|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2005
Offline |
|
|
RAF;1025491[... napisał(a):
,że nie będę jeśli o mnie chodzi (a wcześniej sobie zastrzegłem) podejmował dyskusji na poziomie PIS i antyPiS, Kaczyński i AntyKaczyński (w kontekście walki partyjnej w Polsce). Mnie, interesuje Katastrofa Smoleńska, w której zginęło 96 osób, obywateli RP, bez względu na ich barwy partyjne. Nie będę się powtarzał, Kto zgiął konkretnie bo to wiemy. Dla mnie, "precedensu w historii" to nie ma ta Katastrofa właśnie.
Ostatnio edytowane przez yarow : 15.12.2010 o godz. 19:39.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
Mialem na mysli to ze np. taki Blaszczak (skonczyl historie) potrafi powiedziec w oczy ze Komorowski i Tusk sa moralnie odpowiedzialni za tragedie. Tusk, w koncu nie wytrzymal i powiedzial Kochankowskiej ze zadaje bezczelne pytania. Bo jak mozna spokojnie sluchac ze rzad polski chce zamordowac ludzi ktorzy zadaja pytania o Smolensk. ![]()
Szostego sierpnia roku panskiego 2003 zdziesiatkowani przez kontuzje i chimery pilkarze Wisly Krakow starli sie z Cypryjczykami w Nikozji. Walczyli jak poeci, walczyli jak prawdziwi Krakowianie. I wywalczyli awans do III rundy el. Champions League....
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ok ok ok, masz racje, mogli byc ale nie chcieli. Komu zależało ten był.
Ripostujesz tematy poboczne omijając meritum. Zadałem zasadnicze pytanie. Ponoć w filmie, który widziałeś jest na nie odpowiedź ale póki co zamiast niej rzucasz pojedyncze ogólniki średnio odnoszące się do sedna. Więc czy jesteś w stanie jasno i jednoznacznie, czy to na podstawie tego filmu, czy też bez niego, odpowiedzieć na pytanie które zadałem w pierwszym moim poście w tym temacie? Jeśli tak - możemy dyskutować. Jeśli nie - kończmy bo sie nudno robi Edit. Tak myślałem...
Ostatnio edytowane przez Cichy : 15.12.2010 o godz. 20:49.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
yarow
czy do Ciebie dociera to, że Kaczyński 10 kwietnia był o pół roku od zakończenia swojej prezydentury? 6 miesięcy później zostałby byłym prezydentem, przez kolejne lata byłby zapewne mniej lub bardziej formalnym doradcą brata w opozycji, od czasu do czasu skomentowałby bieżące wydarzenia w tv. I tyle! Politycznie nie znaczyłby nic! Ewentualny zamach na niego tuż przed końcem kadencji jest głupotą i niedorzecznością. Jeszcze jedno. Efekty tej środkowoeuropejskiej koalicji widać obcnie na Ukrainie. Co zostało z Pomarańczowej Rewolucji i kto popiera obecnego prezydenta?
Ostatnio edytowane przez Cichy : 15.12.2010 o godz. 21:10.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
widzę, że zabawiłeś się we wróżkę Posiadasz szklaną kulę?Byłby nikim? Popatrz co się dzieje: Pan "nikt" (i do tego dla mnie pan zbrodniarz), pan były prezydent (formalnie) RP gen. Jaruzelski zapraszany jest na posiedzenia RBN przez obecnego prezydenta. W kontekśce wizyty Miedwiediewa czyli spraw rosyjskich. Jeszcze jedno: pomijasz fakt, że na pokładzie było 95 innych osób. Cholernie ważni dla m.in. NATO ludzie. M.in. przyszły, szykowany na głównodowodzącego Paktu ŚP. Fr. Gągor. O określonych poglądach geopolitycznych. Czy wiesz czym dla Rosji byłoby takie wydarzenie jak objęcie sil NATO i obsadzenie sztabu przez Polaków? I bardzo prosta sprawa: zatłuczenie za jednym zamachem polskiej elity wojskowo politycznej (+ ludzie kultury, mniej "szkodliwi") to nie lada gratka dla tak mściwych służb jak KGB czy jak to się tam teraz nazywa . Następuje zmiana ekipy w Polsce. Na bardziej "miękką". Zmiana ekipy. Wymiana na wszystkich najważnieszych stanowiskach. Smoleńsk 2010 to nie tylko Lech Kaczyński. ------------------- Przyjmując wersję "hard".
Ostatnio edytowane przez yarow : 15.12.2010 o godz. 21:26.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Podaruję sobie komentarz odnośnie pierwszej części bo iroznizowanie i odwracanie kota ogonem mnie nie intererere. Powtarzam: politycznie nie znaczyłby nic.
Sugerujesz, że Gągor wypowiedziałby Rosji wojnę? I nie posługuj się ogólnikami bo co to znaczy "wymiana na wszystkich najważnieszych stanowiskach"?
![]() Jest takie przyslowie o kotle i garnku.
Ostatnio edytowane przez Cichy : 15.12.2010 o godz. 21:42.
|
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Cytat:
Ty zaś jesteś pewien tego co mówisz. Cytat:
Przypuszczałem, że odpowiesz pytaniem na pytanie. Fr. Gagor na czele NATO ... Czy to coś gorszego niż ww. przystąpienie? Nie. To zaklepanie naszej pozycji w NATO. Fr. Gągor nie wypowiedziałby wojny. Nastąpiłaby jednak zmiana w naiwnym wg mnie postrzeganiu Rosji przez tzw. "Zachód" a ściślej, przez środowiska wojskowych oraz polityków w krajach "Zachodu". To nie byłby tylko Fr. Gagor ale cała polska ekipa w sztabie. Miałby prawo zapewne do wyboru Zastępców itp. Myślę, że batalia kto wie czy w tym momencie nie większa niż ta na arsenały, rozgrywa się na "sposoby myślenia". Pewne konkretne ujęcia rzeczywistości i interpretacje tej rzeczywistości. To byłaby "polska interpretacja" w wykonaniu sztabu już ŚP. Fr. Gągora. Sposób myślenia Kraju, który w wyniku rosyjskiego sąsiedztwa i swojej historii naznaczonej tym sąsiedztwem ma wiele Światu do powiedzenia. Ten sposób myślenia byłby wówczas łatwiejszy do przeforsowania przy układaniu taktyki czy strategii Paktu i w ogóle w działaniach NATO. Ponadto, nawet przyjętą strategię można próbować zmienić. Wspomniałem też o mściwości KGB i podobnych służb i jest jeszcze pojecie swego rodzaju "honoru" służb. Pan Litwinienko, nie był już dla Rosji zagrożeniem. powiedział "Zachodowi" to co miał powiedzieć ... Mimo to, zginął ... Lech Kaczyński też mówił ... choćby i na placu w Tbilisi. I mówił bardzo mocno (i słyszał to cały Świat). To tak, jakby napluł w twarz siłom, które akurat były za tę inwazję odpowiedzialne. Symbolika: Polak na czele paktu wojskowego, którego Rosja nie uznaje za jej przyjazny. I to najłagodniej mówiąc, "nie uznaje za przyjazny". To też jest plucie w twarz tym wszystkim wychowankom "dobrych" sowieckich szkół wojskowych i polityczno wojskowych. "Wymiana", to pewien skrót myślowy ale ma swoje odzwierciedlenie w rzeczywistości.
Ostatnio edytowane przez yarow : 15.12.2010 o godz. 22:32.
|
||
|
|
Senior Member
Od: 02.2006
Offline |
|
|
http://www.youtube.com/watch?v=92PIuOx_2sc - polecam do obejrzenia, przeanalizowania i wyciągnięcia wniosków. Co do atakujących mnie kolegów, to przykro mi, ale w mającą odciągnąć od sedna sprawy dyskusje nie dam się wciągnąć. Wasze argumenty o firmach amerykańskich, ważności jednych prezydentów nad innymi itd. są z dupy wzięte. Te teksty o całowaniu portretów i wysyłaniu kasy do Moskwy to kolego maks zostaw dla znajomych z gimnazjum. Im może czymś takim zaimponujesz, u mnie wywołuje to uśmiech politowania. Co do argumentów na dokonanie zamachu to jest ich całe mnóstwo. Od rysu psychologicznego Putina, poprzez rozbicie rodzącej się koalicji byłych krajów ZSRR, na kontraktach gazowych i budowie rurociągu kończąc. Można by rozbudowywać i dyskutować godzinami tylko z kim i po co?Do was nie trafiają logiczne argumenty, czy pytania. Do was trafia propaganda mediów w prostej linni wywodzących się komuny.
Ostatnio edytowane przez carpenter : 15.12.2010 o godz. 21:59.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2003
Offline |
|
Mgłe? w tym wypadku wina pilota ze podjal decyzje o ladowaniu jak nic nie widzial a nie ladowal na ILS. Zle podawanie odlegosci od lotniksa przez Rosjan o ktorym mowil "ekspert"? Rosjanie mogli zmylic pilota ale i tak jest jego wina bo nie odszedl po osiagnieciu wysokosci decyzji (na 100metrach dalej nic nie widzial). NIE LADOWAL NA ILS!!!! Zasadzili drzewo? Bombę podlozyli? Zdalnie sterowali samolot? Chyba w to nie uwierzysz skoro skonczyles gimnazjum.. . Jeszcze teoria Pana Kaczynskiego. Pyta on czemu samolot roztrzaskał sie w drobny mak po zderzeniu z ziemia. Przeciez TU 154 to byl wojskowy samolot... Czyli Rosjanie na przegladzie wymienili metolowe czesci na tekture? Czy o co chodzi? Chyba kazdy normalny czlowiek wie co sie stanie z samochodem, ktory udezy z predkoscia 250km/h w twarda przeszkode... (Pan Kaczynski nie wie...) ![]()
!!Ekstraklasa w miastach, a nie w wioskach!!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Z raportu rosyjskiego Międzypaństwowego Komitetu Lotniczego wynika (zauważyła to telewizja TVN24), że samolot prezydencki podchodził do lądowania na autopilocie, który sterował zarówno wysokością, ciągiem, jak i kursem rządowej maszyny. Wyłączenie autopilota nastąpiło 5,4 sekundy przed uderzeniem w pierwszą przeszkodę. Dlaczego piloci schodzili spokojnie do lądowania na autopilocie i dopiero kilka metrów nad ziemią zorientowali się, że samolot jest tak nisko? Wytłumaczenie jest tylko jedno: autopilot opierał się na błędnych danych satelitarnych. To, że 10 kwietnia pod Smoleńskiem odbiór GPS w Tu-154 był zakłócony – co doprowadziło do błędu pozycji samolotu w pozycji horyzontalnej – jest oczywiste. Najprostszą metodą takiej agresji jest meaconing, polegający na nagraniu sygnału satelity i ponownym nadaniu go (z niewielkim przesunięciem w czasie i z większą mocą) na tej samej częstotliwości w celu zmylenia załogi samolotu. W przypadku Tu-154, podchodzącego właśnie do lądowania, wystarczyłoby niewielkie przekłamanie sygnału, by doprowadzić do tragedii. Meaconing można "ustawić" z precyzją do 0,3 metra, a do zaburzenia prawidłowego działania może dojść ze źródła oddalonego nawet kilkadziesiąt kilometrów od samolotu. W podobny sposób można też zmylić wysokościomierz radiowy. Gdyby dodać do tego przekazanie nieprawdziwej wartości ciśnienia barometrycznego (Rosjanie nie poinformowali dotąd, jakie ciśnienie podali dowódcy Tupolewa), załoga samolotu była - nawet przy dużo lepszej widoczności niż ta, która panowała w Smoleńsku - bez szans. Charakterystyczne ukształtowanie terenu przed lotniskiem Smoleńsk-Siewiernyj – rozległa niecka – stanowiło dodatkową gwarancję powodzenia ataku." Ty mi próbujesz wmówić, że realizacja takiego zamachu jest niemożliwa z technologicznego punktu widzenia? Była w latach 60 ubiegłego stulecia. Logistycznie przeprowadzenie takiej akcji to żaden problem. Teksty o wkopywaniu drzew jak już wcześniej powiedziałem sobie daruj, bo się ośmieszasz. Mgła, nie do zrobienia? http://www.youtube.com/watch?v=LQF8hsitxvY Proszę jak masz pisać w kółko takie bzdety to przestań. Rozmywasz tylko sprawy oczywiste. I jeszcze odnośnie tekstu o spotkaniu z ziemią. Nie wymyślaj sobie słów, które nigdzie nie padły. Jarosław Kaczyński stwierdził, zgodnie zresztą z rzeczywistością, że 40 cm brzoza, to nie jest przeszkoda dla skrzydła samolotu, który w momencie lądowania ważył około 60 ton. Powiem więcej, według wyliczęń , ścięcie drzewa o średnicy 40 cm dla samolotu lecącego z prędkością ok. 250 km/h o masie ok. 60 ton jest porównywalne do wjechania samochodem o masie 1200 kg, przy prędkości 80 km/h w drzewko (pęd) o średnicy 3 cm. Fizyki nie oszukasz, chyba, że wmówisz komuś,że J.K. faktycznie stwierdził, iż ten samolot powinien przebić się przez matkę ziemię i oddalić się bezpiecznie w stronę Jowisza.
Ostatnio edytowane przez carpenter : 16.12.2010 o godz. 09:09.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Działanie długofalowe "służb", o którym wspominałem. Fajny filmik. |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2005
Offline |
|
|
dajcie spokój ludzie i tak wolą wierzyć w teorie spiskowe - pan socjolog powinien o tym wiedzieć
wiem że część by chciała żeby to był zamach, spotęgowało by to tworzony mit zmarłego prezydenta. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2009
Offline |
|
Pozdro ![]()
"Każdy ma w życiu swoje Westerplatte"
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
No to podaj może jeszcze definicję co jest dla ciebie teorią spiskową, a co nie. Bo granica jest bardzo cienka. Z tekstu, że cię te teorie śmieszą, wnioskuję, po prostu, że odrzucasz coś czego sam nie jesteś w stanie pojąć, ośmieszasz to, bo głupio ci jest przyznać, że ktoś jest mądrzejszy. Czemu teorię o zamachu odrzucasz automatycznie? Bo ruscy, nie mieli powodu, możliwości czy okazji?
Ostatnio edytowane przez carpenter : 16.12.2010 o godz. 15:33.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2009
Offline |
|
|
Myślisz że gra była by dla nich warta świeczki? dokonali by zamachu, nie zważając jaki konflikt by to wywołało? tylko dlatego że ostro się wypowiadał? nie jestem jedynie w stanie pojąć debili którzy rzucają teorie bez pokrycia w tak ważnej i drażliwej sprawie. To nie jest sprawa katastrofy beż załogowego samolotu, tam zginęła para prezydencka, ostatni prezydent na uchodźstwie i rodziny ofiar katyńskich, a niektórzy sobie chyba nie zdają z tego sprawy... Nie odrzucałbym teorii o zamachu gdyby była chociaż jedna wiarygodna ku temu przesłanka. Uważam że nie wszystko jest jasne, bo gość co robi filmik zaraz po katastrofie umiera po wrzuceniu go na neta, ale to nie świadczyć o zamachu przecież.. tylko np o rażących niedopełnieniach ze strony rosyjskich kontrolerów, których się na pewno dopuścili.
a tu to się faktycznie popisałeś inteligencją i elokwencją, faktycznie temat do śmiechu że aż boki zrywać. A o komplekach a propos przynależności do partii masz inny temat ![]() mógłbym zarzucić więcej przykładów, ale nie bede tracił na to czasu. Dałem cały cytat żebyś mi zarzucał wyciągania słów z kontekstu. Myślę że powinieneś sobie zrobić przerwe od monitora. Uprzedzę cię jeszcze i od razu napiszę że nie jestem PO-wcem. Powód: "dyskusja z matolstwem"
Ostatnio edytowane przez Lewy'88 : 17.12.2010 o godz. 12:42.
![]()
"Każdy ma w życiu swoje Westerplatte"
|
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
![]() To jest "Hyde Park".
![]() Polecam słowa zmarłego już niestety prof. Pawła Wieczorkiewicza, historyka ... (Jest też do znalezienia temat w "Hyde Parku" bo kiedyś wrzuciłem linka do tego wywiadu) Zacytuję więc prof. Wieczorkiewicza: "[...] Historyk, który mówi krytycznie o tak zwanej spiskowej teorii dziejów, jest historykiem niepoważnym, hołdującym historii dla idiotów lub prostaczków, którzy wierzą w to, co widzą w telewizji i czytają w gazetach. Jest bowiem historia prawdziwa i historia medialna, fasadowa. Ta prawdziwa w dużej mierze toczy się za kulisami. A za nimi działają przede wszystkim tajne służby. " http://historia.pl/
Ostatnio edytowane przez yarow : 16.12.2010 o godz. 17:44.
|
||
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
"Pozjadałeś rozumy", bo próbuje używać mózgu? "Zbyt poważna tragedia żeby to komentować" ? To co na forum to tylko o duperelach? "Kłócić się jak dzieci"? Przedstaw jakieś argumenty to nie będzie dziecięcej kłótni. Istotą jest poznanie PRAWDY OBIEKTYWNEJ. To zadecyduje o przyszłości Polski. Bo na kłamstwie już raz budowano przyjaźń Polski Radziecką, a za prawdę do paki. Taka sytuacja nie może się powtórzyć. ![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2005
Offline |
|
tylko że to właśnie bardziej prasie zależy na teoriach spiskowych które podnoszą sprzedaż.. ja opieram się na faktach: mgła, nieprzygotowane lotnisko, presja na pilotach, od siebie pewnie dołożyli też Rosjanie w wieży (błąd ludzki) chyba że pilot był na usługach Rosji, a cały ten zamach planowali od 40lat - uśpiony agent ;]
Ostatnio edytowane przez barthok : 16.12.2010 o godz. 18:24.
|
|
|
|
Banita
Od: 07.2005
Offline |
|
|
Pół roku politycznego ujadania ,bo już tego sie inaczej nie da nazwać ,na temat rzekomego zamachu i tym podobnym bzdurom ,a prawda jest bardzo prosta:"Debeściaki" myślały ,że jakoś się wyląduje ,bo przecież do tej pory mieli farta...Większość Polaków ,już przez fakt ile osób zginęło w tej katastrofie ,nie zadaje pytań (choć pewnie swoj poglad ma) po co do kabiny wchodził Błasik,czy były naciski ,żeby lądować ,bo uważa ,że przez wzgląd na rodziny trzeba ta delikatna kwestie uszanować , natomiast jedna partia i jedno środowisko od pół roku robi (pewnie z braków jakiegokolwiek alternatywnego programu dla Polaków) nieustającą zadymę w tej kwestii oskarżając ,w sposób moim zdaniem ohydny Rząd czy Prezydenta,zwala wine,oskarża Rosję,mówi o dobijaniu ofiar ,sztucznej mgle i tym podobne bzdury ,czy to ku*wa nie jest jakaś paranoja ?
|
|
|
|
Banita
Od: 07.2005
Offline |
|
|
Tu macie kolejne "sensacje" w tym temacie ,tym razem z mojej "ulubionej" rozglośni z Torunia,poziom konkretów jak dla mnie mniej wiecej ten sam:
O. Rydzyk: ktoś zastrasza bliskich ofiar katastrofy smoleńskiej Tyle wynika z nieskładnej wypowiedzi ojca Tadeusza Rydzyka. - Właśnie jedna z osób której ktoś bardzo bliski zginął, słyszałem o tym, że już dwa razy najechali na tą osobę na samochód jadący jej - mówił redemptorysta na antenie swojej stacji. - Na zielonych światłach normalnie. Parę centymetrów i byłoby po niej. Drugi raz! Czy to nie są ostrzeżenia? Telefony jakieś dziwne, dzieją się jakieś rzeczy! Co to jest, gdzie są te organy ścigania? To te organy ścigania, bezpieczeństwa, co one nie pracują nad bezpieczeństwem, tylko nad tym rozbojem? Coraz więcej tego jest. - No ale do tego doprowadzają, ośmielają ci właśnie będący u góry. Ci liderzy, jak oni się zachowywali, jak oni wyzywali, jak oni sobie kpili. Cała atmosfera, która była robiona prowadziła do tego, żeby prezydenta zabić - ciągnął ojciec dyrektor. - Zresztą, ja słyszałem, mogę to mówić, ja rozmawiałem z różnymi ludźmi i mówię wiarygodnie co słyszałem, nie wyssane z palca: mówili mi ludzie, którzy byli blisko prezydenta, że prezydent mówił, że „mogą mnie zabić”. Prezydentowi np. odebrali BOR-owców którym ufał, przysłali innych. carpenter pewnie jak to przeczytał to spadł z wrażenia z krzesła |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Byłbym Ci wdzięczny, gdybyś mi pomógł w znalezieniu takiego źródła, które mogłoby odpowiedzieć na przykład na takie niekonkretne moje pytania jakie zadałem w ostatnim poscie ...
Ostatnio edytowane przez yarow : 16.12.2010 o godz. 21:51.
|
|
|

|
||||||
![]() |
| Narzędzia tematu | |
| Tryby wyświetlania | |
|
|