adam_09 napisał(a):

|
volvo - dobre samochody ale kiepsko według mnie wykonane i ciasne w środku. Diesel`i nie polecam bo to są silniki Renault. Generalnie słynne są z tego ( silniki ), że lubi padać osprzęt w postaci wtrysków lub turba. Chyba, że kupisz 1.9D o mocy ~70 KM to powinieneś jeździć długo i bezawaryjnie ale ze świateł będziesz przegrywał nawet z rowerem. Nie mówiąc już o niebezpieczeństwie i zerowym komforcie podczas jazdy po trasie. Benzyna z gazem już lepsze rozwiązanie. 1.8 z gazem powinno radzić sobie dobrze.
|
No patrz. A ja mam Lagunę I ph2 w dieslu, jeżdżę nią 6 rok (a kupiłem używaną) i dziwnym trafem ani turbina nie padła, ani wtryski. Ba, nic nie padło. Teraz po 6 latach dopiero coś przy zawieszeniu robiłem. Śmieszą mnie te opinie o dieslach. Wyszła swego czasu (2001 rok) felerna seria 1.9dci gdzie faktycznie turbiny i wtryski były wadliwe oraz 1.5dci z przesilonym turbo. W 2003 już nie było żadnych problemów z dieslami Renault, ale ktoś coś od kogoś usłyszał i jest opinia, że wszystkie diesle od Renault od zawsze i na zawsze są złe, psują się itp. W sumie dla mnie spoko, bo dzięki temu można kupić mega wygodne, świetnie wyposażone i bezawaryjne auto za dobrą cenę.