The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Wyświetl wyniki ankiety: Czy uważasz, że Ludovic Obraniak powinien zostać Polakiem ?
Tak 254 76,28%
Nie 79 23,72%
Głosujących: 333. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Krissu
Militaris

Od: 01.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 12.07.2009, 10:40
http://www.sport.pl/pilka/1,65082,68...chodzeniu.html
Odpowiedz cytując
IncognitoTSW
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2008

Stary 12.07.2009, 14:23
Holenderski dziadek i tak powie " Oh - come on"
Odpowiedz cytując
leyzer87
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2007

Stary 12.07.2009, 15:32
Dziwi mnie, że wielu z was nie widzi różnicy pomiędzy Obraniakiem, a Rogerem, czy Olisadebe.
Wszelkie błędy ortograficzne, gramatyczne, fleksyjne i inne są zamierzonymi działaniami autora tego posta i są objęte prawami autorskimi. Kopiowanie, powtarzanie i dyskutowanie o nich surowo zabronione.
Odpowiedz cytując
Krissu
Militaris

Stary 10.08.2009, 13:11
http://sport.wp.pl/kat,1748,title,Pe...wiadomosc.html
Pro Fide, Rege, Lege et WISŁA.
Odpowiedz cytując
mb_1906
Senior Member

Od: 10.2005

Stary 10.08.2009, 13:33
Perquis ma jakies polskie korzenie?
Odpowiedz cytując
Kandzior
Senior Member

Od: 02.2009

Stary 10.08.2009, 13:36
A nie wie ktoś coś więcej o samej osobie Damiena Perquisa? Jak gra itd.?
Odpowiedz cytując
StelmiOriginal
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 10.08.2009, 13:41
Na wikipedi pisze, ze jego babcia jest Polką...
WISŁA!!!
Odpowiedz cytując
wisl@k_TS
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 10.08.2009, 13:56
Niedługo będziemy mieli reprezentację złożoną z 11 'Polaków'...

Szkoda tyko, że jedynym powodem dla którego chcą grać w naszej drużynie jest niemożność gry w swoich reprezentacjach z uwagi na zbyt słaby poziom sportowy.
the end
Odpowiedz cytując
StelmiOriginal
Senior Member

Stary 10.08.2009, 14:08
Mnie rozśmieszyła sprawa z jakimś brazylijczykiem, co ma pradziadka (sic!) z Polski, i chce grać w reprezentacji Polski. Ja rozumiem np. Podolskiego - ojciec Polak, matka Polka; ale taki kolejny francuz co ma jakąś dalszą rodzine z Polski tez ma grać? W ogole co ma Rodżer wspólnego z Polską? To że gra w Legii Wwa? Np Olisadebe ma żone Polke, dzieci... A Obraniak? Nawet nie mówi po polsku...
WISŁA!!!
Odpowiedz cytując
Krissu
Militaris

Stary 10.08.2009, 14:23
A ja jestem za tym, żeby takich piłkarzy ściągać.

I nie stawiałbym znaku równości między nimi a Łodżełem czy Olisadebe.
Odpowiedz cytując
StelmiOriginal
Senior Member

Stary 10.08.2009, 14:26
Ja jestem za wynajdywaniem perełek z polskim pochodzeniem, jak np Podolsk (matka i ojciec Polakami)i, a nie branie takich, jak Obraniak czy jakiś braziliero, którego pradziadek był Polakiem, z Polską ma mało wspólnego... nawet nie mówi po Polsku... udaja ze sa wielkimi patriotami, że robią dla dziadka... a gdzie tam! Nie biora ich do reprezentacji Francji to szukaja fuchy w Polsce...

Po II wojnie śiwatowej mnóstwo rodzin wyjechało za chlebem do RFN, NRD.... na tych terenach niemieckich trzeba szukać perełek, nie w Brazylii czy Australii
WISŁA!!!
Odpowiedz cytując
Krissu
Militaris

Stary 10.08.2009, 14:32
StelmiOriginal napisał(a):Wyświetl post
Ja jestem za wynajdywaniem perełek z polskim pochodzeniem, jak np Podolsk (matka i ojciec Polakami)i, a nie branie takich, jak Obraniak czy jakiś braziliero, którego pradziadek był Polakiem, z Polską ma mało wspólnego... nawet nie mówi po Polsku... udaja ze sa wielkimi patriotami, że robią dla dziadka... a gdzie tam! Nie biora ich do reprezentacji Francji to szukaja fuchy w Polsce...

Po II wojnie śiwatowej mnóstwo rodzin wyjechało za chlebem do RFN, NRD.... na tych terenach niemieckich trzeba szukać perełek, nie w Brazylii czy Australii
O ile pamiętam to Obraniaka chcieli w kadrze Francji.
Odpowiedz cytując
Ikki
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 10.08.2009, 14:50
Od czegoś zacząć trzeba. Jak oni podniosą poziom i prestiż (dziwnie brzmi) naszej kadry to czemu nie. Wiadomo nie można popadać w skrajność i wyszukiwać zawodnik, których nie wiadomo, które pokolenie pochodziło z Polski. Lecz akurat francuski zaciąg sam się stara o polski paszport, to mimo wszystko o czymś świadczy.
Zgadzam się, że trzeba szukać młodych perełek, lecz czy w obecnych czasach przy takim poziomie kadry będą oni chcieli grać dla Polski mając w perspektywie grę w lepszej piłkarsko reprezentacji o wysokie cele? Widzimy co się stało z Tyrałą (wszystko jeszcze przed nim, lecz wielka była już nadzieja NIEMIECKIEJ piłki, gra teraz w rezerwach...), ciekaw jestem, jakby to wyglądało jakby nie zgodził się grać dla Polski. Nie doszukuję się teorii spiskowych, tylko daje to trochę do myślenia.
Dlatego kolejne talenty trzeba jakoś przekonać, bo obecnych czasach trudno powoływać się tylko na miłość do Ojczyzny (niestety);/ Choć to powinno być najważniejsze. Takie czasy;( Więc trzeba tych zawodników jakoś przekonać, i dlatego na początku napisałem o prestiżu kadry.
Takie podejście mi się bardzo nie podoba, lecz chyba takie są realia;/
Odpowiedz cytując
Kordel_Walker
Banita

Od: 07.2006

Stary 10.08.2009, 14:54
Wg mnie jeśli ktoś ma rodziców, dziadków, pradziadków czy prapradziadków Polaków lub jeśli urodził się w Polsce a rodziców ma np. Turków...to może grać dla Polski. Ma cos z Polską wspólnego i jest ok. Ale taki Roger won, Olisadebe też nieporozumienie. To, że ma żone Polke niczego nie zmienia. Musi mieć albo Polską krew albo urodzić się w Polsce. Obraniak się nadaje. Ale jakby Ronaldo czy Kaka chcieli dla nas grać to nichu...
Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 10.08.2009, 14:56

Nie zapominajmy o dużej ilości Polaków, którzy wyjechali do Brazylii. Babcia przecieć ot choćby Elbera była Polką.
Podejrzewam,że pewnie jakąś ilość dobrych piłkarzy z polskimi korzeniami, gdzie babka lub ojciec jest Polakiem, którzy grają w klubach brazylijskich.

Obraniak nie dostał obywatelstwa, bo mi nikt go nie odbierał. Zostało one tylko potwierdzone. A to są dwie różne rzeczy. Trzeba było to samo z Aquafrescą zrobić, do kadry i spokój. Facet ma w Warszawie mieszkanie i przyjeżdża do Polski na wakacje. Szkoda. Obraniak jakby był cierpliwy to i w reprezentacji Francji by grał. Wolę takich gości jak Obraniak, którzy polską krew mają ale mentalność zachodnią. Przynajmniej nie będą się opierdalać i celowali w minimalizmie.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
rospun
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 10.08.2009, 15:23

Twój Podolski co jakiś czas wyrzyguje nam, że chciał grać dla Polski, ale nikt u nas się nim nie zainteresował. Z kolei gdy Obraniak starał się o potwierdzenie (nie nadanie) polskiego obywatelstwa, reprezentacja Francji chciała Polskę uprzedzić, powołując go interwencyjnie. Odmówił.

Wybacz, ale wolę nie liczyć, w którym pokoleniu ktoś miał przodka mieszkającego w Polsce. Chętniej obejrzę w biało-czerwonych barwach szczerego, otwartego i bezkonfliktowego Obraniaka, niż panienkę, która mówi: "starajcie się o mnie bardziej, bo możecie mnie stracić". Być może Obraniak nie czuję się w pełni Polakiem, a jedynie szanuje rodzinne korzenie, ale przynajmniej jest szczery w tym co robi. Podolski udowodnił gdzie ma polskiego orzełka i ile są warte jego deklaracje. Gdyby tak bardzo chciał grać dla Polski, nie decydowałby się na grę w reprezentacji Niemiec, niezależnie od błędów popełnionych przez PZPN.

Obraniak to chyba pierwszy "naturalizowany" Polak, do którego nie jestem negatywnie nastawiony.
Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Stary 10.08.2009, 15:32
Do końca PZPN-u bym nie winił, bo trudno aby jeździć na każde wezwanie rodziców jakiegoś nastolatka jak ci mówią,że jest dobry i może grać dla kraju gdzie akurat mieszkają. Albo ktoś ma korzenie polskie i będzie grał tylko dla Polski albo będzie szukał wytłumaczenia,że nie gra u wszystkich ale nie u siebie. Gdyby Podolski chciał grać dla Polski to by grał. Koniec i kropka, mimo podwójnego obywatelstwa. A takich gości jak Podolski nawet nie przywołujcie,bo żale się robi. Gdzie go porównywać z Obraniakiem?

To wszytko się bierze stąd,że ci ludzie wyjechali na zachód za chlebem. U nich na pierwszym miejscu jest,czy się opłaca, taka mentalność. Byleby zarobić.
Ostatnio edytowane przez Marszałek : 10.08.2009 o godz. 15:34.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
dawidex44
Banita

Od: 03.2009

Stary 10.08.2009, 15:34
rospun napisał(a):Wyświetl post
Obraniak to chyba pierwszy "naturalizowany" Polak, do którego nie jestem negatywnie nastawiony.
A Cantoro?
Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Stary 10.08.2009, 15:36
dawidex44 napisał(a):Wyświetl post
A Cantoro?
A Cantoro ma obywatelstwo Polskie a nie jest Polakiem.Włoski paszport też ma. Dwie różne rzeczy.
Odpowiedz cytując
rospun
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 10.08.2009, 21:29
dawidex44 napisał(a):Wyświetl post
A Cantoro?
Z Cantoro taki Polak jak z Guereiro...
Odpowiedz cytując
grzesiek632
Senior Member

Od: 06.2008

Stary 10.08.2009, 21:34
Moje zdanie jest takie ze w reprezentacji powinni grac Polacy!
Co innego Obraniak ktory ma korzenie polskie..a co innego Roger czy Olisadebe - własnie dla takich piłkarzy nie powinno byc miejsca w kadrze. Roger to pewnie tylko po to i wyłacznie wepchał sie do kadry na EURO w Austrii zeby sie wypromowac - jasne jest ze On ma Polske w dupie, tak samo jak my reprezentacje np Grecji.

Natomiast dla pilkarzy typu Obraniak, a i owszem tacy powinni grac.
"Wisła to nasz nałóg, to nasza heroina
i gdyby nie ONA - świat mógłby się zatrzymać.."

Odpowiedz cytując
Krissu
Militaris

Stary 11.08.2009, 11:48
http://www.sport.pl/pilka/1,65046,69...ezentacji.html

No i Lato powinien już wysiadać na lotnisku w Lyonie i pędzić do niego co sił w nogach.
Odpowiedz cytując
brylant17
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 11.08.2009, 12:03
Krissu napisał(a):Wyświetl post

No i Lato powinien już wysiadać na lotnisku w Lyonie i pędzić do niego co sił w nogach.
uważaj bo poleci
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 11.08.2009, 12:49
Krissu napisał(a):Wyświetl post

na choy skoro Lato ani me ani be ani kukuryku po Francusku, czy Angielsku.
Lato to tępak i marionetka.
Oto przykład wielkiego piłkarza, który niszczy swoja reputacje
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
FredzIo
Senior Member

Od: 10.2007

Stary 11.08.2009, 13:15
szprotson napisał(a):Wyświetl post
na choy skoro Lato ani me ani be ani kukuryku po Francusku, czy Angielsku.
Lato to tępak i marionetka.
Oto przykład wielkiego piłkarza, który niszczy swoja reputacje
Tez bym niszczył za 150 tys zł miesiecznie.
Bogusław Cupiał napisał(a):
Kochałem Wisłę, kiedy byłem jej kibicem i kocham dzisiaj, bo to jest mój klub..
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 11.08.2009, 14:36
FredzIo napisał(a):Wyświetl post
Tez bym niszczył za 150 tys zł miesiecznie.
chyba tylko 50 ma?
Wcześniej było 20, a jak doszedł Lato, to zmienili na 50.
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 11.08.2009, 14:41
Cytat:
Krissu napisał(a):

Kolejny "Polak" co się jeszcze łaskawie zastanowi. Ooo dzięki ci ! Tfu !!! Po trzykroć tfu ! z takimi "Polakami". To jest reprezentacja narodowa Polski, naszego narodu, a nie przytułek dla cwaniaczków chcąćych sobie wyjechać na MŚ, a potem dobrze się sprzedać do zachodniego klubu.
Leśne dziady z PZPN-u wpadły na pomysł żeby zamiast wydawać kasę na szkolenie polskiej młodzieży, co sezon sprowadzac sobie do kadry takich "Polaków" co słowa po polsku nie są w stanie wydukać, a chcą zajmować miejsce w reprezentacji, które dla niejednego młodego chłopaka jest marzeniem i zaszczytem.
Gdzie był wczoraj taki Obraniac ? Nagle dostał przypływu patriotycznych uczuć, przypomniał sobie o babce czy dziadku ? Bo mistrzostwa za pasem ? I tu jeszcze na tym forum są ludzie co się dają na to nabierać ?
A won z budowy z takimi "Polakami".
Gdyby w całej Europie, we Francji, Anglii, Niemczech (gdzie mieszka największa emigracja) każdy z grających zaczął sobie szukać dziadka, babcie czy prababcie nie wspominając o mamie czy tacie to byśmy
mogli 5 drużyn wystawić.
A więc po ch.j szkolenie zawodników w Polsce, niech to robią za nas inni. A dziady z ul. Miodowej będą sobie jeździły po Europie i handlowały miejscem w reprezentacji.
Dewaluacji ulega też status obywatelstwa, skoro gość lekką rączką dostaje go nie mówiąc wogóle w naszym języku.
Przykładem kpiny z tego sposobu obdarowywania obywatelstwem jest koszykarz amerykański, ktory bez żenady stwierdził że dla niego obojętne jest w jakiej reprezentacji będzie grał, czy polskiej czy afgańskiej.
Dlatego zdecydowane WON dla cwaniaczków i miododziadów !
To jest reprezentacja POLSKI a nie interesik na boku kuchennymi drzwiami robiony !
Odpowiedz cytując
WILU TS
Banita

Od: 07.2005

Stary 11.08.2009, 15:02
Masz trochę racji,ale z drugiej strony nie jesteśmy potęgą z choćby 1974 roku i wiemy jak wszystko aktualnie kuleje-od szkolenia młodzieży aż po nasze gwiazdy dla których siedzenie na ławce rezerwowych za granicą jest sukcesem...musimy szukać takich "Polaków" bo w nich jedyna nadzieja-nawet jakby nie byli zainteresowani - starania trzeba czynić,Obraniak na pewno jest bardziej Polakiem niż Roger i tylko się cieszyć że wybrał naszą reprezentację(pewnie na mozliwość częstszego grania niż we Francuskiej ale zawsze)
Odpowiedz cytując
Manager89
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 11.08.2009, 15:05
Jestem za takimi "Polakami" jak Obraniak czy Kołodziejczak. ROGER'owi OLISADEBE czy LOGAN'owi mówie kategoryczne nie!!!
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 11.08.2009, 15:20
Cytat:
Obraniak na pewno jest bardziej Polakiem niż Roger i tylko się cieszyć że wybrał naszą reprezentację(pewnie na mozliwość częstszego grania niż we Francuskiej ale zawsze)
I co ? cieszyć się , ze cwaniaczek Obraniac wybrał naszą reprezentację ?
To nie Obraniac ma wybierać tylko co najwyżej moze grzecznie poprosić mając już od lat obywatelstwo polskie, kiedy o nie wystąpił z poczucia bycia Polakiem, a nie chwilowego interesu że pojedzie na MŚ.

Trzeba mieć honor, trzeba cenić fakt bycia Polakiem, a nie handlować obywatelstwem bo ...skład mamy słaby. No i ...j . Mamy taki na jaki nas stać. A nie farbowanymi lisami grać.
Ostatnio edytowane przez Gwiaździsty : 11.08.2009 o godz. 15:23.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów