|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła: | |||
| wzmocni się |
|
44 | 26,19% |
| osłabi |
|
97 | 57,74% |
| zmiany kadrowe nie będą odczuwalne |
|
27 | 16,07% |
| Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 07.2008
Offline |
|
|
A ja uważam, że w jakimś sensie ta koncepcja to także efekt pracy Basałaja.Najeżdżanie na Niego znaną przyśpiewką było w jakimś stopniu także najeżdżaniem na Stanisława.
![]()
Eppur si muove!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
. Dlatego tak ważne jest, aby znów tego nie spieprzyć kolejnym idiotycznym, nagłym zwrotem w polityce klubu pod wpływem jakichś humorów, czy namawiania dziennikarzy głównie z Warszawy do odejścia od powyższego modelu. Koniecznie trzeba dalej konsekwentnie realizować wizję "zagranicznej Wisły" Valcksa, bo on wie jak to robić skutecznie. Obecny sukces powinien jeszcze bardziej utwierdzić Cupiała w zaufaniu do obecnego dyrektora sportowego i zaowocować dalszymi środkami na realizowanie jego koncepcji. Marzy mi się, aby sygnalizowane wcześniej wzmocnienia minimum 2-3 kolejnym bardzo dobrymi obcokrajowcami doszły do skutku. Mistrzostwo też nadal jest w naszym zasięgu. Dajmy Valcksowi spokojnie pracować, nadal tworząc mu realne możliwości działania! I broń Boże niech nikt go nie zmusza do "wzorowania się" na Legii!
Ostatnio edytowane przez Markus : 15.12.2011 o godz. 21:14.
![]()
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...) "Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze" |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2004
Offline |
|
|
Bez przesady z tymi naciskami na Valckxa . On ma swoja wizję. Presja na transfery Polaków była spora od samego jego przyjścia. Gdyby był marionetką dawno by się pod nią ugiął.
Ostatnio edytowane przez tofik : 15.12.2011 o godz. 20:44.
![]()
.
. |
|
|
|
Piknik
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Nie przesadzajmy z tym ołtarzykiem dla Stana. Wiadomo, że to fachowiec i generalnie jego pracę oceniam bardzo pozytywnie. Ale na czwórkę z plusem, nie szóstkę. Jednak trafił się Jaliens, a na boku obrony - zarówno po prawej, jak i lewej - ciągle brak klasowych piłkarzy.
W dodatku w tej drużynie ciągle brakuje sensownego zbilansowania, właściwej mieszanki rutyny z młodością. Drużyna jest za stara i potrzebuje ciągle zastrzyku świeżej krwi. Jest jeszcze mnóstwo do zrobienia i mam nadzieję, że właściciel z zarządem pozwolą Stanowi na dalszą, spokojną pracę. Potrzebujemy teraz rozsądnego, systematycznego wzmacniania składu. Nic na hurra, po 2, góra 3 zawodników w okienku. Za to klasowych. Więcej Meliksonów, mniej Jaliensów. ![]()
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
|
|
|
|
a.k.a. morgenes
Offline |
|
Proszę pamiętać, w jakim stanie była drużyna, jak do niej przychodził. Właściwie nie było drużyny. O Jaliensa bym nie miał do niego pretensji, z jego CV nie było chyba osoby, która nie była zachwycona tym transferem. Pamiętam, jak prasa się rozpisywała, że Kew wciągnie tę ligę nosem. Dla mnie to był szok, że gość nie wypalił, podejrzewam, że dla Stana również. Ponadto, chcąc mieć przykładowo 2 klasowych piłkarzy co okienko (a na więcej nas nie stać), trzeba - przyjmując 50% skuteczność w tym zawodzie - ściągnąć 4. Ważne, żeby długoterminowe kontrakty podpisać z tą właściwą dwójką, a reszty pozbyć się po roku. I to właśnie się mniej więcej Stanowi udaje. Jak dla mnie trzeba się modlić, żeby został u nas jak najdłużej.
Ostatnio edytowane przez willow : 15.12.2011 o godz. 21:40.
![]()
"Gdy wracam do domu i się zamyśle, myślę o Wiśle..."
K.I.Gałczyński "I skończył się mecz w Londynie i tak i to jest prawda!!!..." |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2003
Offline |
|
Takie oceny to nie jest żadne stawianie ołtarzyków. Tylko docenienie dobrej fachowej pracy. Tak rzadko do tego mamy okazję to czemu sobie to wypominamy? Powód: eee.. takie tam
Ostatnio edytowane przez lazy : 15.12.2011 o godz. 21:38.
![]()
c.d.n.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
|
Nagonka na Holendrów była wywołana przez warszawskie media, którym zależało na zburzeniu wzorcowego modelu, który został wdrożony. Szczerze powiedziawszy to ten kompleks Wisły w stolicy jest tak duży, że nawet obrywa się Głowackiemu, Brożkowi czy Błaszczykowskiemu za to, że mają wiślacką przeszłość. Taki Głowacki jest o klasę lepszy niż Żewłakow, a do tego gra w znacznie lepszej drużynie, ale wszyscy płaczą, że Smuda pomija wyżelowanego idola warszawskich dziennikarzyn.
Jeśli chodzi o transfery, to absolutnym priorytetem jest lewa obrona. Można byłoby za pośrednictwem Smudy pomyśleć o wypożyczeniu Boenischa. Z jednej strony mielibyśmy najlepszego L.O. w lidze, ale z drugiej znów byłaby to polityka krótkofalowa. Wisła zarobiła prawie 20 mln zł, więc chyba warto wzmocnić zespół, aby za rok znów zarabiał na grze w Europie. No a od losowanie będzie zależało, czy uda się jeszcze coś w tym sezonie ugrać.
Ostatnio edytowane przez tormenthor : 15.12.2011 o godz. 22:23.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2003
Offline |
|||||||
Co do Pareiki mogę się zgodzić - rzeczywiście na naszym rynku bardzo trudno byłoby znaleźć bramkarza, który prezentowałby tak wysoki poziom, Głównie dlatego, że nasze kluby raczej wychowują sobie krajowych bramkarzy niż ich kupują. Genkova i Bitona uważam za dobre inwestycje, ale nic ponad to. Ani nie grają na jakimś fantastycznym poziomie, ani nie byli jakoś szczególnie tani. Porównując ich np. z transferami Lewandowskiego i Sobiecha nie mogę zgodzić się, że takich pieniędzy nie można by było równie dobrze zainwestować w Polaka. 1,6 mln za Bitona to jakieś nieporozumienie.
Na ilu Golików i Handzików przypada jeden Stilić? Na ilu Bensonów i Buvalów trafia się jednego Traore? Na ilu Jovaniciów i Antoloviciów przypada jeden Kuciak? itd. itp. W ostatnich latach nasze kluby stały się bogatsze i zwiększyło się zapotrzebowanie na graczy wartych po kilkaset tysięcy Euro. W tej chwili popyt na takich zawodników przekracza krajową podaż i kluby sprowadzają wielu obcokrajowców. To nie oznacza, że transfery Polaków są automatycznie obarczone większym ryzykiem ani że polscy piłkarze są przepłacani. Czy w przypadku transferów obcokrajowców można mówić o znacznie lepszej proporcji graczy wzmacniających zespół do słabeuszy i zapchajdziur niż w przypadku Polaków? Moim zdaniem nie. Gdy porównujesz Polaków i obcokrajowców grających na podobnym poziomie wychodzi Ci, że obcokrajowcy są wyraźnie tańsi w utrzymaniu? Mi nie.
Nuneza i Bitona raczej nie wykupimy. Iliev i Pareiko są starzy. Jovanović jak dotąd nie zachwyca. Zostaje Genkov - to ta "większość", na której można zarobić duże pieniądze? Co do efektu marketingowego też szczerze wątpię. Ani nam Jaliens, ani Legii Ljuboja nie zwiększają w pojedynkę frekwencji. W naszych warunkach efekt marketingowy może dać tylko sukces sportowy, bo nikogo naprawdę znanego i dobrego nie ściągniemy.
Jeszcze raz powtarzam, że zgodnie z moim punktem widzenia Polacy nie są lepsi i tańsi od obcokrajowców. Nie muszą stanowić większości w Wiśle, a najmocniejsze ogniwa Wisły nie muszą być polskie.
Jeśli idzie o drugą część tej wypowiedzi to znowu mieszasz dostępność z jakością i ceną. To, że dziś nie wyciągniemy Żewłakowa z Legii nie znaczy, że pół roku temu sprowadzenie go byłoby złym pomysłem. To, że dziś nie podpiszemy kontraktu z Kaźmierczakiem nie oznacza, że gdyby trafił do nas zamiast do Śląska byłby słaby i przepłacony. Niewielu klasowych polskich piłkarzy jest dostępnych, bo popyt na nich jest większy niż podaż, ale to nie oznacza, że Ci, którzy są dostępni, automatycznie są złymi inwestycjami.
Edit: Jeszcze jedna rzecz mi się przypomniała. Nie wyrównaliśmy wyniku Wisły Kasperczaka. Wtedy terminarz był inny i pierwszy mecz wiosenny (Lazio) to była już 1/8 Pucharu UEFA, a teraz jesteśmy w 1/16 LE.
Ostatnio edytowane przez jova : 16.12.2011 o godz. 00:01.
|
|||||||
|
|
Senior Member
Od: 01.2007
Offline |
|
|
Do kiedy Diaz będzie u nas gościł?Mam nadzieje,że jego dni u nas są policzone,bo nie mogę patrzeć już na jego błędy,ciągłe błędy.Musimy sie porządnie wzmocnić przed wiosną,najlepiej od razu pożegnać się z 3-4 zawodnikami i ściągnąć w ich miejsce lepszych za Diaza,Lameya,Jaliensa i w końcu może ta defensywa zacznie działać.
|
|
|
|
Junior Member
Od: 11.2011
Offline |
|
|
Pytanie: ile Wisła zarobiła na awansie, udziale, zwycięstwach i przejściu do kolejnej rundy Ligi Euro?
1,625 mln euro Mniej więcej ta kwota z czymś, a raczej z kimś mi się kojarzy... |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2009
Offline |
|
|
Za tę kwotę można kupic 2-3 niezłych zawodników. Może się trafić jakiś Melikson, to za dużo na Bitona. Może się jednak zdarzyć, ze pójdzie na spłatę długu.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2005
Offline |
|
|
http://www.weszlo.com/news/8861-Valc...zeba_wzmocnien
Jeśli to prawda to ja nie wiem dokąd to wszystko idzie Około 5 mln euro na czysto z transferów za ubiegły sezon, pewnie z 5 jeśli chodzi o puchary w tym roku, wliczając wszystko a tu ma nie być niczego.Na wiosnę połowę składu odejdzie i znów pojedziemy hurtem? Już pomijam że ta wygrana z Twente zupełnie zamydliła obraz ![]()
94 - Allah Akbar!!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2006
Offline |
|
|
ale akurat to fakt, że po sezonie będzie problem z kadrą, bo sporo kontraktów się kończy
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2005
Offline |
|
Korzystając z być może chwilowej hossy finansowej jedynym rozsądnym wyjście było by się tych najsłabszych już teraz pozbyć, wzmacniając realnie skład już zimą ![]()
94 - Allah Akbar!!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
Pareiko - należy przedłużyć kontrakt, ale tu chyba nie będzie problemu Biton - jego odejście to jest problem, jednak w rundzie wiosennej tamtego sezonu graliśmy bez niego i daliśmy radę Jeżeli komuś skończy się kontrakt to klub nie wypłaca mu już pensji i są pieniądze na nowe kontrakty. Wielu graczom kończą się kontrakty w czerwcu i są do wzięcia za darmo. Czy problemem będzie znalezienie przez Stana piłkarzy grających lepiej od Diaza, Paljicia, Lameya, Jirsaka, Nuneza? Mówienie o odejściu Meliksona to tylko kłótnia z zawsze prawdziwą tautologią "każdy jest na sprzedaż". Jest jakiś piłkarz nie na sprzedaż w polskiej Ekstraklasie? Nie ma. W światowej piłce jest może garstka... Autor tekstu wymienił także Jaliensa. Czekaj gra lepiej, idealna szansa, aby się ogrywał. Do tego są Chavez i Bunoza w środku pola. Po sezonie powrócą Nalepa i Kowalski. Ten pierwszy przez niektórych z tego forum określany był jako talent. Co do tego drugiego to chyba gra podobnie jak Jaliens, ale lepiej w ofensywie. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
||||||||||
|
Jova napisał(a):
Jova napisał(a):
Lewandowski to już „działka” Bednarza, nie Valcksa. Zresztą, swoisty wyjątek nawet wśród wyjątków. Jova napisał(a):
Jova napisał(a):
Obecnie na palcach jednej ręki można policzyć naprawdę dobrych piłkarzy wyszkolonych w Polsce, z których i tak większość jest nie dla Wisły. Natomiast naprawdę wartościowych obcokrajowców grających w naszej lidze i dostępnych dla polskich klubów jest znacznie więcej, co oznacza, że procent porządnych i osiągalnych zawodników dla naszego klubu z tego rynku przekłada się na ilość graczy kilkakrotnie większą. Jova napisał(a):
Jova napisał(a):
Jova napisał(a):
Jova napisał(a):
Jova napisał(a):
Jova napisał(a):
Ostatnio edytowane przez Markus : 16.12.2011 o godz. 17:45.
![]()
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...) "Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze" |
||||||||||
|
|
Senior Member
Od: 08.2006
Offline |
|
|
Potrzebujemy 2 NAPRAWDE DOBRYCH srodkowych obroncow !!! Jesli myslicie ze Chavez, Jaliens, Bunoza, Diaz, Palijc i Lamey nagle zaczna umiec grac w pilke to gratuluje fantazjii ..... a jesli nie to na wiosne znowu takie ogorki jak Podbeskidzie, Gornik, Lechia i parchy beda nas klepac .... o silniejszych druzynach i Belgach nie wspomne .....obrona to podstawa - a u nas akurat obrony nie ma wogole - tzn sa 4 koszulki i nic pozatym
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2009
Offline |
|
|
Dwa spostrzeżenia.
1. W czerwcu kończą się kontrakty Nunezowi i Jirsakowi. Według mnie powiiniśmy przedłużyć kontrakt tylko z jednym z nich i dokupić nowego gracza do środka pola. Kogo byście woleli? Być może zdziwie niektórych tą odpowiedzią, ale ja chciałbym, żeby został Tomek Jirsak. a) tańszy w utrzymaniu, b) jest z nami dłużej i mówi po polsku, c) Nunez tak cholernie irytuje tym pajacykowaniem i przewracaniem się na boisko, że chyba nikt inny nie pamięta go z jakiejkolwiek innej sytuacji niż teatralnego upadku. Do tego okropnie spowalnia akcje. Kogokolwiek by nie wybrali, to i tak Jirsak/Nunez powinni trafić na ławkę na środku pomocy powinien grać ktoś nowy lub Melikson RAZEM z Gargułą! 2. Lista naszych środkowych obrońców - Chavez, Jaliens, Bunoza, Czekaj, Jovanović, ewentualnie Diaz. PO CO kupować kogokolwiek nowego? Tym bardziej że każdy z tych zawodników (oprócz Diaza) ma dłuuugi kontrakt z Wisłą. Zgrywać tych co mamy! Chavez ma potencjał być najlepszym obrońcą ligi, a Bunoza i Czekaj mają duży potencjał. Damy radę! Bardziej się martwię o bocznych obrońców - Paljić, Lamey i Diaz mają kontrakty do czerwca. Do tego dwaj pierwsi nie mają ani potencjału ani odpowiedniej formy, żeby myśleć o przedłużeniu kontraktu... Boczni obrońcy potrzebni od zaraz! |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
2. Lista naszych środkowych obrońców - Chavez, Jaliens, Bunoza, Czekaj, Jovanović, ewentualnie Diaz. PO CO kupować kogokolwiek nowego?
...... bo sa to bardzo slabi zawodnicy - wy naprawde tego nie widzicie |
|
|
|
Guest
|
|
|
Jestem zwolennikiem tego aby zrobić dwa transfery lub nawet jeden tylko aby był to zawodnik do pierwszego składu.
Oczywiście Wisle przydałoby się więcej wzmocnień ale staram się patrzeć racjonalnie na nasze realia finansowe. |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2011
Offline |
|
|
Panowie a czy byly juz jakies oficjalne deklaracje Stana na jakie pozycje i ilu zawodnikow zamierzamy w tym okienku sprowadzic ?
![]()
TUSK TY MATOLE TWÓJ RZĄD ROZJEBIĄ KIBOLE !!!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Bunozie wyszedł 1 mecz i już go postrzegasz jako super gracza. Ja nie mówie, że Gordan jest słaby, bo osobiście nie postrzegam go jako klona Wasiluka, ale jako gościa, który jest niezłym stoperem.Jeśli przyjmujesz takie kryteria to tak samo dobrzy są Diaz i Chavez.
Ostatnio edytowane przez cinekw : 16.12.2011 o godz. 20:55.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Bunozie wyszedł 1 mecz i już go postrzegasz jako super gracza.
a gdzie ja tak napisalem |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2011
Offline |
|
|
A pamietacie pare Bunoza Chavez sprzed kontuzji Bunozy
![]()
TUSK TY MATOLE TWÓJ RZĄD ROZJEBIĄ KIBOLE !!!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
|
Jakie realia finansowe? Podobno na dzień dzisiejszy Wisła ma ok. 45 mln zł długu, który zresztą pewnie zostanie znacznie pomniejszony o przychody z tegorocznych europejskich pucharów. Brak kupna lewego obrońcy i ewentualnie jeszcze jednego zawodnika do pierwszej 11 to ni mniej ni więcej działanie na szkodę spółki i minimalizowanie szans na ponowny zarobek z tytułu gry w Europie w następnym roku. Mało mnie obchodzi, że przed sezonem wybrano wersję ekonomiczną i zatrudniono Lameya, Diaza i Nuneza. Wisła potrzebuje świeżej, młodej krwi do pierwszej 11 i najlepiej podpisanej na 4 - 5 lat. Gdyby nie Lamey i Diaz prawdopodobnie do klubowej kasy wpadłoby dodatkowe 20 mln zł za LM. W piłce oszczędzanie zazwyczaj się nie opłaca.
Ostatnio edytowane przez tormenthor : 16.12.2011 o godz. 22:03.
|
|
|
|
Guest
|
|
Rozumiem jego błędy w techniczne brak zwrotności itp ale nie rozumiem nigdy boiskowego idiotyzmu... Bo jak inaczej mogę nazwać tego że nie wyszedł wraz z obroną aby złapać Dejonga na spalonym... Rozwala mnie też jego prowadzenie piłki bo czasami zupełnie przypadkowo chłopak wypuści sobie piłkę 3 metry za daleko i wygląda to że dobrze wyprowadził piłkę. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2008
Offline |
|
A jakie planujecie transfery? Stan Valcx: O transferach powiem jedynie, że będzie ich niewiele. Mamy bardzo mocną drużynę i na każdym kroku podkreślam, iż możemy obronić mistrzostwo Polski. Tu jest wystarczająco dużo klasowych zawodników. Niech tylko wrócą w styczniu wypoczęci i zdrowi, a zapewniam, że wiosną będzie bardzo ciekawie. |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2008
Offline |
|
|
Co Pareiki - Nasz bramkarz w kontrakcie ma zapisaną klauzulę o możliwości przedłużenia kontraktu o rok na tych samych warunkach jeśli zarówno klub jak i zawodnik wyrażą na to zgodę - z tego co wypowiadał się sam zawodnik chcę zostać w klubie na kolejny sezon
|
|
|

|
||||||
![]() |
| Narzędzia tematu | |
| Tryby wyświetlania | |
|
|