|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 08.2004
Offline |
|
|
Przepraszam, nie dałem rady wcześniej.
Kwestia kolejności barw Wisły to sprawa skomplikowana i tak naprawdę nie jest tak oczywista jak się na pozór wydaje. Dlaczego?, dlatego, że jak już zdąrzyliście się przekonać sam klub w tej kwestii nie zachowywał jednomyślności. W pierwszym okresie czasu barwy na ogół ustalano na podstawie koloru koszul przy czym opisywano ich wygląd np. jak już Gordian podał koszula czerwona i biała gwiazda, np. podłużne biało-czerwone pasy, np. czarna koszula i biało-czerwona tarcza na piersi. Wątpie, by przed wojną znalazła się precyzyjna informacja co do kolejności kolorów, po prostu nie przywiązywano do tego uwagi. Najbliższy jestem teorii (nie sprawdzałem tego dokładnie), że problem kolejności barw wynikł po II W Ś. Wówczas powstało wiele zrzeszeń, kół itd. dla których stanowiono barwy i herby. Takie np. zrzeszenie jak Gwardia obrało barwy czerwono-biało-niebieskie i wszystkie kluby tego pionu musiały się charakteryzować tymi barwami. Z Wisłą było jednak trochę inaczej ponieważ posiadała już ustalony herb więc „komunistyczni” włodarze, by upodobnić Wisłę do pozostałych gwardyjskich klubów, postanowili sobie wrzucić na górę czerwony, na dół niebieski a w środku pozostawili białą gwiazdę. W ten sposób z niebieskiej wstęgi symbolizującej królową polskich rzek zrobiono barwę milicyjną. Odtąd też wyraźnie zaczęto podawać w publikacjach charakteryzujących kluby, kolejność ich barw. I Wisłę też zaczęto w ten sposób charakteryzować podając w opracowaniach barwy wg kolejności czerwony-biały-niebieski. Jest jeszcze drugie dno. Kibice. Kibice, którzy również stanowią klub. Mimo, że Gwardia ustaliła kolejność wiślackich barw legitymując się czerwono-biało-niebieskim kibice przez szereg powojennych lat używali barwy czerwono – białej lub jak kto woli biało-czerwonej. Tu należy zaznaczyć, że zarówno przed jak i po wojnie nie używano flag tzw. barkówek ale flag herbowych czyli znanego nam czerwonego płótna z białą gwiazdą. Wydaje się, że takimi barwami posługiwano się jeszcze w latach 60-tych. Dopiero w okresie utworzenia i rozwoju ruchu szalikowców, czyli od początku lat 70-tych kibice Wisły przyjęli znaną nam do dziś kolejność barw N-B-C. Dlaczego? Tego nie wiem. Mogę tylko manipulować. Być może, tworząc szalik, nie chciano doprowadzić do sytuacji gdzie nasze barwy szalikowe wyglądały by identycznie jak lokalnego rywala. Możliwym też jest, że publikacje dot. kolorów zrobiły swoje i stąd niebieski z czasem stał się kolorem kibicowskim. Z tym, ze dlaczego akurat na górze, skoro na górze miał być czerwony? Jeśli przekazywane wspomnienia kibiców są prawdziwe to dlatego by odróżnić się od pozostałych klubów gwardyjskich. Z perspektywy czasu można ocenić to rozwiązanie jako mało udane. Należało pozostać przy czerwono-białym i zachować status quo. Pewne jest jedno. Nastała moda długich barwowych szalików i flag barwowych, jakiej nigdy wcześniej nie było i cała polska scena kibicowska zaczęła szyć szaliki i flagi wg określonej kolejności barw. A swoistą konkurencją było to kto ma dłuższy (mój najdłuższy miał 220 cm). W świetle tego co napisałem mamy uznawać, że oficjalne barwy wiślackie to czerwono-biało-niebieskie? Jak na razie znane mi fakty i źródła informacji nie przekonują mnie do tego. Jeśli ktoś znajdzie opracowanie przedwojenne gdzie klub w jasny i precyzyjny sposób określi taką właśnie kolejność barw wówczas możemy podyskutować o ich uznaniu. Ja uznawał, czegoś co ustanowiła Gwardia nie będę. Wole uznać to co ustanowili kibice, czyli pewnego rodzaju umowe, która trwa już blisko 40 lat, choć jak już wcześniej napisałem najbliższe mi sercu są barwy czerwono-białe i takimi się legitymuje, choć nie tylko ja… ale też moja ukochana jedenastka Powód: nieprecyzyjne zdanie
Ostatnio edytowane przez Rosomak : 27.02.2010 o godz. 14:06.
![]()
BIAŁA GWIAZDA NA KOSZULKI!
|
|
|

|
||||||
|
|