|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
Im więcej "gra o spadek", tym więcej drużyn z topu potraci punkty z dołem, zwlaszcza w drugiej połowie sezonu gdzie już nie ma zmiłuj i liczenia na serie. 64 punkty oznacza bardzo wyrównaną ligę, co może się sprawdzić. Na papierze mamy kilka mocnych ekip, plus jakiś "czarny koń" na pewno się pojawi. Moim zdaniem też pisanie o Zniczu i Mielcu jako głównych kandydatach do spadku jest przedwczesne. My zaczęliśmy bardzo dobrze, ale kadra z meczu na mecz nam się sypie o kluczowych zawodników.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 27.07.2025 o godz. 11:49.
![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2002
Offline |
|
|
Myślę, że w tym sezonie, żeby w ogóle myśleć o miejscach 1-2, trzeba będzie się zakręcić bardzo blisko średniej 2pkt/mecz, a najlepiej lekko powyżej.
68-70 punktów powinno wystarczyć na Ekstraklasę bez baraży. ![]() [35/54] Znafca internetowy za sezon 2023/2024 |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 01.2015
Offline |
|
|
W tym sezonie liga jest najslabsza od kiedy w niej gramy. Mysle, ze 62-63 pkt wystarcza spokojnie do awansu.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
Pepe jak zawsze sam się kręci ze swoimi statystykami. Jak sam podałeś, 64 pkt przez ostatnie 14 sezonie, dziewięć razy dało awans z top 2, a nie dało awansu 5 razy. Także kulawe te założenia skoro liczysz że Wisłaa dążyć do 64 pkt a taki wynik średnio raz na trzy sezony nie kończy się awansem.
Czyli mówienie o 64 pkt jest mówieniem z dupy o jakimś awansie. Co do reszty, czy będzie loga wyrównań czy nie, zawsze może być tak że dwa zespoły robią mocny wynik, może być nawet tak, że na koniec ktoś z top pięć ma serie zwycięstw i te statystykę pompuje, także tu nie ma żadnej zasady. Po prostu schemat jest ciągle ten sam, wygrywać jak najwięcej, albo punktować ciągle równo i dużo albo nawet słabiej ale później mieć serię. Do ostatniej kolejki nie da się w żaden sposób oszacować ile pkt da awans bezpośredni. Reguła zawsze jest jedną, albo pilnujesz przewagi bo jesteś w top 2, albo gonisz i musisz zrobić serię. Wasze statystyki generalne nie mają sensu. ![]()
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?... ...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę... ...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał. |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
|
Średnia to około 64, mediana to 62,5.
Zakładanie przed startem ligi, że będą bardzo duże różnice jest bez sensu. Coś więcej będzie wiadomo po zakończeniu okna transferowego (7 września). A danych do zabawy mamy niewiele, bo system barażowy wprowadzono dopiero w sezonie 2019/20. Ale nawet odcięcie wyników przed 2019 nieszczególnie zmienia średnią. Poza tym jaroo przeczytaj sobie tytuł tematu.
Ostatnio edytowane przez pepe72 : 28.07.2025 o godz. 11:22.
![]()
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12
Na razie świętowanie awansu
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2018
Offline |
|
|
Pepe, po prostu przeczytaj jeszcze raz mój post. Na spokojnie.
Po prostu co innego ty chcesz zmierzyć, a co innego ja. Ty patrzysz na przeciętną ilość punktów, które zdobyły zespoły z drugiego miejsca, ja uważam (podobnie jak chyba większość czytających ten wątek), że ta wartość nic nam nie gwarantuje i szukam zupełnie innej - takiej, która nam da awans z dużą dozą pewności, a nie tylko wtedy, kiedy sezon akurat się dość przeciętnie ułoży. W danych które sam podawałeś były 3 sezony POD RZĄD, kiedy 64 punkty nie dawały awansu. Statystyka posługuje się takim pojęciem jak przedziały ufności, który z grubsza można określić jako pradopodobieństwo, że dana wartość się znajdzie w jakichś granicach. W naszym przypadku prawdopodobieństwo, że zespół z drugiego miejsca nie przekroczy granicy tylu a tylu punktów. To prawdopodobieństwo można stopniować. Oczywiście, tak jak napisałeś - jakbyśmy chcieli mieć 100% pewność to trzeba 102 punkty i koniec. W sumie nawet 100 punktów wystarcza, nikt nas nie wyprzedzi na 100%. Można jednak ustalić to prawdopobieństwo na poziomie nie tak absurdalnie wyśrubowanym, ale takim który uznamy za sensowny. I tak, uznanie JAKI TO JEST POZIOM JEST ARBITRALNE - "pod tezę" - tylko wiesz, tak to się własnie robi w statystyce. Ustawiłem sobie arbitralnie nasze prawdopodobieństwo na 95% nie dlatego, że robię to "pod tezę" tylko dlatego, że większość najprostszych nawet badań statystycznych takie prawdopodobieństwo i taki przedział ufności przyjmuje. Mogłem sobie przyjąć 80, mogłem 99 - droga wolna każdy może liczyć dla procentów jakich chce i dostanie z grubsza odpowiedź - jak zdobędziemy X punktów to nasze prawdopodobieństwo awansu bezpośredniego to 90%, a jak Y to tylko 70%. I już takie bawienie się wskaźnikami i prawdopodobieństwem awansu więcej mówi niż to co liczysz, czyli średnią/medianę. Zakładam tak wysoki potrzebny procent pewności, bo mnie (i jak większość czytających ten wątek) interesuje ilość punktów, która nam da prawie pewny awans. Mało mnie interesuje wartość taka, przy której drugie miejsce to rzut monetą fifty-fifty, udo sie albo sie nie udo, w połowie przypadków wyszło, w połowie nie. Liczysz oczywiście wszystko poprawnie, tylko nie te wartości, na których nam zależy.
Ostatnio edytowane przez Tantal : 27.07.2025 o godz. 13:30.
![]()
Radosław Sobolewski "Odmieniło ten mecz wejście na boisko Rafała Boguskiego, który tak naprawdę sam przesądził o losach tego spotkania. Rafał zasługuje na niesamowity szacunek i takim szacunkiem powinien być otaczany"
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2016
Offline |
|
|
Np. w połowie przypadków (mediana) w historii osiągnięcie progu 63 punktów dawało drugie miejsce, co należałoby uznać za odpowiednik +/- 50% szans na awans bezpośredni z takim wynikiem. I tak sobie można analizować dalej: jakiekolwiek szanse na awans bezpośredni daje osiągnięcie historycznego minimum dla 2. miejsca - 58 punktów. Szanse zbliżone do 100% ("prawie pewne") daje próg 73 punktów (historyczne maksimum) - wiadomo, że teoretycznie na tę chwilę może się zdarzyć sezon bardziej wyśrubowany, ale w praktyce ciężko zakładać, że zdarzy się sezon, w którym to nie wystarczy. I tak liczymy sobie dalej - w 1/4 przypadków (I kwartyl) wystarczał próg 62 punktów, czyli wtedy można zakładać jakieś 25% szans, ale już 3/4 (III kwartyl), czyli względnie wysokie szanse to już poziom 65 punktów. Itd. Zakładany przez Ciebie próg 95% szans w tej metodzie osiągamy na poziomie wyniku 72 (71+) punktów. Ale to tylko kwestia tego, co dla kogo jest - arbitralnie - poziomem odniesienia. Dlaczego taka metoda jest lepsza od analizy na temat teoretycznie możliwych do osiągniecia wartości? Bo bazuje na danych historycznych, czyli na tym, co rzeczywiście się wydarzyło w tej lidze w 13 dostępnych sezonach granych w tej konkretnie lidze przy tej liczbie drużyn. Oczywiście można zwiększyć bazę na inne ligi grające na podobnych zasadach, można też zmniejszyć liczbę i ograniczyć się tylko do sezonów z walką o baraże. Można zmieniać wagi sezonów (np. ja sobie w jednym z wariantów zmieniam - od połowy rozgrywek - wagę każdego sezonu zależnie od tego jak bardzo jest zbliżony do aktualnie rozgrywanego). Można ustawić próg na wartościach 3. miejsce + 1 punkt zamiast na tym, ile rzeczywiście zdobyła drużyna z 2. miejsca (np. w poprzednim sezonie do awansu wystarczyłoby 65 punktów, czyli o 1 punkt więcej niż zdobyła Wisła Płock, a BBT mogła mieć wywalone na ostatnią kolejkę i wystawić w niej samych juniorów, a i tak by awansowała). Wtedy realnie próg 95% mamy już w okolicach 67 punktów, a i Twoje twierdzenie o tym, że 64 punkty nie dają awansu troszkę traci rację bytu, bo akurat daje naprawdę spore szanse (w sezonach barażowych tylko 1 raz na 6 nie dawało, a od czasu wprowadzenia osiemanstodrużynowej I ligi nie wystarczało tylko w 3 sezonach na 13), a 65 to już w ogóle spełnia nawet Twój próg ufności... Wszystko jest kwestią dyskusji i tego, co ktoś sobie przyjmie jako adekwatne, ale niekoniecznie oznacza, że poziom odniesienia jest lepszy bądź gorszy, co najwyżej mniej lub bardziej ostrożny. Bo matematycznie do każdego założenia można się przyczepić, o ile będzie jeszcze możliwa matematyczna kombinacja falsyfikująca. Cytat:
Mnie na ten przykład interesują właściwie wszystkie progi, dlatego na moje potrzeby mój model wypluwa wszystkie główne przedziały, ale przez większość czasu punktem odniesienia jest dla mnie właśnie poziom fifty-fifty i III kwartyl, bo przez większość czasu zakładam, że sezon jest "typowy", a założenie rzeczywistych punktów z 2. miejsca (a nie 3. miejsce +1 punkt) daje wystarczającą ostrożność. Dopiero na wiosnę zaczynam wprowadzać korekty związane z ewentualną nietypowością sezonu P.S. Oczywiście dotyczy to także innych progów punktowych, w tym dla pozycji barażowej czy spadkowej. |
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Jesteśmy dopiero po dwóch kolejkach, ale wstawię tabelkę z poprzedniego sezonu, która jest tylko ciekawostką i o niczym nie świadczy, ale pokazuje kiedy wysforowały się na czoło tabeli zespoły, które awansowały. Taki moment nastąpił po 12 kolejce.
![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
|
No proszę.
A przeciez Arka zaliczyla po drodze zwolnienie trenera i bodajże po 7 kolejkach miala tylko 3 pkt wiecej od nas. Co tylko pokazuje jak wiele się będzie jeszcze mielic w tabeli |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Dlatego temat się nazywa "zabawa". Zaś podawanie statystyk po 2 kolejkach to jest mocne przegięcie ale mamy średnią 3,0 więc nie mogłem się powstrzymać.
Co do progów to fajna dyskusja wyszła. Ale wygląda, że nadal nic na pewno nie wiemy i co by nie przyjąć to dziś nie da się tego zweryfikować. Kilka wyników było zaskakujących, a i okno transferowe trwa do 7 września.
Ostatnio edytowane przez pepe72 : 28.07.2025 o godz. 11:49.
![]()
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Króciutko, bo robota goni a MaLk zaczął tyle ciekawych wątków na raz że za dużo do głębszej odpowiedzi na wszystko
najważniejsze - dlaczego tak wyoski próg uważam za jedyny znaczący i interesujący? No, bo nas interesuje głównie awans. Ektraklasa albo śmierć - więc szukam takiego poziomu, który mi powie przy ilu zdobytych punktach ryzyko braku awansu zaczyna być pomijalne. Próg dający 95% szans na awans = awans praktycznie pewny. - czy można przyjąć 3 miejsce + 1 pkt ? Generalnie chyba ma to sens dla drużyny która już jest na miejscu biorącym. Dla tej co ją goni z niższych pozycji tabeli niestety nie. Dlatego w przypadku Termalici w zeszłym sezonie tak, dla nas w tym sezonie mam nadzieję, że też - ale dla nas w poprzednich sezonach, kiedy goniliśmy czołówkę już nie. ad pepe: średnia 3,0 miła oku, ale mi się podoba fakt nieco mniej uchwytny: - jaka średnia jest potrzebna do zapewnienia sobie awansu w pozostałych jeszcze meczach do rozgrania - jak ta potrzebna średnia ma się do tego, co grała drużyna pod wodzą Jopa do tej pory Jop miał średnią do tej pory niemal dokładnie 2 pkt na mecz i można założyć, że ją utrzyma. Jeśli wygramy najbliższy mecz z Tychami, potrzebna do awansu (z 95% przedziałem ufności ) średnia to równe 2.0. Po raz pierwszy od wielu miesięcy będziemy mogli powiedzieć że nasz awans jest najbardziej prawdopodobną opcją, a nie że mirażem obwarowanym mało realnymi warunkami.![]()
Radosław Sobolewski "Odmieniło ten mecz wejście na boisko Rafała Boguskiego, który tak naprawdę sam przesądził o losach tego spotkania. Rafał zasługuje na niesamowity szacunek i takim szacunkiem powinien być otaczany"
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
W tym roku przyjąłem 1,88 na vice i 2,00 na mistrza ale to jest to o co się spieramy. Ja biorę średnią z ostatnich 14 lat, ty próbujesz znaleźć jakieś inne wartości. Poniżej lista 2 miejsc z ostatnich 14 lat. Pogrubione średnie z lat gdy były play offy. Kod:
rok zespół punkty średnia 14/15 BBT 73 2,15 24/25 BBT 71 2,09 18/19 ŁKS 69 2,03 19/20 Podbesk. 65 1,91 20/21 BBT 65 1,91 12/13 Cracovia 64 1,88 15/16 Wisła P 63 1,85 21/22 Widzew 62 1,82 22/23 Ruch 62 1,82 23/24 GKS K. 62 1,82 11/12 Pogoń 61 1,79 13/14 Górnik Ł. 61 1,79 16/17 Górnik Z 58 1,71 17/18 Zagłębie S 58 1,71 ![]() 2,00 nie dało awansu na wiosnę.
Ostatnio edytowane przez pepe72 : 30.07.2025 o godz. 17:59.
![]()
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
![]() Tutaj przykładowy wpis: https://forumwisly.pl/showthread.php...07#post1621707
Ostatnio edytowane przez MaLk : 30.07.2025 o godz. 19:58.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Troszkę może źle zrozumiałeś Pepe moje ostatnie akapity
Chodziło mi o to, żebyśmy po potencjalnym wygraniu meczu z Tyxhami w pozostałych meczach utrzymali średnią 2,0. Czyli w pozostałych 31 meczach zdobyli 62 punkty, + 9 z początkowych trzech męczy i mamy 71, łączną za cały sezon 2.088. To co próbuję pokazać to jak bardzo kilka wygranych meczów na początku sezonu może nam ustawić sytuację i pozwolić na spokojną grę przez resztę sezonu ze sporym marginesem na remisy i porażki. Dokładnie to sobie w zeszłym roku zapewnił BrudPet. Nabili punktów na początku i dali radę awansować, choć na wiosnę wyglądali bardzo mizernie i punktowali jak doły tabeli. Mam poczucie że u nas w tym sezonie to może wyglądać podobnie - mamy szansę odjechać reszcie na samym początku, a potem już możemy nawet grać w kratkę i nas nie dogonią. Sumując patrzę dokładnie na to samo co śledi MaLk - próbuję trakować tą "brakującą średnią". To co mi się bardzo spodobało to to, że ta "brakująca średbia" ostanio niemal się zrównała z tą, którą realnie reprezentujemy pod wodzą Jopa. Statystyka sugeruje nam więc awans ))))
Ostatnio edytowane przez Tantal : 31.07.2025 o godz. 08:27.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
|
Tym bardziej że na jesień dużo łatwiej o punkty niż na wiosnę. Tak było jest i będzie.
![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Dokładnie, nam się teraz bardzo dobrze trafiło gdy LKS i Mielec są w przebudowie. Zespoły które tłuc się będą z nimi pod koniec jesieni tak łatwo mogą nie mieć.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
W każdym sezonie mamy "mistrzów jesieni" i "mistrzów wiosny". Dwa razy byliśmy "mistrzami wiosny" i niestety dwa razy w d**ę. W polskiej piłce, a zwłaszcza w 1 lidze mamy zazwyczaj takie etapy: E1 - okres przygotowawczy i mecze lipiec/sierpień do końca okna (1 tydzień września) E2 - (paniczne) wprowadzanie zawodników, którzy się nie zmieścili w silniejszych ligach. E3 - jesień/zima w tym zwalnianie trenerów w przerwie na kadrę E4 - przerwa zimowa, obozy (najczęściej w Turcji), okno zimowe, zwalnianie trenerów E5 - start "wiosny" (w lutym k***a!), nowi zawodnicy, ktoś dostaje fazy na "mistrza wiosny". E6 - koniec kwietnia/maj - ratowanie wyniku, zwalnianie trenerów E7 - baraże A co do potrzebnej średniej, to Tantal, rozumiem co piszesz ale się z tym nie zgadzam. Więc na razie będę się trzymał 1,88 bo to się da zrobić do końca lutego Oczywiście możemy próbować to korygować ale chyba bliżej grudnia. Bo nie bardzo już są twarde argumenty. To, że BBT robiła zawsze powyżej 70 pkt (a teraz ich nie ma) jest oczywiście bardzo fajne ![]() ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Dobre to zestawienie, najbardziej mi się podoba E2. My w zeszłym sezonie dołożyliśmy do pieca i połączyliśmy E2 z E3 XD
A że awans w koncu lutego... no rozmarzyliśmy się ))) Najpierw niech chłopaki wygrają mecz z Tychami, 0:2 z wiosny przyjąłbym z pocałowaniem rąsi. ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2018
Offline |
|
|
na ten moment po 3 meczach zdobyliśmy już 14,52 % wszystkich punktów które zdobyliśmy w zeszłym sezonie
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Ba, zdobyliśmy już 13,85% punktów, które powinny dać awans bezpośredni!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Cel jest prosty. Nie mniej niż średnio 2 pkt na mecz i będzie awans. Dzisiaj drużyna zrobiła sobie zapas wygrywając i nawet porażka za tydzień statystycznie, gdyby to punktowanie się utrzymało, nie będzie problemem
![]()
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?... ...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę... ...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
3 mecz, średnia 3,00
![]() Wygrany mecz na szczycie. Zostaliśmy samodzielnym liderem. Za tydzień kolejny mecz na szczycie (z #2). ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2009
Offline |
|
|
Co do statystyk, z Kutwą w podstawowym składzie do tej pory nie przegraliśmy. 7-2-0.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
|
Szkoda że musiał w tamtym sezonie ustąpić miejsca Urydze.
![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2009
Offline |
|
|
Hierarchia!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2007
Offline |
|
|
Jak zobacze brak Kutwy w jakims meczu to stawiam na przeciwnikow XD
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Utrzymując w pozostałych meczach sezonu średnią 2.0 (czyli dokładnie tyle ile średnio gramy za Jopa) na koniec mieli byśmy 71 punktów, tyle ile Nieciecza rok temu. Różne jeszcze będziemy mieć mecze i możemy się parę razy wykopyrtnąć czy to na Wieczystej czy na Śląsku - wystarczy że utrzymamy nasz przeciętny poziom za Jopa i mamy praktycznie pewny awans.
Ostatnio edytowane przez Tantal : 05.08.2025 o godz. 10:41.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
A ja powiem przewrotnie, trzeba czekać na porażkę i być na nią gotowym bo nie można cały czas wygrywać, a tym bardziej strzelać 4-5 bramek. Najwazniejsze jest zachować średnią i żeby po pierwszej porażce czy nawet dwóch z rzedu nie siadła psycha. Mamy dobry start i teraz stratę punktów można wkalkulować w ogólny bilans, najważniejsze się nie załamać i w kolejnych meczach znowu punktować.
![]()
drozd:
|
|

|
||||||
![]() |
|
|