The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła:
wzmocni się 44 26,19%
osłabi 97 57,74%
zmiany kadrowe nie będą odczuwalne 27 16,07%
Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
brylant17
Senior Member

Od: 07.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 04.01.2011, 18:48
Marzy mi się w tym sezonie? transfer jakiegoś dobrego piłkarza najlepiej napastnika za 2 miliony euro.Dla czego nie można raz zaryzykować? może akurat a potem sprzedać za 5 milionów euro
Piggy oddaj hajs
Odpowiedz cytując
Borinho
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 04.01.2011, 18:51
Worcester napisał(a):Wyświetl post
podporą czego? podporą gdzie? Wystarczy jak zostali podporą drużyny w dwumeczu z Estończykami. Wystarczy.
Cóż nie jestem pewny czy klęska z Karabachem by się powtórzyła gdyby w obronie byli Marcelo + Głowacki+ ALvarez( Baszczyński może się mylę.....
Borinho
Odpowiedz cytując
Worcester
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 04.01.2011, 18:54
Borinho napisał(a):Wyświetl post
Cóż nie jestem pewny czy klęska z Karabachem by się powtórzyła gdyby w obronie byli Marcelo + Głowacki+ ALvarez( Baszczyński może się mylę.....
Zapomniałeś dodać: gdyby Marcelo kolejny raz wyręczył Pawła w zdobywaniu bramek.
"O, jakże szybko nastrój prysnął wzniosły!
Albowiem w kraju tym zaczarowanym,
gdzie — jak w złej bajce — ludźmi rządzą osły,
jakież tu mogą być właściwie zmiany?
Tu tylko szpiclom coraz większe uszy
rosną, milicji — coraz dłuższe pałki,
i coraz bardziej pustka rośnie w duszy,
i coraz bardziej mózg się staje miałki.
Tu tylko może prosperować gnida,
cwaniak i k...a, łotr i donosiciel ."
Janusz Szpotański
Odpowiedz cytując
John1906
Senior Member

Od: 09.2006

Stary 04.01.2011, 18:56
martonas napisał(a):Wyświetl post
A ty wiedziales przed transferem że Marcelo będzie grał jak Marcelo a Branco jak Branco? Przed transferem Jovanica (najlepszy bramkarz ligi), Bunozy czy Cikosa (młodzieżowi reprezentanci) wiedziałes czy się sprawdzą czy nie? Co ty myślisz że oni specjalnie szrot kupują? To po cholerę za nich płacić nawet te kilkaset tysięcy, szrot to by za darmo mogli mieć. A jakby tak kupili goscia za 2 mln euro i by się najzwyczajniej w świecie nie sprawdził/nie przystosował w naszej lidze to pewnie też by szrot był....

U nas scouting w ostatnich latach to w większości przypadków była totalna prowizorka, typowa łapanka albo gwiazdy z Youtube'a. Teraz dopiero jest szansa na bardziej przemyslane transfery po dłuższych obserwacjach w celu zminimalizowania ryzyka, na milionowe transfery to pewnie że nie mamy co liczyć, ale jest cień szansy że będzie więcej trafionych transferów niż niewypałów. Oczywiście że może też być tak, że będą same niewypały, ale to trochę idiotyczne oceniać obecne okienko jak jeszcze żaden piłkarz nie przyszedł.

P.S. Jeden z przedmówców dobrze napisał, że Wisła jest klubem który sprzedał najwięcej piłkarzy za wysokie kwoty. No to rzeczywiscie mielismy same niewypały transferowe w ostatnich latach....
Akurat Branco to był pewny szrot na 100%.
Wystarczyło przeczytać gdzie i ile grał.
W naszych sercach nie ma litości.
Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 04.01.2011, 18:58
Kuźba będzie szukał w Grecji wzmocnień.W środe obejrzy mecz między AEK Ateny-Kerkyra.
http://wislakrakow.com/www/showartic...rticleid=24407
Odpowiedz cytując
For_FuN_
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 04.01.2011, 18:58
palikot napisał(a):Wyświetl post
A ja wywnioskowałem:
Koniec z marnotrawieniem pieniedzy na galacticos Kasperczaka i dziurą budrzetową 6 mln zł. (Tbilisi)
oraz na Orłów Skorży z biurą budrzetową 10 mln zł(Levadia)
Mylisz pojecia. Dziura budzetowa wziela sie ze zlego zarzadzania Wisla przez totalnych nieudacznikow(zatrudnianych przez Cupiala). Inaczej nie mozna nazwac, zakladania w budzecie juz awansu do kolejnych rund europejskich pucharow.
Odpowiedz cytując
Jonasz
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 04.01.2011, 19:01
lazy - dobry post! Tych kilku malkontentów wiecznie narzekających wysłałbym chętnie tam, skąd wg. opisu Ty jesteś - po to tylko, żeby się wychillout'owali .
Cupiał na przestrzeni kliku lat kilkanaście razy popełniał błędy - i to błędy mocne i strategiczne. Liga była jednak wyraźnie słaba i biedna i wystarczyło rzucić trochę kasy na rynek ( przy dochodach jakie ma Cupiał, to wręcz były drobne grosze) i od razu byli chętni piłkarze z Polski którzy po prostu wygrywali kolejne rozgrywki w cuglach. Na tej podstawie Cupiałowi się pewnie wydawało, że i w pucharach namieszają, ale za każdym razem przeżywał rozczarowanie. On po prostu szukał odpowiednich wykonawców i sposobów, żeby osiągnąć sukces. Stąd szukał - zmieniał prezesów, zmieniał dyrektorów, ale ciągle szukał. Pierwszym sygnałem zmiany polityki było zatrudnienie Bednarza i w rezultacie Skorży. Później mimo porażek spróbował nowej taktyki i nie wywalił trenera. Szukał. W międzyczasie na naszym rynku piłkarskim zaczęły się zmiany - pojawiać się zaczęły pieniądze na kontrakty na dużo wyższym poziomie niż do tej pory. Trzeba było jednak mocno zmienić coś w funkcjonowaniu klubu i tym razem moim zdaniem Cupiał zagrał odważnie, nieszablonowo i nowocześnie. Najpierw znalazł dobrego prezesa, takiego, na którym mu zależało, później ten prezes znalazł mu dyrektora zza granicy i dobrego, młodego i obiecującego trenera. Panowie po prostu ustalili kierunki działania i już. Klub nie może przynosić strat - musi więc być mocny sportowo, a oprócz tego ściągać młodych i perspektywicznych piłkarzy, którzy są ambitni i chcą osiągać sukcesy. I to jest ta zmiana.
Dlatego wszyscy narzekający powinni zadać sobie pytanie - czy kibicują Wiśle Kraków takiej jaka jest, czy kibicują Wiśle pod warunkiem, że będzie ściągać gwiazdy i osiągać same pasma sukcesów. Ja skromnie kibicuję Wiśle - na dobre i na złe. Ciesze się, że jest taki Bogusław Cupiał, który dzięki sukcesom w biznesie ma pieniądze i ma ochotę je wydawać akurat na klub, któremu kibicuję i że dzięki temu klub odniósł masę sukcesów, piłkarze mają ustalone pieniądze płacone, w klubie jest ciepła woda i generalnie wszystko jest w miarę porządnie poukładane.Jeszcze parę lat temu była druga liga i brak nadziei na poprawę losu.
Jeżeli Cupiał postanowił sprzedać Brożków, to trudno. Za Jego pieniądze tutaj zostali ściągnięci, on płacił im pensję po to, żebyśmy się mogli cieszyć z ich gry i pracy i teraz on zadecyduje czy 2 mln Euro pójdzie na Wisełkę, czy on sobie weźmie do kieszeni - i nie wracajmy już do tego na forum, bo to jest co najmniej niesmaczne grzebanie ręką w kieszeni nie swoich spodni.
Piłkarze, którzy zostali sprzedani, nie osiągnęli sukcesów na arenie europejskiej.
Teraz Wisła będzie inna. Po prostu. Czy nam się to podoba czy nie, będzie funkcjonować zupełnie inaczej. Wierzę, że lepiej.
Dla mnie może teraz grać w składzie 2 Polaków, a może grać i jeden, ponieważ ceny za graczy polskich są nieadekwatne, do reprezentowanego poziomu, a są bardzo słabi mentalnie.
Odpowiedz cytując
<Crasch>
Senior Member

Od: 09.2006

Stary 04.01.2011, 19:19
AYALA napisał(a):Wyświetl post
Kuźba będzie szukał w Grecji wzmocnień.W środe obejrzy mecz między AEK Ateny-Kerkyra.
http://wislakrakow.com/www/showartic...rticleid=24407
chociaż jeszcze tego meczu nie będzie, już jutro w faktach i innych szmatach będzie napisane jakiemu zacnemu pilkarzowi z Grecji Wisła złożyła ofertę. takie małe proroctwo
Odpowiedz cytując
westersyl
Guest

Stary 04.01.2011, 19:20
Podobno podbijamy do Ubiparpiego:
Od 22 (3 akcje)
http://www.youtube.com/watch?v=25ESXZNC7F0
Chłopak pewnie zanim zacznie strzelać tak jak Brożek minie sporo czasu. Przy drugiek bramce bramkarz był tak zaskoczony podaniem od napastnika, że sam sobie wbił piłkę do bramki.
Rozwala mnie akcja przy której wyprowadza kontrę, od polowy boiska biegnie sam z piłką, pół stadionu krzyczy że ma zagrać na prawo, on strzela na bramkę.Chociaż naszemu klubowi posiadanie takiego samoluba byłoby chyba nawet na rękę, przecież jak trochę postrzela można byłoby go potem opchnąć.
Na pewno zawodnik ciekawy, widać, że potrafi biegać, sadzę że jest bardzo silny i ma mocne uderzenie na bramkę. Nie wiem jak z jego głową, (zarówno w kwestii gry tym elementem jak i psychiki) przy oszlifowaniu mógłby osiągnąć bardzo wiele takie jest moje zdanie. Brożek w przeciwieństwie do niego nie ma takie petardy w nodze, bo widać że Ubiparo mocno wierzy w siłę swojego strzału, Jestem za Ubiparpim. Typowa bałkańska szkoła, patrzy gdzie wolne miejsce bramce i mocna luta. A nie ukrywam że moje opinie sprawdząją się często, bo dajmy na to jako jeden z nielicznych byłem mocnym przeciwnikiem talentu Lobodzisnkiego.
Ostatnio edytowane przez westersyl : 04.01.2011 o godz. 19:45.
Odpowiedz cytując
Konrad.
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2003

Stary 04.01.2011, 19:22
Borinho napisał(a):Wyświetl post
Na pewno ściągając szrot z zagranicy który wpieprza z Karabachem coś osiągniemy sportowo ...
Chciałem ci przypomnieć, że w dwumeczu z Levadią, grali:

Pawełek
Marcelo
P. Brożek
Paweł Brożek.
Junior Diaz

mimo to była kompromitacja, taka sama jak z Karabachem.

Zadam ci, więc pytanie: wyobraź sobie że jesteś właścicielem. Wolisz zatrudniać "gwiazdy" (wymienione wyżej) i sie kompromitować, czy sprzedać je - wziąść do kieszeni z 6-8 milionów euro, zatrudnić szrot za mniejsze kontrakty i mieć takie same wyniki?

Naprawdę nie rozumiem płaczu po zawodnikach z którymi odnosiliśmy takie same wyniki, a i styl gry nie był lepszy niż ten magiczny "szrot".

Cytat:
Cupiał wielokrotnie udowadniał, że na futbolowym biznesie się nie zna - wystarczy wspomnieć jego współpracowników i życzliwych doradców typu Praski, Rogala czy Kapka.
Nie zmienia to faktu, że w polskim futbolu jeszcze nikt nie osiągnął tyle co on. Od paru lat ma klub sam zarabiający na siebie, i cały czas walczący (z różnym skutkiem) o mistrzostwo. Wychodzi na to, że gdyby się na futbolu znał, to już regularnie walczylibyśmy z barcą w pucharach...

Jedyny jego problem, to forumowi "kibice" (bo paru już zadeklarowało, że na średniaka ligowego chodzić nie będą) którzy są obrażeni bo nie mają transferów.
Ddf
Odpowiedz cytując
WioReXXX
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 04.01.2011, 19:31
flamengista napisał(a):Wyświetl post
Kurcze, tyle wysiłku włożyłeś w to, żeby napisać ironiczny tekst. No dobrze, napiszę że ci się udało - żeby ci nie było przykro.
Och, dziękuję. Nie pisałem tego aby się to komukolwiek podobało, a tym bardziej nie włożyłem w to wielkiego wysiłku, ale aby ukazać absurd tego co piszecie.

Tu wszystko się zgadza.

Nie wiem, co sobie myśli Cupiał - natomiast bawi mnie twój sposób myślenia. Najwidoczniej jak ktoś ma 1,5 mld złotych majątku, to 8 mln złotych nie robi mu różnicy? Widocznie nie znasz żadnego milionera.

Cupiał wielokrotnie udowadniał, że na futbolowym biznesie się nie zna - wystarczy wspomnieć jego współpracowników i życzliwych doradców typu Praski, Rogala czy Kapka.
Cupiał może i na futbolowym biznesie się nie zna (choć polemizowałbym), ale na biznesie ogólnym się zna. Czy nie łatwiej byłoby mu sprzedać Wisłę razem z Brożkami, Marcelo, Diazem, Głowackim i ze zdobytym Mistrzostwem Polski? Czy przeciwnie- uważasz, że potencjalny nabywca więcej da za Wisłę, bez gwiazd, jako średniaka ligowego, albo wręcz taką w I Lidze, co już niektórzy zapowiadają.

Nie wiem, czy Maaskant jest świadomy co się dzieje. Myślę, że przyszedł do nas (przynajmniej sam tak mówił) - by walczyć o najwyższe cele, a nie bronić się przed spadkiem z klubem mającym problemy finansowe. Coś jednak jego nazwisko znaczy w Holandii, więc skoro zdecydował się przyjść do polskiej ligi to widocznie zaoferowano mu dobre warunki.
Chciałem tylko zwrócić uwagę, że był już jeden niezły trener, którego mamiono wzmocnieniami i który się ich nie doczekał - Dan Petrescu.
Hmmm, może posłużę sie cytatem: R. Maaskant: Presja wyniku jest dużo większa niż w NAC. Bogusław Cupiał to bardzo bogaty człowiek. Gdyby chciał, kupiłby sobie klub Serie A.

Łatwo można wywnioskować z tegoż cytatu, że Maaskant widział się z Cupiałem nie raz (o czym w innych wywiadach też wspominał), dowiedział się czego od niego oczekuje. Więc Cupiał jest aż tak przebiegły? Zatrudnia trenera z Holandii, mami go obietnicami, płaci mu zapewne najwyższą pensję trenerską w historii Wisły, a przy tym i tak Wisłę sprzedaje. Robert ma też podobno wysoką kwotę odszkodowania w razie zwolnienia (jestem wręcz przekonany, że tak jest). Więc jak to jest? Z jednej strony wyprzedaje najlepszych zawodników, ale z drugiej wydaje spore pieniądze na trenera, sieć skautów, dyrektora z Holandii? Może czas znaleźć inną odpowiedź, niż same skrajne, jakie tu na forum panują: albo jest tragicznie, albo wspaniale. Nie! W tej chwili zespół znajduje się na, zapewne długotrwałej, przebudowie organizacyjnej, szkoleniowej, transferowej i marketingowej. To będzie trwało. I nie należę do grupy hiperoptymistów, tylko realistów. Jak napisałem- nie wiem, czy będzie lepiej, czy gorzej. Czy siatka skautów coś da, czy to okno transferowe będzie udane, czy sprzedaż Brożków jest ok? Nie wiem, wyjdzie w praniu. Ale próbuję racjonalnie wytłumaczyć decyzje zarządu. Choćby taka sprzedaż Brożków- czy grali coraz słabiej? Tak. Czy oferta była korzystna finansowo? Tak. Czy widać było po nich brak motywacji, wypalenie? Tak. Do tego zarząd wie o wiele więcej niż my- czy mają wypatrzonych zastępców, jaką opinie wydał Maaskant, co zdecydował Cupiał.

Poza tym przepraszam za błąd w twoim nicku, takie lenistwo, że nie chciało mi się sprawdzić dokładnie . Również jeżeli chodzi o zacytowanie twojej wypowiedzi o Sląska, skróciłem trochę wypowiedź, dołączając również Pawełka i Piotrka. Przez lenistwo również nie chciało mi się osobno pisać o rozpaczających po Pawle, rozpaczających po obu i rozpaczających po całej trójce.
Poza tym z gry Małecki zdobył tyle samo bramek co Paweł.
Odpowiedz cytując
Uran235
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 04.01.2011, 19:32
W gimnazjach zadają zdecydowanie zbyt mało pracy domowej. Przestańcie wymyślać kogo obserwujemy, przynajmniej nie róbcie tego w tym temacie.

Ja mam wrażenie, że niektórzy narzekający na Cupiała myślą, że Cupiał żyje ich życiem- 8-16 w robocie/szkole wraca do mieszkania w bloku, żona/mama robi kanapki a on odświeża forum co 15 minut. Naprawdę chyba przeceniacie rolę jaką pełni Wisła w życiu Cupiała. Nie mówię, że o nią nie dba, mówię że ma mnóstwo innych zajęć, które pochłaniają mu na tyle dużo czasu, by w Wiśle jedynie wyznaczać ludzi odpowiedzialnych i co jakiś czas wyciągać konsekwencje z tej odpowiedzialności. Może na początku było inaczej, ale po kilkunastu latach działania w tym interesie i ciągłego spotykania się z brakiem umiejętności i kompetencji i nie ukrywajmy tego- ciągłymi porażkami- Cupiał na pewno nie ma tyle zapału, żeby absolutnie każdą decyzję w klubie osobiście nadzorować- pewnie daje jakieś wytyczne, może czasem postawi jakieś konkretne wymaganie, ale nie to żeby non-stop wydzwaniał do naszych działaczy i mówił im, co mają robić. W takie głupoty może się bawić Wojciechowski, który w interesie jest względnie świeży i ma parcie na szkło, a przynajmniej na papier.
Odpowiedz cytując
jova
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 04.01.2011, 19:34
Konrad. napisał(a):Wyświetl post
Chciałem ci przypomnieć, że w dwumeczu z Levadią, grali:

Pawełek
Marcelo
P. Brożek
Paweł Brożek.
Junior Diaz

mimo to była kompromitacja, taka sama jak z Karabachem.

Zadam ci, więc pytanie: wyobraź sobie że jesteś właścicielem. Wolisz zatrudniać "gwiazdy" (wymienione wyżej) i sie kompromitować, czy sprzedać je - wziąść do kieszeni z 6-8 milionów euro, zatrudnić szrot za mniejsze kontrakty i mieć takie same wyniki?

Naprawdę nie rozumiem płaczu po zawodnikach z którymi odnosiliśmy takie same wyniki, a i styl gry nie był lepszy niż ten magiczny "szrot".
Co Twoim zdaniem powinno być celem Wisły? Kompromitowanie się za jak najmniejsze pieniądze, czy podnoszenie jakości zespołu? Jeśli chodzi o redukcje kosztów i dostawanie po dupie to faktycznie piłkarze klasy Pawła Brożka, Marcelo i Diaza są nam niepotrzebni.
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Od: 03.2004

Stary 04.01.2011, 19:49
lazy napisał(a):Wyświetl post
Jedno zasadnicze pytanie do westersyla, wolfy'iego i jeszcze paru osób pomstujących na politykę transferową:
Po co wg Was Cupiał zatrudniał Valckxa?
Mógł przecież zatrudnić Jacka, Grzesia lub innego Tadka. Mógł przecież nikogo nie zatrudniać. Olać stanowisko dyrektora sportowego. To już było.
Jeżeli ktoś z Was powie że to miało być "mydlenie oczu kibicom" to sorry ale to brzmi tak niepoważnie że aż bezsensownie. Po kiego grzyba Cupiał ma się martwić zdaniem kibiców? Nawet nie zdaniem ale samopoczuciem?

Jak dla mnie Valkx przyszedł w konkretnym celu - ma znajdować i sprowadzać do klubu takie perełki jak Marcelo lub Kuba. Perełki które będzie można sprzedać po 2,3 sezonach z ogromnym zyskiem. Po to go zatrudniono. Dlatego mamy w końcu skautów. Dajcie sobie w końcu niektórzy na wstrzymanie - to jest biznes, a nie emocjonalne rozterki zakochanego nastolatka. KLUB TO BIZNES. Ma zarabiać. Im więcej tym lepiej. Dlatego każdy był, jest i będzie na sprzedaż. Dlatego sprzedali Brożków.Dlatego do klubu będą sprowadzani perspektywiczni gracze i dlatego zostaną potem sprzedani jeśli się znajdzie na nich kupiec.
Dlatego Cupiał nie zepsuje swojej spółki i nie spuści jej do 1 ligi, nie wyprzeda wszystkich zawodników i nie doprowadzi klubu do upadku.
Może ja odpowiem. Cupiał zatrudnił Valcxsa, bo oczekuje cudów. Tak samo, jak od Kasperczaka dysponującego Uche, Frankowskim Żurawskim oczekiwał wyeliminowania Realu Madryt i gry w Lidze Mistrzów.

Teraz celem ma być pozyskiwanie tanich (najlepiej darmowych) piłkarzy i odsprzedawanie ich z zyskiem. Obawiam się że transfer Marcelo rozbudził jego apetyt - Boss doszedł do wniosku że tak można cały czas. Tymczasem był to zwykły fart, zrządzenie losu. Nie mieliśmy wtedy w Brazylii nawet skauta. Przyszedł do nas uczciwy menedżer zawodnika - rzecz tak częsta w naturze, jak krowa z dwiema głowami czy lądowanie UFO.

Oczywiście te sukcesy transferowe mają przyjść teraz, natychmiast. Czyli w tym okienku skupujemy tabun darmowych noname'ów, którzy okazują się talentami na miarę Messiego czy Drogby - sprzedajemy ich w lecie i skupujemy kolejnych młodych. W międzyczasie sięgamy po MP i awansujemy do LM.

Prawdopodobnie Valcxs ma też za zadanie zwalczyć biedę w Afryce, doprowadzić do pokoju na Bliskim Wschodzie, przekonać Osamę do konwersji na chrześcijaństwo a USA do rezygnacji z broni atomowej. Tego ostatniego nie jestem do końca pewien.

PS. Pomysł z wyszukiwaniem talentów i odsprzedawaniem ich z zyskiem byłby niezły - ale do tego też trzeba nakładów finansowych, konsekwencji i cierpliwości. W dodatku rzadko kiedy megatalent jest "darmowy". Trzeba za niego zapłacić i to często sporo.
Ostatnio edytowane przez flamengista : 04.01.2011 o godz. 19:52.
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
Odpowiedz cytując
bonawentura
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 04.01.2011, 19:51
Ej ludzie uspokójcie się, bo jak jeszcze raz powtórzę, niektórzy z Was zachowują się jak młode niewiasty dostające orgazmu. Nie będę się dłużej rozwodził na ten temat, ale okno transferowe kończy się podobno 28 lutego, więc wtedy powinna nastąpić ocena pracy Stana Valcxa nie dzisiaj.
Odpowiedz cytując
WioReXXX
Senior Member

Stary 04.01.2011, 19:52
Uran235 napisał(a):Wyświetl post
W gimnazjach zadają zdecydowanie zbyt mało pracy domowej. Przestańcie wymyślać kogo obserwujemy, przynajmniej nie róbcie tego w tym temacie.

Ja mam wrażenie, że niektórzy narzekający na Cupiała myślą, że Cupiał żyje ich życiem- 8-16 w robocie/szkole wraca do mieszkania w bloku, żona/mama robi kanapki a on odświeża forum co 15 minut. Naprawdę chyba przeceniacie rolę jaką pełni Wisła w życiu Cupiała. Nie mówię, że o nią nie dba, mówię że ma mnóstwo innych zajęć, które pochłaniają mu na tyle dużo czasu, by w Wiśle jedynie wyznaczać ludzi odpowiedzialnych i co jakiś czas wyciągać konsekwencje z tej odpowiedzialności. Może na początku było inaczej, ale po kilkunastu latach działania w tym interesie i ciągłego spotykania się z brakiem umiejętności i kompetencji i nie ukrywajmy tego- ciągłymi porażkami- Cupiał na pewno nie ma tyle zapału, żeby absolutnie każdą decyzję w klubie osobiście nadzorować- pewnie daje jakieś wytyczne, może czasem postawi jakieś konkretne wymaganie, ale nie to żeby non-stop wydzwaniał do naszych działaczy i mówił im, co mają robić. W takie głupoty może się bawić Wojciechowski, który w interesie jest względnie świeży i ma parcie na szkło, a przynajmniej na papier.
I takie wypowiedzi lubię. Nie skrajne, nie hiperoptymistyczne, nie pesymistyczne. Nie ma tragedii, nie ma radości. Czas myśleć realistycznie i cierpliwie czekać na efekty pracy zarządu, który, biorąc pod uwagę sportowe realia, pracuje naprawdę niezbyt długo. Jeśteśmy w trakcie gruntowej przebudowy. I uzbrójcie się naprawdę w cierpliwość
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 04.01.2011, 19:57
Młodość ma to do siebie, że jest niecierpliwa i łatwowierna. Wystarczy jeden artykuł w mediach zawsze "przychylnych" Wisle i zaczyna się płacz.
Odpowiedz cytując
JrQ-
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 04.01.2011, 19:59
westersyl napisał(a):Wyświetl post
Podobno podbijamy do Ubiparpiego:
Od 22 (3 akcje)
http://www.youtube.com/watch?v=25ESXZNC7F0
Chłopak pewnie zanim zacznie strzelać tak jak Brożek minie sporo czasu. Przy drugiek bramce bramkarz był tak zaskoczony podaniem od napastnika, że sam sobie wbił piłkę do bramki.
Rozwala mnie akcja przy której wyprowadza kontrę, od polowy boiska biegnie sam z piłką, pół stadionu krzyczy że ma zagrać na prawo, on strzela na bramkę.Chociaż naszemu klubowi posiadanie takiego samoluba byłoby chyba nawet na rękę, przecież jak trochę postrzela można byłoby go potem opchnąć.
Na pewno zawodnik ciekawy, widać, że potrafi biegać, sadzę że jest bardzo silny i ma mocne uderzenie na bramkę. Nie wiem jak z jego głową, (zarówno w kwestii gry tym elementem jak i psychiki) przy oszlifowaniu mógłby osiągnąć bardzo wiele takie jest moje zdanie. Brożek w przeciwieństwie do niego nie ma takie petardy w nodze, bo widać że Ubiparo mocno wierzy w siłę swojego strzału, Jestem za Ubiparpim. Typowa bałkańska szkoła, patrzy gdzie wolne miejsce bramce i mocna luta. A nie ukrywam że moje opinie sprawdząją się często, bo dajmy na to jako jeden z nielicznych byłem mocnym przeciwnikiem talentu Lobodzisnkiego.
Niestety do nas nie trafi, gdyż podobno ma ofertę z Groningen.
Więc nie ma co się podpalać, przyjdzie na pewno ktoś, o kim nawet nie słyszeliśmy.
Odpowiedz cytując
bonawentura
Senior Member

Stary 04.01.2011, 20:00
I jeszcze chciałbym dodać coś dla zastanowienia - np. kwestia Ubiparipa, czy jak on tam się zwie - w jednym z artykułów była podana cena ile Partizan, czy Groningen dają za tego piłkarza. Czy myślicie, że ta informacja jest prawdziwa? O tym milionie euro? Moim skromnym zdaniem ceny podawane za piłkarzy w takich informacjach medialnych mają na celu jedno - wystraszyć przeciwnika w negocjacjach by odstąpił. Mogą to być działania szefów klubów rywalizujących po to, by ułatwić negocjacje, po to by Wisła się wystraszyła. Albo drugie - informacje wyprowadzone od klubu macierzystego, by lepiej sprzedać zawodnika. Myślę, że jest taki proceder w mediach, a my o tym w ogóle nie wiemy. Po co co chwila media raczą nas nowymi nazwiskami? Myślę, że nie chodzi tutaj tylko o zwiększenie poczytności i sprzedawalności tych gazet. Chodzi tutaj o ciemniejszą stronę księżyca. Bardziej interesują mnie takie spiski i uważam że są bardziej prawdziwe niż jakaś myśl o tym, że ktoś chce rozwalać Wisłę(Valcks z Basałajem na czele).
Odpowiedz cytując
Kryniu
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 04.01.2011, 20:07
bonawentura napisał(a):Wyświetl post
Ej ludzie uspokójcie się, bo jak jeszcze raz powtórzę, niektórzy z Was zachowują się jak młode niewiasty dostające orgazmu. Nie będę się dłużej rozwodził na ten temat, ale okno transferowe kończy się podobno 28 lutego, więc wtedy powinna nastąpić ocena pracy Stana Valcxa nie dzisiaj.
Tak a za dwa tygodnie zaczyna się obóz treningowy i jak nie dojdą do tego czasu nowi zawodnicy(nie mówię o wszystkich ale mam nadzieję że większość)to będzie im gorzej zgrać się z nowym zespołem
Odpowiedz cytując
RAFi89
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 04.01.2011, 20:10
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
Młodość ma to do siebie, że jest niecierpliwa i łatwowierna. Wystarczy jeden artykuł w mediach zawsze "przychylnych" Wisle i zaczyna się płacz.
A mnie rozbraja co innego. Okienka transferowe w naszym wykonaniu w ostatnich kilku latach jakie są każdy widzi. I niemal co okienko to samo, Wisła się osłabia, Cupiał chce już tylko odzyskać kasę i tak w kółko. Jakbyśmy prześledzili wpisy w tym temacie w kilku ostatnich okienkach to możemy przeczytać to samo. Nic ludzie się nie uczą. Ja już od kilku takich okienek transferowych niczego po nich nie oczekuję.
Jak ktoś mądrze zauważył, zmieniają się prezesi, dyrektorzy sportowi czy trenerzy ale właściciel ciągle ten sam.
Odpowiedz cytując
WioReXXX
Senior Member

Stary 04.01.2011, 20:13
Kryniu napisał(a):Wyświetl post
Tak a za dwa tygodnie zaczyna się obóz treningowy i jak nie dojdą do tego czasu nowi zawodnicy(nie mówię o wszystkich ale mam nadzieję że większość)to będzie im gorzej zgrać się z nowym zespołem
Liga zaczyna się pod sam koniec lutego. Jeżeli sprowadzimy zawodników pod koniec stycznia, początek lutego, to i tak czasu będzie wystarczająco. Ważne jest żeby charakterologicznie pasowali do zespołu. W reprezentacjach przecież gracze się nie zgrywają, a potrafią porządnie grać.
Odpowiedz cytując
lazy
Senior Member

Od: 10.2003

Stary 04.01.2011, 20:17
Może ja odpowiem. Cupiał zatrudnił Valcxsa, bo oczekuje cudów. Tak samo, jak od Kasperczaka dysponującego Uche, Frankowskim Żurawskim oczekiwał wyeliminowania Realu Madryt i gry w Lidze Mistrzów.
Po pierwsze - jeśli potrzebujesz w firmie specjalisty w jakiejś dziedzinie, jakimi kryteriami się kierujesz? Doświadczenie, umiejętności, wyniki. Nie oczekujesz magicznych sztuczek i cudów.
Po drugie - nie doceniasz Cupiała - jest właścicielem wielkiej firmy, w której codziennie są dziesiątki problemów do rozwiązania i decyzji do podjęcia. Myślisz że ktoś naiwny i nieuczący się na własnych błędach byłby w stanie osiągnąć ze swoją firmą miejsce w europejskiej czołówce branży?

Cytat:
Teraz celem ma być pozyskiwanie tanich (najlepiej darmowych) piłkarzy i odsprzedawanie ich z zyskiem. Obawiam się że transfer Marcelo rozbudził jego apetyt - Boss doszedł do wniosku że tak można cały czas. Tymczasem był to zwykły fart, zrządzenie losu. Nie mieliśmy wtedy w Brazylii nawet skauta. Przyszedł do nas uczciwy menedżer zawodnika - rzecz tak częsta w naturze, jak krowa z dwiema głowami czy lądowanie UFO.
Z tym się całkowicie zgadzam. Co nie zmienia faktu że nie trzeba na transferze zarobić 20 razy więcej. Jeśli będzie to 3 razy to i tak będzie to dobry transfer.
c.d.n.
Odpowiedz cytując
krowczax
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 04.01.2011, 20:24
Ale w przypadku ściągania za darmo, to 3 razy 0, to nadal 0
Odpowiedz cytując
bonawentura
Senior Member

Stary 04.01.2011, 20:27
RAFi89 napisał(a):Wyświetl post
A mnie rozbraja co innego. Okienka transferowe w naszym wykonaniu w ostatnich kilku latach jakie są każdy widzi. I niemal co okienko to samo, Wisła się osłabia, Cupiał chce już tylko odzyskać kasę i tak w kółko. Jakbyśmy prześledzili wpisy w tym temacie w kilku ostatnich okienkach to możemy przeczytać to samo. Nic ludzie się nie uczą. Ja już od kilku takich okienek transferowych niczego po nich nie oczekuję.
Jak ktoś mądrze zauważył, zmieniają się prezesi, dyrektorzy sportowi czy trenerzy ale właściciel ciągle ten sam.
Zauważ, że Wisła w większości tych sezonów nadal jakoś utrzymuje wysokie miejsce w tabeli. A Valcx został jednak sprowadzony po to, by kupować tych piłkarzy. Trzeba działać z rozsądkiem, by klub nie przynosił strat.
Odpowiedz cytując
Mario Nh
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 04.01.2011, 20:52
John1906 napisał(a):Wyświetl post
Co Ty piszesz, o jakich umiejętnościach ?
Branco ma jakieś umiejętności w ogóle, poza chodzeniem po klubach w Krakowie ?
Niech kupują piłkarzy, ale wartościowych jak Marcelo, a nie szrot jakiś jak Branco.
Chodzi mi, że jak mają kupować szrot to wole Polaka. W każdym normalnym kraju i lidze zawodnik z zagranicy musi być dwa razy lepszy od miejscowego, żeby mieć miejsce w składzie. W Polsce wystarczy, że jest tańszy
Doświadczony i w dodatku za darmo.

Klub musiał sięgnąć po kilka takich opcji by uzupełnić szeregi na krótki okres, dopóki nie znajdą na spokojnie dobrych piłkarzy. Nie jest to jakieś wybitnie trudne do zrozumienia.
Odpowiedz cytując
westersyl
Guest

Stary 04.01.2011, 21:02
Mario Nh napisał(a):Wyświetl post
Doświadczony i w dodatku za darmo.

Klub musiał sięgnąć po kilka takich opcji by uzupełnić szeregi na krótki okres, dopóki nie znajdą na spokojnie dobrych piłkarzy. Nie jest to jakieś wybitnie trudne do zrozumienia.
O czym ty piszesz, z tego gościa trzeba zrezygnować jak najszybciej się da.
Odpowiedz cytując
Mario Nh
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 04.01.2011, 21:04
westersyl napisał(a):Wyświetl post
O czym ty piszesz, z tego gościa trzeba zrezygnować jak najszybciej się da.
Tak, swoją rolę spełnił. Zaplecze drużyny. Lepszy ktoś taki niż Jania. Można się go pozbyć pod warunkiem, że dokupimy kogoś do Cikosa.
Pisząc "kogoś" mam na myśli jakieś realne wzmocnienie prawej strony.
Odpowiedz cytując
mulda
Senior Member

Od: 12.2010

Stary 04.01.2011, 21:06
Uran235 napisał(a):Wyświetl post

Mnie nie zalezy ile Wisla zarobi na sprzedazy dobrych pilkarzy
Mnie zalezy na tym bysmy wygrywali mecze, zdobyli Mistrza i awansowali do LM
Odpowiedz cytując
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 04.01.2011, 21:07
Łatwo jest obrażać gorzej jak te "szroty" typu Boukhari czy Branco będa dobrze grać na wiosnę.
Wtedy będzie wam głupio prawda ? Ale kto by się tym przejmował najlepiej wszystkich skrytykować i zrównać z ziemią.
..
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź
Narzędzia tematu
Tryby wyświetlania

Zasady wysyłania postów