|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła: | |||
| wzmocni się |
|
44 | 26,19% |
| osłabi |
|
97 | 57,74% |
| zmiany kadrowe nie będą odczuwalne |
|
27 | 16,07% |
| Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
|
Najprawdopodobniej klub będzie musiał jednak kogoś sprzedać, a już z pewnością zrobi to jeśli trafi się dobra oferta.
A tak naprawdę chętni mogą się znaleźć tylko na kogoś z trójki: Melikson, Małecki, Kirm. Bo przy Genkovie jest już sygnał, że w Rosji sobie nie poradził. ![]()
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2005
Offline |
|
Ja napisałem ze chłop ostatnio gra na note, a głuchy telefon dziś przekazał że jest słaby i bez formy. ale skoro już tak sie bawimy, to weź zobacz jak on te bramki strzelał to raz a dwa, co mnie najbardziej irytuje jakie miał sytuacje. Przeciez to co mu ostatnio na tacy wyłożył Mały to trudne nie było., W tej głupiej rundzie ile było sytuacji że szliśmy 3 na 1 i to Andraż źle podawał.Jak Andraże lubię tak naprawde chciałbym by miał godnego rywala na boku przy który nie miałby jak grać na note. ![]()
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
Jakąś nadzieje daje sytuacja z Łobo i jego zawieszanie, bo być może po rozwiązaniu z nim umowy, trzeba będzie kupić kogoś, kto mógłby rywalizować z Małym i Kirmem. Pożyjemy, zobaczymy. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2009
Offline |
|
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 03.2004
Offline |
|
Ktoś tu powymieniał zasługi Andraza - przecież równie dobrze możemy zrobić listę spartaczonych sytuacji Słoweńca. Kirm to solidny piłkarz, obecnie w nienajlepszej formie. Nie jest siłą napędową tego zespołu. Dlaczego nie wykorzystać faktu, że tak świetnie wygląda obecnie na papierze? Przecież jeśli przyszłaby ofera na 1,5 - 2 mln E to chyba nie byłoby nad czym się zastanawiać? A gdyby tak jeszcze jakimś cudem nakłonić Cupiała do zainwestowania całej kwoty... (ale to już nie ten temat ) |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2010
Offline |
|
|
ForumWisla pl
W przyszłym tygodniu do Krakowa przyjeżdża manager Erica Cikosa rozmawiać ze Stanem Valckxem o przyszłości zawodnika. Obie strony chcą przedłużyć współprace, ale jeszcze nie wiadomo czy Wisła skorzysta z opcji przedłużenia wypożyczenia o kolejne dwa lata, czy zdecyduje się już teraz wykupić Słowaka. Akurat w jego przypadku są to raczej sprawy groszowe, więc wydaje nam się, że nie ma się co zastanawiać. źródło z Facebook'a ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2004
Offline |
|
![]()
Colin McRae[*] Żegnaj Mistrzu. Teraz pewnie ścigasz się z Ryśkiem i Januszem pilotowany przez "Beefa" po niebiańskich OSach...
"Heroes don't die, they just move on to the next stage" |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
Ja nie neguję jego zasług - w tym sezonie znacząco przyczynił się do mistrzostwa, był i jest obecnie liderem drużyny w klasyfikacji kanadyjskiej, aczkolwiek aby się wzmacniać, potrzeba obracać pieniądzem - niestety - pieniądz jest w piłce najważniejszy i jeżeli okazałoby się, że za Kirma dają najwięcej i żeby nie rozbijać monolitu zespołu, sprzedając kilku grajków za niskie kwoty, trzeba Kirma sprzedać, to trzeba byłoby tak zrobić. No i jeszcze jedno - patrzmy z punktu widzenia obecnych działaczy - skauting w Wiśle mocno się rozwija i mam nadzieję, że przy takiej pracy wiślackiego skautingu na wiosnę, jak w rundzie jesiennej, możemy spodziewać się wysokiej jakości transferów. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Nie wierzę za bardzo by póki co znalazł się klub, który zaoferuje Wiśle za Kirma pieniądze, które podziałają na wyobraźnie i nie będzie żal sie pozbywać Słoweńca, bo: - OK. Mam zaufanie do naszego obecnego skautingu, ale nigdy nie ma pewności, że ktoś sie wkomponuje w drużynę a czasem na to potrzeba czasu. Dlatego obecnie Kirm jest moim zdaniem bardzo cennym zawodnikiem dla Wisły. Jak najbardziej widziałbym jednak transfer kogoś kto rywalizowałby na skrzydłach z Kirmem, Małeckim, czasem Meliksonem. Coś mi się wydaje, że trochę jest niedoceniany Słoweniec tak jak i trochę niedoceniany był swego czasu Genkov, który może nie strzelał na początku rundy, ale zawsze był bardzo pożyteczny dla drużyny (walczył, przepychał się z obrońcami, ściągał ich na siebie ułatwiając zadania innym naszym zawodnikom). Ostatnimi golami tylko potwierdził swoją ogromną wartość dla Wisły. ![]()
Colin McRae[*] Żegnaj Mistrzu. Teraz pewnie ścigasz się z Ryśkiem i Januszem pilotowany przez "Beefa" po niebiańskich OSach...
|
|
|
Junior Member
Od: 03.2008
Offline |
|
|
coli co do niedoceniania początku Genkova nie zgodzę się z tobą, bo on wykonywał morderczą robotę z przodu, mimo tego, że nie strzelał. A co do Kirma to trudno mówić o kims źle jeśli ma 8 goli i kilka asyst, wiec w tym sezonie jak najbardziej Kirm bardzo nam pomógł, chodż jego gra czasem irytuje to uważam, że nadal powinien grać w Wiśle, no i się zgodzę z tobą, że kogoś dobrego trzeba kupić, żeby walczył z Małym i Kirmem, bo na środek nikogo nam nie trzeba, jest Melikson, Jirsak, pewnie zostanie Siwakov i dwóch naszych defensywnych nie zapominająć o Gargule, ale uważam, że on powinien zostać wypożyczony do Śląska
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]()
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2010
Offline |
|
|
Ale sytuacja w tym okienku może zmusić do sprzedania jakiegoś ogniwa za 1,5mln - 2mln euro. Odchodzi kilku pilkarzy i trzeba będzie uzupełnić te pozycje. Ja wiem, że odchodzą gracze, którzy byli nieprzydatni, ale to oni stanowili rezerwę i tą rezerwę trzeba będzie za coś wzmocnić. Dalej mamy dziury w kadrze i takie będziemy mieli, jeżeli co roku opuszczać nas będzie po 8 graczy.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2010
Offline |
|
|
Oby tylko Czarek Wilk został u nas jak na dłużej bo to co zagrał z Lechem to było mistrzostwo .
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2010
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
Mały-Genkow-Melikson to najmocniejsze ogniwa w ofensywie na obecną chwile. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 03.2004
Offline |
|
Kupiec na Kirma się spokojnie znajdzie - trzeba wykorzystać szansę, bo takie statystyki jak w tym sezonie już pewnie się nie powtórzą, a to właśnie one windują jego cenę. |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Online |
|
|
Sezon zbliża się już powolutku ku końcowi, więc W KOŃCU można już wystawiać pewne oceny dla naszych graczy zakupionych latem, czy też zimą.
Sam wielokrotnie pisałem, że bezsensowne były płacze, czy też skreślanie piłkarzy po pierwszych jesiennych meczach, gdy drużyna była zupełnie nie zgrana i nie mogła normalnie funkcjonować. Oceny są oczywiście subiektywne, każdy może mieć swoje zdanie, chętnie poznam też Wasze opinie. Oceny w skali 1-10 Milan Jovanić - 2 - miał wywalczyć sobie miejsce w składzie i sprawić, że kibice przestaną denerwować się, gdy piłka zmierza w kierunku naszej bramki; przegrał pojedynek z, trzeba przyznać znajdującym się w dobrej formie, Pawełkiem; w meczach w których wystąpił nie popełnił żadnego większego błędu, który spowodowałby bramkę, w 2 meczu z Karabachem można go częściowo winić za stratę 2 goli (ja uważam, że bardziej zawiniła obrona), w meczu z Szawle i w pierwszym meczu z Karabachem pokazał się z dobrej strony w kilku sytuacjach, jednak przez słabe warunki fizyczne jest to zawodnik w ogóle nie grający na przedpolu, co dyskwalifikuje go jako bramkarza piłki nożnej (w szczypiorniaku by sobie lepiej poradził); dobre uzupełnienie składu, dobry drugi bramkarz, jednak wydane na niego 200k euro i pewnie nie mała pensja znacząco zaniża ocenę; jeśli znajdzie się chętny, należy go sprzedać i trzymać młodego Kurto jako 2 bramkarza Osman Chavez - 6,5 - obecnie jeden z najlepszych obrońców w lidze (o ile nie najlepszy), in minus zdecydowanie fakt, że stracił początek sezonu i bardzo długo dochodził do odpowiedniej formy, którą obecnie prezentuje, dodatkowo możemy zarzucić mu problemy z wyprowadzaniem piłki, choć ja w tym aspekcie zauważyłem już pewne poprawy, ale oczywiście, techniki w miesiąc się nie nauczysz; twardy silny obrońca, jednak kompletnie bezproduktywny w przypadku ofensywnych stałych fragmentów; uważam że jest wart kwoty 400k euro i należy go wykupić; notował świetne występy, jednak też doskonale pamiętamy 2-3 mecze, w których połowa forum cofała go do szkółki piłkarskiej, by nauczył się kopać piłkę , jest w stanie z dobrym partnerem zapełnić lukę po Głowie, czy MarceloGordan Bunoza - 4 - gdybym oceniał go za wrażenia artystyczne, pewnie nie dostałby więcej od dwójki, jednak suche statystyki mówią co innego, Wisła grając z nim w obronie nie traciła dużo goli, oczywiście popełniał błędy, jednak żaden z nich nie zamienił sięstratą bramki (mówię o wielbłądach, a nie jakiś drobniakach); kupiony późno nie mógł się zgrać z drużyną; nie sądzę by był wart 400k euro, jednak jest to zawodnik perspektywiczny, z którego możemy mieć pociechę (musi trochę nabrać ciałka); naczelny krytyk wolfy musi przyznać, że nie jest takim drutem jak nam od początku próbował wmówić, oczywiście nie neguje tego, że jest to wystarczająco dobry piłkarz na Wisłę Kraków, bo uważam, że do poziomu mistrzowskiego jeszcze mu trochę brakuje (taktyka i spokój w grze i aspekty fizyczne) Erik Cikos - 5,5 - ostatnie występy zawodnika wyglądały już bardzo przyzwoicie i jestem zwolennikiem wykupienia go z Artmedii; coraz lepiej idzie mu gra w defensywie, w meczu z Lechem zagrał bezbłędnie, dobrze prezentuje się w ofensywie; zarzucało mu się krycie na radar i przepuszczanie dośrodkowań, ale poprawił się w tym elemencie; uważam, że jest to zawodnik podobnej klasy co Alvarez (lepszy w ataku, gorszy w obronie) i byłby świetnym zawodnikiem rezerwowym, jeśli udałoby się kupić kogoś znacznie lepszego - nie sądzę by były na takiego piłkarza pieniądze; jest to ambitny piłkarz, wierzę, że jest w stanie się u nas rozwinąć i trafi do reprezentacji Serge Branco - 1 - transfer last minute, miał uzupełnić lukę na ławce rezerwowych po Brożku, całe szczęście nie musiał często pojawiać się na boisku; występ z Górnikiem całkowicie dyskwalifikuje go jako profesjonalnego piłkarza, dla mnie jest już totalną pierdołą, którą trzeba się pozbyć jak najszybciej; w rundzie jesiennej nie grał tragicznie, ale dopiero teraz poznaliśmy prawdziwego Branco, więc pozostaje nam czekać do końca umowy (pomyśleć, że taka osoba dostanie medal mistrzostw Polski ;/ ) Dragan Paljić - 5 - prezentuje podobny poziom jak Cikos, trzeba pamiętać, że w obronie gra od kilku miesięcy, a wypada nie gorzej niż np. reprezentant Gancarczyk z Lecha; szybki przebojowy, z niezłym dryblingiem, jednak ma problemy z piłkami kierowanymi za kołnierz, też w pojedynkach główkowych orłem nie jest; gol z Widzewem dający nam 3 pkt, a tak to już nie dostawał za wiele szans na grę w pomocy; początek sezonu słaby, był nieprzygotowany do sezonu, niezgrany z ekipą (kto wtedy był zgrany, jak wymieniono pół składu); w nowym sezonie idealny rezerwowy na ostatnie 15 minut, choć tak na prawdę ciężko mi jest wyobrazić sobie, jak będzie spisywał się w pomocy, gdzie chciałbym go widzieć po zakupie klasowego lewego obrońcy, dobra alternatywa w przypadku urazów LO Cezary Wilk - 7 - już teraz prezentuje się lepiej od Sobola, ocenę zaniżył mu Maaskant, który często sadzał go na ławce; mecz z Lechem - majstersztyk, dodatkowo Sobol przy nim wrócił do świetnej dyspozycji (widać, że nie radzi sobie tak dobrze gdy jest jedynym defensywnym pomocnikiem); dobry w defensywie, ale też skuteczny pod bramką rywali (pod naszą też niestety - nikt już nie pamięta gola z Koroną, bo zatarł ten błąd swoją świetną grą ); jeden z lepszych o ile nie najlepszy transfer letni, pogra u nas maksymalnie rok czasu i odejdzie na zachód, jeśli jego kariera rozwinie się prawidłowo; ambitny i skromny zawodnik, znający swoje miejsce w szereguNourdin Boukhari - 2 - transfer last minute, który dałnam wiele radości w meczu z naszym sąsiadem, z tego będziemy go pamiętać za kilka lat; na plus robienie atmosfery w drużynie i mecz z Koroną, gdzie pokazał, że jest inteligentnym zawodnikiem, jednak już ciało nie pozwala na wiele i za kilka tygodni pożegnamy Marokańczyka; sympatyczna postać jednak za takie pieniądze trzeba znaleźć kogoś kto da nam jakieś profity na boisku Andres Rios - 2,5 - niestety okazał się klapą, choć początkowe mecze pozwoliły mieć nadzieję na to, że będziemy mieli z niego dużo pożytku; w pierwszych meczach należał do wyróżniających się piłkarzy, jednak po odniesionej kontuzji, nie dostał szansy pokazania się w meczach, co może świadczyć o jego słabej grze na treningach; w tej rundzie otrzymał 2 szanse jednak w obu sytuacjach: w meczach z Podbeskidziem i GKSem zachował się nonszalancko czym zezłości pewnie wielu zwolenników jego talentu (a raczej osób, które chciały by otrzymał szansę na grę); nie jest wart nawet 200k euro Maciej Żurawski - 2 - niestety, totalny niewypał, mieliśmy niemałe nadzieję na to, że z Brożkiem stworzy świetny duet napastników, jak się skończyło, wiemy doskonale; zdobył trzy bramki, jednak tylko ta z litewskimi kelnerami była godna uwagi i szczerze powiem, że po tym meczu myślałem, że Żuraw jest w stanie zdobyć 10 goli w sezonie; nie ma szans na przedłużenie umowy Teraz zaciąg zimowy, zdecydowanie bardziej przemyślany. Sergiej Pareiko - 8,5 - znakomity bramkarz, tak pewnie nie czułem się od czasów Dolhy; świetny w pojedynkach 1 na 1, dobry refleks, gra nogami oraz wyrzuty; trochę niepewnie wygląda przy grze na 10-15 metrze od bramki, jednak jeśli chodzi o grę w powietrzu to ma bardzo pewny chwyt i jak już wcześniej wspomniałem, potrafi szybko rozpocząć grę; popełnił tylko jeden błąd przy 2 golu dla Polonii, gdzie wypluł piłkę, jednak 2 obronione karne i pewnie z 10 wygranych pojedynków 1 na 1 sprawiają, że sam boję się o to by nikt nam nie wykupił bramkarza , całe szczęście jest "staruchem z Estonii (z czego? co to za kraj?)" i nikt raczej nam już go nie sprzątnie; ci którzy ocenili go po metryczce powinni się zastanowić nad tym czy oceniać kogoś po 1-2 meczach lub (o zgrozo) oglądając poprzez pryzmat wieku...Kew Jaliens - 4,5 - ostanie występy wyglądają coraz lepiej, na razie niestety nie prezentuje się o wiele lepiej od Bunozy, początkowo był ustawiany przez każdego rywala, teraz już nie wygląda tak źle w pojedynkach siłowych, brakuje mu jeszcze kilku aspektów, nie jest pewnym obrońcą, popełnia drobniejsze i większe błędy, jeszcze nie prezentuje takiego poziomu by twierdzić, że z nim możemy powalczyć w europejskich pucharach Mikhail Siwakov - 2,5 - za gol z Lechijką dostał ode mnie aż 2,5, gdyż było to jedno z nielicznych udanych zagrań w jego wykonaniu; słaby w ataku, często w meczach popełniał głupie faule, samym dobrym ustawianiem się w asekuracji nie można wywalczyć sobie składu w takiej drużynie jak Wisła Maor Melikson - 9,5 - nie będę długo pisał, każdy wie jak jest; świetna okazja - kwota ok 700k euro, zawodnik ciągnący grę zespołu, jedynym minusem jest fakt, iż czasem znika z pola widzenia, jednak gdyby tak nie było, odszedłby za 10 mln euro na zachód Cwetan Genkov - 8 - piłkarz idealnie pasujący do stylu Wisły, miał trudny początek, długo aklimatyzował się w klubie, dochodził do formy; teraz jest dużo lepszy od Brożka po kontuzji, myślę, że z Pawłem stworzyłby kapitalny duet napastników, ale nie ma co gdybać, teraz jesteśmy od niego uzależnieni i bez niego nei potrafimy sobie poradzić; bardzo silny zawodnik, dobrze grający w powietrzu, jednak trochę zbyt delikatny, często szuka fauli, znalezienie takiego zawodnika za 500k euro to duży sukces ![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Online |
|
kolego , Sikorski nie ma nawet polskiego obywatelstwa , grał w trzech reprezentacjach młodziezowych Austrii , nie mówi o nim Polak . Jest takim samym Polakiem jak Podolski ( który notabene ma obywatelstwo polskie ) , tyle że tamten zabłysnął w Niemczech i reprezentacji tamtego kraju , zaś Sikorski będąc momentami w pierwszej drużynie Bayernu Monachium zachłysnął się sukcesem i stanął w miejscu . inna sprawa że jest naprawde dobry , ale Górnik za niego krzyknie min 800 tys euro . twoje oceny grogoriogreg całkiem rozsądne , poza tym że Żuraw zasłużył na większą ocenę niż Rios , bo chociaz strzelił 2 bramki , Rios pokazał jeszcze mniej . techniką jaką ma może sobie błyszczeć w ligach południowo amerykańskich , a i tam był za słaby . Jak dla mnie Żuraw 2,5 , Rios 2 Chavez ratował nam dupę począwszy od meczu z Lechem w Poznaniu , od tego spotaknia prezentuje się znakomicie , zasłużył na 7 jako że sam trzymał naszą obronę w większości spotkań Paljic zasłużył na minimum 6,5 przychodząc z 2 ligi niemieckiej stając się podstawowym zawodnkiem . Oczekiwano tego od niego przed sezonem ? nie sądzę . Sivakow tylko 2,5 ? pomijam już bramkę , ale przegląd pola i technikę użytkową ma jedną z lepszych w drużynie . Zasłużył na lepszą ocenę . Gdzieś 4 to jego poziom . z resztą ocen się zgadzam , poza faktem że do końca jeszcze 4 spotkania czyli 26% tej rundy , o nie jednym piłkarzy możemy zmienić stanie , np 3 szmaty Pareiki z Cracovią (czystko teoretycznie ), 2 bramki Riosa po wejściu na plac gry z Cracovią , czy dajmy na to super 4 występy np własnie Sivakowa . |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2006
Offline |
|
|
Ocena 2 dla Buki też trochę krzywdząca. Za samego gola w derbach ma 9... Nie no żartuje. Ale za tego gola i za robienie dobrej atmosfery w drużynie - co jest naprawdę bardzo ważne - dałbym mu nawet 3,5.
Melikson 8,5. Na pewno nie jest lepszy od Pareiko. Wilk 8. |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2003
Offline |
|
|
I tylko żeby być pierwszym nie można było tych 4 kolejek poczekać?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Online |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Kirm jest dla mnie bardzo dobrym zawodnikiem. Caly czas pod gra, wywiera presje na przeciwniku, aktywny, waleczny, ma ciag na bramke i w kazdej chwili moze stworzyc zagrozenie, a do tego pracuje w defensywie. Chyba, ze ktos oczekuje od niego blyskotliwych dryblingow to zawsze bedzie niezadowolony, bo to po prostu inny typ gracza. Wydaje mi sie, ze ludzie maja w pamieci skrzydlowych takich jak Uche czy Blaszczykowski, a wato pamietac, ze mozna tez grac inaczej co nie znaczy z mniejszym pozytkiem dla druzyny.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2003
Offline |
|
Zdecydowanie lepszy od niego jest chyba tylko Melikson, i może Małecki. Genkov, Pareiko, Sobol, Wilk to podobny poziom, a reszta jest słabsza. ![]()
....Głupota jest niezniszczalna i nieprzenikniona....
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Online |
|
do zawodników których wymieniłes dodałbym Chaveza , obecnie najlepszego środkowego w Polsce do tego (solidni) Jaliens , Cikos , Bunoza , Jirsak , Paljic , Sivakow i mamy 14 zawodników którzy mogą stanowić o sile naszej kadry . Boguski i Garguła w formie mogli by równiez coś wnosić , ale trudno na nich teraz liczyc . Brakuje przynajmniej 4 klasowych zawodników pokroju Kirma , Małeckiego , Meliksona abyśmy mieli mocną kadrę (18 piłkarzy ) , reszta powinna być uzułeniona o młodych zdolnych takich jak Brud , Kurto i paru innych , może też powracający Mączynski . |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2009
Offline |
|
|
Solidny zawodnik to ktoś taki jak Chavez, a nie Cikos, Bunoza, Paljic czy Jirsak. Żaden z tej czwórki nie prezentuje dobrego poziomu. Solidny zawodnik to utrzymujący stabilną wysoką formę.
Dla mnie skład obecnie jaki mamy potrzebuje 4-5 nowych, zdecydowanie lepszych ogniw niż ich poprzednicy. Lewa obrona, środek obrony, prawa obrona, uniwersalny pomocnik (coś pokroju Meliksona, grający na lewej i na prawej flance, czy tez jako ofensywny pomocnik), napastnik. Zapytacie dlaczego pomocnik i napastnik - a co będzie w przypadku kontuzji Meliksona lub Genkowa? Kim zastąpicie Meliksona? Siwakowem, Jirsakiem, czy nieogranym młodzieniaszkiem z ME? Sprawa z Genkowem jest jasna, bo każdy widział jak Wisła czuje się bez dobrego napastnika w meczach. Większa konkurencja w składzie pozwoli na odpoczynek, większa rotację w składzie, dawanie szansy innym, a przede wszystkim wyzwoli dodatkowe emocje, adrenalinę i chęć większej przykładniejszej pracy na treningach. Spójrzcie też z innej perspektywy. W obecnym sezonie omijały nas poważniejsze kontuzje (nie liczę tutaj Boguskiego i Burligii, bo Ci zawodnicy są dla mnie już spaleni i nie mam najmniejszych nadziei na ich lepsze jutro), gdyby tak kontuzji doznał teraz np. Jaliens lub Chavez? Kowalski na środek, czyli lipa, kontuzja Meliksona, Jirsak lub Siwakow nie pociągną gry Wisły, kontuzja Genkowa, nie ma zastępcy, kontuzja Pereiki, Jovanic i jego babole, kontuzja Kirma lub Małeckiego, Łobo zawieszony, Łobo cienki. Brak dobrej szerokiej kadry może nas zniszczyć wewnętrznie. Tak jak np. Lecha 2 lata temu w pucharach.
Ostatnio edytowane przez stalsanok1946 : 14.05.2011 o godz. 11:27.
![]()
Lepiej zapobiegać niż leczyć
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2008
Offline |
|
|
Z jednym to się nie zgodzę , Mączyński nie powinien być uzupełnieniem kadry czy też wchodzącym do drużyny "młodym" zawodnikiem. Albo damy mu szansę i postawimy na niego by rywalizował o jedno z 3 miejsc w środku pomocy albo pożegnamy by mógł grać w innym klubie . Niech trener podczas okresu przygotowawczego zdecyduje czy potrzebuje jego a jak tak to niech zrobi dla niego miejsce w kadrze pozbywając się ,np. Garguły czy Jirsaka i niech Mąka walczy o 11 a jak uzna że ten piłkarz jest za słaby by powalczyć o miejsce nawet na ławce to nie ma sensu go trzymać żeby mecze oglądał na trybunach ponieważ w innych klubach będzie mógł regularnie grać.Myślę że w pierwszej drużynie powinno być 6 mocnych środkowych pomocników plus jeden młody (grając systemem 4-3-3) i Mąka albo będzie jednym z tej 6 która powalczy o miejsce w pierwszym składzie albo powinien odejść ponieważ na rolę zawodnika młodego cierpliwie wyczekującego swojej szansy w pierwszym zespole jest już za stary i za dobry. Z tym młodym zdolnym Brudem też bym nie przesadzał, on ma już 22 lata - on nie ma czasu na to by tylko być w kadrze pierwszej drużyny podobnie jak Burliga , wypożyczyć tak jak Mączyńskiego i niech regularnie się ogrywa nawet w pierwszej lidze a po wypożyczeniu zdecydować czy odpowiednio się rozwinął i czy jest to piłkarz na pierwsza drużynę Wisły. Natomiast do pierwszej drużyny można włączyć 2, 3 zawodników w wieku 18 , 19 lat którzy mają jeszcze czas i nie mają takiego ciśnienia by regularnie grać w E-klasie czy 1 lidze , którzy dzięki treningom w pierwszym zespole będą się rozwijać a i zagrać jakąś końcówkę będą mieli szansę , mam tu na myśli przede wszystkim takich piłkarzy jak Chrapek , Czekaj czy Szewczyk.
Ostatnio edytowane przez fanfan : 14.05.2011 o godz. 11:41.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
z 4 klasowymi zawodnikami do pierwszego składui się w pełni zgadzam, mamy już porządny szkielet drużyny, trzeba go tylko rozsądnie i w miarę tanio uzupełnić, choć obronę moim zdaniem trzeba budować praktycznie od nowa, zobaczymy jak z Jaliensem się potoczy, jeśli będzie w stanie sprzedać swoje umiejętności które niewątpliwie ma to martwią mnie tylko boki choć w miarę porządny stoper musi też zostać zakupiony
![]() |
|
|

|
||||||
![]() |
| Narzędzia tematu | |
| Tryby wyświetlania | |
|
|