The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
flamengista
Piknik

Od: 03.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 15.05.2011, 12:17
Odnośnie tego transparentu z JPII... Mi się generalnie nie podoba, jak używa się wielkich haseł i autorytetów do własnych, partykularnych celów. Przecież jak kibice Lechii chcieli upamiętnić JPII, mogli zorganizować pielgrzymkę do Watykanu na beatyfikację, albo - wersja niskobudżetowa - do Krakowa pod kurię biskupią. Ba, znacznie lepszą inicjatywą byłoby zrobienie zbiórki na meczu na rzecz Fundacji "Dzieło Nowego Tysiąclecia".

Widząc tego typu transparenty i oprawy odnoszę niestety wrażenie, że chodzi bardziej o pokazanie: "jesteśmy fajne i miłe chłopaki", aniżeli jakąś głębszą refleksję natury moralnej. Wywieszenie transparentu o JPII nic nie kosztuje, to bardzo proste. Życie wedle jego nauk - to coś zupełnie innego.

Tak samo mnie skręca, jak Legioniści robią oprawy o Powstaniu Warszawskim. Kwiat polskiej inteligencji, elita narodu straciła życie w Powstaniu - a Staruchowicz i spółka robią sobie dzięki temu dobry PR i poprawiają samopoczucie. Jasne, dobrze się postawić w jednym szeregu z bohaterami, przynajmniej na jeden dzień. To nic nie kosztuje, a jest całkiem miłe. Dobrze się powzruszać, napuszyć patriotycznie i pokazać w telewizji. Ale co z tego wynika - długofalowo - dla Polski? Ano nic, bo to doraźna akcja.

Oczywiście to problem szerszy, nie tylko kibicowski. Jako naród jesteśmy mistrzami w jednorazowych zrywach (Śmierć Papieża, Smoleńsk etc.), żałobnych marszach na pokaz. Nawet WOŚP, choć to pozytywna akcja jest potwierdzeniem tej tezy. Brak nam regularności i cierpliwości w działaniu. Ot, taka sarmacka akcja: "kupą, mości panowie". No, ale to temat na osobną dyskusję.
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 15.05.2011, 12:21
flamengista napisał(a):Wyświetl post
Tak samo mnie skręca, jak Legioniści robią oprawy o Powstaniu Warszawskim. Kwiat polskiej inteligencji, elita narodu straciła życie w Powstaniu - a Staruchowicz i spółka robią sobie dzięki temu dobry PR i poprawiają samopoczucie. Jasne, dobrze się postawić w jednym szeregu z bohaterami, przynajmniej na jeden dzień. To nic nie kosztuje, a jest całkiem miłe. Dobrze się powzruszać, napuszyć patriotycznie i pokazać w telewizji. Ale co z tego wynika - długofalowo - dla Polski? Ano nic, bo to doraźna akcja.
Akurat tutaj trafiłeś jak kulą w płot. Kibice Legii sprzątają nie od dziś groby na Powązkach, uczestniczą w uroczystościach rocznicowych, czy upamiętniają osoby zasłużone dla miasta.
Odpowiedz cytując
Kociewiak
Senior Member

Od: 04.2011

Stary 15.05.2011, 12:25
Odnośnie tego transparentu z JPII... Mi się generalnie nie podoba, jak używa się wielkich haseł i autorytetów do własnych, partykularnych celów. Przecież jak kibice Lechii chcieli upamiętnić JPII, mogli zorganizować pielgrzymkę do Watykanu na beatyfikację, albo - wersja niskobudżetowa - do Krakowa pod kurię biskupią. Ba, znacznie lepszą inicjatywą byłoby zrobienie zbiórki na meczu na rzecz Fundacji "Dzieło Nowego Tysiąclecia".

Widząc tego typu transparenty i oprawy odnoszę niestety wrażenie, że chodzi bardziej o pokazanie: "jesteśmy fajne i miłe chłopaki", aniżeli jakąś głębszą refleksję natury moralnej. Wywieszenie transparentu o JPII nic nie kosztuje, to bardzo proste. Życie wedle jego nauk - to coś zupełnie innego.

Oczywiście to problem szerszy, nie tylko kibicowski. Jako naród jesteśmy mistrzami w jednorazowych zrywach (Śmierć Papieża, Smoleńsk etc.), żałobnych marszach na pokaz. Nawet WOŚP, choć to pozytywna akcja jest potwierdzeniem tej tezy. Brak nam regularności i cierpliwości w działaniu. Ot, taka sarmacka akcja: "kupą, mości panowie". No, ale to temat na osobną dyskusję.
Każdy ma prawo wyrazić to co chce i kiedy chce. Tobie się to może zabardzo nie podobać itp, innym wręcz przeciwnie.Ty coś takiego uważasz za PR-owe podejście, ja uważam odwtotnie ludzie pamietają i chcą pamiętać. Na Lechii nie raz były transparenty z JP II, jest nawet flaga z podobizną papieża, spotkania z Żołnierzami Wyklętymi i multum podobnych akcji, które są potrzebne i nie są pod publiczke
Ostatnio edytowane przez Kociewiak : 15.05.2011 o godz. 12:27.
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 15.05.2011, 17:34
Tak samo mnie skręca, jak Legioniści robią oprawy o Powstaniu Warszawskim. Kwiat polskiej inteligencji, elita narodu straciła życie w Powstaniu - a Staruchowicz i spółka robią sobie dzięki temu dobry PR i poprawiają samopoczucie. Jasne, dobrze się postawić w jednym szeregu z bohaterami, przynajmniej na jeden dzień. To nic nie kosztuje, a jest całkiem miłe. Dobrze się powzruszać, napuszyć patriotycznie i pokazać w telewizji. Ale co z tego wynika - długofalowo - dla Polski? Ano nic, bo to doraźna akcja..
Miałem Ci odpisać już gdy pisałeś o tym by pewnych osób nie dopuszczać do telewizji, ale odpuściłem, bo nie chciało mi się kopać z koniem. No, ale piszesz po raz kolejny w ciągu dnia jakies piramidalne bzdury i dluzej nie zniese.

Legia zdecydowanie krzewi wśród najmłodszych Warszawiaków pamięć o Powstaniu. SKLW organizuje mase atrakcji dla dzieci z domów dziecka m.in. zabierając je do Muzeum Powstania Warszawskiego, z których to wizyt dzieciaki z domów dziecka nr 1, 9, 16 są zachwycone. Jednoczesnie Legia sprzedaje koszulki z motywem powstanczym z czego caly dochod jest przeznaczany na znicze dla Powstańców. Ponadto Legia sprząta groby Powstańców i dba o ich przyzwoity stan. Dodatkowo Legia organizuje spotkania z Powstańcami, dla których jest to wielka radość, że mogą się wygadać młodszym pokoleniom. Legia, wreszcie bardzo często 1 sierpnia słyszy od Powstańców "O, Legia - dobrze że jesteście". I o to ostatnie zdanie w tym chodzi, a nie o to, ze jakis pożal się boże Flamengista będzie miał świadomość, że Legia dba o pamieć o Powstaniu.

Oprawy i flagi to 1% całej działalności kibiców Legii w temacie Powstania. Zamykanie tego w słowie PR to jakiś totalny kretynizm. Jak się nie ma o czyms pojęcia to lepiej nie zabierać głosu. Wobec czego proponuję mi już nie odpisywać tylko schować głowę w piasek, by się jeszcze bardziej nie pogrążyć.
Ostatnio edytowane przez 0 22 : 15.05.2011 o godz. 17:41.
Habemus Dubletum

LEG14

White Star Awards w kategorii:

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
Ela
Pro Publico Bono

Od: 08.2003

Stary 15.05.2011, 17:48
Flamengista - nie masz racji.
Już kilka osób Ci odpowiedziało jak to w rzeczywistości wygląda.
Ze swojej strony dodam tylko, że aby to zrozumieć w pełni trzeba chwilę pomieszkać w Warszawie i poznać jej rdzennych mieszkańców.

To miasto "żyje " Powstaniem. Pamięć o Nim jest tu wszechobecna i droga. I to nie tylko 1 sierpnia ale przez cały rok.
Reaguje się żywiołowo na każdą opinię o szkodliwości tego zrywu. Kultywuje bohaterską postawę.
I jak najbardziej dotyczy to kibiców Legii. Oni nie są kosmitami ani nie odcinają się od historii miasta.
A ich działalność na rzecz Powstańców ( 0 22 napisał jaka ) zasługuje na szacunek.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź
Narzędzia tematu
Tryby wyświetlania

Zasady wysyłania postów