The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Szczepan_TS
Senior Member

Od: 03.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 06.05.2009, 13:49
Chodzę, a zasłanianie się wadami księży jest po prostu wygodną wymówką.

... i z daleka niech śmigają policyjne koguty.
Odpowiedz cytując
pietras1234
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 06.05.2009, 13:50
Spotkałem mądrego, dobrego księdza więc czemu by nie chodzić. Co nie zmienia faktu, że jak ciepło i słońce to wole na zewnątrz słuchać kazania, niż patrzeć zza pleców tych wszystkich jęczących bab. Pzdr.
"Ten febrisan Cię tak rozp...?"
Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 06.05.2009, 13:55
saklak1906 napisał(a):Wyświetl post

Ale najlepsze bylo kiedys mama dzwoni i mowi ze ona ma grzech i to ciezki tylko dla tego ze wie ze mieszkam z kobieta bez slubu( nie wiedziala czy ma sie smiac czy plakac) ot takie cos sobie plebanek wymysli
U mnie swego czasu dziadek sobie wkręcił, że nie pójdzie do nieba bo ma wnuka(czyli mnie) niewierzącego.

A z księżmi to jak z innymi , są ludzie i są parapety.Tyle że księża mają o tyle gorzej że mają ten celibat a jak to się mówi - natury nie oszukasz , więc na pewno dobrze im to wszystko nie robi , i potem sie jeden z drugim akurat na Tobie wyżyje.
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
Krissu
Militaris

Od: 01.2006

Stary 06.05.2009, 13:56
Ja lubię msze o 20:20 u Dominikanów.
Pro Fide, Rege, Lege et WISŁA.
Odpowiedz cytując
felipe
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 06.05.2009, 13:57
Ale najlepsze bylo kiedys mama dzwoni i mowi ze ona ma grzech i to ciezki tylko dla tego ze wie ze mieszkam z kobieta bez slubu( nie wiedziala czy ma sie smiac czy plakac) ot takie cos sobie plebanek wymysli
No i wg KK grzech masz Matka również.
I to absolutnie nie jest wymysł "plebanka"...

Taka religia, nikt nikogo do jej uznawania nie zmusza.
Odpowiedz cytując
Coolpick
Senior Member

Od: 10.2007

Stary 06.05.2009, 13:57
A ja chodzę. Nie przeczę, że są księża, którzy pierdzielą głupoty, ale gdy taki ma kazanie po prostu wole sobie posiedzieć w ciszy i pomyśleć o swoim życiu. Mimo wszystko, jeśli ktoś jest na prawdę wierzący, to wg mnie nie powinno mu przeszkadzać, jaki ksiądz ma msze/kazanie, bo nie to jest najważniejsze.
Odpowiedz cytując
Wizard
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 06.05.2009, 14:02
Chodzę regularnie.
Nie zapominajmy, że ksiądz też człowiek. Taki sam jak ja, taki sam jak ty. To nie jest żaden półbóg, żadna święta i wszechmocna istota. Zresztą nie wiem w czym macie problem z księżmi - co którego poznam to jest fantastycznym człowiekiem a przede wszystkim dobrym kumplem . Dosłownie kumplem. Wystarczy chcieć się otworzyć, jak na człowieka, bez zbędnych i bezsensownych uprzedzeń. Oczywiście zaraz ktoś przytoczy O. Rydzyka... Nie, nie popieram tego upolitycznienia i jego osoby. Podobnie jak wielu duchownych.

Oczywiście tak jak ktoś wyżej wspomniał jest bardzo prosty podział. Wierzący albo niewierzący. Nie ma terminu "wierzący niepraktykujący". Oczywiście taka osoba może mówić, że jest wierząca - ale nie jest katolikiem. Podobnie jak wiara w święte krowy czy karty tarota.
Odpowiedz cytując
saklak1906
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 06.05.2009, 14:05
felipe napisał(a):Wyświetl post
No i wg KK grzech masz Matka również.
I to absolutnie nie jest wymysł "plebanka"...

Taka religia, nikt nikogo do jej uznawania nie zmusza.

No i to jest taka sam sciema jak i z wmowieniem ludziom ze sie rodza z grzechem pierworodnym. Tylko i wylacznie po to zeby jak najwiecej przyciagnac do siebie.

A co moja mama czy tata ma k..wa wspolnego z moim zyciem gdzie jestem od 6 lat zagranica, co moze maja robic za moj materac? albo mieszkac ze mna zeby nie miec grzechu.
W glowach sie im p..... i tyle tak dalej a obudza sie z reka w nocniku jak pokolenie naszych rodzicow wybierze sie na tamten swiat

Wlasnie dla tego kosciol z roku na rok traci wiernych
,
Odpowiedz cytując
kalashnikov2
Senior Member

Od: 02.2008

Stary 06.05.2009, 14:07
Krissu napisał(a):Wyświetl post
Ja lubię msze o 20:20 u Dominikanów.
Uważaj bo się uzależnisz i gdzie indziej Ci się chodzić odechce
Odpowiedz cytując
DrewniaQ
Senior Member

Od: 01.2007

Stary 06.05.2009, 14:12
Człowieka zlaicyzowanego łatwiej manipulować. Komuna to czyniła, teraz unia te same praktyki stosuje. Różni się to coś?
NIC DODAĆ NIC UJĄĆ ! WISŁA KRAKÓW
http://w.drewnicki.pl - fotografia.

W kraju uczą mnie bierności.
Odpowiedz cytując
saklak1906
Senior Member

Stary 06.05.2009, 14:14
Ale co ma mieszkanie ze soba razem pod jednym dachem, coz ja takiego zlego robie? co obiad ugotuje? czy razem film ogladniemy? zakladajac ze nie dochodzi do niczego pomiedzy nami.
Bo jak bede chcial sie przespac to przejade polowe miasta zrobie co mam zrobic i wroce do domu.

Zamiast robic te bezsensowne kursy przed malzenskie( zreszta co ksiadz moze wiedziec o pozyciu malzenskim ) to powinno sie nakazac przed slubem zamieszkac razem na przynajmniej trzy miesiace a dopiero potem brac slub.
Bo dopiero wtedy wychodza wady i zalety czlowieka i wychodzi jaki naprawde jest a nie zobaczy sie raz moze dwa razy w tygodniu a sa przypadki ze raz w miesiacu.
A potem wielkie zdziwienie ze taki-a fajna juz nie jest,gdzie dochodzi rutyna dnia codziennego,rachunki i inne problemy

Bardzo dobrze jest to widac na emigracji gdzie na 10 przyjezdnych rozstaje sie 7 par nie dluzej niz dwa miesiace po przyjezdzie i zamieszkaniu razem
Ostatnio edytowane przez saklak1906 : 06.05.2009 o godz. 14:18.
,
Odpowiedz cytując
Wizard
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 06.05.2009, 14:15
Saklak1906 - naprawdę o Kościół nie masz się co martwić . Jeżeli nie pasują ci przykazania, nie musisz być katolikiem. I nie martw się o nas, my sobie poradzimy
Odpowiedz cytując
felipe
Senior Member

Stary 06.05.2009, 14:16
No i to jest taka sam sciema jak i z wmowieniem ludziom ze sie rodza z grzechem pierworodnym. Tylko i wylacznie po to zeby jak najwiecej przyciagnac do siebie.

A co moja mama czy tata ma k..wa wspolnego z moim zyciem gdzie jestem od 6 lat zagranica, co moze maja robic za moj materac? albo mieszkac ze mna zeby nie miec grzechu.
W glowach sie im p..... i tyle tak dalej a obudza sie z reka w nocniku jak pokolenie naszych rodzicow wybierze sie na tamten swiat

Wlasnie dla tego kosciol z roku na rok traci wiernych
Uczynki miłosierne względem duszy:
1) grzeszących upominać
2) itd

Innymi słowy - matka teoretycznie musi starać się nakłonić Cię do zmiany postępowania. Jej neutralność, "bierność" jest w tym wypadku grzechem.

PS - Nie chodzi mi o ocenianie tego "przepisu", mówię dokładnie to co kiedyś nam tłumaczył ksiądz. A i sporo poczytałem kiedys na tego typu tematy to wiedzę jako taką mam
Odpowiedz cytując
DrewniaQ
Senior Member

Stary 06.05.2009, 14:18
Kościół traci wiernych przez propagandę laicką.

Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 06.05.2009, 14:20

Taa,goście prowadzą firmę od 2000 lat z hakiem a Ty prognozujesz im spadek dochodów na ziemiach polskich,w przeciągu kilkudziesięciu lat. Spokojnie powiadam Ci,że oni wszytko przetrwają,choć nie ma co ukrywać konkurencja coraz lepiej sobie poczyna. Ale już taka wieś jest zajebistym zapleczem. Bo kto ci tam wejdzie z konkurencją? Rabin?to mu nie dość,że Synagogę spalą,to jeszcze wzmocni to miejscowy kościół. Podobnie z jakimiś Popami. Wieś Polska jest zapleczem kościoła Polskiego. Naprawe oni chyba nie wiele sobie robią z tego,że w miastach mało kto chodzi. Nadrabia wieś.

A tak swoją drogą, nie rozumiem co ma ksiądz,Pop czy Rabin do siły wyznawanej wiary?Co jak co,ale u nas kościołów, synagog i cerkwi jest od metra,więc odpowiedniego duchownego nie trudno znaleźć.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
saklak1906
Senior Member

Stary 06.05.2009, 14:23
Uczynki miłosierne względem duszy:
1) grzeszących upominać
2) itd

Innymi słowy - matka teoretycznie musi starać się nakłonić Cię do zmiany postępowania. Jej neutralność, "bierność" jest w tym wypadku grzechem.

PS - Nie chodzi mi o ocenianie tego "przepisu", mówię dokładnie to co kiedyś nam tłumaczył ksiądz. A i sporo poczytałem kiedys na tego typu tematy to wiedzę jako taką mam
Czyli teoretycznie kazdy katolik by musial mnie napominac i upominac bo patrzac na moje postepowanie byl bierny.
Zaraz sie okaze ze sasiadka z dolu ma grzech bo nic w tym kierunku nie zrobila a wiedzial ze zyje w wolnym zwiazku.
To jet takie gadanie zeby wmowic wine rodzicom za grzechy dzieci, ty katolik idac na mecz gdzie matka wie wyzywasz przeciwnika od najgorszych grzesza tez ma grzech bo Ci pozwolila, czy jadac samochodem z nadmierna pretkoscia( co tez podobno jest grzechem) tez bo nie powszczymala cie od tego itp itd.
,
Odpowiedz cytując
Coolpick
Senior Member

Od: 10.2007

Stary 06.05.2009, 14:26
saklak1906, przeszkadzają ci przykazania, ok, rozumiem, ale w takim razie nie staraj się wmawiać ludziom wierzącym, że są idiotami, że kierują się przykazaniami i chodzą do kościoła. Nie powiesz mi, że mieszkając razem jest mniejsze prawdopodobieństwo, że dojedzie do zbliżenia miedzy dwoma ludźmi. Z tego, co widze nie uczęszczałeś również na kurs przedmałżeński, bo na takich kursach bardzo często wypowiadają sie właśnie nie-księża, ale osoby świedzkie, i to one często prowadzą takie spotkania.
Odpowiedz cytując
pirat.z.karaibow
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 06.05.2009, 14:27
DrewniaQ napisał(a):Wyświetl post
Kościół traci wiernych przez propagandę laicką.
Bracie- zaprawdę powiadam Ci- nie jest to żadna propaganda a czysta, najczystsza, najprawdziwsza prawda

Ja powiem tak: mimo stosunkowo młodego wieku byłem już po obu stronach "płotu". Byłem wierzący, teraz nie jestem od ponad 2 czy 3 lat. I bardzo dobrze mi z tym Nie potrzebuję Boga, nie potrzebuję "prawdy" głoszonej przez kościół. I powiem Wam- jestem wolnym człowiekiem.

Zastanawiam się nad złożeniem aktu apostazji. Rodzice dokonali za mnie wyboru, którego się osobiście wstydzę.

Odpowiedz cytując
orzeu
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 06.05.2009, 14:32
Masz na mysli np. prawde taka jak ta:
http://www.fronda.pl/news/czytaj/abo...bic_a_ona_zyje

Swiat teraz sie krystalizuje. Z jednej strony masz eutanazje, aborcje do 9 miesiaca, malzenstwa homo i w niedlugim czasie pewnie tez ze zwierzetami albo poligamie, partie pedofili w Holandii i podobne idiotyzmy a z drugiej kosciol. Wybieram to drugie.
WISŁA PANY !!
Odpowiedz cytując
felipe
Senior Member

Stary 06.05.2009, 14:32
Czyli teoretycznie kazdy katolik by musial mnie napominac i upominac bo patrzac na moje postepowanie byl bierny.
Zaraz sie okaze ze sasiadka z dolu ma grzech bo nic w tym kierunku nie zrobila a wiedzial ze zyje w wolnym zwiazku.
To jet takie gadanie zeby wmowic wine rodzicom za grzechy dzieci, ty katolik idac na mecz gdzie matka wie wyzywasz przeciwnika od najgorszych grzesza tez ma grzech bo Ci pozwolila, czy jadac samochodem z nadmierna pretkoscia( co tez podobno jest grzechem) tez bo nie powszczymala cie od tego itp itd.
Hehe, raczej bez takich abstrakcyjnych przykładów
Co innego matka (najblizsza osoba w życiu, wychowujaca Cię), co innego osoba postronna.

A i jeszcze jedno - inaczej patrzy się nawet na wyzywanie przeciwnika na meczu (swoją drogą to już coraz mniej ku temu okazji, jakos tak spokojniej na meczach ), inaczej na wspólne mieszkanie przed ślubem. Niby tu i tu mamy grzech, ale jest jedna różnica - w drugiej sytuacji mamy TRWANIE w grzechu... A więc nie ma żalu, nie ma chęci poprawy, jest akceptacja swojego zachowania. Tu tkwi problem.
Odpowiedz cytując
DrewniaQ
Senior Member

Stary 06.05.2009, 14:33
Komuna obawiała się Kościoła, bo ma on siłę. Niszczyli Boga, Nowa Huta miała być miastem bez Boga. Ludzie w ostateczności wywalczyli swoje. W imię Boga walczyli i wygrali. Bez wiary upadli by, poddali się propagandzie.

Odpowiedz cytując
saklak1906
Senior Member

Stary 06.05.2009, 14:35
Coolpick napisał(a):Wyświetl post
saklak1906, przeszkadzają ci przykazania, ok, rozumiem, ale w takim razie nie staraj się wmawiać ludziom wierzącym, że są idiotami, że kierują się przykazaniami i chodzą do kościoła. Nie powiesz mi, że mieszkając razem jest mniejsze prawdopodobieństwo, że dojedzie do zbliżenia miedzy dwoma ludźmi. Z tego, co widze nie uczęszczałeś również na kurs przedmałżeński, bo na takich kursach bardzo często wypowiadają sie właśnie nie-księża, ale osoby świedzkie, i to one często prowadzą takie spotkania.

Mam dwa kursy przed malzenskie zrobione jeszcze w szkole inne czasy.
Dwa nie mowie ze katolik chodzacy do koscial i przeszczegajacy przykazania to idiota, bo w przykazania to i ja wierze-staram sie zyc zgodnie z nimi

Ale w przykazania koscielne juz nie.
,
Odpowiedz cytując
Norek28
Member

Od: 11.2008

Stary 06.05.2009, 14:36
Sorry, ale to jest bardziej popieprzone niż ustawa przewiduje. To ja decyduje o swoim życiu, z kim mieszkam i co robię czy "ten" u góry? On dał mi życie? A myślałem że ojciec i matka ;/ No nic, jestem z nieba przysłany czytając biblie. Równie dobrze mieszkanie z rodzicami jest grzechem lub bratem bo nie mam z nimi ślubu...
Odpowiedz cytując
DrewniaQ
Senior Member

Stary 06.05.2009, 14:38
Norek28 napisał(a):Wyświetl post
Sorry, ale to jest bardziej popieprzone niż ustawa przewiduje. To ja decyduje o swoim życiu, z kim mieszkam i co robię czy "ten" u góry? On dał mi życie? A myślałem że ojciec i matka ;/ No nic, jestem z nieba przysłany czytając biblie. Równie dobrze mieszkanie z rodzicami jest grzechem lub bratem bo nie mam z nimi ślubu...

Tak, decydujesz, masz wolną wolę, jednakże będziesz potem za wszystko osądzony.

Odpowiedz cytując
saklak1906
Senior Member

Stary 06.05.2009, 14:40
Hehe, raczej bez takich abstrakcyjnych przykładów
Co innego matka (najblizsza osoba w życiu, wychowujaca Cię), co innego osoba postronna.

A i jeszcze jedno - inaczej patrzy się nawet na wyzywanie przeciwnika na meczu (swoją drogą to już coraz mniej ku temu okazji, jakos tak spokojniej na meczach ), inaczej na wspólne mieszkanie przed ślubem. Niby tu i tu mamy grzech, ale jest jedna różnica - w drugiej sytuacji mamy TRWANIE w grzechu... A więc nie ma żalu, nie ma chęci poprawy, jest akceptacja swojego zachowania. Tu tkwi problem.

Tak ale co moja mama czy tata ma naprzyklad mazrobic jak bede gejem czy lesbijka maja zostac spaleni na stosie? toz to sie w glowie nie miesci w porownaniu z konkubinatem.

Tylko i wylacznie dla tego to kosciol sobie wymyslil zeby biedni nasi rodzice wizja wiecznego potepienia tlukil nam do glowy ze zle robimy, ze jedynym naszym wyborem jest kosciol katolicki ze nie ma innego swiato pogladu niz prawda kosciola ze moze uda im sie utzrymac wiele ludzi przy kosciele

Wystarczy poogladac na Discovery TAJEMNICE BIBLI gdzie wszystkie watki sa badane za zimno przy pomocy nauki a naprawde mozna sie zdiwic
,
Odpowiedz cytując
mhl_pl
Senior Member

Od: 06.2008

Stary 06.05.2009, 14:41
Ja wierze w Boga i to bardzo, a nie w kościół. Bóg dał 10 przykazań całą reszte wymyslił kosciól zeby mogł kontrolowac jak najwiekszą grupę ludzi i to im sie udaje. Zaznaczam ze jest to moje zdanie.
Piotrze R. Legendo Kuchenkorza - Pozdrowienia do Więzienia...
Odpowiedz cytując
orzeu
Senior Member

Stary 06.05.2009, 14:42
To co napisales to kwestia wiary w Boga a nie rozmowa o tym jaki jest kosciol.
Swoja droga nigdy nie zrozumiem tego jak ktos kto w Boga nie wierzy pozwala sobie na krytyke kosciola. Nie wierze, nie interesuje mnie to, nie wnikam, nie komentuje. Inni niech robia co chca.
Ateizm na swiecie stal sie teraz trzecia najbardziej upierdliwa religia. Zaraz po ekologii i politycznie poprawnej "rownosci" wszystkie zawsze i wszedzie.
Ostatnio edytowane przez orzeu : 06.05.2009 o godz. 14:49.
WISŁA PANY !!
Odpowiedz cytując
hudinho
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 06.05.2009, 14:42
to człowiek powstał na drodze ewolucji co stwierdziły już miliony naukowców i czego uczą w szkole czy moze jednak Adam i Ewa? kto mi wyjaśni tą kwestie? Bo niby wszyscy wiemy ze ewolucja a jak ma sie do tego wiara?

mhl_pl napisał(a):Wyświetl post
Ja wierze w Boga i to bardzo, a nie w kościół. Bóg dał 10 przykazań całą reszte wymyslił kosciól zeby mogł kontrolowac jak najwiekszą grupę ludzi i to im sie udaje. Zaznaczam ze jest to moje zdanie.
dokladnie mysle tak samo
Ostatnio edytowane przez hudinho : 06.05.2009 o godz. 14:44.
Odpowiedz cytując
saklak1906
Senior Member

Stary 06.05.2009, 14:43
A juz nie mowiac o siostrze gdzie moze dojsc do zwiazku kazirodczego albo z mataka albo ojciec z corka, przeciez teoretycznie jak siostra przejdzie w szlafroku tez moge byc pokuszony i ryzyko jest wieksze.

Pic na wode fotomontaz
,
Odpowiedz cytując
orzeu
Senior Member

Stary 06.05.2009, 14:43

Wystarczy poogladac na Discovery TAJEMNICE BIBLI gdzie wszystkie watki sa badane za zimno przy pomocy nauki a naprawde mozna sie zdiwic
Czekalem az ktos z tym wyjedzie. Tam to dopiero jest piekne .......enie o szopenie
Niby naukowe, niby na zimno, niby obiektywne, a naciagane i zero logiki w wiekszosci wywodow. Najbardziej rozbawil mnie odcinek o przejsciu przez morze Czerwone, czegos tak idiotycznego bym po 10 piwach nie wymyslil
Przypomina to teorie spiskowa 11 wrzesnia. Kilka wzajemnie wykluczajacych sie faktow ale "skoro tyle jest watpliwosci to cos musi byc na rzeczy", niewazne ze totalnie bez sensu.
WISŁA PANY !!
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów