|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła: | |||
| wzmocni się |
|
44 | 26,19% |
| osłabi |
|
97 | 57,74% |
| zmiany kadrowe nie będą odczuwalne |
|
27 | 16,07% |
| Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
|
Cóż nie jestem pewny czy klęska z Karabachem by się powtórzyła gdyby w obronie byli Marcelo + Głowacki+ ALvarez( Baszczyński może się mylę.....
![]()
Borinho
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
Kuźba będzie szukał w Grecji wzmocnień.W środe obejrzy mecz między AEK Ateny-Kerkyra.
http://wislakrakow.com/www/showartic...rticleid=24407 |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2004
Offline |
|
|
Mylisz pojecia. Dziura budzetowa wziela sie ze zlego zarzadzania Wisla przez totalnych nieudacznikow(zatrudnianych przez Cupiala). Inaczej nie mozna nazwac, zakladania w budzecie juz awansu do kolejnych rund europejskich pucharow.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2006
Offline |
|
|
lazy - dobry post! Tych kilku malkontentów wiecznie narzekających wysłałbym chętnie tam, skąd wg. opisu Ty jesteś - po to tylko, żeby się wychillout'owali .
Cupiał na przestrzeni kliku lat kilkanaście razy popełniał błędy - i to błędy mocne i strategiczne. Liga była jednak wyraźnie słaba i biedna i wystarczyło rzucić trochę kasy na rynek ( przy dochodach jakie ma Cupiał, to wręcz były drobne grosze) i od razu byli chętni piłkarze z Polski którzy po prostu wygrywali kolejne rozgrywki w cuglach. Na tej podstawie Cupiałowi się pewnie wydawało, że i w pucharach namieszają, ale za każdym razem przeżywał rozczarowanie. On po prostu szukał odpowiednich wykonawców i sposobów, żeby osiągnąć sukces. Stąd szukał - zmieniał prezesów, zmieniał dyrektorów, ale ciągle szukał. Pierwszym sygnałem zmiany polityki było zatrudnienie Bednarza i w rezultacie Skorży. Później mimo porażek spróbował nowej taktyki i nie wywalił trenera. Szukał. W międzyczasie na naszym rynku piłkarskim zaczęły się zmiany - pojawiać się zaczęły pieniądze na kontrakty na dużo wyższym poziomie niż do tej pory. Trzeba było jednak mocno zmienić coś w funkcjonowaniu klubu i tym razem moim zdaniem Cupiał zagrał odważnie, nieszablonowo i nowocześnie. Najpierw znalazł dobrego prezesa, takiego, na którym mu zależało, później ten prezes znalazł mu dyrektora zza granicy i dobrego, młodego i obiecującego trenera. Panowie po prostu ustalili kierunki działania i już. Klub nie może przynosić strat - musi więc być mocny sportowo, a oprócz tego ściągać młodych i perspektywicznych piłkarzy, którzy są ambitni i chcą osiągać sukcesy. I to jest ta zmiana. Dlatego wszyscy narzekający powinni zadać sobie pytanie - czy kibicują Wiśle Kraków takiej jaka jest, czy kibicują Wiśle pod warunkiem, że będzie ściągać gwiazdy i osiągać same pasma sukcesów. Ja skromnie kibicuję Wiśle - na dobre i na złe. Ciesze się, że jest taki Bogusław Cupiał, który dzięki sukcesom w biznesie ma pieniądze i ma ochotę je wydawać akurat na klub, któremu kibicuję i że dzięki temu klub odniósł masę sukcesów, piłkarze mają ustalone pieniądze płacone, w klubie jest ciepła woda i generalnie wszystko jest w miarę porządnie poukładane.Jeszcze parę lat temu była druga liga i brak nadziei na poprawę losu. Jeżeli Cupiał postanowił sprzedać Brożków, to trudno. Za Jego pieniądze tutaj zostali ściągnięci, on płacił im pensję po to, żebyśmy się mogli cieszyć z ich gry i pracy i teraz on zadecyduje czy 2 mln Euro pójdzie na Wisełkę, czy on sobie weźmie do kieszeni - i nie wracajmy już do tego na forum, bo to jest co najmniej niesmaczne grzebanie ręką w kieszeni nie swoich spodni. Piłkarze, którzy zostali sprzedani, nie osiągnęli sukcesów na arenie europejskiej. Teraz Wisła będzie inna. Po prostu. Czy nam się to podoba czy nie, będzie funkcjonować zupełnie inaczej. Wierzę, że lepiej. Dla mnie może teraz grać w składzie 2 Polaków, a może grać i jeden, ponieważ ceny za graczy polskich są nieadekwatne, do reprezentowanego poziomu, a są bardzo słabi mentalnie. |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2006
Offline |
|
![]() |
|
|
|
Guest
|
|
|
Podobno podbijamy do Ubiparpiego:
Od 22 (3 akcje) http://www.youtube.com/watch?v=25ESXZNC7F0 Chłopak pewnie zanim zacznie strzelać tak jak Brożek minie sporo czasu. Przy drugiek bramce bramkarz był tak zaskoczony podaniem od napastnika, że sam sobie wbił piłkę do bramki. Rozwala mnie akcja przy której wyprowadza kontrę, od polowy boiska biegnie sam z piłką, pół stadionu krzyczy że ma zagrać na prawo, on strzela na bramkę.Chociaż naszemu klubowi posiadanie takiego samoluba byłoby chyba nawet na rękę, przecież jak trochę postrzela można byłoby go potem opchnąć. Na pewno zawodnik ciekawy, widać, że potrafi biegać, sadzę że jest bardzo silny i ma mocne uderzenie na bramkę. Nie wiem jak z jego głową, (zarówno w kwestii gry tym elementem jak i psychiki) przy oszlifowaniu mógłby osiągnąć bardzo wiele takie jest moje zdanie. Brożek w przeciwieństwie do niego nie ma takie petardy w nodze, bo widać że Ubiparo mocno wierzy w siłę swojego strzału, Jestem za Ubiparpim. Typowa bałkańska szkoła, patrzy gdzie wolne miejsce bramce i mocna luta. A nie ukrywam że moje opinie sprawdząją się często, bo dajmy na to jako jeden z nielicznych byłem mocnym przeciwnikiem talentu Lobodzisnkiego. ![]()
Ostatnio edytowane przez westersyl : 04.01.2011 o godz. 19:45.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 07.2003
Offline |
||
Pawełek Marcelo P. Brożek Paweł Brożek. Junior Diaz mimo to była kompromitacja, taka sama jak z Karabachem. Zadam ci, więc pytanie: wyobraź sobie że jesteś właścicielem. Wolisz zatrudniać "gwiazdy" (wymienione wyżej) i sie kompromitować, czy sprzedać je - wziąść do kieszeni z 6-8 milionów euro, zatrudnić szrot za mniejsze kontrakty i mieć takie same wyniki? Naprawdę nie rozumiem płaczu po zawodnikach z którymi odnosiliśmy takie same wyniki, a i styl gry nie był lepszy niż ten magiczny "szrot". Cytat:
Jedyny jego problem, to forumowi "kibice" (bo paru już zadeklarowało, że na średniaka ligowego chodzić nie będą) którzy są obrażeni bo nie mają transferów. ![]()
Ddf
|
||
|
|
Senior Member
Od: 04.2009
Offline |
|||
. Nie pisałem tego aby się to komukolwiek podobało, a tym bardziej nie włożyłem w to wielkiego wysiłku, ale aby ukazać absurd tego co piszecie.
Łatwo można wywnioskować z tegoż cytatu, że Maaskant widział się z Cupiałem nie raz (o czym w innych wywiadach też wspominał), dowiedział się czego od niego oczekuje. Więc Cupiał jest aż tak przebiegły? Zatrudnia trenera z Holandii, mami go obietnicami, płaci mu zapewne najwyższą pensję trenerską w historii Wisły, a przy tym i tak Wisłę sprzedaje. Robert ma też podobno wysoką kwotę odszkodowania w razie zwolnienia (jestem wręcz przekonany, że tak jest). Więc jak to jest? Z jednej strony wyprzedaje najlepszych zawodników, ale z drugiej wydaje spore pieniądze na trenera, sieć skautów, dyrektora z Holandii? Może czas znaleźć inną odpowiedź, niż same skrajne, jakie tu na forum panują: albo jest tragicznie, albo wspaniale. Nie! W tej chwili zespół znajduje się na, zapewne długotrwałej, przebudowie organizacyjnej, szkoleniowej, transferowej i marketingowej. To będzie trwało. I nie należę do grupy hiperoptymistów, tylko realistów. Jak napisałem- nie wiem, czy będzie lepiej, czy gorzej. Czy siatka skautów coś da, czy to okno transferowe będzie udane, czy sprzedaż Brożków jest ok? Nie wiem, wyjdzie w praniu. Ale próbuję racjonalnie wytłumaczyć decyzje zarządu. Choćby taka sprzedaż Brożków- czy grali coraz słabiej? Tak. Czy oferta była korzystna finansowo? Tak. Czy widać było po nich brak motywacji, wypalenie? Tak. Do tego zarząd wie o wiele więcej niż my- czy mają wypatrzonych zastępców, jaką opinie wydał Maaskant, co zdecydował Cupiał. Poza tym przepraszam za błąd w twoim nicku, takie lenistwo, że nie chciało mi się sprawdzić dokładnie . Również jeżeli chodzi o zacytowanie twojej wypowiedzi o Sląska, skróciłem trochę wypowiedź, dołączając również Pawełka i Piotrka. Przez lenistwo również nie chciało mi się osobno pisać o rozpaczających po Pawle, rozpaczających po obu i rozpaczających po całej trójce.Poza tym z gry Małecki zdobył tyle samo bramek co Paweł. |
|||
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
|
W gimnazjach zadają zdecydowanie zbyt mało pracy domowej. Przestańcie wymyślać kogo obserwujemy, przynajmniej nie róbcie tego w tym temacie.
Ja mam wrażenie, że niektórzy narzekający na Cupiała myślą, że Cupiał żyje ich życiem- 8-16 w robocie/szkole wraca do mieszkania w bloku, żona/mama robi kanapki a on odświeża forum co 15 minut. Naprawdę chyba przeceniacie rolę jaką pełni Wisła w życiu Cupiała. Nie mówię, że o nią nie dba, mówię że ma mnóstwo innych zajęć, które pochłaniają mu na tyle dużo czasu, by w Wiśle jedynie wyznaczać ludzi odpowiedzialnych i co jakiś czas wyciągać konsekwencje z tej odpowiedzialności. Może na początku było inaczej, ale po kilkunastu latach działania w tym interesie i ciągłego spotykania się z brakiem umiejętności i kompetencji i nie ukrywajmy tego- ciągłymi porażkami- Cupiał na pewno nie ma tyle zapału, żeby absolutnie każdą decyzję w klubie osobiście nadzorować- pewnie daje jakieś wytyczne, może czasem postawi jakieś konkretne wymaganie, ale nie to żeby non-stop wydzwaniał do naszych działaczy i mówił im, co mają robić. W takie głupoty może się bawić Wojciechowski, który w interesie jest względnie świeży i ma parcie na szkło, a przynajmniej na papier. |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2003
Offline |
|
|
|
|
|
Piknik
Od: 03.2004
Offline |
|
Teraz celem ma być pozyskiwanie tanich (najlepiej darmowych) piłkarzy i odsprzedawanie ich z zyskiem. Obawiam się że transfer Marcelo rozbudził jego apetyt - Boss doszedł do wniosku że tak można cały czas. Tymczasem był to zwykły fart, zrządzenie losu. Nie mieliśmy wtedy w Brazylii nawet skauta. Przyszedł do nas uczciwy menedżer zawodnika - rzecz tak częsta w naturze, jak krowa z dwiema głowami czy lądowanie UFO. Oczywiście te sukcesy transferowe mają przyjść teraz, natychmiast. Czyli w tym okienku skupujemy tabun darmowych noname'ów, którzy okazują się talentami na miarę Messiego czy Drogby - sprzedajemy ich w lecie i skupujemy kolejnych młodych. W międzyczasie sięgamy po MP i awansujemy do LM. Prawdopodobnie Valcxs ma też za zadanie zwalczyć biedę w Afryce, doprowadzić do pokoju na Bliskim Wschodzie, przekonać Osamę do konwersji na chrześcijaństwo a USA do rezygnacji z broni atomowej. Tego ostatniego nie jestem do końca pewien. PS. Pomysł z wyszukiwaniem talentów i odsprzedawaniem ich z zyskiem byłby niezły - ale do tego też trzeba nakładów finansowych, konsekwencji i cierpliwości. W dodatku rzadko kiedy megatalent jest "darmowy". Trzeba za niego zapłacić i to często sporo.
Ostatnio edytowane przez flamengista : 04.01.2011 o godz. 19:52.
![]()
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
|
Ej ludzie uspokójcie się, bo jak jeszcze raz powtórzę, niektórzy z Was zachowują się jak młode niewiasty dostające orgazmu. Nie będę się dłużej rozwodził na ten temat, ale okno transferowe kończy się podobno 28 lutego, więc wtedy powinna nastąpić ocena pracy Stana Valcxa nie dzisiaj.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
|
Młodość ma to do siebie, że jest niecierpliwa i łatwowierna.
Wystarczy jeden artykuł w mediach zawsze "przychylnych" Wisle i zaczyna się płacz. |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2006
Offline |
|
Więc nie ma co się podpalać, przyjdzie na pewno ktoś, o kim nawet nie słyszeliśmy. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
I jeszcze chciałbym dodać coś dla zastanowienia - np. kwestia Ubiparipa, czy jak on tam się zwie - w jednym z artykułów była podana cena ile Partizan, czy Groningen dają za tego piłkarza. Czy myślicie, że ta informacja jest prawdziwa? O tym milionie euro? Moim skromnym zdaniem ceny podawane za piłkarzy w takich informacjach medialnych mają na celu jedno - wystraszyć przeciwnika w negocjacjach by odstąpił. Mogą to być działania szefów klubów rywalizujących po to, by ułatwić negocjacje, po to by Wisła się wystraszyła. Albo drugie - informacje wyprowadzone od klubu macierzystego, by lepiej sprzedać zawodnika. Myślę, że jest taki proceder w mediach, a my o tym w ogóle nie wiemy. Po co co chwila media raczą nas nowymi nazwiskami? Myślę, że nie chodzi tutaj tylko o zwiększenie poczytności i sprzedawalności tych gazet. Chodzi tutaj o ciemniejszą stronę księżyca. Bardziej interesują mnie takie spiski i uważam że są bardziej prawdziwe niż jakaś myśl o tym, że ktoś chce rozwalać Wisłę(Valcks z Basałajem na czele).
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2010
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
Jak ktoś mądrze zauważył, zmieniają się prezesi, dyrektorzy sportowi czy trenerzy ale właściciel ciągle ten sam. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Liga zaczyna się pod sam koniec lutego. Jeżeli sprowadzimy zawodników pod koniec stycznia, początek lutego, to i tak czasu będzie wystarczająco. Ważne jest żeby charakterologicznie pasowali do zespołu. W reprezentacjach przecież gracze się nie zgrywają, a potrafią porządnie grać.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2003
Offline |
||
Po drugie - nie doceniasz Cupiała - jest właścicielem wielkiej firmy, w której codziennie są dziesiątki problemów do rozwiązania i decyzji do podjęcia. Myślisz że ktoś naiwny i nieuczący się na własnych błędach byłby w stanie osiągnąć ze swoją firmą miejsce w europejskiej czołówce branży? Cytat:
![]()
c.d.n.
|
||
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
|
Ale w przypadku ściągania za darmo, to 3 razy 0, to nadal 0
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
Klub musiał sięgnąć po kilka takich opcji by uzupełnić szeregi na krótki okres, dopóki nie znajdą na spokojnie dobrych piłkarzy. Nie jest to jakieś wybitnie trudne do zrozumienia. |
|
|
|
Guest
|
|
|
O czym ty piszesz, z tego gościa trzeba zrezygnować jak najszybciej się da.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
Tak, swoją rolę spełnił. Zaplecze drużyny. Lepszy ktoś taki niż Jania. Można się go pozbyć pod warunkiem, że dokupimy kogoś do Cikosa.
Pisząc "kogoś" mam na myśli jakieś realne wzmocnienie prawej strony. |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2010
Offline |
|
Mnie nie zalezy ile Wisla zarobi na sprzedazy dobrych pilkarzy Mnie zalezy na tym bysmy wygrywali mecze, zdobyli Mistrza i awansowali do LM |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2004
Offline |
|
|
Łatwo jest obrażać gorzej jak te "szroty" typu Boukhari czy Branco będa dobrze grać na wiosnę.
Wtedy będzie wam głupio prawda ? Ale kto by się tym przejmował najlepiej wszystkich skrytykować i zrównać z ziemią. ![]()
.
. |
|
|

|
||||||
![]() |
| Narzędzia tematu | |
| Tryby wyświetlania | |
|
|