The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 26.04.2012, 19:45
korred napisał(a):Wyświetl post
Znalazłem takie zdanie wislaka68 odnośnie Lwowa:
To zdanie musi się odnosić do bardzo odległej przeszłości, bo nie pasuje nawet już do czasów zaboru austriackiego. W czasie II RP nie tylko w mieście Lwowie, ale i w powiecie lwowskim (bez miasta) dominowali Polacy.
Co do prawosławia - na tych terenach wśród ludności niepolskiej głównym wyznaniem było greckokatolickie. Na Wołyniu byli prawosławni.
Dzięki za uwagę. W rzeczy samej zdanie to odnosiło się do okresu od 1387 (trwałe złączenie Lwowa z Koroną) do 1772 (I rozbiór i utrata Lwowa). Nie precyzowałem tego gdyż gdbym wchodził w aż takie szczegóły to z moich wpisów powstałaby książka, a poza tym wydawało mi się (jak widać błędnie) że jasno wynika to z kontekstu wypowiedzi. Myślę że zgodzisz sie ze mną że po tym wyjasnieniu możemy spokojnie przyjąć że zdanie jest prawdziwe. Myślę że wyjasniło Ci to również dlaczego pisałem tylko o prawosławnych nie odnosząc sie do unitów (aczkolwiek os strony merytorycznej zupełnie nie zmieniłoby to "prawdziwości" wypowiedzi).
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zasady wysyłania postów