Kocur napisał(a):

Spokój
Korwin faktycznie odleciał ostatnio i akurat ze wszystkich polityków gadających o Ukrainie najbardziej chrzani głupoty.
ps.
Przecież to jakaś kpina, druga Francja no ja .......ę.
Jakby Polska miała takie podejście że kapituluje na widok lufy to byśmy od 500 lat gadali już po niemiecku czy rosyjsku.
|
Bo stety lub niestety Ukraińcy to taki naród .W 1943r wybijali tylko tych którzy byli bez broni, kobiety ,dzieci ,starców a młodych w większosci tych których zwabili w zasadzki. Nie przemawia tu przeze mnie lekceważenie czy zaślepienie nienawiścią. Tak w 1919 roku jak i w 1943,1944 roku - większość opisów i relacji Polskich żołnierzy lub samoobrony polskiej z potyczek z Ukraińcami (Lwów ,Wołyń, etc) jasno opisuje że mając nawet znaczną przewagę liczebną i uzbrojenia ukraińcy uciekali jak zające przy polskich kontrakcjach, a atakowali mając w większości miażdzacą przewagę. Umówmy się dzieci że Lwowa nie dałyby rady Sowietom czy Niemcom. Zupełnie inne były tez opisy 27D AK na Wołyniu przy potyczkach z ruską partyzantką którą uważali za dobrze zorganizowaną i charakterną mimo że jednoznacznie wrogą a z rezunami z UPA. Dlatego mimo że byłem zaskoczony postawą Majdanu - nie wierzę że nie byli aktywnie wspomagani przez Polske i Zachód i tylko dlatego trwali ile trwali. Owszem jest jakimś pomyslem nie dawanie się przez ukraińców sprowokować ale na dłuższa metę NIESTETY jest w obronie każdego kraju konieczna danina krwi która jedyna może spowodować faktyczną reakcję zachodu (choć wcale nie ma pewności że takowa nastapi ale nie widzę innego wyjścia)