The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Od: 11.2016

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 23.09.2025, 10:14. 11. kolejka, Wisła Kraków - Polonia Bytom, 29 września, 19:00
Nadchodząca kolejka

Aktualna tabela

Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 23.09.2025, 10:43
Ten kurs naszego meczu to chyba ktoś ustawil nie spoglądając w tabele i formę zespołów.
Odpowiedz cytując
TSA
Junior Member

Od: 07.2025

Stary 23.09.2025, 10:53
widzę że coś słabo idzie sprzedaż biletów na ten mecz bo poszło tylko 13 koła
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 23.09.2025, 11:25
TSA napisał(a):Wyświetl post
widzę że coś słabo idzie sprzedaż biletów na ten mecz bo poszło tylko 13 koła
Termin jest jaki jest, dałoby sie to lepiej ustawić z godzina i terminem. 20-22k będzie dobrym wynikiem, tym bardziej że z Wieczysta i Ruchem bedzie po 30k
Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 23.09.2025, 11:33
Zwycięstwo byłoby genialne, aczkolwiek ja przewiduję bramkowy remis w stylu 2-2. Polonia w gazie, my w dołku, dochodzi atut R22.

Mam nadzieję, że najważniejsi zawodnicy nie zagrają w PP i na Polonię będą w pełni zregenerowani.

[35/54]

Znafca internetowy za sezon 2023/2024
Odpowiedz cytując
bridgeburner
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 23.09.2025, 11:40
Z jednej strony w tym sezonie mecze w z czołówka na dany moment wychodzily nam bardzo dobrze
Z drugiej od miesiąca gramy bardzo słabo
7 lub 9 punktów w najbliższym tygodniu ustawia nas w zasadzie na autostradzie do awansu
Ja mimo wszystko spodziewam się ciężarów już od poniedziałku,mimo że Polonia zdecydowanie lepsze wyniki notuje na swoim orliku
"Czy mogłem sie cofnąć - cofnąć do czego, do kogo, do jakiego mnie ? Nie ma żadnego momentu w przeszłości, który, cudownie zmieniony, odwróciłby bieg mojego życia, żadnej katastrofy, która mi sie przydarzyła, wskutek czego jestem inny, niż byc powinieniem; niczego takiego nie potrafie wskazać"
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 23.09.2025, 11:53
Patryko napisał(a):Wyświetl post
Zwycięstwo byłoby genialne, aczkolwiek ja przewiduję bramkowy remis w stylu 2-2. Polonia w gazie, my w dołku, dochodzi atut R22.

Mam nadzieję, że najważniejsi zawodnicy nie zagrają w PP i na Polonię będą w pełni zregenerowani.
Z bokami obrony jest pewien problem, bo mamy tylko 3 zawodników.
Do pucharu wziął bym kogoś z rezerw ale druga też fatalnie broni.
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Cele Wisły na sezon 2025/26
Na razie świętowanie awansu
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 23.09.2025, 12:03

W tym konkretnym przypadku atut R22 jest tym wiekszy, bo Polonia gra na codzien na sztucznej murawie

U siebie maja bilans w tym roku 9-1-2 (31-13) na wyjazdach 6-4-3 (17-16) wliczajac w to jeszcze 2 lige.

Gdybysmy mieli tego dnia grac w Bytomiu to obstawialbym pewien łomot, tu będzie na pewno ciekawy mecz z możliwym każdym wynikiem.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 23.09.2025, 17:26
Ja bym się nie podniecał "atutem własnego boiska". Dla nas to teraz dodatkowa presja kiedy średnio idzie.

Dwa kluczowe pytania:
- czy zagra Broda
- czy Bytom będzie murował.

Jeśli na któreś z powyższych odpowiedź brzmi "tak", to nie jestem optymistą...
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Stary 23.09.2025, 17:37
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Dwa kluczowe pytania:
- czy zagra Broda
- czy Bytom będzie murował.
2x Nie.

1. Przy golu dla Górnika myślę, że nawet w umyśle Jopa pałka się przegła i Broda wyląduje na ławce.
2. Spodziewam się raczej wściekłego, wysokiego pressingu niż niskiej obrony, oczywiście dopóki starczy im sił.

[35/54]

Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 23.09.2025, 17:54
Polonia przede wszystkim potrafi zespołowo grać w piłkę, a nie tylko zespołowo przeszkadzać. Wieczystej wybili piłkę z głowy. Będzie elegancki meczyk bez względu na to jak będzie wyglądał wynik. Nie spodziewam się z ich strony leżenia i rąbania po kościach.

Myślę, że wygramy ale padnie kilka bramek z obu stron.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
doktor granat
Senior Member

Od: 12.2018

Stary 23.09.2025, 18:09
Wygramy wygramy wygramy!!
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 23.09.2025, 23:25
Drozd napisał(a):Wyświetl post
Polonia przede wszystkim potrafi zespołowo grać w piłkę, a nie tylko zespołowo przeszkadzać. Wieczystej wybili piłkę z głowy. Będzie elegancki meczyk bez względu na to jak będzie wyglądał wynik. Nie spodziewam się z ich strony leżenia i rąbania po kościach.

Myślę, że wygramy ale padnie kilka bramek z obu stron.
Byłoby fajnie zobaczyć piłkę nożną w pierwszej lidze. Dobrze że coraz więcej drużyn tego próbuje.
Ta niedorobiona stara szkoła PMS niszczy kolejne pokolenia piłkarzy.

Gdyby wyburzyć stadiony w Łęcznej, Niepołomicach czy Opolu i postawić tam lunaparki to byłoby z pożytkiem i dla miejscowej ludności - nie muszącej finansować z podatków gości którzy powinni zaiwaniać na budowie, ale i dla Polskiej piłki, pozbawionej kolejnych ognisk patologii. Gdyby to chociaż było skuteczne, ale nawet w Ekstraklasie już się nie sprawdza...

Coraz częściej zadaję sobie pytanie co ja do cholery oglądam, jakieś zapasy w błocie przerywane atakami padaczki przy najmniejszym dotknięciu.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 23.09.2025 o godz. 23:41.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 23.09.2025, 23:38
Gdyby zabronić gminom finansowania zawodowego sportu to problem Niepołomic sam by się rozwiązał.
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 23.09.2025, 23:40
pepe72 napisał(a):Wyświetl post
Gdyby zabronić gminom finansowania zawodowego sportu to problem Niepołomic sam by się rozwiązał.
Tę patologię trzeba zakończyć. Nie tylko gminom, ale w ogóle jednostkom samorządowym.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 24.09.2025, 08:04
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Tę patologię trzeba zakończyć. Nie tylko gminom, ale w ogóle jednostkom samorządowym.
Uciąć mozliwosc uczestnictwa drużynom na pozomie esa 1,2, ligi o strukturze akcjonariatu powyżej 10% udzialu samorządu/gminy/Ssp ect Nizej niech sie bawia jak chca.

Za 4 lata beda najciekawsze wybory pzpn w historii i sie okaże czy ktos wyjdzie z tak rewolucyjnym (na polska skale) pomysłem. Patrzac że mówi wie o tym co raz wiecej, to jest na to szansa.
Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Stary 24.09.2025, 08:17
Karherop napisał(a):Wyświetl post
Uciąć mozliwosc uczestnictwa drużynom na pozomie esa 1,2, ligi o strukturze akcjonariatu powyżej 10% udzialu samorządu/gminy/Ssp ect Nizej niech sie bawia jak chca.
A jak rozwiązać sytuację np. w Lechii? Klub niby prywatny, a mimo to miasto dosypało 10 baniek.

Nie ma bata, że PZPN pozwoli na upadek klubów takich jak Zagłębie Lubin czy Wisła Płock, bo to, co proponujesz, skończyłoby się praktycznie ich upadkiem.

[35/54]

Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 24.09.2025, 08:28
A jak rozwiązać sytuację np. w Lechii? Klub niby prywatny, a mimo to miasto dosypało 10 baniek.

Nie ma bata, że PZPN pozwoli na upadek klubów takich jak Zagłębie Lubin czy Wisła Płock, bo to, co proponujesz, skończyłoby się praktycznie ich upadkiem.
Okres karencji 2-3 letni i wystarczy do zmian właścicielkich.

Poza tym zaraz aby nadążyć za za tempem rozwoju ligi to takie 10 mln baniek z miasta nie wystarczy nawet na waciki.

Juz teraz ponad 4 kluby przebija budzet 100 mln pln rocznie, w kolejnych sezonach stać na to kolejne 4, zaraz miasta po prostu nie będzie stać na to by utrzymywać miejskie zabawki za takie kwoty jak w ostatnich latach albo beda dryfowac jak obecnie Piast i Zaglebie na dnie esa.

PS. Z tego co ktos kiedyś pisal podobna rewolucje zrobiono w Rumunii ostatnio i im sie udało, tyle ze ograniczyli sie do najwyższej ligi, a w ligach top 7 w Europie nikt nie musial tego wprowadzać, bo po prostu udzial kapitalu prywatnego wynosi pod 95%.
Ostatnio edytowane przez Karherop : 24.09.2025 o godz. 08:31.
Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Stary 24.09.2025, 09:52
Wrocław nie może się pozbyć Śląska od ilu lat? Dopiero teraz kręci się (jeszcze?) koło niego Kucharski.

Śląsk miażdży potencjałem kibicowsko-marketingowym taki KGHM czy Płock. Kto to kupi? Żeby mieć drużynę grającą dla 7k kibiców? Te drużyny nie mają racji bytu bez kroplówek z miast albo SSP.

[35/54]

Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 24.09.2025, 11:00

Ustawą.
Wpisać, że gmina nie może finansować sportu zawodowego na poziomie 1,2 i 3 ligi w wysokości większej niż 10% budżetu klubu / zawodnika.

Oczywiście lepiej by to zrobił PZPN ale wtedy to się nigdy nie stanie. Ale skoro ustawą wymuszono by wszystkie kluby były Sportowymi Spółkami Akcyjnymi to można też ograniczyć źródła finansowania.

O patologii finansowania klubów Jakub Białek nagrał niezły film: https://youtu.be/zn-5HMt7ApE?si=wK8nYHJ4Hu6iAhn2
Ostatnio edytowane przez pepe72 : 24.09.2025 o godz. 11:04.

Odpowiedz cytując
As
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Stary 24.09.2025, 15:49
pepe72 napisał(a):Wyświetl post
Ustawą.
Wpisać, że gmina nie może finansować sportu zawodowego na poziomie 1,2 i 3 ligi w wysokości większej niż 10% budżetu klubu / zawodnika.

Oczywiście lepiej by to zrobił PZPN ale wtedy to się nigdy nie stanie. Ale skoro ustawą wymuszono by wszystkie kluby były Sportowymi Spółkami Akcyjnymi to można też ograniczyć źródła finansowania.

O patologii finansowania klubów Jakub Białek nagrał niezły film: https://youtu.be/zn-5HMt7ApE?si=wK8nYHJ4Hu6iAhn2
Mozna by zrobic tak - i bede pisal ogolnie bo to nie praca doktorska tylko post na forum i mam tylko 3 minuty czasu - ze klub moze dostac wielkosc dotacji ze srodkow publicznych w tym z umow sponsoringowych (ZOO, miejskie wodociagi, Orlen etc) w zaleznosci od ilosci trenujacych w klubie dzieci.

> Mozna dyskutowac o progach cenowych ale to nie jest w tym momencie najwazniejsze tylko zobrazowanie systemu.<

Przykladowo na kazde trenujace w klubie dziecko (lub nawet doroslego amatora aby animowac sport doroslych) w przeliczeniu klub moze dostac 10000 zl publicznych pieniedzy niezaleznie od formy (dotacja, sponsoring SSP etc.). Jesli wiec w klubie trenuje 500 dzieciakow to klub moze maksymalnie dostac 5 milionow zlotych ze srodkow publicznych.
Jesli klub ma rozbudowana siec akademii lub na przyklad prowadzi zajecia pozalekcyjne w szkolach skad rekrutuje najbardziej utalentowane dzieci i ma pod swoja "opieka" trenerska 10000 dzieciakow to moze maksymalnie dostac 10 milionow. itd.

Rozchodzi sie o to aby publiczne pieniadze przekazywane do zawodowego sporty mialy korzysci nie tylko dla spoleczenstwa ale tez maksymalizowaly znajdowanie talentow. W tym momencie te pieniadze sa wydawane na Champs Elyyses przez zony i dziewczyny pilkarzy na pojebanie drogie torebki czy buty. Sa wydawane na wakacjach na malediwach.
Ty i twoje dzieci nie maja zadnej korzysci z pieniedzy, ktore im "przekazujesz" oprocz tego, ze jakis klub gra dwie ligi wyzej niz faktycznie powinien - jak np Puszcza Niepolomice.

Wyobrazasz sobie ile dzieciakow skorzystaloby, gdyby puszcza musiala miec tyle dzieciakow aby "zarobic" na szmal z miasta, ktory w tym momencie dostaje?
Ostatnio edytowane przez As : 24.09.2025 o godz. 16:00.
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 24.09.2025, 19:42
A kto by to sprawdzał ile tych dzieciaków trenuje . Zaraz by się pojawiły papierowe drużyny. Idea słuszna ale trudna do weryfikacji. Procent przychodów własnych jest bardziej przejrzysty. A ew finansowanie przez samorząd sportu dzieci i młodzieży to osobny temat.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
As
Socios Wisła Kraków

Stary 24.09.2025, 20:02
Drozd napisał(a):Wyświetl post
A kto by to sprawdzał ile tych dzieciaków trenuje . Zaraz by się pojawiły papierowe drużyny. Idea słuszna ale trudna do weryfikacji. Procent przychodów własnych jest bardziej przejrzysty. A ew finansowanie przez samorząd sportu dzieci i młodzieży to osobny temat.
Ja tylko napisalem ogolne ramy. Jesli by usiasc i napisac obywatelski projekt ustawy to jestem pewien, ze panstwo ma mozliwosci i narzedzia sprawdzenia obecnosci. Nie bylaby to pierwsza sytuacja gdzie panstwo za cos placi prywatnej firmie na podstawie ilosci partycypacji.

Z reszta, mozna by w ustawie wpisac - "Instytucja przylapana na oszustwie jest na okres nie krotszy niz 3 lata wykluczona z poboru srodkow publicznych a zarzad odpowiada karnie za defraudacje publicznych pieniedzy". Zaden samorzad, miasto, wojewodztwo czy SSP nie moglaby przelac na konto tej instytucji jakichkolwiek pieniedzy.

Koniec koncow chodzi mi o to, ze pozytkowanie publicznych pieniedzy jest w tym momencie totalnie nienormalne i zwrot dla spoleczenstwa jest zaden. To zwykle przepalanie pieniedzy, ktore nie przynosi absolutnie zadnych korzysci dla spolecznosci, ktora za to placi.
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2016

Stary 24.09.2025, 20:34
Po raz kolejny przypominam, że przepisy ograniczające możliwości finansowania sportu zawodowego ze środków publicznych już są, ba, kiedyś były jeszcze ostrzejsze.

Kiedy zorientowano się, że w związku z tym większość samorządów łamie prawo, najzwyczajniej w świecie... zmieniono prawo.

Taki jest kierunek legislacyjny. Jeśli wierzycie w to, że ktoś pójdzie w drugą stronę, to... no, wierzcie dalej
Odpowiedz cytując
As
Socios Wisła Kraków

Stary 24.09.2025, 20:38
MaLk napisał(a):Wyświetl post
Po raz kolejny przypominam, że przepisy ograniczające możliwości finansowania sportu zawodowego ze środków publicznych już są, ba, kiedyś były jeszcze ostrzejsze.

Kiedy zorientowano się, że w związku z tym większość samorządów łamie prawo, najzwyczajniej w świecie... zmieniono prawo.

Taki jest kierunek legislacyjny. Jeśli wierzycie w to, że ktoś pójdzie w drugą stronę, to... no, wierzcie dalej
No coz, jest jak jest. Gdyby ludzie tak wybierali politykow jak wybieraja na przyklad uslugi za ktore placa to Sejm a co za tym idzie "kierunek legislacyjny"wygladalby totalnie inaczej.

Ale to nie temat o tym.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 25.09.2025, 11:49
Wracajac do tematu Polonia Bytom to poradzila sobie w PP z Warta i z relacji z meczu mozna domniemywać że juz testuja taktyke ma mecz z nami, czyli oddanie pilki i czekanie na kontry

https://sportowy-poznan.pl/pilka-noz...mpAVibrAXvbHQs

Tymczasem w meczu z Polonia naszym sedzia bedzie Damian Sylwestrzak z Wroclawia. Nigdy nie wygralismy spotkania gdy on nam gwizdal, także tego...

Sedzia pamietnego 3-4 z Plockiem tuz przed spadkiem
Ostatnio edytowane przez Karherop : 25.09.2025 o godz. 11:54.
Odpowiedz cytując
Stelio
Senior Member

Od: 09.2013

Stary 25.09.2025, 12:27
Skoro z łęczną nie zadziałała typowa ligowa astrologia, i chujowa Wisła jakoś wycisnęła wygraną z równie chujową Łęczną to znaczy, że czas na oświeceniowe podejście i analizę faktów. A fakty są takie, że Polonia jest w gazie i jedzie po ligowcach jak walec. Solidna ekipa, myślę, że spokojnie w tym sezonie powalczą w barażach o awans

Biorąc pod uwagę, że my zaliczyliśmy już kompletny zjazd do bazy, to obstawiam trening strzelecki w wykonaniu Bytomian i pierwszą w tym sezonie porażkę na R22 (a umówmy się, kiedyś będzie musiała nadejść).

3:1 dla PB. U nas honorowo Wiktor z rożnego.

EDIT: Po męczarniach z 4 ligowcem w PP zmieniam estymatę na 4:1 dla PB, niesamowitymi kasztanami aktualnie jesteśmy XD
Ostatnio edytowane przez Stelio : 25.09.2025 o godz. 15:22.
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 25.09.2025, 12:44
Warta Poznań gra w 2 lidze.
Polonia grała "drugim składem":
Mazur - Stefański (61 Apolinarski), Szymusik, Krzyżak, Calavera, Zieliński (74 Michalski) - Tsirigótis (74 Andrzejczak), Terlecki, Gajda, Sarmiento (81 Burkiewicz) - Wojtyra (61 Arak)

Tu Polonia z meczu z Miedzią:
Holewiński - Apolinarski (58. Zieliński), Szymański, Azaćkyj, Matić, Michalski - Kwiatkowski (75. Tsirigotis), Łabojko, Bakala (70. Terlecki), Andrzejczak (70. Sarmiento) - Arak (58. Wojtyra).

Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 25.09.2025, 16:32
Czyli zastosowali taka sama taktykę jak my - ani jednego zawodnika z podstawowego składu w PP
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 25.09.2025, 17:23
Karherop napisał(a):Wyświetl post
Czyli zastosowali taka sama taktykę jak my - ani jednego zawodnika z podstawowego składu w PP
Ciężko bym się zdziwił jakby było inaczej. Dali pograć zmiennikom a w drugiej połowie wchodzili niektórzy z pierwszej.
Z tą różnicą, że Polonia strzeliła w pierwszej połowie, a my potrzebowaliśmy 4 ofensywnych zmian.

Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów