|
Nie wiem czemu na tym forum dominują skrajne opinie, albo optymistyczne albo skrajnie negatywne. Trzeba realnie spojrzeć na sytuację: 2 pkt po 2 meczach to wynik jak na Wisłę bardzo przeciętny ,niema co tu za bardzo rozpaczać , ale nie wolno też mówić że wszystko jest ok.Wiadomo oba te mecze były na wyjeździe, ale gra w obu tych meczach nie była na tyle przekonujaca, żeby stwierdzić że za chwilę będziemy regularnie wygrywać w lidze. Mnie osobiście martwi fakt że w lidze nie widzę takiego maksymalnego zaangażowania u piłkarzy jak w spotkaniach pucharowych.Druga sprawa to taktyka: w meczach ligowych nie możemy grać tak defensywnie, Polonia poświeciła jednego pomocnika na krycie indywidualne Maora, a my nie bardzo potrafiliśmy to wykorzystać.Nasza gra ofensywna wyglądała zwłaszcza w pierwszej połowie bardzo mizernie.W drugiej połowie Maaskant zamiast dokonać zmian w środku pola,nakazał ( chyba) Meliksonowi schodzić często do boku czym zabierał on ze sobą Piątka i robiło się więcej miejsca w środku, próbował to wykorzystać Sobol i Mały , ale moim zdaniem wprowadzenie Garguły lub Jirsaka za Wilka dało by lepszy rezultat. Pomimo naszej średniej gry to spotkanie i tak powinniśmy wygrać , bo Kirm bez względu na to, w jakiej obecnie jest formie powinien bramkę zdobyć, a pisanie że nie w takiej lidze jak Polska i nie tacy piłkarze jak Kirm marnowali lepsze sytuację jest skrajna głupota!!! Bo niby co to za wytłumacznie? Jak Ci w Polsce ukradną samochód to powiesz: nic się nie stało w Angli duże droższe i lepsze auta kradną! Inna sprawa, że ta sytuacja nie zmienia faktu że Kiro jest jednym z naszych najlepszych piłkarzy, obecnie jednak w bardzo słabej formie. Sprawa która u nas nadal wygląda blado to stałe fragmenty , nikogo już nie zaskakujemy krótkim rozegraniem , a bezpośrednie dośrodkowanie u nas to dramat.Można na treningu godzinami ćwiczyć różne warianty, a i tak wszystko sprowadza się do dobrego dośrodkowania, bez niego niema znaczenia reszta. Kiedyś Maaskant w jednym z wywiadów powiedział , ze jest dobry w wymyślaniu ćwiczeń które pomagaja rozwiązywać problemy boiskowe.Mam nadzieję, ze szybko coś wymyśli bo nasza gra obecnie nie jest dla nikogo zaskoczeniem w Polsce, i do puki opierała się bedzie na umiejętnościach indywidualnych zawodników takich jak Maor , a nie ćwiczonych schematach to może być ciężko.
|