|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Wisla Krakow od czasu ostatniej nieudanej proby wejscia do ligi mistrzow boryka sie z problemami finansowymi ktore skutkuja obnizeniem wartosci sportowej druzyny i spadkiem atrakcyjnosci spotkan rozgrywanych przez Biala Gwiazde. Rezultatem tego jest spadek frekwencji a co to z kolei powoduje brak zainteresowania sponsorow. Zaden sposnor nie kupi na Wisle reklamy za miliony zlotych jesli widzi, ze klub nie cieszy sie zainteresowaniem. Ktos moze powiedziec, ze wiele osob oglada mecze w TV ale wedlug mnie dla sponsorow frekwencja na meczach u siebie jesz niejako papierkiem lakmusowym pokazujacym do ilu ludzi potencjalnie trafi reklama.
Dlatego jestem przekonany, ze skonczyl sie czas krycia sie za czyjimis plecami, liczenia na czyjas inicjatywe "Niech ktos cos" lub na ogatego szejka. To jest ten czas kiedy to wlasnie MY - kibice Wisly Krakow mozemy dzwignac ten klub z kolan i rozpoczac ponowny marsz na szczyt polskiego futbolu. Kazdy z nas powinien zaczac myslec o sobie jako o wspolwlascicielu tego klubu gdyz o swoje dba sie bardziej niz o wspolne. Sprawmy aby haslo "Wisla to my!!!" nie bylo tylko pustym frazesem wzbudzajacym politowanie osob postronnych. Musimy wspolnymi silami doprowadzic do sytuacji w ktorej 20.000 ludzi to bedzie standardowa frekwencja na Reymonta. Zalozylem ten temat abysmy dyskutowali tu o sposobach podniesienia frekwencji na naszym stadionie. Co moze zrobic pojedynczy kibic, co moze zrobic fan club i w koncu co powinien zrobic klub. Ponizej wwypisze swoje pomysly jednoczesnie zachecam do dyskusji i podawania swoich pomyslow. Mam nadzeieje, ze ten temat bedzie zyl i juz wkrotce bedziemy mogli publikowac tutaj opisy udanych inicjatyw. 1. Co moze zrobic pojedynczy kibic? - Po pierwsze i najwazniejsze kazdy powinien sam kupic bilet na mecz. Liczba osob - w tym moich znajomych - ktorzy kiedys byli na kazdym meczu a teraz ogladaj mecze na sofie jest porazajaca. Rozumiem, ze niektorych nie stac ale wiekszosc stac tylko im sie nie chce. Narzekaja na brak atmosfery zapominajac, ze to ludzie na stadionie ja tworza. Wez odpowiedzialnosc za swoj klub i przyjdz na stadion! - Po drugie. Kazdy powinien przyprowadzic kogos na mecz! Sprobuj namowic, brata, siostre, Tate, Mame, kuzyna lub kumpla ze szkoly lub z pracy! Nie przejmuj sie tym, ze ktos mowi iz nie lubi pilki noznej, ja osbiscie zaszczepilem Wislackiego bakcyla u dwoch osob ktore nie lubia pilki noznej a ktore chodzily na Wisle przez lata. Jesli trzeba - postaw im bilet i piwo przed meczem - potraktuj to jako inwestycje w "twoj" klub. Uwierzcie mi jedna na dziesiec osob zlapie bakcyla, dodatkowo Ci ktorych przyprowadzicie raz jednorazowo zwieksza frekwencje. - Po trzecie. Przed meczami dzwoncie do swoich wislackich znajomych, nakrecajcie sie nawzajem na mecz. Ktos moze byc niezdecydowany ale pojdzie jesli "znajomy tez idzie". - Po czwarte. Ten punkt akurat nie poprawi faktycznej frekwencji ale pomoze klubowym finansom. Wielu z nas wyemigrowalo - Ci ktorzy maja Wisle w sercu i mieszkaja za granica powinni mimo to kupowac bilety lub karnety. Potraktujcie to jak cegielke na rzecz klubu. Kazdy z nas - nie tylko Boguslaw Cupial - moze byc mecenasem tego klubu. Karnet na runde kosztuje okolo 100zl - dla tych mieszkajacych w Anglii, w Irlandii czy niemczech to jest zaledwie dwie, trzy godziny pracy. Pamietajcie nie przestaliscie byc Wislakami mimo emigracji! 2. Co moga zrobic Fancluby? Przyznam, ze nie dzialalem nigdy w fanclubie wiec nie znam specyfiki mam jednak jeden pomysl. - Marketing Wisly kuleje na maksa, klub nie ma promuje meczy, slysze ze praktycznie nie widac plakatow promujacych mecze. Uwazam, ze jest to cos co fancluby moglby wziac na swoje barki. Mozecie tworzyc wlasne plakaty i rozwieszac je w swoich miejscowosciach w dwoch tygodniach poprzedzajacych kazdy mecz. Plakaty tworzone przez fankluby moglyby nie tylko promowac sam mecz ale rowniez zachecac ludzi do wstapienia do fanklubu, informowac o wspolnym transporcie. - Drugi pomysl to wspolny transport! Wynajecie Busa lub autokaru w przeliczeniu na osobe nie jest drogie a moze zwiekszyc frekwencje z waszych miast. Zakladam, ze sporo osob nie jezdzi na Wisle bo chcialoby napic sie piwa a musza prowadzic. Gdyby fankluby organizowaly swoje autobusy to ten problem zostalby rozwiazany. 2. Co moze zrobic klub? Tutaj wachlarz mozliwosci jest ogromny i zalezy tylko i wylacznie od klubu. Mam kilka pomyslow ktore mysle sa bardzo latwe do zrealizowania. - Po pierwsze klub powinien stworzyc promocje nagradzajace tych ktorzy regularnie chodza na mecze oraz tych ktorzy przyprowadzaja nowych na stadion. powinien niejako wziac patronat nad punktem 1. a) Kibic ktory nie opuscil meczu w rundzie otrzymuje znizke na karnet lub bilety w nastepnej rundzie. b) Bonus dla ludzi, ktorzy namowia jednego, trzech, pieciu i dziesieciu znajomych na wyrobienie KK i kupno karnetu. Przykladowo, jesli namowisz jedna osobe do wyrobienia KK i kupna karnetu twoj karnet jest tanszy o 10%, jesli namowisz 5 osob to otrzymujesz karnet na runde jesli 10 to na sezon. Nie trzeba namowic tych osob w jedna runde, moze byc sezon lub dwa. Podobny system lecz z innymi benefitami moglby dzialac w przypadku biletow, znizki w Wislackim swiecie, darmowa kielbasa na stadionie. - Po drugie - Promocja na starym miescie! Krakow odwiedzaja miliony ludzi, wielu z nich chetnie podczas wizyty obejrzaloby z ciekawosci mecz ligi polskiej. Klub absolutnie powinien promowac sie na rynku i starym miescie w ogole. a) Namiot na Rynku (lub okolicach w zaleznosci od pozwolenia z miasta) - klub powinien postawic na rynku namiot promocyjny http://www.9bkpanc.wp.mil.pl/plik/im...a/swieto35.jpg w polaczony z systemem biletowym w ktorym turysci Polscy i zagraniczni mogliby wyrobic sobie KK, kupic bilet oraz zasiegnac informacji nt. lokalizacji stadionu, godzinie meczu itd. Jestem wiecej niz pewien, ze przy tej ilosci Anglikow, Irlandczykow i innych Szkotow odwiedzajacych nasze miasto na kazdym meczu mielibysmy kilkudziesieciu jesli nie kilkuset widzow. b) Ulotki w Hotelach i Hostelach - jesli moga sie reklamowac wycieczki do Aushwitz lub do wieliczki to nie widze problemu aby reklamowal sie mecz Wisly. c) Klub powinien wystapic do miasta o zgode na spozywanie alkoholu w pare godzin przed meczem. Teren wokol stadionu staje sie terenem wydzielonam na ktorym mozna napic sie po ludzku piwa. Robi sie tak np podczas sylwestra na rynku lub podczas Coke festival. Uwazam, ze mecz na wisle to nie samo 90 minut, to takze mozliwosc spotkania sie ze znajomymi pogadania i napicie sie wspolnie piwa. W tym momencie Policja czycha na kazdego kto trzyma piwo w rece. Atmosfera przed meczem jest czynnikiem wplywajacym na frekwencje. To sa z grubsza moje pomysly, mam nadzieje ze dodacie swoje i zaczniemy pomalu je wdrazac. Czas wziac odpowiedzialnosc za klub. |
|
|

|
||||||
|
|