The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
funkykoval
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 11.09.2017, 12:21
Z jednej strony należy zwrócić uwagę, że Ramirez zdecydowanie do spółki z Junco i zarządem klubu przebudowują kadrę zespołu - wszak Brożek, Boguski czy Głowacki wieczni nie będą i trzeba szukać ich zastępców, stąd ściągnięcie 13 nowych graczy, w przypadku starszych na opcje 1+1, w odniesieniu do młodych 2+2, co ułatwia ewentualne rozstania z tymi graczami, którzy nie będą spełniać oczekiwań.
Do tego dochodzi odejście 2 graczy środka pola - Mączyńskiego i Brleka w przypadku pierwszego z powodów "ambicjonalnych" w przypadku drugiego - ekonomicznych. Każdy z nich był istotnym elementem zespołu Ramireza.
Ramirez w przedsezonowych sparingach forsował stawienie 3-5-2, jednak nic pozytywnego z tego nie wynikło. Jednak nie znaczy to że Ramirez odżegnuje się od tego pomysłu, bo w sytuacji, gdy gramy na bocznej obronie z Cywką i Sadlokiem, którzy ochoczo uczestniczą w akcjach zaczepnych (Sadlok ma 3 asysty), to w ataku ustawienie może przejść na 3 obrońców, gdzie stoperów uzupełniał grający na def. pomocniku Velez.
Należy zwrócić uwagę, że dopóki Velez grał w poszczególnych spotkaniach, defensywa jako całość wyglądała przyzwoicie - porażka z Górnikiem to zasługa indywidulanych błędów Ivana Gonzaleza....
Wg mnie Velez jest obok Carlitosa najlepszym nabytkiem na tę chwilę z letnich transferów.
Arsenić - dramatycznie słaby w meczu z Lubinem, ale nie wiem czy nie jest to też pokłosie słabej gry w tym sezonie Ivana Gonzaleza. W meczu z Lechią grał zdecydowanie lepiej, z Arką ustawiony na def. pomocniku raczej słabo. Widać brak gry przez pół roku, a także brak zdecydowania w siłowej walce - tak samo na początku wyglądali Bunoza czy Brlek. Mimo wszystko postawiłbym na środek defensywy Głowacki - Arsenić, bo przy Głowie może chłopak szybciej pojąc "tajniki" gry ekstraklasy - będzie z niego pociecha....
Słabo reprezentuje się Ze Manuel - jak zobaczyłem w 9 minucie meczu z Arką piłkę na wolne pole z lewej strony, akcja 3:3 i Ze Manuela, który niestety ani szybkości ani przyspieszenia nie zaprezentował, to mam wrażenie, że na skrzydło jest za wolny, a na rozegranie w miejsce Brleka za słaby fizycznie - Petar ogarniał się pond pół roku, ale on miał kontrakt na 3,5 roku,Ze Manuel jest na wypożyczeniu i niestety czasu na ogarnięcie sie ma zdecydowanie mniej.
Najważniejsze, że Kiko chyba zrozumiał, że Carlitos to nie jest klasyczna 9 i potrzebuje drugiego napastnika. Niestety kontuzja wyeliminowała Ondraszka, Brożkowi wg mnie brakuje ogrania i strzelenia pierwszej bramki - kilka okazji miał, których niestety nie wykorzystał, ale wg mnie Brożek to ciągle zawodnik, który przykuwa uwagę obrońców przeciwnika, dzięki czemu wytwarza się przestrzeń dla Carlitosa... Dlatego ściągnęliśmy 2 młodych napastników.
Jesus wg mnie też bardziej na skrzydło powinien być brany pod uwagę, a nie jako partner w ataku dla Carlitosa. Basha rozpoczął całkiem obiecująco w meczu z Lubinem (mimo współodpowiedzialności za stratę 2 bramki) widać, że umie się zastawić, obrócić z rywalem na plecach, podać do przodu - ciekawa alternatywa na pozycję nr 8.
Wg mnie optymalne ustawienie Wisły na najbliższe mecze:
Cuesta/Buchalik - Cywka, Głowacki, Arsenić, Sadlok - Małecki, Velez, Basha, Jesus - Carlitos, Brożek/Ondraszek;
Niestety kartki i kontuzje wciąż wymuszają kolejne zmiany, co wpływa na grę zespołu negatywnie....
Na szczęście przybyło kilku nowych zawodników i Kiko będzie miał pole manewru, jednak sądzę, że prawdziwe oblicze nowego zespołu to październik/listopad - czyli do przerwy na reprezentację czeka nas ciężka gra zespołu...
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Zasady wysyłania postów