|
|
|
Senior Member
Od: 05.2009
Offline |
|
|
A może po prostu uznajmy ten "sparing" jako wewnętrzną gierkę 11 vs. 11 jak na treningu? ;D
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2003
Offline |
|
Cóż, mam tylko nadzieję, że po zmianie Skorży nie usłyszę już nigdy, że popełniono błędy w przygotowaniach |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
Ludzie takiej rozpaczy to nie było po żadnej porażce w tym sezonie w Ekstraklasie. Ja zauważyłem parę pozytywnych aspektów i to mnie cieszy. Słusznie zauważył flamengista, że nasi starają się wyprowadzać piłkę od obrony i o to chodzi. Bunoza pod tym względem naprawdę mi się podobał. Staraliśmy się także nonstop operować piłką i unikać dzidy na napastnika, który tak naprawdę nawet na boisku nie było. Bardzo podobał mi się Kirm, który był bardzo dynamiczny i to on robił najwięcej zamieszania pod bramką rywali. Takiego Jirsaka również chciałbym oglądać częściej. Szukającego gry, a nie chowającego się za plecami rywali. Żurawski pierwsze 30 minut zagrał całkiem przyzwoite, co świadczy o tym, że na jokera może się jeszcze nadać. To było dopiero drugie spotkanie, a do ligi około miesiąc więc jeszcze jest czas na wyeliminowanie błędów i Mateusza Kowalskiego na treningu
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
trzeba na Polaków stawiac jak 10-12 lat temu kiedy to z pucharów odpadaliśmy późną jesienią albo raz po nowym roku (Lazio) , Ci obcokrajowcy za Wisłe umierac nie będą
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2008
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
poprostu kiedyś to byli lepiej wyszkoleni technicznie Polacy(Szymkowiak,Czerwiec,Moskalewicz,Kałużny,Kos a) niż Ci obecni.Walczyli,nieodpuszczali.Nie przypominam sobie sparingu by ich 4-0 ktoś pojechał,nawet na początku przygotowań
Ostatnio edytowane przez AYALA : 30.01.2011 o godz. 22:35.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
szczególnie Olo,Kosa i Tata byli wirtuozami ....
![]()
"Ścieżka sprawiedliwości wiedzie przez nieprawości
samolubnych i tyranię złych ludzi"...... |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
Mówisz żeby teraz w Wiśle grało więcej Polaków, bo kiedyś Polacy byli lepiej wyszkoleni technicznie? |
|
|
|
ANAJNARAB
Od: 05.2004
Offline |
|
|
Mam takie wrażenie, że ten mecz był tzw. sitem negatywny czyli ostatnia szansa by przekonać trenera do siebie dlatego zagrali Branco, Łobo, Kowalski, Jirsak, Żuraw.
Jak się to skończyło każdy widział ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2005
Offline |
|
|
Nie chce płakać ale Łobo jest z nami troche czasu i cały czas jak chce kiwac to schodzi do boku i traci,nawet jak wrzuca to musi zejsc w bok(prawy) .To jest takie czytelne że ja pierd...90 % jego dryblingów konczy sie stratą.Mi to się w głowie nie mieści będąc piłkarzem i nie wykorzystując innych sposobów dryblingu.Może łatwo mi tak mówic ale ten Norweg co gra tam u nich w rezerwach i nam strzelił brame pokazał klase.Pewnie też zarabia 3 razy mniej a to inna kwestia.Wg mnie dla Łobo, Jirsaka, Kowalskiego ta runda powinna być ostatnią szansą na pokazanie tego czy nadają się do gry w Wisle czy nie.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2009
Offline |
|
|
Słusznie ktoś na forum zauważył, że jak na treningu w Krk, Czerwoni dostają baty 10-0 od Żółtych to nikt na forum nie płacze. Potraktujcie to tak samo. Dodatkowo musimy wszyscy przyznać że jednak mają zap*erdol na obozie, i chcąc nie chcąc muszą to czuć w nogach. Ciekawi mnie także to, że kilka osób się tu wypowiedziało dosyć negatywnie na temat nowych zawodników (Jaliens, Shivakov) którzy dopiero wczoraj dołączyli do drużyny, i dzisiaj się niczym nie wyróżnili. Ci zawodnicy nawet nie dość, że nie wiedzą jak się wymawia Małecki, nie wiedzą który to jest to nawet nie wiedzą po jakiemu do niego powiedzieć więc wrzućcie trochę na luz.
Powód: bo sh
Ostatnio edytowane przez Bambo1906 : 30.01.2011 o godz. 23:05.
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2003
Offline |
|
|
^^^ Tak jak wyżej. Dziękuję Nergal za tego pięknego posta. Dobranoc.
![]()
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2008
Offline |
|
|
Dobrze, że przegrali. Przynajmniej wiedzą ile im brakuje, co trzeba poprawić, jak wygląda ambicja i ile trzeba dać od siebie, aby zlać kogoś.
Ogólnie pozytyw. Trener posadzi jednego z drugim na ławie, kadra się powiększa, jest ok. Teraz siła, jutro zgranie, pojutrze taktyka. Na razie jesteśmy na tym pierwszym, brak wybiegania i tyle. Mam nadzieję, że wezmą porażkę jako bodziec motywujący do lepszego rozwoju i zobaczą ile im brakuje. |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2004
Offline |
|
|
Juz sobie wyobrazam jakie opinie bylyby po tym meczu, gdyby trenerem byl Skorza
Jesli nie jestesmy przygotowani(ale w takim przypadku, to kompletna amatorka), to po kiego bierzemy udzial w takim turnieju? Maaskant chyba wiedzial na co sie porywa. Druga rzecz, co juz bylo poruszane wielokrotnie...obcokrajowcy(tacy, ktorych zatrudniamy. tj. bardzo przecietni lub wrecz slabi, z malym wyjatkiem) nie beda umierac za Wisle. Dla mnie wstyd, bo wynik mimo wszystko idzie w swiat. Na dzisiaj nie mamy czego szukac w Europie, nawet w rywalizacji z ogorkami z Azerbejdzanu czy innej Estonii. P.S - O naszej lidze sie nie wypowiadam, bo MP mozna zdobyc 12-13 srednimi pilkarzami. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
bo tak mi się nie wydaje najbardziej do przodu grął... Bunoza... w dodatku ofiarnie... oczywiście że się mylił i zawalał ale starał się czego nie można powiedzieć o drepczącym Łobodzińskim czy Żurawskim i tyle w temacie ![]()
Jurowicz-Talik-Lechowicz-Szumilas-Kaczor-J.Krupa-Brzycki-Legutko-J.Wapiennik-W. Stopa-Michel-Sawicki-S.Wójcik-Świder-Snopkowski-Adamek
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2004
Offline |
|
![]()
Tylko Wisła!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
po to by zobaczyć ile brakuje nam do optymalnej formy i by np zobaczyć że jak przeciwnik gra pressingiem to nas rozkłada jak chce.
Jak już pisałem wiele razy te zespoły są dalej w przygotowaniach bo pewnie chcą wygrać ten turniej. Spr sobie rozkład i ile on trwa, to może zrozumiecie wreszcie tą różnicę ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ostatnio edytowane przez For_FuN_ : 30.01.2011 o godz. 23:48.
|
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() nie oglądał a się mądrzy świetne ![]() ![]()
Jurowicz-Talik-Lechowicz-Szumilas-Kaczor-J.Krupa-Brzycki-Legutko-J.Wapiennik-W. Stopa-Michel-Sawicki-S.Wójcik-Świder-Snopkowski-Adamek
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2004
Offline |
|
|
Mnie też sparingi nie interesują pod kątem wyników. Siła, dynamika i zgranie mają przyjść na ligę... i oby tak było. Zastanawia mnie tylko, dlaczego zespoły skandynawskie, które ligę kończyły chyba w połowie listopada, a kolejny sezon zaczną miesiąc po nas, na dzień dzisiejszy są dwa kroki przed nami pod każdym względem (nawet zgranie, zrozumienie i poruszanie się w nowym systemie pomijając)?
Kluczem do wszystkiego jest czas, mam nadzieję, że go nie zabraknie. ![]()
mam 1906 powodów, by nie zmieniać swych przekonań
i nie zrzeknę się tej wiary nawet przed obliczem Boga!... RAP po godzinach i LUZ ponad wszystkim http://www.myspace.com/pio.m pio http://www.youtube.com/user/wszyscypio?feature=mhee wszyscypio |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
For_Fun_ a Ty chłopie masz pojęcie o okresach przygotowawczych o szlifowaniu formy o osiągnięciu formy? masz? bo ja mam studiowałem to. TY przestań chrzanić bo najlepszy sprzęt Ci nie pomoże ani monitoring jak źle przygotujesz ludzi poczytaj sobie podstawy treningu to może zrozumiesz.
Jak chcesz mieć kolesi w optymalnej formie jak była spora przerwa takie indywidualne treningi to maja spowodować to żeby nie było przepaści między zawodnikami teraz trzeba budować formę. Jeszcze meczu nie oglądał a będzie się mądrzył gratuluje ;]
Ostatnio edytowane przez Kluvi : 30.01.2011 o godz. 23:52.
![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Dziecko, a ja sie gdzies odnosilem bezposrednio do meczu? Chyba raczej do wyniku i kwestii przygotowan . Nie ma to, jak czytanie ze zrozumieniem. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() uwielbiam takie teksty o dzieciach i że się nie pisało tego co się napisało ale się napisało oj napisało O Bunozie nie bede pisal, bo obronca ma przede wszystkim bronic, a 4 bramki obciazaja przede wszystkim formacje obronna. Nie mowie, ze Bunoza cos sknocil(bo meczu nie ogladalem), ![]() ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
?P.S - Nic nie usprawiedliwia porazki(w takich rozmiarach) z amatorami z Norwegii(bo tym chyba wlasnie dla nas sa? Jesli cos chcemy znaczyc w Europie). Przypominam tez(bo do niektorych, to nie dotarlo), ze oni tez dopiero przygotowuja sie do sezonu. Pewne rzeczy trzeba nazywac po imieniu. Rozumiem, ze dla niektorych olewanie swojej pracy jest w porzadku...dla mnie nie jest...
Ostatnio edytowane przez For_FuN_ : 31.01.2011 o godz. 13:17.
|
||
|
|
Senior Member
Od: 07.2004
Offline |
|
|
Dla mnie to jest jakieś paranoiczne to co się dzieje tu na forum. Od uwielbienia po ostatnich ruchach kadrowych po dzisiejsze gromy i lamenty po porażce w sparingu, jednym z pierwszych po przerwie zimowej i okresie ciężkich treningów kiedy buduje się kondycję, siłę na resztę sezonu, ba ... na cały rok. Do tego doszło do roszad kadrowych i Ci ludzie teraz dopiero będą się zaczynali zgrywać. Jeśli ktoś już dzisiaj oczekiwał cudów to lepiej powinien sobie i innym darować i nie oglądać dzisiejszego meczu. Teraz tej drużynie są potrzebne ciężkie treningi, spokój i grać, grać, grać... Na wyniki trzeba poczekać. Na ocenę obecnych ruchów kadrowych, efekty pracy Holendrów trzeba będzie poczekać. Nawet Jaliens (wyjadacz z Eredivisie) dziś wyglądał czasem jak "dziecko we mgle", bo ledwo pierwszy raz zobaczył z kim przyjdzie mu grać, potrzeba czasu na zgranie. Myślę, że dopiero pod koniec kolejnego zagranicznego zgrupowania Wisły będzie można przeprowadzać pierwsze prognozy na co stać naszą drużynę w rundzie wiosennej.
Powód: ...
Ostatnio edytowane przez Colin : 31.01.2011 o godz. 03:07.
![]()
Colin McRae[*] Żegnaj Mistrzu. Teraz pewnie ścigasz się z Ryśkiem i Januszem pilotowany przez "Beefa" po niebiańskich OSach...
"Heroes don't die, they just move on to the next stage" |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
|
Czytałem wywiad z Maskantem. Jeśli on mówi, że Sivakow i Jaliens pokazali swoje umiejętności w tym meczu, to niestety nie będą wzmocnieniem.
Chyba, że trener nie oglądał tego spotkania i dlatego takie wnioski. |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2006
Offline |
|
|
Panowie, weźcie się zrelaksujcie.
Zaparzcie sobie melisę, włączcie relaksująca muzykę i powtarzajcie sobie w kółko: to tylko sparing, to tylko sparing,... |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
For_Fun_ no widać jak poważnie bo wypowiadasz się o meczu którego nie widziałeś. Studiowałem na AWFie i dziennie jeśli chcesz to wiedzieć.
Przerwa była spora i nawet najlepszy trening nie da Ci to co gra. Badania były robione w Skotnikach i na ich podstawie przygotowano program treningowy. A jako ktoś kto się piłką zajmował tyle lat powinieneś wiedzieć że na tym etapie kiedy masz duże obciążenia 2x treningi dziennie świeżości możesz szukać chyba w niebie ;] Dla Twojej wiedzy 1 połowa była dobra w naszym wykonaniu i gdyby nie Łobo i Żuraw powinno być 2:2. Na chwilę obecna stać ich na dobrą grę na 45 min z czasem pewnie to się zwiększy tak trudno to pojąć? gianbuffon ale ja się nie spinam mam świadomość tego że to sparing, a w przeciwieństwie do For_Fun_a oglądałem mecz ![]() For_FuN_ jeszcze jedno grałeś w piłkę trenowałeś? podaj swoje sukcesy, bo mądrzysz się niczym Mourinho ;]
Ostatnio edytowane przez Kluvi : 31.01.2011 o godz. 00:12.
![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2003
Offline |
|
|
zgadzam się z Kluvim (pzdr dla absolwenta AWF przy okazji
), przygotowanie zawodnikow to nie jest prosta rzecz. Najpierw nalezy budowac motorykę i nie ma cudów, żeby w pierwszym etapie przygotowań byli w stanie rozegrać mecz na wysiłku submaksymalnym skoro taki wysiłek dostają 2 razy dziennie, nie ma szans. To dopiero będzie procentować - inaczej mówiąc, w tym tygodniu i w najbliższym budują bieżącą podstawę wydolności organizmu na najblizsze 4-5 miesięcy.Tak samo czucie piłki - już po 3 tygodniach bez kopania piłki osłabiona jest jakość odruchów z propioceptorów (receptory czucia głebokiego z m.in. więzadła krzyzowego). To akurat wyczytałem nie tak dawno z jakiegos czasopisma naukowego - chyba ze Sportiva Medicina. To też trzeba zbudować - z tego samego powodu zawodnicy wracający po kontuzji zazwczyczaj fizycznie mogą przystąpić do gry wcześniej ale buduje się właśnie to tzw "czucie piłki" A co do For_fun - różnica miedzy profesjonalnym a amatorskim kopaniem piłki jest o wiele większa niż się może wydawać, nawet w polskich warunkach. A co do trenowania we właściwych warunkach to jestem w stanie się z Tobą założyć ze gdybyś dostał polecenie żeby utrzymać np. szybkość przez 5- 6 tygodni bądż też wytrzymałość sam, nie mając pojęcia o podstawach fizjologii wysiłku to albo byś pogorszył swoje wyniki albo byś się przetrenował co w konsekwencji spowodowałoby ujemną kompensację krzywej wydolności organizmu i dalej - po paru miesiącach drastyczny spadek wydolności fizycznej. Zresztą kończąc temat - są to zbyt złożone sprawy, o których ciężko dyskutować na tym forum, nie bez powodu fizjologia wysiłku jest bardzo zmienną dziedziną nauki, praktycznie co dekadę dochodzi do rewolucji w tej dziedzinie, ostatnia dotyczyła np. wpływu kwasu mlekowego na mięśnie - potoczne zakwasy same sobie nie powodują bolesności mięśni, tylko obniżają próg odczuwania bólu z mikrourazów, dalej idąc odnowa biologiczna idzie w tym kierunku, żeby jak najbardziej minimalizować ten ból (stąd ta moda na kąpiele w wannach wypełniych lodowatą wodą - całe Premiership to stosuje) i nie dopuszczać to tych mikrourazów. Następny aspekt to dieta, idywidualizacja ze względu na rodzaj włókien mięśniowych itd itd rozpisałem się, chyba niepotrzebnie bo i tak ktoś mi zarzuci jak Kluviemu że się nie znam i ktoś wie lepiej ale co tam... ![]()
...coście s....ysyny uczynili z tą krainą?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
![]() Zgadzam się, że nie ma, co lamentować po jednej porażce - ale takie to forum jest, że powiewa jak chorągiewka i tak było zawsze. To chyba normalne, prawda? Taki jest internet. Demokracja, ochlokracja. Natomiast nie ma powodu, żeby nie oceniać postawy zawodników. Ciężkie treningi? Bez przesady, Norwegowie też przygotowują się do sezonu, a ligę zaczynają później. Rozumiem, że sytuacja byłaby nie do oceny, gdybyśmy zagrali z jakimś świeżym zespołem. Ale Valerenga świeża nie była, a dali radę stosować przez drugą połowę pressing aż miło. Rozumiem też, że braki techniczne naszych graczy również spowodowane są przemęczeniem po treningach? A abstrahując od tego meczu, dla mnie Wisła przeradza się w Legię, to jest zbieraninę jakichś obcokrajowców-ogórów, mających w CV jakąś pozycję, dzięki której teraz nas doją i doją i doją. Wolałbym notować te same wyniki, ale z graczami ME uzupełnionymi o obcokrajowców, którzy kosztują i gwarantują jakość. |
|
|

|
||||||
![]() |
| Narzędzia tematu | |
| Tryby wyświetlania | |
|
|