The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
stary dziad
Senior Member

Od: 04.2014

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 07.10.2022, 13:27
Arkadiusz.Czerepach napisał(a):Wyświetl post
ok , czyli wyglada to tak ze spór jest o to czy akcje powinne zostać odsprzedane za 2,5 tysiaca PLN , czy za x milionów

Jazdzynski jest be , bo chciałby x milionów

Jakub ( i Królewski ? ) zapewne też , ale że oni nie planują sie akcji pozbywać więc tutaj tematu nie ma i oni są "eleganccy"

postać Nowak jest niejednoznaczna , bo niby prezio z nadania Jakuba , ale jednak też i współwłaściciel , który koniec końców może okazać się graczem

forumowicze niepotrzebnie sie czepiają lapsusów językowych , chłop z PR nieobyty , ale o polityce w biznesie wygląda na to że ma pojęcie

otwieramy popcorn
Wreszcie jakieś ciekawe rozważania co do wczorajszych zdarzeń.
Bo jak zacząłem czytać forum to powiem szczerze , że jestem wręcz w stanie podziwu dla czarnowidztwa i totalnego pesymizmu jaki większość tu prezentuje. To dla mnie niesamowite jak można tak podchodzić do życia. i żyć . Niepojęte.

Przechodząc do meritum to dla mnie Pan Prezes Władek okazał się bardzo konkretnym człowiekiem z wręcz wymalowaną na twarzy uczciwością i prostolinijnością . Nie było żadnych korpogadek , lania wody i innego pie.......a. Dość konkretne mięcho.

No i co dowiedzieliśmy się o sytuacji w gronie właścicielskim. Na pewno są różne zdania (co samo w sobie nie jest niczym złym). I myślę że część Tria ( a może całe) chce się wycofać. Wszyscy prowadzą rozmowy z inwestorami... Tym niemniej nie uważam że wtręt o TJ był z góry zaplanowany i ma znamionować jakąś rozgrywkę. Po prostu mu się ulało.
Bo twierdzę , że WN chce coś robić naprawdę , nie ma ochoty pozorować działań albo ugrzęznąć gdzieś w jałowych dyskusjach czy sporach ile kasy przysługuje odchodzącemu właścicielowi.

Próbując to zrozumieć trzeba wrócić do początku czyli 1 stycznia 2019.
Na ten dzień Wisła była trupem i to mocno śmierdzącym. A mówiąc językiem ekonomicznym , firma która powinna natychmiast złożyć wniosek o upadłość likwidacyjną . To właśnie jednoznacznie przypomniał Pan Prezes. Bo on zna realia biznesu i nie jest to jego opinia a fakt. Przypomnę też, że podobnie oceniał ówczesną sytuację Wisły pan Kwiecień.
To że pojawiło się Trio , a szczególnie JB i postanowili reanimować tego trupa było wręcz zjawiskiem typu z motyką na słońce. Ponieważ był to trup, to przejęcie własności akcji za umowną złotówkę ( faktyczne za podobno 22 tyś) było całkowicie uzasadnione ekonomicznie bo taka była wtedy wartość rynkowa Wisły.
Po zrobieniu pierwszego kroku wykonano drugi. Czyli wprowadzono do firmy pieniądz w postaci pożyczki od właścicieli. Nie wiem czy z góry założyli że będzie to "na wieczne nieoddanie " czy też może kiedyś , za parę dobrych lat , jak Wisła stanie na nogi, jednak wystąpią o jej zwrot.
Naturalnym wydaje się , że owszem , mają prawo do zwrotu tej pożyczki ale raczej nie powinni żądać bonusa od sprzedaży akcji . Czyli, jeśli ktoś z Tria chce się wycofać to dostaje zwrot pożyczki ale akcje sprzedaje po tyle za ile kupił. Taki ewentualny bonus , w mojej ocenie byłby dopuszczalny jakby pojawił się inwestor który przejmuje klub i od razu wpłaca do klubu znaczną sumę.

Co było dalej? Przypomnę, że odbyła się emisja akcji dla kibiców i tą drogą Wisła pozyskała bodajże 4 mln . Tu oczywiście trzeba pokazać kontekst. Jako kibice Wisły nabyliśmy te akcje (bo ja też nabyłem) o wartości księgowej praktycznie "zero" ale realnie wpłaciliśmy te 4 miliony. Bo każdy przyjął że ten zakup to jak gdyby darowizna dla klubu . I każdy zdawał sobie z tego sprawę .

Idźmy jeszcze dalej. Jak WN zechciał zostać mniejszościowym właścicielem (bo wtedy na pewno nie myślał o funkcji prezesa) to podjął świadomie decyzję o zakupie tych 4% za kwotę 1,5 miliona. Dlaczego? Bo, po pierwsze też dał te pieniądze trochę jako "darowizna -wpłata od sponsora" a po drugie, wtedy jak on wchodził, ten nasz trup, ukochana Wisełka , zaczął zdradzać objawy zmartwychwstania! Czyli , te akcje coś już były warte . Nie pytajcie mnie jednak ile konkretnie. Jak by nie było - WN dobrowolnie, bez przymusu za tą kasę akcje kupił.

I teraz mamy dzień dzisiejszy. Dochodzi do sporu z TJ . Na razie nie wiemy czy chodzi o to aby ustalenia właścicieli zapisać na wiążącym dokumencie czy raczej jest to rozgrywka TJ mająca na celu wymiksowanie się jego z konieczności wpłaty kolejnej pożyczki. W mojej ocenie, większe prawdopodobieństwo ma ten drugi wariant Zgadzam się, że takie dyskusje pomiędzy właścicielami nie powinny wypływać na światło dzienne . Ale... Mi się podoba że WN to ogłosił bo to skróci drogę do rozwiązania sprawy. W jakąkolwiek stronę. Bo czas ucieka.

Poza tym, WN jednoznacznie określił wartość dziury na 10 milionów. Nie trzeba się domyślać . Z jednej strony, dookreślając że 8,7 mln powinno spłynąć do końca roku pokazał nam że problem jest tylko z kwotą 1,3 mln. To oczywiście, biorąc kontekst biznesowy, nie powinno być problemem. Tym niemniej , mam lekkie wątpliwości czy naprawdę uda się ściągnąć te 8,7 mln do końca roku z planowych i zaległych
wpływów transferowych. Zobaczymy.

Kolejną kwestią jest plan przejęcia bazy w Myślenicach. Tu nie do końca rozumiem cel tego. Jak będzie własnością Wisły to będzie 1,2 mln kosztów mniej rocznie? Rachunek wyników będzie lepiej wyglądał?
Poza tym , jego stwierdzenie, że jest deklaracja Socios iż będą w tym partycypować, chyba nie do końca było uzgodnione z Prezesem Serkiem... No nie wiem . Tu sekwencja powinna być prosta- najpierw twarde ustalenia a dopiero potem oświadczenie.
Na pewno sam pomysł nie jest głupi ale czy nas na to stać.

Pomijam komentarz do poruszonych tematów sportowych (dział skautingu, zakończenie współpracy z Brzęczkiem, kontuzje itp) .
Ostatnio edytowane przez stary dziad : 07.10.2022 o godz. 13:32.
Każdemu z cracovii to mówię- Wisła to klub z piękną , przedwojenną tradycją , założony przez Polaków .Po wojnie na parę lat został "siłowo" przejęty przez resort . Tak samo jak Polska została wbrew woli narodu przejęta przez komunę . I co , Polski też się wstydzisz i na nią plujesz ?!
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Zasady wysyłania postów