|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
|
W poniedziałek mija kolejna rocznica wprowadzenia stanu wojennego. Przyczyn, opisywać myślę nie ma sensu. Czy mają wejść,czy nie wejdą, czy ceny szły w górę czy w dół...? Odcinamy to,choć wiem,że ma to kolosalne znaczenie nad zasadnością a co idzie dalej oceną tych wydarzeń. Tak a nie inaczej podszedłem do tego tematu,bo wiem,że zamiast rzeczowej dyskusji byłyby masowe wycieczki osobiste. Dlatego stojąc na straży merytoryczności, nie podejmujemy tematu oklepanego n -razy. Przyczyny odstawiamy na półkę,bo i tak nie dojdziemy prawdy. Zresztą będzie o tym pełno w poniedziałek w TV,radio,gazetach. Zależy czego słuchacie,co oglądacie i co czytacie, takie będziecie mieć podane przyczyny wprowadzenia stanu wojennego.
- Chodzi mi o poznanie Waszego stosunku do gen. Jaruzelskiego? - Oraz jak stan wojenny wpłynął na wasze losy. Może są tu tacy? Muszę przyznać,że jest to jedyna osoba z życia politycznego, co do której nie mam wyrobionego zdania. Jakbym miał jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie jak go ocenić, maiłby z tym trudność. I nie wiem czemu tak jest, niejako zwolennik komunizmu warstwowego sprawa powinna być dla mnie jasna. Czytałem jego wypociny, słuchałem jego wypowiedzi, prześledziłem losy jego kariery politycznej i nadal nie mam jednoznacznej odpowiedzi. (nie mam fobii na punkcie gościa, że tyle czasu mu poświęciłem, zwyczajnie z pierwszego wykształcenia jestem historykiem)Pinocheta oceniam jednoznacznie pozytywnie. Z tym jegomościem non stop mam problem. Pracowałem kiedyś z gościem, co przeprowadził wywiad z Jaruzelskim. Trochę o tym rozmawialiśmy. Dla niego to także jest człowiek zagadka. Siedział z nim 3 godziny i jak mówi,poza tym ,że gość jest okrutnie inteligentny, ciężko ocenić go nawet jako człowieka. Ani oschły, ani stanowczy, nie jest zgrzybiałym starcem, nie zanudza ale też nie rozpala do czerwoności swoją erudycją. Niejednoznaczny. ![]()
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
|
|
|

|
||||||
|
|