmą. Większości meczy pod wodzą Maaskanta jesienią nie dało się oglądać. 'To nic ze pół drużyny gra chujnie, poczekam ze zmianami do 80 min, wszak jest 0-0'.

A co do ukręcenia czegokolwiek z g... to każde g... jest takie samo. Czy z Bałkanów, Ameryki Środkowej czy Południowej.

OK, może Probierz jest bufonem, dyletantem etc. Ale jakos jednak piłka jest 4 razy w siatce rywali w meczu wyjazdowym.
"...morał: rób dobrze innym, Tobie też ktoś zrobi..."
Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 17.03.2012, 22:49

Myślałem że ktoś bliski Ci umarł a tu taka sprawa
Nie zgodzę się jedynie że przegrywaliśmy przypadkowo.Staraliśmy się kreować grę ale z tymi ludźmi to raz lepiej, raz(zazwyczaj) gorzej wychodziło a że drużyna broniąca się przed nieudolnym atakiem pozycyjnym, ma łatwiej to często nas karcono.

Natomiast co do Probierza -nie powinno się tak szybko oceniać trenera ale jak byk widać że to zmiana na gorsze, czy to do Maaskanta czy nawet do Moskala.
Tyle że nadal podtrzymuje że trener to najmniejszy nasz problem.Oprócz kilku którzy robią różnice, to nasz skład w zasadzie nie różni się od składu...Łksu - bo w czym Kirm jest lepszy od Łoba , Garguła/Jirsak , od pączka , Genkov od Sagana itp itd

Nie chcę dramatyzować ale patrząc co się dzieje w klubie, przyszły sezon to może być walka o utrzymanie, no ale może taki zimny prysznic, spowoduje zmiany na plus w klubie.

MłodyAleByku napisał(a):Wyświetl post
Co zrobiłby 3 lata temu, gdyby usłyszał, że w Wiśle nie będą grać Polacy.
Co niby by zrobił?
Mnie to w ogóle nie rusza - czuje taki sam 'związek emocjonalny' z nieudacznikiem z 'Inowrocławia' co z nieudacznikiem z Liubliany - czyli żaden.
Co innego wychowankowie ale wiadomo jak się sprawy mają w tej kwestii.
Ostatnio edytowane przez 1q2 : 17.03.2012 o godz. 22:52.
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
jova
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 17.03.2012, 23:58
"Podobnie broniłeś"? Raczej odwrotnie broniłeś. W przypadku Petrescu broniłeś jego kopaniny mówiąc, że taka piłka da nam sukces w Europie, bo ładna krakowska piłka to jest dobra na ligę. Od jesieni coś przestawiło Ci się w głowie i teraz bronisz nieefektywną ładną piłkę, a atakujesz agresywny, efektywny, ale brzydki styl gry. Byś się chłopie zdecydował.
FraMat z sierpnia o Wiśle Maaskanta:
Chodzi jednak o to, jak mają grać polskie drużyny na arenie europejskiej?
Przede wszystkim musza zapomniec o taktyce jaka jest dobra w Ekstraklasie, gdzie czesto wystarcza proste i nawet ładne środki plus wybieganie, aby stworzyc ciekawe widowisko.
W Europie musimy na poczatek opanować taktykę defensywnej, brzydkiej gry całej druzyny, by wolno uczyc się ładnej ofensywy kiedy już zabezpieczymy tyły.
(...)
Na razie trzeba grać brzydko, ale konskwentnie schematami defensywnymi. Za jakiś czas, po zgraniu drużyny, można bedzie wprowadzac schematy ofensywne nazujące na skutecznej obronie i ... zacząć grac ładnie. Ładnie i konsekwentnie w obronie.
Jednak istnieją takie schematy gry ofensywnej, kóre buduje się na już wypracowanych (a nie będących w trakcie wypracowywania) schematach defensywnych. Dopiero one sa na dłuższą metę skuteczne.
Bo mozna nauczyc się grac kombinacyjnie w ofensywie i dostawac w d... jak dzisiaj Śląsk osmieszony przez Rapid czy Lego osmieszona przez Spartaka.
Podałem przykład Bordeaux. Jesli chcesz możesz prześledzic, jeśli nie styl gry, to przynajmniej ich wyniki na przestrzeni kilku lat i zauwazysz tę prawidlowość - grali defensywnie majac w ataku jedynie Chamakha (jak my Genkowa czy Bitona), grali tak nudną piłkę, ze komentatorzy Canal+ niemal zasypiali w czasie transmisji meczu na szczycie z OL, a schematy ofensywne wprowadzili gdy już weszli na pewien wysoki poziom.
(...)
Maaskant nie przewiduje gry ultraofensywnej nawet przeciw Widzewowi czy Zagłębiu. Wdraża uparcie w meczach ligowych taktyke jaką mamy grac w Europie, żeby piłkarze znali ja na pamięć i nie ryzykowali nawet ze słabszym przeciwnikiem przyzwyczajeń do zbyt odsłonietej gry.
O Wiśle Probierza:
Może małe trzy grosze między zadowolonych z wyniku a niezadowolonych ze stylu/
1 fakt: pozytywny wynik i z tego należy się cieszyć
2 fakt: tragicznie piłkarsko widowisko i z tego powodu należy się martwić
3 fakt: Probierz z pewnością dostał zadanie gonienia czołowki i zakwalifikowania się do pucharow, a może nawet odzyskania Mistrzostwa, co skutkuje brakiem stylu, a gonieniem wyniku (przysłowiowe wieśniaki z widłami)
4 fakt: Grając jak wczoraj (wieśniaki z widłami) mamy szanse na sporo punktów w ekstraklasie, bo potencjał ofensywny jest, a czajenie się za gardą (tfu... za widłami) dość dobrze nam wychodzi, ale jednocześnie cofamy się w rozwoju piłkarskim, a w Europie i w Kazachstanie maja już sposoby na wieśniaków z widłami więc dużo nie pogramy tam o ile coś sie nie zmieni
5 fakt: Probierz ma duże szanse na dogonienie czołowki taką taktyką, ale że jest to taktyka tylko na polską ligę to będziemy obserwowali postępującą degrengoladę piłkarską kosztem wyniku za wszelką cene, co w przyszłości przełoży sie na kolejne Karabachy i Levadie...
To jak to w końcu jest? Sukces w lidze osiąga się ładną, ofensywną grą, czy efektywną, defensywną kopaniną? Na puchary trzeba dobierać taktykę defensywną i konsekwentną, czy liczy się styl i ładna, kombinacyjna gra?
Ciekawi mnie co tym razem wymyślisz, by nie przyznać, że Twoje postrzeganie tego, co da nam sukces, co jest dobrą piłką zmienia się w zależności od narodowości trenera. Gdyby teraz prowadził nas Michau Probieru pisałbyś, że trzeba docenić konsekwentną, efektywną, ale brzydką grę, a czas na ładną i skuteczną piłkę przyjdzie na pewno, ale za jakieś dwa lata. Wtedy będziemy jak Bordeaux!
Ostatnio edytowane przez jova : 18.03.2012 o godz. 00:07.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 18.03.2012, 10:27
Devonish napisał(a):
FraMat ja rozumiem, że masz rozwolnienie na każdego innego niż Petrescu ale no k...a mać. Dajmy Probierzowi czas. Vide Fornalik w Ruchu...... Sezon stracony - walczymy tylko o PP, żeby chłopaki grały w Pucharach a nie w sparingach...
Nie.
Nie mam rozwolnienia na każdego innego niż Petrescu.
Maaskant też był fachowcem, lecz co z tego, skoro podczas kilku meczów jesiennych, gdy nic nie wychodziło i zbudowana pod naciskiem góry drużyna "na teraz", na przejście eliminacji LM, zaczęła przechodzić dołek, wszyscy stwierdzili, że z tego nic nie będzie?
Maaskanta, należało zostawić, jesli chciało się budować drużynę nie na jeden sezon, ale na lata. Ale do tego trzeba było czasu i zaufania dla holenderskiej dwójki fachowców. Pokazali, że na takie zaufanie i na taki czas zasługują.
Dzisiaj natychmiast rozpirza się to, co było przez nich mozolnie budowane i w efekcie cofamy się o kolejne lata w rozwoju.
Dajmy Probierzowi czas? To żarty?
Probierz może osiągnąć co najwyżej to, co Fornalik w Ruchu: zmusić ich do biegania i agresji. Na ligę polską moze wystarczyć, zwłaszcza, że wykonawcy są lepsi niż w Ruchu. Ale liga polska nie jest wyznacznikiem żadnego poziomu piłkarskiego. Kulturą gry już dzisiaj przewyższa nas Legia i Polonia.
Jestem za przywróceniem drogi fachowości, drogi profesjonalizmu, a nie uleganiu kaprysom właściciela i kibica, co jest wodą na młyn pseudofachowców z polskiej myśli szkoleniowej.

jova napisał(a):Wyświetl post
"Podobnie broniłeś"? Raczej odwrotnie broniłeś. W przypadku Petrescu broniłeś jego kopaniny mówiąc, że taka piłka da nam sukces w Europie, bo ładna krakowska piłka to jest dobra na ligę.
Cały ten twój wywd podsumuję mleczkowym: obywatelu, nie p... bez sensu.
W przypadku Petrescu broniłem jego profesjonalizmu i wizji Wisły. Styl jaki próbował wsprowadzać Petrescu róznił się od stylu jaki próbował wprowadzać Maaskant.
Jednak obydiwe te wizje rózniły się od chorych wizji polskiej myśli szkoleniowej jednym: miały sens.

Odpowiedz cytując
lorddavy
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 18.03.2012, 19:57
jova napisał(a):Wyświetl post
"Podobnie broniłeś"? Raczej odwrotnie broniłeś. W przypadku Petrescu broniłeś jego kopaniny mówiąc, że taka piłka da nam sukces w Europie, bo ładna krakowska piłka to jest dobra na ligę. Od jesieni coś przestawiło Ci się w głowie i teraz bronisz nieefektywną ładną piłkę, a atakujesz agresywny, efektywny, ale brzydki styl gry. Byś się chłopie zdecydował.
FraMat z sierpnia o Wiśle Maaskanta:

O Wiśle Probierza:

To jak to w końcu jest? Sukces w lidze osiąga się ładną, ofensywną grą, czy efektywną, defensywną kopaniną? Na puchary trzeba dobierać taktykę defensywną i konsekwentną, czy liczy się styl i ładna, kombinacyjna gra?
Ciekawi mnie co tym razem wymyślisz, by nie przyznać, że Twoje postrzeganie tego, co da nam sukces, co jest dobrą piłką zmienia się w zależności od narodowości trenera. Gdyby teraz prowadził nas Michau Probieru pisałbyś, że trzeba docenić konsekwentną, efektywną, ale brzydką grę, a czas na ładną i skuteczną piłkę przyjdzie na pewno, ale za jakieś dwa lata. Wtedy będziemy jak Bordeaux!

Hahahhaha dobre

Michau Probieru + wazelina na konferencjach i połowa forum będzie miała zbiorowy orgazm. Ludzie zacznijcie się szanować jako Polacy, bo nikt was nie będzie szanował.
Odpowiedz cytując
Daja`n
Senior Member

Od: 11.2009

Stary 17.03.2012, 17:46

A co masz do Probierza?Co on jest winien że pół zespołu jest kontuzjowane,Małeckiemu odbiło a B.Cupiał oszczędza na czym tylko się da?
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź
Narzędzia tematu
Tryby wyświetlania

Zasady wysyłania postów