The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
QBAS
Senior Member

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 28.11.2010, 12:42
Właśnie o takie "kwiatki" mi chodziło. Niestety życie nauczyło mnie, że krakowskie inwestycje potrafią zaskakiwać (patrz karetka wjeżdżająca przez okrąglak, trybuna za bramką na długość bodaj 100 m, podczas gdy boisko ma 68).

BTW, może ktoś kompetentny się wypowiedzieć na temat trybun za bramkami. Wychodząc po meczu panuje tam nieziemski ścisk. Ludzie prawie się tratują, a i tak idą dość powoli. Gdyby nie daj Bóg potrzebna była szybka ewakuacja, jestem niemal pewien, że byłyby jej ofiary... Innymi słowy wygląda to jakby na jedno wyjście z sektora przypadało zbyt wielu kibiców. Jak to wygląda od strony przepisów? Są one aż tak nieżyciowe?
Odpowiedz cytując
kurde
Junior Member

Od: 04.2004

Stary 28.11.2010, 13:45
QBAS napisał(a):Wyświetl post
Właśnie o takie "kwiatki" mi chodziło. Niestety życie nauczyło mnie, że krakowskie inwestycje potrafią zaskakiwać (patrz karetka wjeżdżająca przez okrąglak, trybuna za bramką na długość bodaj 100 m, podczas gdy boisko ma 68).

BTW, może ktoś kompetentny się wypowiedzieć na temat trybun za bramkami. Wychodząc po meczu panuje tam nieziemski ścisk. Ludzie prawie się tratują, a i tak idą dość powoli. Gdyby nie daj Bóg potrzebna była szybka ewakuacja, jestem niemal pewien, że byłyby jej ofiary... Innymi słowy wygląda to jakby na jedno wyjście z sektora przypadało zbyt wielu kibiców. Jak to wygląda od strony przepisów? Są one aż tak nieżyciowe?
Wg przepisów ppoż : na każde 100 osób szerokość wyjścia ewakuacyjnego musi mieć o,6m ale nie mniej niż 90cm. Czyli w przypadku kiedy na sektorze jest ca 1000 osób to szerokość wyjscia ewakuacyjnego musi miec 1000os. x 0,6m
czyli daje nam to 6m światło pzejścia. Taka sama jest zasada co do schodów.
Odpowiedz cytując
dj_ibutti
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 28.11.2010, 13:46
kornd napisał(a):Wyświetl post
Żeby pokazać głupotę Obtułowicza i jego absurdalne pomysły.
Nie znasz się, to się nie wypowiadaj.... Tak samo jak zaplanował wielki żywopłot? Użyj mózgu... to jest tylko tło do wizualizacji STADIONU.
KLUB FUTBOLU AMERYKAŃSKIEGO: KRAKÓW TIGERS
Odpowiedz cytując
PiotrG
Senior Member

Od: 10.2009

Stary 28.11.2010, 13:46
Co do bazy treningowej, to ja bym to zrobił tak:

Niebieski - teren pod szkółkę piłkarską z zapleczem sportowym (szatnie itd).
Bordowy - boiska treningowe pełnowymiarowe:
- 2 na wschód od szkółki oświetlone, podgrzewane, jedno ze sztuczną i jedno z naturalną murawą.
- na południe od szkółki boisko o nawierzchni naturalnej, podgrzewane, oświetlane.
- reszta boisk pełnowymiarowych o nawierzchni naturalnej
Żółty - boiska treningowe niepełnowymiarowe. Często piłkarze na treningach grają w różne gierki na małej przestrzeni.
Tym sposobem otrzymalibyśmy 7 pełnowymiarowych boisk treningowych i kilka mniejszych.
Piłkarze zazwyczaj korzystaliby z 2-3 położonych najbliżej stadionu, dzieciaki ze szkółki miałyby do dyspozycji 4/5 pełnowymiarowych + jedno/dwa mniejsze.

W zimie, czy wieczorami jedno/dwa boiska podgrzewane używane byłyby przez I zespół. Trzecie podgrzewane boisko do dyspozycji uczniów (zapewne zajęcia w zimie byłyby znacznie ograniczane).

Oświetlenie boisk zamontować częściowo na budynku szkółki, częściowo na słupach - tym sposobem będzie mniejszy koszt, zamiast 12 słupów oświetleniowych byłaby potrzeba postawienia tylko 5 (jeden podwójny, między boiskami na wschód od szkółki).

Oczywiście wizja z natury sci-fi, ale jeśli klub kiedyś znajdzie pieniądze, to można zbudować tutaj całkiem spore zaplecze. Warunek - pozyskanie terenów od Cracovii/miasta i pieniądze na budowę szkółki i boisk.
Odpowiedz cytując
kornd
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 28.11.2010, 14:03
dj_ibutti napisał(a):Wyświetl post
Nie znasz się, to się nie wypowiadaj.... Tak samo jak zaplanował wielki żywopłot? Użyj mózgu... to jest tylko tło do wizualizacji STADIONU.
Czyli wg Ciebie Obtułowicz jest geniuszem. Nawet na poglądowej wizualizacji nie powinien pokazywać takich głupot. Te wszystkie wiaty przy wejściu, wyjazd na kosiarki na srodku trybuny, okrąglak, 100-metrowe trybuny za bramkami świadczą, że nie jest zbyt dobrym architektem o czym już dawno wiemy.
Odpowiedz cytując
MatMario
Senior Member

Od: 05.2004

Stary 28.11.2010, 14:24
Czyli wg Ciebie Obtułowicz jest geniuszem. Nawet na poglądowej wizualizacji nie powinien pokazywać takich głupot. Te wszystkie wiaty przy wejściu, wyjazd na kosiarki na srodku trybuny, okrąglak, 100-metrowe trybuny za bramkami świadczą, że nie jest zbyt dobrym architektem o czym już dawno wiemy.
Tak to wiemy, ale Ty piszesz głupie posty, nic nie wnoszące do tematu, wrzucając wizualizacje która zmieniła 1000034395342634 razy.

Piotrze ta mapka która wrzuciłeś to niestety marzenie. Sytuacja właścicielska na tych terenach wygląda tak

A ta działka 180/4 nie jest wykorzystywana teraz przez naszych zawodników? Nie tam trenują?

I z tego wnioskuje że boisko powstanie na miejscu dotychczasowego boiska lekkoatletycznego, a dodatkowe będzie na terenach TS na zasadzie jakiejś wymiany, ewentualnie użyczenia . Ta działak nabliżej 3 maja według mnie nie będzie do ruszenia, za dobry teren z możliwością budowy hotelu, aby TF pozwoliło wybudować tam boiska.

Aczkolwiek twoja wizja to piekne marzenie i tak to powinno wyglądać, jednak tak nie będzie.
Ostatnio edytowane przez MatMario : 28.11.2010 o godz. 14:28.
jackass: -Sęk w tym, że jak my im sprzedajemy bilety, to bierzemy pełną odpowiedzialność za nich.
Press: -Czyli to klub dystrybuowałby bilety na mecze wyjazdowe?
jackass: -I tak to musimy robić,zawsze tak jest.
Press: -Przed konfliktem SKWK się tym zajmowało?
jackass: -Tak, oni to robili.
Odpowiedz cytując
dj_ibutti
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 28.11.2010, 14:40
Działki 179, są Miejskie, przekazane w użytkowanie w. Cracovii. Przynajmniej tak twierdzą w Cracovii... (kiedyś chcieliśmy zorganizować turniej na tym bocznym boisku).

Kord - Pomijając to, że to nie Obtułowicz robi wizualki. Zrozum, że wizualizacja miała dotyczyć STADIONU, a to że w tle dał boiska i żywopłot, a nie beton albo papier, to nie ma żadnego znaczenia. Można się dop....ć do wiat/kosiarek itp., jak najbardziej słusznie, ale czemu służy Twój post i dop....e się do starej wizualizacji, to nie rozumiem...
KLUB FUTBOLU AMERYKAŃSKIEGO: KRAKÓW TIGERS
Odpowiedz cytując
PiotrG
Senior Member

Stary 28.11.2010, 14:41
Znam sytuację właścicielską terenów, dlatego napisałem o przejęciu terenów od Cracovii/miasta.
Na działce 180/4 znajduje się jedyne boisko treningowe Wisły, z którego nasi piłkarze korzystają.
Odpowiedz cytując
WiślakMyślenice
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 28.11.2010, 14:41
A co z budową szkółki młodzieżowej i akademii piłkarskiej? Krążyły nawet legendy o kiszeniu kapuchy przez Cupiała z transferów Błaszcza, Franka, Żurawia etc.
Odpowiedz cytując
kornd
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 28.11.2010, 14:50
dj_ibutti napisał(a):Wyświetl post

Kord - Pomijając to, że to nie Obtułowicz robi wizualki. Zrozum, że wizualizacja miała dotyczyć STADIONU, a to że w tle dał boiska i żywopłot, a nie beton albo papier, to nie ma żadnego znaczenia. Można się dop....ć do wiat/kosiarek itp., jak najbardziej słusznie, ale czemu służy Twój post i dop....e się do starej wizualizacji, to nie rozumiem...
Wkleiłem to zdjęcie trochę w formie żartu i ku przestrodze. Jeśli będą budować tę bazę treningową, trzeba wybrać jakąś firmę, która ma doświadczenie w projektowaniu i budowie tego typu obiektów, a nie jakiegoś starego dziada. Koniec tematu.
Odpowiedz cytując
MatMario
Senior Member

Stary 28.11.2010, 17:00
Wkleiłem to zdjęcie trochę w formie żartu i ku przestrodze. Jeśli będą budować tę bazę treningową, trzeba wybrać jakąś firmę, która ma doświadczenie w projektowaniu i budowie tego typu obiektów, a nie jakiegoś starego dziada. Koniec tematu.
A to widzisz, tu się popisze klub, z prezesem Basałajem na czele. Zobaczymy co nam zaprojektują.
jackass: -Sęk w tym, że jak my im sprzedajemy bilety, to bierzemy pełną odpowiedzialność za nich.
Odpowiedz cytując
Pero
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 28.11.2010, 21:21
A pamiętacie taką akcje jak zaczęło nas sponsorować Tyskie? Miało być tak że jakaś kwota z każdego sprzedanego piwa będzie przekazana na budowę boiska treningowego. Ja się wtedy dołożyłem przynajmniej do tego małego prostokąta w polu karnym
Odpowiedz cytując
murray
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 28.11.2010, 21:27
Pero napisał(a):Wyświetl post
A pamiętacie taką akcje jak zaczęło nas sponsorować Tyskie? Miało być tak że jakaś kwota z każdego sprzedanego piwa będzie przekazana na budowę boiska treningowego. Ja się wtedy dołożyłem przynajmniej do tego małego prostokąta w polu karnym
To był Lech i to jeszcze było za czasów wcześniejszej kadencji B. Basałaja. Wtedy KP organizowała taką akcję w całym województwie.
Odpowiedz cytując
Pero
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 29.11.2010, 11:00
wislacki napisał(a):Wyświetl post
Pero, nie to piwo piłeś...
Czyli dlatego baza treningowa nie powstała do dzisiaj
Odpowiedz cytując
rafil
Senior Member

Od: 01.2010

Stary 29.11.2010, 16:50
http://www.wisla.krakow.pl/_pliki_/w...0396493890.jpg

w którym miejscu są te pomieszczenia? wiem że na G, ale gdzie dokładnie?
Z tysięcy klubów, ja wybrałem ten,
Ten boski Krakowski nasz TS.
I w każdej chwili czy dobrej czy złej,
Będę kochał Wisełkę, na pewno to wiem.
Odpowiedz cytując
bobbest
Member

Stary 29.11.2010, 16:59
To jest szatnia piłkarzy z basenem i siłownią na pierwszym piętrze nad wejściami dla kibiców.
Odpowiedz cytując
Cichy
Senior Member

Stary 30.11.2010, 13:58
A te schody to nie miały być przypadkiem ruchome?

Czy to nie to miejsce?
Odpowiedz cytując
aNouc
Senior Member

Od: 04.2005

Stary 30.11.2010, 14:07
A nie schody dla piłkarzy, którymi będą wychodzić na murawę?
Ruchome miały być gdzieś na wejściu, ale zrezygnowano bodaj z nich. Może na prośbę Wisły, wszak kij wie ile to prądu bierze. A w zasadzie nie wiem po co w ogóle ktoś wymyślał te ruchome schodki- choćby były o długości takiej jak powyżej to w ogóle to się kupy nie trzyma. Tuż to jest marne kilka metrów, a koszt utrzymania takich schodów na pewno spory
Ostatnio edytowane przez aNouc : 30.11.2010 o godz. 14:14.
Odpowiedz cytując
PiotrG
Senior Member

Stary 30.11.2010, 14:58
To są schody z kondygnacji -1 na 00. Wejście na murawę jest za plecami robiącego zdjęcie. Na lewo i prawo szatnie gospodarzy i gości, szatnie sędziów, delegatów, kontrola antydopingowa itp.
Te schody prowadzące jeszcze niżej to zejście do części technicznej kondygnacji -1; parkingu, zaplecza kuchennego, pomieszczeń technicznych itd.
Odpowiedz cytując
Zwitter
Senior Member

Stary 30.11.2010, 16:00
PiotrG napisał(a):Wyświetl post
To są schody z kondygnacji -1 na 00. Wejście na murawę jest za plecami robiącego zdjęcie. Na lewo i prawo szatnie gospodarzy i gości, szatnie sędziów, delegatów, kontrola antydopingowa itp.
Te schody prowadzące jeszcze niżej to zejście do części technicznej kondygnacji -1; parkingu, zaplecza kuchennego, pomieszczeń technicznych itd.
Zaraz, zaraz. Czegoś nie rozumiem. Ja myślałem, że te schody na foto powyżej to są z murawy, czyli kondygnacji 00 do kondygnacji -1, czyli szatni dla piłkarzy obu drużyn. Czyli, że według mnie, szatnie są za plecami robiącego zdjęcie a nie, że za plecami robiącego zdjęcie jest wejście na murawę. Czyli na jakiej kondygnacji stoi facet robiący zdjęcie? -1? Bo jeżeli tak, to te schody jeszcze niżej to kondygnacja -2, a nie -1.
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 30.11.2010, 16:10
Murawa jest na 100% za plecami robiącego zdjęcie.
Odpowiedz cytując
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Stary 30.11.2010, 16:45
Foto jest robione z kondygnacji 0 która jest w rzeczywistości poniżej właściwego poziomu murawy. Kopacze będa wychodzic po schodkach w górę - które są za placami fotografa.Kondygnacja 1 ( ta na wprost robiącego zdjęcie) jest kondygnacją z której wchodzi sie do skyboxów i na trybune dolną i jest z kolei powyżej poziomu murawy.
Odpowiedz cytując
mav23
Member

Od: 02.2009

Stary 30.11.2010, 17:01
Arapaho napisał(a):Wyświetl post
Foto jest robione z kondygnacji 0 która jest w rzeczywistości poniżej właściwego poziomu murawy. Kopacze będa wychodzic po schodkach w górę - które są za placami fotografa.Kondygnacja 1 ( ta na wprost robiącego zdjęcie) jest kondygnacją z której wchodzi sie do skyboxów i na trybune dolną i jest z kolei powyżej poziomu murawy.
Zdjęcie robione jest z poziomu -4 (szatnie itp. tak jak pisał PiotrG ) na wprost schodkami w dół poziom -6 zaplecze techniczne garaż - zawodnicy z autobusu wchodzą do szatni. Łamane schody w góre prowadzą na poziom 0 strefa VIP. Za plecami fotografa kilka stopni w górę do poziomu murawy.
Schody ruchome prowadzą z poziomu 0 na +1 (zaczynają się w zadaszeniu przed trybuną tu ich nie będzie widać.
Odpowiedz cytując
derr
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 30.11.2010, 17:56
http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual...hody_barierki/ chyba jednak nie
derr
Odpowiedz cytując
derr
Senior Member

Stary 30.11.2010, 17:58
zrezygnowano ze schodów
derr
Odpowiedz cytując
aNouc
Senior Member

Od: 04.2005

Stary 30.11.2010, 18:08
Tak na szybko przejrzałem wady schodów ruchomych i jedyną podstawową wadą jest .. ich utrzymanie.
Stąd też często gęsto na dworcach, lotniskach, czy hipermarketach są zatrzymywane , tudzież robione jakieś sztuczki gdy nie ma większego ruchu.
Opłaca się mieć takie schody? Bo po mojemu to strata pieniędzy ( w tym pieniędzy kiibców) tym bardziej że tu chodzi o odległość 10 metrów w górę. Nawet mniej. Po jakimś czasie może się okazać że było błędem ich zakładanie i najnormalniej w świecie je zatrzymają na amen. Wyglądać to na pewno nie będzie estetycznie.
Ostatnio edytowane przez aNouc : 30.11.2010 o godz. 18:11.
Odpowiedz cytując
PiotrG
Senior Member

Stary 30.11.2010, 18:11
Tu nie chodzi o opłacalność, ale o wygodę dla VIPów - jak wiadomo na zachodniej jest lożą prezydencka i masa skyboxów, za których wynajęcie słono zapłacą.
Odpowiedz cytując
Zwitter
Senior Member

Stary 30.11.2010, 18:17
Bez przesady, przecież te schody będą uruchamiane zapewne tylko podczas meczów, czyli raz na dwa tygodnie na kilka godzin. Nie będą działać przez cały dzień tak jak np. w centrach handlowych.

A tak w ogóle, to mam nadzieje, że na zachodniej nie popełnią takiego błędu jak na wschodniej, że wybetonują taki sam murek przed skyboxami i będzie ograniczał widoczność na część murawy. Nie wiece, czy jakoś to rozwiązali?
Ostatnio edytowane przez Zwitter : 30.11.2010 o godz. 18:20.
Odpowiedz cytując
MatMario
Senior Member

Stary 30.11.2010, 18:36
derr napisał(a):Wyświetl post
http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual...hody_barierki/ chyba jednak nie
derr napisał(a):Wyświetl post
zrezygnowano ze schodów
Widzę jakieś problemy z obsługą forum, ale uspokoję, bo widzę że z czytaniem ze zrozumieniem też nie najlepiej...

wisla.krakow.pl napisał(a):
W środę na budowę przywiezione zostaną schody ruchome, które prowadzić będą z głównego holu na parterze na poziom skyboxów. Z początkiem grudnia natomiast na budowie pojawią się kołowroty, którymi wchodzić się będzie na tą część budowy. W trakcie ostatniego miesiąca roku trwać będzie ich montaż.
Odpowiedz cytując
derr
Senior Member

Stary 30.11.2010, 18:44
odpowiadałem anoucowi ale mniejsza
derr
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź