|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
|
Ci wszyscy, ktorzy w tym meczu znaleźli sobie kozła ofiarnego z Diaza, w ogole pod wplywem emocji nie wiedzieli o co na boisku chodzi.
Jak napisał już wczesniej Kordel_Walker a takze WISŁAZWE jedyną winą Diaza było to, że się angażował w grę. Popatrzcie jakie było ustawienie w środku: Diaz miał grać z Sobolem defensywnych pomocników, a z przodu miał grać Jirsak. Tymaczasem okazało się, że Sobol był w tym spotkaniu dramatycznie słaby. Trudno: zdarza się i Sobolowi, choć mam nadzieje, że w późniejszych meczach się ogarnie i będzie sercem naszej drużyny. Dlatego to na Diazie spoczywało przerywanie ataków Bełchatowa. Z drugiej strony Jirsak mający grac ofensywnego pomocnika był w ogóle niewidoczny (poza bezmyślnymi faulami). Dlatego z konieczności Diaz musiał w pewnym momencie po prostu leniwego i tchórzliwego pepika wyręczać. Oczywiście, mógł jak pisze Kordel_Walker robić to samo, co pozostali: trzymac się swojej pozycji i po prostu nie dac się zauważyć przez przemądrzałych internetowych kibiców. To fakt, że mając kilkadziesiąt kontaktów z piłką, popełnił co najmniej kilkanaście blędów. Za to Jirsak, ktory mial tych kontaktów może dziesięć (nie wiem, nie sprawdzałem, ale nie podejrzewam, żeby było ich więcej) popełnił co najwyżej kilka błedów, poza sytuacjami, gdy nic nie ryzykował, oddając piłkę najbliższemu wiślakowi. Jirsak popełnił kilka będów, Diaz co najmniej kilkanaście. Jaki wniosek? Jirsak jest bardziej bezbłędnym piłkarzem ;-) Aha.... siedzący na ławce, rezerwowi mieli tych błedów jeszcze mniej. Wniosek? Byli najlepsi...!!! Takie jest wasze myślenie ;-) I jeszcze: czytałem te wasze nawoływania, że Issa Ba miał zmienić Diaza... Wy widzieliscie o co chodziło w grze? Diaz grał defensywnego, a Ba ofensywnego pomocnika. Jedynie kogo mógł zmienić to nieporadnego Czecha. I taką zmianę Skorża przeprowadził. Jestem pewny, że gdyby Ba był lepiej przygotowany motorycznie to wszedłby za naszą transferową pomyłke z Czech dużo wcześniej. Niestety nie mógł. Chce jeszcze wypowiedziec się na temat Issa Ba. To środkowy pomocnik, który o przynajmniej dwa, trzy poziomy, już dzisiaj przewyższa całą naszą ligę. Siła, zdecydowanie, technika, utrzymywanie sie przy piłce, przegląd sytuacji i co najważniejsze... wpojone zachowania taktyczne odnoszące się do ustawiania na boisku, jak i do rozwiązywania sytuacji. Ba, za kazdym dojściem do piłki, zmienia równowagę sił na korzyść Wisły poprzez rozgrywanie do przodu różnymi metodami: balansem, zwodem, przyspieszeniem i... oczekiwaniem na mozliwośc podania do przodu, a nie do tyłu. Przeciwieństwo Jirsaka. ps. Nie wiem, jak długo mamy jeszcze kontrakt z Tomasem: może wypożyczuc go do Odry? Albo do Zagłębia Sosnowiec? Na poziomie II ligi Jirsak jest w swoim żywiole. ps2 WISŁAZWE widze, ze prawie jednocześne napisaliśmy to samo...
Ostatnio edytowane przez FraMat : 28.02.2010 o godz. 11:58.
|
|
|

|
||||||
|
|