The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła:
wzmocni się 44 26,19%
osłabi 97 57,74%
zmiany kadrowe nie będą odczuwalne 27 16,07%
Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
tomasz_19
Senior Member

Od: 07.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 12.06.2011, 06:20
Św. Mikołaj napisał(a):Wyświetl post
A tak apropo Chaveza, Wisła nie może go sciągnąć z tego pucharu ? Jeszcze chłopak sobie coś nie daj Boże zrobi i zostaniemy na el.LM z Kowalskim...
Honduras musiałby szybko odpaść... to jedyna droga
"Ludzie są tacy głupi, że to działa. Niesamowite!" - M.M.
J***Ć pis!!!
Odpowiedz cytując
PhantomRanger
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 12.06.2011, 07:04
WiślakMyślenice napisał(a):Wyświetl post
Dwa nogami? Poźna pora, może idź spać lepiej Do tego Chave"S'...

A o tą "solidność" względem europucharów trochę się obawiam.
http://wislakrakow.com/www/showartic...rticleid=25297 dalej się upierasz przy swoim Chave"s"ie
"W meczach powinni dawać z siebie wszystko! Ze zmęczenia powinni rzygać, mdleć, z wysiłku narobić w spodnie, cokolwiek!"- ANDRZEJ IWAN
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 12.06.2011, 07:07
Cieszy ze mamy Osmana, jakby nie było to solidny obrońca. Ciekawy jestem bardziej kto zamiast Cikosa i Paljica. Tak czy owak miła informacja z rana
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
willow
a.k.a. morgenes

Od: 11.2002

Stary 12.06.2011, 07:23
Słabe punkty powoli znikają. Jak dla mnie, do wzmocnienia lewy i prawy obrońca plus napastnik. To jest konieczność na już. I dobrze by było, żeby to byli faktycznie klasowi gracze, którzy pomogą w walce o LM.
W miarę posiadanych środków finansowych, chętnie zobaczyłbym również jakiegoś typowego rozgrywającego. Bo jak się Maorowi - tfu tfu - coś przydarzy, będziemy w ciemnej d....ie.
"Gdy wracam do domu i się zamyśle, myślę o Wiśle..."
K.I.Gałczyński

"I skończył się mecz w Londynie i tak i to jest prawda!!!..."
Odpowiedz cytując
fanfan
Senior Member

Od: 09.2008

Stary 12.06.2011, 07:27
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
Po prostu Antoni Piechniczek jest na forum (pod jednym z nicków) i domaga się tylko Polaków w Wiśle
Chyba masz rację a oto dowód :
Angmir napisał(a):Wyświetl post
A pewnie że napisał bym -tylko po co - i tak wszyscy wolą Lameya, Bukhariego, Bunoze, Branco, Beto, Riosa itd. niż "polskich drewniaków".

Wedłóg mojej opinii z każdego Polskiego klubu można by wyciągnąć co najmniej 2-3 fajnych zawodników, którzy po przyjściu do Wisły podnieśli by wartość swoją jak i klubu. Przykład Wilka jest znaczący.

Od piłkarza no-name nie specjalnie wyróżniającego się w Kielcach, do piłkarza który z powodzeniem może grać w pierwszej 11 w Wiśle. I nie piszcie tylko ze był w Kielcach gwiazdą, bo zanim do nas trafił jedyny Wilk jakiego znała 3/4 tego forum wchodzi na ogony w Lechu.
Wolisz Polaków ? To najpierw naucz się pisać , do szkoły a nie na forum siedzieć !
Jeszcze odnośnie tych piłkarzy których wymieniłeś : Boukhari , Branco , Beto byli niewypałami ale tacy piłkarze już do Wisły nie przyjdą ponieważ teraz inaczej dokonuje się transferów w naszym klubie ! Bunoza gdyby był Polakiem i grał w naszej lidze już kosztowałby zbyt dużo a i pewnie Dyzma powoływałby go do reprezentacji , nie wiem czemu Riosa wymieniłeś w tym gronie - uważasz że to słaby piłkarz ? Jeśli tak to już widzę jakim jesteś znawcą , problem Riosa to ustawienie jakim gramy i to że on po prostu do niego nie pasuje a umiejętności ma ogromne , żaden młody Polak nie może się z nim równać ! Co do Lameya to widziałeś go kiedyś w jakimś meczu czy tylko piszesz to na podstawie transfermarktu i tego że ostatni sezon miał stracony?A po drugie skąd wiesz że to on właśnie do nas przyjdzie ?! Zapodałeś jeszcze przykład Wilka - ok ale chyba zapomniałeś że on miał klauzule która umożliwiała pozyskanie go za niższą kwotę , gdyby jej nie miał nigdy by nie przyszedł do nas !! Gdyby inni Polscy piłkarze też mieli takie klauzule z niezbyt wysokimi kwotami odstępnego to mogę się założyć że podobnie jak Wilk czy Kiełb przechodziliby do najlepszych Polskich klubów a nie kisili się w średniakach . Jak taki Pawłowski kosztuje w granicach 1 mln euro , Cetnarski pewnie podobnie i co Wisła ma ich kupować? To byłoby dopiero marnotrawstwo na które może sobie pozwolić tylko Wojciechowski który na razie nic nie wygrał z tymi Polakami . Zresztą Stan wyraźnie powiedział że Polacy byli na naszej liście ale ich już nie ma ! Przecież nie trzeba być geniuszem żeby stwierdzić ,że albo byli za drodzy , albo za dużo chcieli zarabiać ,albo byli po prostu za słabi więc o czym my w ogóle mówimy ? Nie rozumiem tego ciągłego jęczenia ile to Polaków w Wiśle nie gra a popatrzcie na Porto które miało świetny sezon - ile tam Portugalczyków jest w kadrze ? Kilku i jakoś tam nie ma problemu ! A ilu Ukraińców gra w Szachtarze ? Kilku ale gdyby nie Brazylijczycy to byłaby to drużyna pokroju ,np. Polonii Warszawa , zresztą tam w pierwszej 11 grają Ukraińcy na środku obrony i bramce - nie wiedzieć czemu to są najsłabsze pozycje w tej drużynie ? hmmm takich przykładów jest dużo a jeśli chcemy coś osiągnąć to musimy stawiać na jakość!!! Polacy owszem ale gdy są dobrzy i za rozsądna cenę a jak nie to lepiej ściągać takich 17 latków jak Czapa i za parę lat może coś z nich będzie!!!
Ostatnio edytowane przez fanfan : 12.06.2011 o godz. 07:53.
Odpowiedz cytując
Mario Nh
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 12.06.2011, 08:15
Cytat:
Valcx zwraca uwagę, że pozyskani w styczniu gracze spełnili swoje zadania, a nie były to wielkie nazwiska. - Z czasem wielkim zawodnikom zaczyna czasem brakować wyzwań. Wszystko już widzieli, wszystkiego doświadczyli i brakuje im głodu sukcesów. Poza tym w polskiej lidze, bardzo fizycznej, potrzeba zachowania siły, dobrej formy i świeżości. My potrzebujemy graczy o wielkich sercach i głodnych sukcesu - zakończył Holender.
Dobrze, że twardo stąpa po ziemi
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 12.06.2011, 08:24
Wisła nie ma wyboru wśrod Polaków .

Pytała o Kupisza , Robaka , Sandomierskiego - cena każdego była w okolicach miliona Euro .
Wasilewski w sumie tez tyle dawał .

Nie można jej zarzucić że nie chce mieć w swojej druzynie Polaków , a to robi większośc mediów .

Chcąc ściągać tylko Polaków pogrążamy się na całej lini . W lidze jest teraz może 10 Polaków którzy z miejsca (może) sprostali by grze w Wiśle (np Wawrzyniak , Rzeźniczak , Kucharczyk, Mierzejejewski , Sobiech , Celeban , Kazimierczak , Kupisz , Sandomierski , Wojtkowiak ) . Połowa nie trafi do Wisły ze względów pozasportowch , na drugą połowę nas nie stać .

Jeśli chodzi zaś o graczy obiecujących to jest ich o wiele więcej , ale jesli kosztują tyle co Melikson czy Genkov ( po ok 0,5 mln Euro ) , a nie prezentuja nawet 1/3 ich wartości to logicznym jest że do nas nie trafią

Rynek zagraniczny jest w praktyce nieograniczony . Gdybym był na miejscu Valckxa postępował bym dokładnie tak samo .

Jedyna nadzieja w młodych Wiślakach lub jakis talentach o których jeszcze nie jest za głośno ( może w I lidze ) .
Odpowiedz cytując
willow
a.k.a. morgenes

Stary 12.06.2011, 08:26
Mario Nh napisał(a):Wyświetl post
Dobrze, że twardo stąpa po ziemi
Podtekst tego jest jeszcze inny.
Stan, w jednym ze swoich pierwszych wywiadów po przyjściu do Wisły powiedział, że koncepcją na ten klub jest dostarczanie na rynek piłkarzy, którzy się wypromowali i zarabianie na nich kasy.

Ciężko zarobić pieniądze na 30-kilku letnim zawodniku, która lata świetności ma za sobą.

Jasne, można pozyskać jednego lub dwóch takich, dla równowagi między doświadczeniem a młodością, ale generalnie Wisła ma skupić się na promowaniu zawodników i sprzedawaniu ich z zyskiem dalej, oczywiście nie tracąc z oczu głównego celu klubu, jakim jest gra w Europie.

Dlatego nie dziwi mnie niechęć do wydawania wielkich pieniędzy za polskich kopaczy, którzy raz, że nie są tej kasy warci, a dwa, których ciężko będzie upchnąć potem w jakimś zachodnim klubie za ciekawą kasę.

Jaka jest szansa, żeby pozyskawszy za milion euro takiego Cetnarskiego, podwyższyć nim poziom sportowy drużyny a za dwa - trzy lata sprzedać go na przykład do Pany za 3 miliony? Praktycznie żadna.

Taka jest rola naszego klubu i z tym musimy się pogodzić. Awansując do LM będziemy mogli sobie pewnie pozwolić raz na jakiś czas na jakieś znane nazwisko, ale w gruncie rzeczy, jesteśmy skazani na rolę europejskiego pośrednika.
I jeśli pójdą za tym sukcesy sportowe, ja nic przeciwko temu nie mam. Ale warunkiem takiego skutecznego funkcjonowania jest znakomity zespół skautów z bardzo dobrym dyrektorem sportowym na czele.
K.I.Gałczyński

Odpowiedz cytując
rozarian
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 12.06.2011, 08:36
Może Valckx ma na oku jakichś młodych Polaków.Wczoraj był na meczu GKS-Pogoń.Może chodziło mu o tego,który nie zagrał z powodu kontuzji?
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 12.06.2011, 08:51
willow napisał(a):Wyświetl post
Dlatego nie dziwi mnie niechęć do wydawania wielkich pieniędzy za polskich kopaczy, którzy raz, że nie są tej kasy warci, a dwa, których ciężko będzie upchnąć potem w jakimś zachodnim klubie za ciekawą kasę.

Jaka jest szansa, żeby pozyskawszy za milion euro takiego Cetnarskiego, podwyższyć nim poziom sportowy drużyny a za dwa - trzy lata sprzedać go na przykład do Pany za 3 miliony? Praktycznie żadna.
Akurat w tym jednym punkcie się nie zgodzę . Jeśli ktoś jest za rozsądne pieniądze jak np Wilk to trzeba w niego inwestować .

Przeszłość pokazała że kiedys kupiliśmy dobrze rokującego lewego obrońcę Amiki za około 400 tys euro , a 3 lata później sprzedalismy go za niezłą sumkę 2 mln euro . Ogólnie to Wisła właśnie na Polakach się mocno wzbogadziła . Taki Gorawski również nie był wybitnym piłkarzem , a jednak sprzedaliśmy go za 1,5 mln Euro .

Inwestycja 300-400 tys Euro w polskiego piłkarza do 25 roku życiia jeszcze ma sens. Cetnarski moze jest tutaj słabym przykładem bo to przecietny piłkarz , ale np Kupisz czy Sobota - tutaj zastanowiłbym się dłużej .
Odpowiedz cytując
anhellic
Junior Member

Od: 06.2009

Stary 12.06.2011, 08:53
wujekWojtek napisał(a):Wyświetl post
Znaczy, UE zakazuje robić jakiekolwiek ograniczenia względem obywatelii Unii. Ale jeśli federacja piłkarska wprowadzi przepis, że w pierwszym składzie musi być tylu a tylu wychowanków to nie ma bata, Unia nie może się już do niczego przyczepić. Tylko nie pamiętam kto jest wychowankiem w świetle prawa...
Zapewne chodzi ci o tzw. "home-grown players rule" opracowaną przez UEFA. Zakłada ona, że w kadrez 25 zawodników musi się znaleźć conajmniej 8 zawodników wyszkolonych lokalnie (słowo wychowanków mniej tu pasuje). Zawodnik wyszkolony lokalnie to taki, który od conajmniej 3 lat zarejestrowany jest w danym narodowym związku lub lidze zawodowej i jest w wieku pomiędzy 16 a 21 lat. Oznacza to, że mogą to być również zawodnicy spoza UE, którzy w młodym wieku przyjechali do danego kraju i tam kończyli sportową edukację. Nie ma tu mowy o kryterium narodowości, bo tego Komisja Europejska by nigdy nie zaakceptowała, tak jak zatrzymała wprowadzenie przez FIFA reguły "6+5". Co oznacza, że nie rozwiązuje to problemu Polaków w Wiśle, którego ja osobiście nie widzę.

yogul napisał(a):Wyświetl post
jak to mówił o całej sytuacji komentator na meczu Polska - Argentyna "mała wpadka Wawrzyniaka "
I tak należy to rozumieć. Nie wiem, skąd ta ironia ukryta w formie cytatu. Widzę, że nie znasz szczegółów sprawy. A jeśli tak jest, to może lepiej, żebyś milczał. Nie uważasz?
Jestem prawnikiem sportowym i prowadziłem sprawę Kuby. Substancja, która przyjął to 4-metylo-2-heksanamina. Jest ona traktowana jako "substancja określona" (z wyjątkiem poprzedniego roku), ze względu na swoją powszechną obecność w produkatach życia codziennego. Stąd w jej przypadku obowiązuje łagodna kara, od upomnienia do roku dyskwalifikacji, choć ta ostatnia nie jest w praktyce wymierzana. Grecy dyskwalifikowali Kubę, lekceważąc kompletnie przepisy. Zauważył to Trybunał w Lozannie i skrócił okres dyswalifikacji do 3 miesięcy. Masz jakieś wątpliwości?
Zawsze w sercu Biała Gwiazda
Odpowiedz cytując
marek2a
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 12.06.2011, 09:13
rozarian napisał(a):Wyświetl post
Może Valckx ma na oku jakichś młodych Polaków.Wczoraj był na meczu GKS-Pogoń
może oglądał prawego obrońcę np http://www.90minut.pl./wystepy.php?id=10156&id_sezon=77
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Stary 12.06.2011, 09:19
Przy ocenie wartości i klasy piłkarza narodowość nie ma znaczenia. Dlatego dobrze, że Valckx się nią nie kieruje. Droższy i słabszy Polak, jakich wielu, nie może na danej pozycji wypierać zwykle tańszego i lepszego obcokrajowca.
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...)
"Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze
"
Odpowiedz cytując
willow
a.k.a. morgenes

Stary 12.06.2011, 09:32
Karherop napisał(a):Wyświetl post
Akurat w tym jednym punkcie się nie zgodzę . Jeśli ktoś jest za rozsądne pieniądze jak np Wilk to trzeba w niego inwestować .

Przeszłość pokazała że kiedys kupiliśmy dobrze rokującego lewego obrońcę Amiki za około 400 tys euro , a 3 lata później sprzedalismy go za niezłą sumkę 2 mln euro . Ogólnie to Wisła właśnie na Polakach się mocno wzbogadziła . Taki Gorawski również nie był wybitnym piłkarzem , a jednak sprzedaliśmy go za 1,5 mln Euro .

Inwestycja 300-400 tys Euro w polskiego piłkarza do 25 roku życiia jeszcze ma sens. Cetnarski moze jest tutaj słabym przykładem bo to przecietny piłkarz , ale np Kupisz czy Sobota - tutaj zastanowiłbym się dłużej .
Jeśli ktoś jest za rozsądne pieniądze. Ja podałem przykład Cetnarskiego za milion.
300 - 400 tysięcy a milion to zasadnicza różnica.
K.I.Gałczyński

Odpowiedz cytując
nesta
Senior Member

Stary 12.06.2011, 09:49
To jak w kazdej innej dziedzinie gospodarki. Dobry, deficytowy towar jest drogi. Tak jak z dobrymi, polkimi pilkarzami. Kosztuja krocie, bo tych co soba cos reprezentuja jest po prostu malo. Dopoki rynek sam nie bedzie dostarczal wiekszej ilosci "dobrego towaru" to ceny nie ulegna zmianie. A kazde odgorne, sztuczne i na sile narzucone ograniczenie badz regulacja, beda tylko prowadzic do pogorszenia sie poziomu. Co z tego, ze musialoby grac 5 polakow skoro byliby oni slabi. Wtedy cierpi poziom calej ligi, wyniki klubow w pucharach, ktore to pozwalaja sie tymze klubom rozwijac i dokonywac inwestycji.
Tutaj potrzeba naturalnych, dlugofalowych zmian, ktore spowoduja, ze rodakow w rodzimych druzynach bedzie wiecej, ale dlatego, bo dobrze zaplanowany, profesjonalny system szkolenia, bedzie dostarczal na rynek wielu, dobrych pilkarzy. Tak jak w silnych pilkarsko krajach. To podstawowy problem, pilkarze sie znikad nie biora, Trzeba ich wyszkolic.
Odpowiedz cytując
yogul
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 12.06.2011, 10:16
anhellic napisał(a):Wyświetl post
I tak należy to rozumieć. Nie wiem, skąd ta ironia ukryta w formie cytatu. Widzę, że nie znasz szczegółów sprawy. A jeśli tak jest, to może lepiej, żebyś milczał. Nie uważasz?
Jestem prawnikiem sportowym i prowadziłem sprawę Kuby. Substancja, która przyjął to 4-metylo-2-heksanamina. Jest ona traktowana jako "substancja określona" (z wyjątkiem poprzedniego roku), ze względu na swoją powszechną obecność w produkatach życia codziennego. Stąd w jej przypadku obowiązuje łagodna kara, od upomnienia do roku dyskwalifikacji, choć ta ostatnia nie jest w praktyce wymierzana. Grecy dyskwalifikowali Kubę, lekceważąc kompletnie przepisy. Zauważył to Trybunał w Lozannie i skrócił okres dyswalifikacji do 3 miesięcy. Masz jakieś wątpliwości?
pisze o słowach komentatora z TVP, a jak się cytuje konkretne słowa wypowiedziane przez innego człowieka to chyba używa się cudzysłowu ? Więc używając Twoich słów pozwolę się Ciebie zapytać :
A jeśli tak jest, to może lepiej, żebyś milczał. Nie uważasz?
ta sprawa sprawia tylko uśmiech na mojej twarzy, ponieważ wydaje mi się że gdy pierwszy raz złapali na tym Wawrzyniaka to już chyba wiedział że nie może tego łykać, a mimo to jakiś czas później sytuacja się powtarza.

Tak jak napisałeś nie znam dogłębnie tej sprawy więc nie pisze o niej pracy licencjackiej tylko swoje zdanie. "Nie uważasz?" ...
Odpowiedz cytując
anhellic
Junior Member

Od: 06.2009

Stary 12.06.2011, 10:24
yogul napisał(a):Wyświetl post
pisze o słowach komentatora z TVP, a jak się cytuje konkretne słowa wypowiedziane przez innego człowieka to chyba używa się cudzysłowu ? Więc używając Twoich słów pozwolę się Ciebie zapytać :

ta sprawa sprawia tylko uśmiech na mojej twarzy, ponieważ wydaje mi się że gdy pierwszy raz złapali na tym Wawrzyniaka to już chyba wiedział że nie może tego łykać, a mimo to jakiś czas później sytuacja się powtarza.

Tak jak napisałeś nie znam dogłębnie tej sprawy więc nie pisze o niej pracy licencjackiej tylko swoje zdanie. "Nie uważasz?" ...
Wiem do czego służy cudzysłów i nie o tym pisałem. Błyśnij inteligencją proszę.
Poza tym, jeśli nie znasz sprawy, to po co brniesz dalej, pisząc nieprawdę?
U Wawrzyniaka przeprowadzono tzw. analizy wsteczne. Wykryto u niego substancję zabronioną, więc pod jej kątem przetestowano też próbki pobrane kilka miesięcy wcześniej. Okazało się, że i w nich stwierdzono obecność owej substancji. Stąd więcej niż jedno pozytywne badanie. Widzisz tu gdzieś sytuację, w której Kuba przyjmował tą substancję, wiedząc że jest zabroniona? Ja nie. Dlatego przestać brnąć. Jak chcesz, pisz na priv.
Zawsze w sercu Biała Gwiazda
Odpowiedz cytując
baro1995
Senior Member

Od: 09.2008

Stary 12.06.2011, 10:28
W tej rundzie Wawrzyniak był zdecydowanie najlepszym lewym obrońcą naszej ligi,jest polakiem i jest do wzięcia za darmo,więc powinniśmy korzystac i go brac jak najszybciej.Jedynym problemem może byc to,że gra w Legii i przenosiny do Krakowa wielu by się nie spodobały.
Odpowiedz cytując
pepemell
Senior Member

Od: 09.2006

Stary 12.06.2011, 10:38
Wawrzyniak - nie przyjdzie do Wisły i skończcie z tym tematem. Casus Kaczorowskiego jest nie do powtórzenia.RvN był bardziej prawdopodobny. To po pierwsze. Po drugie - proszę posługujcie się poprawną polszczyzną. Mamy XXI wiek, software który może Wam to ułatwić, to takie trudne?
Odpowiedz cytując
michi96d
Member

Od: 11.2009

Stary 12.06.2011, 10:43
Na jednym z forum internetowym pojawiła się wiadomość że nie jaki Griony Ranko Despotovicia przychodzi do nas za 800k Euro.
Odpowiedz cytując
Watts
Senior Member

Od: 04.2005

Stary 12.06.2011, 10:50
michi96d napisał(a):Wyświetl post
Na jednym z forum internetowym pojawiła się wiadomość że nie jaki Griony Ranko Despotovicia przychodzi do nas za 800k Euro.
Ta informacja pojawiła się w serbskiej gazecie "Novosti", w której Serbowie powołują się na polskie media, a suma 800 tysięcy euro jest wzięta z transfermarktu. Więc pakuj kredki na jutro i nie siej fermentu tylko dlatego, że na FW pojawił się news który ma swoje źródło w bałkańskich banialukach.
Odpowiedz cytując
filemon
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 12.06.2011, 11:17
Watts napisał(a):Wyświetl post
a suma 800 tysięcy euro jest wzięta z transfermarktu.
True! Poza tym jeśli za Meliksona czy Genkova daliśmy mniej.. Nie wydaje mi się, żebyśmy rzucali 800 tys. euro za 28-latka, który tylko ten sezon miał bardziej udany
Odpowiedz cytując
hiszpan00
Senior Member

Stary 12.06.2011, 11:31
nesta napisał(a):Wyświetl post
To jak w kazdej innej dziedzinie gospodarki. Dobry, deficytowy towar jest drogi. Tak jak z dobrymi, polkimi pilkarzami. Kosztuja krocie, bo tych co soba cos reprezentuja jest po prostu malo. Dopoki rynek sam nie bedzie dostarczal wiekszej ilosci "dobrego towaru" to ceny nie ulegna zmianie. A kazde odgorne, sztuczne i na sile narzucone ograniczenie badz regulacja, beda tylko prowadzic do pogorszenia sie poziomu. Co z tego, ze musialoby grac 5 polakow skoro byliby oni slabi. Wtedy cierpi poziom calej ligi, wyniki klubow w pucharach, ktore to pozwalaja sie tymze klubom rozwijac i dokonywac inwestycji.
Tutaj potrzeba naturalnych, dlugofalowych zmian, ktore spowoduja, ze rodakow w rodzimych druzynach bedzie wiecej, ale dlatego, bo dobrze zaplanowany, profesjonalny system szkolenia, bedzie dostarczal na rynek wielu, dobrych pilkarzy. Tak jak w silnych pilkarsko krajach. To podstawowy problem, pilkarze sie znikad nie biora, Trzeba ich wyszkolic.
Ja powiem trochę inaczej od wielu lat w Polsce niezbyt dobrze słyszy na temat PZPN. Zachowania prezesa i pozostałych działaczy. Dla mnie najważniejszą kwestią jest system szkolenia młodzieży. Na ten temat wypowiadało się wielu piłkarzy, działaczy, trenerów itd. Każdy z nich jest zgodny, że w Polsce jest przestarzały system i nic z tym się nie robi." Problem polega na tym, że w federacji pracują ludzie sfrustrowani, gwarantujący tylko stagnację, ale z wielkim apetytem na władzę, którą nie chcą się z nikim dzielić. Program szkolenia mogłem opracować, napisać na kartce, lecz ona wylądowałaby w szufladzie Engela - mówił na pożegnanie trener reprezentacji Polski, Leo Beenhakker" minęło 2 lata i nadal nie widać nawet jakiejkolwiek chęci zmian.
Ostatni jakiś znaczący sukces drużyn juniorskich to rocznik 82 (Grzelak, Mila, Madej) jednak dalszy rozwój tych zawodników co tu dużo mówić był przeciętny o ile nie słaby.
Czy Polska jest w stanie pokonać przepaść w szkoleniu i organizacji grup młodzieżowych, jaka dzieli ją obecnie od największych klubów Europy? to pytanie retoryczne na które każdy indywidualnie powinien udzielić sobie odpowiedzi a następnie może przemyśleć kwestie dlaczego w naszej lidze jest coraz więcej obcokrajowców. Niestety nie za bardzo ma to tez przełożenie na poziom ale nie chce myśleć jaki by on był gdyby nie było zaciągu zagranicznego.
Odpowiedz cytując
wikink1
Senior Member

Od: 01.2011

Stary 12.06.2011, 12:07
A ja upatrywał bym problemu gdzie indziej .POLSKI BIZNES . STRUKTURA WŁASCICIELSKA POLSKICH KLUBÓW to tak naprawde patologia .Bez silnych klubów gdzie ci młodzi polacy maja sie szkolic .Panstwo tez sie nie zajmuje tworzenie infrastruktury niema trenerów po prostu 3 swiat.W Wisle latem doszło do wyprzedarzy za pewna sume jakies 1/3 sumy poszła na nowych piłkarzy teraz telefonika proponuje ewentualnie pozyczke na zakup nowych piłarzy .I TAK NAPRAWDE DŁUG WZGLEDEM TELEONIKI CAŁ CZAS ROSNIE .Jesli jakim cudem Wisle uda sie awansowac do LM I TAK PIENIADZE TRAFIA DO TF .
Odpowiedz cytując
Lukasz
Senior Member

Stary 12.06.2011, 12:14
....

Jestem prawnikiem sportowym i prowadziłem sprawę Kuby. Substancja, która przyjął to 4-metylo-2-heksanamina. ....
Słowo 'mała' zupełnie nie pasuje - ewidentnie jest to ironia. Ani sprawa nie miała 'małych' w konsekwencji dla zawodnika ani nie była 'mała' odnośnie rozgłosu, skoro media o tym mówią . Natomiast to że ma błahe podstawy - trudno takie czasy, tacy dziennikarze.

Przy okazji dzięki za wyjaśnienie - ciekawie się to czyta.
Odpowiedz cytując
Oldpara
Senior Member

Od: 09.2003

Stary 12.06.2011, 12:26
wikink1 napisał(a):Wyświetl post
A ja upatrywał bym problemu gdzie indziej .POLSKI BIZNES . STRUKTURA WŁASCICIELSKA POLSKICH KLUBÓW to tak naprawde patologia .Bez silnych klubów gdzie ci młodzi polacy maja sie szkolic .Panstwo tez sie nie zajmuje tworzenie infrastruktury niema trenerów po prostu 3 swiat.W Wisle latem doszło do wyprzedarzy za pewna sume jakies 1/3 sumy poszła na nowych piłkarzy teraz telefonika proponuje ewentualnie pozyczke na zakup nowych piłarzy .I TAK NAPRAWDE DŁUG WZGLEDEM TELEONIKI CAŁ CZAS ROSNIE .Jesli jakim cudem Wisle uda sie awansowac do LM I TAK PIENIADZE TRAFIA DO TF .

Boże, widzisz i nie grzmisz?
....Głupota jest niezniszczalna i nieprzenikniona....
Odpowiedz cytując
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 12.06.2011, 12:55
Do Zakopanego nie pojechali: Rios, Cikosz i Siwakow (to akurat zrozumiałe). To chyba faktycznie ich koniec w Wiśle. Eryka mi szkoda. Moim zdaniem chłopak mógł się bardzo ładni rozwinąć.
I z innej beczki: zobaczymy jak się zamknie obecne okienko transferowe ale nie przypominam sobie takiego okresu transferowego w Wiśle żeby jako uzupełnienie składu przychodził do nas król strzelców ligi serbskiej. Czasy się chyba zmieniają.
Odpowiedz cytując
bonawentura
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 12.06.2011, 13:27
http://www.sports.pl/Pilka-nozna/Liga-Mistrzow-Stadionowy-problem-Wisly-Krakow,artykul,109938,1,727.html

Przepraszam, że może z trochę innej beczki, ale ta kwestia ostatnio zaprzątała nam głowę, a były domysły(moim zdaniem słuszne), że kwestia tego, kto wykończy stadion wpłynie na jakość transferów. W/w informacje zdają się ostatecznie przesądzać o tym, że nie ma problemów z miastem i to miasto finalnie wykończy obiekt.

Co do transferów - wierzę w transfery za większą gotówkę, ale maksimum 2 jak było to w ostatnim okienku. Reszta może przyjdzie z wolnych transferów, ale te wolne tranfery wcale nie muszą być takie złe - jeśli prawdą jest, że przyjdzie do nas niejaki Dalibor Stevanovic - środkowy pomocnik, Słowieniec, to ten zawodnik wydaje się być odpowiednim na swoją pozycję - taka trochę lepsza, bardziej doświadczona wersja Sivakova, ba - ponadto potrafi strzelać z dystansu.
Odpowiedz cytując
PODpalacz
Senior Member

Od: 12.2008

Stary 12.06.2011, 13:38
prezes85 napisał(a):Wyświetl post
uwielbiam wasza nadinterpretację
poważna drużyna potrzebuje poważna ławkę

dlatego uważam że tacy piłkarze jak Garguła Jirsak Wilk są nam bardzo potrzebni
ławka rezerwowych jest ważniejsza jak pierwsza jedenastka,nazwiska w nich nie grają ,a jeśli tak to
pozyskajmy Świerczewskiego,Hajte i Marka Citke;/ zawodnicy którzy mają wchodzić muszą być jeszcze większym motorem napędowym od tych którzy grają klucz do sukcesu

Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 12.06.2011, 14:12
Ten Stevanovic to kolejny obieżyświat. Zaliczył 5 klubów w ciągu 5 lat i teraz ma na niego chęć zarówno Wisła jak i Crvena.
Strona Crveny
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź
Narzędzia tematu
Tryby wyświetlania

Zasady wysyłania postów