The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
piotek
Senior Member

Od: 06.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 19.05.2026, 11:27
As napisał(a):Wyświetl post
Chcialbym podjac dyskusje na pewien temat, ktory mnie interersuje.

Wyglada na to, ze kara miliona zlotych dla Slaska za decyzje podjeta przez Jezierskiego o niewpuszczeniu kibicow Wisly zostanie utrzymana. (nawet gdyby zostala obcieta o polowe to nic w moim pytaniu nie zmienia).

Ludzie zarzadzajacy instytucjami publicznymi, spolkami miejskimi i spolkami skarbu panstwa odpowiadaja karnie za niegospodarnosc. Nie jestem prawnikiem, wiec moze mi sie to tylko wydawac ale mam takie pytanie.

Czy Jezierski powinien odpowiadac karnie z artykulu 296 kodeksu karnego lub z artykulu 231.
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-d...798683/art-296
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-d...798683/art-231

Jezierski podejmujac decyzje aby zlamac regulamin licencyjny i bezpodstawnie odmowic wejscia kibicom Wisly swiadomie narazil spolke miejska Slask Wroclaw na wielkszkode majatkowa. Jezierski mial swiadomosc, ze PZPN dowali kare poniewaz inne kluby byly karane i w jednym z wywiadow zasugerowal, ze Slaska stac na kare.
Fakt, ze inne kluby byly karane niskimi kwotami nie ma wlasciwie znaczenia poniewaz Jezierski powinien byl brac pod uwage widelki w regulaminie a poza tym swiadome narazenie spolki nawet na niewielka strate rowniez podlega karze, ale mniejszej.

Nic nie slyszalem aby prokuratura podjela jakies kroki. Czy prokuratura nie moze dzialac bez zgloszenia podejrzenia przestepstwa czy moze czekaja na uprawomocnienie sie kary od komisji dyscyplinarnej?
Też się nad tym zastanawiam. Teoretycznie to jest ścigane z urzędu, ale zawiadomienia na pewno by nie zaszkodziło
Dopóki nie będzie orzeczonej ostatecznej kary, to ciężko jest jest mówić, o konkretnej wielkości szkody - stąd prokuratura też nie bardzo może zadziałać, bo na ten moment nie ma prawomocnej kary (pytanie czy sama z siebie będzie chciała). Jezierski pewnie by się bronił niskim karami w przeszłości (tym zresztą argumentuje odwołanie od kary. Natomiast rzeczony wywiad jest trochę strzałem w kolano.
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 19.05.2026, 11:38
Chcialbym podjac dyskusje na pewien temat, ktory mnie interersuje.

Wyglada na to, ze kara miliona zlotych dla Slaska za decyzje podjeta przez Jezierskiego o niewpuszczeniu kibicow Wisly zostanie utrzymana. (nawet gdyby zostala obcieta o polowe to nic w moim pytaniu nie zmienia).

Nic nie slyszalem aby prokuratura podjela jakies kroki. Czy prokuratura nie moze dzialac bez zgloszenia podejrzenia przestepstwa czy moze czekaja na uprawomocnienie sie kary od komisji dyscyplinarnej?
Jestem na 99% przekonany, że kara zostanie zmniejszona i to znacząco - natomiast tak, jak napisałeś, nie wpływa to na meritum sprawy.

Prokuratura/ ew. RIO musi czekać na uprawomocnienie się wymiaru kary a nawet na fakt jej wpłacenia przez Śląsk - bo technicznie wtedy dochodzi do ewentualnej niegospodarności tudzież innego złamania przepisów.
Natomiast nie mam żadnych złudzeń, że tak się stanie.

Samorządy sypią kasę w całej Polsce, z zapowiadanego przez Królewskiego wniosku do ETS nic nie wyszło, więc będą sypać dalej.
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
Odpowiedz cytując
As
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Stary 19.05.2026, 12:22
sandomingo napisał(a):Wyświetl post
Jestem na 99% przekonany, że kara zostanie zmniejszona i to znacząco - natomiast tak, jak napisałeś, nie wpływa to na meritum sprawy.

Prokuratura/ ew. RIO musi czekać na uprawomocnienie się wymiaru kary a nawet na fakt jej wpłacenia przez Śląsk - bo technicznie wtedy dochodzi do ewentualnej niegospodarności tudzież innego złamania przepisów.

Samorządy sypią kasę w całej Polsce, z zapowiadanego przez Królewskiego wniosku do ETS nic nie wyszło, więc będą sypać dalej.
Z tego co wyczytalem to juz podjecie dzialania, ktore moglo ale finalnie nie doprowadzilo do szkody tez podpada pod odpowiedzialnosc karna. Tyle, ze kara ktora za to grozi jest lagodna. Jakas grzywna na przyklad.
Potem jest prog 200k zlotych i za to grozi do 3 lat w pierdlu.
Nastepnie jest milion i tu juz mozna dostac dyche w kiciu.

P.S. oni juz zlozyli ten wniosek to ETS? Musialem przeoczyc. Z tego co wiedzialem to w ktoryms programie Krolewski mowil, ze pracuja nad wnioskiem, sprawa jest w toku i bedzie skladany po sezonie bo teraz za duzo maja na glowie,

No ale to oczywiscie dwie rozne sprawy.
Odpowiedz cytując
stary dziad
Senior Member

Od: 04.2014

Stary 19.05.2026, 13:08
Panowie, nic z tego nię będzie.
Po pierwsze, sprawa jest ogromnie złożona z prawnego punktu widzenia, trzeba by wykazać ewidentnie zamiar "złej woli" zamiast "dbania o bezpieczeństwo". Wbrew pozorom to nie takie proste.
Po drugie, nawet jakby, to linią obrony będzie, że karę spłacono z pieniędzy uzyskanych z biletów albo za reklamę a nie z puli dotacji z miasta.
Po trzecie, samo postępowanie przygotowawcze a potem proces sądowy do otrzymania prawomocnego wyroku to 5-10 lat.

Trzeba wiec rozważyć czy to rzeczywiście ciągnąć.
Ja wiem, że w emocjach to mieliśmy robić to i tamto...
Tu jednak nie emocje będą się liczyć ale cierpliwość i wytrwałość.
Wieloletnia.
I kasa.
Bo jak sprawa ruszy to na pewno ucieszą się prawnicy
I to obu stron
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 19.05.2026, 14:01
Ciągnąć trzeba bo w e-klapie to bandyterka Legii zorganizowała całą akcję przeciwko nam. Więc nie tylko na Śląsk możemy nie wejść.
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Cele Wisły na sezon 2025/26
Na razie świętowanie awansu
Odpowiedz cytując
stary dziad
Senior Member

Stary 19.05.2026, 14:19
pepe72 napisał(a):Wyświetl post
Ciągnąć trzeba bo w e-klapie to bandyterka Legii zorganizowała całą akcję przeciwko nam. Więc nie tylko na Śląsk możemy nie wejść.
Ale my mówimy o sprawie karnej dotyczącej niecelowego wydania kasy ( na potencjalną karę) przez zarząd śląska.
To trochę co innego.

Natomiast zgadzam się, że walkę z niewpuszczaniem nas trzeba kontynuować.
Tu podstawą będzie jednak utrzymanie kary dla śląska.
Już decyzja o bańce kary była odstraszająca dla klubow pierwszoligowych i dlatego wszędzie nas wpuszczano.

Co bedzie w ekstraklasie to do końca nie wiem.
Utrzymanie kary= odstraszenie 70% klubów.
I na pewno śląsk nas wpuści, bo nie będzie ryzykował, w ramach recydywy, kolejnej kary, nawet 5 baniek.

Ale taką Legię, Lecha, mimo wszystko, może być stać na zapłatę takich pieniędzy.
Z resztą przypadek z Legią może być kluczowy.
Oni mogą się posunąć do bojkotu własnego meczu.
A jak odpuszczą to i bojkot się skończy.
Zobaczymy.
Ale na pewno nie wolno nam odpuścić.
Odpowiedz cytując
As
Socios Wisła Kraków

Stary 19.05.2026, 14:44
stary dziad napisał(a):Wyświetl post
Panowie, nic z tego nię będzie.
Po pierwsze, sprawa jest ogromnie złożona z prawnego punktu widzenia, trzeba by wykazać ewidentnie zamiar "złej woli" zamiast "dbania o bezpieczeństwo". Wbrew pozorom to nie takie proste.
Po drugie, nawet jakby, to linią obrony będzie, że karę spłacono z pieniędzy uzyskanych z biletów albo za reklamę a nie z puli dotacji z miasta.
Po trzecie, samo postępowanie przygotowawcze a potem proces sądowy do otrzymania prawomocnego wyroku to 5-10 lat.

Trzeba wiec rozważyć czy to rzeczywiście ciągnąć.
Ja wiem, że w emocjach to mieliśmy robić to i tamto...
Tu jednak nie emocje będą się liczyć ale cierpliwość i wytrwałość.
Wieloletnia.
I kasa.
Bo jak sprawa ruszy to na pewno ucieszą się prawnicy
I to obu stron
Ja oczywiscie zadnych zawiadomien skladac nie bede, poprostu mnie zastanawialo czy to ewentualnie podpada pod te paragrafy.

Co do drugiego punktu to nie ma znaczenia skad pochodzily pieniadze, ktorymi zaplacono kare. Spolka musiala to zaplacic ze swojego konta, to byly jej srodki. Nawet gdyby Slask sprzedal orzechow za milion zlotych na placu imbramowskim a potem musial zaplacic milion kary to tez bylaby to szkoda majatkowa dla spolki.
Odpowiedz cytując
stary dziad
Senior Member

Stary 19.05.2026, 15:14
Tak ale czymś innym jest spowodowanie szkody majątkowej ( trzeba pamiętać, że nie każde spowodowanie szkody podlega pod paragraf karny) od rozliczenia tej szkody. A tu można by wskazywać, że pokrycie tej szkody ( nawet jeśli szkoda nie podlega pod paragraf) nastąpiło z celowej dotacji/subwencji otrzymanej z miasta na inne cele. I to można by podciągnąć pod paragraf.

Czyli można wskazywać nawet na dwa paragrafy
Odpowiedz cytując
leszekpw
Senior Member

Od: 05.2007

Stary 21.05.2026, 19:37
Beze mnie to forum nie istnieje. A gdybym nagle objął moderację, oj cienko byście śpiewali i przepraszali
Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 22.05.2026, 07:47
Ale taką Legię, Lecha, mimo wszystko, może być stać na zapłatę takich pieniędzy.
Widełki kończące się na 5 bańkach mogą być wystarczającym straszakiem.

Przecież przed karą dla Śląska, kary dla innych klubów były wręcz symboliczne. Nastąpił skokowy wzrost i nie zdziwię się, jeśli za następny tego typu wyskok komisja przywali 2-3 banie, a to już są pieniądze, których utratę odczuje każdy klub w Polsce.

Już nawet nie wspominam o presji ze strony C+. Tam się będą sypać wielomilionowe kary za brak transmisji TV, którymi zostanie obciążona Ekstraklasa.
Ostatnio edytowane przez Patryko : 22.05.2026 o godz. 08:45.

[35/54]

Znafca internetowy za sezon 2023/2024
Odpowiedz cytując
stary dziad
Senior Member

Stary 22.05.2026, 09:25
Trzeba przyznać, że sprawy potoczyły sie w dobrą stronę.
Każdemu z cracovii to mówię- Wisła to klub z piękną , przedwojenną tradycją , założony przez Polaków .Po wojnie na parę lat został "siłowo" przejęty przez resort . Tak samo jak Polska została wbrew woli narodu przejęta przez komunę . I co , Polski też się wstydzisz i na nią plujesz ?!
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 22.05.2026, 11:19
Trzeba przyznać, że sprawy potoczyły sie w dobrą stronę.
I warta walkowera, choc w momencie decyzji to nie było tak oczywiste.

Jak nie moga się kumaci dogadać to niech prezesi przedłożą im rachunek na milion.

Żaden tego nie zapłaci.

Obstawiam że z 2 remonty w sezonie mogą wypasc.
Odpowiedz cytując
piotek
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 22.05.2026, 11:59
Patryko napisał(a):Wyświetl post
Widełki kończące się na 5 bańkach mogą być wystarczającym straszakiem.

Przecież przed karą dla Śląska, kary dla innych klubów były wręcz symboliczne. Nastąpił skokowy wzrost i nie zdziwię się, jeśli za następny tego typu wyskok komisja przywali 2-3 banie, a to już są pieniądze, których utratę odczuje każdy klub w Polsce.

Już nawet nie wspominam o presji ze strony C+. Tam się będą sypać wielomilionowe kary za brak transmisji TV, którymi zostanie obciążona Ekstraklasa.
Plus prezes ryzykuje osobiście wyrokiem za spowodowanie wielkiej szkody dla spółki.

Obawiam się jedynie plagi widmowych remontów. Tym razem bardzo dobrze „udokumentowanych”. Dopóki PZPN nie zacznie regularnie weryfikować klubów, jak to zrobili z Tychami, dopóty problem może wrócić.
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 22.05.2026, 14:07
Ale my mówimy o sprawie karnej dotyczącej niecelowego wydania kasy ( na potencjalną karę) przez zarząd śląska.
To trochę co innego.

Natomiast zgadzam się, że walkę z niewpuszczaniem nas trzeba kontynuować.
Tu podstawą będzie jednak utrzymanie kary dla śląska.
Już decyzja o bańce kary była odstraszająca dla klubow pierwszoligowych i dlatego wszędzie nas wpuszczano.

Co bedzie w ekstraklasie to do końca nie wiem.
Utrzymanie kary= odstraszenie 70% klubów.
I na pewno śląsk nas wpuści, bo nie będzie ryzykował, w ramach recydywy, kolejnej kary, nawet 5 baniek.

Z resztą przypadek z Legią może być kluczowy.
Oni mogą się posunąć do bojkotu własnego meczu.
A jak odpuszczą to i bojkot się skończy.
Zobaczymy.
Ale na pewno nie wolno nam odpuścić.
Afera wokół Śląska została rozkręcona po tym jak gangusy zablokowały nam przyjazd.
Bańkę kary zapłaci i tak miasto. Zaś by działacze to poczuli to trzeba wykorzystać inne przepisy. Musi być pokazówka, bo inaczej nas na Legię nie wpuszczą.
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Stary 22.05.2026, 14:16
Jestem niemal pewien, że w przypadku krzywych akcji na Legii, JK zrobi dokładnie to samo, co zrobił ze Śląskiem.

Nie przyjeżdżamy, Legia dostaje dużą karę od komisji, a dodatkowo karę od C+ wyłapuje Ekstraklasa za brak sygnału TV.

Myślę, że gagatki z PZPN i Ekstraklasy już mają przygotowane scenariusze na taką ewentualność.

[35/54]

Odpowiedz cytując
WildDog
Senior Member

Od: 03.2021

Stary 22.05.2026, 16:23
sandomingo napisał(a):Wyświetl post

Z tego co wyczytalem to juz podjecie dzialania, ktore moglo ale finalnie nie doprowadzilo do szkody tez podpada pod odpowiedzialnosc karna. Tyle, ze kara ktora za to grozi jest lagodna. Jakas grzywna na przyklad.
Potem jest prog 200k zlotych i za to grozi do 3 lat w pierdlu.
Nastepnie jest milion i tu juz mozna dostac dyche w kiciu.

P.S. oni juz zlozyli ten wniosek to ETS? Musialem przeoczyc. Z tego co wiedzialem to w ktoryms programie Krolewski mowil, ze pracuja nad wnioskiem, sprawa jest w toku i bedzie skladany po sezonie bo teraz za duzo maja na glowie,

No ale to oczywiscie dwie rozne sprawy.

Dzieki za wklejenie cytatu z proroka!...jak zawsze (kurna, co za geniusz) mial racje. Zbili slaskowi kare!...Ja dodam, ze mimo wizji tego amisza z Liszek (po decyzji Krolewskiego o odpuszczeniu meczu) w jego przpowiedaniach bylo cos w stylu, dostaniemy potwornie po doopie. ogromna kara fiunansowa, zagrozenie awansu, a slask jedynie na tym zyska... etc, itp i dalsze trele morele.......

Ja tylko dodam, ze my finansowo nie zostalismy obciaZeni i slask oprocz banki kary, poniosl straty dodatkowe (do czego sie przyznali, piszac wnisek o odszkodowanie ad kosztow meczu) 1, 3 miliuona.....Czyli praktycznie z budzetu bogatego klubu wyplynelo 2.3 m zlotowek.....
Ostatnio edytowane przez WildDog : 22.05.2026 o godz. 16:26.
Odpowiedz cytując
WildDog
Senior Member

Stary 22.05.2026, 16:25
Jak powyzej przypominam o dodatkowej stracie slaska, o ktora sie dopominali 1 300 000 PLN!!....Ale kto bogatemu zabroni........przeciez ciotka z hameryki (tfu, sutryk) kase wyzlozy....
Odpowiedz cytując
doktor granat
Senior Member

Od: 12.2018

Stary 23.05.2026, 11:57
Te 1,3mln straty za nieodbyty mecz z nami to pewnie kit i bzdury, no chyba że sprzedali 30 tys biletów i musieli oddać za nie kasę. Tak czy owak- mają za swoje i chvj z nimi
Odpowiedz cytując
Cymes
Senior Member

Od: 07.2004

Stary 25.05.2026, 07:51
https://www.youtube.com/live/rPtMEn6...q9bPTAA&t=9892
No właśnie, proszę to wynieść. I żebym więcej bandy z tym napisem nie zobaczył.
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 26.05.2026, 13:51
Faje podsumowanie 1 ligi
Chwalą nas

https://www.youtube.com/live/guIF1Nd...0anSH_DfhBYFUU

Odpowiedz cytując
As
Socios Wisła Kraków

Stary 26.05.2026, 15:02
Ciekawa odpowiedz na pytanie o wpuszczanie kibicow Wisly na meczach wyjazdowych i delikatna sugestia o odpowiedzialnosci karnej

https://youtu.be/d2ZXKmPxIaY?si=eu21pHJgvryXFZfb&t=1097
Odpowiedz cytując
WildDog
Senior Member

Stary 26.05.2026, 16:00
Carlsberg to chyba zasługa jakże tu krytykowanego (nie dziwne przez kogo) Piotrka Moore'a.........

Tylko znając życie Wislackie bedzie miec potężna konkurencję albo duński browar przejmie warzenie naszego firmowego trunku
Ostatnio edytowane przez WildDog : 26.05.2026 o godz. 16:03.
Odpowiedz cytując
WildDog
Senior Member

Stary 26.05.2026, 21:22
Wracając do bojkotu nas przez "kumatych".....parchy juz podały, ze żadnego "zamknięcia sektora" nie będzie. Podejrzewam, ze jak zaraz po decyzji o niewpuszczeniu nas na jakikolwiek mecz wyjazdowy Krolewski ogłosi, ze drużyna nie przyjedzie i prześle oficjalne pismo do leśnych dziadów, canalu +.......... to w obawie przed karami zmiękna rury nawet takim bogaczom jak amika czy inne parowozy.........a do nas przyjezdzac nie musza. Jakieś 2.2 k Wislakow więcej dzięki temu na mecz będzie mogło się dostać...
Ostatnio edytowane przez WildDog : 26.05.2026 o godz. 21:24.
Odpowiedz cytując
As
Socios Wisła Kraków

Stary 26.05.2026, 21:28
No Canal+ by zrobil gospodarzom z dupy jesien sredniowiecza gdyby powiedzmy taki mecz kolejki Amika - Wisla mialby sie nie odbyc. Posprzedawali reklamy, czas antenowy zarezerwowany.

Wielce bym sie nie zdziwil gdyby Ekstraklasa miala milionowe kary kontraktowe jesli mecz sie nie odbywa z powodow innych niz jakies warunki podogowe czy inne sytuacje poza kontrola organizatora rozgrywek.
Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Stary 26.05.2026, 21:36
Wielce bym sie nie zdziwil gdyby Ekstraklasa miala milionowe kary kontraktowe jesli mecz sie nie odbywa z powodow innych niz jakies warunki podogowe czy inne sytuacje poza kontrola organizatora rozgrywek.
Oczywiście, że takie kary są. Liczone w milionach złotych.

Za sezon 26/27 C+ przeleje Ekstraklasie 340 mln złotych za 306 rozegranych spotkań. Same prawa za transmisję to jest ponad milion złotych. Do tego dochodzi zmarnowany czas antenowy, zwrot kasy do reklamodawców (a umówmy się, mecze Wisły będą w prime time), przepalone w piecu pieniądze na obsługę techniczną spotkania. Myślę, że kara za takie spotkanie to jest z 5-6 milionów złotych, których będzie się domagać C+ od Ekstraklasy.

https://www.wirtualnemedia.pl/ekstra...9760534394497a

[35/54]

Odpowiedz cytując
As
Socios Wisła Kraków

Stary 26.05.2026, 21:42
No wiec mozemy mniej wiecej obliczyc poziom finansowy kary, ktora ewentualnie nalozylaby komisja na gospodarza bo przeciez Ekstraklasa nie bedzie placic tego "ze swoich".
Odpowiedz cytując
As
Socios Wisła Kraków

Stary 26.05.2026, 21:44
WildDog napisał(a):Wyświetl post
Carlsberg to chyba zasługa jakże tu krytykowanego (nie dziwne przez kogo) Piotrka Moore'a.........
Krolewski w wywiadzie po konferencji mowil, ze to nie Moore przyprowadzil Carlsberga, ze to sie toczylo juz od jakiegos czasu swoim torem. Z reszta prezes Carlsberga jest z Brzeska i wedlug jego wlasnych slow jest kibicem Wisly.
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 28.05.2026, 23:14
#jprdl co ta Polonia dziś odwaliła ...

Odpowiedz cytując
As
Socios Wisła Kraków

Stary 29.05.2026, 07:22
No mieli Wieczysta na widelcu.

Ale ja sie ciesze i mam nadzieje, ze Wieczysta wejdzie. Raz, ze gralem tam w trampkarzach i juniorach a dwa to chyba od dziesiecioleci nie bylo trzech druzyn w Ekstraklasie z jednego miasta.
Odpowiedz cytując
kowalkowskij
Senior Member

Od: 05.2012

Stary 29.05.2026, 07:43
Niby z jednego miasta, ale nie wiadomo czy będą grać w Krakowie. Królewski mówił, że pierwszeństwo na R22 ma Szachtar.
Tylko wspólnie można coś zbudować. Wisła Kraków - Lechia Gdańsk - Śląsk Wrocław
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów