The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Czy Michał Probierz jest w stanie jeszcze wycisnąć z Wisły coś pozytywnego?
Tak 98 28,00%
Nie 98 28,00%
Tu nawet Mourinho nie pomoże... 154 44,00%
Głosujących: 350. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
westersyl
Guest

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 23.04.2012, 14:51
Ocenianie Probierza za brak pucharów po tym co w klubie zaczął wyprawiać Bednarz jest dla mnie śmieszne, szczególnie chyba po meczu ligowym z Ruchem, który nie wyszedł całej drużynie Bednarz zaczął wymachiwać rewolwerem stwierdził że kula może trafić każdego prócz Czekaja oraz Bruda, zasadniczo dał do zrozumienia że większość już może się pakować. Łysy jest znany z tego że lubi ingerować w skład i pewnie były podszepty w stylu aby posadził kogoś na ławie bo go nie kupimy itp

Wiem, że Probierz jest bezpośrednio odpowiedzialny za wyniki i skład jednak on jest tu ciągle nowy jemu potrzebne było wsparcie i nadal jest.

Cytat:
Wiśle trzeba prawdziwego doświaczonego trenera
Łatwo jest napisać coś w tym stylu gorzej z podaniem sposobu realizacji bo kto ma za to zapłacić. Rozumiem, że sugestia jest taka żeby zapłacił Cupiał. Podstawowa sprawa jest taka, że żaden trener z doświadczeniem i sukcesami z zagranicy do nas nie przyjdzie ze względu na różnice w zarobkach. Druga kwestia czy trener wychowany w innej kulturze gdzie piłkarze nie mają problemów z przyjęciem piłki odnajdzie się w tutejszych realiach ? W jakim języku do nich dotrze np Jimenez ? Myślisz że jak Jimenez powiedziałby do Kirma że ma wrzucić piłkę na Genkova, a nie w kolana pierwszego obrońcy to on to zrealizuje ? Jak Jimenez spuści Sargosse z ligi to być może będzie szukał takich frajerów, dziwi mnie takie rozsyłanie CV wszędzie gdzie popadnie i patrzenie tylko na cyferki.

Jestem za tym aby dać Probierzowi czas i prawdziwą szanse bo pamiętam jeszcze czasy w który 90% kibiców pisało że słabiutka Jaga spadnie bo ma minus 10 punktów i słabych zawodników, tymczasem ta drużyna nie dość że się utrzymała to wywalczyła puchary, w następnym sezonie grała o mistrza. Ok potem się gdzieś trochę to wszystko rozsypało między innymi dlatego, że Probierz w Białymstoku nie miał nawet kawałka trawy. Wiadomo że tam panują trochę inne warunki klimatyczne.

Nie róbmy sobie jaj z tym że Probierz to wuefista a Robert był super bo tak nie było. Robert zaczął pod koniec odpier zajebiste show, że nawet ja który jeździ z reguły po zawodnikach zaczęłam wątpić w jego umiejętności trenerskie.

Jestem zbudowany tym, że mimo iż ta drużyna praktycznie nie gra o nic, że mimo iż Bednarz głośno przedstawił swoją wizję, ta drużyna nadal jest zmotywowana do grania i wygrywania.
Ostatnio edytowane przez westersyl : 23.04.2012 o godz. 15:21.
Odpowiedz cytując
Tasio1906
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 23.04.2012, 16:49
na temat tego co piszesz o porażkach z Cracovią nawet się nie wypowiadam. Jaka organizacja gry za boskiego Roberta? Taka "skorżowska" dzida na Bitona, bądź Kazkowe ja do Ciebie Ty do mnie (Czekaj z Diazem) i posiadanie jest.
Ostatnio edytowane przez Tasio1906 : 23.04.2012 o godz. 16:52.
Czy wygrywasz Czy nie ja i tak Kocham Cię w sercu moim WISŁA i na dobre i na złe!!!!!
Ajax napisał(a):Wyświetl post
Nam potrzeba równowagi pomiędzy różnymi typami gracze, muszą być tacy od zapieprzania, tacy od grania, kilku młodych kilku doświadczonych. kilku z Polski kilku z zagranicy.

Odpowiedz cytując
westersyl
Guest

Stary 23.04.2012, 16:53
Cytat:
Mecze z Apoelem, Fulham czy Twente, per saldo przegraliśmy, ale widac było w tych meczach, że drużyna gra w piłkę a nie w kopanke na podwórku.
Mam duży szacunek do naszych osiągnięć pucharowych. Natomiast my te puchary równie dobrze mogliśmy zakończyć na stepach w Łoweczu gdzie pomagała nam poprzeczka i słupki a nasi zawodnicy bezradnie wykopywali piłkę w kierunki Meliksona, nie potrafiąc wymienić 3 podań.
Drugi mecz z Litexem bardzo dobry i kolejny z APOELEm świetnie rozegrany. To są dwa dobre mecze w pucharach bo ja naprawdę nie mam zamiaru liczyć tych kiedy trener Fulham dał do zrozumienia że ma wyj na ten mecz bo czeka ich ważne spotkanie ligowe i dał odpocząć kilku podstawowym zawodnikom, przyjechali sobie na lajcie bez żadnego pressingu i motywacji, a drugi mecz to ten w którym drużyna Twente przyjechała na wycieczkę, trudno było skleić jeszcze gorszą obroną niż nasza ale udało im się wygrzebać z rezerw takich piłkarzy do tego grali bez bramkarza bo wyjść do bramki po wykopie Pareiki i odbicie strzału Garguły było elementarnymi zasadnymi gry na tej pozycji. Jeszcze raz podkreślę DWA dobre mecze w pucharach z czego przejście Litexu każdy z nas traktował jako obowiązek.

Cytat:
tak samo nie interesują mnie "porażki" Maaskanta czy Moskala w meczach z tymże Podbeskidziem, Koroną, Lechią czy Cracovią.
Przypominam że w niektórych z tych meczach nie potrafiliśmy wyjść z własnej połowy, tak wyglądała nasza gra pod pressingiem. Tutaj jakieś argumenty typu " bo się cofnęli i kopal po nogach" do mnie całkowicie nie docierają.
Ostatnio edytowane przez westersyl : 23.04.2012 o godz. 17:01.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 23.04.2012, 17:00
Tasio1906 napisał(a):Wyświetl post
na temat tego co piszesz o porażkach z Cracovią nawet się nie wypowiadam.
Naprawdę nie musisz. Jak dla mnie, im bardziej te porażkę przeżywamy, tym bardziej ci z drugiej strony Błoń się cieszą. Dla mnie była ona wypadkiem przy pracy i żadnej chluby pasiakom nie przynosi. Gnietliśmy ich praktycznie przez cały mecz i byliśmy zdecydowanie lepsi. Szkoda, że nic nie wpadło. Ale nie dam pasiakom powodu do zadowolenia martwiąc się ta porażką bardziej niż trzeba.
Jak dla mnie może koniec OT?

szprotson napisał(a):Wyświetl post
A czy nasza postawa w LE takiej iluzji nie stworzyła?
No chyba ze dalej sa ludzie uwazajacy ze to MY wywalczyliśmy awans swoimi umiejętnościami to gratuluje.
Moze i stworzyła. W głowach, co poniektórych.
Przecież od samego początku naszej gry w grupie LE pisałem, że to okres nauki dla Wisły Maaskanta w troche wyższej szkole niż polska liga. Dlatego nie przejmowałem się wynikami, ale patrzyłem, co Maaskant robi z drużyną, jej organizacją gry i taktyką. I wiele rzeczy wzbudzało podziw. Mimo porażek.

westersyl napisał(a):Wyświetl post
Mam duży szacunek do naszych osiągnięć pucharowych. Natomiast my te puchary równie dobrze mogliśmy zakończyć na stepach w Łoweczu gdzie pomagała nam poprzeczka i słupki a nasi zawodnicy bezradnie wykopywali piłkę w kierunki Meliksona.
Ale nie zakończyliśmy. W przeciwieństwie do Jagi Probierza
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
westersyl
Guest

Stary 23.04.2012, 17:16
FraMat napisał(a):Wyświetl post
Przypomnę że oceniasz Probierza na podstawie tego czy ktoś trafi do pustej z kilku metrów czy nie, czy uda się jego zawodnikom wykorzystać jedną z 5 setek czy nie. Mógłbym go ewentualnie objechać np za to że drużyna odstawała fizycznie czy byli źle ustawieni, ale na litość boską nie za to że ktoś nie potrafi dołożyć stopy czy nie wyskoczył do głowy przy stałym fragmencie gry. On po prostu innych zawodników tam nie miał, na takich zawodników ten klub było stać. Różnice to może robić zawodnik za milion euro a nie zbieranina z klubów polskiej ligi.
Ostatnio edytowane przez westersyl : 23.04.2012 o godz. 17:22.
Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Od: 01.2010

Stary 24.04.2012, 08:34
Tamtą Jagiellonię wypaliła wizja sukcesu zdecydowanie ponad stan, za bardzo psychicznie nastawili się na mistrza i potem balon pękł z hukiem, gdy wróciła rzeczywistość, prysło to nastawienie psychiczne, które mieli jesienią i na początku wiosny tamtego sezonu. Wiadomo było, że po tamtym sezonie pomóc tam może tylko efekt nowej miotły, że ktoś musi dać drużynie nowy impuls do działania, że Probierz wyciągnął z tej ekipy wszystko to, co było do wyciągnięcia i więcej z tą drużyną nie osiągnie, zdawali sobie z tego sprawę zawodnicy, zdawał sobie również z tego sprawę sam Probierz, który już wcześniej chciał opuścić klub.

Teraz jednak ma do dyspozycji mimo wszystko zupełnie inny materiał piłkarski, jest w klubie z zupełnie innymi ambicjami, więc nie sądzę, że taka sytuacja się powtórzy - dla Wisły analogią do sytuacji Jagiellonii by było przykładowo to, że rok po roku klub wchodzi do Fazy Grupowej LM i tam dwukrotnie zajmuje czwarte miejsce i balon większych oczekiwań pęka, gdy wszyscy powoli zdają sobie sprawę, że Wisła w tym stanie, bez większych inwestycji (na które się nie zanosi) nie jest w stanie wyciągnąć w LM lepszego wyniku, niż sam awans. Daj więc Boże, żeby był z Probierzem kiedyś taki problem.

Natomiast czas pokaże, czy Probierz jest adekwatnym trenerem dla ambicji Wisły. Na ten moment moim zdaniem nie ma racji ani "obóz zwolenników Probierza", ani "obóz przeciwników Probierza". Jedni i drudzy teraz ze swoją opinią mniej czy bardziej "strzelają", bo na ten moment rozkład szans powodzenia tego szkoleniowca w Wiśle jest 50% na 50%. A że ktoś musi trafić w jedną z tych opcji, to za pół roku, rok czy dwa będzie mówił "widzicie, miałem rację". Prawda jest jednak taka, że w tym momencie NIKT z tutaj piszących nie jest w stanie obiektywnie stwierdzić, czy Probierz jest tą osobą, która tu zostanie na lata i wejdzie do legendy klubu, czy wyleci na początku następnego sezonu.

Markus napisał(a):Wyświetl post
Te umowne 200% z obecnej drużyny pokazują, że jak na polskie warunki był znakomitym trenerem.
O, to jest dobry przykład ślepego zapatrzenia "obozu przeciwników Probierza" we wszelkiego rodzaju myśl zagraniczną - czyli Maaskant wyciąga z Wisły 200% i jest znakomitym trenerem, Probierz wyciąga z Jagiellonii 200% procent, ale niestety trenerem jest żenująco beznadziejnym, obaj ocenieni w równej skali, czyli "jak na polskie warunki" of kors.
Ostatnio edytowane przez rw88 : 24.04.2012 o godz. 08:43.
Odpowiedz cytując
Tasio1906
Senior Member

Stary 23.04.2012, 17:09
FraMat DERBY RZECZ ŚWIĘTA i nie pisz że porażki z pasiastymi były wkalkulowane bo coś tam.
Czy wygrywasz Czy nie ja i tak Kocham Cię w sercu moim WISŁA i na dobre i na złe!!!!!
Nam potrzeba równowagi pomiędzy różnymi typami gracze, muszą być tacy od zapieprzania, tacy od grania, kilku młodych kilku doświadczonych. kilku z Polski kilku z zagranicy.

Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 23.04.2012, 17:13
FraMat DERBY RZECZ ŚWIĘTA i nie pisz że porażki z pasiastymi były wkalkulowane bo coś tam.
Piszę, ze porażki ze słabiakami były wkalkulowane w procesie budowy drużyny. Fakt, nie powinniśmy byli tego meczu przegrać, ale uważam też, że nie ma co tego rozpamiętywać przez lata. Za tydzień wygrać i zapomnieć, co było jesienią.

Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 23.04.2012, 18:54
Przypominam, że Maaskant dwa razy wygrał derby. Wtedy jego osoba, styl gry i obcokrajowcy jakoś Ci nie przeszkadzały.

Maaskant wycisnął z obecnej drużyny 200%. Tak ustawił wszystko z Valckxem, że wreszcie po latach nie było kompromitacji w pucharach. Dla mnie to jest jedno z jego bardzo realnych osiągnięć, którego nie zamierzam deprecjonować z powodu jesiennej porażki z "Pasami", czy kryzysu wywołanego kontuzjami kluczowych zawodników.

Te umowne 200% z obecnej drużyny pokazują, że jak na polskie warunki był znakomitym trenerem.

Wisła od nowego sezonu znów potrzebuje porządnego trenera, nawet mimo planowanej redukcji budżetu. Nie Probierza. On nie jest żadnym zbawcą, co pokazuje nieustannie.
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...)
"Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze
"
Odpowiedz cytując
murray
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 23.04.2012, 19:09
Zero z przodu, a z tyłu zawsze coś wpadnie.

Wyleciał Melikson, Sobolewski i Małecki i Maaskantowi się plan rozpadł, bo drużyna nie potrafiła narzucić swojego stylu gry. Dlatego mieliśmy ciamciaramcia podawanie piłki, bo o klepaniu i gonieniu rywala mowy być nie mogło.

W eliminacjach do LM graliśmy względnie mądrze - uważnie z tyłu i wyprowadzaliśmy kontry. Rzecz jasna, nie było to idealne.

W LE przejechało się po nas Twente i Fulham, a rywal, po którym my powinniśmy się przewieźć, sklepał nas na własnym boisku.

Wiadomo, że nie grało wielu Polaków i podawaliśmy sobie piłkę, co byłoby fetowane nawet w trzeciej lidze, ale dla mnie jakoś liczy się to, żeby tych frajerów i kelnerów trochę pogonić.
Odpowiedz cytując
Tasio1906
Senior Member

Stary 23.04.2012, 19:27
Przypominam, że Maaskant dwa razy wygrał derby. Wtedy jego osoba, styl gry i obcokrajowcy jakoś Ci nie przeszkadzały.

Maaskant wycisnął z obecnej drużyny 200%. Tak ustawił wszystko z Valckxem, że wreszcie po latach nie było kompromitacji w pucharach. Dla mnie to jest jedno z jego bardzo realnych osiągnięć, którego nie zamierzam deprecjonować z powodu jesiennej porażki z "Pasami", czy kryzysu wywołanego kontuzjami kluczowych zawodników.

Wisła od nowego sezonu znów potrzebuje porządnego trenera, nawet mimo planowanej redukcji budżetu. Nie Probierza. On nie jest żadnym zbawcą, co pokazuje nieustannie.
nie przeszkadzał mi był skuteczny diabelnie skuteczny, ale byłem i jestem daleki od gloryfikowania taktyki i stylu "Maskaantowej" Wisły bardziej już odpowiadała mi Kaziowa krakowska piłka tylko brakowało w jego układance w istotnych aspektów ostatniego podania i wykończenia, więc piłkarskiego abecadła

Odpowiedz cytując
JrQ-
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 23.04.2012, 18:16
Zwolennikiem Probierz nie jestem, ale nikogo lepszego w Polsce nie ma.
I pragnę zwrócić uwagę na drugi aspekt - walka o mistrza diametralnie różni się od walki od środek tabeli/utrzymanie. Dlatego też wielu trenerów z średnich zespołów kompletnie się nie odnajduje w lepszych ekipach, gdy ich zespoły muszą kreować grę. Probierz za swoich najlepszych czasów w Jadze miał idealną kadrę do kontry i to się idealnie układało. Tak samo jak Kasperczak w swoim najlepszym okresie w Wiśle miał kapitalną kadrę i dobrał do tego kapitalną taktykę. To działało. Pamiętajcie, że trener i zawodnicy to naczynia połączone. Nie zawsze dobry trener + dobrzy zawodnicy dadzą dobry zespół. Rolą trenera jest wyciągnąć z tego max. To wg mnie idealnie robił Maaskant. I w sumie od tego "zginął". Że chciał grać piłką. Poszło kilka kontr. Dodatkowo trafił na pechowy moment, kontuzje czołowych zawodników. I to wszystko spowodowało katastrofę.

Co do meczu z Podbeskidziem, nie ten temat, ale dotyczy też Probierza - mecz w naszym wykonaniu kapitalny. Nie pamiętam, kiedy ostatni raz w taki sposób zdominowaliśmy rywala. Nie wiem jaka w tym zasługa Podbeskidzia, które wyraźnie spuściło z tonu, ale mecz świetny.
Odpowiedz cytując
DarekW
Member

Od: 09.2008

Stary 23.04.2012, 19:22
Markus ... blad!! Probierz to jest trener ktorego potrzebujemy! To trener ktory jest porzadny!!

Jak mozna ocenic Probierza jako "nie porzadnego"

Kto od Probierza jest "porzadniejszy"?!

Zielinski? Fornalik? Nawalka? ... oh ok Smuda?!! a moze Kazik Moskal " rusz Kazika i zginiesz!!"

Maciej Skorza byl najbardziej utalentowanym trenerem ktory pracowal w Wisle. Hnryk Kaseprczak byl trafieniem w "10" za czasow swej pierwszej kadencji.

Kto w tej chwili w Polsce jest lepszy od Probierza? Kto? Slucham ...
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 23.04.2012, 19:29
DarekW napisał(a):Wyświetl post
Kto w tej chwili w Polsce jest lepszy od Probierza? Kto? Slucham ...
odwróćmy:
Kto w tej chwili w Polsce ( w ekstraklasie) jest gorszy od Probierza? Kto? Slucham ...
a poważnie:
co takiego osiągnął Probierz czego nie osiągneli: Michniewicz, Zieliński, Skorża, Lenczyk, Smuda, Kasperczak? Kolejnośc przypadkowa. Lista niepełna.

Chodzi o to, że Probierz NICZYM nie wyróżnia się od trenerów, ktorzy i tak nie spełniają dzisiejszych oczekiwań Wisły?

Odpowiedz cytując
kacpaw91
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 23.04.2012, 19:53
odwróćmy:
Kto w tej chwili w Polsce ( w ekstraklasie) jest gorszy od Probierza? Kto? Slucham ...
a poważnie:
co takiego osiągnął Probierz czego nie osiągneli: Michniewicz, Zieliński, Skorża, Lenczyk, Smuda, Kasperczak? Kolejnośc przypadkowa. Lista niepełna.

Chodzi o to, że Probierz NICZYM nie wyróżnia się od trenerów, ktorzy i tak nie spełniają dzisiejszych oczekiwań Wisły?
Ma porównywalne osiągnięcia do tamtych trenerów, ale w przeciwieństwie do ostatnich czterech trenerów nie pracował wcześniej u nas. W przeciwieństwie do pierwszych czterech prowadził w kilku meczach klub z lepszej piłkarsko ligi. Siegnął po puchar i superpuchar Polski, ma podobne osiągnięcia do Skorży, gdy ten obejmował nasz zespół. Wymień pozostałych trenerów bo domyślam się, że pozostali zaczynają się i kończą się na nazwisku Smudy...

Ja uważam, że Moskala wypadało zostawić. I tak już było wiadomo, że latem tej drużyny nie będzie. Jeżeli teraz zwolni się Probierza to i zastąpi trenerem z PMSz to będzie to błąd. Jeżeli ma przyjść doświadczony trener zza granicy z sukcesami to proszę bardzo. Jednak pewnie obracamy się wśród nazwisk z PMSz, więc nie opłaca się zwalniać Probierza.
Odpowiedz cytując
Boruc
Member

Od: 12.2011

Stary 24.04.2012, 13:47
odwróćmy:
a poważnie:

Lenczyk jest chyba 30 lat starszy, więc jak można porównywać ich osiągnięcia? Jak Probierz mógł zdobyć mistrzostwo, jeśli nie prowadził drużyny walczącej o mistrzostwo? Co osiągnął Mourinho zanim przyszedł do Porto? O ile się nie mylę to też nie miał na koncie mistrzostwa, a jednak dostał szansę poprowadzenia najlepszego klubu w Portugalii. Śmieszą mnie argumenty, że nic nie osiągnął, bo w każdym klubie Ekstraklasy, w którym pracował robił z drużyną coś ponad stan:
Jagiellonia bez Probierza - środek tabeli, ligowy przeciętniak.
- z Probierzem - 2x Europejskie Puchary, Puchar i Superpuchar Polski
ŁKS bez Probierza = Cracovia
- z Probierzem - środek tabeli
Ostatnio edytowane przez Boruc : 24.04.2012 o godz. 13:53.
Odpowiedz cytując
DarekW
Member

Od: 09.2008

Stary 23.04.2012, 20:03
FraMat ...

Probierz pracowal za granica ... wiekszosc nazwisk z Twojej listy nie mialy takiej okazji.

Jakie oczekiwania ma Wisla? Kto moglby spelnic te oczekiwania? Probierz wedlug Ciebie oczywiscie nie - moze Pepe Guardiola by sie nadawal? ... hmm - ja mysle ze Pepe byl by super ...

Wiec FraMat ktory trener spelnia dzisiejsze wymagania Wisly Krakow ... a ktorego z tych trenerow mamy szanse zobaczyc za sterami Wisleki?
Odpowiedz cytując
cfa
Senior Member

Od: 08.2009

Stary 23.04.2012, 20:18
FraMat ...

Probierz pracowal za granica ... wiekszosc nazwisk z Twojej listy nie mialy takiej okazji.

Jakie oczekiwania ma Wisla? Kto moglby spelnic te oczekiwania? Probierz wedlug Ciebie oczywiscie nie - moze Pepe Guardiola by sie nadawal? ... hmm - ja mysle ze Pepe byl by super ...

Wiec FraMat ktory trener spelnia dzisiejsze wymagania Wisly Krakow ... a ktorego z tych trenerow mamy szanse zobaczyc za sterami Wisleki?
Myślę, że Guardiola czeka na ofertę Wisły bo wie, że to klub wyjątkowy. Myślicie, że dlaczego nie przedłużył jeszcze swojego kontraktu z Barcą ?
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 23.04.2012, 20:32
FraMat ...

Probierz pracowal za granica ...
całe dwa miesiące...nie wiem nawet czy zdążył rozpakowac walizki
Poza tym, co to za osiągnięcie: praca za granicą? Zdobył tam jakiś tytuł, puchar czy coś takiego?

FraMat ...

jakikolwiek trener z zachodu nie skażony PMS i taki, który prowadzil już conajmniej jeden cały sezon (nie dwa miesiące) jakś pierwszoligową drużynę w ktorejś z zachodnich lig. I nie ma na koncie samych porażek w tej lidze. To minimum.

Odpowiedz cytując
kacpaw91
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 23.04.2012, 21:29
Poza tym, co to za osiągnięcie: praca za granicą? Zdobył tam jakiś tytuł, puchar czy coś takiego?
Jednak zobacz ilu naszych trenerów w ostatnim czasie pracowało za granicą i to w lepszej lidze niż Polska. Poza tym w tym Arisie chyba źle go nie wspominają. Masz jednak sporo racji mówiąc o jego osiągnięciach. Jednak zauważ, że ma identyczne sukcesy jak Skorża, gdy do nas przychodził. Można wiele mówić o Maćku, ale ja go wspominam dobrze. Poukładał drużynę i tchnął w nią nowego "ducha". Inna sprawa, że puchary w wykonaniu jego zawodników to pasmo porażek poza dwumeczem z Beitarem i prestiżowym rewanżem z Barceloną, która grała o nic. Jednak te dwa mecze zostaną w historii i będziemy je wspominać jeszcze wiele lat. Bo kiedy Wisła rozbiła mistrza ligi o porównywalnym potencjale 5:0?

jakikolwiek trener z zachodu nie skażony PMS i taki, który prowadzil już conajmniej jeden cały sezon (nie dwa miesiące) jakś pierwszoligową drużynę w ktorejś z zachodnich lig. I nie ma na koncie samych porażek w tej lidze. To minimum.
No dobra, tutaj masz rację. Jednak obawiam się, że obracamy się aktualnie wśród półek tylko z produktami polskiej myśli szkoleniowej. Na tych półkach to najlepszy trener jakiego możemy mieć. Jimenez, Lucescu, Jovanović, Petrescu to wiadomo, że trenerzy lepsi. Jednak nikt u nas chyba nie zapłaci żadnemu trenerowi sumy pensji Lameya, Jaliensa, Ilieva i Nuneza. Swoją drogą lepiej płacić prawdziwemu fachowcowi nawet rekordowy 1 mln euro, a reszcie zawodników góra 200 tysięcy euro niż płacić kontrakty 400 tysięcy euro piłkarzom, którzy najlepsze lata gry mają za sobą. Chociaż mam wrażenie, że stać nas na takiego Gonczarenko. Tylko czy by sobie poradził w naszej lidze? Bo BATE mimo, że budżet ma pewnie mniejszy niż Wisła to ma profesjonalną bazę sportową.
Odpowiedz cytując
Titto
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 23.04.2012, 21:32

Sorry że się wtrącam, ale...
Znaczy to, że został doceniony w lidze zagranicznej i to nie w byle jakiej nie od dawna wiadomo, że liga grecka do słabych nie należy. Ilu polskim trenerom w ostatnim czasie się to udało? W Arisie za same wyniki został zresztą doceniony, bo dosyć dużo ugrał zważając na fakt w jakich warunkach przyszło mu pracować.

W Jagiellonii Puchar Polski, Superpuchar i ogólnie szybkie wyciągnięcie Jagi z trudnej sytuacji, kiedy przed sezonem 2009/2010 zostali ukarani minus 9 punktami na starcie rozgrywek. W ŁKS-ie zdecydowanie najlepszy bilans z wszystkich pracujących tam trenerów jeśli zostałby nieco dłużej w zespole pewnie nie bronili by się teraz przed spadkiem. Ciągle narzekacie, że Probierz nie ma sukcesów, nic tak naprawdę nie osiągnął (mimo Pucharu Polski, Superpucharu z Jagiellonią), ale tak naprawdę Wisła jest pierwszym "poważnym" klubem Probierza - od lat, przed każdym sezonem w gronie pretendentów do zdobycia tytułu.

Powinniśmy dać szansę, bo w poprzednich zespołach, kiedy miał sam do przepracowania okres przygotowawczy potrafił stworzyć fajny zespół grający dobrą piłkę i tworzący kolektyw. Jeśli w następnym sezonie będziemy budowali zespól opierający się na polakach trener - polak taki jak Probierz jest najlepszą z możliwych opcji, a pomysł ma co pokazuje w ostatnich trzech meczach...
Odpowiedz cytując
Flamaster
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 04.05.2012, 08:32

Rozumiem, że Theo Boss byłby w sam raz? Prowadził Vitesse Arnhem, by przejąć swego czasu Polonię Warszawa.

Kiedyś, za czasów Dana Petrescu, bardzo ciekawie czytało się Twoje posty. Teraz, trudno się nie uśmiechnąć przy kolejnej krytyce polskiej myśli szkoleniowej i gloryfikowaniu wszystkiego, co położone jest na zachód od rzeki Odry.
Próbujesz wymyślać jakieś teorie dotyczące fantastycznej gry Wisły za Maaskanta. Co rusz można przeczytać o systemach, genialnej taktyce i rewelacyjnym przygotowaniu taktycznym. Gdybym nie oglądał meczów, pewnie bym uwierzył. Niestety zdarzało mi się oglądać i niestety Wisła wcale nie grała nadzwyczajnej piłki. Wszystko oparte na umiejętnościach indywidualnych dwóch-trzech zawodników. Żadnego systemu. Prawdziwą wartość tej drużyny pokazał niestety APOEL, który tę Wisłę zmiótł z powierzchni ziemi. Maaskant był takim taktykiem, że nie potrafił w żaden sposób zatrzymać siły ofensywnej mistrza Cypru. Nie był jak Mourinho, który stosował antyfutbol przeciwko Barcelonie. Wisła nie miała żadnych argumentów przeciwko APOEL-owi. Może by awansowała, gdyby odpalił Małecki i Melikson. Ale znowu wracamy tutaj do sedna - co to za trener, który liczy tylko i wyłącznie na zrywy dwóch swoich asów?

Ocenianie Probierza w tym momencie jest tak idiotyczne jak zwolnienie Petrescu. Czego Ty od niego oczekujesz? Dostał drużynę po okresie przygotowawczym, rozbitą. W dodatku pojawiły się problemy finansowe i było pewne, że większość zawodników w tej drużynie nie zostanie. Myślisz, że łatwo wycisnąć cokolwiek z takiego materiału? Wyobraź sobie, co musi się dziać w szatni, skoro Probierz jest zmuszony do zawieszania zawodników za brak zaangażowania.

Należy skończyć z tą hipokryzją. Ciągle krytykuje się zbyt częste zmiany trenerów, a jednocześnie krzyczy, że ten też jest do bani i najlepiej zafundować mu dyscyplinarkę. Dajcie mu trochę popracować. Niech wpoi swoje pomysły nowym zawodnikom podczas okresu przygotowawczego. Trzeba być cierpliwym, bo tutaj częste zmiany nic nie dają. Przykładem może być chociażby Polonia Warszawa. Co dały ciągłe zmiany trenerów? Pozbawiły zespół szans na mistrzostwo. Na przeciwległym biegunie mamy Ruch Chorzów, czy Man City, które przecież posiada trenera określanego do niedawna mianem przeciętnego. Władze dały mu jednak kredyt zaufania i teraz najprawdopodobniej będą cieszyć się z upragnionego tytułu.
Odpowiedz cytując
Nehiar
Senior Member

Od: 01.2008

Stary 24.04.2012, 07:40
http://sport.onet.pl/pilka-nozna/eks...wiadomosc.html
No to jedziemy ! Franek Smuda czyni cuda !
A serio to naprawdę mam nadzieje, że Dyzma nie wyląduje u nas ...
Odpowiedz cytując
cfa
Senior Member

Od: 08.2009

Stary 24.04.2012, 07:44
Nehiar napisał(a):Wyświetl post
No ja myślę, że Smuda będzie miał problemy z prokuraturą jak mu na EURO nie pójdzie, a zadba o to Janek Tomaszewski.
Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 24.04.2012, 07:52
Nehiar napisał(a):Wyświetl post
Bednarz nie ma nic do gadania jesli Boguś zdecyduje sie na Dyzme.Probierz poleci pewnie jak nie zdobędzie przynajmniej 6 pkt w 3 ostatnich spotkaniach.Szkoda mi najbardziej że zbyt pochopnie Skorże zwolniono 2 lata temu mimo wszytsko...
Odpowiedz cytując
westersyl
Guest

Stary 24.04.2012, 09:01
Cytat:
jakikolwiek trener z zachodu nie skażony PMS
Nie róbmy z kogoś idioty tylko dlatego, że jest Polakiem i pracuje w Polsce. W czasach kiedy są dostępne różne starze dla trenerów, można sobie swobodnie pojechać na każdy mecz jak i zarówno obejrzeć go w domku w jakość HD, jeśli ktoś jest głodny wiedzy, a uważam, że Probierz jest to jest wstanie wzbogacić swój warsztat na tyle aby podejmować dobre dla klubu decyzje. Chciałbym aby w klubie pracowali ludzie z manią dążenia do doskonałości w każdym elemencie, Probierz coś takiego w sobie ma.

Wołałbym abyśmy niwelowali przepaść pomiędzy nami, a resztą świata budując boiska, stawiają na szkolenie, ściągając co raz to lepszych zawodników niż płacić krocie terenorwi zzagraniacy który będzie wyróżniał się tym że mówi na konferencji po angielsku czy hiszpańsku.
Ostatnio edytowane przez westersyl : 24.04.2012 o godz. 09:43.
Odpowiedz cytując
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 24.04.2012, 17:55
westersyl napisał(a):Wyświetl post
Nie róbmy z kogoś idioty tylko dlatego, że jest Polakiem i pracuje w Polsce. W czasach kiedy są dostępne różne starze dla trenerów, można sobie swobodnie pojechać na każdy mecz jak i zarówno obejrzeć go w domku w jakość HD, jeśli ktoś jest głodny wiedzy, a uważam, że Probierz jest to jest wstanie wzbogacić swój warsztat na tyle aby podejmować dobre dla klubu decyzje. Chciałbym aby w klubie pracowali ludzie z manią dążenia do doskonałości w każdym elemencie, Probierz coś takiego w sobie ma.

Wołałbym abyśmy niwelowali przepaść pomiędzy nami, a resztą świata budując boiska, stawiają na szkolenie, ściągając co raz to lepszych zawodników niż płacić krocie terenorwi zzagraniacy który będzie wyróżniał się tym że mówi na konferencji po angielsku czy hiszpańsku.
Ta, a poza tym, że ładnie mówi po angielsku nadal będzie gra pozorów, jedno boisko do treningu, mało młodych piłkarzy, zero długofalowej polityki. Zgadzam się, że w chwili obecnej kasa musi przestać być rozpieprzana. Niestaty na to się nie zanosi bo klub jest tak zarządzany a nie inaczej. Kojarzy mi się to z biedakiem, który jak ma kasę to pierwsze co robi to kupuje fajki i wino, a później nie ma co żreć, taka patologia trochę.
..
Odpowiedz cytując
AS82
Banita

Od: 07.2005

Stary 04.05.2012, 08:23
Nie wiem czy Probierz robi prima aprilis czy nie , wygląda to raczej na to ,że chcemy ułatwić Śląskowi sprawe
Odpowiedz cytując
BBudowniczy
Senior Member

Stary 04.05.2012, 08:25
Powracając jeszcze do meczu z Górnikiem , to zastanawia mnie jedno: jaki sens w meczu o "pietruszkę" ma wystawianie przez Probierza piłkarzy którzy zwiną się po sezonie lub też nie rokują na przyszłość. W szczeglności chodzi mi tu o Jaliensa, Lameya, Jirsaka, Paljicia (kosztowni i zawodni), Bitona (i tak odchodzi po sezonie) czy też Bruda (23 letni "talent"), który już dawno powinien zostać odsiany z zespołu ME. Jeżeli nie w takim meczu, to kiedy mają sobie pograć Szewczyk, Uryga czy Pułka ? Wpuszczenie 2,3 takich piłkarzy w pierwszym składzie lub jako pierwsza zmiana niczym już nie grozi, a przynajmniej umożliwi sprawdzenie "w boju" na którego z tych piłkarzy można liczyć w kolejnym sezonie + pokaże reszcie młodych piłkarzy że warto się starać.
Podobnie było w meczu z Podbeskidziem - w końcówce przy bezpiecznym wyniku 3:1 Probierz wpuszcza na boisko 31 letniego Gargułę, 36 letniego Sobola i 34 letniego obrońcę Jaliensa. Jaki to ma sens to chyba wie tylko sam trener.

PS. Dzisiejsza decyzja Probierza słuszna, chociaż mógł sobie odpuścić tych 4 "muszkieterów" już dużo wcześniej.
"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"
Odpowiedz cytując
borys
Banita

Stary 24.04.2012, 09:18
Jak chcecie miec dobrego trenera, lepszego niz Probierz odpowiedzcie sobie na pytanie czy takowy przyjdzie do klubu gdzie:

1. Nie ma systemu szkolenia
2. Budzet na transfery jest jak wlasciciel ma takie widzimisie.
3. Nie ma planu rozwoju druzyny.
4. Pracujesz w systemie saperskim.
5. Wymagania sa ponad stan.

I jak Probierz nie wydaje sie juz taki kiepski?
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź
Narzędzia tematu
Tryby wyświetlania

Zasady wysyłania postów